Työneuvosto on valtioneuvoston nimittämä työ- ja elinkeinoministeriön alainen riippumaton erityisviranomainen, joka antaa pyynnöstä lausuntoja työaikalain, vuosilomalain, työturvallisuuslain ja nuorista työntekijöistä annetun lain soveltamisesta ja tulkinnasta sekä siitä, onko yritystä pidettävä sellaisena, että siihen sovelletaan yhteistoiminnasta yrityksissä annettua lakia tai yhteistoiminnasta suomalaisissa ja yhteisönlaajuisissa yritysryhmissä annettua lakia. Työneuvosto voi myös tehdä tarpeellisiksi katsomiaan esityksiä toimialaansa kuuluvan työlainsäädännön kehittämiseksi. Työneuvoston jäsenet ovat työlainsäädäntöön ja työoloihin perehtyneitä henkilöitä.
On ollut monia edellä mainittujen lakien tulkintatilanteita, joihin työneuvosto on antanut oikeusohjeen ja asia on pystytty ratkaisemaan työpaikalla ilman raskasta ja vuosia kestävää oikeudenkäyntiä. Työneuvoston käyttäminen on osapuolille tuomioistuinta edullisempi vaihtoehto.
Työneuvoston roolin päivittämistä tarvitaan, koska työelämässä on tapahtunut niin paljon muutoksia. Työneuvoston toimivallan laajentaminen keventää tuomioistuimiin menevien juttujen paljoutta ja parantaa kansalaisten oikeusturvaa. Epäselvyyksien vieminen työneuvostoon on helpompaa ja halvempaa kuin oikeudenkäynti tuomioistuimessa. Ratkaisukin tulee nopeammin.
Työneuvoston lausuntoa voi tällä hetkellä pyytää tuomioistuin, aluehallintovirasto, työnantajien tai työntekijöiden keskusjärjestö, valtion työmarkkinapolitiikkaa käsittelevä ministeriö, kirkon sopimusvaltuuskunta, kunnallinen työmarkkinalaitos, Ahvenanmaan maakunnan hallitus.
Nykyisen lain puute on, että yksittäisellä työntekijällä tai työnantajalla ei ole oikeutta pyytää lausuntoa työneuvostolta. Oikeus puuttuu myös työntekijä- ja työnantajaliitoilta. Nykyaikaa ei ole se, että työnantajaliiton tai työntekijäliiton on pyydettävä keskusjärjestöään tai aluehallintovirastoa vaatimaan lausuntoa työneuvostolta.
Nykykäytäntö merkitsee, että aluehallintovirasto tai oma keskusjärjestö on ensin saatava vakuuttumaan lausunnon tarpeellisuudesta. Työntekijän, työnantajan ja liittojen on ikään kuin voitettava juttu "esikäsittelyssä". Yksittäisen työntekijän ja työnantajan tai liittojen voi näin ollen olla hankalaa saada asiansa selvitetyksi. Nykyinen käytäntö on monimutkainen ja hidastaa asian etenemistä.
Juha Sipilän hallitus aikoo uudistaa työaikalain ja vuosilomalain. Näiden uudistaminen tuonee mukanaan uudenlaisia lain tulkintaongelmia, minkä vuoksi tarvitsemme työneuvoston kaltaista notkeaa toimijaa, jolta voi pyytää lausuntoa. Näin asiat pystytään ratkaisemaan työpaikalla ilman raskasta ja vuosia kestävää oikeudenkäyntiä.
Lakialoitteessa esitetty työntekijän, työnantajan ja liittojen oikeus pyytää lausunto työneuvostolta parantaisi yhdenvertaisuutta ja ihmisten oikeusturvaa. Työneuvosto voi vahvistaa sovinnon ja suosittaa vahingonkorvausta tai hyvitystä.
Lakialoitteessa esitetään laajennettavaksi työneuvoston toimivaltaa myös siten, että työneuvosto myös valvoisi ja kehittäisi toimialansa lainsäädäntöä.