Viimeksi julkaistu 27.11.2021 15.59

Kirjallinen kysymys KK 136/2019 vp 
Jukka Mäkynen ps 
 
Kirjallinen kysymys uuteen siirtolaiskriisin varautumisesta

Eduskunnan puhemiehelle

Euroopan unioniin kohdistuu ennennäkemättömän suurien siirtolaisvirtojen paine. Vuoden 2015 pakolaiskriisi osoitti EU:n ulkorajavalvonnan heikkouden ja korosti yksittäisten EU-valtioiden oman rajavalvonnan tärkeyttä. Esimerkiksi Suomi olisi voinut pikakäännyttää rajalla kaikki turvallisten maiden läpi Suomeen pyrkineet turvapaikanhakijat. Suomen hallitus ei kuitenkaan tehnyt tarvittavia toimenpiteitä rajojemme suojelemiseen, vaan päästi maahamme lyhyessä ajassa noin 32 000 turvapaikanhakijaa. Vuoden 2015 siirtolaisaallon jälkeen Suomessa ovat räjähtäneet käsiin erilaiset seksuaalirikokset sekä naisiin ja lapsiin kohdistuneet raiskaukset. Lisäksi tällaisen määrän ihmisiä elättäminen tulee todella kalliiksi maallemme, joka on valmiiksi jo pahasti velkaantunut ja jonka julkinen talous on koetuksella. Erilaisten arvioiden mukaan maahanmuuton kustannukset Suomelle ovat useita miljardeja vuodessa. Maallamme ei yksinkertaisesti ole taloudellista kantokykyä vastaanottaa enää turvapaikanhakijoita. Mikäli hallitus ei tule estämään Suomeen tulevia tulevaisuuden pakolaisvirtoja, maamme taloudellinen tilanne tulee romahtamaan lopullisesti.  

Fakta on, että suurin osa Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista on nuoria miehiä. Historia on osoittanut, että suuri joukko toimettomia miehiä jollakin alueella on erilaisten konfliktien ja sotien keskeinen juurisyy. Kun Suomessa on jo valmiiksi paljon nuoria miehiä työvoiman ulkopuolella, niin tällainen toimettomien miesten lisääntyminen maassamme vastuuttomalla rajapolitiikalla vaarantaa koko maamme turvallisuuden. Kun rikollisuuden taso esimerkiksi raiskauksien, muiden seksuaalirikosten sekä väkivaltaisten ryöstöjen osalta ylittää tietyn rajapyykin, niin ulkona saattaa alkaa vallita epävirallinen ulkonaliikkumiskielto varsinkin yöaikaan. Ruotsi on varoittava esimerkki tästä kehityssuunnasta. On maamme kansalaisten turvallisuuden kannalta keskeistä, että estämme tällaisen kehityksen. Kaikki nämä vuoden 2015 turvapaikanhakijat tulivat Suomeen turvallisten maiden läpi, jolloin Suomi olisi voinut Dublin-säännöksen nojalla olla vastaanottamatta näitä henkilöitä.  

Turkin Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on viime aikoina uhannut päästää valtavan määrän siirtolaisia EU:n alueelle, mikäli sille anneta ei anneta apua Syyriaan perustettavan turvavyöhykkeen luomiseen. Arvioiden mukaan Turkin kautta voisi tulla lyhyessä ajassa noin 5,5 miljoonaa siirtolaista EU-alueelle. Kyseinen luku vastaa Suomen väkilukua. Kansalaisten turvallisuuden kannalta Suomen median tiedotuslinja Turkin pakolaisporttien mahdollisesta avaamisesta on erittäin puutteellinen. Esimerkiksi kun eräässä kreikkalaisessa paikallislehdessä arvioidaan näiden siirtolaisten määräksi 5,5 miljoonaa, niin Suomen mediassa ei tätä lukua pahemmin ole näkynyt. Vesiteitse Kreikkaan tulleiden siirtolaisten määrä on lisääntynyt tämän vuoden aikana noin 30 %. Melkein 40 000 laitonta siirtolaista on saapunut Kreikkaan tämän vuoden aikana. Välimeren kautta tuleva siirtolaisten virta asettaa EU-maat yhä suurempaan vaaraan. Esimerkiksi Interpolin koordinoimassa Operation Neptune 2:ssa, joka pidettiin aikavälillä 24.7.2019—8.9.2019, Interpol kertoi paljastaneensa yli 12 Välimeren poikki matkustanutta ulkomaista terroristitaistelijaepäiltyä. Italiassa uuden hallituksen tavoitteena on löysentää Italian maahanmuuttopolitiikkaa. Tämä tulee lisäämään Italian kautta EU-alueelle pyrkivien laittomien siirtolaisten määrää. Merkkejä on siis nähtävissä eri puolilla Etelä-Eurooppaa siitä, että pakolaisten tulva EU-maihin ei todellakaan ole loppumassa. Afrikan ja Lähi-idän maiden köyhyys ja matala tulotaso verrattuna huomattavasti vauraamman elintason EU-maihin takaa sen, että halukkaita tulijoita EU-maihin on satoja miljoonia pelkästään Afrikasta ja Lähi-idästä.  

Kun kyseessä on näin ison mittakaavan kansanvaellus EU:n alueelle ja kun ottaa huomioon Pohjois-Euroopan houkuttelevuuden elintasosiirtolaisille, niin Suomen hallituksen on ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin ja lisättävä viranomaisten ja erityisesti puolustusvoimien valmiutta Suomen länsirajalla pysäyttää mahdolliset Suomeen pyrkivät siirtolaiset Suomen rajalla. Suomessa on tuhansia laittomasti maassa olevia turvapaikanhakijoita, joiden palauttaminen takaisin heidän lähtömaihinsa on erittäin haastavaa. Näiden henkilöiden kotimaat eivät välttämättä suostu ottamaan vastaan näitä henkilöitä. Moni näistä Suomessa olevista laittomista siirtolaisista on kadonnut maan alle. Tämäkin on jo riittävä syy sille, että Suomen pitää tehdä huomattavia tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaansa. Hallituksella on täysi mahdollisuus varautua estämään vuoden 2015 kaltainen pakolaistulva. Tämä vaatii suunnitelmaa ja puolustusvoimien ohjeistamista sotilasjoukkojen sijoittamiseen Suomen länsirajalle. Aktiiviset kansalaiset ovat äärimmäisen huolissaan Suomen rajavalvonnan tilasta ja odottavat hallitukselta vastauksia siihen, että miten hallitus aikoo varautua mahdolliseen uuteen pakolaiskriisiin. Tarvittaessa Suomen on rikottava Schengen-alueen vapaata liikkuvuutta ja palautettava puolustusvoimien avulla täysi EU:n sisärajavalvonta, jolla estetään uusien siirtolaisvirtojen pääsy Suomeen. Suomalaisten turvallisuus ja koko maamme olemassaolo on vakavasti uhattuna mahdollisen uuden siirtolaiskriisin alkaessa. Oli kyseessä sitten siirtolaisten tuleminen turvallisten maiden läpi Suomen rajalle tai EU:n taakanjakomekanismi, niin Suomen täytyy estää tulevien siirtolaisvirtojen pääsy Suomeen. Tämä vaatii hallitukselta määrätietoisia ja ennakoivia toimia ennen kuin on liian myöhäistä.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko Suomen hallitus estää mahdollisten uusien suurien siirtolaisvirtojen tulemisen Suomeen ja  
rahoitetaanko mahdollinen uusi siirtolaiskriisi valtion budjetista vai lisätäänkö valtion velkaa? 
Helsingissä 20.9.2019 
Jukka Mäkynen ps