Viimeksi julkaistu 27.11.2021 16.25

Kirjallinen kysymys KK 151/2020 vp 
Mia Laiho kok 
 
Kirjallinen kysymys koronaviruksen testauksen laajentamisesta perusterveydenhuoltoon ja liikkuviin yksiköihin

Eduskunnan puhemiehelle

Koronavirustapaukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime päivinä niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa.  

Oli hyvin jo ennalta tiedossa, että ensimmäisenä sairastuvat ovat todennäköisesti työ- tai lomamatkailijoita. Lisäksi koululaisten talvilomakausi on edelleen menossa ja ihmiset matkustavat paljon. Kun koronavirus on levinnyt jo laajalti Eurooppaan ja se leviää jo maan sisällä, aiempaa matkaa infektioalueelle ei voi myöskään enää jatkossa käyttää erottelevana tekijänä muihin liikkeellä oleviin infektiotauteihin. Olisi järkevää hyödyntää varhaisessa vaiheessa kaikkia toimijoita, sekä julkista että yksityistä avoterveydenhuoltoa, taudin leviämisen ehkäisemisessä. 

Kun näytteenotto on tällä hetkellä hyvin keskittynyttä, nostaa se myös kynnystä koronavirustutkimuksiin, ja diagnosoimattomia tapauksia jää levittämään tautia. 

Sairastunut levittää tautia pisaratartuntana pärskiessään ympäristöönsä, ja lähellä olevat ihmiset ovat tartunnan vaarassa. Tällä hetkellä näytteenottoa on vain erikoissairaanhoidossa. Potilaiden pitää siirtyä näytteenottopaikkaan omatoimisesti, ellei fyysinen kunto vaadi ambulanssikyytiä.  

Koronaviruksen oireet ovat samantyyppisiä kuin tavallisessa influenssassa tai muissa ylähengitystieoireisessa flunssassa, joten voi olla vaikea erottaa, mikä on juuri koronan oiretta. Ja käytännössä se ei onnistukaan ilman testausta. Olisikin todella tärkeää saada näytteenottopaikkoja lisää, jotta saadaan estettyä jatkotartuntaketjut ja saada tietoa Suomen todellisesta tilanteesta.  

Ruotsissa on todettu jo 101 koronavirustartuntaa. Eilen päivätyn tiedon mukaan oli tautitapauksia todettu Norjassa 86, Tanskassa 20 ja Islannissa 35. Ainakin Ruotsissa testauksia on tehty selvästi Suomea matalammalla kynnyksellä, jo tuhansia. Ruotsissa koronavirusnäytteen ottoa on jalkautettu sairastuneiden luo, jolla on pyritty ehkäisemään taudin leviämistä. Ruotsin terveysviranomaiset ovat ilmoittaneet 4.3. lähtien tutkivansa rutiininomaisesti koronavirusnäytteen myös hengitystieinfektio-oireisilta, joilla ei ole matkustustaustaa infektioalueelle. 

Suomessa on tähän mennessä testattu 420 epäilyn näytettä ja todettu 15 tartuntaa. Tämä on alhainen luku väestömääräänkin suhteutettuna. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallitus suunnitellut koronavirustestauksen laajentamista perusterveydenhuoltoon tai suunnitellut liikkuvien näytteenottopisteiden käyttöä, 
kun näytteenottopaikkoja on tällä hetkellä hyvin vähän ja asiakkaiden pitää liikkua näytteenottopaikkoihin, niin miten on varmistettu, etteivät nämä henkilöt levitä tautia taksissa tai julkisessa liikenteessä, kuten busseissa ja metrossa,  
onko Suomen koronavirustartuntojen sairastuneiden määrä todellisuutta vastaava, kun huomioidaan, että samaan aikaan Ruotsissa sairastuneiden määrät ovat moninkertaiset ja  
miten voidaan suojata riskiryhmässä olevia ihmisiä, kuten ikääntyneitä tai muuten perussairauden takia riskiryhmässä olevia, jos meillä ei ole tietoa todellisesta infektiotapausten määrästä ja mahdollisista tartunnan levittäjistä? 
Helsingissä 6.3.2020 
Mia Laiho kok