Viimeksi julkaistu 27.11.2021 14.38

Kirjallinen kysymys KK 614/2017 vp 
Markus Mustajärvi vas 
 
Kirjallinen kysymys ydinkieltosopimuksen allekirjoittamiseen liittyvästä Yhdysvaltojen ja Naton painostuksesta Suomea kohtaan

Eduskunnan puhemiehelle

Yhdistyneiden kansakuntien toimesta on saavutettu sopimus, jonka tavoitteena on kieltää ydinaseet. Kesällä 2017 YK:n yleiskokouksessa äänestettiin sopimuksen sisällöstä. Yhteensä 122 YK:n jäsenmaata tuki sopimusta, yksi oli vastaan ja yksi äänesti tyhjää. Äänestämättä jätti kaikkiaan 69 maata, myös Suomi. Kaikki muut Euroopan sotilaallisesti liittoutumattomat maat äänestivät sopimuksen hyväksymisen puolesta. 

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sotilasliitto Nato ja erityisesti Yhdysvallat pyrkivät aktiivisesti vaikuttamaan siihen, että erityisesti Suomi ja Ruotsi eivät allekirjoittaisi ydinkieltosopimusta. Tämä herättää vakavan kysymyksen siitä, onko Suomen ulkopoliittinen johto taipunut presidentti Donald Trumpin johtaman Yhdysvaltojen painostukseen. 

Ruotsin ulkoministeri Margot Wahlström antoi 1.1.2018 Ruotsin yleisradioyhtiölle SVT:lle haastattelun liittyen ydinkieltosopimukseen. Hän varoitti siinä Natoa ilmauksista, jotka voidaan tulkita painostukseksi tai uhkailuksi Ruotsia vastaan. On syytä kysyä, joutuiko Suomi jo aiemmin painostuksen ja uhkailun kohteeksi ja jatkuuko se edelleen.  

SVT:n haastattelussa viitataan Yhdysvaltain Nato-suurlähettilään Kay Bailey Hutchinsonin lausuntoon. Hutchinson sanoo 4.12.2017 Yhdysvaltain ulkoministeriön virallisilla verkkosivuilla julkaistussa, toimittajien kanssa käydyssä keskustelussa suoraan, että Suomen ja Ruotsin ei pidä allekirjoittaa ydinkieltosopimusta. 

Suurlähettilään mukaan "me vain toivoisimme, että sitä ei allekirjoita kukaan, jolla tulee olemaan kumppanuus Naton kanssa". (…we would just hope that that is not signed by anyone who's going to have a partnership with NATO.) 

Ruotsin lehdistössä on myös kerrottu Yhdysvaltojen puolustusministerin James Mattisin salaisesta kirjeestä Ruotsin puolustusministerille Peter Hultqvistille. Kirjeessä Mattis varoittaa maiden välisen puolustusyhteistyön olevan vaarassa, mikäli Ruotsi allekirjoittaa ydinkieltosopimuksen. 

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg antoi 2.10.2017 Helsingin Sanomille lausunnon, jossa hän toi selkeästi esiin sen, että ydinkieltosopimukseen liittymisellä olisi vaikutus Suomen Nato-yhteistyöhön. Erityisesti vaikutusta olisi Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Sotilasliiton pääsihteeri totesi, että "Natoon liittymisen suhteen tämä olisi uusi tekijä, joka huomioitaisiin" ja että yhteistyölle tulisi näin raja. 

Voi syystä epäillä, että Suomen ulkopoliittinen johto on jo alistunut sotilasliitto Naton ja Yhdysvaltojen painostukseen, minkä seurauksena Suomi ei aio allekirjoittaa ihmiskuntaa kaikkein pahimmin uhkaavien joukkotuhoaseiden kieltämiseen tähtäävää sopimusta. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Milloin, missä ja ketkä Suomen edustajat ovat keskustelleet Yhdysvaltojen kanssa ydinkieltosopimuksesta,  
millä tavoin Yhdysvallat on pyrkinyt vaikuttamaan Suomen kantaan suhteessa ydinkieltosopimukseen,  
millä tavoin Suomen hallitus on ottanut huomioon Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton kannat määritellessään omaa linjaansa suhteessa ydinkieltosopimukseen,  
miksi Suomen linja poikkesi kaikkien muiden sotilaallisesti liittoutumattomien maiden linjasta, kun asiasta äänestettiin YK:ssa ja  
katsooko hallitus ydinasekieltosopimuksen allekirjoittamisen vaikeuttavan Suomen yhteistyötä sotilasliitto Naton kanssa tai luovan esteen Suomen mahdolliselle Nato-jäsenyydelle? 
Helsingissä 11.1.2018 
Markus Mustajärvi vas