Viimeksi julkaistu 27.11.2021 17.07

Kirjallinen kysymys KK 899/2020 vp 
Mia Laiho kok ym. 
 
Kirjallinen kysymys keuhkosyövän hoitoviiveistä, seulonnasta ja hoidon vaikuttavuuden parantamisesta

Eduskunnan puhemiehelle

Keuhkosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa. Siihen sairastuu vuosittain noin 2 700 ihmistä. Syöpärekisterin uusimman vuosiraportin mukaan vuonna 2018 keuhkosyöpään sairastui 1 710 miestä ja 1 035 naista. Miesten sairastuminen on vähentynyt ja naisten lisääntynyt. Keuhkosyöpä on Suomessa miesten tappavin ja naisten toiseksi tappavin syöpä. Vuonna 2018 Suomessa keuhkosyöpään kuoli yli 2 200 henkilöä. 

Marraskuussa vietetään kansainvälistä keuhkosyöpäkuukautta. Suomen Syöpäpotilaat ry on nostanut Keuhkosyöpäkuukausi-tietoisuuskampanjassaan esille muun muassa keuhkosyöpäpotilaiden kohtaamat ennakkoluulot ja asenteet sekä diagnoosiviiveet ja Suomen muita Pohjoismaita heikommat hoitotulokset. Karoliinisen Instituutin ja Pohjoismaiden syöpärekisterien lokakuussa 2020 julkaistun NORDCAN-tutkimuksen mukaan Suomessa on viiden vuoden kuluttua keuhkosyövän toteamisesta elossa miehistä 13 prosenttia ja naisista 19 prosenttia. Ruotsissa vastaavat luvut ovat 19 % ja 24 % , Norjassa 19 % ja 26 %, Tanskassa 17 % ja 23 % ja Islannissa 20 % ja 26 %. 

Suomen Syöpäpotilaat ry:n arvion mukaan Suomen muita Pohjoismaita heikompia hoitotuloksia voivat selittää esimerkiksi uusien hoitojen muita Pohjoismaista hitaampi käyttöönotto, kliinisten tutkimusten vähäisyys sekä diagnoosiviiveet, jotka nousivat esille myös potilasjärjestön teettämässä kyselytutkimuksessa sekä Euroopan keuhkosyöpäpotilaiden kattojärjestön LuCE:n raportissa. Suomessa ei ole valtakunnallista keuhkosyövän laaturekisteriä, eikä keuhkosyövän uusin hoitosuositus ole julkisesti potilaiden ja potilasjärjestöjen saatavilla. Potilailla ei ole siten avoimesti mahdollisuutta vertailla keuhkosyövänhoidon laatua ja vaikuttavuutta. Keuhkosyöpää ei toistaiseksi seulota Suomessa, mutta keuhkosyövän hoidon asiantuntijat ovat ehdottaneet seulontapilottia. 

Hallitusohjelmaan sisältyy kirjaus syövän hoidon vaikuttavuuden parantamisesta. Suomessa syövän hoitotulokset ovat useiden syöpien osalta maailman kärkeä, mutta keuhkosyövän osalta hoitotulokset eivät ole kehittyneet muiden Pohjoismaiden tahdissa. Keuhkosyöpään liittyy myös edelleen stigmaa, joka ilmenee potilaiden kohtaamina asenteina ja ennakkoluuloina, joista tulisi päästä eroon. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin sosiaali- ja terveysministeriö aikoo ryhtyä keuhkosyövän hoitotulosten parantamiseksi,  
kuinka hallitus aikoo turvata keuhkosyöpäpotilaiden yhdenvertaisen ja viiveettömän hoitoon pääsyn,  
aikooko hallitus edistää kansallisen laaturekisterin toimeenpanoa,  
miksi Suomessa keuhkosyövän uusi keuhkosyöpäsuositus ei ole julkisesti potilaiden saatavilla ja  
onko hallitus suunnitellut keuhkosyövän osalta seulontapilottia tupakoitsijoiden osalta?  
Helsingissä 26.11.2020 
Mia Laiho kok 
 
Merja Kyllönen vas 
 
Sanna Antikainen ps 
 
Sari Essayah kd 
 
Marko Kilpi kok 
 
Pihla Keto-Huovinen kok 
 
Sari Sarkomaa kok 
 
Mari-Leena Talvitie kok 
 
Inka Hopsu vihr 
 
Timo Heinonen kok 
 
Sami Savio ps