Yleistä
Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi merityötä koskevan Kansainvälisen työjärjestön vuoden 2006 yleissopimuksen ohjeistoon vuonna 2022 tehdyt muutokset sekä lain niiden lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta.
Yleissopimukseen vuonna 2022 tehdyt ohjeiston muutokset vahvistavat merenkulkijoiden oikeuksia. Ne koskevat oikeankokoisten suojavarusteiden saantia, ruoan ja juoman maksuttomuutta ja laatua aluksella, hylättyjen merenkulkijoiden kotimatkaoikeutta ja korvaavan miehistön asemaa, merenkulkijoiden oikeutta päästä välittömään terveydenhoitoon maihin sekä menehtyneiden merenkulkijoiden ruumiin tai tuhkan kotimaahan palauttamista, sosiaalisen kommunikaation mahdollistavia yhteyksiä aluksella ja satamissa, menehtyneiden merenkulkijoiden kuolemantapausten tutkintaa ja vuosittaista raportointia Kansainväliselle työjärjestölle sekä eräitä muita teknisluonteisia muutoksia. Muutokset kohdistuvat sekä sopimuksen ohjeiston oikeudellisesti sitovaan A-osaan että B-osan ei-sitoviin suosituksiin.
Ohjeiston muutosten toimeenpanemiseksi esityksessä ehdotetaan julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettuun lakiin sekä työvoimapalveluiden järjestämisestä annettuun lakiin lisättäväksi säännökset merenkulkualan yksityisten työvoimapalveluiden tarjoajaa koskevista velvoitteista. Niihin ehdotetaan tehtäväksi myös jo voimassa olevaan merityöyleissopimuksen ohjeistoon perustuvia täsmennyksiä. Lisäksi merityösopimuslakiin ehdotetaan lisättäväksi säännökset työnantajan velvollisuudesta ilmoittaa merenkulkijoiden kuolemantapauksista työsuojeluviranomaiselle, joka vastaa tietojen raportoimisesta Kansainväliselle työjärjestölle.
Merityöyleissopimuksen ohjeiston muutokset tulevat kansainvälisesti voimaan 23.12.2024. Muutosten voimaansaattamista koskeva laki on tarkoitettu tulemaan voimaan valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana. Tarkoitus on, että mainittu laki ja ehdotettavat merityösopimuslain sekä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain merityöyleissopimuksen ohjeiston muutokseen perustuvat muutokset tulevat voimaan samanaikaisesti kuin yleissopimuksen ohjeiston muutokset tulevat kansainvälisesti voimaan.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta puoltaa esityksessä ehdotettujen lakien hyväksymistä seuraavin muutoksin ja huomioin.
Merenkulkijoiden yksityiset työnvälityspalvelut
Merityöyleissopimuksen ohjeiston yhtenä tarkoituksena on, että merenkulkijoilla on käytettävissä tehokas ja hyvin järjestetty työnvälitysjärjestelmä. Yksityisten työnvälityspalveluiden tulee jäsenvaltioiden alueella olla merityöyleissopimuksen ohjeiston normien A1.4 määräysten mukaisia. Suomessa merenkulualan yksityinen työnvälitystoiminta ei ole merkittävää, mutta sen arvioidaan esityksen mukaan yleistyvän tulevaisuudessa.
Yksityisistä työnvälityspalveluista säädetään kansallisesti suppeahkosti julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain (jäljempänä JTYP-laki) 12 luvun 4 ja 5 §:ssä. Yksityisillä työvoimapalveluilla tarkoitetaan 4 §:n mukaan työ- ja elinkeinoviranomaisesta riippumattomia yksityisen tai oikeushenkilön tarjoamia työnvälityspalveluja ja muita työnhakuun liittyviä palveluja sekä työvoiman vuokrausta. Yksityisen työnvälityspalvelun maksukiellosta säädetään 5 §:ssä. Ensi vuoden 2025 alussa voimaan tulevan työvoimapalveluiden järjestämisestä annetun lain yksityistä työnvälitystä koskevat 143 ja 144 §:t vastaavat sisällöltään JTYP-lain 4 ja 5 §:iä.
Merityöyleissopimuksen ohjeiston normi A1.4 sisältää yksityiskohtaisia määräyksiä merenkulkualan yksityisen työnvälityksen järjestämisestä ja työnhakijan suojasta sekä työnvälitykseen liittyvien valitusten käsittelystä. Vuonna 2022 sopimuksen normin 5 c-kohdan (vi) alakohtaa muutettiin lisäämällä kohtaan määräys siitä, että merenkulkijoille on ilmoitettava ennen työhönottoa tai työhönotossa heidän sanotun järjestelmän mukaiset oikeutensa.
Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että A1.4 normiin vuonna 2022 tehty muutos (A1.4, kohta 5 c (vi) viimeinen virke) toimeenpannaan Suomessa lisäämällä JTYP-lain 12 lukuun uusi merenkulualan yksityisten työvoimapalveluiden velvoitteita koskeva 4 a §. Säännöksen tarkoituksena on varmistaa, että yksityisen työnvälityksen kautta merityöhön välitettyjen henkilöiden työsuhteessa noudatetaan työsopimukseen sovellettavaa lainsäädäntöä ja että he ovat tietoisia työsopimukseen perustuvista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan ja päteviä tehtäväänsä. Vastaava muutos ehdotetaan tehtäväksi myös työvoimapalveluiden järjestämisestä annettuun lakiin.
Vuoden 2022 ohjeiston muutoksen lisäksi JTYP-lain uudella 4 b §:llä ja työvoimapalveluiden järjestämisestä annetun lain 143 b §:llä täsmennetään esityksen mukaan myös jo voimassa olevan yksityistä työnvälitystoimintaa koskevan normin A1.4 kohdan 5 c (iv) ja (vi) määräyksiä. Pykälissä ehdotetaan säädettäväksi henkilöasiakkaan taloudellisen aseman turvaamisesta merityössä.
Valiokunnan huomiota on asiantuntijakuulemisessa kiinnitetty siihen, että ehdotettu sääntely ei esityksessä ehdotetussa muodossa vielä täytä kaikkia merityöyleissopimuksen yksityistä työnvälitystä koskevia määräyksiä. Mainitun normin A1.4 kohdan 5 c (vi) mukaan yksityisillä työnvälityspalveluilla on oltava vakuutusjärjestelmän tai vakuutuksen taikka muun vastaavan vaihtoehdon avulla toteutettu suojajärjestelmä, jotta merenkulkijoille voidaan korvata taloudelliset menetykset. Tällaista sääntelyä lainsäädäntöön ei saadun selvityksen mukaan sisälly eikä sellaista ehdoteta myöskään käsillä olevassa hallituksen esityksessä. Valiokunta pitää tärkeänä, että hallitus selvittää, onko lainsäädäntöä tältä osin vielä tarpeen täydentää.
Yksityisen työnvälitystoiminnan valvonta. Ohjeiston A1.4 kohdan 5 c (v) mukaan merenkulkijoiden työnvälityspalvelut varmistavat, että niiden toimintaa mahdollisesti koskevat valitukset tutkitaan ja käsitellään ja että toimivaltaiselle viranomaisille tiedotetaan niistä valituksista, joita ei vielä ole ratkaistu. A1.4 normin 6 kohdan mukaan toimivaltaisen viranomaisen on tarkasti valvottava kaikkia alueella toimivia yksityisiä työnvälityspalveluita ja kohdan 7 mukaan toimivaltaisen viranomaisen on huolehdittava siitä, että merenkulkijoiden työnvälityspalveluja koskevat valitukset tutkitaan ja käsitellään asiaankuuluvissa elimissä asianmukaisessa järjestyksessä. Tarvittaessa käsittelyyn voivat osallistua laivanvarustajien ja merenkulkijoiden edustajat.
Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että edellä kuvatut ohjeiston määräykset pannaan täytäntöön JTYP-lain 12 luvun uudella 4 a §:n 2 momentin ja työvoimapalveluiden järjestämisestä annetun lain 143 a §:n 2 momentin säädöksellä. Momentin mukaan työ- ja elinkeinoministeriön tietoon tulleet merenkulkualan yksityisten työvoimapalveluiden tarjoajien velvoitteiden laiminlyönnit käsitellään tarvittaessa työ- ja elinkeinoministeriön merimiesasiain neuvottelukunnassa.
Merimiesasiain neuvottelukunta toimii työministeriön yhteydessä valmistelu-, neuvottelu- ja lausunnonantoelimenä merenkulkijoiden työ- ja sosiaalisiin oloihin liittyvän lainsäädännön yleisen kehityksen sekä merenkulkijoiden työoloihin liittyvien erityiskysymysten käsittelyä varten. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan merimiesasiain neuvottelukunnan tehtäviä ei sen nykyisen toiminnan luonteen vuoksi voi laajentaa niin, että neuvottelukunta käsittelisi yksityistä työnvälitystä koskevia laiminlyöntejä, joissa on kyse merenkulkijoiden oikeusturvaan liittyvistä asioista. Valiokunta pitää tärkeänä, että työ- ja elinkeinoministeriö vielä harkitsee, täyttääkö esityksessä ehdotettu sääntely yleissopimuksen työvälityspalveluita koskevien valitusten käsittelyä koskevien määräysten vaatimukset.
Sosiaaliset yhteydet
Merityöyleissopimuksen normi A3.1 koskee asuintiloja ja virkistysmahdollisuuksia. Vuonna 2022 normin 17 kohtaan lisättiin maininta sosiaalisista yhteyksistä. Merityöyleissopimuksen ohjeiston ei-sitovan suositusosan mukaan laivanvarustajien tulisi, siinä määrin kuin se on kohtuullisesti mahdollista, järjestää aluksissaan oleville merenkulkijoille internetyhteys mahdollisesti kohtuullista korvausta vastaan.
Valiokunta toteaa, että merenkulkijoiden keskuudessa internetyhteyksien merkitys yhteydenpitovälineenä maissa oleviin omaisiin on kasvanut ja kasvaa edelleen. Valiokunta pitää tärkeänä, että miehistöllä on aluksilla mahdollisuus käyttää internetyhteyttä.