Viimeksi julkaistu 27.11.2021 13.39

Kirjallinen kysymys KK 325/2015 vp 
Ville Tavio ps 
 
Kirjallinen kysymys yrittäjän puolison katsomisesta yrittäjäksi

Eduskunnan puhemiehelle

Suomen työttömyysturvalain 1 luvun 6 § 2 mom. 2 kohdan mukaan: 

Yrittäjäksi katsotaan myös yrityksen osaomistaja. Osaomistajana pidetään tätä lakia sovellettaessa henkilöä, 
.. 
2) joka työskentelee osakeyhtiössä, jossa hänellä itsellään tai hänen perheenjäsenillään tai hänellä yhdessä perheenjäsentensä kanssa on vähintään puolet osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä tai muutoin vastaava määräämisvalta;  

Näin ollen tämän lainkohdan myötä perheenjäsen jää vaille työttömyysturvaa työskenneltyään yrityksessä. Tunnetaan tapauksia, joissa yrittäjän puoliso on tehnyt yrityksessä tavallisena työntekijänä lyhyttä (esim. yksipäiväistä) työviikkoa ja työvoimahallinto on selvityksensä jälkeen todennut työntekijän yrittäjäksi. 

Puoliso voidaan todeta yrittäjäksi, vaikka hänen ansionsa yrityksestä ovat pienemmät kuin 300 euroa kuukaudessa, mikä on määräraja työttömyysetuuksia laskemattomalle palkalle. Peruspäivärahan tai työmarkkinatuen epääminen on tällaisissa tilanteissa työntekijän näkökulmasta kohtuutonta. Perustuslain 6 § takaa ihmisille yhdenvertaisuuden ja perustuslain 18 §:n mukaan jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä huolehtiakseen siitä, ettei yksityisyritysten entisiä tai nykyisiä työntekijöitä, jotka ovat yrittäjän puolisoita, jatkossa katsottaisi enää kohtuuttomasti yrittäjiksi? 
Helsingissä 19.11.2015 
Ville Tavio ps