Toimivat tietoliikenneyhteydet kuuluvat elämisen, työskentelyn ja harrastamisen perusedellytyksiin. Tietoliikenneyhteydet ovat myös turvallisuuskysymys.
Kaakkoisen ja itäisen rajaseudun mobiiliyhteydet ovat entisestään huonontuneet, kun teleoperaattorit ajavat alas 3G:n. Jo nyt tilanne on sellainen, että nettiyhteys toimii vain, jos keli on sopiva, kylällä on vähän käyttäjiä tai kaikki ovat nukkumassa. Välillä yhteyden muodostaminen vaatii seisomista tietyssä kohtaa rakennusta tai kiipeämistä läheiselle mäelle. Ennen 3G:n alasajoa tilanne oli huomattavasti parempi.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset eivät ole yhdenvertaisia. Tuhansille rajakuntien asukkaille palvelut eivät ole saatavilla sähköisinä. Yrittäminen on haasteellista netin ja puhelimen takkuamisen vuoksi, ja etäopiskelu tai etätyö onnistuu vain silloin tällöin ja hyvällä tuurilla. Monet asiat vaativat laajaa kaistaa, ja liian usein kaista ei riitä edes yksinkertaisten lomakkeiden täyttöön.
Hyvinvointipalvelut digitalisoituvat, ja yhä suurempi osa palveluista on jo siirtynyt tai siirtyy verkkoon. Tämä on monesti toimiva ratkaisu, jos vain yhteydet toimisivat. Jos ensihoitaja ei keikallaan saa yhteyttä lääkäriin kuin juoksentelemalla ympäri autettavan pihaa, etävastaanotto lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa on mahdotonta toteuttaa.
Kyse on myös turvallisuudesta. Rajavartiolaitos tarvitsee moitteettomasti toimivat yhteydet jo teknisen rajavalvonnan vuoksi. Toimivia yhteyksiä tarvitsee myös luonnossa liikkuva. Eivätkä myöskään riistakamerat tai pihojen ja mökkien valvontakamerat toimi ilman yhteyksiä.
Yrittämisen edellytyksiä, matkailuelinkeinojen tukemista ja raja-alueiden asuttuna pitämistä pidetään tärkeänä, mutta samaan aikaan puhelin- ja tietoliikenneyhteydet eivät toimi. Kun kuluttaja tai yrittäjä yrittää hakea apua, operaattoreiden asiakaspalvelu tarjoaa 5G:tä, kehottaa vaihtamaan operaattoria tai vaihtamaan puhelimen uudempaan malliin. Nämä eivät ole ratkaisuja asiaan, jos yhteydet eivät kerta kaikkiaan toimi.