Arvoisa herra puhemies! Ensi vuoden budjetti, talousarvio vuodelle 22 käsittelyssä ja yleiskeskustelupuheenvuoro, niinpä vähän laajemmin budjetista muutamia nostoja ja tärkeitä asioita.
Ensinnäkin se, että nyt tämä korona alkaa olla pian elettyä elämää, ja sen hännät ovat jäljellä. Voimakasta elvytystä on tässä maassa jouduttu tekemään, jotta yhteiskunnan pyörät edes jollain tasolla ovat pyörimässä pysyneet. Jos katsotaan niitä tärkeimpiä lukuja eli sitä, kuinka ihmishenkiä on säästynyt tässä maassa, olemme pärjänneet. Osa yrityksistä on selvinnyt hyvinkin koronan yli — joillekin on ollut jopa hyötyä siitä — mutta sitten on niitä väliinputoajia ollut ja ongelmiakin on tullut, mutta niihin on pyritty vastaamaan erilaisilla tukipaketeilla ja sitä myöten työpaikkoja pelastamaan ja yrityksiä pelastamaan tässä maassa.
Kaiken kaikkiaan yrittäjyys ja yritykset ovat se selkäranka, joka tämän maan voi nostaa taloudellisesti jaloilleen ja pitää hyvinvointia yllä tässä maassa. Se vaatii sen, että meillä on olemassa oleva koulutus, joka pystyy tuottamaan työvoimaa yrityksiin, niin korkeakoulutus kuin ammatillinen koulutus, ja näihin tässä budjetissa satsataan vahvasti, ja nämä ovat niitä keskeisiä tekijöitä, että sitä osaamista yrityksissä löytyy, että yritykset voivat kautta Suomen menestyä ja nimenomaan niin, että tämä koulutus palvelee elinkeinoelämän tarpeita.
Työvoimapula on meillä asia, joka on kiistaton, ja siihen pyritään vastaamaan nyt sillä, että tämä niin sanottu D-viisumi saa voiman ja siihen annetaan edellytykset, että tänne pystytään paremmin työperäistä maahanmuuttoa saamaan. On myöskin pienempiä keinoja, pehmeitä keinoja, siltä osin työllisyyden parantamiseen, että sieltä alkupäästä opiskelijoille annetaan porkkanaa, että voivat tehdä enemmän töitä, mikä on hyvä asia ja mistä on pitkään puhuttu. Nyt se toteutetaan, eli enemmän voidaan opiskeluaikana tehdä töitä menettämättä opintotukea — ja sitten myöskin se, että eläkeläisille annetaan niitä työedellytyksiä. Siellä on paljon työhaluja — paljon yhteydenottoja varmasti meistä jokainen on saanut, että töitä haluttaisiin tehdä, mutta verotus ei siihen kannusta. Ja nyt sitten esimerkiksi työtulovähennyksen korotus on niitä porkkanoita, mitä tässä budjetissa sisällä on.
Jos puhutaan turvallisuudesta, niin me juuri puhuimme tuosta maanpuolustuksen pääluokasta, ja maanpuolustus on niitä osa-alueita, jotka on huolehdittu tällä vaalikaudella erittäin hyvin. Me toteutamme sekä ne isot hankinnat, mitkä on luvattu, että sitten myöskin sinne itse toimintaan, kertausharjoituksiin, lentotunteihin, alusvuorokausiin, maastovuorokausiin — näihin kaikkiin satsataan, ja nämä ovat keskeisiä asioita siinä, että meillä se tasapaino pysyy maanpuolustuksen toiminnan, henkilöstön ja materiaalihankintojen välillä, ja ne kalustouudistukset, jotka pitää tehdä, ne tehdään.
Maatalouden osalta: Nimenomaan ruoantuotannon pitää olla keskiössä, ja se on keskiössä. Kohta puhumme lisää maatalouden pääluokasta yksityiskohtaisemmin, mutta maata-lous on se ratkaisija, joka pystyy sen huoltovarmuuden meidän elintarvikeomavaraisuuden osalta turvaamaan, ja myöskin, kun puhutaan paljon näistä ilmastovaikutuksista, niin siellä ne ratkaisun avaimet nimenomaan ovat, ja porkkanan kautta ilman syyllistämistä me pystymme ratkaisemaan tuottamalla sitä maailman puhtainta ruokaa niillä perusteilla, millä me tälläkin hetkellä ruokaa tuotamme. Eli siellä on meillä paljon saavutettavaa ja myöskin mahdollisuuksia. Eli kiitos jokaiselle tuottajalle.
Haluan vielä liikenteestä... Rouva puhemies, on todettava, että kello tässä heittelee miten sattuu, en tiedä tarkkaan, kauanko olen puhunut. Mutta vielä yksi asia, minkä haluan tässä tuoda esiin... Eli täällä on minuutti, [Välihuutoja] mutta mielestäni olen puhunut [Naurua] jo hieman pidempään, mutta...
Puhemies Anu Vehviläinen
:Olen kyllä seurannut sitä vähän tuolta kauempaa, ja nyt on minuutti jäljellä.
Jos kuulijakuntaa kiinnostaa. [Keskeltä: Kyllä kiinnostaa! — Ritva Elomaa: Antaa tulla vaan!] — Hyvä. — Mutta liikenteestä sen verran vielä, että tässä budjetissa panostetaan alempiasteiseen tieverkkoon eli perustienpitoon. Tällä vaalikaudella on 300 miljoonaa euroa lisätty sinne rahaa, ja ne ovat niitä aivan keskeisiä euroja siinä, että meillä yhteiskunnan pyörät pyörivät. Samaten tietoliikenneyhteyksiin panostamme, että se laajakaista tuonne maaseudulle jokaiseen paikkaan mahdollistetaan. Oma kyläyhdistys, Savolankylä ry, on muun muassa hanketta käynnistämässä, ja ne ovat niitä edellytyksiä, että se yritystoiminta ja etätyömahdollisuudet siellä ovat hyvät.
Ja vielä sanon sen, että biopolttoaineissa ovat liikenteen osalta ne ratkaisun eväät myöskin tähän ilmastonmuutosasiaan ja siihen vähähiilisyyteen ja myöskin huoltovarmuuteen. Jos me itse pystymme täällä ne polttoaineet tuottamaan, mitä me käytämme, niin sillä on meille iso etu. — Kiitos.
Puhemies Anu Vehviläinen
: Näin. Ja nyt siirrymme maa‑ ja metsätalousministeriön pääluokkaan. — Ministeri Leppä, olkaa hyvä. Esittelypuheenvuoro.