Yleisperustelut
Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on ympäri maailmaa esiintyvä perinne, jossa tytön tai naisen sukuelimiä vahingoitetaan ilman lääketieteellistä syytä. Suomessa on THL:n laskelmien perusteella 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista. Suomessa elää arvioiden mukaan 650—3 080 tyttöä, joilla on riski joutua silvotuksi.
Perinne loukkaa ihmis- ja itsemääräämisoikeuksia, heikentää naisten tasa-arvoa sekä aiheuttaa terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja. Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta velvoittaa Suomea laatimaan ohjeet ja takaamaan toimivan järjestelmän silpomisen estämiseksi.
Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka ei ole erikseen lailla kieltänyt tyttöjen silpomista. Esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa vastaava laki on ollut voimassa jo vuodesta 1982.
Suomen on onnistuttava nykyistä tehokkaammin suojelemaan silpomisuhan alla eläviä tyttöjä ja ryhdyttävä toimiin näiden törkeiden ja epäinhimillisten rikosten torjumiseksi ja uhrien auttamiseksi sekä tekoihin syyllistyneiden saattamiseksi vastuuseen.
Teot ovat olleet nimenomaisesti rikoslain mukaan rangaistavia vuodesta 1995 alkaen. Tekojen rangaistavuus ei ole tällä hetkellä tuotu selkeimmällä mahdollisella tavalla esiin lainsäädännössä eikä rangaistavuus ole tarpeeksi hyvin yleisessä tiedossa, vaikka teot ovatkin rikoslain vastaisia. Suomen rikoslain mukaan silpominen katsotaan rangaistavaksi törkeänä pahoinpitelynä. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, yhtään tapausta ei ole Suomessa edennyt oikeuteen saakka.
Lainsäädännön on viestittävä jyrkän kielteinen kanta silpomiseen. Tämän vuoksi tällä lakialoitteella ehdotetaan silpomista koskevan erilliskriminalisoinnin lisäämistä rikoslakiin. Erilliskriminalisointi kieltäisi myös Suomen kansalaisille ulkomailla tehdyt silpomiset ja antaisi viranomaisille enemmän mahdollisuuksia puuttua rikoksiin. Tekojen tuomittavuutta voitaisiin lisätä erillisellä naisen sukuelinten silpomista koskevalla kriminalisoinnilla, jolla nostettaisiin teoista määrättävää vähimmäisrangaistusta.
Yksityiskohtaiset perustelut
6 a §. Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.
Esityksellä lisättäisiin pykälään viittaus uuteen 6 b §:ään.
6 b §. Naisen sukuelinten silpominen.
Uudella rikosnimikkeellä korotettaisiin naisen sukuelinten silpomisesta määrättävää vähimmäisrangaistusta 21 luvun 6 §:n yhden vuoden minimirangaistuksesta kahteen vuoteen vankeutta. Uuden rangaistussäädöksen teonkuvauksessa viitattaisiin naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta tehdyn Euroopan neuvoston yleissopimuksen (SopS 53/2015) 38 artiklassa määriteltyyn teonkuvaukseen. Vastaavasti teko on määritelty rikoslain 1 luvun 11 §:n 2 momentin 8 kohdassa.