Sudet aiheuttavat vahingoillaan taloudellisia menetyksiä kotieläintilallisille sekä valtavaa lisätyömäärää ja huolta huomiseen. Susien ihmisarkuuden poistuminen ja niiden jatkuva läsnäolo pihoissa sekä koulureiteillä aiheuttavat laajamittaista turhautumista Suomen suurpetopolitiikkaan ja asiaan puuttumattomuuteen.
Kaikki tuhot eivät myöskään ole rahalla korvattavissa. Susiaidat, laamat vartijoina, laumanvartijakoirat, hälyttimet ym. ovat käytössä, mutta susiongelma jatkuu ja laajenee. Pelkästään Vakka-Suomessa susikuljetuksia järjestetään jo 80 lapselle, minkä lisäksi useampikin lapsi tarvitsisi kuljetusta. Valitettavasti kuntien resurssit tai taksiyrittäjien kapasiteetti eivät tarpeeseen riitä. Tilanteeseen tarvitaan pikaisesti ratkaisu. Jokainen odotettu kuukausi mahdollistaa paikallisen susikannan lisääntymisen yhä kestämättömämmälle tasolle.
Hallitusohjelman mukaan "Suurpetopolitiikkaa on hoidettava tavalla, joka huomioi myös sosiaalisen kestokyvyn. Suurpetojen kannanhoidollinen metsästys turvataan lainsäädännöllä. Jo aloitettua työtä kannanhoidollisen sudenmetsästyksen mahdollistamiseksi jatketaan eduskunnan päätöksen mukaisesti." Tämän linjauksen toteutuminen olisi välttämätöntä viedä myös käytäntöön. Maa- ja metsätalousministeriö on antanut marraskuussa lausunnolle susiasetuksen, joka sallisi 28 poikkeuslupaa suden metsästämiseksi metsästysvuonna 2023—2024.
Suurpetojen kannanhoidollinen metsästys on merkittävissä haasteissa, mikä johtuu erityisesti annettuihin kaatolupiin liittyvistä hallinto-oikeuden tulkinnoista. Lainsäädäntö ja päätösperusta pitäisi saada ripeästi vastaamaan hallitusohjelman mukaista poliittista tahtotilaa. Mikäli ministeriö ei löydä tarvittavia ratkaisun avaimia, olisi yksi vaihtoehto perustaa asiantuntijatyöryhmä tuottamaan kokonaisvaltainen kansallinen ratkaisu, jolla riittävä kannanhoidollinen metsästys voidaan turvata.
Lausunnolla olevan asetuksen sallima kannanhoidollinen määrä ei ole riittävä. Suomessa on susitihentymiä, kuten Varsinais-Suomessa, joiden harventamiseen tarvitaan kannanhoidollista metsästystä. Metsästyksellä torjuttaisiin susien aiheuttamia vahinkoja sekä palautettaisiin susien ihmisarkuutta, joka on välttämätön ominaisuus ihmisen ja suden rinnakkaiselon kannalta. EU-komissio on 20.12.2023 ehdottanut suden suojeluaseman keventämistä. Tämä käynnistää prosessin, jonka myötä myös Suomen liikkumavara helpottuu laajempien kannanhoidollisten toimien tekemiseksi.
Suomeen tarvittaisiin pikaisesti raja-arvo susille. 200 sutta riittää, 300 on liikaa. Ruotsista pitäisi ottaa tässä asiassa mallia.