Kiitos, arvoisa puhemies! Ensinnäkin aloitan siitä, että sehän on erittäin hyvä asia, että nyt mahdollistetaan se, että varuskunnissa voivat asevelvolliset äänestää. Se, että se tulee nyt tässä vaiheessa, johtuu muun muassa siitä, että Pääesikunta ei ole ollut tästä asiasta niin kiinnostunut. Päinvastoin Pääesikunta antoi oikeusministeriölle lausunnon, kun me pyydettiin, ja siinä heidän lausunnossaan kerrottiin näin, että Puolustusvoimissa on mahdollisuus toteuttaa tarvittavat äänestysjärjestelyt myös vallitsevasta epidemiatilanteesta huolimatta, minkä takia lakimuutoksen läpiviemistä ennen vuoden 2021 kuntavaaleja ei nähdä tarpeellisena. Pääesikunta kannattaa vaalilain muuttamista niin, että ennakkoäänestyspaikan perustaminen varuskuntaan olisi jatkossa harkinnanvaraisesti mahdollista mutta siihen ei olisi velvoitetta.
Elikkä päinvastoin kuin mitä Pääesikunta on lausunut, oikeusministeri ja puolustusministeri kuitenkin yhdessä katsoivat, että tämä asia on niin tärkeä, että me tästä huolimatta viemme tämän eteenpäin, ja siitä olen iloinen, että olemme nyt näin pitkällä. — Tässä ei olla nukuttu ja tässä ei olla oltu tekemättä mitään, edustaja Mäkelä, vaan tässä on toimittu juuri niin kuin kansanvallassa pitääkin toimia: vaikka tämä Pääesikunta-taho on ollut toista mieltä, niin me olemme nähneet, että demokratian näkökulmasta tämä on hyvä asia, ja näin ollen meillä on tämä esitys täällä tänään.
Sitten on äärimmäisen tärkeätä, että me huolehditaan siitä, että kaikki suomalaiset ja kaikki Suomessa asuvat, joilla on äänioikeus, voivat sitä äänioikeuttaan käyttää. Sen takia nyt voidaan todeta, että tämä koronatilanne, kun tänä päivänä jo suuri osa suomalaisista, noin 1,5 miljoonaa, on saanut rokotteen, on myös johtanut siihen, että THL on ollut valmis muuttamaan kantansa eristyksessä olevien mahdollisuudesta äänestää, ja THL on juuri tämän lisääntyneen tutkimustiedon ja rokotteiden ansiosta nyt todennut, että tietyin reunaehdoin eristyksissä olevien äänestysmahdollisuus voidaan järjestää sekä kotiäänestyksessä että vaalipäivänä ulkona. Se edellyttää rokotuksia, reiluissa turvaväleissä pitäytymistä sekä sitä, että äänestäjä käyttää maskia, ja monia muita yksityiskohtia. Myös tämä on positiivinen uutinen, koska tästä seuraa myös se, että useampi voi käytännössä käyttää äänioikeuttaan tulevissa kuntavaaleissa.
Varusmiesten osalta voidaan edelleen todeta, että he voivat tietenkin äänestää myös ennakkoon. Jos he ovat vapaalla, niin he voivat käyttää äänioikeuttaan ennakkoäänestyksessä, niin kuin jokainen meistä voi, ja he voivat tietenkin äänestää myös vaalipäivänä, mutta jos he jostain syystä eivät näin pystyisi tekemään, niin heillä on tässä myös mahdollisuus äänestää varuskunnassa, kun siellä järjestetään laitosäänestyksenä siihen mahdollisuus. Näin ollen myös varusmiesten osalta mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan paranee tämän esityksen osalta paljon, ja se on hyvä asia.
Me tarvitaan yhteiskunta, jossa meidän nuoret haluavat olla mukana, ja sen takia se on meidän asia myös huolehtia siitä, että on riittävästi ennakkoäänestyspaikkoja. Toivon, että joka kunnassa vielä mietitään sitä, että ennakkoäänestyspaikkoja on riittävästi.
Sitten tämän vuoden kuntavaalien kokemuksen jälkeen mennään eteenpäin ja ruvetaan valmistelemaan pysyväisluontoisempaa muutosta vaalilakiin ja kerätään kaikki se tieto, mitä näistä kuntavaaleista saadaan. Otetaan kaikki positiiviset kokemukset siitä irti ja muutetaan sitten vaalilakia siinä määrin, mitä on tarpeellista, niin että se istuu tulevien vaalien osalta paremmin kuin nykyinen vaalilainsäädäntö.
Olen iloinen siitä, että tässä salissa suuri osa on kannattanut tätä esitystä, ja luulen, että se on demokratiankin kannalta ja varusmiesten kannalta hyvä asia. — Kiitoksia.