Viimeksi julkaistu 22.12.2022 11.15

Kirjallinen kysymys KK 649/2022 vp 
Juha Mäenpää ps 
 
Kirjallinen kysymys korona-ajan ylikuolleisuuden riippumattomasta selvittämisestä

Eduskunnan puhemiehelle

Suomen Lääkäriliiton julkaisemassa lääketieteellisen alan järjestö- ja ammattilehdessä Suomen Lääkärilehdessä kerrottiin 16.12.2022, että niin Tilastokeskus kuin Eurostat raportoivat Suomessa tänä vuonna merkittävää ylikuolleisuutta. Eurostatin mukaan ylikuolleisuus on 16 prosenttia verrattuna siihen, mitä on ennakoitu väestön ikärakenteen perusteella. Tämä tarkoittaisi 5 000—10 000:ta ylimääräistä kuolemaa tänä vuonna. Ylikuolleisuustilastoissa Suomen tilanne on 20 länsimaasta toiseksi huonoin. Vielä huonompi on Yhdysvallat. Tämä ilmenee marraskuussa JAMA-lehdessä julkaistusta artikkelista, jossa kaikista syistä johtuvia kuolemia oli 100 000:ta asukasta kohden Suomea enemmän vain Yhdysvalloissa kesäkuun 2021 lopusta maaliskuun 2022 loppuun. Ylikuolleisuus tarkoittaa sairauden tai muun vastaavan tekijän aiheuttamaa jonkin ihmisryhmän kuolleisuuden lisäystä verrattuna keskimääräiseen väestöön.  

Suomessa ylikuolleisuus lähti jyrkkään nousuun syksyllä 2021. Ylikuolleisuus oli tuon vuoden jälkipuoliskolla 3 100 kuolemaa, mutta koronakuolemia ilmoitettiin vain 783. Tälle erotukselle ei ole esitetty selitystä. Kuolleisuuden nousu on pandemian aikana ollut suurempi kuin rauhanaikana koskaan. Tämän syiden selvittämistä ovat peräänkuuluttaneet muun muassa Kansanterveyslaitoksen emeritusprofessori Matti Jantunen ja Väestöntutkimuslaitoksen johtaja ja tutkimusprofessori Anna Rotkirch. Väestöliiton syyskokous vaati, että kuolleisuuden kielteisen kehityksen syyt on selvitettävä riippumattomasti. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitkä ovat ministeriön mukaan ylikuolleisuuden syyt ja  
onko tilastoissa mahdollisesti havaittavissa yhteyttä koronarokotteisiin?  
Helsingissä 21.12.2022 
Juha Mäenpää ps