(1) Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Thaimaan kuningaskunnan välisen kokonaisvaltaista kumppanuutta ja yhteistyötä koskevan sopimuksen sekä lain, jolla saatetaan voimaan sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvat määräykset.
(2) EU:n ja Thaimaan sopimussuhde perustuu tällä hetkellä vuonna 1980 tehtyyn Euroopan yhteisön ja ASEAN-järjestön yhteistyösopimukseen. Sopimus on vanhentunut ja riittämätön pohja nykymuotoiselle yhteistyölle EU:n ja Thaimaan välillä. EU:n ja sen jäsenvaltioiden useiden maiden kanssa tekemät uudet kumppanuus- ja yhteistyösopimukset ovat laaja-alaisia, ja niiden on tarkoitus vastata nykypäivän haasteisiin. Thaimaan kanssa tällaisia teemoja ovat muun muassa turvallisuutta, siirtolaisuutta,sisäasioita sekä ihmisoikeuksia koskevat kysymykset. Uudella sopimuksella korvataan aiempi Euroopan yhteisön ja ASEAN-järjestön välisen sopimuksen muodostama oikeudellinen kehys. EU:lla on vastaavanlainen sopimus viiden muun ASEAN-maan kanssa, joita ovat Indonesia, Filippiinit, Vietnam, Singapore ja Malesia.
(3) Ulkoasiainvaliokunta pitää kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen aikaansaamista Thaimaan kanssa myönteisenä ja tärkeänä asiana huomioiden Thaimaan merkittävyys EU:n keskeisenä kumppanina Kaakkois-Aasiassa. Thaimaalla on myös EU:n ja sen jäsenvaltioiden kanssa yhteisiä tavoitteita muun muassa monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön ja vapaan kaupan suhteen.
(4) Valiokunta pitää tärkeänä sitä, että EU neuvottelee parhaillaan vapaakauppasopimusta Thaimaan kanssa. Kumppanuus- ja yhteistyösopimus tukee tätä kirjauksillaan EU:n ja Thaimaan välisen kaupan lisäämisestä, kaupan edellytysten ja monenkeskisen kauppajärjestelmän vahvistamisesta sekä muun muassa hyvää hallintoa, verotusta ja rahoitusvalvontaa koskevasta yhteistyöstä. Valiokunta toteaa, että kestävien elintarvikejärjestelmien ja eläinten kohtelun ja ympäristökysymysten edistäminen ovat tärkeä osa kauppaan liittyvää vuoropuhelua, joka sopimuksen myötä EU:n ja Thaimaan välillä tiivistyy.
(5) EU:n ja Thaimaan välinen kumppanuus- ja yhteistyösopimus luo puitteet laaja-alaiselle yhteistyölle. Valiokunta pitää tärkeänä, että hallituksen esityksen kirjausten mukaisesti sopimuksen tarkoituksena on edesauttaa yhteistyötä yhteisten arvojen, kuten ihmisoikeuksien sekä kansainvälisen vakauden, oikeuden ja turvallisuuden edistämiseksi. On myös tärkeää, että osapuolet vahvistavat sitoutuvansa edistämään ja noudattamaan kansainvälisesti tunnustettujen työelämän ja sosiaalisten perusnormien periaatteita.
(6) Valiokunta huomauttaa tässä yhteydessä, että EU:n päätös saattaa loppuun neuvottelut kumppanuus- ja yhteistyösopimuksesta ja avata neuvottelut vapaakauppasopimuksesta ei ole osoitus siitä, että Thaimaan ihmisoikeustilanne olisi ongelmaton. Valiokunta pitää kuitenkin tärkeänä sitä, että sopimusten kautta voidaan Thaimaan kanssa käydä dialogia ja vaikuttaa EU:n kannalta tärkeisiin aiheisiin kuten ihmisoikeuksien toteutuminen. Tällä hetkellä kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen on ratifioinut 14 EU-maata, Ruotsi ja Tanska mukaan lukien. Thaimaa on myös ihmisoikeusneuvoston jäsen kaudella 2025—2027 ja myös Suomi tuki maan jäsenyyttä.
(7) Hallituksen esityksen perusteluista ilmenevistä syistä ja saamansa selvityksen perusteella valiokunta pitää esitystä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena. Valiokunta puoltaa hallituksen esityksen hyväksymistä muuttamattomana.