2.2
Ehdotetut muutokset
Suomen kansallinen osinkoverosääntely pohjautuu osin emo-tytäryhtiödirektiivin osinkoverosääntelyyn. Suomen kansallisessa sääntelyssä on toteutettu direktiiviin perustuva emo- ja tytäryhtiöiden välisten osinkojen verovapaus. Direktiivin muutoksella verovapauden soveltamisalaa on kavennettu, mikä tulee ottaa huomioon myös kansallisessa osinkoverosääntelyssä.
Direktiiviin on lisätty yleinen väärinkäytön vastainen säännös, jonka tarkoituksena on estää direktiiviin perustuvien veroetujen myöntäminen väärinkäyttötilanteissa. Kansallisen lainsäädännön selkeyttämiseksi Suomen lainsäädäntöön ehdotetaan sisällytettäväksi direktiivin muutoksen mukainen yhteisöjen osinkoveroetujen väärinkäyttöä ehkäisevä säännös.
Yhteisön saaman osingon verovapauden rajoittaminen
Esityksessä ehdotetaan, että yhteisön saamien osinkojen verovapautta rajoitettaisiin. Lain 6 a §:ään lisättäisiin uusi 9 momentti, jonka 1 kohdassa säädettäisiin pykälässä säädettyä osinkotulon verovapautta koskevasta poikkeuksesta. Säännöstä sovellettaisiin siltä osin kuin momentissa säädetyt edellytykset täyttyvät. Muilta osin osinkoon sovellettaisiin pykälän 1—8 momentin säännöksiä. Rajoitus toteutettaisiin emo-tytäryhtiödirektiivin muutetun 4 artiklan 1 kohdan a) kohdan mukaisesti. Esityksessä ei ehdoteta muita muutoksia nykyiseen kansalliseen osinkoverosääntelyyn lukuun ottamatta alla kuvattua yleistä väärinkäytön vastaista säännöstä.
Ehdotetun muutoksen mukaan yhteisön saama osinko olisi veronalainen siltä osin kuin suoritus on maksajalle verotuksessa vähennyskelpoinen. Rajoitusta sovellettaisiin riippumatta siitä, onko suorituksen maksaja tosiasiassa vähentänyt suorituksen verotuksessaan. Tällöin rajoitusta sovellettaisiin, vaikka suorituksen käsittely toisaalta maksajan ja toisaalta saajan verotuksessa tapahtuisi eriaikaisesti. Rajoituksen soveltamisen kannalta merkitystä ei olisi myöskään esimerkiksi sillä, että maksajan verotuksessa sovellettujen tappiontasaussäännösten vuoksi vähennys ei ole vielä realisoitunut.
Rajoitus koskisi kokonaan verovapaita osinkoja, joista säädetään elinkeinoverolain 6 a §:n 1, 2 ja 4 momentissa. Rajoitus koskisi myös osittain verovapaita osinkoja, joista säädetään elinkeinoverolain 6 a §:n 3 momentin 1 kohdassa ja 7 momentissa. Lisäksi rajoitus koskisi tuloverolain 33 d §:n 3 momentissa tarkoitettuja osakeyhtiön, osuuskunnan, säästöpankin ja keskinäisen vakuutusyhtiön saamia tuloverolain mukaan verotettavia osinkoja sekä yhteisön saamia maatilatalouden tuloverolain (1967/543) mukaan verotettavia osinkoja. Rajoitus koskisi myös yhteisön saamaa osinkona pidettävää varojenjakoa vapaan oman pääoman rahastosta ja elinkeinoverolain 6 d §:n 4 momentissa tarkoitettua osuuskunnasta saatua ylijäämää.
Ehdotettu osinkotulon verovapauden rajoittaminen tarkoittaa, että se osa osingosta, johon rajoitusta sovelletaan, on kokonaan veronalaista tuloa. Yhteisön saamien osinkotulojen verotuksessa osinko on pääsääntöisesti kokonaan verovapaata tai kokonaan veronalainen. Elinkeinoverolain 6 a §:n 3 momentin 1 kohdassa ja 7 momentissa säädetty osittainen verovapaus on poikkeus tästä pääsäännöstä.
Rajoitus kohdistuisi esityksen mukaan vain siihen osaan osinkoa, joka on maksajalle verotuksessa vähennyskelpoinen. Jos suorituksesta vain osa on maksajalle vähennyskelpoinen, vähennyskelvottomaan osaan voidaan osingonsaajan verotuksessa soveltaa normaaleja osinkoverosäännöksiä.
Säännöksen soveltamisala vastaisi kansallisen osinkoverosääntelyn soveltamisalaa. Suomen kansallisessa osinkoverosääntelyssä verovapauden edellytykseksi ei pääsääntöisesti ole asetettu omistusosuutta tai äänivaltaa koskevia edellytyksiä. Tällaisia rajoituksia ei ehdoteta säädettäväksi myöskään ehdotetun rajoituksen soveltamisen edellytykseksi. Omistusosuutta tai äänivaltaa koskevan soveltamisedellytyksen säätäminen rajoituksen yhteydessä heikentäisi rajoituksen tehokkuutta.
Verovapauden rajoittamista koskeva säännös olisi verovapauden väärinkäytön vastaisena säännöksenä poikkeus yhteisön saaman osingon verotusta koskevasta pääsäännöstä. Säännöstä sovellettaisiin tapauskohtaisen tosiseikkojen ja olosuhteiden arvioinnin perusteella silloin, kun säännöksen soveltamisedellytykset täyttyvät. Yhteisöjen välisten osinkojen verovapauden tarkoituksena on ketjuverotuksen ehkäiseminen. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei osingon saavaa yhtiötä veroteta samasta voitosta, josta osingon jakavaa yhtiötä on jo verotettu. Jos osinkoa jakava yhtiö voi verotuksessaan vähentää tämän suorituksen, kyse ei tältä osin ole voitosta, josta yhtiötä olisi verotettu eikä ketjuverotusta synny.
Tyypillinen säännöksen soveltamistilanne olisi verotukselliseen hybridirahoitusjärjestelyyn perustuvan suorituksen käsittely suorituksen saajan verotuksessa veronalaisena tulona verovapaan osingon sijasta. Suorituksen maksajan ja toisaalta suorituksen saajan kotipaikat ovat tällöin tavallisesti eri valtioissa. Suoritusta käsitellään näiden valtioiden verotuksessa eri tavalla; suorituksen saajan valtiossa osinkona ja suorituksen maksajan valtiossa vähennyskelpoisena menona, esimerkiksi korkona.
Yleinen väärinkäytön vastainen säännös
Lain 6 a §:ään lisättävän uuden 9 momentin 2 kohdan mukaan yhteisön saamaan osinkotuloon pykälän nojalla sovellettavia veroetuja ei myönnettäisi olosuhteissa, joissa tavoitellaan pykälässä tarkoitettujen osinkoveroetujen väärinkäyttämistä. Säännöstä sovellettaisiin siltä osin kuin 9 ja 10 momentissa säädetyt soveltamisedellytykset täyttyvät. Muilta osin osinkoon sovellettaisiin pykälän 1—8 momenttien säännöksiä.
Säännös toteutettaisiin emo-tytäryhtiödirektiivin muutetun 1 artiklan mukaisesti. Kyseessä olisi yhteisön saamien osinkojen verotusta koskeva yleinen väärinkäytön vastainen säännös eli veronkiertosäännös. Yleinen väärinkäytön ehkäisemistä koskeva säännös olisi poikkeus yhteisön saaman osingon verotusta koskevasta pääsäännöstä.
Yhteisön saama osinko olisi kokonaan veronalainen siltä osin kuin suoritus liittyy sellaiseen järjestelyyn tai järjestelyjen sarjaan, jonka päätarkoituksena tai yhtenä keskeisenä tarkoituksena on pykälässä tarkoitetun veroedun saaminen vastoin pykälän tavoitetta tai tarkoitusta ja joka ei ole aito kaikki asiaan liittyvät seikat ja olosuhteet huomioon ottaen. Osinkotulon käsittely verovapaana ei ole perusteltua, kun kyse on järjestelystä tai järjestelyjen sarjasta, jolla pyritään veroedun väärinkäyttämiseen.
Ehdotettu säännös tarkoittaa, että osinkotulo, johon säännöstä sovelletaan, on kokonaan veronalaista tuloa. Jos säännös soveltuu vain osaan suorituksesta, muuhun osaan voidaan soveltaa normaaleja osinkoverosäännöksiä.
Pykälään lisättäisiin uusi 10 momentti, jonka mukaan epäaidon järjestelyn käsitteellä 9 momentin 2 kohdassa tarkoitetaan direktiivin mukaisesti järjestelyä, joka ei vastaa asian todellista taloudellista luonnetta. Säännöstä voidaan soveltaa myös järjestelyn yksittäisiin vaiheisiin tai osiin, jos näitä pidetään sellaisenaan epäaitoina. Tällöin on myös mahdollista, että säännöstä ei sovelleta järjestelyyn kokonaisuutena, jos järjestelyä muilta osin pidetään aitona. Direktiivin mukaisesti säännös voisi tulla sovellettavaksi esimerkiksi tilanteessa, jossa yhteisöt ovat itsessään aitoja, mutta joissa voitonjaon perusteena olevien osuuksien ei katsota tosiasiassa kuuluvan kyseiselle osingonsaajalle, joka on sijoittautunut jäsenvaltioon. Tällaisessa tilanteessa osuuksien omistus on ehkä siirretty järjestelyllä, jonka ominaisuudet eivät vastaa asian todellista taloudellista luonnetta. Säännöksen taustalla on tarve ehkäistä osinkotulon veroetujen väärinkäyttöä erityisesti kansainvälisissä tilanteissa.
Ehdotetun 10 momentin mukaan 9 momentin 2 kohdan säännös ei estäisi muiden säännösten tai sopimusmääräysten soveltamista, jotka ovat välttämättömiä veron välttämisen, veropetosten tai väärinkäytösten estämiseksi. Säännös ei estä soveltamasta yhteisöjen välisten osinkojen verotuksessa esimerkiksi verotusmenettelylain 28 §:n mukaista yleistä veronkiertosäännöstä tai esimerkiksi verosopimusmääräyksiä, joiden tarkoituksena on estää veron välttäminen ja sopimusmääräysten väärinkäyttö.