Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tulee ottaa käyttöön kaikki keinot. Tartuntojen on todettu leviävän paitsi ihmisestä toiseen myös minkeistä toisiin minkkeihin ja ihmisiin. Uusia virusmuunnoksia on raportoitu löytyneen turkistarhoilta esimerkiksi Tanskasta. Tanskan lisäksi koronavirusta on löydetty minkkitarhoilta Hollannissa, Liettuassa, Puolassa, Espanjassa, Ruotsissa, Italiassa, Kreikassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
Useat kansainväliset tahot ovat pitäneet esillä minkkitarhaukseen liittyviä riskejä. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC, Maailman terveysjärjestö WHO, Maailman eläintautijärjestö OIE ja Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA ovat nostaneet erillisissä kannanotoissa ja raporteissaan esiin huolensa minkkien aiheuttamasta koronavirusriskistä. Tanska, Ruotsi, Belgia, Ranska ja Italia ovat keskeyttäneet minkin kasvatuksen koronavirusriskin takia, ja Hollanti on päätynyt aikaistamaan tarhauskieltoaan.
Toisin kuin monissa verrokkimaissa Suomessa minkkitarhaukseen osoitetut rajoitukset ja tarhoilla viruksen leviämisen ehkäisemiseksi suoritetut toimet ovat olleet vähäisiä ja ne ovat perustuneet tarhojen omaan aktiivisuuteen. Minkkitarhausta ei ole päädytty rajoittamaan valtion tai viranomaisten toimesta käytännössä lainkaan, eikä osalla tarhoista ole suoritettu eläinten testausta tai otettu vasta-aineita. Koronatestaus tapahtuu tilojen oman harkinnan mukaan.
Omavalvonnan varaan jätetty koronatestaus on kuitenkin riski. Minkkitarhoilla olisi koronan leviämisen ehkäisemiseksi hyvä suorittaa systemaattista, valvottua testausta. Parhaan ja tarpeeksi kattavan lopputuloksen takaamiseksi testaus pitäisi toteuttaa laajasti ja viranomaisten itsenäisenä työnä. Kaikki Suomen turkistarhat tulisi testata kertaluonteisesti, minkä jälkeen tulisi tehdä säännöllisiä uusia testikierroksia.
Tutkimusten mukaan koronavirus säilyy useita päiviä infektiivisenä minkin turkissa. Ajan myötä infektoituneen tarhan eläinten PCR-positiivisuus häviää ja eläimet ovat vasta-ainepositiivisia. Vastustuskyvyn kestosta ei ole toistaiseksi tietoa. Vaarana voikin olla, että virus leviää myös minkinnahkojen mukana.