Arvoisa puhemies! Hyvät kollegat! Elämme tällä hetkellä täysin poikkeuksellisia aikoja. Kukaan ei pari kuukautta sitten olisi voinut millään tavalla ennustaa sitä täyskäännöstä, joka nyt on nähty länsimaissa ja yhtenäisyydessä. Venäjän kolme vuotta sitten aloittama brutaali hyökkäyssota Ukrainaa kohtaan tappaa ihmisiä päivittäin. Rauha on tavoitteemme, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Eurooppa on herännyt, ja sen täytyy näin herätä.
Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen puolella olemme tehneet asian eteen myös työtä. Historia on osoittanut, että rauhansopimus ilman hyökkääjän vastuuvelvollisuutta ei ole kestävä tai oikeudenmukainen. Lopulta se johtaisi vain loputtoman vihan ja koston kierteeseen, jonka seurauksia näemme maapallollamme useassa paikassa edelleen. Euroopan neuvoston perustama vahinkorekisteri ja pian voimaan tuleva kompensaatiomekanismi ovat merkittäviä työkaluja Venäjän vastuuvelvollisuuden varmistamiseksi hyökkäyksestä Ukrainaan ja sen jälkeen rauhan rakentamiseen. Vastuuvelvollisuuden kompensaatiomekanismi tulee olemaan elintärkeä osa rauhanprosessia, sovintoprosessia ja jälleenrakentamista. Painostamme parlamentaarikkoina myös hallituksia pääsemään valmiiksi perustamaan erityistuomioistuinta.
Olen itse kotiutunut viime viikolla Ukrainasta, jossa pääsin Suomen Euroopan neuvoston valtuuskunnan puheenjohtajana kokemaan pienen palan sitä todellisuutta, jossa miljoonat ukrainalaiset tällä hetkellä elävät. Pääkaupungissa Kiovassa oli kohtuuturvallista, mutta sielläkin jatkuvat ilmahälytykset ja pommitusten keskellä oleminen tuntuivat kyllä eksoottisilta — jos näin voisin laimeasti sanoa. Kaiken tämän keskellä ukrainalaiset osoittavat uskomatonta urheutta ja periksiantamattomuutta meidän arvojemme ja turvallisuuden puolustamiseksi. Samalla Ukraina valmistautuu rauhan aikaan kehittämällä omia demokraattisia prosessejaan.
Euroopan neuvoston varapuheenjohtaja Saara-Sofia Sirén valittiin viime viikolla parlamentaarisen yleiskokouksen oikeusvaltio ja demokratia -maaraportoijaksi Ukrainan suhteen, ja hän pääsee sitä kautta vaikuttamaan Ukrainan yhteiskunnan rakentamiseen. Minulla itselläni on ilo toimia Ukrainan lasten tilannetta parantavan verkoston varapuheenjohtajana, kokoustimme eilen viimeksi Pariisissa. Tavoitteemme on laatia ja edistää työkaluja Ukrainasta Venäjälle väliaikaisesti vallattujen alueiden lapsien palauttamiseksi ja auttamiseksi. Järjestämme tästä aiheesta myös kansainvälisen seminaarin keväällä täällä eduskunnassa.
Viime vuonna 75 vuotta täyttänyt Euroopan neuvosto perustuu ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja oikeusvaltioon. Näillä arvoilla on ollut merkittävä rooli rauhan ylläpitämiseksi Euroopassa. Ne perustuvat ajatukseen, että oikeudenmukaiset, tasa-arvoiset, avoimet ja inklusiiviset yhteiskunnat luovat hyvinvointia, taloudellista turvaa ja vakautta yhteiskunnille. Demokraattisissa ja ihmisoikeusperusteisissa yhteiskunnissa korostetaan yhteistä hyvää, joka välillä tuntuu unohtuvan yksilökeskeisessä nyky-yhteiskunnassa. Yhdessä tekeminen paikallis- ja globaalitasolla on aina parempaa kuin polarisoitunut moninapaisuus.
Demokratian arvot ovat valitettavasti taantumassa myös Euroopan neuvoston omissa maissa. Tutkimusten mukaan jo yhdeksän Euroopan neuvoston 46 maasta on kehittymässä demokratian kulmasta väärään suuntaan, osa todella nopeasti. Georgian vaalien jälkeinen rujo ja nopea tilanteen huononeminen sekä Azerbaidžanin päätös jättäytyä pois yleiskokouksen toiminnasta kokonaan ovat räikeitä esimerkkejä tästä. Demokratiaa heikennetään myös lainsäädännöllä ja erilaisilla kansanäänestyksillä, joiden tarkoituksena itse asiassa saattaa olla vain kansanvallan heikentäminen.
Demokratian tukeminen ja edistäminen etenkin Valko-Venäjällä ja Venäjällä oli viime vuonna näkyvästi esillä täällä eduskunnassa, kun entinen valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen, joka oli myös yleiskokouksen pysyvä Valko-Venäjä-raportoija, järjesti alkuvuonna seminaarin Valko-Venäjän demokraattisille oppositiovoimille. Syyskuussa Julija Navalnaja ja juuri venäläisestä vankilasta vapautunut Vladimir Kara-Murza vierailivat Suomessa. Molempien vierailujen tavoitteena on osoittaa tukea demokraattisille voimille ja heidän valtioidensa rakentamiselle. Tammikuun istunnossa työ eteni niin, että Valko-Venäjän demokraattiselle oppositiolle myönnettiin seuraajastatus yleiskokoukseen.
Totesitte jo viime vuonna, että Suomi on kokoaan suurempi toimija Euroopan neuvostossa ja sen yleiskokouksessa. Suomen valtuuskunnan jäsenillä ja varajäsenillä on tällä hetkellä vastuullaan peräti viisi raporttia ja maaraportteja sen päälle, ja Suomi näkyy ja kuuluu jokaisessa valiokunnassa ja istunnossa. Kiitän valiokuntaa aktiivisuudesta. Valtuuskunta on osallistunut vaalitarkkailuihin muun muassa Moldovassa ja Georgiassa ja tavannut useita valtuuskuntia ja ryhmiä ja puhunut eri tilaisuuksissa. Resilienssin vahvistamista käsittelevä sivutapahtuma ja marraskuussa uusinta Euroopan neuvoston sopimusta eli tekoälyä ja ihmisoikeuksia käsittelevä seminaari olivat osoituksia teemoista, joissa Suomella on tarjota osaamista maailmalla. Seuraavat kaksi vuotta pääsen vaikuttamaan yleiskokouksen päätöksentekoon puheenjohtajistossa, sillä toimin yleiskokouksen yhtenä varapuheenjohtajana.
Euroopan neuvosto on järjestö, joka saa asioita aikaiseksi. Siihen vaikuttaa määräenemmistöön perustuva päätöksenteko, oikeudellisesti sitoviin sopimuksiin perustuva toiminta. Välillä päätöksenteko tuntuu turhan hitaalta. Yleiskokous puolsi jo viime vuonna Kosovon Euroopan neuvoston jäsenyyttä, mutta ministerikomitea ei ole kyennyt panemaan jäsenyysasiaa täytäntöön. Perustelut yleiskokouksen päätökselle olivat, että kosovolaiset ansaitsevat pääsyn ihmisoikeustuomioistuimen piiriin. Katsotaan, eteneekö asia nyt, kun vaalit on pidetty. Myös EU:n liittyminen ihmisoikeussopimukseen — Suomen ikivanha tavoite — on edelleen kesken, mutta toivottavasti sekin asia ratkeaa pian.
Euroopan neuvoston edistämistä arvoista ei saa aina raflaavia otsikoita, eivätkä sopimukset aiheuta suuria väristyksiä ihmisten arkielämässä ja jokapäiväisessä arjessa. Järjestön merkitys on siinä, että se on kaikkien ihmisten puolella, niittenkin ihmisten, jotka ovat syntyneet maailmaan huonoilla korteilla. Euroopan neuvoston arvot otetaan usein itsestäänselvänä ja ne huomataan sitten, kun ne viedään ja maa ajautuu epävarmuuteen ja kaaokseen. Vapaassa maailmassa on tilaa erilaisille mielipiteille ja näkemyksille. Se on osa demokratiaa. Euroopan ihmisoikeussopimuksen sananvapaus tarkoittaa, että jokainen saa puhua mielensä mukaan, mutta sanoilla ei saa loukata muiden ihmisoikeuksia, ei saa siis syrjiä tai kannustaa väkivaltaan. Loppupeleissä se tarkoittaa sivistynyttä keskustelukulttuuria, jossa sanat riitelevät eivätkä ihmiset.
Kiitos omalle valtuuskunnalleni ja muille työmme tukemisesta. Työ jatkuu.
Puhemies Jussi Halla-aho
:Kiitoksia. — Edustaja Hyrkkö, olkaa hyvä.