Esityksessä ehdotetaan, että työttömyysetuutta maksettaisiin väliaikaisesti myös työttömyysturvan omavastuuajalla. Lisäksi esityksessä ehdotetaan, että yritystoiminnan tuloa soviteltaessa tulot arvioitaisiin hakijan oman ilmoituksen perusteella, jos tuloissa on tapahtunut muutos koronaepidemian vuoksi. Yritystulojen sovittelua koskeva muutos liittyy eduskunnan käsiteltävänä olevaan toiseen hallituksen esitykseen (HE 239/2021 vp), jossa esitetään, että yrittäjällä on yritystoiminnan jatkumisesta huolimatta väliaikaisesti oikeus työmarkkinatukeen, jos päätoiminen työskentely on päättynyt tai tulot ovat vähentyneet koronaepidemian vuoksi.
Vastaavat koronaepidemiaan liittyvät työttömyysturvaa koskevat säännökset tulivat voimaan maaliskuussa 2020 (HE 38/2020 vp, EV 32/2020 vp), ja niiden voimassa oloa on jatkettu useaan otteeseen. Työttömyysturvan maksamista omavastuuajalla koskeva säännös oli voimassa 31.12.2020 saakka ja yrittäjätulojen sovittelua koskeva säännös 30.11.2021 saakka.
Erona aikaisemmin voimassa olleeseen sääntelyyn nyt käsiteltävänä olevassa hallituksen esityksessä ei ehdoteta valtion rahoittavan omavastuuajalta maksettavien etuuksien kustannuksia, vaan etuudet rahoitetaan työttömyysturvan yleisten rahoitusperiaatteiden mukaisesti eli Työllisyysrahaston, valtion ja työttömyyskassojen varoin. Lisäksi nyt ehdotettavien muutosten ohella ei ehdoteta lomautusten helpottamista koskevia muutoksia, jotka olivat voimassa vuonna 2020 samanaikaisesti kuin työttömyysturvaa koskevat väliaikaiset muutokset (HE 26/2020 vp, EV 15/2020 vp).
Valiokunta pitää esitettyjä väliaikaisia säännöksiä perusteltuina nykyisen epidemiatilanteen aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa ja puoltaa lakiehdotuksen hyväksymistä muuttamattomana. Ehdotetuilla muutoksilla vahvistetaan työntekijöiden toimeentulon turvaa, joka on heikentynyt koronavirusepidemian torjumiseksi toteutettujen rajoitustoimenpiteiden johdosta. Lisäksi valiokunta korostaa, että omavastuuajalla ei ole sen tarkoituksen mukaista työttömyysetuuksien alkamista ehkäisevää vaikutusta, jos työttömyys tai lomautus johtuu rajoitustoimenpiteistä.
Etuuden maksaminen työttömyysturvan omavastuuajalta parantaa etuudensaajien taloudellista asemaa. Hallituksen esityksen vaikutusarvioiden (s. 6) mukaan esimerkiksi lomautetulla ansiopäivärahan saajalla työttömyysetuus paranee keskimäärin 375 eurolla ja peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavalla noin 168 eurolla verrattuna tilanteeseen, jossa omavastuuaikaa sovellettaisiin. Esitetyt muutokset lisäävät työttömyysturvamenoa arviolta noin 10 miljoonalla eurolla. Valtion osuus kasvaa noin 5,6 miljoonalla eurolla, Työllisyysrahaston osuus noin 3,9 miljoonalla eurolla ja työttömyyskassojen 0,5 miljoonalla eurolla.
Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, ja muutoksia ehdotetaan sovellettavan takautuvasti 1.1.2022 alkaen. Taannehtivaa soveltamista on esityksessä perusteltu ihmisten taloudellisen toimeentulon turvaamisella yhteiskunnallisesti laaja-alaisen ja poikkeuksellisen tartuntataudin oloissa (s. 9). Valiokunta korostaa, että taannehtiva soveltaminen on sosiaaliturvaetuuksia koskevassa sääntelyssä poikkeuksellista, mutta pitää sitä kuitenkin tässä yhteydessä tarkoituksenmukaisena ottaen huomioon epidemiatilanteen nopea heikentyminen ja tämän vuoksi tehtyjen rajoitustoimenpiteiden ripeä käyttöönotto.
Valiokunta toteaa, että ehdotetut säännökset ovat voimassa poikkeuksellisen lyhyen aikaa vain 28.2.2022 saakka, ja valiokunnan asiantuntijakuulemisessa on esitetty voimassaoloajan pidentämistä. Säännösten lyhyt voimassaoloaika luo epävarmuutta etuudensaajille, ja säännösten mahdollinen jatkaminen kuormittaa päätöksentekoa ja etuuksien toimeenpanoa. Valiokunta pitää kuitenkin säännösten lyhyttä voimassaoloaikaa perusteltuna ottaen huomioon epidemiatilanteen kehityksen epävarmuus ja poikkeussäännöksistä syntyvät kustannukset. Jos epidemiatilanne edellyttää väliaikaisten säännösten jatkamista, valiokunta pitää tärkeänä, että sitä koskeva esitys annetaan niin, että eduskuntakäsittelyyn jää riittävä aika eikä taannehtivalle lainsäädännölle ole enää tarvetta.
Esitettyjen muutosten taannehtivan soveltamisen ja lyhyen voimassaolon vuoksi valiokunta korostaa, että säännösten toimeenpanossa on kiinnitettävä erityistä huomiota muutoksista tiedottamiseen ja etuudensaajien neuvontaan.