Viimeksi julkaistu 27.11.2021 16.02

Kirjallinen kysymys KK 250/2019 vp 
Peter Östman kd ym. 
 
Kirjallinen kysymys ylioppilastutkinnossa käytetyn aineiston historiallisesta oikeellisuudesta

Eduskunnan puhemiehelle

Ylioppilastutkinto on keskeinen instituutio Suomen koulutusjärjestelmässä. Tutkinnon suorittaa vuosittain noin 30 000 suomalaista. Kiinnitämme huomiota syksyn 2019 ylioppilaskokeen historian kysymyksessä käytettyyn tausta-aineistoon.  

Kokeen kysymys 9.1 kuuluu seuraavasti: "Erittele taulukossa (aineisto 9.A) ja karttasarjassa (aineisto 9.B) näkyviä muutoksia Palestiinan alueella, ja selitä, mistä muutokset ovat johtuneet." 

Kysymyksessä viitataan karttasarjaan (9.B), jonka otsake on "Juutalaisten ja palestiinalaisten alueet 1940-luvulta 2000-luvulle." Karttoja selittävä teksti on seuraava: "Kartat kuvaavat juutalaisten ja palestiinalaisten asutusta Palestiinassa vuonna 1946, Yhdistyneiden kansakuntien vuonna 1947 esittämän aluejakoehdotuksen sekä Israelin valtion ja palestiinalaisten alueet vuosina 1949—1967 ja 2008. Vihreällä merkitty on palestiinalainen ja valkoisella merkitty juutalainen (vuodesta 1949 Israelin valtion) alue." 

Vuonna 1946 Ison-Britannian Palestiinan mandaattia eivät asuttaneet juutalaiset ja palestiinalaiset vaan juutalaiset ja arabit. Aivan sama oli etnisten ryhmien jakautuma vuosina 1949—1967. Termi palestiinalainen tarkoitti Britannian mandaatin aikana kaikkia mandaattialueella asuneita juutalaisia ja arabeja, eikä sillä ollut nykyisen kaltaista etnispoliittista merkitystä, joka termille muodostui vuonna 1964 perustetun Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n myötä. 

Toiseksi YK ei vain esittänyt mandaattialueen jakoa vuonna 1947, vaan myös hyväksyi sen 2/3:n enemmistöllä 29.11.1947. Karttasarjassa otsikolla "Yhdistyneiden kansakuntien suunnitelma 1947" oleva kartta on lisäksi virheellinen siltä osin, että se näyttää Jerusalemin olevan osa arabeille annettua aluetta, mikä ei pidä paikkaansa, sillä YK jätti hyväksymässään suunnitelmassa Jerusalemin kansainväliseksi City of Jerusalem -erityishallintoalueeksi (lat. corpus separatum). 

Karttasarjan selitysteksti kertoo myös virheellisesti Israelin valtion syntyneen vuonna 1949, vaikka maa itsenäistyi 14.5.1948. Kartoissa ei myöskään huomioida sitä, että osa alueista oli käytännössä asumattomia.  

Ylioppilastutkintolautakunnan aineistonaan käyttämä kartta on kiistellyn Palestine Solidarity Campaign -järjestön julkaisema. Ylioppilaskokeen taustamateriaali on osin kopioitu ruotsalaisen SO-rummet-verkkosivuston artikkelista (https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/forenklat-om-palestinakonflikten), jonka materiaalissa on käytetty kyseistä Palestine Solidarity Campaign -järjestön julkaisemaa karttaa.  

Britanniassa perustettu ja sittemmin muihinkin maihin laajentunut Israelin valtion, sen yritysten ja asiantuntijoiden boikotointia ajava järjestö oli vuoteen 2017 asti listattu terroristijärjestöjen joukkoon ns. World Check -listalla. Järjestön logo, jossa on kuvattuna koko Israelin alue, kuvaa järjestön tavoitetta saattaa koko juutalaisvaltion alue palestiinalaisten käsiin. Brittiläinen Daily Mail uutisoi 16.5.2019, että Palestine Solidary Campaign on edelleen yhteyksissä Gazaa hallitsevaan ja Euroopan unionin terroristijärjestöksi luokittelemaan Hamasiin. Israelin hallituksen helmikuussa 2019 julkaisemassa raportissa Terrorists in Suits kuvataan tarkemmin PSC:n ja Hamasin välisiä yhteyksiä. 

On huolestuttavaa, jos kyseenalaisiin lähteisiin perustuva historian esittäminen julkisessa koulutusinstituutiossa antaa pontta antisemitististen asenteiden kasvulle nuorissamme.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus suhtautuu antisemitismistä tunnetun järjestön tuottaman erheellisen materiaalin käyttämiseen ylioppilaskirjoitusten aineistona,  
millaisella menettelyllä ylioppilastututkinnossa käytettyjen tausta-aineistojen totuudenmukaisuus varmistetaan ja  
miten hallitus aikoo seurata ko. aineistojen paikkansapitävyyttä?  
Helsingissä 23.10.2019 
Peter Östman kd 
 
Sari Essayah kd 
 
Sanna Antikainen ps 
 
Antero Laukkanen kd 
 
Wille Rydman kok 
 
Heikki Vestman kok 
 
Päivi Räsänen kd 
 
Ben Zyskowicz kok 
 
Timo Heinonen kok 
 
Pauli Kiuru kok