Arvoisa puhemies! Sain juuri vähän ennen kuin tämä täysistunto alkoi — olin jo kirjoittanut puheeni — viestin, jossa eräs suomalainen kertoi näkevänsä sekä oman että lapsensa tulevaisuuden hyvin toivottomana. Hän kirjoitti, ettei enää tiedä, mistä säästää. Hän tekee työtä lasten iltapäiväkerhossa ja toimii vaikeasti kehitysvammaisen lapsensa omaishoitajana. Hän on lapsensa yksinhuoltaja, ja korkeakouluopinnot jäivät aikoinaan kesken, kun lapsen kanssa jäi yksin.
Toimeentulovaikeudet ovat arkea monelle suomalaiselle. Ne ovat arkea myös monelle heistä, jotka tekevät työtä matalapalkkaisilla naisvaltaisilla aloilla — ovat siis töissä.
On hämmentävää, miten monelle kansanedustajalle tuntuu olevan ok, että hoitajilta, opettajilta, varhaiskasvatuksen ammattilaisilta, lastensuojelun työtekijöiltä, kätilöiltä, siistijöiltä, fysioterapeuteilta, kaupan myyjiltä tai vaikka iltapäiväkerhojen työntekijöiltä tai koulunkäynninohjaajilta viedään reilun palkkakehityksen mahdollisuudet.
Ihmettelen ihan oikeasti jokaista hallituspuolueen kansanedustajaa, joka pystyy äänestämään tämän palkkakuoppalain puolesta tietäen, että tälläkin hetkellä siellä varhaiskasvatuksessa ammattilainen kasvattaa omaa lasta, tietäen, että tälläkin hetkellä siellä jossakin ikääntyneestä muistisairaasta vanhemmasta hoitaja pitää ammattimaisesti huolta. Ihmettelen jokaista hallituspuolueen edustajaa, joka on aikaisemmin itseni lailla tehnyt työtä siellä matalapalkkaisella naisvaltaisella alalla ja tietää, että kun tätä lakia tukee, se osuu epäreilusti juuri niihin aikaisempiin omiin työkavereihin, heihin, jotka tekevät korvaamatonta työtä palkalla, joka ei vastaa työn vastuullisuutta nykyiselläänkään. Ja heidät tämä laki lukitsee palkkakuoppaan.
Hallitus voi yrittää väittää toista, mutta jokainen ymmärtää, että kun valtakunnansovittelijalta viedään riippumattomuus ja vapaus esittää vientialoja korkeampia palkankorotuksia muille aloille, eivät palkkakuopan pohjalla olevat matalapalkkaiset naisvaltaiset alat kykene koskaan kuromaan enää muita kiinni.
Hallitus myös sanoo, että tämä esitys on täysin välttämätön Suomen viennin kilpailukyvyn turvaamiseksi, kuten tänäänkin olemme kuulleet. Mutta ei hallitus ole kyennyt millään tavoilla osoittamaan, miten tämä aidosti kilpailukykyä parantaa, miten opettajien ja hoitajien palkkakuoppaan lukitseminen Suomen kilpailukyvyn nostaa.
Enkä malta olla mainitsematta, ettei suomalainen vientiteollisuus edes kykenisi pyörimään, jos päiväkodeissa olisivat laput luukuilla, jos kaupoista uupuisivat myyjät, jos oppilaita ei opettaisi kukaan, eli tulevaisuuden työvoimaa, tai jos ikääntyvistä ihmisistä eivät olisi ammattilaiset pitämässä huolta. On aivan turhaa asettaa vastakkain viennin ja näiden alojen ammattilaiset, kuten hallitus nyt tekee.
Hallitus, te sanotte, että ei tämän asian kirjaaminen lakiin muuta mitään. Ruotsissahan tämä ei ole laissa. Jos tämä ei muuta mitään, niin miksi tässä talossa käytetään aikaa säätämällä lakeja, mitkä eivät muuta mitään? Sen takia on ilmiselvää, että kyllä tämä muuttaa: tämä lukitsee nämä alat palkkakuoppaan.
Arvoisa puhemies! Vihreät haluavat, että sukupuolten välistä palkkaeroa saadaan kurottua umpeen, ja siinä tämä esitys vie väärään suuntaan. Ja ei, vastaus ei voi olla se, että naisethan vain voisivat kouluttautua paremmin palkatuille aloille.
Ensinnäkin, tuota argumenttia käyttävä paljastaa ajattelevansa, että on itse asiassa ihan ok, että lastensuojelutyöntekijät tai opettajat pysyvät palkkakuopassa. Tuota argumenttia käyttävä paljastaa ajattelevansa, että on ihan ok, jos näille aloille ei löydy jatkossa työntekijöitä, sillä mitenköhän kävisi, jos kaikki naiset vain päättäisivät kouluttautua paremmille aloille? Nämä alat kamppailevat nyt jo työvoimapulan keskellä, eivätkä hallituksen päätökset, kuten järjestöleikkaukset tai hyvinvointialueille asetetut kireät säästöaikataulut, auta asiaa. Ammattilaiset ajetaan koville, kuormitus kasvaa, työturvallisuus heikkenee, ja viime kädessä ne vaikutukset näkyvät siinä, miten tämän maan palvelut pyörivät tai eivät pyöri.
Itsekin näillä aloilla työskennelleenä toivoisin, että pääsisimme jo vihdoin irti siitä kutsumusammattiajattelusta. On aivan selvää, ettei kovin moni ole näille aloille hakeutunut palkan takia, koska se palkka ei ole kovin hyvä. Mutta se ei tarkoita, etteikö näillä aloilla pitäisi palkkaa maksaa sillä tavoin, että se oikeasti vastaisi työn vaativuutta.
Kuunnellessani lähetekeskustelua aiheesta tässä salissa viime viikolla muistin yhden tilanteen elävästi, miten seisoin vanhainkodin hississä työntekijänä ja sisään asteli eräs herrasmies, joka kysyi, että onko teillä kuuma. Vastasimme kollegan kanssa, että kyllä on, ilmastointi on rikki. Siihen hän naurahti, että ”niinpä, olisi ehkä kannattanut istua koulunpenkillä, niin ei tarvitsisi olla täällä hikoilemassa”. 17-vuotiaana lukiolaisena mietin, että eikö tämä ihminen todella ymmärrä, että me hoidamme hänen äitiään, eikö hän todella ymmärrä, että vieressäni seisova kollega on käynyt korkeakoulut. Ja tämä keskustelu kaikuu korvissani, kun näitä debatteja tässä salissa kuuntelen.
Tämä lakiesitys osoittaa, että näitä aloja ei arvosteta. Niitä ei joko ymmärretä tai niitä ei arvosteta. Se kuvaa huonoa johtajuutta ja arviointikyvyn puutetta. Meillä ei ole varaa syventää näiden alojen työvoimapulaa.
Näillä perustein vihreä eduskuntaryhmä kannattaa edustaja Niina Malmin tekemää epäluottamuslause-esitystä.
Puhemies Jussi Halla-aho
:Kiitoksia. — Edustaja Pekonen, olkaa hyvä.