Viimeksi julkaistu 30.5.2024 13.42

Valiokunnan lausunto TaVL 15/2024 vp U 20/2024 vp Talousvaliokunta Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle Euroopan komission ehdotuksesta neuvoston päätökseksi Euratomin ydinmateriaalivalvonnan täytäntöönpanosta annetun komission asetuksen (Euratom) hyväksymisestä

Suurelle valiokunnalle

JOHDANTO

Vireilletulo

Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle Euroopan komission ehdotuksesta neuvoston päätökseksi Euratomin ydinmateriaalivalvonnan täytäntöönpanosta annetun komission asetuksen (Euratom) hyväksymisestä (U 20/2024 vp): Asia on saapunut talousvaliokuntaan lausunnon antamista varten. Lausunto on annettava suurelle valiokunnalle. 

Asiantuntijat

Valiokunta on kuullut: 

  • erityisasiantuntija Jaakko Louvanto 
    työ- ja elinkeinoministeriö
  • toimistopäällikkö Marko Hämäläinen 
    Säteilyturvakeskus
  • turvallisuuspäällikkö Kari Kaukonen 
    Posiva Oy

Valiokunta on saanut kirjallisen lausunnon: 

  • Energiateollisuus ry

VALTIONEUVOSTON KIRJELMÄ

Ehdotus

Euroopan komission ehdotus koostuu yhden artiklan sisältävästä neuvoston päätöksestä, jolla hyväksyttäisiin päätöksen liitteenä oleva uusi komission asetus ydinaineiden käyttäjiä koskevista täytäntöönpanosäännöksistä EU:ssa Euratomin ydinmateriaalivalvonnan valvontajärjestelmän puitteissa. Asetuksen tarkoituksena on ajantasaistaa ja korvata nykyinen voimassa oleva komission asetus N:o 302/2005 vastaamaan viime vuosien kehitystä ydinalalla ja tietotekniikassa. Asetuksen soveltamisalaa on laajennettu kattamaan käytetyn polttoaineen ja ydinjätteen loppusijoituslaitokset sekä kaikki henkilöt tai yritykset, jotka pitävät hallussaan, vievät, tuovat tai siirtävät muita yksiköitä kuin ydinaineita, jos tällaiset yksiköt kuuluvat jonkin ydin-alan yhteistyösopimuksen soveltamisalaan. 

Valtioneuvoston kanta

Valtioneuvosto pitää yleisesti tärkeänä ydinmateriaalivalvonnan sääntelyä EU-tasoisesti ja on kannatettavaa, että sääntelyssä huomioidaan riittävästi uudet ydinenergian sovellukset ja alan toimivat käytännöt.  

Valtioneuvosto pitää erityisen tärkeänä, että ehdotus kattaa periaatteena ydinmateriaalivalvonnan huomioinnin suunnittelusta alkaen (Safeguards By Design –konsepti, SBD) sekä sisältää käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen tarkoitettavat kapselointilaitokset ja loppusijoitustilat.  

Valtioneuvosto toteaa, että ydinmateriaalivalvontaan liittyvä sääntely tulisi toteuttaa käytännönläheisesti mahdollistaen käytetyn ydinpolttoaineen käsittelyn, varastoinnin ja loppusijoituksen sekä ydinalan kansainvälisen yhteistyön.  

Valtioneuvosto pitää komission ehdotusta pääpiirteittäin selkeänä, mutta pyrkii siihen, että neuvotteluiden aikana ehdotuksen sisältöä entisestään selkiytetään erityisesti terminologian sekä soveltamisalan ja komissiolle siirrettävän toimivallan rajausten osalta  

Valtioneuvosto pitää tärkeänä, että valvontasäännöksiä ja toiminnanharjoittajia koskevia velvollisuuksia koskevia kirjauksia tarkennetaan ja samalla mahdollistetaan hallinnollisen taakan osalta kohtuulliset toimintamallit sekä säännösten mukaisten velvoitteiden tehokkaan valvonnan  

VALIOKUNNAN PERUSTELUT

Tausta ja tavoitteet

Euroopan atomienergiayhteisön, Euratomin, perustamissopimuksen tärkeimpiä tavoitteita on ydinmateriaalivalvonnan varmistaminen. Tällä turvataan se, ettei siviilikäyttöön tarkoitettuja ydinaineita siirretä käytettäväksi muuhun kuin niiden aiottuun käyttötarkoitukseen.  

Ydinmateriaalivalvonnan on arvioitu toimineen kansainvälisellä tasolla tehokkaasti. Komission arvioinnin perusteella nykyistä ydinmateriaalivalvontaa koskevaa asetusta on kuitenkin perusteltua uudistaa, jotta voidaan varmistaa Euratomin ydinmateriaalivalvonnan vaikuttavuus ja tehokkuus ottaen huomioon ydinalan ja tietotekniikan viimeaikainen kehitys sekä vähentää ydinmateriaalivalvonnan ilmoituksista aiheutuvaa hallinnollista kuormitusta.  

Keskeisten ehdotusten arviointia

Ehdotuksen keskeisenä lähtökohtana on ydinmateriaalivalvonnan vaatimusten huomioiminen jo varhaisessa vaiheessa laitosten eri elinkaarivaiheiden suunnittelussa (ns. safeguards by design). Tämä on tärkeää kaikissa ydinenergiahankkeissa SMR-teknologian hyödyntämisestä loppusijoituslaitosten suunnitteluun.  

Uudistuksella voidaan arvioida olevan nykyistä sääntelyä selkeyttävä ja täsmentävä vaikutus. Se myös ottaa aiempaa paremmin huomioon ydinlaitosten käytöstäpoiston, jätteiden ja käytetyn polttoaineen geologisen loppusijoituksen erityispiirteet sekä uudentyyppiset, lähitulevaisuudessa käyttöön otettavat laitokset.  

Suomessa kehitetty käytetyn polttoaineen loppusijoitusratkaisu on maailmassa ensimmäinen laatuaan. Ehdotetun kaltainen sääntely olisi voinut aikanaan selkeyttää esimerkiksi tämän toteutuksen ja raportoinnin suunnittelua. Nyt tarkastelun kohteena olevan ehdotuksen kannalta keskeistä on ottaa huomioon tässä prosessissa kehitetyt ydinmateriaalivalvonnan raportointimenetelmät, ja talousvaliokunnan saaman selvityksen perusteella näitä kokemuksia onkin hyödynnetty asetuksen laatimisessa.  

Talousvaliokunta kiinnittää huomiota siihen, että vaikka jäsenvaltiot eivät ehdotetun sääntelyn mukaan osallistuisi toiminnanharjoittajia koskevien erityisten valvontasäännösten antamiseen, säännökset valmisteltaisiin tiiviissä yhteistyössä toiminnanharjoittajien ja jäsenvaltioiden kanssa. Talousvaliokunta pitää tärkeänä, että asetus varmistaa riittävällä tavalla toiminnanharjoittajien ja jäsenvaltioiden osallistumisen säännösten valmisteluun.  

Talousvaliokunta korostaa myös, että sääntelyn tulee jatkossakin mahdollistaa ydinenergia-alan kehitys, eikä esimerkiksi pienydinvoimaan tai loppusijoituslaitoksiin liittyviä suunnittelu- ja raportointiratkaisuja tule rajoittaa liian yksityiskohtaisilla vaatimuksilla. Myös toimijoiden hallinnolliseen taakkaan tulee kiinnittää huomiota, ja on tärkeää, että komissio helpottaa esimerkiksi pienten toimijoiden raportointia tarjoamalla kattavia raportointityökaluja.  

VALIOKUNNAN LAUSUNTO

Talousvaliokunta ilmoittaa,

että se yhtyy asiassa valtioneuvoston kantaan korostaen edellä esitettyjä näkökohtia. 
Helsingissä 30.5.2024 

Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa

puheenjohtaja 
Sakari Puisto ps 
 
jäsen 
Noora Fagerström kok 
 
jäsen 
Kaisa Garedew ps 
 
jäsen 
Lotta Hamari sd 
 
jäsen 
Helena Marttila sd 
 
jäsen 
Timo Mehtälä kesk 
 
jäsen 
Matias Mäkynen sd 
 
jäsen 
Mikko Savola kesk 
 
jäsen 
Pia Sillanpää ps 
 
jäsen 
Oras Tynkkynen vihr 
 
jäsen 
Heikki Vestman kok 
 
varajäsen 
Pauli Aalto-Setälä kok 
 
varajäsen 
Teemu Kinnari kok 
 
varajäsen 
Juha Mäenpää ps 
 
varajäsen 
Minna Reijonen ps 
 

Valiokunnan sihteerinä on toiminut

valiokuntaneuvos 
Lauri Tenhunen