Valtioneuvoston asettama, koronapandemiasta johtuvia toimia selvittänyt riippumaton Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaryhmä on saanut työnsä valmiiksi kesäkuun lopussa. Tutkintaryhmä kävi läpi koronakriisin alkuvaiheen johtamista, julkishallinnon ja muiden toimijoiden havahtumista tilanteeseen, tehtyjä toimenpiteitä, tiedonkulkua eri toimijoiden välillä, varautumista, tilanteessa sovellettuja säädöksiä sekä viestintää.
Tutkintaselostukseen sisältyy yhteensä 12 turvallisuussuositusta, joista keskeisimmät koskevat valtion kriisijohtamisjärjestelmän, tiedonkulun sekä varautumisen kehittämistä. Tutkintaryhmä suosittaa esimerkiksi, että valtion kriisijohtamismallia uudistetaan sellaiseksi, että sitä voidaan soveltaa tulevissa kriiseissä, ja että ennakoiva yhteistoiminta, valmistelu ja johtaminen käynnistyvät ajoissa. Suosituksen mukaan tarvitaan ennakkoon suunniteltu, päätoiminen taho, joka huolehtii, että asioita valmistellaan, toimeenpannaan ja seurataan aktiivisesti.
Tutkijaryhmä suositti mm., että valtionhallinnon, alueiden ja kuntien välille rakennetaan tietojenvaihdon toimintamalli. Työryhmä suositti, että hallitus valmistelee lainsäädäntökehikon, jossa se pystyy kriisissä ohjaamaan aluehallintovirastoja ja kuntia yhdenmukaisiin ja nopeisiin, alueelliset erityispiirteet huomioon ottaviin toimenpiteisiin. Julkisen sektorin pitäisi lisäksi valmistella käytännöt, joilla hallinnossa voidaan tehdä henkilöstösiirtoja suunnitellusti ja sujuvasti jo poikkeusoloja pienemmissä häiriötilanteissa. Hallituksen pitäisi myös luoda toiminto, joka auditoi ja tukee valtionhallinnon, alueiden ja kuntien varatumista.
Työryhmän mukaan hallituksen pitäisi kehittää menettelyt ja yhteistyösuhteet myös keskeisiin kaupan toimijoihin niin, että suuria äkillisiä hankintoja tekevät organisaatiot, joilla on ulkomaankaupan verkostot ja osaaminen. Työryhmän mukaan huoltovarmuuden vuoksi varastoitavat materiaalit pitäisi hankkia samoja monipuolisia kanavia hyödyntäen ja mahdollisuuksien mukaan kotimaasta.
Suositusten mukaan hallituksen pitäisi mm. laatia poikkihallinnollinen suunnitelma liittyen rajaliikenteen hallittuun rajoittamiseen, terveystarkastuksiin ja kontrollointiin kriisitilanteessa. Hallituksen pitäisi myös huolehtia siitä, että viranomaistoimijoiden verkottumiseen, avoimen tiedon jakamiseen ja käyttöön kehitetään menettelyt, joilla tiedot sekä yliopistojen ja muiden asiantuntijaorganisaatioiden osaaminen saadaan hyödyksi kriisitilanteessa.
Onnettomuustutkintakeskus on ilmoittanut seuraavansa suositusten toteutumista ja aikoo kysyä säännöllisesti suositusten kohteilta, mihin toimiin ne ovat ryhtyneet.