Arvoisa rouva puhemies! Täällä salissa on valitettavasti tämän keskustelun aikana esitetty vääriä todistuksia lähimmäisistä toteamalla, että sillä kovalla työllä, mitä perussuomalaiset ovat täällä tehneet Suomen kansan eteen, ei olisi mitään tarkoitusta eikä se olisi oikeutettua.
Meillä on aivan selkeä tavoite. Nyt ollaan tekemässä historiallisesti kovin väärää päätöstä Suomen kannalta ja Suomen itsemääräämisoikeuden kannalta, ja me perussuomalaiset olemme halunneet, että jokainen suomalainen saa tietää, mitä eduskunnassa heidän puolestaan tällä hetkellä ollaan päättämässä. Sen lisäksi, arvoisat hallituspuolueitten edustajat, kokoomuksen edustajat ja arvoisa media, me olemme myöskin halunneet antaa aikaa erityisesti juurikin kokoomuksen ja keskustan edustajille pohtia vielä uudelleen, ovatko he valmiita menemään tällaisen päätöksen taakse, jossa rikotaan EU:n perussopimuksia, jossa suomalaisten rahaa käytännössä ryöstetään 4 miljardia vastuuttomasti talouksiaan hoitaneille maille, vain kynällä. Tällä taistelulla, mitä me perussuomalaiset ollaan Suomen puolesta käyty, on ollut todellakin merkitystä, ja me taistelemme suomalaisten puolesta.
Arvoisa rouva puhemies! Käsittelyssämme on tänään historiallinen esitys, joka muuttaisi EU:n pysyvästi toisenlaiseksi unioniksi kuin se, johon aikanaan liityimme. Tämän puheeni nimeksi valikoitui ”EU:n elpymispaketti on liittovaltion kulmakivi”.
Vaikka meidän itsenäisenä maana tulisi keskustella paljon sen unionin kehityksestä ja suunnasta, johon kuulumme jäsenvaltiona, olemme olleet siitä häiritsevän hiljaa. Eduskunta on ollut suomalaisten kohtalon vartijana kuin ajopuu, joka on liikkunut siihen suuntaan, mihin laineet ovat vieneet.
EU:ta ennen alkanut eurooppalaisten valtioiden yhteistyö ja nykymuotoinen täysiveriseksi liittovaltioksi väkisin pyrkivä unioni on jäänyt vaille kokonaisvaltaisempaa tarkastelua. ”Kansa, joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuuttaan varten.” Näin viisaasti totesi aikanaan kenraali Adolf Ehrnrooth, ja hänen sanansa ovat tänä päivänä ajankohtaisemmat kuin pitkään aikaan.
Me suomalaiset olemme nöyrä kansa, ja meille esitetyt ja esitettävät asiat tuntuvat itsestäänselvyyksiltä. Ne tuntuvat siltä, että kai tämän on joku ajatellut jo läpi ja todennut hyväksi ratkaisuksi, sillä se on tuotu tähän pisteeseen valmiiksi hyväksyttäväksi. Sanotaan myös, että äänestäjien muisti on lyhyt, ja niin se valitettavasti varsin usein tuntuu olevan. Monesti poliitikot sanovat jonkin itsensä kannalta hyödyllisen mutta kansalaisten näkökulmasta haitallisen päätöksen yhteydessä, että tämä nyt on vain välttämätöntä ja että tämä ei tulevaisuuden kannalta tarkoita kuitenkaan sitä ja tätä. Tästä hyvä esimerkki ovat EU:n jäsenyyskeskustelut 90-luvulla, mutta palaan niihin tarkemmin myöhemmin. Oleellisinta on kuitenkin hahmottaa, että kun hyväksyy väärää kehityskulkua edustavan päätöksen, antaa samalla siunauksensa väärälle kehityskululle, jossa yritetään saada seuraava askel otettua.
Arvoisa rouva puhemies! Käytän tämän ehkä elämäni tärkeimmän puheenvuoron aikana minulle perustuslain suomaa oikeutta puhua vapaasti ja olen tietoinen siitä suosituksesta, jonka puhemiesneuvosto on tehnyt, mutta perustuslaki ajaa yli tällaisten puhemiesneuvoston suosituksien. Sanon tämän siksi, että olen tietoinen siitä, että tämä suositus on voimassa, ja siksi pyydän, että tätä puhetta, jos mahdollista, ei häirittäisi.
Kun kritiikkiä esitetään väärän päätöksen seurauksista, poliitikoilla on tapana sanoa, että ei nyt mennä asioiden edelle vaan puhutaan nyt vain tästä käsittelyssä olevasta asiasta, sillä huomisen murheita ei kannata murehtia tänään vaan ne ratkaistaan myöhemmin. Mutta elpymispaketin hyväksyminen olisi juuripäätös, joka mahdollistaisi tulevaisuuden ongelmat, ja siksi on välttämätöntä puhua kokonaisuudesta, johon päätös asettuu.
Olen pitänyt täällä eduskunnan täysistuntosalissa ensimmäisen kauden edustajana jo useita puheita erilaisiin esityksiin ja päätöksiin liittyen, mutta jotenkin tuntuu nyt siltä, että nyt käsittelyssä oleva elpymispaketti on painoarvoltaan sellainen, että tässä elämässäni ei tule toista mahdollisuutta vaikuttaa kansakuntamme ja maamme kohtaloon samalla tavalla kuin tämän päätöksen yhteydessä. Siksi yritän perusteellisesti käydä läpi nykytilanteeseen johtaneen kehityksen sekä esittää näkemykseni siitä, millaiset ratkaisut olisivat parempia elpymispaketin sijaan Euroopan vakauttamiseksi, sillä haluamme tulevaisuudessakin olla rauhan ja vakauden maanosa ja tarjota ja puolustaa maailmalle länsimaisia arvoja ja elämäntapaa erilaisten vaarallisten kehityskulkujen ristipaineessa.
Aivan puheeni alkuun on syytä todeta, mistä EU:n elpymispaketissa on näkemykseni mukaan kyse. Pakettiahan on yritetty viedä läpi EU:n jäsenmaiden parlamenteissa perustelemalla sitä vallitsevaan koronapandemiaan liittyvänä välttämättömänä elvytysratkaisuna. Kun kuitenkin tarkastelemme elpymispakettia talouslukujen, jako-osuuksien ja käyttötarkoituksen näkökulmasta, käy hyvin selväksi, että paketilla ei ole tekemistä niinkään koronan kuin puhtaasti elvytyksenkään näkökulmasta.
Mistä sitten on kyse tässä paketissa, joka kuitenkin on nimetty elpymis-sanaan yhdistäen? Lyhyesti sanottuna kyse on EU-liittovaltioprojektin pelastamisesta sen jälkeen kun EU:ta on rakennettu suuruudenhullu kiilto silmissä ottaen mukaan maita, jotka eivät ole vielä EU-yhteensopivia, ja samaan aikaan on sallittu jo sisällä olevien maiden sääntöjen rikkomista ja löysää, tai pikemminkin holtitonta, taloudenpitoa.
Jotta tämä kokonaisuus pysyy koossa ja EU-projekti päästään pitämään yhtä isona kuin mitä vallasta juopuneet poliitikot ovat halunneet, kurittomia maita ei olla valmiita pistämään ulos sääntöjen noudattamattomuudesta, vaan heidän virheensä paikataan mieluummin mallioppilaiden kustannuksella. EU:n elpymispaketti on jatkoa aikaisemmille tukipaketeille mutta sillä suurella erolla, että tällä kertaa ollaan valmiita samalla rikkomaan unionin perussopimuksia tavalla, joka sinetöi EU:n tulevaisuuden velka- ja tulonsiirtounionina. Tällöin hyvin toimineita maita rankaistaan sitä enemmän, mitä enemmän vastuuttomasti toimivat maat haluavat jatkaa valitsemallaan tiellä. Tällainen pakkoavioliitto ei olisi tullut kuuloonkaan silloin kun Suomea kosittiin EU:n jäseneksi.
Jotta ymmärtäisi EU:ta ja eurooppalaista yhteisöä paremmin, on aiheellista hahmottaa 1900-luvun tapahtumia, jotka ovat osaltaan muokanneet Euroopasta sellaisen jonkalaisena me sen nyt tunnemme. Kun Eurooppa oli 1900-luvulla käynyt kaksi äärimmäisen veristä sotaa jo ennen vuosisadan puolivälin saavuttamista, nähtiin kansakuntien välillä, että kansainvälisten rakenteiden muutos on välttämätöntä saavuttaa. Ase- ja sotateollisuuden kehitys sekä väestön kasvu olivat jo pitkään kasvattaneet sota toisensa jälkeen vuodatetun veren määrää, ja konfliktin jälkeiset ruumiskasat kasvoivat sota sodalta.
Toinen maailmansota oli osoittanut eurooppalaisille mitä karuimmalla tavalla, mitä tarkoittaa totaalinen sodankäynti. Se tuhoaa tieltään ihmishenget, rakennukset, yhteiskunnat, sivistyksen, jopa valtioiden rajat. Tämän joutuivat kokemaan synkin mielin myös suomalaiset, kun vuonna 1939 alkanut talvisota ja sitä seurannut vuonna 1944 päättynyt jatkosota jättivät sotavuosina jälkensä sekä kansakuntaamme että Suomi-neitoomme. Suomi säilyi mukana sodan loppukuohuissa vielä maailmansodan viimeisille metreille asti Lapin sodan merkeissä, joka sekin vei mukanaan monia ihmishenkiä ja suuren määrän mittaamattoman arvokasta pohjoissuomalaista perintöä.
Laajemmassa mittakaavassa toisen maailmansodan myötä oli tultu pisteeseen, jossa seuraava täysimittainen ja globaali sota tarkoittaisi mahdollisesti sitä, että kyseessä olisi kolmas ja samalla viimeinen maailmansota. Sotavuosien ponnistelut tiederintamalla olivat aikaansaaneet sen, että ihmiskunnalla oli käsissään sellaiset aseet, jotka voivat jauhaa tuhkaksi ja pölyksi kaiken maanpäällisen. Niin Euroopalla kuin koko maailmallakaan ei siis ollut yksinkertaisesti enää varaa ajautua vastaaviin koko maapalloa repiviin sotiin.
Käsillä ollut tilanne on raunioiden keskelläkin ollut varmasti hyvin pysäyttävä, ja sitä on syytä pysähtyä ajattelemaan myös näin vuosikymmenten jälkeenkin. Se asettaa perspektiiviin nykyisen keskustelun, jossa Euroopan maalataan kauhunomaisesti olevan raunioilla tai tuhon partaalla, johon nämä maalaajat tarjoavat ainoana ratkaisuna omaa poliittista ihmelääkettään, alati voimistuvaa liittovaltiokehitystä.
Arvoisa rouva puhemies! Kansainvälinen yhteistyö ja valtioiden väliset rauhanpyrkimykset erilaisten liittojen muodossa eivät toki olleet ennen toista maailmansotaakaan vieraita käsitteitä. Niin kauan kuin on sodittu, on myös solmittu rauhoja. Sovittua rauhaa on sitten pyritty vaalimaan erilaisin ratkaisuin joskus paremmalla menestyksellä, joskus huonommalla menestyksellä. On kuitenkin tullut karvaasti näytettyä toteen, että ensimmäistä maailmansotaa seurannut Kansainliitto oli epäonnistunut tuomaan rauhaa ja vakautta maailmaan siinä määrin kuin monet siltä odottivat. Olisi kuitenkin perusteetonta osoittaa voimakkaan syyttävällä sormella Kansainliittoa tai sen perustajia. Maailmanpolitiikka ja sen tyrskyt olivat niin voimakkaassa myllerryksessä ja sodan syyt jatkossa jossakin syvemmällä, että yhteenliittymä jos toinenkin olisi vastaavassa tilanteessa ajautunut merkityksettömäksi. Kansainliiton kokemuksia ja sen luomaa pohjaa saatiin varmasti kuitenkin hyödynnettyä heti toisen maailmansodan jälkeen perustetussa YK:ssa. Toisaalta se toi myös tärkeää oppia kansainväliseen politiikkaan siitä, että vaikkakaan niiden tärkeyttä ei tule aliarvioida tai vähätellä, erilaisten julkilausumien ja yhteisen diplomatian voimavarat eivät yksinkertaisesti aina riitä tuomaan toivottua ratkaisua tai estämään kriisien eskaloitumista.
Arvoisa puhemies! Euroopassakaan ei haluttu laskea tulevien vuosikymmenten rauhaa pelkästään sen varaan, että Kansainliittoa seurannut YK yksin onnistuisi tehtävissään merkittävästi edeltäjäänsä paremmin. Siksi eurooppalaisella tasolla alettiin jalostamaan ajatusta siitä, että taloudellisen yhteistyön turvin olisi mahdollista liennyttää poliittisella kentällä niitä ajureita, jotka aiemmin ovat vieneet valtioita törmäyskurssille.
Arvoisa rouva puhemies! Tässä keskeisimmässä roolissa olivat vanhat eurooppalaiset suurvallat ja samalla kiistakumppanit eli Ranska ja Saksa. Erityisesti katseet kiinnittyivät vanhan mantereen kartoilla Ranskan ja Saksan rajoilla sijaitsevaan Saarin alueeseen, missä sijaitsivat merkittävät hiilivarannot. Ne olivat näytelleet suurta roolia niin talouden kuin käytyjen sotienkin näyttämöllä, joten tällä saralla tapahtuvan yhteistyön nähtiin ehkäisevän mahdollisia tulevia kriisejä.
Arvoisa rouva puhemies! Käytyjen neuvottelujen tuloksena maiden välille perustettiin vuonna 1951 Euroopan hiili- ja teräsyhteisö EHTY, jonka perustamissopimuksen allekirjoittivat myös Benelux-maat sekä Italia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisen voidaan nähdä olevan eräänlainen perusta ja katalyytti, joka myöhemmin johti myös Euroopan unionin muodostumiseen. Laajemmalle maiden väliselle yhteistyölle nähtiin olevan Euroopassa tilausta, ja niinpä vielä 50‑luvun aikana muodostettiin Euroopan talousyhteisö ETY ja Euroopan atomienergiajärjestö Euratom. Nämä kolme yhteisöä loivat puitteet laajemmalle eurooppalaiselle yhteistyölle, jossa maat alkoivat hakea yhteisiä pelisääntöjä ennen kaikkea taloutta koskevilla osa-alueilla. Sittemmin mukaan liittyi uusia maita ja yhteistyötä kehitettiin entisestään.
Arvoisa rouva puhemies! Vaikka yhteisöjen nimet ovat jääneet jo historian kirjoihin, on niistä syytä olla perillä, jotta ymmärtää myös nykyistä Euroopan valtioiden välistä dynamiikkaa paremmin. Sodan jälkimainingeissa hiili- ja teräsyhteisön muodossa pieni ja tarkoin valittu osa-alue kansallista suvereniteettia oltiin valmiita luovuttamaan ylikansalliselle yhteisölle, jotta Eurooppaan saatiin rakennettua rauhan vuosikymmenet.
Arvoisa rouva puhemies! Saksan ja Ranskan oli mahdollista löytää tässä asiassa yhteinen sävel, joka hyödytti molempia maita mutta myös koko muuta Eurooppaa siinä samassa. Aivan kuten nykyäänkin, EU:ta koskevassa politiikassa suurten maiden, etunenässä siis Ranskan ja Saksan, yhteiset sävelet ja kompromissiratkaisut määrittävät eurooppalaista politiikkaa. On tarpeen kuitenkin muistaa, että hiili- ja teräsyhteisö perustettiin ennen kaikkea tuomaan rauhaa Eurooppaan ja hälventämään poliittista vastakkainasettelua. Nykyisellä mittapuulla varsin maltillinen integraatio ja kansallisen suvereniteetin luovuttaminen toi mukanaan valtavan hyödyn. Tähän peilattuna ei ole perusteltua pitää eurooppalaisen integ-raation lisäämistä itseisarvona. Vaakakupissa on nimittäin yhä edelleen pidettävä integraatiosta saatavat hyödyt ja haitat, ja se tässä nykyisessä keskustelussa usein pääsee unohtumaan.
Arvoisa rouva puhemies! Toisin kuin 40‑ ja 50‑lukujen taitteessa, nykyisin kukaan tuskin potee akuuttia pelkoa siitä, että Euroopan suurmaiden välille puhkeaisi sota. Toisin kuin hiili- ja teräsyhteisön perustamisen kohdalla, kiihtyvä EU:n integraatio ei välttämättä hälvennä poliittista vastakkainasettelua, vaan päinvastoin. Toisin kuin hiili- ja teräsyhteisön perustamisen kohdalla, Saksan ja Ranskan yhteinen sävel EU-politiikassa ei välttämättä ole se sävel, joka suomalaisessa korvassa soi parhaiten.
Arvoisa rouva puhemies! Vuosikymmenet kuluivat Euroopassa, ja yhteisö vahvistui. Kaupan esteitä poistettiin, ja joukkoon liittyi uusia maita. Voisi todeta, että yhteisöön kuuluneiden maiden välisiä rajoja madallettiin terveellä tavalla, mikä näkyi taloudellisina hyötyinä, jotka toimivat kaikkien jäsenten eduksi. Tämä luonnollisesti lisäsi niiden maiden määrää, jotka olivat halukkaita pääsemään osaksi tätä yhteisöä. Tällä tavoin EU:n tulisi näyttäytyä tälläkin hetkellä maiden silmissä: olemalla järjestö, johon liittymiseksi maat ovat valmiita tekemään ponnisteluja ja laittamaan omaa talouttaan kuntoon ja sitä kautta pääsemään osaksi kansantaloutta vauhdittavaa vapaakauppa-aluetta.
Arvoisa rouva puhemies! 1970‑luvulle tultaessa Euroopan yhteisön parlamenttiin valittiin ensimmäistä kertaa edustajia suorilla vaaleilla. Kuitenkin vasta 90‑luvulla yhteisön nimeksi tuli tuntemamme Euroopan unioni, kun maat sopivat vuonna 1992 Maastrichtin sopimuksella aiempaa tiiviimmästä ja laajemmasta yhteistyöstä. Siten varsinainen Euroopan unioni tuli perustetuksi.
Arvoisa rouva puhemies! Jos 90-luvun alussa Euroopassa ja sen yhteisössä alettiin madaltamaan maidenvälisiä rajoja aiempaa tarmokkaammin, varsinaisia Euroopan karttoja painavissa yrityksissäkin piti vuosikymmenen ensivaiheilla kiirettä ja painoväriä kului. Neuvostoliiton luhistuminen vapautti monet sen ikeessä eläneet kansat, minkä seurauksena Itä-Euroopassa nähtiin kansakuntien itsenäistymisaalto. Suomen osalta rajoja oli kunniakkaasti ja hyvällä menestyksellä puolustettu vuosikymmeniä sitten, minkä vuoksi maamme kohdalla ei rajoja tarvinnut tässä yhteydessä enää uusiksi piirtää.
Arvoisa rouva puhemies! Maantieteelle emme edelleenkään voineet mitään, mutta SNTL‑kirjainyhdistelmän poistuminen kartalta kuitenkin laski myös Suomeen kohdistuvaa painetta ja vapautti ulkopolitiikkaamme kertarysäyksellä. Suomi on aina kokenut olevansa ennen muuta osa länttä, mitä ei aina ole voitu ehkä korostaa tai edistää niin paljon kuin olisi mieli tehnyt. Nyt kun tältäkin osin Euroopassa puhalsivat uudet tuulet, nosti Suomikin purjeensa ja aloitti tunnustelut liittyäkseen osaksi tiivistyvää eurooppalaista yhteisöä. Neuvottelut kestivät noin vuoden ajan, ja jäsenyydestä neuvottelivat Suomen ohella samoihin aikoihin myös Ruotsi, Itävalta ja Norja. Jos liittymiselle saataisiin siunaus, uusien maiden olisi määrä liittyä Euroopan unioniin vuoden 1995 alusta lähtien.
Arvoisa rouva puhemies! Kuten näin jälkikäteen tiedämme, samalla ovenavauksella Suomen rinnalla myös Ruotsi ja Itävalta tulivat osaksi Euroopan unionia. Innokkaimmat federalistit ehtivät kenties tuolloin jo maalailla rannalle jääneen Norjan kohtaloa surkeaksi. Näin jälkikäteen kuitenkin tiedämme senkin, että Norjan kohtalo on ollut kaikkea muuta kuin surkea eikä Suomen elo osana EU:ta ole ollut pelkkää auvoa ja lottovoittojen sarja.
Arvoisa rouva puhemies! Kun Eurooppa yhdentyi entisestään ja uusia jäsenmaita oli tyrkyllä, myös yhteinen valuutta alkoi kiiltämään yhä voimakkaammin päättäjien silmissä. Yhteisvaluutta oli toki ollut jo aiemmin esillä, mutta nyt sen aika vaikutti koittaneen, sillä yhteisen valuutan edellyttämä integraatio alkoi olla vaaditulla tasolla. Sodat sammuttavista Euroopan hiili- ja teräsyhteisön suunnitelmista oli ollut kuljettavana pitkä matka, jotta yhteisvaluutta olisi realistinen ajatus.
Arvoisa rouva puhemies! Yhteisvaluutta vaatii myös yhteisiä pelisääntöjä. Niin Euroopassa ajateltiin vielä ainakin euroa suunniteltaessa. Siksi niitä luotiin ja vahvistettiin, jotta yhteisvaluutta voisi teoreettisesti toimia. Sittemmin pelisäännöt tuntuvat lentäneen romukoppaan, ja niistä muistuttavat ovat tiukkapipoja, jotka vain aiheuttavat itselleen mainehaittaa ja poliittisen pääomansa hupenemista. Kuulostaako tutulta?
Arvoisa rouva puhemies! Euron kohdalla keskeisiä pelisääntöjä ovat niin kutsutut lähentymiskriteerit. Ne määrittävät ehdot, jotka valtion tulee täyttää liittyäkseen osaksi yhteisvaluuttaa. Kriteerit muodostuvat neljästä osa-alueesta, joita ovat hintakehitys, julkisen talouden kehitys, valuuttakurssikehitys ja pitkien korkojen kehitys. Esimerkiksi julkisen velan edellytetään olevan korkeintaan 60 prosenttia bruttokansantuotteesta, ja alijäämä ei saa ylittää kolmea prosenttia bruttokansantuotteesta.
Arvoisa rouva puhemies! Euromaiden sittemmin nähty taloudenpito on asettanut nämäkin kriteerit naurunalaisiksi. Se omalta osaltaan osoittaa myös sen, kuinka kauas EU on kerta toisensa jälkeen ajautunut itse asettamistaan periaatteista. Kriteereille tosin taisi naureskella vuosituhannen vaihteessa jo Kreikka, joka sovelsi kirjanpitoaan sopivasti vaatimusten edellyttämälle tasolle. Portit euroon aukesivat, ja samalla aukesivat rahahanat halpojen korkojen myötä. Kuten tiedämme, loppu onkin surullisenkuuluisaa historiaa.
Arvoisa rouva puhemies! Talouden ja eurovaluutan kannalta on kuitenkin aiheellista pohtia, että olisivatpa Kreikka tai muut Etelä-Euroopan maat täyttäneet kriteerit tai eivät, kuinka hyvin yhteinen rahapolitiikka soveltuu napapiirin halkomalle valtiolle ja valtiolle, joka on lähempänä Kravun kääntöpiiriä. Laajasti käyttöön otettavaa euroa kuitenkin ajettiin voimallisesti eteenpäin välittämättä niistä riskeistä, joita siihen samalla leivottiin. Euroopan talous- ja rahaliitto eli Emu kulki vaihe kerrallaan siihen pisteeseen, että vuoden 1999 alusta alkaen eurosta tuli valuuttana todellisuutta. Tosin euroalueen kansalaisten taskuun eurot löysivät seteleinä ja kolikkoina tiensä vasta vuoden 2002 alusta lähtien. Tuolloin, liki 20 vuotta sitten koetussa hetkessä varmasti oli ennenkokematonta uutuudenviehätystä: taskussa oli painotuoretta rahaa, joka symboloi yhtenäisempää Eurooppaa. Painotuoreesta rahasta ei euroalueella vieläkään ole pulaa, mutta viimeistään tähän mennessä uutuudenviehätys kuitenkin lienee jo hävinnyt, ainakin Suomessa. Ruotsalainen realisti tuskin on kovin harmissaan siitä, että Kaarle Kustaa XVI koristaa taskusta löytyvää kolikkoa edelleen.
Arvoisa rouva puhemies! Ennen kuin eurokolikkojen kuoseja alettaisiin Suomessa suunnittelemaan, maan oli tehtävä päätöksensä EU-jäsenyyden suhteen. Kuten todettua, Suomi kävi 90-luvun alussa neuvotteluja EU-jäsenyydestä samanaikaisesti naapurimaiden Norjan ja Ruotsin kanssa. Liittyminen tarkoittaisi näissä maissa sitä, että ne liittyisivät osaksi sellaista yhteisöä, joka muuttaisi niiden asemaa selvästi, ja sillä olisi vaikutuksia niiden suvereniteettiin. Samat toteamukset ovat päteviä tälläkin hetkellä elpymispaketin tiimoilta. Kuitenkin toisin kuin nyt, silloin nähtiin tarpeelliseksi vaalia demokratiaa ja antaa kansan sanoa sanansa sen suhteen, minkälaisessa yhteisössä he haluavat maidensa olevan mukana. Tämän seurauksena kaikissa kolmessa maassa järjestettiin kansanäänestys siitä, tulisiko maan liittyä osaksi Euroopan unionia.
Arvoisa puhemies! Joudun nyt valitettavasti ottamaan tämän maskin pois sen takia, että hengittämisestä on tullut kovin vaikeaa tässä, kun 40 minuuttia on kulunut, mutta huomioin sen, että tässä on vähintään kahden metrin turvavälit jokaiseen ympärillä ja sali on tyhjänä, joten sinänsä ovat turvavälit kunnossa. [Leena Meri: Ei ihan tyhjänä!] — Ei onneksi tyhjänä. Suuresti arvostamani kollega ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on täällä paikalla. Kiitoksia, kun olette kuuntelemassa, ja kiitoksia samaan aikaan myös kaikille niille ihmisille, jotka olette Yle Areenasta tai eduskunnan omilta nettisivuilta kuuntelemassa tätä puhetta!
Arvoisa rouva puhemies! Puolueiden kannat jakautuivat osittain melko selkeästi EU-jäsenyyden kannattajiin ja sen vastustajiin. Kokoomus, RKP ja SDP kannattivat EU-jäsenyyttä, SMP eli Suomen Maaseudun Puolue ja Suomen Kristillinen Liitto vastustivat. Kuten tälläkin hetkellä, keskusta kuitenkin kipuili päätöksensä kanssa. Nyt ollaan näkemässä tämän osalta 90-luvun toistoa. Keskusta on puolueena tukemassa päätöstä, jonka takana sen kannattajien enemmistö ei seiso. Lopulta eduskunnassa jäsenyyden puolesta äänesti 31 ja vastaan 24 keskustan kansanedustajaa. Vasemmistoliitosta puolestaan löytyi vielä 90-luvulla EU-jäsenyyttä vastaan äänestäneitä edustajia, jopa seitsemän kansanedustajaa. Tänä päivänä olen havaitsevinani, että vieläkin saattaisi löytyä sellaisia vasemmistoliiton kansanedustajia, jotka voisivat taistella tätä velkaunionia vastaan, ja tällaisia puheenvuoroja on kuultu esimerkiksi... — Ja nyt pyydän apua lakivaliokunnan puheenjohtajalta: vasemmistoliiton kansanedustaja siellä lakivaliokunnassa, hänen nimensä oli? [Leena Meri: Yrttiaho!] — Yrttiaho. Kiitoksia suuresti. — Olemme kuulleet vasemmiston Yrttiahon suusta täällä eduskunnassa sellaisia puheita, että myös hän voisi ehkä rikkoa tuon vasemmistoliiton ilmeisen ryhmäpäätöksen, jonka mukaisesti kaikki olisivat äänestämässä elpymispaketin puolesta.
Arvoisa rouva puhemies! On aiheellisesti nostettu esille useaan otteeseen tämän elpymispaketin käsittelyn yhteydessä se tosiasia, kuinka EU on etääntynyt omista periaatteistaan, omista sopimuksistaan, sellaisista kriteereistä, joita ennen pidettiin itsestäänselvyytenä. Kokeneimmatkin kansanedustajat täällä salissa puolustavat elpymispakettia kynsin hampain, vaikka varmasti hyvin muistavat, millaiseen Euroopan unioniin Suomi liittyi ja mitä silloin pidettiin elintärkeinä kriteereinä.
Arvoisa rouva puhemies! Tästä näkökulmasta koin mielenkiintoa vilkaista, minkälaisilla sanankäänteillä EU:sta on silloin aikanaan 90-luvulla tässä salissa keskusteltu niiden edustajien toimesta, jotka yhä edelleen Arkadianmäellä äänijänteitään virittelevät. Valtiovarainministeri ja pitkäaikainen entinen pääministerimme Vanhanen on nykyisessä hallituksessa näyttäytynyt eräänlaisena kirstunvartijana ja peräänkuuluttanut järkevää talouspolitiikkaa. Talouden realiteeteista muistuttaminen kuitenkin punavihreän hallituksen aikana usein kaikuu kuuroille korville, kun sähköpyörä oikein kunnolla lähtee keulimaan. On kuitenkin hämmästyttävää, että ministeri Vanhanen ei kirstunvartijana halua nähdä lainkaan niitä taloudellisia ja äärimmäisen syviä sudenkuoppia, joita tähän elpymispakettiin liittyy.
Arvoisa rouva puhemies! Kun tarkastelee ministeri Vanhasen, silloisen edustaja Vanhasen, täällä salissa lausumia puheenvuoroja kesäkuun 13. päivänä vuonna 1994 — ja nämä puheenvuorot voi jokainen tämänkin istunnon seuraaja käydä itse tarkistamassa noista pöytäkirjoista — ei voi olla välttymättä ajatukselta, että asiat ovat kääntyneet Euroopan unionissa aivan päälaelleen.
Arvoisa rouva puhemies! Tässä on jälleen kerran se uusi näkökulma, mikä näiden tiistaista jatkuneiden keskustelujen aikana on tullut esiin ja mitä ei ole käsitelty tässä täysistunnossa riittävällä tasolla: Se Euroopan unioni, josta käytiin jäsenyyskeskusteluja silloin vuonna 94, se Euroopan unioni, jota meille markkinoitiin, millaiseen unioniin olisimme liittymässä, se Euroopan unioni ei tänä päivänä ole enää ollenkaan sama unioni, ja ne puheet ovat vaihtuneet aivan täysin. Silloin täällä salissa oltiin huolissaan Suomen pärjäämisestä osana rahaliittoa ja Euroopan unionia. Nykyisellä tiedolla olisi voitu sekin keskustelu jättää käymättä, sillä pärjäsipä rahaliitossa tai ei, sillä ei tunnu enää nykyisin olevan suurtakaan merkitystä. Jos taloudenpidon annetaan ajautua retuperälle, muut kyllä kantavat. Euroklubiin kun kerran pääsee, niin siinä pysytään, vaikka sitten tekohengityksen ja tulonsiirtojen turvin. Ministeri Vanhasen taannoin esittämää argumentointia ei ole syytä pitää perusteettomana. Ministeri Vanhasen liki 30 vuotta sitten esittämien seikkojen pitäisi olla tänäkin päivänä Euroopan unionissa ja rahaliitossa sellaisia, joiden mukaisesti kaikki mukana olevat valtiot toimivat.
Arvoisa rouva puhemies! Sanotaan, että äänestäjien muisti on lyhyt, mutta olisiko syytä samaan aikaan todeta myös, että poliitikkojen muisti on lyhyt? Kuten hyvin tiedämme, kauas on tultu niistä ajoista. Nykyiset vastaavat mietteet, mitä on sanottu, tulkittaisiin lähes EU-vihamielisinä kannanottoina ja peräänkuulutettaisiin puhujalta puuttuvaa solidaarisuutta.
Arvoisa rouva puhemies! Luen seuraavaksi otteita silloisen edustaja Vanhasen lausumista vuodelta 1994, jotka antavat perspektiiviä nykyiseen keskusteluun: ”Rahaliittoon osallistuminen muodostuu meille ongelmaksi, jos hoidamme omat asiamme huonosti, jos itse romutamme sen taloudellisen ja tuotannollisen perustan, johon sosiaalinen hyvinvointimmekin nojaa. Jos itse romutamme hyvinvointimme perustan, emme pärjäisi myöskään rahaliitossa, mutta kun hoidamme asiamme kunnolla hyvinvointiamme rakentaen, pärjäämme myös rahaliitossa. EU-jäseninä meidän on otettava tällainen kansallinen haaste vastaan. On uskottava, että hyvinvointipalveluja ei pelasteta lakipykäliä kiristämällä vaan huolehtimalla pitkäjänteisesti kilpailukyvystämme, joka koostuu osaamiseen perustuvasta korkeasta laadusta ja siihen suhteutetusta hintakilpailukyvystä.” Ja nyt tärkeä osuus tässä lainauksessa: ”On selvää, että EU-järjestelmä ei siedä vapaamatkustajia, mutta ei Suomi sellaiseksi ole koskaan pyrkinytkään.”
Millaisia sanoja! Onko poliitikkojen muisti myös lyhyt, kuten sanotaan, että kansalaisilla on? Me tiedämme nykypäivän haasteet ja sen, kuinka Euroopan unionissa surutta on katsottu ja sallittu näitä vapaamatkustajia. Totisesti Suomi ei ole vapaamatkustajan asemasta nauttinut tai sellaiseen asemaan missään kohtaa pyrkinyt. On kuitenkin huomattavaa, että edustaja Matti Vanhanen totesi tuolloin, ettei EU järjestelmänä siedä vapaamatkustajia. Ei sen tulisikaan sietää, ja siitä me perussuomalaiset yritämme tässä kerta toisensa jälkeen muistuttaa. Näin jälkikäteen kuitenkin tiedämme, että kyllä se järjestelmä vapaamatkustajiakin on sietänyt, kunhan ensin on järjestelmän annettu pikkuisen natista liitoksissaan ja kappale kerrallaan heitetty romukoppaan aiemmin hyväksyttyjä periaatteita.
Arvoisa rouva puhemies! EU-järjestelmä sietää vapaamatkustajia, koska sen on annettu sietää. On kuitenkin selvää, että bussista loppuu sitä menoa ennen pitkää diesel, jos vain harva matkustaja maksaa lipustaan, ja ennen kuin se diesel loppuu, on vieruskaveri syönyt lipusta maksaneen matkustajan eväsleivänkin. Elpymispaketin kohdalla ollaan nyt tässä vaiheessa, että kanssamatkustaja pyytää meidän eväsleipäämme ja hänen isommat kaverinsa vauhdittavat tilannetta uhkauksilla, että leipä olisi nyt syytä antaa. Mutta jos sen leivän antaa, kanssamatkustajat kyllä tietävät, mistä sitä leipää on saatavilla helpoiten, kun nälkä seuraavan kerran pääse yllättämään. Tilanne ajautuu ennen pitkää kestämättömäksi, kun itsellä maha kurnii eikä dieseliinkään ole enää osoittaa euroja, kun rahat hupenevat muiden eväsleipiin.
Arvoisa rouva puhemies! Paljon myös tässäkin salissa puhutaan siitä, kuinka tärkeää Suomen on olla joissakin samoissa pöydissä muiden maiden kanssa. Se tuntuu olevan jonkinlainen itseisarvo, ja uskotaan, että läsnäolo neuvottelupöydässä johtaisi Suomen kannalta parempaan lopputulemaan. Se ei kuitenkaan ole mikään automaatio. Toki jos paikat neuvottelupöydässä olisivat ilmaisia, kannattaisi niihin ilman muuta mennä vaikkapa vain istumaan ja hankkimaan tietoa. Jos asioihin pystyisi vielä tämän lisäksi vaikuttamaan, paikka pöydässä olisi ilman muuta hieno asia. Jos vaikuttamismahdollisuudet kuitenkin jäävät kerta toisensa jälkeen pienemmiksi ja pöytäpaikan hinta kasvaa vuosi vuodelta ja pyydetään maksamaan muidenkin pöytäpaikoista, olisi hälytyskellojen syytä alkaa soimaan.
Tuolloin kesäkuussa vuonna 1994 edustaja Matti Vanhanenkin näki pöytäpaikan tavoittelemisen arvoisena asiana Suomen kannalta. Hän totesi puheessaan seuraavalla tavalla: ”Olisi itse asiassa hullua, ellemme pyrkisi samaan pöytään muiden kanssa sopimaan asioista, jotka muussa tapauksessa kuitenkin syötettäisiin meille.” Itseäni hämmästyttää, millä tavoin esimerkiksi tätä elpymispakettia olisi ollut mahdollista syöttää meille ilman että olisimme istuneet tässä kyseisessä pöydässä.
Arvoisa rouva puhemies! Minun käsittääkseni esimerkiksi pöytien ulkopuolelle jääneelle Norjalle ei pahemmin syötetä neuvottelujen antia tai lähetetä myöskään laskua pidoista. Ja vaikka siinä pöydässä istuu, tällaiseen pakkosyöttöön ei ole itsenäisenä maana pakko suostua. Pakkosyöttöhän taitaa poikkeuksia lukuun ottamatta olla kiellettyä EU:n alueella, joten ei se sovi siinäkään mielessä Brysselin pöytien toimintatavaksi.
Tälle ministeri Vanhasen seuraavaksi kuultavalle toteamukselle olisi kyllä huutava ti-laus tänäkin päivänä tässä salissa myös muiden kuin perussuomalaisten edustajien lausumana. Edustaja Vanhanen totesi tuolloin: ”Meillä pitää olla kansallista itsetuntoa kylliksi yhteisessä pöydässä ajaa omaa etuamme, joka on useimmiten Euroopan yhteinen etu.” Omaa etuamme olisikin tullut puolustaa tässä yhteisessä pöydässä, sillä se olisi ollut — aivan kuten edustaja Matti Vanhanen tuolloin totesi — Euroopan yhteinen etu. Nyt ajetaan joidenkin jäsenmaiden etua, ei suinkaan Suomen tai Euroopan yhteistä etua.
Suomen ja Euroopan yhteinen etu olisi se, että maat hoitavat talouttaan niiden periaatteiden mukaisesti, joita EU:n ja euromaan kohdalla on syytä odottaa. Ja jos tähän ei kykene, ei näitä maita ainakaan tulonsiirroin tulisi palkita. Jos tätä pöytäpaikkalogiikkaa miettii pidemmälle ja mikäli nykypäivänkin EU-fanaatikkojen ajatuksista johdettavissa olevaa päättelyketjua on uskominen, Norjan tulisi olla varsin onnettomassa asemassa. Onhan se ollut jo vuosikausia niiden pöytien ulkopuolella, joissa mukanaolon kerrotaan vievän meidät kohti vääjäämätöntä vaurautta. Kenties tämän vuoksi suomalaiset neuvottelijat ovatkin unohtaneet osallistua neuvotteluihin ja nielleet usein kerralla sen, mitä kuvun alta on milloinkin paljastunut. Eihän ruokalistaa ja sen sisältöä sovi kritisoida, kun on näin hienoon pöytään päässyt osaksi, maksoi mitä maksoi. Näin ajatteli kenties myös pääministeri Sanna Marin viime heinäkuussa Brysselissä ja päätti tuoda kansalaisille matkamuistona illan menun, joka sisälsi tulonsiirtoja Välimeren tapaan, murennettuja perussopimuksia ja yhteisvelkaa liittovaltiokuorrutuksella. Kallista kulinarismia, suomii suomalainen veronmaksaja pettyneenä. Tuttua ja turvallista turskaa, nyökkää norjalainen naapuri tyytyväisenä muistellen 90-luvulla antamaansa ei-ääntä.
Nostan vielä esille erään toisen puheenvuoron, joka tässä salissa kuultiin 2. päivänä marraskuuta vuonna 94, kun kokenut edustaja Tuomioja osuvasti nosti tuolloin esille myös EU:n jäsenyyttä vastustaneiden kannan huomioimista Suomen eurooppapolitiikassa: ”Olen myös niitä, jotka toivovat, että kansanäänestyksen jälkeen pystyttäisiin kokoamaan suomalaisten mielipiteet mahdollisimman yhtenäisesti eurooppapolitiikan taakse, ja lähden siitä, että Suomen eurooppapolitiikan muotoilussa tarvitaan myös niitä, jotka ovat olleet ei-kannalla, ja näin hyvin pitkälle myös valiokuntakäsittelyssä tapahtuu.”
Arvoisa rouva puhemies! Nykytilanteeseen ja SDP:n johtamaan hallituskoalitioon peilaten vaikuttaakin siltä, että tästä periaatteesta on ainakin puolueen ja kenties edustaja Erkki Tuomiojankin toimesta etäännytty. Täällä salissa ja varmasti myöskään EU:n kehityssuunnasta huolissaan olevien kansalaisten kokemana ei vaikuta erityisesti siltä, että kielteisiä kantoja huomioitaisiin hallituksen toimesta toivotulla tavalla. Vaikuttaa nimittäin siltä, että sosiaalidemokraatit yhdessä hallituskumppaneidensa kanssa ovat valmiita tekemään kaikkensa, jotta kielteisesti tähän pakettiin suhtautuvia ei tarvitsisi kuulla eikä varsinkaan huomioida kantojen muotoilussa näiden näkemyksiä.
Myös vihreiden riveistä löytyy yhä sellaista kokemusta täältä eduskunnan täysistuntosalista, että on mahdollista tarkastella näkökulmien muuttumista sieltä 1990-luvulta tähän päivään. Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi piti 16. päivänä kesäkuuta vuonna 1994 täysistuntosalissa puheen, jossa oli nostettu esiin sellaisia huolia, joita vihreät tänä päivänä eivät suostu näkemään, ja jos muut nykyään näkevät näitä samoja huolenaiheita, leimataan ne vihreiden toimesta populismiksi. Kuinka lyhyt onkaan jälleen kerran poliitikkojen muisti.
Arvoisa rouva puhemies! Siteeraan nyt tuota kyseistä eduskunnan pöytäkirjaa edustaja Satu Hassin osalta ja totean, että tässä käytetään sellaista termiä, joka ei ole soveliasta näin edustajan omissa puheissa käytettäväksi, mutta tämä ilmaus on hänen ilmaisemansa ja siteeraan häntä näistä eduskunnan pöytäkirjoista ja koen, että tämä termi täytyy sanoa sellaisena kuin se on, jotta tämä koko kokonaisuus, mihin edustaja Hassi on tässä yrittänyt viitata omalla retoriikallaan, on looginen: ”Kun eduskunta noin kaksi vuotta sitten keskusteli jäsenanomuksen jättämisestä, sanoin silloin pitäväni mahdollisen jäsenyyden suurimpana uhkana euronöyristelyä, sitä, että johtavien poliitikkojen kotiryssät vaihtuvat kotibryssiin. Valitettavasti kuluneet pari vuotta ovat osoittaneet tämän pelon aivan aiheelliseksi. Se, mitä Suomen jäsenyys EU:ssa, mikäli se toteutuu, todellisuudessa tuo tullessaan, riippuu hyvin paljon meistä itsestämme, meidän omasta asenteestamme koko asiaan.” Tässä ei luonnollisesti ole nyt syytä keskittyä edustaja Hassin silloin käyttämiin koviin sanamuotoihin, joita nykyisin saatetaan pitää paheksuttavina — ajat ovat varmasti siinäkin mielessä muuttuneet — mutta jos vihreiden toimesta on silloin nähty suurimpana uhkana Suomen euronöyristely ja jos katsoo puolueen tämän päivän linjaa, voidaan kyllä todeta, että ajat ovat muuttuneet sillä saralla vieläkin enemmän.
Arvoisa rouva puhemies! Me perussuomalaiset toivottaisimme lämpimästi tervetulleeksi yli puoluerajojen tänäkin päivänä näitä vastaavia kannanottoja, jotka vaativat loppua Suomen euronöyristelylle. Erityisesti tämän elpymispaketin kohdalla niille olisi tilausta varmasti kansalaistenkin näkökulmasta. Minuun on ollut yhteydessä myös vihreän puolueen äänestäjiä, jotka eivät perussuomalaisista pidä mutta jotka vastustavat tätä EU:n elpymispakettia. Heidän äänensä ei valitettavasti kuulu heidän oman puolueensa kautta. Kauas on tultu siitä vihreiden puolueesta, jossa edustaja Hassi totesi juuri edellä mainitusti. Olisi toivottavaa, että tänäkin päivänä vihreät puolueena voisi olla edes hieman moniäänisempi EU-politiikassa kuin vain yksituumaisesti hyväksymässä sen, mitä EU kulloinkin meille suomalaisille syöttää. Edustaja Satu Hassin sanat varmasti jäävät EU:n elpymispakettiäänestyksen jälkeen historiaan: ”Ei ole syytä euronöyristelyyn”, ja sen jälkeen vihreä puolue painaa jaa‑nappia ja suomalaisten 4 miljardia nöyrästi annetaan Euroopan unionin maille ja EU:sta tehdään sellainen unioni, joka entisestään vie omilta jäsenvaltioiltaan itsemääräämisoikeutta.
Arvoisa rouva puhemies! Nyt tämän elpymispakettiin liittyvän kansalaiskeskustelun kohdalla on esitetty huolia siitä, että kansanedustajien saama viestitulva olisi jonkinlainen masinoitu vaikuttamispyrkimys. Uhkaukset ovat toki asia erikseen, ja niihin tulee suhtautua asianmukaisella vakavuudella, mutta jos viestitulva ja viestien välityksellä tapahtuvat vaikuttamispyrkimykset yllättävät meitä kansanedustajia, niin kyllä siinä vaiheessa on vieraannuttu pahasti kansalaisyhteiskunnasta.
Arvoisa rouva puhemies! Elpymispaketti herättää aivan oikeutetusti huolta suomalaisissa, ja useimman edustajille lähetetyn viestin takana varmasti on ihan oikea suomalainen äänestäjä, joka on huolissaan Suomen ja Euroopan unionin suunnasta. Jos nämä kansalaisten lähettämät viestit koetaan masinoituna vaikuttamispyrkimyksenä, voisi myös tätä laajaa elinkeinoelämän edustajien elpymispakettia puolustavaa kannanottoa kavahtaa samoin perustein. Heillä kuitenkin on oikeus, kuten kaikilla kansalaisilla, sopia yhteisistä tai erikseen lähetettävistä kannanotoista haluamilleen tahoille, tässä tapauksessa kansanedustajille. On itse asiassa demokratiassa varsin suotavaa, että erilaisia näkemyksiä tuodaan aktiivisesti esille ja osaksi kansalaiskeskustelua sekä asioista äänestävien kansanedustajien tietoon.
Tässä kohtaa kun puhutaan suotavista ja epäsuotavista vaikuttamispyrkimyksistä, on ehkä tarpeen muistella vielä vuoden 1994 EU-jäsenyyttä koskenutta kansanäänestystä. Keskustelua varmasti riittäisi sen osalta, mitä tietoja kansalaisilla tuolloin oli käytettävänään ja mitkä äänenpainot saivat kansanäänestystä edeltävinä aikoina tilaa missäkin mediakanavassa. Varsinaisena kansanäänestyspäivänä, joka oli 16. lokakuuta vuonna 1994, nähtiin kuitenkin suomalaisessa mediakentässä täysin poikkeuksellinen toimi, joka varmasti monen kohdalla jätti karvaan jälkimaun siitä, että jokin moraalinen raja tuli siinä yhteydessä ylitetyksi.
Arvoisa rouva puhemies! Helsingin Sanomat nimittäin kyseisenä päivänä oli täyttänyt etusivunsa pienen vauvan kuvalla, jota reunustivat sanat: ”Huomenta Suomi. Tänään annetaan ääni tulevaisuudelle. Kyllä.” Ja tämän jälkeen ollaan siis huolissaan siitä, että kansalaiset yrittivät viestitulvallaan saada äänensä kuuluviin tänne Arkadianmäelle saakka. Tuona päivänä äänestys suoritettiin, ja 56,89 prosenttia äänestäneistä kannatti Suomen liittymistä EU:hun ja 43,11 prosenttia vastusti sitä.
Arvoisa rouva puhemies! EU-jäsenyyttä seurasi Suomessa myös liittyminen osaksi yhteisvaluutta euroa. Tuona aikana euro varmasti vaikutti ylivoimaiselta vaihtoehdolta, kun tuoreessa muistissa olivat silloiset lamavuodet, oman valuutan epävakaus ja monia kurittanut markan devalvaatio. Euro tarjosi vakautta, jota Suomessa niin kovasti kaivattiin, mutta jälkikäteen on kuitenkin huomattu, että vakaus ei ole tullut ilmaiseksi.
Jos eurojäsenyyttä harkittaisiin tässä vaiheessa, suurin kiihko euron puolustamiseksi olisi varmasti laantunut. Naapurimaa Ruotsi on jättäytynyt euron ulkopuolelle, eikä sen talous ole kokenut sellaisia myrskyjä kuin moni kansalainen varmaan pelkäsi Suomen kohtaavan, mikäli markka olisi Suomessa säilynyt käytössä. Myrskyisämpää on ollut pikemminkin Ruotsin rajan tällä puolella euroalueen pohjoisimmassa kolkassa, jonne Välimeren kuohut ovat heittäneet vuosien saatossa suolaisia vaahtopäitä, jotka ovat ruostuttaneet kansantalouttamme. Suomi ainoastaan päätti tehdä tämän ratkaisun.
Arvoisa rouva puhemies! Jos euron tavoitteena on tuoda euroalueelle vakautta ja ennustettavuutta, samaa voisi sanoa tavoiteltavan myös EU:n perussopimuksilla. Siksi on äärimmäisen huolestuttavaa, että ne alkavat toimia tarkoituksensa vastaisella tavalla. Minkälaista vakautta ja ennustettavuutta luovat sellaiset perussopimukset, jotka mahdollistavat tilanteenmukaisen tulkinnan ja perussopimusten tarkoituksen vastaisen toiminnan?
Arvoisa rouva puhemies! Juuri tätä ollaan nyt todistamassa elpymispaketin tiimoilta, eikä tätä väitettä ole mielekästä kumota sillä perusteella, että EU itse tai joku siihen sidoksissa olevista toimijoista pitää elpymispakettia perussopimuksia riittävästi noudattavana tai että termikikkailun seurauksena kyse olisi yhteisvelasta. Totta kai Euroopan unionin suunnasta tulee vahvasti viestiä siitä, kuinka paketti noudattaa kaikkia mahdollisia pykäliä. Olisihan se absurdia, jos pakettia esittävä taho toteaisi sen olevan pykälien vastainen. Siksi tässä asiassa on sallittua ja oikeastaan vaadittuakin käyttää omaa harkintakykyä.
Arvoisa rouva puhemies! On suomalaistenkin asiantuntijoiden toimesta tunnistettu se kiistaton ongelmallisuus, joka tähän perussopimuksia koskevaan kysymykseen liittyy. Esimerkiksi arvostettu taloustieteilijä, työelämäprofessori Vesa Vihriälä Helsingin yliopistosta on todennut elpymisrahaston olevan vastoin perussopimusten henkeä ja on arvostellut näiden uusien tulkintojen tuomista osaksi perussopimuksia. Huolimatta siitä, että Vesa Vihriälä suhtautuu osin myönteisesti Eurooppaa elvyttävän ratkaisun löytämiseen, on hän huomioinut niitä ilmiselviä ongelmakohtia, joita tähän EU-pakettiin liittyy. Paketin erinomaisuutta korostavienkin olisi samalla tavalla syytä olla hyvin perillä näistä ongelmakohdista eikä sokeasti luottaa siihen ongelmattomuutta korostavaan tekstimuotoiluun, mitä Brysselistä tänne kantautuu. Nimittäin juuri näissä kysymyksissä olemme paljon vartijoina ja vastuussa äänestäjillemme.
Arvoisa rouva puhemies! Luen seuraavaksi poimittuja otteita Vihriälän blogikirjoituksesta heinäkuulta 2020, jossa hän kuvaa tarkemmin näitä äärimmäisen huolestuttavia merkkejä erityisesti perussopimusten näkökulmasta:
”Pääongelma on, että akuutin politiikkatarpeen takia toimitaan tavalla, joka lisää riskiä EU-alueen talouksien ajautumisesta uusiin, aikaisempaa suurempiin vaikeuksiin tulevaisuudessa. Tämän ohella menettelytapa, jossa aiemmin selvänä pidetystä perussopimukseen perustuvasta kiellosta rahoittaa EU:n toimintaa luovutaan pelkällä uudella tulkinnalla, on ongelmallinen integraatiopolitiikan hyväksyttävyyden kannalta. Mitä tarkoitan?
Taloudellinen ongelma: Taloudellinen ongelma on kahtalainen. Yhtäältä elvytysrahaston tukitoimilla luodaan jäsenmaille odotus siitä, että korkean julkisen velan tilanteessa muut maat auttavat finanssipoliittisessa elvytyksessä ja vieläpä ilman sellaista ehdollisuutta, joka on aiemmin tulkittu edellytykseksi rahoitustuen yhteensopivuudelle perussopimuksen niin sanotun no bail-out -artiklan 125 kanssa. Tämä heikentää ilmeisellä tavalla kannustinta huolehtia julkisen talouden kestävyydestä.
Tämän vasta-argumenttina on esitetty, että korona on jäsenmaiden omasta toiminnasta riippumaton sokki, jonka vuoksi sen vaikutusten lieventämiseen kohdistuva tuki ei aiheuta huonoa kannustinta, toisin sanoen niin sanottua moral hazard ‑ongelmaa ei synny. Väite kannustinongelmien puuttumisesta ei ole pitävä. Sokki sinänsä on jäsenmaista riippumaton, mutta se, että osa jäsenmaista ei kykene lieventämään sokin vaikutusta finanssipoliittisella elvytyksellä, ei sitä ole.
Jäsenmaiden välisiä tulonsiirtoja merkitsevä tuki on tarpeellista nimenomaan sen vuoksi, että osalla maita ei arvioida olevan edellytyksiä elvytykseen oman, aiemmasta politiikasta aiheutuneen vähäisen finanssipoliittisen liikkumavaran takia. Muutenhan riittäisi elvytystoimien koordinointi siten, että kukin maa vastaa omista toimistaan.
Suunnitellun paketin rakenne alleviivaa tätä havaintoa. Paketissa maakohtaisen tuen enimmäismäärät on kytketty väestömäärän ohella asukasta kohden lasketun bkt:n tasoon (käänteisesti) ja vuosien 2015—2019 työttömyysasteeseen. Nämä eivät ole suoraan sidottu itse koronasokin laajuuteen, jota voitaisiin mitata esimerkiksi tartuntoja saaneen väestön osuudella, bkt:n supistumisella suhteessa ennustettuun, työttömyyden lisääntymisellä tai muulla sellaisella. Näyttäisikin siltä, että komissio on ensin päättänyt halutusta maajakaumasta ja sen jälkeen etsinyt sopivat kriteerit.
Toinen taloudellinen kysymys koskee EU:n velkaantumista. Tähän saakka yleinen ja erityisesti myös komission ja jäsenmaita edustavan neuvoston oma tulkinta perussopimuksen artiklasta 310 on ollut, ettei Euroopan unioni voi velkaantua toimintansa rahoittamiseksi muuten kuin rajoitetusti finanssisijoitusten ja kiinteistöjen hankinnan osalta. Nyt sekä komissio että neuvoston oikeuspalvelu tulkitsevat, että velkaantuminen onkin mahdollista. Velkaantumisrajoitus on tarkoittanut sitä, ettei Euroopan unionin tasolla voida harjoittaa makrotaloudellisessa mielessä merkityksellistä finanssipolitiikkaa (jäsenmaiden poliitikkojen pehmeän koordinoinnin lisäksi). Finanssipolitiikka ja siihen liittyvät päätökset julkisista menoista, veroista ja velasta ovat olleet tässä työnjaossa jäsenmaiden asioita.
Euroopan unionin taloudellisessa mielessä merkityksellisen velkaantumismahdollisuuden avaus on askel kohti fiskaaliunionia, jossa Euroopan unionin tasolla voidaan päättää finanssipolitiikasta. Velkaantumismahdollisuus esitetään kertaluonteisena poikkeuksena, esimerkiksi liittokansleri Merkelin sanoin ’ainutkertaisena vastauksena ainutkertaiseen tilanteeseen’. On kuitenkin vaikea uskoa tällaisen ’poikkeuksen’ jäämiseen ainutkertaiseksi. Kun unionin velanoton esteenä pidetystä perussopimuskirjauksesta uuden tulkinnan seurauksena poiketaan, on erittäin todennäköistä, että velkaantumismahdollisuutta tullaan hyödyntämään jatkossakin ja että tämä tulee muuttamaan Euroopan unionin talouspolitiikan työnjakoa. Tästä hyvän todistuksen antaa arvostettu ranskalainen ekonomisti Jean Pisani-Ferry, joka muun muassa on toiminut presidentti Macronin neuvonantajana. Hän toteaa velkaantumismahdollisuudesta ja sillä rahoitetuista tulonsiirroista näin: ’Koska Euroopan elvytyssuunnitelma rikkoo tabun, se voi muuttaa talouspolitiikkaa Euroopassa.’
Aikapulan ohella juuri tämä monien maiden kansalaisten nihkeys päätösvallan siirtämiseen unionin tasolle on johtanut pyrkimykseen hakea ratkaisua akuuttiin ongelmaan perussopimusten uudella tulkinnalla. Toimintatapa heijastaa Jean Monnetin nimeen liitettyä ’funktionaalista’ integraatiopolitiikkaa. Kun isoille askeleille kohti tiiviimpää integraatiota ei löydy riittävää tukea, edetään yksittäisissä, pienissä tai teknisissä asioissa ja luodaan niihin liittyviä tosiasioita. Metodi on puolustettavissa, kun se perustuu pienistä askeleista saatuihin hyviin kokemuksiin. Sen sijaan poliittinen ongelma korostuu, kun strategia perustuu yhdellä osa-alueella edenneen integraation aiheuttamiin ongelmiin. Kansalaisten vastustama uusi integraatioaskel perustellaan tällöin sillä, että jo päätetyt asiat johtavat vaikeuksiin ilman uutta askelta. ’Integraatiopyörä on pidettävä liikkeessä, ettei se kaatuisi.’
Se, että tosiasiallisia toimivaltoja ja vastuita muutetaan perussopimusten uudelleen tulkitsemisella, on ongelmallista erityisesti pienten valtioiden osalta. Isot maat voivat aina lähteä siitä, että riippumatta muodollisesta päätöksentekotavasta niiden kannalta merkittävistä asioista ei päätetä vastoin niiden omaa kantaa. Pienten maiden kohdalla näin ei välttämättä ole. Tämän vuoksi sopimusten hengen kunnioittaminen on tärkeää juuri Suomen kaltaisille maille.
Neuvoston oikeuspalvelun juridinen silmänkääntötemppu ei ole mielestäni riittävä peruste Suomelle hyväksyä Euroopan unionin velkaantumista suorien tukien rahoittamiseksi.
Yleisesti hyväksyttävissä olevien ratkaisujen hakeminen on perustellusti Suomen EU-politiikan päälinja. Kompromissihakuisuuden ei kuitenkaan tulisi tarkoittaa tärkeiden periaatteiden hylkäämistä, edes meille monin tavoin tärkeän Saksan painostuksen edessä.”
Arvoisa rouva puhemies! Kun puhutaan Euroopan unionin politiikasta tai Euroopan unionista ylipäätään, ei voine välttyä kuulemasta Maastrichtin sopimuksesta. Toisen maailmansodan jälkeen alkanut eurooppalainen yhteistyö oli kehittynyt siihen pisteeseen, että kasvavaa yhteistyötä haluttiin ulottaa oikeus- ja sisäasioihin ja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä luoda suunnitelma Euroopan talous- ja rahaliiton perustamiselle. Nämä mahdollistanut Maastrichtin sopimus allekirjoitettiin vuonna 1992, ja se astui voimaan vuonna 1993, minkä myötä Euroopan unioni tuli perustetuksi.
Vaikka tästä on kulunut vasta verrattain lyhyt aika, vain noin 30 vuotta, on Euroopan unionin toiminta muuttunut tuosta hetkestä enemmän kuin monet osasivat arvatakaan — tai ehkä jotkut osasivatkin ja halusivatkin, mutta ansiokkaasti pitivät niitä kehityskulkuja sellaisina skenaarioina, joista kirjoitettiin muutamaa pykälää pienemmällä fontilla, jos laisinkaan. Tuskin talous- ja rahaliiton suunnitelmia käsitelleissä sopimuspapereissakaan kuitenkaan luki tähdellä merkittynä sivun alalaidassa pienellä präntillä, että yhteisvastuullinen velka on tulevaisuudessa osa EU:ta. Monet tulevatkin allekirjoitukset ja kansalaisten antamat kyllä-äänet olisivat tässä tapauksessa jääneet todennäköisesti odottamaan aikoja parempia. Tuskin silloin olisi ymmärretty nyt vallalla olevaa näkemystä siitä, että yhteisvastuullista velanottoa kritisoivat ja järkevää taloudenpitoa puolustavat tahot ovat milloin taloudesta piittaamattomia Eurooppa-vastaisia populisteja, milloin alati vaarallisia nationalisteja. Tällaisesta puheesta ei ollut silloin tietoakaan.
Arvoisa rouva puhemies! Euroopan unionin perussopimuksia muutettiin vuonna 2007 allekirjoitetulla Lissabonin sopimuksella. Irlantilaiset eivät ilmeisesti tuolloin pelänneet itselleen koituvaa mainehaittaa vaan jarruttivat sopimuksen ratifiointia äänestämällä sopimusta vastaan vuonna 2008 maassa järjestetyssä kansanäänestyksessä. Jos nyt Skotlannin itsenäisyyspyrkimysten kohdalla esitetään huolia siitä, että kansanäänestyksiä ei voida muutaman vuoden välein järjestää samasta asiasta, sen ei Euroopan unionin kohdalla nähty olevan ongelma. Pikaisesti järjestetyn uuden kansanäänestyksen turvin tuki saatiin irlantilaisiltakin vain reilua vuotta myöhemmin.
Arvoisa rouva puhemies! Lissabonin sopimuksen muodossa Euroopan unionin rahkeita vahvistettiin ja toimintaa yhtenäistettiin. Jo silloin esitettiin huolia, että kyseessä on askel kohti EU-liittovaltiota. Useaa askelta myöhemmin ja näin jättiharppauksen kynnyksellä voinee todeta, etteivät nuo puheet silloinkaan olleet tuulesta temmattuja, joskin näiden esittäjiä jälleen kerran vain leimattiin. Alun perinhän Euroopan unionille oli hahmoteltu omaa perustuslakia, jonka tilalle tämä Lissabonin sopimus värkättiin. Paljolti käy kiittäminen alankomaalaisia ja ranskalaisia, jotka kansanäänestyksissään torppasivat villeimmät ajatukset eurooppalaisesta liittovaltiosta. On syytä kiinnittää huomiota siihen, että tässä Lissabonin sopimuksen yhteydessä Suomessa ei kuitenkaan järjestetty kansanäänestystä. Sitä ei haluttu silloin järjestää, eikä kansanäänestystä haluta nytkään järjestää. On käsittämätöntä, että samaan aikaan kun muut maat ovat antaneet omille kansalaisilleen mahdollisuuden äänestää oman maansa tulevaisuudesta ja siitä unionista, mihin he haluavat kuulua, Suomi on tässäkin kohtaa jättänyt kansalaisiltaan tämän mahdollisuuden käyttämättä. Se on vaarallinen merkki siitä, että Suomen kansalle ei haluta antaa näissä merkittävissä taitekohdissa mahdollisuutta puuttua niihin muutoksiin EU:ssa, jotka vievät unionia uuteen suuntaan. Tosin tässä Lissabonin sopimuksen käsittelyn yhteydessä silloisessa vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä nähtiin tarve kansanäänestyksen järjestämiselle. Luonnollista siis olisi, että kansanäänestystä vaadittaisiin nytkin tässä elpymispaketin yhteydessä järjestettäväksi. Tästä ei kuitenkaan nykyisen vasemmistoliiton suunnalta ole näkynyt merkkejä, vaan hallituksen mukana pakettia ollaan runnomassa läpi, kansan mielipiteestä viis. On mielenkiintoista huomata se, kuinka aina vappuisin vasemmisto marssii kansan keskuudessa, on läsnä kansan keskuudessa, edustaa heitä, ajaa heidän etujaan, mutta kun heiltä pitäisi kysyä mielipidettä, sellaiseen ei suoda mahdollisuutta.
Arvoisa rouva puhemies! Jos Euroopan hiili- ja teräsyhteisön kohdalla kyse oli pienen ja rajatun itsemääräämisoikeuden luovuttamisesta ylikansalliselle tasolle, on Euroopan unionin myötä ajauduttu lopulta siihen pisteeseen, että täysin kansallisessa päätäntävallassa on yhä pienenevä osuus lainsäädännöstä. Hyvin merkittävä osa Suomessa tehtävästä lainsäädännöstä on sellaista, joka pohjautuu EU-lainsäädäntöön ja siten jättää vähemmän valtaa kotimaassa demokraattisesti kansan valitsemille edustajille. Erityisen ongelmallisena voidaan pitää sitä tosiasiaa, että Euroopan komissio käyttää Euroopan unionissa merkittävää valtaa, ja se koostetaan kaikkea muuta kuin demokraattisia periaatteita noudattaen. Jos yhä enemmän valtaa keskitetään Euroopan unionille ja sitä kautta komissiolle, häviäjän roolissa on siis myös demokratia.
Arvoisa rouva puhemies! Kun Euroopan unionin kehityskulkua kohti liittovaltiota tarkastelee pidemmällä aikajänteellä, on helppoa havaita sen tapahtuvan hyvin vahvasti erilaisten kriisien varjolla. Kun hätä on kädessä, esitetään Euroopan unionin toimesta ainutkertaista ratkaisua, joka on ainoa lääke käsillä olevaan tilanteeseen. Kaikki tätä ratkaisua vastustavat vaarantavat alueen ja oman maansa tulevaisuuden. Lopulta ainutkertainen ratkaisu ei jää ainutkertaiseksi ratkaisuksi, vaan siitä tulee malli tuleville mekanismeille ja EU:n toimintaperiaatteille. Tämä on varsin tuttua elpymispaketin tiimoilta. Jos ei tätä ainutkertaista ihmelääkettä hyväksy, antautuu väitetysti samalla Kiinan ja Venäjän vietäväksi ja ajaa samalla Euroopan perikatoon.
Arvoisa rouva puhemies! Euron erinomaisuudesta huolimatta on euro ollut melkoisissa vaikeuksissa viime vuosikymmenenkin aikana. Eurokriisissä euron liitokset paukkuivat kenties kovemmin kuin kertaakaan aikaisemmin. Kovaa paukkuivat myös valtioiden lainakatot, kun etenkin Etelä-Euroopan maiden selviytymistä ja lainakorkojen nousukiitoa seurattiin hikikarpalot otsalla. Saattaa siinä muutama hikikarpalo edelleenkin nousta otsalle, kun tarkastelee euromaiden velkaantumisasteita. Korona-aika ei ole vielä tullut päätökseen, ja velkaprosentit suhteessa bruttokansantuotteeseen keikkuvat pitkälti yli 100:n, ja 200 prosenttiakin häämöttää.
Arvoisa rouva puhemies! Muualla Euroopassa suurimmat hikikarpalot on kuitenkin pyyhitty sopimuspapereihin, jotka kerta toisensa jälkeen takaavat sen, että rahaa riittää velkaantuneille maille jatkossakin. Eurokriisin aikoihin vuonna 2012 keskustan edustaja Sipiläkin totesi, että euromaiden yhteisestä velasta on järjestettävä kansanäänestys, jos Suomi sellaiseen liittyisi. Uudestaan: edustaja Juha Sipilä totesi vuonna 2012, että euromaiden yhteisestä velasta on järjestettävä kansanäänestys, jos Suomi sellaiseen liittyisi. [Petri Huru: Oho!] Hyvät Suomen kansan edustajat, nyt on tullut se hetki. Nyt olemme menossa mukaan sellaiseen pakettiin, jossa olisi kyse yhteisestä velasta, mutta punavihreän hallituksen apupuolueena toimiva keskusta on hiljaa. Edustaja Juha Sipilä on hiljaa.
Missä ovat nyt ne suoraselkäiset kannanotot kansanäänestyksen järjestämiseksi, kun Suomi on menossa mukaan yhteiseen velkaan? Huolimatta siitä, että olemme käyneet tätä keskustelua tiistaista lähtien ja itse Euroopan unionin elpymispaketti on ollut käsittelyssä Suomessa jo noin vuoden päivät, ei edustaja Sipilä eivätkä muutkaan keskustan edustajat ole nostaneet tätä kansanäänestystä millään tasolla esille. Sen sijaan kansalaisaloitteen, joka vaati tällaista kansanäänestystä elpymispaketista ja yhteiseen velkaan menemisestä, keskustan edustajat kaatoivat. Jälleen kerran: kuinka lyhyt on poliitikkojen muisti?
Edustaja Sipilä totesi myös suomalaisten olevan ikuisesti maksajia, jos tällainen päätös yhteiseen velkaan menemisestä tehtäisiin. Edustaja Sipilä on kuitenkin ollut melko lailla hiljaa näiden vaatimustensa kanssa nyt, kun keskusta on hallituksessa apupuolueena viemässä Suomea mukaan yhteisvelkaan ja kansanäänestykselle viitataan kintaalla. Edustaja Juha Sipilä moitti myös tuolloin vuonna 2012 Suomen EU-politiikkaa — alle kymmenen vuotta sitten — siitä, että hallituksessa vaikutetaan hyväksyttävän mitkä toimet tahansa. Hän pelkäsi, että Suomen linjasta eduskunnassa päätetään vasta kun mitään ei ole enää tehtävissä. Edustaja Juha Sipilä näki, että liittovaltiota kohti otetaan pieniä askeleita, aivan kuin makkarapötköä siivutetaan siivu kerrallaan — näin hän sanoi.
Nyt edustaja Juha Sipilän keskustapuolue on haukkaamassa oikein paksua siivua tästä hänen mainitsemastaan makkarapötköstä. Saman puolueen toimesta yhdeksän vuotta myöhemmin syytetään nyt perussuomalaisia siitä, että liittovaltiopuheet ovat liioiteltuja ja populismia vailla perusteita. Hyvät Suomen kansalaiset, tätä ei tule unohtaa. Nämä sanat ovat jääneet historiaan, ja nyt kun edustettuja periaatteita pitäisi panna käytäntöön, edustajat ovat ne hylänneet. Ja ennen kaikkea keskustan omasta puolueesta löytyvät kriittiset äänet pyritään kaikin keinoin vaientamaan, kun kriittisesti pakettiin suhtautuva keskustan neljännen kauden kokenut kansanedustaja Hoskonen passitettiin lehtereille. [Petri Huru: Törkeää!] — Kyllä. Kuten arvostamani kollega Huru tässä totesi, tämä on törkeää. — Kentän ääntä ei haluta kuulla, eikä sen haluta myöskään kuuluvan täältä permannolta.
Arvoisat Suomen kansalaiset! Meille kansanedustajille on tuttua, miten me täällä eduskunnassa toimimme ja miten kokeneet valtiopäivämiehet ja kansanedustajat huomioidaan tässä toiminnassa. Näin yleisesti pääsääntönä on se, että mitä pidempään kansanedustaja on istunut täällä eduskunnassa, sitä edempänä hän istuu täällä eturivissä. Esimerkiksi minä ensimmäisen kauden uutena edustajana istun tuolla aivan syrjässä juuri sen takia, että olen vasta nuori kansanedustaja näin työvuosissa, mutta edustaja Hannu Hoskonen on täällä jo neljättä kautta, ja hän istuu tuossa hyvin lähellä puhujakoroketta, mutta nyt tämän EU-elpymispakettikäsittelyn aikana hänet on passitettu tuonne lehtereille.
Arvoisa rouva puhemies! Vaikka hallitus ja Euroopan unioni voimalla vievät Suomea osaksi pakettia, johon eduskunta ei liiemmin päässyt vaikuttamaan, kansanedustajilla on kuitenkin viimeinen sananvalta käytettävissään. Kansanedustajat voivat halutessaan olla tukematta tätä pakettia, jota tällä kertaa meille EU:sta tarjotaan. Jotain siis vielä tämänkin puheen aikana on tehtävissä. Vielä on kansanedustajilla harkinta-aikaa, vielä voi kääntyä Suomen edun puolelle.
Arvoisa rouva puhemies! Eurokriisistä ei voi puhua ilman että puhuu Kreikasta. Kreikan ja Euroopan unionin yhteinen taival on kestävän unionin irvikuva. Kuten mainitsin, tilastohuijaukset johtivat lopulta siihen, että ongelma räjähti käsiin ja Kreikalle kyhättiin maailmanhistorian suurin tukipaketti. Tukipaketin ensimmäinen osa ajoittui vuoteen 2010, ja se käsitti 110 miljardin euron potin. Jotain tuosta potin suuruudesta ja siitä, minkälainen päänavaus se oli, kertoo se, että kun Suomen pääministeri Sanna Marin kävi Brysselissä Euroopan unionin jäsenmaiden päämiesten kanssa neuvottelemassa EU:n elpymispaketista, näissä neuvotteluissa tämän elpymispaketin avustusmuotoista osuutta laskettiin 110 miljardilla eurolla. Siis paketissa, joka koskee kaikkia EU-maita. Tämä 110 miljardia euroa on se potti, joka Kreikalle myönnettiin.
Arvoisa rouva puhemies! Ensimmäistä Kreikan tukipakettia seurasi toinen tukipaketti, jonka eduskunta hyväksyi helmikuussa 2012. Paketti oli suuruudeltaan 130 miljardia, ja se hyväksyttiin äänin 111—72 täällä eduskunnassa. Suomi neuvotteli sosiaalidemokraattien johdolla itselleen vakuudet, jotta paketti saataisiin poliittisesti näyttämään paremmalta.
Muistan, kuinka nuorena miehenä seurasin eduskunnan täysistuntoa eduskunnan sivuilta ja silloinen ministeri Antti Rinne tuolta ministeriaitiosta näytti perussuomalaisille näitä vakuuspapereita — vaikka toki täysistunnossa ei koskaan saa havaintovälineitä käyttää, niin näitä sopimuspapereita hän täällä teatraalisen oloisesti heilutti — ja huusi perussuomalaisille, että tulkaa katsomaan. Nyt demarivetoinen hallitus ei edes mieti vakuuksien perään kyselemistä, sillä se luottaa Etelä-Euroopan vihreän siirtymän toimivan riittävänä vakuutena. Me kaikki tiedämme sen surullisenkuuluisan tarinan, miten näille neuvotelluille vakuuksille on käynyt ja kuinka hyödyllisiä ne Suomen osalta ovat lopulta olleet.
Arvoisa rouva puhemies! Vaan ei kahta ilman kolmatta: Kolmas tukipaketti tuli ajankohtaiseksi vuonna 2015. Silloin Kreikalle sovittiin annettavaksi yli 80 miljardin paketti. Muistan, kuinka tuolloin tämä paketti ei kerta kaikkiaan käynyt enää suomalaisten ymmärryksen päälle. Itsekin aikanaan vastustin tätä Kreikan kolmattakin tukipakettia hyvin voimakkaasti, ja minua nimettiin kapinakenraaliksi sen vuoksi. Täällä täysistuntosalissa hallituspuolueiden edustajat kokoomuksen kanssa, jotka nyt tukevat tätä uusinta tukipakettia, ovat syytelleet meitä perussuomalaisia siitä, että me hyväksyimme tämän paketin. Todellisuus on se, että myöhemmin sinisiin siirtyneet ministerit ja surullisenkuuluisa poliittisen uransa haudannut Timo Soini ajoivat vallasta sokaistuneina tätä pakettia läpi.
Se, mikä tekee selväksi sen, että perussuomalaiset eivät missään nimessä kannata näitä tukipaketteja, on se, että Perussuomalaiset jatkoi omana puolueena surullisenkuuluisan sinisten ministerikokoonpanon jälkeen. Myöskin ne kansanedustajat, jotka olivat heidän talutusnuorassaan, jatkoivat omia teitään, ja seuraavissa eduskuntavaaleissa tätä puoluetta ei enää näkynyt. Vallanhimo kostautui, ja enää tänä päivänä meillä ei täällä valtiopäivillä ole sinisten kansanedustajia. Sen sijaan, vaikka meille perussuomalaisille sanottiin, että tuollainen EU-kriittinen puolue ei voi menestyä ja tuollainen maahanmuuttokriittinen puolue ei voi menestyä, me jatkoimme omaa tietämme. Meillä puoluejohto uudistui ja luottamus palautui, ja tänä päivänä, itse asiassa viime yön gallupin perusteella, Perussuomalaiset on ainoa yli 20 prosentin kannatusta nauttiva puolue tässä maassa. Ja tämän keskustelun myötä varmasti kenellekään Suomessa ei ole jäänyt epäselväksi, että me perussuomalaiset vastustamme yhteisvelkaa ja tällaisia EU-paketteja, joissa Suomi joutuu aina kerta toisensa jälkeen maksumieheksi.
Kannatti aikanaan vastustaa myös Kreikan kolmatta tukipakettia siitä huolimatta, että ministeri Soini erotti allekirjoittaneen puolueesta. Myöhemmin oli pakko ottaa takaisin, ja se pojankloppi, se kapinakenraali, on nyt tänä päivänä täällä eduskunnassa kertomassa teille siitä, miksi tällaisia paketteja ei tulisi hyväksyä ja miksi ne johtavat yhä syvenevään liittovaltioon.
Ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov
:Arvoisa edustaja, en haluaisi keskeyttää puheenvuoroanne, mutta koska puhutte pitkään ilman maskia, niin haluaisin itse käydä vaihtamassa maskin, sillä talossa on koronatapaus, yksi edustaja on sairastunut siihen. Toivon, että odotatte sen hetken. Elikkä istunto keskeytyy kahdeksi minuutiksi, ja sen jälkeen voitte jatkaa.
Selvä, kunnioitan tätä puhemiehen toivetta.
Ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov
:Meillä on kuitenkin maskisuositus tässä talossa.
Täysistunto keskeytettiin kello 20.13.
Täysistuntoa jatkettiin kello 20.15.
Ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov
:No niin, nyt jatkamme kaksi minuuttia sitten keskeytettyä istuntoa. — Olkaa hyvä. Mutta muistutan vielä siitä, että meillä on todellakin tämä maskisuositus käynnissä.
Arvoisa rouva puhemies! Toivon, että eduskunnan pöytäkirjoihin tulee merkintä siitä, että puhe jäi kesken kahdeksi minuutiksi. Puhe jatkuu:
Olimme puhumassa siis näistä tukipaketeista, mitä tähän mennessä ollaan tehty, jotka ovat viitoittaneet tietä EU-liittovaltiolle, jota myöskin tämä EU:n elpymispaketti omalta osaltaan on edistämässä, ja kerroin siitä, kuinka todellakin nyt se kapinakenraali, jonka Timo Soini erotti puolueesta, on takaisin täällä kertomassa koko Suomen kansalle, miksi tällaisia elpymispaketteja tai muun muotoisia tukipaketteja ei tule tehdä. Toivon, että te, arvoisa Timo Soini, kuuntelette nyt tarkalla korvalla. Puhetta on vielä jäljellä.
Jos Kreikassa hallitaan nykyisin tukipakettihakemusten täyttäminen lähes silmät ummessa, kyllä muistakin euroalueen maista kokemusta löytyy pakettirumbasta. Tukipaketteja on kasattu Irlannille vuonna 2010, Portugalille vuonna 2011 ja vuonna 2012 Kyprokselle sekä Espanjalle. Nyt ollaan siis lähettämässä uutta yhteistä tukipakettia, jonka osoitekentässä Etelä-Eurooppa lukee suurin kirjaimin. EU:ssa kenties nähtiin tämä tilaisuutena hoitaa maiden tukeminen kerralla pienemmällä byrokratiamäärällä, eikä tarvitse kallista suomalaista paperiakaan ostaa, kun kaikki saadaan leivottua yhteen sopimukseen. Eikä täältä sitä paperia ehkä tulevina vuosina enää saisikaan, kun tehtaat sammuvat yksi kerrallaan.
Arvoisa puhemies! Tähän väliin totean: onhan teillä varmasti riittävästi maskeja, nyt kun haitte, siinä valmiina?
Ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov
:Valitettavasti tässä ei ole, koska pitää käydä myös desinfioimassa kädet siinä vaiheessa, kun vaihtaa maskin, mutta meillä vaihtuvat puhemiehet, ja tästä lähtien pystymme varautumaan. Mutta ei ollut tietoa pitkästä puheesta ilman maskia.
Toivottavasti eduskunnan virkamiehet pystyvät järjestämään tämän, että eduskunnan puhemiehellä olisi riittävästi maskeja ja myöskin semmoinen desinfiointipullo tuossa vieressä, mikä meillä kansanedustajilla tässä on.
No niin, sitten: Nyt ollaan siis lähettämässä uutta yhteistä tukipakettia, jonka osoitekentässä Etelä-Eurooppa lukee suurin kirjaimin. EU:ssa kenties nähtiin tämä tilaisuutena hoitaa maiden tukeminen kerralla pienemmällä byrokratiamäärällä. Eikä tarvitse kallista suomalaista paperiakaan ostaa, kun kaikki saadaan leivottua yhteen sopimukseen. Eikä täältä sitä paperia ehkä tulevina vuosina enää saisikaan, kun tehtaat sammuvat yksi kerrallaan.
Arvoisa rouva puhemies! Euroopan unionia ovat koetelleet muutkin kriisit kuin lukuisat taloudelliset kriisit. Eurokriisiä seurasi vuosina 2014—2015 alkanut siirtolaiskriisi. Siirtolaisvyöry ylitti kaikilla mittareilla Euroopan valtioiden kantokyvyn, kun parempi elintaso korkeampine sosiaaliturvineen toimi vetovoimatekijänä. Vuonna 2014 Eurooppaan saapui arviolta noin 560 000 turvapaikanhakijaa ja sitä seuranneena vuonna 1 260 000 turvapaikanhakijaa.
Arvoisa rouva puhemies! Syy, miksi tämän elpymispaketin käsittelynkin yhteydessä on aiheellista sivuta myös siirtolaiskriisiä, on siinä, miten Euroopassa tilannetta hoidettiin. Kun aurinko paistaa ja talouden rattaat pyörivät kovaa vauhtia, on kaikkien mahdollisten sopimusten noudattaminen helpompaa. Siksi niitä sopimuksia kuitenkin tehdään, että ne toimisivat tukirankana myös vaikeampina hetkinä. EU:n kohdalla on nähty, että yleensä periaatteista ja sovituista asioista joustetaan, kun myrskypilviä alkaa näkymään horisontissa ja vesipisaroita alkaa jo ropista niskaan.
Näin tälläkin kertaa EU:ssa on voimassa niin kutsuttu Dublin-asetus, joka ohjaa tai jonka ainakin pitäisi ohjata turvapaikkapolitiikkaa. Se määrittää sen, että ensimmäisen Euroopan unionin maan, johon turvapaikanhakija saapuu, tulee myös käsitellä turvapaikkahakemus. Nähdyn kriisin jälkeen voidaan kuitenkin kysyä, kuinka hyvin tätä asetusta noudatettiin. Siirtolaisten vyöry kulkeutui läpi Euroopan, eikä Dublin-asetuksen noudattamisesta ollut tietoakaan.
Arvoisa rouva puhemies! Kuten voimme erityisesti viime vuosikymmenen kokemuksella havaita, kriisit toimivat federalisteille ponnahduslautana, jossa EU:n toimintaa kehitetään askel kerrallaan kohti liittovaltiota. Aiemmin selvänä pidetyt periaatteet joutavat romukoppaan, kun aina ollaan uudenlaisen tilanteen edessä, jonka ratkaisu on aivan ainutkertainen. Koronakriisi ei ole tähän tehnyt poikkeusta. Se toimii jopa pelottavan tehokkaana välineenä ajaa liittovaltiokehitystä kertarysäyksellä eteenpäin. Koronakriisi on koetellut kaikkia jäsenmaita ja niiden kansalaisia sellaisella tavalla, josta ei aiempaa kokemusta ole. Koronakriisin seurauksena monesta asiasta on jouduttu tinkimään, ja aiemmin itsestäänselvyydeltä tuntuneet asiat ovat tuntuneet nyt kaukaisilta.
Arvoisa rouva puhemies! Tätä väliaikaista ikkunaa liittovaltiota ajavat tahotkin yrittävät hyödyntää. Jos koronakriisi on edellyttänyt joustamista monella osa-alueella, siinä samassa rytäkässä saataisiin joustettua perussopimuksistakin vailla suurempaa mekkalaa.
Seuraavaksi siirryn puheessani tähän hetkeen, EU-elpymispaketin käsittelyyn, kun olen ensin kertonut nämä vaiheet, mitkä ovat johtaneet tähän tilanteeseen, ja sen, millä tavoin nämä kehitysvaiheet ovat omalta osaltaan olleet tuomassa meitä lähemmäksi EU-liittovaltiota:
Elpymispakettia perusteltiin alun perin sillä, että koronakriisi on jättänyt Euroopan raunioille, joten siksi elpymispaketti on välttämätön. Kyse olisi ikään kuin sodanjälkeisestä jälleenrakennusprojektista. Etenkin koronapandemian alkuvaiheissa Italia oli koko maailman mittapuullakin lohduttomassa tilanteessa, kun sairaalat täyttyivät ja korona vei mennessään ihmishenkiä. Myös moni muu Euroopan maa on kohdannut koronan vaikutukset synkällä tavalla väestössään.
Arvoisa puhemies! Varmasti tällaisessa tilanteessa eurooppalaista yhteishenkeä löytyisi jatkossakin ja hädässä olevien maiden auttamiseen löytyisi laajaa kansalaishyväksyntää. Näillä verukkeilla ei kuitenkaan tule ajaa sellaista pakettia, jonka todelliset tarkoitusperät ovat aivan jossain muualla. Kun toukokuussa 2020 elpymispakettia alettiin kauppaamaan valtionjohtajille komission toimesta, kuvattiin paketin tarvetta seuraavalla tavalla — tässä on seuraavaksi komission antama tiedote aiheesta:
”Euroopan komissio on tänään esittänyt ehdotuksen mittavaksi elpymissuunnitelmaksi. Jotta elpyminen olisi kaikkien jäsenvaltioiden kannalta kestävää, tasapuolista, osallistavaa ja oikeudenmukaista, komissio ehdottaa, että perustetaan uusi elpymistä tukeva väline, Next Generation EU, joka sisällytetään Euroopan unionin vahvaan, moderniin ja uudistettuun monivuotiseen rahoituskehykseen. Komissio on myös julkistanut vuoden 2020 tarkistetun työohjelmansa, jossa Euroopan elpymisen ja palautumisen vauhdittamiseksi tarvittavat toimet ovat etusijalla.
Koronavirus on ravistellut perin pohjin Eurooppaa ja koko maailmaa. Se on asettanut koetukselle terveydenhuolto- ja hyvinvointijärjestelmämme, yhteiskuntamme ja taloutemme — koko tapamme elää ja tehdä työtä yhdessä. Komissio ehdottaa, että ihmishenkien säästämiseksi, toimeentulon turvaamiseksi ja sisämarkkinoiden korjaamiseksi sekä kestävän ja vauraan elpymisen aikaansaamiseksi hyödynnetään EU:n rahoituskehyksen koko potentiaali. Next Generation EU -välineen 750 miljardin euron määrärahat sekä EU:n vuosien 2021—2027 monivuotisen rahoituskehyksen kohdennetut määrärahalisäykset nostavat EU:n rahoituskapasiteetin yhteensä 1 850 miljardiin euroon.” Näin siis komissio omassa tiedotteessaan kauppasi valtionjohtajille EU:n elpymispakettia.
Sittemmin terveys- ja ihmishenkiä koskevat näkökulmat ovat vaihtuneet enemmänkin solidaarisuuden painottamiseen, johon kaikkien EU-maiden on syytä osallistua. Kun valtioiden johtajat saatiin ensin kammettua paketin taakse, on paketin todellinen luonne kaikkine suuntauksineen vasta alkanut paljastua kansalaisille. Nyt sen hylkäämisen väitetään olevan liian myöhäistä ja että sen hylkäämisellä olisi ennennäkemättömät seuraukset. Entä jos koronasta päästäisiinkin nopeasti ohi, rokotukset saataisiin toimimaan ja maiden taloudet lähtisivät ennennäkemättömään kasvuun, olisiko silloin paketti pakko vetää läpi? Veikkaisinpa niin.
Komission äänenpainokin on muuttunut lähes elpymispakettia fanittavaksi. Elpymissuunnitelmaa kuvaillaan komission verkkosivuilla seuraavalla tavalla, joka tuo mieleen lähinnä ostoskanavalla nähtävät myyntiponnistelut: ”Ratkaisumme on Next Generation EU. Se on muutakin kuin Euroopan elpymissuunnitelma. Tämä on ainutkertainen tilaisuutemme nousta pandemiasta entistä vahvempana, uudistaa taloutemme ja luoda Eurooppaan lisää mahdollisuuksia ja työpaikkoja. Nyt ja tuleville sukupolville. Pystymme tähän yhdessä. Meillä on visio, meillä on suunnitelma, ja meillä on rahoitus — yhteensä 750 miljardia euroa. Nyt on aika toimia. Tehdään yhdessä Euroopasta vihreämpi, digitaalisempi ja kestävämpi.”
Arvoisa rouva puhemies! Tämä lainaus kuulostaa kuin joltain ostoskanavan tekstiltä, mutta näin komissio meille pakettia mainostaa. Vielä jäämme odottamaan lausetta, jossa komissio vetää ässän hihastaan ja toteaa, että ”eikä tässäkään vielä kaikki”. Kaupan ehdothan ovat tosin jo heikentyneet kerta toisensa jälkeen. Ensi vaiheessa miljardiarpajaisissa Suomelle povattiin ”maksa kuusi, saat kolme” -diiliä, mutta nyt se on vaihtunut jo ”maksa kuusi, saat kaksi” ‑diiliksi. Ja diili voi heikentyä entisestään, jos Suomi pärjää taloudellisesti hyvin. Ennen pitkää diili uhkaa tätä menoa heiketä sellaiseksi, että ”maksa kuusi, saa EU-pinssi”. Kuten EU:n edustajat, hallituksen edustajat sekä useat kokoomuksenkin edustajat muistuttavat yhtenään, paketin väitetään olevan kertaluontoinen.
Arvoisa rouva puhemies! Niin eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tuppurainen kuin pääministeri Marinkin ovat lähes väsymiseen saakka toistaneet paketin kertaluontoisuutta. Väitteeseen paketin kertaluontoisuudesta ei kuitenkaan vaikuta enää löytyvän laajempaa luottoa. Euroopasta on jo useilla avauksilla esitetty tarvetta jatkopaketeille ja tässä käytettävien rakenteiden hyödyntämiseen jatkossakin. Viimeksi tällä viikolla tiistaina esimerkiksi Iltalehti uutisoi Euroopasta kaikuneista äänenpainoista, jotka ovat viimeisen vuoden aikana muuttuneet melko dramaattisesti kertaluontoisuuden osalta. Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis totesi seuraavalla tavalla: ”Mitä paremmin onnistumme tämän järjestelyn toimeenpanossa, sitä enemmän on tilaa keskusteluille pysyvästä välineestä, joka on todennäköisesti luonteeltaan samankaltainen.” Talouskomissaari Paolo Gentiloni komppasi kollegaa seuraavalla tavalla, todeten paketin vaikutusten olevan pysyviä: ”Sillä on pysyvä vaikutus rahoitusmarkkinoilla, koska meillä on velkaa maksettavaksi 30 vuodeksi. Tulevaisuudessa, jos tämä väline toimii ja pääsemme sopuun uusista varoista velan maksamiseksi takaisin, voimme nähdäkseni käydä vakavan keskustelun uusista aloitteista.”
Arvoisa rouva puhemies! Perustuslakivaliokunta evästi kesällä 2020 lausunnoillaan suomalaisia neuvottelijoita, jotka osallistuivat elpymispakettineuvotteluihin. Perustuslakivaliokunta näki paketin olevan kaikkea muuta kuin ongelmaton, ja se totesi 12. kesäkuuta 2020 antamassaan lausunnossa muun muassa seuraavista asioista: ”Komission tarkistettu ehdotus neuvoston päätökseksi unionin omien varojen järjestelmäksi (COM/2020/445 final) sisältää 750 miljardin euron lainanoton rahoitusmarkkinoilta elpymisvälineen rahoittamiseksi. Tämä on nyt ehdotetussa muodossa perustuslakivaliokunnan käsityksen mukaan valtiosääntöoikeudellisesti keskeisin ja ongelmallisin komission ehdotuksista.”
Ja: ”Euroopan unionin omien varojen päätöksen oikeusperusta, SEUT 311 artikla, on valiokunnan käsityksen mukaan asianmukainen. Pulmallisempana voidaan sen sijaan pitää ehdotetun elpymisvälineen suhdetta SEUT 310 artiklan 1 kohdan sisältämään tasapainoisen budjetin periaatteeseen. Sen on tulkittu estävän Euroopan unionia rahoittamasta toimintaansa ottamalla lainaa.”
”Elvytysrahaston myötä lainanoton määrä saadun selvityksen mukaan noin 14-kertaistuisi. Elpymisvälineessä rahaston varojen enemmistö myönnettäisiin komission ehdotuksen mukaan tukina, ei lainoina, jolloin ne muodostavat unionin toimintaa koskevan kulun. Lainamuotoiseen rahoitukseen ei näyttäisi liittyvän vastaavia ongelmia.”
”Perustuslakivaliokunta pitää komission esitystä tältä osin periaatteellisesti uuden toimintamallin avaavana ja siten myös erittäin ongelmallisena SEUT 310 artiklan 1 kohdan kannalta. Lisäksi ehdotus vaikuttaisi olevan asiallisesti ongelmallinen SEUT 125 artiklan suhteen. Unioni ottaisi käytännössä yhteisvastuullisia piirteitä sisältävää velkaa ja ryhtyisi sillä toimimaan asioissa, jotka perussopimusten mukaan kuuluvat jäsenvaltioiden vastuulle. Suomen valtiosäännön näkökulmasta kyse on eduskunnan budjettivallan rajoituksesta ja sen taustalla unionin ulkoisen velkavastuun lisääntymisestä 750 miljardilla eurolla.”
Edelleen: ”Valiokunnan aikaisemman lausuntokäytännön (PeVL 38/2001 vp sivu 5/I, PeVL 7/2003 vp sivut 3–4, PeVL 9/2006 vp sivu 5/I, PeVL 36/2006 vp, PeVL 13/2008 vp) perusteella voi myös katsoa, ettei ehdotuksissa ole kyse sellaisesta ’unionin tehtäväkentän vähäisestä tarkistusluonteisesta kehittämisestä unionilla jo olevien toimivaltuuksien pohjalta’, jonka valiokunta on aikaisemmin katsonut olevan ’sopusoinnussa perustuslain täysivaltaisuussääntelyn kanssa’. Kyseessä ei ole ’unionin sisäisen toiminnan tavanomaisena pidettävä kehittäminen’, jota valiokunta on yleensä pitänyt merkityksettömänä täysivaltaisuuden kannalta. Kysymyksessä on tilanne, jota Suomessa ei voitu perussopimuksia ratifioidessa ennakoida ja jota Euroopan unionin omat toimielimet (neuvosto ja komissio) ovat viime aikoihin asti pitäneet oikeudellisesti mahdottomana.”
Edelleen: ”Perustuslakivaliokunta pitää oikeansuuntaisena valtioneuvoston kantaa (sivu 5), jonka mukaan elpymisvälineeseen tulee tehdä keskeisiä muutoksia. Valiokunta kiinnittää kuitenkin erityistä huomiota valtioneuvoston kannan sisäiseen epäjohdonmukaisuuteen. Kannassa ilmaistaan Suomen tavoittelevan keskenään ristiriitaisiakin asioita. Valtioneuvoston kannan mukaan ’poikkeustilanteessakaan ei tulisi kumota maiden omaa vastuuta talouspolitiikkansa hoidosta eikä lisätä yhteisvastuullista velkaa’, vaikka tosiasiallisesti kaikki EU:n ottama velka sisältää tällaisia piirteitä. Valiokunnan mielestä valtioneuvoston kirjelmä ei tarjoa perustuslakiarvioinnin kannalta riittävää tietopohjaa Suomen kannan perusteelliseen valtiosääntöiseen arviointiin. Valiokunta ei tämän johdosta voi myöskään ilmaista yhtymistä tai yhtymättä jättämistä valtioneuvoston kantaan.
Perustuslakivaliokunta kiinnittää kuitenkin valtiosääntöoikeudellisista syistä suuren valiokunnan ja valtioneuvoston vakavaa huomiota välttämättömyyteen pyrkiä rajoittamaan unionin lainanottoa ja siihen liittyvää jäsenvaltion suoraa tai epäsuoraa vastuuta unionin avustusmuotoisiin tukiin sekä pyrkiä turvaamaan jäsenvaltion kokonaisvastuun hallittavuus ja budjettisuvereniteetti. Elvytysrahastosta ja sitä koskevasta sääntelystä valmistelun tässä vaiheessa saatavilla olevan tiedon valossa perustuslakivaliokunta katsoo, että valtioneuvoston ei tule edellä esitetyistä valtiosääntöoikeudellisista syistä toimia EU-sääntelyn valmistelussa siten, että Suomi sitoutuisi edistämään tai hyväksymään unionin ehdotettua lainanottoa ja jäsenvaltion siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä. Valiokunta pitää edellä esitetyillä perusteilla kokonaisarvionaan perustuslain kannalta erityisen ongelmallisena tukivälineeseen liittyvää avustusmuotoista elpymisrahoitusta. Valiokunnan käsityksen mukaan valtioneuvoston kannat ovat muilta osin perustuslain kannalta oikeansuuntaisia.
Eduskunnan budjettivallan osalta perustuslakivaliokunta on pitänyt tärkeänä myös sitä, ettei sekundaarilainsäädännöllä tai hallitustenvälisin sopimuksin välillisestikään horjuteta perussopimuksissa määriteltyä Euroopan unionin toimielinten välistä institutionaalista tasapainoa (PeVL 49/2010 vp, sivu 5). Komission toimivallan kasvu ehdotetulla tavalla esimerkiksi kasvavan ehdollisuuden kautta (PeVL 37/2018 vp, PeVL 38/2018 vp) näyttäisi aiheuttavan tällaista tasapainon horjumista komission, neuvoston ja parlamentin välillä. Valtioneuvoston on siten valtiosääntöoikeudellisista syistä perusteltua pyrkiä rajaamaan asetuksen ongelmallisia vaikutuksia demokratian ja vastuiden selkeyden kannalta ja varmistumaan johdonmukaisesta toimeenpanosta. Perustuslakivaliokunta korostaa, että demokraattisen legitimiteetin varmistaminen asetuksen mukaisissa prosesseissa on tärkeää.
Perustuslakivaliokunta ilmoittaa, että EU:n elpymissuunnitelmaan liittyvän sääntelyn valmistelussa otetaan huomioon lausunnossa mainitut valtiosääntöoikeudelliset huomiot ja että valtioneuvoston ei tule asian käsittelyn tässä vaiheessa hyväksyä tai edistää nyt ehdotettua unionin lainanottoa ja jäsenvaltioiden siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä.” Ja niin kuin me kaikki tiedämme, tähän EU:n elpymispakettiin sisältyi myöskin avustusmuotoisuutta — oikeastaan voisi suoraan sanoa, että lahjarahaa.
Sitten suuren valiokunnan kanta EU-neuvotteluihin:
Arvoisa rouva puhemies! Jos perustuslakivaliokunta oli varpaillaan ja suhtautui varauksellisesti elpymispaketin myötä avautuviin kehityskulkuihin, aivan samaa ei voi sanoa suuren valiokunnan kannasta, joka annettiin samoihin aikoihin kesäkuussa 2020. Suomessa ajauduttiin eräänlaiseen köydenvetokamppailuun EU-politiikan osalta. Suuri valiokunta lausui 12. kesäkuuta antamassaan lausunnossa muun muassa seuraavalla tavalla:
”Suurella valiokunnalla ei ole neuvottelujen tässä vaiheessa huomautettavaa valtioneuvoston kantaan, joka on esitetty eduskunnalle selvityksessä E 64/2020. Valiokunta varautuu tarkentamaan kantaansa asian käsittelyn edetessä. Suunnitelman käsittelyn arvioidaan jatkuvan pitkälle vuoden toiselle puoliskolle.
Suuri valiokunta toteaa, että Euroopan tason elvyttäville toimille löytyy laajaa kannatusta jäsenvaltioissa, elinkeinoelämän piirissä sekä asiantuntijoiden kesken. Erimielisyys koskee toimien rahoitustapaa ja oikeusperustaa.
Suomen kannalta on keskeistä välttää tilanne, joka romahduttaa vientimme ja sitä kautta heikentää valtion kykyä selviytyä perustuslain mukaisista velvollisuuksistaan. Mikäli elvytyspaketti hyväksytään, sen vaikutus Suomen talouteen tulee olemaan myönteinen, koska viennin osuus kansantaloudestamme on suuri, toteaa suuri valiokunta viitaten myös valtiovarainvaliokunnalta ja talousvaliokunnalta saamiinsa lausuntoihin.”
Arvoisa rouva puhemies! Sen jälkeen siirrytään siihen osioon, kun pääministerimme Sanna Marin kävi neuvottelemassa elpymispaketista Brysselissä EU-johtajien kanssa:
Elpymispaketista ja Euroopan unionin budjetista neuvoteltiin heinäkuussa 2020. Suomea siis Brysselissä edusti tuolloin pääministeri Sanna Marin, joka oli aiemmin todetulla tavalla saanut melko painavat evästykset matkalleen perustuslakivaliokunnan kannasta. Tavoitteena oli, että suorien avustusten määrää saataisiin vähennettyä, ja Suomi tavoitteli tässä avustuksen määräksi enintään 375:tä miljardia euroa. On todettava, että siinäkin oli siis 375 miljardia euroa liikaa.
Vielä neuvottelujen aikana Yle uutisoi pääministeri Marinin tuoreeltaan antamista näkemyksistä. Pääministeri Sanna Marin totesi: ”On aivan selvää, että tämän elpymisvälineen koko pitää tulla alaspäin.” Vaikka neuvotteluista tultiin lopulta ulos voittajina näyttäytyen, ei 750 miljardin paketti pienentynyt. Neuvotteluissa ei saavutettu edes Suomen tavoitteleman suuruista leikkausta suoriin avustuksiin. Lopputulema oli, että 750 miljardin euron elpymisvälineestä suorina tukina jaetaan 390 miljardia, eli tätä niin sanottua lahjarahaa, ja 360 miljardia euroa lainarahana. Tosin lainaraha ei taida maita kiinnostaa odotetulla tavalla, kun ilmaisia tulonsiirtojakin on tarjolla.
Arvoisa rouva puhemies! Neuvottelujen jälkeen Helsingin Sanomat otsikoi neuvottelutuloksen selvittyä — ja siteeraan tätä otsikkoa: ”EU-huippukokouksessa sopu 750 miljardin euron elpymispaketista — Nettomaksaja Suomi saamassa paketista 3,2 miljardia euroa.” Lehti kertoi pääministeri Marinin pitävän ”onnistumisena sitä, että Suomen maksut elpymispakettiin laskivat huomattavasti EU-komission aiemmasta ehdotuksesta, mutta Suomi saa elpymisvälineestä lähes ehdotuksen verran”. Samassa kirjoituksessa Helsingin Sanomat uutisoi eurooppaministeri Tuppuraisen tviitistä, jossa hän iloitsi seuraavalla tavalla: ”Suomen tavoitteet maaseudun kehittämisrahoituksen turvaamisesta ja Itä- ja Pohjois-Suomen erityisrahoituksesta toteutuivat: saimme puolen miljardin euron kansallisen kirjekuoren, jossa maaseudun kehittämiseen 400 miljoonaa euroa ja Itä- ja Pohjois-Suomen aluekehitysvaroihin 100 miljoonaa euroa.” Jos ei olisi tietoinen koko neuvotellun paketin todellisesta luonteesta, näitä lukiessa saattaisi äkkiseltään luulla, että Suomihan oli selättänyt Brysselissä kaikki neuvottelukumppaninsa ja miljardeja satelee tänne Pohjolaan ja rahaa pullottavia kirjekuoriakin on lupa odottaa hallituksen kurjistamalle maaseudulle.
Arvoisa rouva puhemies! Varsin pian totuus kuitenkin valkeni varmasti kaikille kansalaisille. Satojen miljoonien saantoa ylistetään voittona, kun samalla sitoudutaan maksamaan miljarditolkulla maksuja, jotka ulottuvat jopa vuoteen 2058 saakka. Pääministeri Marinin ylistämä neuvottelutulos sen osalta, että Suomen maksut alenivat aiemmasta ehdotuksesta mutta saanto säilyi lähes ehdotuksen suuruisena, on sekin sittemmin haihtunut ilmaan. Suomen saama osuus on tuosta lähtien pienentynyt kerta toisensa jälkeen sadoilla miljoonilla, joten neuvotteluvoitosta ei voitane enää varmasti puhua. Vaikka hallitus itse piti neuvottelutulosta voittona, asiantuntijoilta satoi kritiikkiä tulokselle ja paketille ylipäätäänkin varsin pian. Esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtajan uutisoitiin Ilta-Sanomien toimesta kommentoineen tuoretta neuvottelutulosta seuraavalla tavalla: ”Kyseessä piti olla elvytysrahasto, mutta nyt näyttää siltä, että rahoja jaetaan avustuksina. Suomi ja muut rikkaat maat maksavat enemmän kuin ne saavat. Paketista puolet onkin avustusta köyhimmille itäisen ja eteläisen Euroopan maille. Tämä ikään kuin koronan varjolla.”
Arvoisa rouva puhemies! Miten tämä surullinen saaga sitten jatkui? Seuraavaksi mennään siihen, mitä me perussuomalaiset vaadittiin tämän jälkeen, kun neuvottelutulos oli selvillä — ja se on myöskin osittain se syy, miksi me olemme tänäänkin täällä keskustelemassa aiheesta: eli PS vaatii eduskuntaa koolle kesätauolta.
Kun Suomen kannalta neuvoteltiin yhdestä historian merkittävimmistä kokonaisuuksista, oli eduskunta samaan aikaan kesälomilla ja istuntotauolla. Perussuomalaiset vaati heti neuvottelutuloksen selvittyä, että eduskunta kutsuttaisiin välittömästi koolle valtioneuvoston tiedonantoa varten. Näimme välttämättömänä sen, että paketista käydään keskustelua ja myös oppositiota kuullaan. Näin ei kuitenkaan toimittu.
Muistatteko, rakkaat kollegat täällä täysistuntosalissa, minkälaisia argumentteja ja steitmentteja meitä perussuomalaisia kohtaan silloin esitettiin, kun me heti neuvottelutuloksen ratkettua vaadimme eduskuntaa koolle keskustelemaan EU:n elpymispaketista? [Vilhelm Junnila: Kyllä muistamme!] Meille sanottiin, että tässä on kyseessä performanssi, kesäperformanssi. Ei ole realistista, että eduskunta voisi nyt tästä asiasta käydä mitään keskustelua eduskunnassa. [Eduskunnasta: Käsittämätöntä touhua!] Ja, rakkaat kollegat, mitkä ovat ne argumentit ja syytökset, mitä tällä hetkellä meitä kohtaan esitetään, kun me ollaan täällä keskustelemassa tästä EU:n elpymispaketista? Kun me perin juurin pohjin käydään tätä elpymispakettia läpi, tuodaan niitä ongelmakohtia, annetaan kansalaisille mahdollisuus kiinnostua ja herätä seuraamaan, mitä heidän puolestaan tehdään, annetaan keskustan ja kokoomuksen kansanedustajille mutta myös hallituksen kansanedustajille aikaa muuttaa kantansa [Perussuomalaisten ryhmästä: Hallituksen puhemiehille myös!] — myös heille — niin meitä syytetään ja meille sanotaan jälleen kerran ne samat sanat kuin silloin viime kesänä, kun me vaadittiin keskustelua: performanssia. Tämä on parlamentarismin kannalta aika hävytöntä, että vallassa olevat puolueet syyttävät oppositiota siitä, että he haluavat keskustella päätöksentekoon tulevista asioista.
Arvoisa rouva puhemies! Silloin viime kesänä, kun me perussuomalaiset vaadimme, että me haluaisimme keskustella nyt välittömästi tästä elpymispaketista ja sen sisällöstä, oli istuntotauko ja todella meillä ei ollut silloin käsiteltäviä asioita eduskunnassa meneillään. Meillä olisi ollut aikaa käydä sitä keskustelua — meillä olisi ollut aikaa. Silloin ei ollut lähelläkään se ajankohta, kun elpymispaketista pitäisi päättää. Silloin meillä olisi ollut mahdollisuus käydä tämä keskustelu niin, että ministerit olisivat voineet olla paikalla, niin että me olisimme voineet saada haastaa heitä tästä paketista, sen periaatteista, sen yksityiskohdista. Mutta nyt ihan rehellisesti voin sanoa, että siihen ei ole ollut riittävästi aikaa.
Tästä osoituksena esimerkiksi juurikin viime yönä pitämäni puheenvuorot, joissa totesin, arvoisa rouva puhemies, että silloin kun debatti avattiin aina vain hetkeksi, kun ministerit olivat tulleet paikalle, kuulimme ministereiltä sellaisia väitteitä, jotka eivät meidän mielestämme kestäneet päivänvaloa, ja me haastoimme. Esimerkiksi suuresti arvostamani kollega Veijo Niemi esitti erittäin hyvää perustelua siihen, voiko tätä koronaelvytyspakettia ja sen velan mahdollistamista todella nyt verrata luonnonkatastrofeihin, jotka voisivat aktivoida tällaisia pykäliä. Ja muistamme varmaan hyvin, mikä oli valtiovarainministeri Matti Vanhasen vastaus. Hän ohitti kysymyksen ja alkoi vastaamaan sillä tavalla, että hän alkoi kertomaan, kuinka hän on ollut silloin aikanaan, kun näitä tekstikirjauksia on muotoiltu. Ei meitä kiinnostanut tietää, että ministeri Vanhanen on aikanaan ollut kirjaamassa näitä kirjauksia, vaan me kysyimme, voiko tätä korona-aikaa verrata luonnonkatastrofiin.
Sen jälkeen kun tämä keskustelu oltiin käyty ja ministerit olivat hetken aikaa pyrähtäneet tänne ja lähtivät pois, kävin itse käveleskelemässä tuolla Kampin keskustassa, ja siinä Narinkkatorin lähistöllä, kun oli kaunis aurinkoinen kesäpäivä, ihmisiä oli liikehtimässä, terassit olivat täynnä ja ihmiset viettivät parasta aikaansa, kuvasin lyhyen videon ihan vain sen takia, että havainnollistin muille ihmisille sitä, onko tämä tilanne todella verrattavissa luonnonkatastrofiin, jonka vuoksi voitaisiin tällaisia pykäliä aktivoida, niin että tämä elpymispaketti olisi välttämätöntä. Mutta valitettavasti ministeri Vanhanen ei vastannut tähän kysymykseen vaan ohitti, ja sen jälkeen seuraava edustaja käytti puheenvuoroa ja aihe haudattiin ja siirryttiin seuraavaan kysymykseen.
Tämä on ollut nyt koko tämän keskustelun kannalta todella ongelmallista, että me ollaan koettu oppositiossa varsinkin perussuomalaisina, että ministerit tulevat näytösluonteisesti tänne hetkeksi aikaa, pyrähtävät tänne ministeriaitioon, ja siellä kun kysytään jotain, joskus kyllä vastaavatkin mutta yleensä eivät varsinaisesti vastaa niihin meidän kriittisimpiin kysymyksiin. Sitten päästäänkin jo hallituspuolueen puolelle, jossa hallituspuolueen edustaja pääsee, jos nyt suoraan sanotaan, propagandistisen kysymyksen esittämään, joka päättyy ”onhan näin, ministeri” ja joka on tyyliin kirjoitettu valmiiksi ministerille, että buustattaisiin näitä näkökulmia, ja ministeri vastaa, että kyllä näin on. Ja siinä kohtaa ehdittiin jo unohtaa se kriittinen kysymys, mitä opposition edustaja oli esittänyt elvytyspaketista, jotta sitä päästäisiin penkomaan ja katsomaan, kestääkö se todella kriittisen tarkastelun, onko se oikeasti Suomelle hyödyllinen ja voiko oikeasti EU tässä kohtaa rikkoa omia perussopimuksiaan tai toisin sanoen joustaa niissä.
Tämä on leimannut valitettavasti koko tätä elpymispakettikeskustelua. Arvostan toki hirveän paljon sitä elettä, että esimerkiksi tänään ministeriautot saapuivat kerralla, pyrähtivät tuonne eduskunnan takapihalle ja ministerit saapuivat aitioon hetkeksi aikaa vastaamaan meidän kysymyksiimme, mutta hetkeksi aikaa, ja kaikkiin kysymyksiin ei vastattu, kysymyksiä ohitettiin, ja sen jälkeen pyrähdettiin täältä jälleen pois. [Petri Huru: Silloin kun televisiokamerat lähti!] — Niin, kun televisiokamerat lähtivät. Totta muuten joo, eihän täällä enää televisiokameroita olekaan paikalla, vaikka tätä Areenaan kuvataan. Mutta toimittajien mielenkiinto ei enää ole sinänsä samanlaista.
Tosiaan, kuten tässä puheessani mainitsin, me perussuomalaisina vaadimme, että eduskunta olisi tullut sieltä aivan järkyttävän pitkältä kesälomalta. Meillä olisi todella ollut aikaa käsitellä tätä elpymispakettia ja nimenomaan sillä tavalla, että kun oppositiosta täällä parlamentissa joku esittää kriittisen kysymyksen ja ministeri vastaa, niin jos me koetaan, että me ei saatu tähän kysymykseen vastausta, me voidaan uudelleen vaatia, että nyt ei valitettavasti saatu tähän kysymykseen vastausta, sanotteko suoraan konkreettisesti, onko tämä hyvä vai eikö tämä ole hyvä ja niin edelleen. Mutta ei meillä tämmöiseen keskusteluun valitettavasti ole ollut mahdollisuutta, siitäkään huolimatta, että tämä päätös tulee olemaan Suomen historian suurimpia päätöksiä.
Tätä voi jollain määrin verrata myöskin EU-jäsenyyspäätökseen siinä mielessä, että silloin kun se päätös tehtiin, liityttiin senmuotoiseen EU:hun, mutta nyt jos tämä elpymispaketti menee läpi, niin sen jälkeen me itse asiassa ilman mitään kansanäänestystä liitytään uudenlaiseen EU:hun, jossa on mahdollista se, että me otetaan yhteisvelkaa toisten maitten puolesta, ja sen jälkeen Suomea voidaan vaikka loputtomasti kupata tyhjiin tämän velka-unionin kautta, jos me vastuullisesti omaa talouttamme hoidamme — ja mehän halutaan hoitaa vastuullisesti. [Mauri Peltokangas: Juuri näin, kansa ei äänestänyt tällaisen puolesta!] — Ei, ei missään nimessä. — Mutta tosissaan näin iso, merkittävä päätös, ja muistutan, että vuoteen 58 saakka tämä tulee meitä velvoittamaan, mutta siitä huolimatta meillä ei ole ollut mahdollista käydä tätä vuoropuhelua ja haastamista oppositiossa hallituksen kanssa. Tähän olisimme olleet valmiina, niin kuin kuvasin tässä, silloin viime kesänä, kun eduskunta oli kesätauolla. Monissa muissa parlamenteissa sen sijaan alettiin välittömästi käsittelemään tätä elpymispakettia.
Eli nyt näyttää siltä, että tämä on haluttu runtata aivan viime metreille, ja, arvoisa puhemies, nyt kun ollaan täällä viime metreillä, sitten valitetaan, että ei saa käydä enää keskustelua. Tämäkin näkökulma, minkä äsken toin tästä, että olimme valmiita jo viime kesänä, on jälleen uusi näkökulma, mikä tuodaan tähän keskusteluun. Täällä ovat edustaja Huru, edustaja Junnila, edustaja Peltokangas, edustaja Mäenpää, edustaja Halla-aho, edustaja Koskela, täällä on valtavasti meidän omia edustajia, jotka ovat koko ajan tuoneet uusia näkökulmia, mutta emme me näistä pääse käymään vuoropuhelua, koska ministerit eivät ole paikalla vastaamassa. Ja tosiaan valtioneuvoston omanakin kantana oli ollut se, että päätöksen legitimiteetin kannalta myöskin laaja kansalaishyväksyntä kaiken lisäksi olisi tarpeellista. Sen perusteella välittömästi käyty keskustelukin olisi ollut eduskunnan toimesta välttämätöntä. Nyt on kuljettu jo liki vuosi tästä hetkestä, ja vaikuttaa siltä, että hallituksessa ei todellisuudessa ole halua saada paketille laajaa kansalaishyväksyntää. Sille olisi riittänyt omien kansanedustajien hyväksyntä.
Arvoisa rouva puhemies! Koska kansalaiset kokivat tarpeen puolustaa Suomen itsemääräämisoikeutta, pian elpymispakettia koskeneiden neuvotteluiden jälkeen käynnistettiin perussuomalaisten nuorisojärjestön edustajien toimesta kansalaisaloite, joka vaati kansanäänestystä järjestettäväksi elpymispaketin tiimoilta. Kansalaisaloite keräsi vain muutamassa päivässä vaaditut 50 000 allekirjoitusta, jotka vaadittiin sen etenemiseksi eduskuntaan. Haluan painottaa aloitteen tärkeyttä ja merkitystä osana tätä elpymispaketista käytävää kansalaiskeskustelua. Luen seuraavaksi kansalaisaloitteen sisältöä sekä perusteluja, jotka tässä eduskunnan istuntosalissakin hiljattain käsiteltiin mutta hylättiin:
”Aloitteen sisällöstä: Vuoden 2020 heinäkuussa Eurooppa-neuvosto saavutti yhteisymmärryksen EU:n elpymispaketista, joka käsittää 750 miljardin euron suuruisen kokonaisuuden. Suomen hallituksen linjaa kokouksessa edusti pääministeri Sanna Marin. Suomen osallistumisen lainvoimaisuus edellyttää vielä eduskunnan käsittelyä ja hyväksyntää. Elpymispaketin tarvetta on perusteltu koronan aiheuttaman talouden hyytymisen korjaavana hätäratkaisuna. Elpymispaketin vaikutukset ulottuvat kuitenkin huomattavasti koronakriisin edellyttämää pidemmälle ja laajemmalle. Elpymispaketti on kansallisesta näkökulmasta hyvin merkittävä kokonaisuus, jonka taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset edellyttävät kansan laajaa hyväksyntää. Tämän vuoksi kansalaisaloitteessa esitetään, että elpymispaketin käsittävästä kokonaisuudesta tulee järjestää kansanäänestys.
Perustelut:
Mikäli päätös Suomen osallistumisesta elpymispakettiin tullaan vahvistamaan nykyisen hallituksen muodostaman enemmistön turvin, tullaan samalla rajoittaneeksi lukuisten tulevien vaalien merkitystä Suomessa. Monet tulevat hallitukset tulisivat olemaan sidottuja nyt kaavaillun tukipaketin asettamiin ehtoihin. Kansalaisille ei siten jää mahdollisuutta tulevien äänestyspäätösten ja vaalituloksien avulla muuttaa Suomen suuntaa, mikäli nykyinen hallitus omavaltaisesti päättää Suomen liittymisestä mukaan elpymispakettiin. Sen enempää koronakriisistä kuin sitä seuraavasta elpymispaketistakaan ei ollut tietoa vuoden 2019 eduskuntavaalien aikana, joiden tuloksen oikeuttamana nykyinen hallitus muodostettiin. Tämän vuoksi olisi suomalaisen demokratian kannalta ensiarvoisen tärkeää, että näin merkittävää päätöstä Suomen ja EU:n suunnasta ei tulla tekemään ilman kansalaisten asiaan antamaa valtuutusta.
Järjestämällä asiasta kansanäänestys myös nykyinen hallitus saisi selkeän mandaatin, jonka mukaan Suomen päätös elpymispakettiin osallistumisesta olisi mahdollista tehdä kansanvaltaa kunnioittaen.” — Aivan niin kuin edustaja Sipilä juuri mainitsi lausunnossa, kun hän vaati kansanäänestystä vastaavasti vuonna 2012. [Mika Niikko: Juuri näin!] — ”Elpymispaketin taloudelliset vaikutukset Suomen kannalta tulevat olemaan huomattavia. Suomen lopullisista maksuosuuksien suuruuksista voidaan esittää vain arvioita, mutta selvää on, että Suomi tulee olemaan nettomaksajana. Suomen kokonaisvastuiden on kaavailtu kasvavan 13 miljardiin euroon, joka käsittää sekä lainoja että suorina avustuksina jaettavia osuuksia. [Mika Niikko: Se on paljon se!] Pelkästään suorina avustuksina jaettavien tulonsiirtojen osalta Suomelle on koitumassa 3,4 miljardin euron nettotappio. Lainojen takaisinmaksun puolestaan odotetaan venyvän jopa vuoteen 2058 saakka.
Elpymisvälineen suuri koko ja siihen liittyvä epävarmuus heijastuvat siis kymmeniin tuleviin valtion budjetteihin, joten on ilmeistä, että sillä on merkittäviä rajoittavia vaikutuksia kotimaassa toteutettavalle politiikalle ja Suomen julkiselle taloudelle nyt ja tulevaisuudessa. Useiden miljardien paketin tekee erityisen merkittäväksi se tosiasia, että valtion talous on valtavien kestävyysvajeeseen liittyvien ongelmien keskellä ja edessä on koronakriisin tuomia ennätyksellisiä budjettialijäämiä. EU-jäsenmaille tehtävien tulonsiirtojen ja elpymispaketin takaisinmaksuun liittyvien epävarmuuksien voidaan todeta vaarantavan julkisen talouden tulevaa tilaa ja siten kansalaisten hyvinvointia. Vuoden 1994 syksyllä Suomessa järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys, jonka seurauksena Suomi liittyi Euroopan unioniin vuoden 1995 alkaessa. Euroopan unioni on kokenut monia muutoksia liittymispäätöksen ja kyseisen kansanäänestyksen jälkeen. Uudet jäsenmaat ja Ison-Britannian kansan päätös jättää EU ovat osaltaan muuttaneet unionin rakennetta. Lisäksi ne EU:n perussopimukset, joiden perusteella suomalaiset äänestivät EU-jäsenyydestä, ovat kriisien ja integraatiokehityksen seurauksena kohdanneet sellaisia soveltavia tulkintatapoja, joita ei ollut syytä odottaa vuoden 1994 kansanäänestyksen aikoihin.
Elpymispaketti on jälleen muuttamassa käsitystä perussopimuksista, joiden on tähän asti ajateltu estävän unionin yhteisen lainanoton. Perussopimusten hengen vastaisen soveltamisen ei kuitenkaan voida katsoa olevan suomalaisen demokratian kannalta hyväksyttävää, vaikka EU:n tasolla sille nähtäisiinkin oikeutus. Elpymispaketti muuttaa EU:n luonnetta peruuttamattomasti kohti velkaunionia ja yhä tiiviimpää integraatiota. Siksi Suomen mukanaolo elpymispaketissa vaatiikin sitä, että kansalaiset saavat näissä olosuhteissa päättää, minkälaisessa yhteisössä Suomen halutaan olevan mukana. Siksi Suomessa tulee järjestää kansanäänestys, jossa kansalla on mahdollisuus osoittaa, tuleeko Suomen lähteä mukaan esitettyyn EU:n yhteiseen elpymispakettiin.”
Näin kuului siis kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi EU:n elpymispaketista, jonka olivat laatineet Perussuomalaisen Nuorison Miko Bergbom, Laura Jokela, Ville Muilu, Santeri Eskola ja Joakim Vigelius. Heinäkuun 2020 jälkeen luvut ovat saattaneet tähän päivään mennessä muuttua, ja päätöskin on perustuslakivaliokunnan sittemmin annetulla päätöksellä tehtävä kahden kolmasosan enemmistöllä, mutta aloitteen sisältö ja ehdotus on edelleen erittäin painava ja kannatettava.
Arvoisa rouva puhemies! Allekirjoituksia aloitteelle kertyi melko lyhyessä ajassa lopulta 58 960 kappaletta. Ehkä se voisi toimia kansanedustajille merkkinä siitä, kuinka merkittävänä asiana suomalaiset tätä pitävät ja kuinka vaarallisena sen myötä voimistuva kehityskulku nähdään. Huoli on aito, eikä kyse ole siis mistään EU-vastaisten masinointikampanjoista. [Mika Niikko: Juuri näin!] On huomattavaa, että kansalaisaloitteessa ei siis vaadittu paketin hylkäämistä vaan ainoastaan sitä, että kansalle annettaisiin mahdollisuus ilmaista mielipiteensä asiasta. Sehän olisi noudattanut jo valtioneuvoston omaakin kantaa, että laajalle kansalaishyväksynnälle on tarve päätöksen legitimiteetin kannalta. [Mauri Peltokangas: Juuri näin!] Tämä kirjaus valtioneuvoston osalta unohdettiin aivan kokonaan. Kansanäänestykselle ei kuitenkaan löytynyt perustuslakivaliokunnasta tai hallituksesta kannatusta. On hämmästyttävää, että demokratiaa edistävä kansalaisaloite ei saa eduskunnassa laajemmin puolustuspuheenvuoroja. Demokratiaa puolustetaan kyllä juhlapuheissa, mutta todellisuudessa ei oltu valmiita antamaan kansalle päätäntävaltaa asiasta, joka merkittävyydessään on näin valtava.
Arvoisa rouva puhemies! Mainittakoon vielä tässä yhteydessä, viitaten tähän kansalais-aloitteen käsittelyyn, että perustuslakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet, arvostamani kollegat, edustajat Olli Immonen ja Jukka Mäkynen, sekä varajäsenenä edustaja Jani Mäkelä, jättivät valiokunnan mietintöön vastalauseen, jossa he esittivät kansalaisaloitteen hyväksymistä.
On myös mielenkiintoista havaita, kuinka vihreiden poliitikkojen äänensävyt ovat muuttuneet vuosien aikana. Nykyisin europarlamentaarikkona toimiva vihreiden Heidi Hautala toimi jo 90-luvulla täällä kansanedustajana ja oli mukana niissä keskusteluissa, joissa Suomen liittymistä osaksi Euroopan unionia käsiteltiin. Silloisella edustaja Heidi Hautalalla ja vihreillä tuntui olevan aiheellinen huoli siitä, mihin suuntaan EU:ta on mahdollista tulevaisuudessa viedä ja miten kansalaisten on mahdollista pysäyttää nämä ei-toivotut kehityskulut.
Arvoisa rouva puhemies! Luen tässä seuraavaksi lainauksen europarlamentaarikko Hautalan tässä salissa 13. kesäkuuta 1994 pitämästä puheesta: ”Hallitus ei ole edes yrittänyt pohtia, kuinka syvälle sen kansanäänestyksessä pyytämällä valtakirjalla voidaan edetä Euroopan unioniin ilman, että kansalaisilla on oikeus puuttua uudestaan peliin esimerkiksi kansanäänestyksellä silloin, kun on jo liitytty jäseneksi. Hallitus on myös jättänyt täysin auki sen, missä vaiheessa integraatio on syventynyt niin paljon, että Suomen perustuslain keskeiset kohdat Suomen täysivaltaisuudesta sekä valtioelinten suhteista ovat menettäneet merkitystään. Vihreän eduskuntaryhmän mielestä Suomen hallitus on alusta pitäen suhtautunut vastuuttomasti Euroopan unionin talous- ja rahaliittoon. Talous- ja rahaliiton periaate on yksinkertainen: raha menee rahan luo. Unionin ydinalue Etelä-Englannista Saksan ja Ranskan kautta Pohjois-Italiaan hyötyy.” Oli kyllä kovia sanoja, ja tässä tilanteessa me vieläkin olemme. Nämä sanat lausuttiin vuonna 1994 vihreän poliitikon, nykyisen europarlamentaarikon Heidi Hautalan suusta, ja ne eivät koskaan voisi olla ajankohtaisempia kuin nyt tänä päivänä. Mutta jälleen joudun toteamaan sen, että kuten aikaisemmin sanoin, myös poliitikon muisti voi olla lyhyt. [Petri Huru: Tosi lyhyt!] Myös poliitikko voi hyvin helposti myydä omat periaatteensa. Silloinen vihreä puolue siis tunnisti kansanäänestysten tarpeen myös liittymispäätöksen jälkeisenä aikana, jotta kansalaisilla olisi mahdollisuus puuttua peliin, joka muuttuu epäreiluksi ja jonka sääntöjä ollaan muuttamassa. Nykyajan hallituspuolue vihreät ei kuitenkaan mitenkään näe sitä, että kansanäänestys olisi viimeistään tässä vaiheessa ollut välttämätöntä järjestää, vaikka pelin säännöillä pyyhitään nyt pöytää.
Arvoisa rouva puhemies! Myöhempien Euroopan unionia koskevien kansanäänestysten tarve tunnistettiin myös laajemmin silloin 90-luvulla, kun keskustelu EU:sta kävi voimakkaana. Itse olin vielä silloin nuori nassikka — olen syntynyt vuonna 1989 — ja on ollut kyllä suoraan sanottuna mieltä avartavaa käydä läpi näitä eduskunnan vanhoja pöytäkirjoja, joissa silloiset kansanedustajat ovat käyneet EU-keskustelua. Nämä keskustelut todistavat omalta osaltaan sen, että viimeistään nyt olisi ollut aika suorittaa kansanäänestys siitä, olemmeko mukana uudessa velkaunionissa, jollaiseksi elpymispaketti unionin luonteen on muuttamassa. Suosittelisin myöskin kokeneempia valtiopäivämiehiä ja ‑naisia, joita tänne saliin tulee sitten kun aikanaan äänestämme tästä EU:n elpymispaketista, myöskin heitä, jotka ehkä itse mahdollisesti ovat eläneet tuona aikana, kuten esimerkiksi edustaja Hautala tai edustaja Hassi tai ministeri Vanhanen, kuten aikaisemmin luin hänen puheenvuorojaan, käymään ihan omatunto avoinna läpi omia puheitaan, mitä he ovat pitäneet täällä aikanaan. [Mika Niikko: Omatunto ei salli sitä!] — Omatunto ei välttämättä salli sitä, kuten edustaja Niikko tässä erinomaisesti totesi. — Mutta tosiaan silloin 90-luvulla, kun vielä olin itse pieni, tämä keskustelu kävi voimakkaana, ja olen tätä lukenut nyt tämän käsittelyn yhteydessä paljon.
Itse asiassa myös ulkoasiainvaliokuntakin tunnisti tämän tarpeen järjestää kansanäänestyksiä, kun EU:n suunta on muuttumassa. Sitä ei ole tuotu minun näkemykseni mukaan riittävästi esille tässä nykypäivän keskustelussa, joten näen aiheelliseksi muistuttaa, mitä ulkoasiainvaliokunta tuolloin 27 vuotta sitten linjasi. Meillä on täällä salissa itse asiassa nykyisen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, edustaja Mika Niikko. Voitteko kuvitella, mitä silloin on lausuttu? Minäpäs luen täältä nykyiselle valiokunnan puheenjohtajalle. [Mika Niikko: Haluan kuulla mielelläni!] — Joo, minäpä luen täältä. — Eli vuonna 1994 ulkoasiainvaliokunnan mietinnössä numero 9 hallituksen esityksestä Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehdyn sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä todetaan seuraavalla tavalla: ”Ulkoasiainvaliokunta pitää tärkeänä, että Euroopan yhdentymistä syventävät ja unionin luonnetta huomattavasti muuttavat ratkaisut ovat aina jäsenmaiden kansalaisten enemmistön hyväksymiä.” Ja jos kuvittelette, että kyse on nyt tästä edustuksellisesta demokratiasta, niin ei, tästä ulkoasiainvaliokunta ei lausunut, sitä se ei tarkoittanut. Jatketaan tuota lausuntoa: ”Sen varmistamiseksi saattaa kansanäänestysmenettely myös tulevaisuudessa olla perusteltu ratkaisu.” Ajatelkaa, eli jos syvennytään, jos unionin luonne muuttuu, niin ei pelkästään silloin, kun liityttiin jäseneksi, kun oli tämä kansanäänestys, kansanäänestys ollut perusteltu, vaan saattaa olla niin, että joudutaan myös tulevaisuudessa äänestämään. Näin pitkälle on ulkoasiainvaliokunta jo nähnyt aikanaan ja kirjoittanut tämän omassa mietinnössään numero 9 hallituksen esityksestä.
Arvoisa rouva puhemies! Kuten huomaatte, jatkuvasti tämän keskustelun aikana tulee uusia näkökulmia tähän EU-elpymispakettikeskusteluun [Mika Niikko: Kyllä!] ja siihen, minkä takia tätä elpymispakettia ei tietenkään pitäisi hyväksyä, mutta jos hyväksyttäisiin, niin eduskunta on hyvin voimakkaasti keskustellut tästä asiasta aikanaan, että silloin tämä pitäisi tehdä kansanäänestyksen kautta. [Perussuomalaisten ryhmästä: Kyllä! — Mika Niikko: Demokraattisesti kansaa kuunnellen!] Jos nyt ei ole kyseessä yhdentymistä syventävä ja unionin luonnetta huomattavasti muuttava ratkaisu, on hankala nähdä, minkälaista ratkaisua ulkoasiainvaliokunta olisi tuolloin vuonna 1994 voinut sitten tarkoittaa.
Arvoisa rouva puhemies! Tämän ulkoasiainvaliokunnan linjauksen pitäisi olla vielä sosiaalidemokraattien edustaja Johannes Koskisellakin muistissa, joka jo silloin 1990-luvun alkupuoliskolla oli tässä salissa keskustelemassa EU:ta koskevista asioista. Olen hyvin pahoillani, että näin nuorena ensikertalaisena edustajana joudun muistuttamaan teitä, hyvät edustajat, siitä, mitä te itse olette aikanaan keskustelleet, kun minä leikin hiekkalaatikolla, mutta kun te olette unohtaneet sen, niin joudun teitä muistuttamaan. [Mauri Peltokangas: Hienoa, että olet täällä muistuttamassa!] — Kiitoksia, edustaja Peltokangas. — Edustaja Koskinenkin huomioi tämän ulkoasiainvaliokunnan tekemän linjauksen, kun hän viittasi siihen täysistuntosalissa pitämässään puheessa marraskuun 16. päivänä vuonna 1994 seuraavalla tavalla: ”Euroopan unionissa jäsenmaat ovat päättäneet hoitaa osan asioistaan yhteisellä päätöksenteolla. Tämän tulee aina perustua jäsenkansojen hyväksymiseen ja demokraattisiin ratkaisuihin. Varsin perusteltua on se ulkoasiainvaliokunnan mietinnöstäkin ilmi käyvä linja, että unionin luonnetta olennaisesti muuttavat ratkaisut tarvittaessa alistetaan kansanäänestykseen myös Suomessa.” [Mika Niikko: Ohhoh!] Aivan mahtavasti sanottu, edustaja Johannes Koskinen. Toivon, että te kuuntelette tätä puhetta Yle Areenan tai eduskunnan sivujen kautta, mistä tämän puheen voi tälläkin hetkellä suorana katsoa. Ette ole salissa, mutta toivon, että nyt kuulitte nämä sanat, mitkä sanoin. Ne ovat todella viisaita sanoja, mitä olette aikanaan puhunut, silloin kun minä en vielä yhtään mistään mitään tietänyt. Ja näihin teidän omiin sanoihinne vedoten: miksi te ette voi nyt olla äänestämässä tätä elpymispakettia nurin sen vuoksi, että tälle ei itse asiassa faktuaalisesti löydy tätä teidän edellyttämäänne kansan tukea kansanäänestyksen kautta, jonka te itse olitte torppaamassa omalla äänestyskäyttäytymisellänne? [Mika Niikko: Perustavanlaatuinen kysymys!]
Arvoisa rouva puhemies! Sosiaalidemokraattien leirissä ilmeisesti ei kuitenkaan enää nähdä sillä tavalla, että unionin luonnetta olennaisesti muuttavia ratkaisuja tarvitsisi tuoda kansanäänestykseen. Nykyään unionin luonnetta olennaisesti muuttavien ratkaisujen hyväksynnälle koetaan riittävän pelkkä hallituspuolueiden tuki.
Tässä yhteydessä on aivan pakko hieman mennä jo puhetta edelle, ennen kuin päästään sinne, ja ottaa tähän yhteyteen se näkökulma näistä linjauksista, mitä esimerkiksi sosiaalidemokraattien leirissä on aikanaan tehty ja lausuttu ja mitä juuri luin ääneen, että jos ei nähdä enää, että unionin luonnetta olennaisesti muuttavia ratkaisuja tarvitsisi tuoda kan- sanäänestykseen, että jos nämä linjaukset hylätään, niin, arvoisat edustajakollegat, minun on hyvin vaikea hyväksyä sitä keskustelua, mitä täällä salissa on käyty sosiaalidemokraattien toimesta, jotka ovat todenneet, että koska valtiovarainvaliokunta on omassa mietinnössään ottanut ponsia, joissa mainitaan, että tämä elpymispaketti on kertaluonteinen, ainutkertainen ja tarkkarajainen, niin nämä ponnet, mitä nyt on lausuttu vuonna 2021, tulevat takaamaan sen, että jatkossa ei tule paketteja, koska tämä on kertaluonteinen ja tarkkarajainen. Minun on hyvin vaikea hyväksyä näitä argumentteja ja tätä keskustelua, jota täällä on käyty, koska me itse nähdään, kuinka nämä linjaukset, mitä ollaan tehty, muuttuvat aivan hetkessä. Tämäkin paketti tulee ulottumaan, niin kuin me puhuttiin täällä, vuoteen 2058. Kuka kuvittelee, että nämä Suomen valtiovarainvaliokunnan poliitikkojen mietintöön laittamat kirjaukset tulisivat olemaan voimassa vuoteen 2058, johon tämä paketti ulottuu? [Perussuomalaisten ryhmästä: Tyhjiä sanoja! — Tyhjiä todella!] Tämä mietintöhän nimenomaan koskee tätä pakettia, joka ulottuu sinne saakka. [Jussi Halla-aho: Kaiverretaan pronssitauluun!] — Pitää varmaan kaivertaa pronssitauluihin. Erinomainen huomio, puheenjohtaja Halla-aho.
Tämä näkökulma oli pakko tuoda tähän, että sillä ei ole mitään katetta, kun edustajat ovat täällä sanoneet näin, että tämä nyt takaa sen. Ei se takaa millään tasolla, kun heidän omat puheensakin ehtivät vaihtua, saatikka sitten toisten puolueitten edustajien tekemät linjaukset. Meillä on aina oppositio ja hallitus vuorotellen, ja eivät nämä sido. Nämä ovat vain toiveita siitä, miltä tulevaisuus voisi näyttää. Toivoisin, että ne voisivat sitoa, mutta ei suomalainen parlamentarismi ole sitä, että se, mitä tällä eduskuntakaudella olevat puolueet linjaavat, tulee olemaan ikuisesti voimassa. Se on jo lähtökohtaisesti aivan täysin mahdoton ajatus. Siksi nämä argumentit eivät kestä päivänvaloa, ja tämänkin olisin halunnut sanoa ihan kasvotusten näille edustajille. Toivon, että te kuuntelette tätä lähetystä, mutta se on ainakin varmaa, että te ette pääse vastaamaan, vaikka kuuntelette tätä lähetystä nyt, koska te ette ole täällä.
Arvoisa rouva puhemies! Kuten todettua, hallituksella on ollut kova tarve ajaa elpymispakettia läpi voimallisesti. Hallitusta olisi miellyttänyt tilanne, jossa se olisi omien kansanedustajiensa turvin kyennyt siunaamaan Suomen osallistumisen elpymispakettiin. Asia oli kuitenkin ensin perustuslakivaliokunnan käsiteltävä, ja se linjaisi siitä, voidaanko päätös tehdä eduskunnan enemmistön äänillä vai edellytetäänkö kahden kolmasosan määräenemmistöpäätöstä.
Arvoisa rouva puhemies! Kun tästä perustuslakivaliokunnan käsittelystä ja asiantuntijakuulemisista uutisoitiin, viitattiin kuultujen asiantuntijoiden enemmistön olleen sillä kannalla, että päätös voitaisiin tehdä eduskunnan yksinkertaisen enemmistön turvin. Jo ennakkoon todettiin näin, koska halu oli niin kova siunata itse omien enemmistöllä paketti läpi. Se ei kuitenkaan tee asiasta niin mustavalkoista kuin tämän perusteella voisi olettaa.
Perussuomalaisia ja muitakin tahoja, jotka näkevät ongelmallisia kohtia EU:n kehityskulussa, usein syytetään pelottelusta ja katteettomista väitteistä. Viimeksi pari päivää sitten, kun käytiin tätä keskustelua, muistan sen, kun olin tässä samassa puhujapöntössä ja puheeni aikana edustaja Merja Kyllönen silloin juuri huusi minua kohti tämän väitteen. Hän sanoi, että me pelottelemme. Tätä tapahtuu jatkuvasti. Siksi näen tärkeänä tuoda tässä yhteydessä esille myös niitä asiantuntijalausuntoja, jotka huomioivat niitä samoja ongelmakohtia, joista me perussuomalaisetkin pyrimme tässä jatkuvasti muistuttamaan. Kyse ei ole vastoin esitettyjä väitteitä siis populismista, vaan tässäkin tapauksessa aidosta huolesta sen suhteen, mihin Suomea ja Euroopan unionia ollaan ajamassa.
Arvoisa rouva puhemies! Valiokunta siis kuuli yhtenä asiantuntijana professori Päivi Leino-Sandbergia, ja haluaisinkin lukea hänen lausuntonsa vielä ääneen. Kyseessä on äärimmäisen painokkaita huomioita, joihin meidän kaikkien tulisi kiinnittää katseita, olipa sitten elpymispaketin kannalla tai sitä vastaan:
”Käytännössä päätökset muuttavat unionia sen toimintaa koskevien keskeisten periaatteiden osalta. Unioni ryhtyisi rahoittamaan toimintaansa velaksi. Samalla se ottaa vastuulleen turvata — ja sen jatkossa odotetaan turvaavan — heikompien jäsenvaltioidensa taloudellinen kriisinkestävyys. Vastuun järjestelmästä kantavat viime kädessä jäsenvaltiot yhteisesti, eivätkä siihen liittyvät taloudelliset vastuut ole selkeitä lyhyellä eikä pitkällä aikavälillä. Lisäksi päätös rajoittaa eduskunnan budjettivallan käyttöä vuoteen 2058 saakka.
Vaikka esimerkiksi vuotuinen budjettivaikutus tai järjestelyn muiden jäsenvaltioiden velanmaksuun liittyvät riskit olisivat suhteellisen pieniä eivätkä sellaisinaan yksin asettaisi uhatuksi Suomen valtion mahdollisuuksia vastata niistä velvollisuuksista, joita sillä perustuslain mukaan on, kokonaisuutena arvioituna päätöstä on pidettävä huomattavan ongelmallisena perustuslain näkökulmasta. Koska ne merkitsevät merkittävää muutosta unionin keskeisiin toimintaperiaatteisiin, katson, että valiokunnan tulisi huolella harkita myös, tulisiko päätös hyväksyä perustuslain 94 §:n 2 momentissa tarkoitetussa menettelyssä. Toisin kuin valtioneuvosto esittää, tälle on vahvat perustelut, jotka liittyvät yhtäältä järjestelyn huomattavan ongelmalliseen suhteeseen EU:n perussopimusten kanssa (erityisesti unionin rahoitusta koskevat määräykset ja SEUT 125 artiklan tavoitteet, kuten niistä on tulkittu Pringle-tuomiossa) ja toisaalta siitä aiheutuviin epävarmoihin seurauksiin, joiden vaikutukset täysivaltaisuuteen ja eduskunnan budjettivaltaan voivat olla todella merkittäviä.
Riippumatta siitä, mitä päätöksentekosääntöä eduskunnassa nyt sovelletaan omien varojen päätöksen hyväksymiseen, on huomattava, että perussopimukset sinällään jäävät muuttamatta eikä unionilla vieläkään ole niihin nojautuvaa toimivaltaa menojen kattamiseen velanotolla. Tulonsiirrot, jotka kohdistuvat jäsenvaltioiden kansalliseen toimivaltaan kuuluvien politiikkatoimien rahoittamiseen, ovat tämänkin päätöksen jälkeen yhtä lailla ongelmallisia SEUT 125 artiklan näkökulmasta. Täten nyt sovellettavan menettelyn perusteella ei ole mahdollista ennakoida (hyvinkin todennäköistä) tilannetta, että eduskunta joutuu ottamaan kantaa vastaavan rahoitusmallin käyttämiseen uudelleen.”
”Perustuslakivaliokunnan arvioinnin kannalta keskeisin lienee kysymys siitä, onko neuvoston oikeuspalvelun näkemyksellä valtiosääntöoikeudellista arvoa. Vastaus tähän on lyhyt: lausunto ei ole valtiosääntöoikeudellisesti merkittävä asiakirja.”
”Oikeuspalvelun tulkinnan oli tarkoitus mahdollistaa ripeä päätöksenteko ja estää EU:n tavoitteiden vastaiseksi (perustellustikin) todettu sopimukseton tila. Tämä tavoite olisi kuitenkin ollut mahdollista toteuttaa myös tavalla, joka olisi huomioinut kansalliset valtiosääntöoikeudelliset reunaehdot huomattavasti nyt toteutettavana olevaa ratkaisua paremmin. Näillä seikoilla on kuitenkin oikeuspalvelun tulkintakäytännössä huomattavan marginaalinen asema.”
”Neuvoston oikeuspalvelun kohdalla on merkittävä ero siinä, miten oikeudelliset asiantuntijat itse näkevät työnsä ja miten heidän työtään kansallisen tason keskusteluissa usein kohdellaan. NOP:n jäsen kuvaa, kuinka jäsenvaltioissa oikeuspalvelun näkemys nähdään usein hyvinkin auktoritatiivisena: ’a divine flash from heaven’. Oikeuspalvelun jäsenet kuitenkin korostavat, että heidän näkemyksensä on ’vain yksi näkemys’ ja että EU-oikeuden tulkinnasta vastaa EU-tuomioistuin. Käytännössä oikeuspalvelun näkemys on vaikea osoittaa vääräksi neuvottelujen aikana, ja tästä syystä oikeuspalvelu päätyy usein välittämään keskeisiä kansallisia kantoja jonkinlaisen objektiivisuuden viitan tuella.
Neuvoston oikeuspalvelu ei ole tuomioistuin, eikä väitäkään olevansa. Se ei myöskään ole valtiosääntöoikeudellinen elin, joka tuottaisi valtiosääntöoikeudellisesti merkittäviä asiakirjoja. Se on oikeudellinen yksikkö poliittisen toimielimen palveluksessa, ja sen tehtävänä on toteuttaa tämän agendaa. Neuvoston agenda on usein määrittelemätön, ja siihen vaikuttavat joidenkin suurten jäsenvaltioiden määrittelemät tavoitteet, joilla on vaikutuksensa myös siihen, mihin oikeudelliset rajat piirretään. EU-oikeus on usein väljää ja mahdollistaa erilaiset tulkinnat. Näiden tulkintojen tekemisessä neuvoston oikeuspalvelulla on keskeinen asema. Sen tulkinnoissa perustuslaillisilla rajoilla tai edes perussopimusten uskottavuuteen liittyvillä kysymyksillä ei ole erityistä itseisarvoa. Sinänsä tämä tuskin on ’väärin’ — oikeuspalvelun edustajat tuovat avoimesti esiin, etteivät he ole EU-tuomioistuin eikä heidän tehtävänään ole erityisesti varjella perussopimuksia, vaan mahdollistaa EU:n päätöksenteko. Merkityksellistä oikeudellisen riskiarvioinnin kannalta on myös EU-tuomioistuimen sangen löyhä laillisuusvalvonta — tulisiko oikeuspalvelun tulkita sopimuksia tiukemmin kuin tuomioistuin? Tuskin.
EU:n päätöksenteon realiteetit korostavat kuitenkin sitä, ettei kansallisten valtiosääntöelinten tehtävä ole EU-asioissa täysin päättynyt. Niiden tehtävänä on yhä edellyttää annetun toimivallan periaatteen kunnioittamista ja käydä tarvittaessa kriittistäkin keskustelua EU:n toiminnan valtiosääntöoikeudellisista rajoista ja osaltaan kannustaa unionia toimintatapoihin, joilla unionin perussopimusten ja toimielinten uskottavuus säilyy. ’Unionin etu’ tai ’neuvoston etu’ eivät ole tarkkarajaisia oikeudellisia käsitteitä, vaan poliittisia käsitteitä, joiden sisältö määrittyy EU:ssa käytävän poliittisen keskustelun kautta. Valtiosääntöoikeudellisen tarkastelun kannalta tärkeää on, että ’unionin edun’ ja toimenpiteiden määrittelyssä huomioidaan myös Suomen kansallisesta valtiosäännöstä nousevat reunaehdot ja periaatteet, esimerkiksi julkisuusperiaate, budjettivallan käyttöä koskevat periaatteet sekä ne säännöt, jotka koskevat eduskunnan osallistumista EU-asioiden valmisteluun. Jos nämä seikat koetaan jo Suomessa niin triviaaleiksi, etteivät niitä koskevat puheenvuoroelementit mahdu Brysseliin lähtiessä matkalaukkuun, kukaan muu ei niitä Suomen puolesta keskusteluun tuo. EU-politiikan laajasta hyväksyttävyydestä sekä päätöksenteon valtiosääntöoikeudellisista rajoista ja demokraattisista perusteista on tärkeä pitää huolta myös EU-päätöksenteossa.”
Seuraavaksi, arvoisa rouva puhemies, muutama sana tästä kahden kolmasosan määräenemmistöpäätöksen päättämisestä ja sen julkaisusta:
Perustuslakivaliokunnan äänet jakaantuivat päätöksen osalta, mutta lopputuloksena oli se, että perustuslakivaliokunnan enemmistö kannatti kahden kolmasosan määräenemmistöpäätöksen vaatimista. Äänet jakaantuivat siten, että hallituspuolueet keskustaa lukuun ottamatta kannattivat yksinkertaisen enemmistön riittävyyttä ja oppositiopuolueiden sekä keskustan edustajat kannattivat kahden kolmasosan määräenemmistöpäätöksen vaatimista. Äänten jakaantuminen ehti jo kirvoittaa kärkeviä kommentteja perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta ja asiantuntijalausuntojen sivuuttamisesta. Kritiikkiä vaikutti tulevan lähinnä niiltä tahoilta, jotka ovat kiivaasti elpymispaketin kannalla. Asian nähdään siis kovin herkästi politisoituneen kestämättömällä tavalla vain siinä tapauksessa, kun oma kanta jää vähemmistöön.
On myös hieman hämmentävää, kuinka kovaa kommentointia perustuslakivaliokunnan tekemää harkintaa ja päätöstä kohtaan kohdistettiin. Päätös siis edellytti sitä, että Suomen toimivaltaan vaikuttavalle merkittävälle kokonaisuudelle on kansanedustajien kahden kolmasosan enemmistön tuki. Tämänkin osalta tulee väistämättä mieleen: Mikä on elpymispakettia puolustavien into vahvistaa demokratiaa? Onko päätösten asettaminen suuremman joukon päätettäväksi automaattisesti huono asia, kun se vaarantaa oman agendan edistämisen? Jos päätöstä ei haluta antaa kansalle ja laajemman kansanedustajien tuenkin vaatiminen aiheuttaa nähdyn kaltaisen reaktion, aiheuttaa se varmasti monessa äänestäjässä hämmästystä.
Arvoisa rouva puhemies! Seuraavaksi siirrymme tähän kokoomuksen surullisenkuuluisan tyhjä-päätöksen käsittelyyn elpymispakettiasiassa:
Perustuslakivaliokunnan päätös siis tarkoitti sitä, että hallitus ei tule omavaltaisesti saamaan elpymispakettia hyväksytyksi eduskunnassa. Tukea olisi siis löydyttävä opposition suurista puolueista, kokoomuksesta tai perussuomalaisista. Oli selvää, että järkevää EU-politiikkaa peräänkuuluttavilta perussuomalaisilta ei tulisi missään olosuhteissa tukea tälle kyhätylle paketille. Niinpä katseet kohdistuivat kokoomukseen. Se on tähän saakka esittänyt elpymispakettiin kohdistuvaa ajoittain voimakastakin kritiikkiä. Kokoomus kuitenkin tiukan paikan tullen yllätti äänestäjänsä ilmoittamalla äänestävänsä ryhmänä tyhjää.
Kokoomuksen julkaisemassa tiedotteessa avattiin — tai ainakin yritettiin avata — tyhjää äänestämisen logiikkaa äänestäjille. Kokoomuksen puheenjohtaja, edustaja Orpo, kommentoi asiaa tiedotteessa seuraavasti: ”Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei hyväksy hallituksen neuvottelutulosta elpymispaketista. Hallitus on neuvotellut huonon ratkaisun. Hallitus on sivuuttanut kokoomuksen esitykset ennen neuvottelutuloksen hyväksymistä EU:ssa ja kantaa vastuun tuloksen käsittelystä eduskunnassa.” Muistan vieläkin, kun kuuntelin suorana tuota kokoomuksen tiedotustilaisuutta ja ehdin jo itse asiassa siinä tuttavalleni riemastua ja todeta, että ”kylläpä oli yllättävää” — muistan vieläkin, kun kuuntelin — ”tämähän tarkoittaa, että kokoomus tulee äänestämään ’ei’ tälle elpymispaketille, koska miksi muuten he näin voimakkaasti olisivat kritisoimassa tätä elpymispakettia”. Mutta ilo vaihtui suruksi sen jälkeen kun tiedotustilaisuus meni eteenpäin.
Sitaatti jatkuu: ”Kokoomus ei tue elvytyspaketin sisältöä. Kokoomus ei halua ajaa EU:ta kaaokseen. Toimintakykyinen EU ja vakaa Eurooppa ovat suomalaisille myös turvallisuuskysymys. Vastuu elvytyspaketista on nykyisessä tilanteessa hallituksella, ja siksi kokoomus äänestää tyhjää.” Tuon sanan kun kuulin, niin olin aivan äimän käkenä, että miten he ovat ikinä voineet päätyä tällaiseen ratkaisuun näin historiallisessa päätöksessä Suomen eduskunnan historiassa, joka tulisi myöskin olemaan historiallinen tulevaisuuden osalta, koska se jatkuu sinne vuoteen 2058, mihin Suomen sitoumukset ovat. Uskottava, iso, Suomen kolmanneksi suurin puolue kokoomus päättää ryhmänä, että nyt äänestetään tyhjää. Ja sitaatti jatkuu: ”Kokoomus edellyttää, että eduskunta paaluttaa valtiovarainvaliokunnan mietinnöllä Suomen talousvastuun ja perussopimusten noudattamisen linjalle. Perussopimusta venyttämällä sovitun elpymisvälineen on jäätävä ainutkertaiseksi.”
Tämä oli todella hämmentävää, mitä puheenjohtaja tässä sanoi: ”Perussopimusta venyttämällä sovitun elpymisvälineen on jäätävä ainutkertaiseksi.” Tässähän puheenjohtaja nimenomaan myöntää, että kokoomukselle on täysin ok, että perussopimusta venytetään, kunhan se tapahtuu vain yhden kerran. Mutta mikä se on se sellainen sopimus, jota voidaan aina yhden kerran rikkoa? [Petri Huru: Yhden kerran sopimus!] Olisi aika pelottavaa olla sopimusosapuolena jonkun toisen henkilön kanssa jossain merkittävässä asiassa, jos tämmöinen sopimusperustaisuus olisi ihan yleisestikin hyväksyttyä, että yhden kerran voi rikkoa sopimusta tai joustaa sopimuksesta. Eihän sen jälkeen uskaltaisi tehdä enää sopimuksia tai eiväthän sen jälkeen suomalaiset voi uskaltaa sitoutua johonkin sopimuksiin, jotka koskevat EU-jäsenyyttä, jos ei voida olla varmoja, ettei me nyt äänestetäkin jostain ihan toisesta, koska tulevaisuudessa tämä sopimus saattaa tarkoittaa jotain aivan muuta. Mutta kokoomukselle tämä oli aivan ok. Tosin onhan puolueena kokoomus ollut tässä EPP-ryhmässä, jossa oikeusvaltiota on venytetty heidän sisarpuolueensa Fideszin osalta Unkarissa, että en nyt sitten tiedä, onko tämä samanlainen käytäntö rantautumassa myöskin suomalaiseen EPP-puolueeseen, että oikeusvaltioperiaate voidaan heittää roskiin tarpeen tullen ja EU:n perussopimuksista voidaan joustaa, vaikka sopimuksista ei pitäisi joustaa, kun ne on tehty. Ne pitäisi avata ja neuvotella uudelleen, jos halutaan toimia toisella tavalla.
Arvoisa puhemies! Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, edustaja Mykkänen, puolestaan kommentoi päätöstä seuraavalla tavalla: ”Hallitus on ajanut Suomen tilanteeseen, jossa on vain huonoja vaihtoehtoja. Hallitus on neuvotellut paketin eduskunta-enemmistönsä turvin sivuuttaen kokoomuksen vaatimukset, ja nyt jälkikäteen paketti vaatii kahden kolmasosan enemmistön. Hallitus on ajanut eduskunnan tilanteeseen, jossa tuloksen kaataminen jälkikäteen tarkoittaisi kohtalokasta riskiä Euroopan unionin ajautumisesta kaaokseen. Suomen on edistettävä velkavastuun palauttamista EU:ssa, vaadittava rakenteellisten uudistusten toteuttamista euroalueen jäseniltä, pysyttävä epäsymmetrisen tulonsiirtounionin ulkopuolella ja estettävä päätökset sellaisista EU-veroista, jotka ovat Suomelle haitallisia. EU:n budjetin maksatuksissa on edellytettävä oikeusvaltioperiaatteen ja rahojen käyttöä koskevien ehtojen toteutumista. Kokoomus on esittänyt näitä kirjauksia hyväksyttäväksi eduskunnassa.” Suuret pahoittelut siitä, että hieman nauratti tämän edustaja Kai Mykkäsen lausunnon lukemisen aikana, mutta kun he juuri itse ovat suostuneet siihen, että sopimuksia saa rikkoa, ja sitten he itse vaativat täällä eduskunnassa valtiovarainvaliokunnan mietintöön sitä, että oikeusvaltioperiaatetta noudatettaisiin. Tämä on täyttä kaksinaismoralismia, joka on niin valitettavan tyypillistä valitettavasti täällä vanhoille valtapuolueille, niin kuin niin moneen kertaan ollaan valitettavasti jouduttu todistamaan.
Arvoisa puhemies! Esitetyistä perusteluista huolimatta kokoomuksen kanta jäi suurelle joukolle äänestäjiä epäselväksi, eikä tästä käy syyttäminen äänestäjiä. Kokoomuksen kanta ei tainnut aueta oikein kenellekään. Kokoomus ei kannata pakettia mutta kannattaa sitä, että hallitus hyväksyy paketin. Oli toki selvää, että hallitus oli neuvotellut huonon ratkaisun, mutta kokoomuksen ratkaisu taas puolestaan oli kaikkea muuta kuin selvä. Ryhmäpäätöksen jälkeen uutisoitiin pikaisesti, että osa kokoomuksenkaan edustajista ei tule seisomaan ryhmäpäätöksen takana vaan tulee äänestämään elpymispakettia vastaan. Se, että ryhmä on voinut tehdä sitovan ryhmäpäätöksen tyhjä-kannasta, tarkoittaa sitä, että kokoomuksen eduskuntaryhmästä on täytynyt löytyä yli puolet edustajia, jotka ovat kannattaneet sitä, että kokoomus tulee sitovasti äänestämään tyhjää.
Seuraavaksi tämän kokoomuksen käsittelyn jälkeen puhutaan hieman tästä valtiovarainvaliokunnan käsittelystä ja mietinnöstä, joka kokoomukselle vaikutti olevan niin kovin tärkeä. Omasta mielestäni kyseessä on valitettavasti heidän osaltaan vain päätön teatteri, jossa ei osata päättää, oltaisiinko niitä entisajan kokoomuslaisia — koti, uskonto, isänmaa ‑kokoomuslaisia, joille talouskuri oli tärkeää, joille oikeusvaltioperiaate oli tärkeä, jotka vastustivat eurososialismia aina, ja sosialismia kaikissa muodoissaan — vai ovatko he näitä nykyajan punavihreämpiä, liberaalimpia kokoomuslaisia, jotka ovat valmiita eurososialismiin, jotka ovat valmiita kumartamaan EU:n edessä mitä tahansa sieltä tulee, koska EU-federalismi. Tästä oli minun mielestäni kyse tässä kokoomuksen ratkaisussa, kun he pyörivät ympäriinsä, ja karuselli siellä vain pyöri, eivätkä he osanneet päättää, kenelle kumartavat. Tulivat pyllistäneeksi kaikille.
Mutta sitten, arvoisa puhemies, tosiaan tähän valtiovarainvaliokunnan käsittelyyn ja tähän saatuun mietintöön:
Tämän jälkeen valtiovarainvaliokunta antoi mietintönsä hallituksen esityksestä eduskunnalle Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 hyväksymisestä (hallituksen esitys 260/2020 vp).
Valiokunnan lausumaehdotuksiahan oli yhteensä tuossa valtiovarainvaliokunnan mietinnössä kahdeksan.
1: ”Eduskunta edellyttää että, elpymisväline pidetään poikkeuksellisena ja kertaluonteisena ratkaisuna, järjestely ei toimi ennakkotapauksena eikä Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi.”
2: ”Eduskunta edellyttää, että Suomi edistää Euroopan yhteisen velkajärjestelymekanismin ja sen edellyttämien sääntöjen käyttöönottoa sekä perussopimuksen no bail-out ‑periaatteen noudattamista. Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan vastuuta omista veloistaan siten, että luottomarkkinoilla määräytyvä riskilisä ylläpitää julkisen talouden kurinalaisuutta ja riskien vähentämistä.”
Lausuma 3: ”Eduskunta edellyttää, että Suomi ei sitoudu toimiin, jotka muokkaavat Euroopan unionia epäsymmetrisen tulonsiirtounionin suuntaan. Suomi edellyttää järjestelyjä, joissa vastuu ja valta velan ottamisesta ja hoitamisesta ovat samoissa käsissä eivätkä eriydy aiheuttaen moraalikatoa ja lisäten ylivelkaantumisen riskiä.” Kovaa puhetta. ”Suomi ei hyväksy järjestelyjä, jotka heikentävät jäsenvaltioiden kannustimia julkistalouksiensa tervehdyttämiseen ja kasvattavat rahoitus‑ ja makrovakausriskejä Euroopassa.”
4: ”Eduskunta edellyttää, että käsiteltäessä jäsenmaiden kansallisia elpymissuunnitelmia Suomi pitää kiinni ehdollisuudesta ja julkisen talouden tervehdyttämisestä kaikkien jäsenmaiden kohdalla, ei hyväksy varojen myöntämistä ilman uskottavia julkisia talouksia tervehdyttäviä rakenteellisia uudistuksia ja edellyttää, että varojen maksatuksen ehtona on sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen.”
Lausuma 5: ”Eduskunta edellyttää, että Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaisesti saatavat varat keskitetään vaikuttaviksi kokonaisuuksiksi sekä elpymistä että pitkän aikavälin kasvua tukeviin tarkoituksiin, erityisesti tutkimus‑ ja kehitystoimintaan ja osaamistason nostamiseen.”
6: ”Eduskunta edellyttää, että Suomi noudattaa vakiintuneita veropoliittisia kantojaan eikä hyväksy Suomelle haitallisia ylikansallisia veroja.”
7: ”Eduskunta edellyttää, että Euroopan unionin uusien varojen järjestelmän kehittäminen ei johda Suomen kokonaisveroasteen nousuun.”
Ja 8: ”Eduskunta edellyttää, että Suomi vaikuttaa EU:n talouspolitiikan linjaan rakentamalla tehokasta yhteistyötä sellaisten jäsenvaltioiden kanssa, jotka jakavat eduskunnan EU:n talouspolitiikalle asettamat tavoitteet.”
Tässä siis nämä lausumat, jotka saatiin valtiovarainvaliokunnan mietintöön. Mitä tapahtui sen jälkeen?
Arvoisa rouva puhemies! Valtiovarainvaliokunnan lausumat olivat monelta osin sellaisia, joita on kuultu jo hallituksen uskottelemina aiemmin. Elpymispaketti kuitenkin on ja pysyy ennallaan, eikä sitä valtiovarainvaliokunnankaan lausunto muuta suuntaan tai toiseen. Kokoomuksen kohdalla tässä kohtaa kuitenkin avautui sauma edes jossain määrin uskottavasti purkaa aiempi, huonoksi osoittautunut päätös äänestää tyhjää.
Kokoomus piti valtiovarainvaliokunnan lausumia niin merkittävinä, että ikään kuin tilanne olisi jotenkin dramaattisesti muuttunut. Muutoksen todellista merkittävyyttä kokoomuksen kannalta voisi hahmottaa myös sitä kautta, saivatko valtiovarainvaliokunnan lausumat kääntymään niiden kokoomusedustajien päitä, jotka aiemmin olivat ilmoittaneet äänestävänsä pakettia vastaan. [Mika Niikko: Hyvä kysymys!] Tässä muuten jälleen kerran uusi näkökulma. Epäilen vahvasti, että ei saanut, ja eihän se muuten saanut. Samat nimet ovat edelleen elpymispakettia vastaan.
Näyttää pikemminkin siltä, että yhä useampi kokoomusedustaja on äänestämässä pakettia vastaan ryhmäpäätöksen purkamisen seurauksena huolimatta siis siitä, että näitä lausumia saatiin kirjatuksi — ajatelkaa. Mikähän mahtaa olla nyt tällä hetkellä, kun me perussuomalaiset ollaan kovasti vedottu vielä viime hetkillä näihin kokoomuskansanedustajiin jatkuvalla syötöllä ja annettu heille aikaa vielä pohtia sitä omaa päätöstään, niiden kokoomuskansanedustajien määrä, jotka ovat jo perussuomalaisten kanssa ja KD:n kanssa ja Liike Nytin kanssa äänestämässä elpymispakettia vastaan? Se lienee jo aika iso siitä huolimatta, että tähän valtiovarainvaliokunnan mietintöön saatiin näitä kokoomuksen linjauksia.
Kyse oli peiteoperaatiosta. Yritettiin saada uskottavuutta itselle, mutta ei tässä millään tavalla taattu sitä, etteivät nämä skenaariot tapahtuisi tulevaisuudessa — siis hyvä, että ne linjaukset ovat siellä, vaikka uskon, että niillä ei ole merkitystä — ja jotenkin tuntuu todella käsittämättömältä, että jos nimenomaan pakettia rakentaessa ollaan sekä eurooppalaisille kansoille että Euroopan maiden parlamenttien edustajille vakuutettu sitä, että tämä paketti on kertaluontoinen, ainutkertainen ja tarkkarajainen — tätä on toisteltu niin moneen kertaan, niin että paketti saataisiin nopeasti läpi parlamenteista [Mika Niikko: Kyllä!] — ja jos se kerran sitä on, niin minkä ihmeen takia sitten tässä mietinnössä tarvitsee todeta se ääneen? Onko niin, että luottamus ehkä puuttuu EU:ta ja EU-komissiota kohtaan? Saattaisinpa tulkita tällä tavalla. [Mika Niikko: Ehkä sillä hämätään kansaa!] — Niin, kuten edustaja Niikko tässä erinomaisesti totesi, niin ehkä sillä hämätään kansaa, ja se on myöskin varmasti aivan hyvä tulkinta tähän tilanteeseen.
Arvoisa puhemies! Edustaja Orpo tviittasi kuitenkin seuraavalla tavalla heti 6. toukokuuta — tästä on vain hetki aikaa: ”Tyhjän äänestämisellä kokoomus pakotti hallituksen neuvottelupöytään ja paalutti valtiovarainvaliokunnassa vastuullisen eurolinjan Suomelle.” [Vilhelm Junnila: Vau!] ”Muuttuneessa tilanteessa ryhmä purki aiemman äänestyspäätöksensä. Selkeä enemmistö ryhmästä on valmis tukemaan mietintöä lausumineen.” Vakuuttiko teidät? [Perussuomalaisten ryhmästä: Ei! Nauratti!] Niin, ei vakuuttanut minuakaan, ja vielä enemmän nauratti se, kun Ylen A-studio haastatteli edustaja Petteri Orpoa siitä, mitenkä tässä nyt näin kävi, että olitte tyhjää päättäneet äänestää, niin edustaja Orpo tässä Ylen A-studiossa vain muutama viikko sitten antoi tällaisen lausunnon, että se, että me äänestämme tyhjää, ei tarkoita, että se olisi tyhjä. [Naurua] Minä tietenkin voin olla kovin yksinkertainen ihminen, niin kuin varmasti olenkin, mutta jäin vain miettimään tuota kuolematonta lausahdusta, mitä sen taakse oikein kätkeytyy. Siinä vedetään kyllä politiikan logiikat täysin uusiksi.
Arvoisa rouva puhemies! Tähän on kyllä todettava, että neuvottelupöytiä koskevat peliliikkeet olisivat olleet paikallaan heinäkuussa 2020, eivät enää toukokuussa 2021. Silloinkin neuvottelupöydissä nähtäviä peliliikkeitä olisi kaivattu — ennen kaikkea pääministeri Sanna Marinilta Brysselissä, ei kokoomuksen politikointipöydissä. Lisäksi valtiovarainvaliokunta ei voi lausumistaan huolimatta enää vaikuttaa elpymispaketin sisältöön, joka on kaukana vastuullisesta eurolinjasta. Paaluttaminen ei auta, jos maaperä kerta toisensa jälkeen mädättää sinne asetetut paalut.
Vastuullisen eurolinjan paaluttaminen vaatisi todellisuudessa sitä, että ei tässä salissa anna tukeaan koko Euroopan tulevaisuuden kannalta haitalliselle paketille, vaan vaatisi omalla äänestyspäätöksellään EU:n palaavan kohti tervettä kehityssuuntaa.
Arvoisa rouva puhemies! On sinällään totta, että lausumat eivät ole pelkkiä kirjaimia. On kuitenkin selvää, että ne ovat kirjaimia, joita voidaan kiertää. Silloin ne jäävät merkityksettömiksi. Perussopimuksien myötä aiemmin selkeinä pidetyt kirjauksetkaan eivät ole aiemmin olleet pelkkiä kirjaimia, mutta nyt niitäkin kierrellään. Jos näitä perussopimuksia kyetään kiertämään, ei ole realistista odottaa, etteikö näitäkin voitaisi tulevaisuudessa kiertää.
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi 12. toukokuuta julkaistussa Turun Sanomissa lausumien merkitystä tavalla, joka asettaa nämä kokoomuksenkin ilakoinnit melko hataralle pohjalle. ”Jos vastaavia yhteisvastuulliseen velkaan perustuvia asioita tulee jatkossa, nyt päätettyjä periaatteita voidaan kiertää luovalla tavalla vetoamalla esimerkiksi siihen, että kyse on eri asiasta kuin siinä, josta valtiovarainvaliokunta nyt on lausunut. Lausumien tärkein funktio taisi olla se, että paketin puolesta äänestäminen tehtiin niiden avulla helpommaksi osalle ehdokkaista.” Ja tämä henkilö on takuulla monta kertaa minua viisaampi, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Nämä olivat hänen sanojaan.
Kaikkine käänteineen tämä kokoomuksen toiminta elpymispaketin osalta on näyttäytynyt melkoisena venkoiluna. Olikin hieman huvittavaa näiden tietojen pohjalta lukaista kokoomuksen edustaja Zyskowiczin puhetta, jonka hän piti täällä salissa 13. päivänä kesäkuuta vuonna 1994. Luen seuraavaksi muutaman otteen kyseisestä edustaja Zyskowiczin silloin pitämästä puheesta, ja toivon todella, että edustaja Zyskowicz on lankojen päässä kuuntelemassa omia sanojaan ja vakuuttumassa siitä, miksi elpymispakettia vastaan kannattaisi äänestää.
”Jäsenyydestä, sen eduista ja haitoista on käyty monipuolista ja paikoin kiivastakin keskustelua niin eduskunnassa kuin julkisuudessakin jo parin vuoden ajan. Tästä huolimatta epätietoisten joukko jopa eduskunnassa on edelleen suuri.
Juuri viime viikonvaihteessa sekä ruotsalainen kansanpuolue että vihreät korkeimmassa päättävässä elimessään eli puoluekokouksessaan päättivät olla päättämättä kantaansa Suomen EU-jäsenyyteen. Houkutus istua EU-asiassa kahdella tuolilla mahdollisimman pitkään näyttää käyneen monille tahoille ylivoimaiseksi. Kansalaisten kannalta olisi kuitenkin hyvä, että tässä keskustelussa eduskuntaryhmät ja yksittäiset kansanedustajat sanoisivat mahdollisimman selkeästi kantansa Suomen EU-jäsenyyteen.
Entä sitten Suomen keskusta? Kepu on venkoilevasta EU-suhtautumisestaan tehnyt jo lähes taidetta: ei ellei, kyllä jos, ei jos, kyllä jos, ei kyllä jne. jne.” Lainaus eduskunnan pöytäkirjasta edustaja Ben Zyskowiczin omasta puheesta päättyy.
Aivan käsittämätöntä. Poliitikoille todella tekisi hyvää joskus lukea omaa periaatteellista puheettaan, mitä he ovat pitäneet, ja pitää siitä kiinni. Niin kuin me ollaan nähty, kokoomuksella on ollut vuosi aikaa muodostaa kantansa tähän pakettiin, mutta he tekivät ryhmänä sen päätöksen, että ensin päättävätkin, että äänestävät tyhjää. Eivät voisi omat sanat sen pahemmin nilkoille tulla.
Arvoisa puhemies! Vaikuttaakin siltä, että vajaassa 30 vuodessa tilanne on kehittynyt sellaiseksi, että kokoomuskin tarvitsee nykyisin kaksi tuolia, joilla istua EU-asioissa. Vaikuttaa myös siltä, että keskusta on saanut kokoomuksesta itselleen kilpailevan taiteentekijän näissä EU-asioissa. Äänestäjien tehtävä on sitten aikanaan arvioida tätä tuolileikkiä sekä taiteentekoprosessia ja sen seurauksena valmistuvan työn tulosta.
Arvoisa rouva puhemies! Kun eduskunta ja suomalaiset ovat keskustelleet elpymispaketista, ovat kiihkeimmät euron kannattajat jo esittäneet huolia, että tällainen vatulointi ja vastaan haraaminen aiheuttavat Suomelle mainehaittaa. Suomen käsittelemisprosessi ainakaan toistaiseksi on tuskin kuitenkaan päässyt lehtien etusivuille sen koommin kotimaamme ulkopuolella. — Tätä puhetta laatiessani tilanne oli vielä se, mutta tässä tilanne on kehittynyt, ja nyt jo ensimmäiset eurooppalaiset lehdet ovat alkaneet huomioimaan. — Paketti on vielä Suomen lisäksi hyväksymättä monessa muussakin maassa, joten kuumottavassa valokeilassa me emme tässä vaiheessa ole, ja vaikka valokeila tänne kohdistuisikin ja sen kuumotus olisi kuinka polttava tahansa, ei sen saisi antaa pehmentää kotimaisten poliitikkojen päitä. EU:ta viedään kylmäpäisesti vaaralliseen suuntaan, joten pään pitää pystyä pysyä kylmänä myös suomalaisilla poliitikoilla, joiden tulisi vaatimuksista huolimatta palauttaa EU takaisin vastuullisen politiikan tielle.
Ulkomailtakin on kuitenkin kantautunut uutisia tänne Suomeen, kuinka elpymispaketti on kohdannut pienimuotoisia ylämäkiä. Näistä ylämäistä on sitten parhaan mukaan pyritty kaasuttamaan yli tai tarvittaessa kiertämään ne kokonaan.
Saksasta:
Arvoisa puhemies! Saksassakaan eivät kaikki nähneet elpymispaketin olevan erinomainen tai uskoneet sen ainutkertaisuuteen. Elpymispaketin osalta oli tehty Saksan perustuslakituomioistuimeen joukko kanteita, joissa vaadittiin kieltämään elpymispaketin hyväksyminen. Elpymispaketin nimittäin Saksassakin nähtiin olevan ristiriidassa EU:n perussopimusten ja myös Saksan perustuslain kanssa. Perustuslakituomioistuin päätti kuitenkin olla asettumatta poikkiteloin elpymisrahaston hyväksymiselle. Se ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että paketin olisi tulkittu olevan kaikkien vaadittujen pykälien mukainen. Perustuslakituomioistuimelle Saksassa nimittäin riitti, että ei ole hyvin suurta todennäköisyyttä sille, että elpymispaketin hyväksyminen tarkoittaisi samalla Saksan perustuslain rikkomista.
Helsingin yliopiston tutkija Antti Ronkainen avasi Twitterissä perustuslakituomioistuimen päätöstä Saksassa seuraavalla tavalla:
”Kuten ennakoitu, Saksan perustuslakituomioistuin ei estä elpymisrahaston ratifiointia Saksassa, mutta rahaston laillisuus selvitetään myöhemmin. Oikeusjuttu vaikuttanee siihen, millaisiin järjestelyihin Saksa voi osallistua tulevaisuudessa, ja rajaa siten myös EU:n integraatiota.
BVerfG ei halua viivyttää elpymisrahastoa, mutta aikoo selvittää, sisältääkö se mahdollisuuden pysyvämpään järjestelyyn. Tarkoitus lienee sulkea pois mahdollisuus, jossa Saksa osallistuisi ei-kertaluontoiseen elpymisrahastoon.”
Elpymisrahaston hyväksymiselle siis vaikuttaa olevan kiire, joka ajaa myös laillisuuden ohitse. On hälyttävää, että rahaston laillisuutta selvitetään vasta myöhemmin. Yksi EU:n päämaita, päätukipilareita, Saksa: laillisuutta selvitetään myöhemmin. Aika pelottavaa olla osana sellaista unionia, jossa johtomaina ovat tällaiset maat. Saksa on käytännössä aika suvereeni johtomaa tällä hetkellä EU:ssa, ja se vetää muita perässään ja osoittaa suuntaa. Jos me ei voida luottaa siihen, että Saksa edes itse menee tiukasti laillisuuden puitteissa — jälkeenpäin selvitetään, oliko tämä ok — ja jos Saksa näyttää omalla esimerkillään tällaista suuntaa, niin mitä se tarkoittaa EU:n tulevaisuuden osalta, kun EU:n perussopimuksia tulkitaan? Saksan johtajat voivat tulla ääneen sanomaan, että no, kuten maan tapa on, niin mennään nyt näin ensin ja katsotaan jälkeenpäin sitten, oliko tämä laillista ollenkaan.
Voisi tässä ehkä viitata myöskin tiettyihin menettelyihin, mitä näimme viime yönä, mutta jätän sen keskustelun sitten seuraavaan puheenvuoroon.
Mielenkiintoinen on myös toteamus siitä, että perustuslakituomioistuin aikoo selvittää, sisältyykö pakettiin mahdollisuus pysyvämpään järjestelyyn. Esitettyjen väitteiden perusteellahan tämän pitäisi olla päivänselvä asia, että paketti on täysin ainutkertainen. Tästä huolimatta perustuslakituomioistuin kuitenkin siis näkee tarpeelliseksi selvittää asian.
Arvoisa rouva puhemies! Entä Puola? Euroopan tasolla ja suomalaistenkin poliitikkojen toimesta on oltu äärimmäisen huolissaan Puolan tilanteesta oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen suhteen. Se keskustelu on käytävä kuitenkin erikseen, missä asioissa Puola on tämän osalta epäonnistunut. Siihen liittyen on kuitenkin syytä tarkastella tämän elpymispaketin käsittelyä.
Puolassa nimittäin vaikutti vielä huhtikuun lopulla siltä, että paketin läpimeno on kiinni muutamasta äänestä. Ainakin Turun Sanomat kirjoitti huhtikuun 29. päivänä lehdessään, että Puolassa olisi tästä syystä harkittu jopa maan parlamentin ohittamista. Asia olisi viety suoraan presidentin hyväksyttäväksi, ja näin paketti oltaisiin saatu runnottua läpi.
Puola on paketista taloudellisesti hyötyvien joukossa, joten kenties tästä syystä oppositiosta löytyi lopulta riittävä kannatus, jotta paketille saatiin parlamentin hyväksyntä. Huomiota herättävää kuitenkin on se, että tällainen kaavailu, jossa parlamentti ohitettaisiin paketin läpimenon varmistamiseksi, ei herättänyt oikeusvaltiokehityksestä aiemmin huolissaan olleita suomalaisia ankaraan vastarintaan. Kuten sanoin, ollaan huolissaan Puolan oikeusvaltiokehityksestä, kun se kohdistuu tiettyihin asioihin — sitten kun on punavihreitten omat lemppariasiat, mitä oikeusvaltiouhka koskee, tilanne on eri. Nämä ovat kaksi erillistä asiaa, ja näinhän se mielenne pystyy ne selkeästi käsittelemään kahtena erilaisena asiana.
Arvoisa rouva puhemies! Kansalaismielipiteestä Suomessa EU-pakettiin liittyen:
Perussuomalaisia syytetään usein siitä, että me vastustamme kaikkea EU:hun liittyvää vain siksi, koska kyse on Euroopan unionista. Terve EU-vastaisuus nähdään muiden puolueiden toimesta jonkinlaisena pahana asiana, ja perussuomalaisia yritetään maalata nurkkaan yksinäisiksi vastarannan kiiskiksi. Samaan aikaan ja samaan hengenvetoon usein syytetään myös, kuinka sillä tavoin ”ei viedä asioita eteenpäin”.
Täytyy todeta tässä välissä, että tällaisten elpymispaketin kaltaisten kokonaisuuksien emme haluakaan etenevän, mutta usein edustajilta tässä salissa tuntuu unohtuvan se, että vaikka me perussuomalaiset olemmekin isona ryhmänä täällä vastustamassa tätä elpymispakettia ja muitakin järjettömiä EU-suuntauksia, niin vielä suurempi ryhmä sellaisia suomalaisia on Eduskuntatalon ulkopuolella, jotka tätä pakettia ja järjetöntä EU-politiikkaa vastustavat. Siitä kertonevat jo edustajien saama viestitulva ja esimerkiksi pikaisesti kymmeniätuhansia nimiä kerännyt kansalaisaloite. Tälläkin hetkellä Kansalaisaloite.fi-palvelussa ovat kansalaiset viimeisenä oljenkortenaan signaalin välittämiseksi edustajille pistäneet pystyyn toisen kansalaisaloitteen tästä EU:n elpymispaketista, ja sekin kerää tällä hetkellä hurjaa vauhtia allekirjoituksia, ja sinne voi myöskin käydä laittamassa allekirjoituksensa. Kansalaiset ovat valmiita tekemään viimeisetkin asiat, mitä voitaisiin tehdä, että tämä elpymispaketti kaatuisi eli että viesti menisi perille.
En puhu nyt pelkästään perussuomalaisia äänestävistä kansalaisista, joiden keskuudessa pakettia ei nähdä järkevänä ratkaisuna Suomen tai Euroopan kannalta. Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva julkaisi aivan hiljattain tutkimuksensa, jonka luulisi herättelevän monia edustajia tässäkin salissa ajattelemaan, onko paketin tukeminen todella sellainen ratkaisu, joka ilmentää omien äänestäjien mielipidettä parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä Evan tutkimuksessa oli vastaajille esitetty seuraavanlainen väite: ”Suomen osallistuminen EU:n jäsenmaille avustuksia ja lainoja jakavaan elpymispakettiin on maamme etujen mukaista.” Hallituspuolueiden kannattajista löytyi paketille kannatusta muita puolueita enemmän. Vihreiden kannattajista 74 prosenttia, vasemmistoliiton kannattajista 70 prosenttia ja sosiaalidemokraattien kannattajista 68 prosenttia tuki pakettia. On kuitenkin huomion arvoista, että näidenkin puolueiden äänestäjäryhmistä siis lähes kolmasosa oli sellaisia, jotka eivät kannattaneet pakettia. Heidän äänensä ei heidän omien puolueidensa kautta tässä eduskunnan salissa kuulu — se kuuluu meidän perussuomalaisten kautta.
Vaikka keskusta on hallituksessa runnomassa pakettia läpi, ei se vaikuta kuvastavan lainkaan keskustan äänestäjäkunnan mielipidettä. Ei se myöskään vaikuta lainkaan kuvastavan nykyisten keskustan kansanedustajien muutaman vuoden takaisia mielipiteitä. Keskustaa äänestävistä vastanneista vain alle puolet kannatti pakettia, yhteensä 43 prosenttia vastanneista. Arvoisat keskustan kansanedustajat, se on, kuulkaa, kylmää kyytiä seuraavissa eduskuntavaaleissa, jos te kehtaatte näin rujolla tavalla pettää omat äänestäjänne. [Mika Niikko: Kepu pettää aina!] Alle 43 prosenttia vastanneista — huh huh!
Perussuomalaisia tai kristillisdemokraatteja äänestävien kannatus paketille jäi hyvin matalaksi. Huomioitavaa kuitenkin on kokoomusta äänestävien jakautuminen tässä asiassa, ja tämä on mielenkiintoista: Suurempi osa vastusti kuin kannatti pakettia. Jopa 43 prosenttia kokoomusäänestäjistä ei pitänyt elpymispakettiin osallistumista suomalaisten etujen mukaisena. Kannatusta paketille löytyi kokoomuksen äänestäjistä hieman tätä vähemmän. Toivotan myöskin hyvä vaalionnea niille kokoomuksen kansanedustajille, jotka pyrkivät uudelleen pääsemään tänne Arkadianmäelle seuraavissa eduskuntavaaleissa.
Kuten olen monia viestejä kansalaisilta saanut, niin kansalaiset tällä hetkellä miettivät erilaisia tapoja, miten he voisivat havainnollistaa ja muistaa sitä, ketkä äänestivät milläkin tavalla, kun tämä historiallinen päätös Suomessa tehtiin. Siellä ollaan puhuttu maalaustaiteesta, siellä ollaan puhuttu erilaisista plakaateista, siellä ollaan puhuttu erilaisista kivilaatoista, minne edustajien nimiä laitetaan, niin kuin silloin aikanaan ydinvoimapäätöksen osalta kun oli se, en muista missäpäin Helsinkiä. Hirveästi erilaisia ideoita on tullut siihen liittyen, miten muistettaisiin se, miten nämä edustajat äänestivät. Onnea vain tuleviin vaaleihin. Kansalaiset ovat tällä hetkellä todella tulistuneita.
Tämän tutkimustuloksen perusteella voi siis todeta, että kokoomuksella ja keskustalla ja näiden kansanedustajilla on erityisen vakavan harkinnan paikka, kun tästä paketista lopulta tässä salissa äänestetään.
Arvoisa rouva puhemies! Suomen keskusta lähti eduskuntavaalien 2019 vaalituloksella hallitukseen, vaikka se oli sen historian huonoin. He kokivat, että he olivat saaneet kansalaisten luottamuksen ja mandaatin järkyttävällä vaalitappiolla. Jos keskustan kansanedustajat nyt tässä historiallisessa päätöksessä tulevat jälleen kerran pettämään omat kannattajansa, niin mielenkiintoista on huomata, siirrymmekö Suomessa sellaiseen tilanteeseen kuin missä Ruotsissa ollaan, että keskusta tulee pysyvästi jäämään pienpuolueeksi. Se on keskustan kansanedustajien oma päätös ja valinta tehdä, mutta vielä viimeisen kerran vetoan: ottakaa huomioon Suomen ja suomalaisten etu ja puolustakaa tätä arvokasta ja rakasta isänmaatamme.
Arvoisa rouva puhemies! Seuraavaksi on tullut aika käsitellä elpymispaketin varsinaista sisältöä. Ensimmäisenä käsitellään Suomen roolia ja osuutta tässä elpymispaketissa:
Elpymispaketin kannattajienkin keskuudessa on alettu hiljalleen tunnustaa se taloudellinen tosiasia, että Suomen kannalta paketti on huono diili. Suomen saama osuus on pienentynyt entisestään ja mahdollisesti pienenee jatkossakin. Varmaa kuitenkin jo lienee, että nettomaksuosuus on vähintäänkin noin 4 miljardin euron luokkaa. Sinällään tarkka summa ei ole tämän keskustelun luonteen kannalta edes niin oleellinen, olipa desimaalina mikä luku hyvänsä. Kyseessä on Suomen ja Euroopan kannalta huono paketti, jota ei voi kannattaa, vaikka pilkun jälkeinen luku pomppaisikin.
Arvoisa rouva puhemies! Kun pakettia on hankala uskottavasti perustella taloudellisilla argumenteilla, on alettu puolustuspuheenvuoroissa painottamaan paketin merkitystä solidaarisuuden ja Euroopan yhtenäisyyden kannalta. Jos Suomi siis hylkäisi paketin, väitetään sen samalla romuttavan eurooppalaisen yhtenäisyyden hengen ja ajavan maanosan kaaokseen.
Jos EU:n kehityskulku vaikuttaa karmivalta, niin vaikuttaa karmivalta myös perustelujen kehityskulku. Jos ennen eurohankkeiden kohdalla on edes yritetty perustella asioita taloudellisen kokonaishyödyn kannalta, nyt aletaan siirtymään entistä enemmän siihen suuntaan, että saatavat hyödyt ovat jotakuinkin sellaisia, jotka ovat toki tavoiteltavia mutta joita ei voida millään keinolla mitata. Poliittinen pääoma, eurooppalainen yhtenäisyys, turvallisuusympäristön parantuminen — kaikki ovat sellaisia, joihin voidaan vedota hankkeen kuin hankkeen kohdalla jatkossakin, mutta todellisia vaikutuksia ei pystytä koskaan mittaamaan halutulla tarkkuudella, jos lainkaan. Ainoastaan se osataan tälläkin kertaa sanoa, että tiivistyvä yhteistyö eri muodoissaan vie kohti valtavia hyötyjä ja kaikki siihen tulevat jarrutukset vievät kohti lamaantunutta Eurooppaa, jonka vihamieliset suurvallat voivat ottaa otteeseensa. Mielekkäälle ja kriittiselle keskustelulle ei tunnu tässä ympäristössä jäävän tilaa. Paketin sanotaankin olevan liian suuri Suomen kaadettavaksi.
Arvoisa rouva puhemies! Tällä perusteellahan Suomi ei voisi kaataa ainuttakaan pakettia tai päätöstä, joita EU-tasolla tehdään. EU on usean maan yhteenliittymä, jossa on alun perin haluttu edellyttää sitä, että tehdään sellaisia päätöksiä, joissa kaikki haluavat olla mukana. Se on eurooppalaisten maitten yhteistyötä. On siksi täysin sallittua olla hyväksymättä asioita, jotka eivät ole Suomen ja myöskään koko Euroopan edun mukaisia. Me Euroopassa ollaan uskottu oikeusvaltioperiaatteeseen. Milloin me hukattiin ja laitettiin roskiin tämä oikeusvaltioperiaate? Miksi me ei noudateta näitä perussopimuksia?
Pakko vielä sanoa se asia tähän, että jos me nyt lähdetään joustamaan näistä perussopimuksista... Itse inhoan kaikkea mahdollista ääriajattelua, mutta otetaan tähän tällainenkin skenaario nyt hallituspuolueille erityisesti esimerkiksi: Entä jos Euroopassa tulisi joku uusi poliittinen puolue kaikkiin maihin poliittiselle puoluekartalle ja he kasvaisivat todella isoksi ja sen jälkeen käyttäisivät myöskin merkittävää valtaa EU:ssa — en puhu perussuomalaisista vaan nyt puhun ihan joistain aivan ääripoliitikoista — niin haluaisitteko te todella, hallituspuolueitten edustajat ja kokoomus, että kun teidän vahtivuorollanne romutettiin EU:n oikeusvaltioperiaate ja EU:n perussopimuksia voitiin talloa, niin sen jälkeen kun teidän vahtivuoronne päättyisi, vallan ottaisivat tällaiset karmeat ääripuolueet ja jatkaisivat siitä luontevasti teidän jalanjäljissänne ja alkaisivat polkea kaikkea sitä, mikä enää jäljellä olisi? Miettikää oikeasti, minkälaista Euroopan unionia te haluatte olla tulevaisuudessa rakentamassa.
Arvoisa rouva puhemies! Jos Suomi hylkäisi paketin, väitetään sillä olevan sellaisia vaikutuksia poliittiseen pääomaamme, että kannattaa maksaa mieluummin paketin kustannukset. On vedottu esimerkiksi EU:ssa käytävään metsäkeskusteluun ja siihen, miten metsiä tullaan jatkossa EU:ssa luokittelemaan ja miten se heijastuu suomalaiseen metsätalouteen. On äärimmäisen sinisilmäistä uskoa, että muut maat antaisivat miljardiluokan lahjoituksia Suomelle vain siksi, koska muistelevat Suomen taannoin hyväksyneen elpymispaketin muiden maiden tavoin. Miljardiluokan lahjoituksia ei seuraa miljardiluokan vastalahjoitus. [Mika Niikko: Ei Suomelle!] — Ei seuraa Suomelle. — Miljardiluokan lahjoituksia seuraa myöhemmin uusi miljardiluokan rahapyyntö.
Arvoisa rouva puhemies! Kuten aiemmin totesin ja viime kuukausina nähdystä kansainvälisestä uutisoinnistakin voi päätellä, paketti ei kaikkien EU-maiden kansalaistenkaan keskuudessa nauti suurta suosiota. On luonnollista, että epäterve kehityskulku herättää huolia valveutuneissa EU-maiden kansalaisissa, vaikka kyseisen paketin kohdalla oma maa saattaisikin olla nettohyötyjien joukossa. On kuitenkin ymmärrettävää, että EU-pöydissä löytyy laajempaa kannatusta paketille, sillä paketti palvelee monen maan etua. Tulonsiirtoja saavat maat hyötyvät järjestelystä ilman muuta nyt ja mahdollisesti myös tulevaisuudessa. Tulonsiirtoja on miellyttävä jakaa eteenpäin omalle kansalle ja siten nauttia tulevien vaalien äänisaaliista. Ankarasti pakettia vastustavaa rintamaa ei siis ole näiden maiden päättäjistä lupa odottaa.
Toki paketissa on Suomen tavoin mukana myös muita nettomaksajia. Muutoinhan se olisi matemaattinen mahdottomuus: Suomesta Etelä-Eurooppaan lähetettävät rahat eivät matkalla kasva korkoa satoihin miljardeihin. Muitakin nettomaksajia siis on. Matemaattisena ihmeenä ei kuitenkaan tule pitää sitä, että Suomen saama osuus pienenee ajan lähestyessä ääretöntä. Siinä kyse on normaalista EU-politiikan laskuopista, johon meillä Suomessa on totuttu. Nettomaksajan status ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että joillakin mailla ei olisi syytä kannattaa pakettia. On maita, joilla on Etelä-Euroopassa saatavia siinä määrin, että yhdessä muiden maiden kanssa rahoitettava elpymispaketti on näille maille halvempi vaihtoehto.
On myös huomioitava se, että EU on suuri toimija, jossa valtaa käyttävät ennen kaikkea suuret valtiot. Siksi ei olekaan yllätys, että suuret maat haluavat yhä enemmän valtaa keskitetyksi jäsenmailta EU:lle. On helppo luovuttaa kansallista päätäntävaltaansa muiden maiden ohella EU:lle, kun tietää, että on itse päättävässä asemassa myös EU:ssa.
Elpymispaketista löytyy siis erilaisia syitä, miksi moni jäsenmaa voi nähdä sen omalta kohdaltaan kannatettavana. Mikään näistä esitetyistä syistä ei kuitenkaan ole sellainen, joka sopisi Suomen kohdalle. Siksi olisikin tärkeää, että puolustamme omaa kantaamme, vaikka muu Eurooppa veisi toiseen suuntaan, olimmepa vaatimustemme kanssa kuinka yksinäisiä tahansa.
Arvoisa rouva puhemies! Paketin talousvaikutuksista:
Paketin todellisia talousvaikutuksia tuskin osaa kovin tarkasti arvuutella kukaan ainakaan vielä tässä vaiheessa, kun monessa maassa ei ole vielä ajatusta siitä, mihin tukirahoja käytettäisiin. Rahastolta, jota kutsutaan elpymisrahastoksi, olisi syytä odottaa hieman enemmän. Toimiva elvyttävä politiikka edellyttää, että raha ohjautuu tuottaviin ja järkeviin kohteisiin — aivan kuten puheenjohtajamme, edustaja Halla-aho usein jaksaa muistuttaa. Kun elpymisrahastosta päätetään ennen tietoa konkreettisista rahoitettavista kohteista, saatetaan päätyä tilanteeseen, että euromaissa hyväksytään elpymisrahasto, jonka elvyttävä vaikutus jääkin suutariksi. Tulonsiirtorahasto olisi viimeistään siinä vaiheessa ainoa ja oikea termi käytettäväksi — sitä se tosin lienee jo nyt.
Arvoisa rouva puhemies! Maamme hallitus on kovaan äänen kuuluttanut, kuinka se perustaa päätöksiään tutkittuun tietoon. Nyt kun on kyse miljardien eurojen lähettämisestä ympäri mannerta, vaikuttaakin olevan yhdentekevää, vaikka elpymispaketin taloudellisista vaikutuksista Suomelle on esittää vain arvailuja. Hallitus on tyytyväinen pelkkään ajatukseen kansallisvaltioiden kustannuksella lisää valtaa saavasta Euroopan unionista. Elpymispaketin kohdalla voi siis nähdä, että Euroopassa voimansa ovat yhdistäneet ne maat ja hallitukset, joiden taloutta paketti pönkittää, joiden poliittisia muskeleita paketti vahvistaa ja joiden ideologiaa paketti vauhdittaa, kuten vihreää siirtymää. Suomi ei siis kuulu kahteen ensin mainittuun ryhmään.
Arvoisa rouva puhemies! Hallitus toteaa eduskunnalle antamassaan esityksessä HE 260/2020 vp itsekin seikan, joka kertoo tilanteesta erityisen paljon. Esityksen mukaan vaihtoehdot elpymisrahoitukselle saattavat olla huonommat ja tulla lopulta jopa kalliimmaksi jäsenvaltioille. Hallitus toteaa siis näin itse omassa esityksessään. Tiukasti tutkittuun tietoon päätöksiään pohjaava hallitus on siis surutta lapioimassa miljardeja Eurooppaan, kun muut vaihtoehdot vain saattavat olla huonompia ja saattaisivat tulla jopa kalliimmaksi.
Esityksessä myös todetaan: ”Todennäköisesti taloudelliset seuraukset olisivat jäsenvaltioille vakavammat, jos elpymisväline jätettäisiin toteuttamatta.” Jäsenvaltioista puhutaan siis monikossa.
Ei lienekään yllättävää, että tulonsiirtoja saavissa maissa tilanne kohenee elpymispaketin ansiosta. Italia on saamassa pelkästään avustuksina noin 80 miljardia euroa, ja maassa on riideltykin siitä, mihin rahat saataisiin käytettyä, kun lainaosuuksien kanssa potti kasvaa yli kahteen sataan miljardiin! Todennäköisesti riitely onkin Italian kohdalla pienempi paha kuin se, että jättipotti ilmaista rahaa olisi jäänyt saamatta. Se on kuitenkin laiha lohtu Suomelle, joka lopulta kyseisen riitelyn lopputulosta päätyy rahoittamaan.
Arvoisa rouva puhemies! Suomen saamat hyödyt ovat siis hämärän peitossa. Viime joulukuun istunnossa valtiovarainministeri Vanhanen totesi talousarviosta kysyttäessä, että komission ennusteissa elpymispaketti kasvattaa unionin taloutta parhaimpina vuosina kahdella prosenttiyksiköllä. Puhuttiin siis unionin taloudesta ja parhaimmista vuosista, mutta vaikutukset Suomeen säilyvät yhä mysteerinä. Toki on selvää, että komissiolla on halu saada luvut näyttämään mahdollisimman suotuisilta elpymispaketin kannalta.
Samoin vaikutti olevan ministeri Matti Vanhasella, joka ei kenties ollut huomannut, että samaisessa komission ennusteessa kuvattiin vaikutuksia Suomen osalta edes hieman oleellisemmalla mittarilla. Suomi lukeutuu korkean tulotason maihin, jossa vaikutukset eivät parhaankaan ennustuksen mukaan yllä edes puoleen ministeri Matti Vanhasen esittämistä luvuista.
Suomelle koituvista maksuista sentään on esittää edes joitakin arvailuja. Ne lupaavat kylmää kyytiä Suomelle. Suomen vuosittaiset maksut kasvavat sadoilla miljoonilla, ja mahdollisesti jopa vuoteen 2058 saakka. Tähän lyödään vielä kaupan päälle joidenkin kymmenien miljoonien korkokulut vuosittain. Nämäkin laskelmat perustuvat siihen sinisilmäiseen uskomukseen, että muut maat hoitavat velvoitteensa eivätkä pyydä lisää rahaa. Jos näin onnettomasti pääsisi kuitenkin käymään, Suomi on sitoutumassa maksamaan muidenkin velkoja. Lopulliset kustannukset ovat siis nekin vain arvailuja.
Arvoisa rouva puhemies! Herääkin kysymys: miten näin vaillinaisilla tiedoilla on ylipäätään mahdollista hyväksyä näin massiivinen paketti, joka kaiken lisäksi muuttaa unionin luonnetta pysyvästi? Päätöksenteon tueksi ei Suomessa riitä tieto, että tulonsiirtoja saavat maat hyötyvät, sillä se on itsestään selvää. Päätöksenteon tueksi ei myöskään riitä se tieto, että esimerkiksi Saksa hyötyy, kun etelän valtioita tuetaan yhteisvoimin avokätisesti. Pelkkä Suomen vientivetoisuuden toitottaminen ei voi toimia verukkeena, sillä sekään ei meitä velvoita olemaan mukana järjettömissä hankkeissa hinnalla millä hyvänsä. Harvoin on aiemmin nähty järkevänä elvyttävänä politiikkana sitä, että elvytetään naapuritaloutta, jotta ne ostaisivat meiltä lisää. [Juha Mäenpää: Että ne tekis halvemmalla mopoauton!] — — Niin. — Koska todellisia lukuja vaikutuksista ei ole esittää, onkin selvää, että elpymispaketin perimmäinen tarkoitus ei ole auttaa Suomen taloutta. Sen todellinen tarkoitus on viedä Suomi mukaan liittovaltiomaisempaan unioniin. Siksi hallitus ei ole erityisen kiinnostunut siitä, ovatko elpymispaketin vaikutukset Suomelle plus‑ vai miinusmerkkiset.
Arvoisa rouva puhemies! Euroopan komission mukaan elpymisrahasto on suunniteltu tasoittamaan taloudellisia eroja jäsenvaltioiden välillä. Toisin sanoen sen ei siis ole tarkoituskaan olla kaikkien valtioiden kannalta taloudellisesti järkevä. Kyse on viime kädessä siitä, halutaanko Suomen olevan mukana EU:ssa, joka taloudellisen hyödyn sijaan merkitsee yhteisvastuuta ja miljardien tulonsiirtoja etelään.
Kun paketin taloudellisesta merkityksestä keskustellaan, on myös esitetty argumentteja siitä näkökulmasta, että paketin hylkääminen voisi ajaa markkinat syöksyyn, jonka vaikutukset heijastuisivat myös Suomeen. Siinä samassa vedotaan siihen, kuinka elpymispaketti rauhoitti markkinat. Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että markkinat eivät varsinaisesti rauhoitu tai koe muitakaan eläimellisiä tunteita, vaikka markkinoiden toimintaa saatetaan niiden avulla kuvatakin. Markkinat tekevät käytännössä sitä, mikä on niille ominaista ja minkä ne osaavat: ne hinnoittelevat. Markkinat hinnoittelevat kaikkea mahdollista, mitä markkinoilta löytyy. Jos makkaran kysyntä kasvaa ja tarjonta pysyy samana, sen hinta nousee. Jos työntekijän osaamistaso nousee muihin verrattuna, markkinoilla hänen palkkauksensa hinnoitellaan aiempaa korkeammaksi. Jos asuntolainaa hakevan henkilön maksukyky ja vakuudet paranevat, hänen saamansa lainakorkotarjous alenee. Jos valtion maksukyky ja vakuudet paranevat, myös sen valtiolainojen korkotaso laskee. Ja valtionhan maksukyky sekä vakuudet paranevat, jos sillä on jatkossa uusia, maalle itselleen ilmaisia tulonlähteitä ja takaajia.
On siis syytä muistaa, että vaikka markkinoiden rauhoittuminen on hyvä asia, se harvoin toimii taikasauvaa heilauttamalla. Markkinoita voidaan rauhoittaa erilaisilla toimilla, ja kyse onkin nyt siitä, että vaikka me perussuomalaisetkin näemme markkinoiden rauhallisuuden olevan hyvä asia, näemme tämän markkinoiden rauhoittamiseen kyhätyn paketin olevan kaikkea muuta kuin hyvä asia. Tavoitteena ei siis ole syöstä markkinoita tarpeettomasti turbulenssiin vaan syöstä tässä vaiheessa tämä Suomen ja Euroopan kannalta huono paketti suohon ja siten välttää tulevatkin turbulenssit.
Arvoisa rouva puhemies! Palatakseni vielä näihin paketin elvyttäviin vaikutuksiin: On syytä tarkastella erityisen kriittisesti sitä, millä talousargumenteilla tätä pakettia koetetaan meille myydä välttämättömänä. Eli onko kyseessä todella vientivetoista Suomea vauhdittava paketti, niin kuin meille väitetään toistuvasti?
Huhtikuussa taloustieteen tutkija Juha Tervala Helsingin yliopistosta analysoi Talouselämän kirjoituksessa paketin vaikutuksia varsin kriittiseen sävyyn. Olen poiminut muutamia sitaatteja, joihin kaikkien kansanedustajien olisi syytä kiinnittää huomiota:
”Suomessa hallitus on myynyt tämän kansalaisille elvytyspakettina. On sanottu, että se elvyttää Suomen vientiä. Se on mielestäni varsin kummallinen argumentti. Paketilla haluttiin tasapainottaa elpymistä EU-alueella ja tukea heikompia jäsenmaita, joilla ei ole varaa tehdä finanssipoliittista elvytystä. Ei tätä ole laadittu Suomen elvyttämiseksi vaan Etelä-Euroopan elvyttämiseksi Pohjois-Euroopan jäsenmaiden tulonsiirroilla. Tulonsiirtojen hyöty voisi olla se, että ne tasapainottavat kehitystä euroalueella, mikä luo vähän vakaamman rahaliiton.
Ikävä totuus on, että kaikkien paketin nettomaksajien vuosittaisiin EU-maksuihin tulee vuosina 2028—2058 korotus. Kun se menee maksuun, se heikentää Suomessa kotimaista kysyntää. Lisäksi se heikentää kysyntää Suomelle tärkeissä vientimaissa, jotka ovat myös nettomaksajia.
Suomi saa paketista 2,1 miljardia euroa kuuden vuoden aikajänteellä. Se tarkoittaa noin 350:tä miljoonaa euroa vuodessa. Suomen bruttokansantuote on noin 240 miljardia euroa, joten elvytysrahat ovat vuodessa 0,15 prosenttia meidän bruttokansantuotteestamme. Suomen kaltaisissa maissa näin pienellä elvytyksellä ei ole juuri mitään vaikutusta.
Suomen maksuosuus paketista on noin 6,6 miljardia euroa. Se on rahaa, joka meillä olisi muuten ollut käytettävissä itse valitsemiimme kohteisiin.
Pahoin pelkään, että mitä vähemmän kehittynyt maa on EU:n mittakaavassa, sitä todennäköisempää on, että osa elvytysrahoista päätyy vääriin käsiin. Niitä käytetään tehottomasti, ja osa saattaa mennä korruptioon tai jopa rikollisjärjestöille.
Olen tehnyt tutkimusta julkisista investoinneista. Rahojen väärinkäyttö on ihan merkittävä uhka. Saatetaan rakentaa tarpeettomia asioita, kuten Espanjan tyhjät lentokentät.
Elvytysraha ei tipu taivaasta, se on velkaa, joka pitää maksaa takaisin. Se on veronmaksajien rahaa, ja sitä pitäisi valvoa tarkasti, jotta se palvelee tarkoitustaan.
Tämä oli merkittävä askel Euroopan unionissa. Minusta on epäuskottavaa, että tämä jäisi ainutkertaiseksi tapaukseksi. Esimerkiksi luottoluokittajat näkivät tämän heti pysyvämmäksi ratkaisuksi.
Kun 2010-luvulla tietyt euromaat ajautuivat ongelmiin, vahvemmat jäsenmaat tulivat apuun. Nyt tultiin apuun ennaltaehkäisevästi. No bail-out ‑klausuuli on täysin kuollut.
EU:n perussopimus kieltää velanoton. Siksi velkaa otetaan erillisrahaston välityksellä. EU yrittää kiertää omia sääntöjään.”
Näin lausui viime huhtikuussa taloustieteen tutkija Juha Tervala Helsingin yliopistosta.
Mitkä ovat sitten EU:n linjaukset tämän elpymispaketin käytöstä? Arvoisa rouva puhemies, jos suomalaisen korvaan kuulosti vielä jokin aika sitten siltä, että tiukemmalle ei voi enää ruuvia kääntää ilmastohankkeissa ja vihreässä siirtymässä eikä kunnianhimoa voisi enää nykyisestä lisätä, tämä osoittautui sittemmin vääräksi tiedoksi. Nimittäin kyllä voidaan, kun se tehdään surutta otettavalla velkarahalla, joka elpymispaketin muodossa lingotaan pitkin Eurooppaa. Elvyttävässä politiikassa suotavana oletuksena olisi, että suvereeni, itseään elvyttävä maa saisi myös itse päättää, mihin kohteisiin rahaa kannattaa käyttää. Näin ei kuitenkaan ole. EU on nimittäin linjannut jo valmiiksi, että 37 prosenttia on kohdistettava ympäristö‑ ja ilmastohankkeisiin. On toki siinä mielessä hienoa, että muutkin maat osallistuisivat päästöjen vähennyksiin eikä Suomen tarvitsisi omilla päästövähennyksillään kompensoida muiden maiden päästölisäyksiä, niin kuin tähän asti on vaikuttanut olevan suuntauksena. Muiden maiden päästövähennysten soisi kuitenkin tapahtuvan muutoin kuin Suomen kustantamana.
Mikä sitten on Suomen ohjelma EU:n elpymispaketin käyttämiseksi? Arvoisa rouva puhemies, Suomessakin kuitenkin tullaan rahoja käyttämään yhä kiristyviin päästövähennyksiin. Valtiovarainministeriön alustavassa suunnitelmassa 822 miljoonaa euroa Suomen saamasta osuudesta ollaan osoittamassa vihreään siirtymään. Seuraavaksi suurimman osan on saamassa työllisyys ja osaaminen, yhteensä 636 miljoonaa euroa. Sosiaali‑ ja terveyspalveluihin jaetaan 400 miljoonaa euroa ja digitalisaatioon 217 miljoonaa euroa. Nämä Suomen käyttöön tulevat varat on siinä mielessä syytä ottaa huomioon taloudenpitoa ajatellen, että tässä elpymispaketin yhteydessähän entisestään elvytetään velkarahalla. Kun hallitus elvyttää omilla toimillaan tarpeettoman pitkään, ollaan siihen lyömässä vielä päälle näitä elpymispaketin myötä kasvavia vastuita ja elvytyseuroja.
Arvoisa rouva puhemies! Joukko korkean profiilin vaikuttajia avasi 25. tammikuuta 2021 myös laajemmin sitä, kuinka EU:n elpymisrahasto on todellisuudessa tulonsiirtorahasto. Siteeraan nyt heidän perusteellista kirjoitustaan, jonka ovat laatineet valtiotieteiden tohtori ja kauppatieteiden maisteri Tuomas Malinen, valtiotieteiden tohtori Peter Nyberg, valtiotieteiden tohtori Heikki Koskenkylä, filosofian tohtori Eija-Riitta Korhola, diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Stefan Törnqvist, kauppatieteiden maisteri ja Master of Business Administration Sami Miettinen sekä valtiotieteiden kandidaatti Manolis Huuki:
”Käymme tässä tiivistäen läpi, mikä EU:n ehdottama elpymisrahasto käytännössä on ja mitä se tarkoittaa Suomelle ja suomalaisille. Tarkoitus on tarjota aiheesta riippumatonta tietoa kansalaisille ja herättää keskustelua.
Syistä, jotka selviävät jäljempänä, on elpymisrahaston tärkeimpiä vaikutuksia tulojensiirto jäsenmaiden välissä. Siksi olemme, muodollisuuksista välittämättä, päättäneet kutsua rahastoa tulonsiirtorahastoksi. Käytännössä rahasto avaa tien fiskaaliunioniin.
Ehdotetun rahaston koko on 750 miljardia euroa, joista 390 miljardia jaetaan tukina ja 360 miljardia lainoina. EU:n ottama velka maksetaan takaisin pääosin jäsenmailta kerätyillä korkeammilla jäsenmaksuilla sekä uusilla EU-veroilla vuosina 2028—2058. Rahaston elvytysvaikutus on todennäköisesti mitätön, koska se suuntaa rahoitusta tuottamattomiin kohteisiin, minkä lisäksi rahasto on väitettyihin vaikutuksiin nähden liian pieni. Rahasto rikkoo useita EU:n perussopimuksen artikloja. Rahasto tulee päätettäväksi Suomen eduskuntaan todennäköisesti helmikuussa 2021. Jos rahasto hyväksytään eduskunnassamme, vie se Suomen tulonsiirtounioniin. Rahastosta pääsee pois ainoastaan eroamalla Euroopan unionista. Sen, joka tätä kaikkea haluaa vastustaa, on syytä kiireesti viestittää vastustuksestaan kansanedustajille.
Eduskuntakäsittelyyn tulevan ehdotuksen mukaan EU-komissio ottaa, budjettinsa ulkopuolella olevan erillisen rahaston kautta, markkinoilta lainaa enintään 750 miljardin euron edestä ja jakaa varat vuosina 2021—2023 EU:n budjetin kautta jäsenmaille. Varoista jaetaan 390 miljardia euroa lahjoina/tukena ja 360 miljardia lainoina. Jokainen maa laatii komission valvoman suunnitelman rahojen käytöstä. Jollei suunnitelmaa noudateta, voidaan varojen jako keskeyttää.
EU siis laskee liikkeelle velkaa ensivaiheessa 750 miljardia euroa. On vielä epäselvää, minkälaisia velkainstrumentteja EU käyttää. Suomi ja muut maat takaavat EU-budjetin kautta velan ja siten myös EU:n budjettialijäämän tulevan rahoituksen. Ennen kuin jokainen jäsenmaa on parlamentissaan tämän hyväksynyt, rahasto ei voi toimia.
EU maksaa ottamansa velan takaisin jäsenmailta kerättyjen lainojen takaisinmaksujen, eli pääoma plus korot, korkeampien jäsenmaksujen ja/tai EU-tasoisten uusien verojen avulla. Uudet EU-maiden kansalaisten epäsuorasti tai suoraan maksamat verot voisivat koskea esimerkiksi digitaloutta ja muovin tai hiilen käyttöä.
Jäsenmaat ovat käytännössä yhdessä vastuussa varojen takaisinmaksusta, mutta niiden omissa budjeteissa lisävelka ei silti näy. Esimerkiksi Suomessa elvytysrahaston ottamaa velkaa ei tällä hetkellä huomioida budjetissa, mutta sen osittainen palautus huomioidaan, melko käsittämättömästi, tulona, eli saamme reilut 2 miljardia. Ilmeisesti ajatuksena on, että se maksetaan takaisin sitten joskus.
Suomen osuus rahaston veloista on yhteensä noin 6,5 miljardia euroa, mikä maksetaan takaisin korkoineen alkaen vuodesta 2028 aina vuoteen 2058 saakka. Rahastossa ei toisin sanoen ole lähtökohtaisestikaan kyse lyhyestä tai väliaikaisesta muutoksesta EU:n toimintaan. Rahaston tuista Suomi saa noin 2,7 miljardia euroa. Tuki maksetaan lähivuosina, mutta koko velka korkoineen maksetaan suomalaisten tulevilla tuloilla eli veroilla.
Voidaan arvioida, että Suomen maksuosuus rahastosta tulee korkoineen, jotka alkavat juosta heti, kun velka on otettu, ja maksuineen asettumaan 7 ja 8 miljardin euron väliin. Tämä on kuitenkin vain arvio, koska Euroopan unionin myöntämien lainojen korkoa ei vielä tiedetä eikä ole tiedossa, ottaako Suomi EU:n tarjoamaa lainaa. Alustavien tietojen mukaan EU:n lainojen korko olisi korkeampi kuin mitä Suomi itse maksaisi velasta, joka olisi otettu omissa nimissämme.
Jäsenmaan ajautuessa maksukyvyttömäksi muiden maiden vastuu rahastosta saa sopimuksen mukaan nousta korkeintaan kaksinkertaiseksi. On kuitenkin lähtökohtaisesti selvää, että rahaston velalle on aina löydettävä maksaja. Jollei valtioille sovittua maksukattoa ylitetä jonkin jäsenmaan ajautuessa maksukyvyttömyyteen, joutuvat kansalaiset maksajiksi jollain toisella tavalla, kuten korkeampina EU-veroina/‑maksuina tai pidempiaikaisina korollisina lainoina, jotka maksetaan verotuloistamme.
Maksujen maksimiraja pitää siten vain, jos jäsenvaltiot eivät ajaudu maksuvaikeuksiin seuraavien 30 vuoden aikana. Ottaen huomioon, että viimeisten kymmenen vuoden aikana viisi euromaata, Espanja, Irlanti, Kreikka, Kypros ja Portugali, on ajautunut maksuvai-keuksiin, tätä oletusta ei voida pitää realistisena.
390 miljardin euron lahjoitusosuudesta jaetaan 312,5 miljardia alla esiteltävien kriteereiden mukaan. Loput 77,5 miljardia euroa kanavoidaan erilaisten rahastojen, kuten maaseudun kehittämisrahaston ja oikeudenmukaisen siirtymän rahaston, kautta.
70 prosenttia rahaston 312,5 miljardin euron avustuksista jaetaan väestömäärän, asukasta kohden mitatun bruttokansantuotteen sekä vuosien 2015—2019 työttömyysasteen mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että köyhät, väestöltään suurimmat jäsenmaat, joissa on ollut korkea työttömyys vuosina 2015—2019, saavat suurimmat avustukset. Lopun 30 prosentin avustuksien jakokriteerit ovat vuoden 2020 bruttokansantuotteen pudotus, vuosien 2020 ja 2021 bruttokansantuotteen kokonaispudotus, käänteinen asukasta kohden mitattu bruttokansantuote sekä väestömäärä.
Rahaston jakoperusteet eivät toisin sanoen edes pääosiltaan yritä kattaa koronavaikutuksia, vaan kyseessä ovat suorat tulonsiirrot rikkailta köyhemmille ja talousasiansa huonosti hoitaneille jäsenmaille. Tämän vuoksi rahaston oikeampi nimitys olisi tulonsiirtorahasto, koska siihen — eli tulonsiirtoihin — se ensisijaisesti pyrkii. Käytämme rahastosta tästä eteenpäin tätä nimeä.
Komission ehdotuksen perusteella suurimmat avustuksien saajat vuosina 2021—2023 olisivat: Viro noin 1 miljardi, eli se olisi noin kymmenen prosenttia valtion vuoden 2020 budjetista; Kreikka 16 miljardia eli noin 18 prosenttia valtion vuoden 2020 budjetista; Puola 23 miljardia eli noin kymmenen prosenttia valtion vuoden 2020 budjetista; Ranska 37 miljardia, noin kolme prosenttia valtion vuoden 2020 budjetista; Espanja 59 miljardia, noin 11 prosenttia valtion vuoden 2020 budjetista; ja Italia 65 miljardia, mikä vastaisi noin seitsemää prosenttia valtion vuoden 2020 budjetista.
Summat ovat monissa maissa valtavia suhteutettuna niiden budjetteihin, etenkin kun huomioidaan että 70 prosenttia eli 218,75 miljardia euroa avustuksista maksetaan vuosina 2021—22 ja loput 93,75 miljardia vuonna 2023. Rahat pitää käyttää jo vuoden 2026 loppuun mennessä. Tämä raha on tulossa valtioille niiden jo käynnistämien massiivisten velkaelvytysoperaatioiden päälle. Tämänkin vuoksi on epätodennäköistä, että EU-rahoille löytyy tuottavia investointikohteita.
Koska useimmat maat saavat lainarahaa markkinoilta hyvin halvalla, on todennäköistä, että komission tarjoama suhteellisen korkeakorkoinen lainaraha ei niitä suuresti kiinnosta. Kaikki jäsenmaat saavat myös tällä hetkellä lainaa kriisien hoitoon vuonna 2012 perustetusta Euroopan vakausmekanismista eli EVM:stä negatiivisella korolla. Koska lainaan liittyy ehtoja, joissa vaaditaan talousuudistuksia, EVM:n tarjoama laina ei ole kiinnostanut koronakriisistä eniten kärsiviä maita.
Sitäkin suurempi on ollut kiinnostus tulonsiirtorahaston tarjoamaan lahjarahaan, joka ei maksa mitään ja jota ei tarvitse koskaan palauttaa. Esimerkiksi Espanja ja Italia ovat jo budjetoineet rahaston varat ennen kuin rahastosta on edes päätetty jäsenmaiden kansallisissa parlamenteissa.
Koska rahaston lahjaosa on verrattain pieni, alle kolme prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta, ehdotuksia rahoituksen ja erityisesti tulonsiirtojen määrän kasvattamiseen ja keston pidentämiseen on odotettavissa. Voidaan myös perustellusti olettaa, että yllä mainitut maat odottavat saavansa EU:lta tulonsiirtoja myös jatkossa.
Rahaston julkilausuttu tarkoitus on elvyttää euromaiden talouksia lisäämällä investointeja muun muassa ilmastoa ja digitaalista taloutta edistäviin kohteisiin. Tavoitteena on sekä talouden elvyttäminen että muodissa olevien yhteiskunnallisten tavoitteiden edistäminen investointeja suuntaamalla. Komissio käyttääkin rahastosta nimeä Next Generation EU. EU:n olettamuksen mukaan rahaston avulla työttömyys laskee, taloudellinen ja poliittinen vakaus lisääntyy, kasvu ja hyvinvointi paranevat ja velka voidaan maksaa takaisin aikanaan ongelmitta.
EU, Suomi mukaan lukien, epäilemättä tarvitsee lisää investointeja kansainvälisesti kilpailukykyisen tuotannon lisäämiseksi. Tällaisia investointeja eivät kuitenkaan ole enää pitkään aikaan rajoittaneet rahoituksen puute tai sen kalleus. Varsinkin suuret yritykset ovat voineet helposti rahoittaa kannattavia investointeja laskemalla liikkeelle matalakorkoisia velkakirjoja kansainvälisillä pääomamarkkinoilla. Pienten yritysten pankkirahoituksen saatavuuskin on helpottunut, vaikkei samassa määrin.
Yritysten investointitoiminnan vähenemisen keskeiseksi syyksi vuosien 2007—2008 finanssikriisin jälkeisenä aikana arvioidaan useiden yritysten toimintaympäristön epävarmuus. Euroopassa pankkisektori ei myöskään koskaan ole kunnolla toipunut finanssikriisistä. Kasvavat poliittiset jännitteet ja koronakriisin torjumisen taloudelliset seuraamukset ylläpitävät epävarmuutta, mikä pitää yritysten investointihalukkuuden edelleen alhaisena. Samalla Euroopan keskuspankin EKP:n ja muiden keskuspankkien erittäin elvyttävä rahapolitiikka, eli hyvin alhaiset korot, on lisännyt niin kutsuttujen zombieyritysten määrää: ne eivät investoi, koska ne eivät pysty kattamaan velanhoitomenojaan liikevoitostaan.
Tulonsiirtorahasto perustuu ajatukseen, että julkisen vallan rahoitus ja valvonta tarvitaan suositun yhteiskuntapolitiikan kannalta hyväksyttävien investointien aikaan saamiseksi yksityisellä sektorilla. Koska yritykset joka tapauksessa toteuttavat kannattaviksi kokemansa investoinnit, tukee elvytysrahasto siten etenkin kannattamattomia tai erityisen riskialttiita yksityisiä sijoituksia julkisella rahalla. Niiden yhteiskunnallinen ja poliittinen arvo riippuu sitä, ovatko poliittiset päättäjät arvioineet yhteiskuntien tulevat tarpeet oikein vaiko eivät. Voidaan esittää perusteltuja epäilyjä, että juuri poliittiset johtajat olisivat hyviä arvioimaan oikein yhteiskunnan investointitarpeet. Komission on ylipäätään erittäin vaikea valvoa, että rahat menevät edes oikeisiin kohteisiin.
Jäsenmaissa yritykset tai julkiset yhteisöt tulevat todennäköisesti esittämään elvytysrahoilla tuettaviksi etupäässä hankkeita, jotka muutenkin aiotaan toteuttaa mutta jotka eivät ole vielä käynnistyneet. Jos nämä toteutetaan elvytysrahoilla, on rahaston tavoitteet nimellisesti saavutettu, vaikka yritykset käyttäisivät näin vapautetut rahoitusvaransa muuhun. Jos varat käytetään taseen vahvistamiseen tai osingonjakoon, jää työllisyysvaikutus lyhyellä aikavälillä syntymättä. Tällöin elvytysraha on yksinkertaisesti lisäys vastaanottajien käytettävään tuloon eikä viime kädessä vaikuta juurikaan hyväksyttyjen hankkeiden kokonaismäärään.
Käyttäessään rahaston varoja julkisiin investointeihin valtio tukee kotimaista kysyntää samalla tavalla kuin jos olisi sen tehnyt itse hankkimillaan lainavaroilla. Koska kaikki EU-maat saavat tällä hetkellä edullista lainaa rahoitusmarkkinoilta ja koska EVM tarjoaa EU-valtioille tällä hetkellä lainaa negatiivisella korolla, rahastolla ei ole mitään taloudellisia perusteita.
Tulonsiirtorahaston julkilausuttu idea on, että jäsenvaltiot tukirahoillaan synnyttävät nimenomaan viranomaisten taholta hyväksyttäviä investointeja ja toimintaa, jotka eivät muuten olisi nähneet päivänvaloa. Tämä kiihdyttäisi kasvua ja parantaisi työllisyyttä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Kuten yllä on selitetty, käytännössä lisärahoitus tulee todennäköisesti kohdistumaan heikkotuottoisiin yksityisiin tai pelkästään julkisiin hankkeisiin. Niiden vaikutus kasvuun ja työllisyyteen on vähäinen ja hidas. Taloutta elvyttävää vaikutusta ei voidakaan taata.
Rahasto on myös pieni suhteessa EU:n jäsenmaiden talouksiin. Rahasto on myös pieni verrattuna EKP:n ylläpitämään ja valtioiden menoja mahdollistavaan rahavyöryyn, jonka se on toteuttanut erilaisten velkakirjojen osto-ohjelmien kautta. Rahasto ei myöskään ratkaise euroalueen perusongelmaa, joka on Italian ja Espanjan julkisen velan kestämätön taso.
Jotkut valtiot saavat siis liian paljon rahaa kerralla investoidakseen ne tuottavasti, mutta rahasto ei myöskään pyri ratkaisemaan tiettyjen jäsenmaiden pitkäaikaisia talousongelmia eikä sen kokoluokka riitä näiden maiden ylivelkaantuneisuuden hoitoon. Rahasto onkin paradoksaalisesti yhtä aikaa sekä liian iso että liian pieni. Tämä epäsuhta luonnollisesti heikentää sen elvyttävää vaikutusta, joka vain kannustaa taloutensa huonosti hoitaneita maita vaatimaan jatkossa lisää tulonsiirtoja. Tämän vuoksi rahastosta todennäköisesti tulee pysyvä osa EU:ta.
Kiireellisemmäksi kuin yritysten investointien edistäminen voi useissa jäsenmaissa nousta pankkien maksukyvyn varmistaminen. Euroopan pankkiviranomaisen johtaja José Manuel Campa totesi toukokuussa, että rahaston 500 miljardin tuolloin avustuksina jaettavaksi suunniteltu osa pitäisi käyttää kokonaisuudessaan Euroopan pankkien pääomittamiseen. Tällaista lausuntoa pankkivalvojalta voidaan pitää erittäin poikkeuksellisena ja hyvin huolestuttavana. Pelkästään Italian pankkien pääomitustarpeeksi arvioitiin kesällä 300—400 miljardia euroa. Summa on nyt todennäköisesti merkittävästi suurempi. Eurooppaa uhkaa pankkikriisi.
Rahaston varsinainen tarkoitus onkin aivan toinen, eli tulonsiirtomekanismin luominen, kuin EU-talouksien ratkaiseva elvyttäminen, ja sen elvytyskykyä voidaan perusteellisesti pitää hyvin vaillinaisena. EU:n esittämä arvio, että rahasto johtaisi Euroopan talouskasvun merkittävään nopeutumiseen, on paikkansa pitämätön ja tarkoituksellisesti harhaanjohtava.
Tulonsiirtorahaston todellinen merkitys on, että se muuttaa EU:n toimintaperiaatteita. Se lisää EU-jäsenmaiden yhteisvelkaa ja niiden välisiä tulonsiirtoja. Se myös sitoo muutettuja toimintaperiaatteita vastustavat jäsenmaat uusilla maksuvelvoitteilla lujemmin uuteen Euroopan unioniin. Se lisäksi perustavalla tavalla muuttaa EU:n tulonsiirtojen luonnetta, jotka aikaisemmin ovat koostuneet lähinnä EU-tason maataloustuista.
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) artikla 125 toteaa, että unioni ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita jäsenvaltioiden keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU ei saa vastata jäsenvaltioiden budjettialijäämistä, eli se ei saa jakaa niille tulonsiirtoja, kuten avustuksia, valtion maksuaseman parantamiseksi. Käytännössä tämä kieltää fiskaaliunionin synnyttämisen, missä maat alkaisivat ottaa laajaa vastuuta toistensa julkisen talouden hoidosta. Ehdotetun rahaston varat maksetaan valtioille, mikä vapauttaa niiden budjeteista varoja muuhun toimintaan. Rahat myös jaetaan ensisijaisesti perustuen maiden välisiin talouseroihin. Kyseessä on siis puhdas tulonsiirto. Tätä asiaa ei voi taloustieteellisesti kiistää. Sen takia rahasto rikkoo SEUTin artiklaa 125.
EU:n perussopimusten artiklan 310 mukaan budjetin tulojen ja menojen on oltava tasapainossa. Tämä tarkoittaa, ettei budjetin menopuolta saa rakentaa velalle, niin kuin ehdotetussa rahastossa on tapahtumassa.
Artiklan 122 mukaan perussopimusten periaatteista voidaan poiketa esimerkiksi luonnonkatastrofien tai poikkeuksellisten tapahtumien seurauksena. Juuri tähän mahdollisuuteen on komissio nyt vedonnut. Oikeusoppineet esimerkiksi Saksassa ovat kuitenkin huomauttaneet, että artikla on kyseenalainen peruste tulonsiirtorahastolle, koska se koskee katastrofiapua yksittäisten maiden kohdalla. EU:n budjetin rakentamista velalle ei voi sillä perustella.
Juha Jokela, Markku Kotilainen, Teija Tiilikainen ja Vesa Vihriälä toteavat EU:n suuntaa hahmotelleessa vuonna 2014 julkaistussa raportissaan, että fiskaaliunionin rakenteiden luominen edellyttää muutoksia perussopimuksiin. Tätä aikaisemmin selkeänä pidettyä tulkintaa, johon perustuslakivaliokuntamme kesäkuussa 2020 yhtyi, ollaan nyt käsittämättömällä tavalla ohittamassa sekä komissiossa että hallituksessamme.
Rahasto myös palkitsee suuria, jo kauan talouspoliittisesti huonosti onnistuneita jäsenmaita, kuten varojen jakokriteereistä käy ilmi. Siinä mielessä rahastossa on kyse tulonsiirtounionin, toisin sanoen fiskaaliunionin, luomisesta EU:n sisälle. Yllä mainitut perussopimuksen kiellot tukevat käsitystä, ettei yksikään jäsenmaa ole tähän sitoutunut EU:hun liittyessään.
Mikään ei viittaa siihen, että jäsenmaiden talouspolitiikka olisi radikaalisti muuttumassa tulonsiirtoja ja rahoitusavun tarvetta vähentävään suuntaan. Edessä onkin todennäköisesti lisää kriisejä, jotka käytettäneen rahaston käyttöiän pidentämiseen ja laajentamiseen. Muun muassa Saksan sosiaalidemokraatit sekä EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde ovat jo ehdottaneet, että rahastosta tulee pysyvä osa EU:ta.
Olisi sinisilmäistä olettaa, että nämä painavat puheenvuorot EU:ssa ohitettaisiin ja että kriisejä ei tulisi jatkossa lisää. Rahastoa tultaisiin hyvin todennäköisesti käyttämään myös jatkossa, eli siitä tulisi pysyvä osa EU:ta. Tämä herättää kysymyksen: miten siitä pääsisi pois? [Mika Niikko: Ei mitenkään, ei pääse pois!]
Koska rahasto luodaan tavallisella EU-asetuksella, se sitoo jokaista jäsenmaata niin kauan kuin asetus on voimassa ja maa on EU:n jäsen. EU:n komission antama asetus astuu voimaan ilman, että maiden parlamentit säätävät siitä lakia.
Vaikka itse rahasto syntyy asetuksella ja jäsenmaiden määräenemmistön kannatuksella, vaatii päätös sen rahoittamisesta eli rahaston kyvystä ottaa velkaa jäsenmaiden yksimielisyyttä ja siten jokaisen maan parlamentin hyväksynnän. Jos yksikin jäsenmaa kieltäytyy rahaston rahoittamisesta, rahasto ei voi ottaa yhteisvastuullista velkaa. Rahastoa haluavien jäsenmaiden pitäisi tällöin viime kädessä luoda rahasto EU-säädösten ulkopuolella, esimerkiksi maiden välisellä sopimuksella. Tästä keskusteltiinkin Puolan ja Unkarin vastustaessa rahaston ehtoihin kirjattua oikeusvaltioperiaatetta.
Koska rahasto on perustettu EU-asetuksella, siitä ei voi erota sen jälkeen, kun se on perustettu ja sen rahoitus on hyväksytty kansallisessa parlamentissa. Ero rahastosta olisi mahdollista vain EU-eron yhteydessä, jolloin eroavalta maalta joka tapauksessa vaadittaisiin jo tehtyjen sitoumusten hoitamista, kuten Britannialta brexitin tapauksessa.
Suomelle tämä tarkoittaa, että jos rahastolle hyväksytään rahoitus eduskunnassamme, pääsemme siitä eroon ainoastaan eroamalla EU:sta. Maksuista emme välttämättä pääse eroon edes silloin, koska olisimme niihin eduskunnan päätöksellä sitoutuneet. Käytännössä rahastosta eroaminen vaatisikin sekä EU-eron että maksukyvyttömäksi julistautumisen.
Varmin tapa ’erota’ rahastosta ja vähentää riskiä joutua vähitellen kasvavien tulonsiirtopäätösten kohteeksi onkin olla hyväksymättä sen rahoitusta eduskunnassamme. Eduskunnan tulevankin vastustuskyvyn parantamiseksi olisi hyvä, että jo nykyisestä, pitkälle ehtineestä ehdotuksesta käytäisiin vilkas ja kriittinen julkinen keskustelu.”
Arvoisa rouva puhemies! Suomessa on totuttu käymään keskustelua siitä, kuinka suureksi jäsenmaksumme on ajan myötä kasvanut ja mitä sillä saadaan vastineeksi. Tällainen tulorakenne, että EU kerää jäsenmaksuna valtioilta tuloja, on ehkä jossain määrin hillinnyt unionin budjetin kasvuhaluja. Tulevaisuudessa tilanne ei kuitenkaan enää välttämättä ole näin. Elpymispaketin yhteydessä on esitetty, että jatkossa EU voisi hankkia tuloja erinäisin veroratkaisuin. Tässä ensi vaiheessa puhutaan esimerkiksi muoviverosta, jonka ei sanota kuitenkaan olevan vero. Yhtä kaikki, EU:lla vaikuttaa olevan yhä kasvava tarve päästä jäsenmaiden kansalaisten kukkarolle ilman, että valtiot itse päättäisivät siitä, miten kansalaisiltaan veroeurot keräävät. Syy, miksi tämä on äärimmäisen ongelmallista, on se, että jos EU:lle lähdetään pala kerrallaan rakentamaan verotusoikeutta, on kierre valmis ja loputon.
Avatakseni hieman tätä ongelmaa suomalaisen veronmaksajan näkökulmasta siteeraan seuraavaksi Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen kommentteja, joita hän viime vuoden heinäkuussa esitti MTV:n haastattelussa tätä elpymispakettia ja sen yhteydessä esitettyjä verotuskaavailuita koskien: ”Yhteiset velat EU:n piikkiin ja EU:n budjettia vastaan ovat ihan uusi piirre. Voi sanoa, että pikkuinen askel fiskaali- ja liittovaltion suuntaan otettiin. Siinä mielessä pirulle on annettu pikkusormi. Veronmaksajan kannalta on huolestuttavaa, koska valtio ja kunnat jatkavat myös kasvamistaan ja sinne päälle tulisi liittovaltio. Jatko ratkaisee sitten, miten tässä käy.” ”Mikään näistä kansallisista veroista ei alene, jos EU-tasolle tulee uutta verotusta. Nimenomaan EU:n verotusoikeus on herkkä kysymys, jos siihen suuntaan mentäisiin. Jos EU:n talous kasvaa, niin sitä kautta julkiset menot kasvavat. Korostan, että valtio ja kunnat eivät tingi mistään tässä yhteydessä. Pikkuhiljaa on riski, että myös verotus kiristyy.” ”Ensi vuoden alussa on tulossa niin sanottu muovivero, jossa osa Suomen jäsenmaksusta laskettaisiin muovijätteen määrän perusteella. Se ei ole vielä vero, mutta paketissa esitetään useita ideoita EU-tason veroiksi. Siellä on digi- ja finanssialan transaktioveroa sekä hiilitulleja. Näitä kun ruvetaan säätämään, niin ne ovat uutta verokuormaa kaikkien nykyisten verojen päälle.” ”Itse suhtaudun hyvin kielteisesti EU-tason verotusoikeuteen. On parempi, että Suomi ja muut valtiot verottavat ja rahoittavat EU:ta ja EU:n menot pidetään matalina. Se on parempi tapa, jos ei jatkuvasti haluta kiristyviä veroja.”
Myös kokoomukselle tärkeäksi muodostunut valtiovarainvaliokunnan mietintö sivusi näitä verotuksellisia kysymyksiä kahdessa lausumassa. Näitä lausumia oli siis yhteensä kahdeksan kappaletta, mistä mainitsin jo aiemmin puheessani. Verotuksellisesta näkökulmasta merkityksellisimmät ovat kohdat 6 ja 7. Eli 6: ”Eduskunta edellyttää, että Suomi noudattaa vakiintuneita veropoliittisia kantojaan eikä hyväksy Suomelle haitallisia ylikansallisia veroja. 7: ”Eduskunta edellyttää, että Euroopan unionin uusien varojen järjestelmän kehittäminen ei johda Suomen kokonaisveroasteen nousuun.”
Kun EU:n kohdalla on niin monesti nähty se, johon Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipiläkin viittasi tämän valtiovarainvaliokunnan mietinnön kohdalla, että pykäliä, rajoja, esteitä, sopimuksia ja kaikkia muitakin mahdollisia voidaan tarpeen tullen kiertää, niin näidenkään lausumien en näkisi siksi olevan sellaisia, jotka mahdollistaisivat suomalaisen veronmaksajan levolliset yöunet. Päinvastoin ei olisi ihme, jos yöunia häiritsemään hiipisivät pikkuhiljaa jos jonkinmoiset painajaiset: Kuntien kehnon taloustilanteen sanotaan kasvattavan verotustarpeita. Valtion holtiton rahankäyttö ei ainakaan kevennä tulevaisuuden verotaakkaa. Maakuntaveroakin esitetään, ja nyt puhutaan jo EU-tason verotuksesta. Jos näiden jälkeen vielä jotain palkasta jäisi käteen, olisi sekin viimeistään tiessään, kun palkkapäivänä kurvaa bensapumpun kautta töistä kotiin. Tässä valtiovarainvaliokunnan mietinnön lausumien 6. kohdassa mainittu verotuksen haitallisuuskin on kovin häilyvä käsite, joka jättää paljon arvailujen varaan siitä, minkälaista verotusta ylipäätään pidetään haitallisena ja mitä pidetään ei-haitallisena. Voidaanko sitä tulkita siten, että veron haitallisuuden arviointi riippuu siitä, kuka milloinkin on hallitusvastuussa? Esimerkiksi jos vaikkapa vihreät haluaisivat ylikansallisen lisäveron dieselille, eivät he luultavasti näkisi sitä haitallisena ylikansallisena verona, mutta moni suomalainen äänestäjä ei varmasti jakaisi tätä mielipidettä. Valtiovarainvaliokunnan mietinnön lausumien 7. kohta edellyttää, että kokonaisveroaste ei siis saisi Suomessa nousta uusien varojen järjestelmän kehittämisen seurauksena. Miten sitten esimerkiksi tulkittaisiin tilannetta, jossa kokonaisveroaste pysyy samana mutta sen lisäksi tulee esimerkiksi muovimaksu ja hiilimaksu, joita ei luokiteltaisi veroiksi? Veronmaksajien näkökulmasta on kuitenkin yhdentekevää, millä termeillä mitäkin kulua nimitetään, jos tosiasia on se, että palkan ostovoima on kaiken poliitikkojen termijumppaamisen jälkeen pienempi.
Arvoisa rouva puhemies! EU:n elpymispaketin hyväksyessään jäsenmaat asettaisivat perussopimukset niin sanotusti kelluvaan tilaan. Perussopimukset voisivat tarkoittaa sitä, mitä niissä lukee ja mikä niiden henki on, mutta sen lisäksi ne voisivat niiden vastaisen tulkinnan myötä tarkoittaa myös päinvastaista. Kun sopimuksen tulkintaa aletaan muuttamaan niin, että se tarkoittaa kaikkea, se ei tarkoita enää mitään.
Tässä puheen aikana on viitattu artikloihin 125 ja 310, jotka ovat muotoiluissaan ja ilmaisuissaan yksiselitteisiä velkaunionin kieltämiseksi. Mutta niitä ei ole vielä luettu, ja nyt luen nuo lyhyet artiklat läpi eduskunnan pöytäkirjoihin, mitä niissä konkreettisesti sanotaan ja kuinka me ollaan vastoin näitä eduskuntana rikkomassa nyt EU:n perussopimuksia, kertoi tämä hieman poliittisella agendalla oleva EU:n oikeuspalvelu, niin kuin todettiin, mitä tahansa.
Ensimmäisenä artikla 125 elikkä aiempi EY-sopimuksen artikla 103: ”Unioni ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita jäsenvaltioiden keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi. Jäsenvaltio ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita toisen jäsenvaltion keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi.”
Sitten katsotaan vielä artiklan 310 sisältö, josta kohdat 1—5 koskettavat tätä käsiteltävänä olevaa asiaa. Eli artikla 310, joka on siis aiempi EY-sopimuksen artikla 268:
”1. Kaikki unionin tulot ja menot arvioidaan kutakin varainhoitovuotta varten ja otetaan talousarvioon. Euroopan parlamentti ja neuvosto vahvistavat unionin vuosittaisen talousarvion artiklan 314 mukaisesti. Talousarvioon otettujen tulojen ja menojen on oltava tasapainossa.
2. Talousarvioon otetaan vain kyseisen varainhoitovuoden menot artiklassa 322 tarkoitetun asetuksen mukaisesti.
3. Talousarvioon otettujen menojen toteuttaminen edellyttää, että ensin on annettu oikeudellisesti velvoittava unionin säädös, joka toimii oikeusperustana unionin toiminnalle ja vastaavan menon toteuttamiselle artiklassa 322 tarkoitetun asetuksen mukaisesti, lukuun ottamatta siinä säädettyjä poikkeuksia.
4. Talousarvion kurinalaisuuden turvaamiseksi unioni ei anna sellaisia säädöksiä, joilla saattaa olla huomionarvoisia vaikutuksia talousarvioon, ellei se esitä vakuuksia sille, että näistä säädöksistä aiheutuvat menot voidaan rahoittaa unionin omilla varoilla ja artiklassa 312 tarkoitettua monivuotista rahoituskehystä noudattaen.
5. Talousarviota toteutetaan moitteettoman varainhoidon periaatteen mukaisesti. Jäsenvaltiot ja unioni toimivat yhteistyössä varmistaakseen, että talousarvioon otetut määrärahat käytetään tämän periaatteen mukaisesti.”
Jokainen pystyy käydä itse lukemassa nämä edelleen voimassa olevat artiklat EU:n sivuilta, ja sinne pääsee helposti googlaamalla eli kirjoittamalla hakukenttään esimerkiksi seuraavat sanat: EU, artikla ja sitten perään vielä se numero — ja aina löydät sinne perille. Artiklat on käännetty kaikkien jäsenmaiden kielille, joten suomenkielisen version pääset tarkistamaan fi-kuvakkeesta. Sieltä löytyvät nämä selkeät säännöt, joita eduskunta nyt meinaisi lähteä rikkomaan, jos elpymispaketin hyväksyisi.
Arvoisa rouva puhemies! Kun seuraa keskustelua, jossa puhutaan EU:sta ja tulonsiirroista, saattaa monella kansalaisella mennä pää pyörälle. Yhtäältä sanotaan, että EU ei ole tulonsiirtounioni, toisaalta sanotaan, että se on tulonsiirtounioni. Joku sanoo, että elpymispaketti ei vie EU:ta tulonsiirtounioniksi, ja neljäs sanoo, että se on vain askel kohti tulonsiirtounionia.
Tulonsiirrot ovat kuitenkin tosiasia, jota me emme tässä yhteydessä pääse pakoon, vaikka kuinka kääntelisimme. Lienee useimpien mielestä selvää, että tässä elpymispaketissa on kyse tulonsiirroista. Se ei siitä muutu miksikään. Ei edes sillä sanakikkailulla, että sanotaan unionin olevan vain unioni, joka tekee vain kertaluontoiset tulonsiirrot. On sekin tietyssä mielessä totta, että ilman tätä elpymispakettiakin EU:ssa tapahtuu jatkuvasti tulonsiirtoja, kun se harjoittaa jäsenmaksujen turvin tukipolitiikkaansa.
Arvoisa rouva puhemies! Se, mikä tässä elpymispaketissa on oleellisesti erilaista tämän keskustelun kannalta, on se, että elpymispaketin myötä tullaan avanneeksi aivan uusi luku EU:n oppikirjassa, jossa alkaa olemaan yliviivattuja periaatteita jo siinä määrin, että yliviivauskynästä alkaa loppua muste. Aiemmasta poiketen nyt ollaan avaamassa tietä sellaiselle moraalikadon sivupolulle, että heikommassa jamassa olevan jäsenmaan ei ole edes kannattavaa laittaa talouttaan kuntoon. Jos aiemmin ajateltiin, että euroalueella nähdyt lainapaketit ovat sellaisia, jotka rapauttavat hyvän taloudenpidon periaatteita, minkälainen rapauttava vaikutus onkaan tulonsiirroilla, joita ei tarvitse koskaan maksaa takaisin?
Arvoisa rouva puhemies! Olen tässä kuvannut sitä, minkälaisia elementtejä meillä on nyt varsinkin tässä EU:n elpymispakettikeskustelussa komission ja merkittävien EU-johtajien suusta maalailtu. On puhuttu tosiaan ihan rehellisesti velkaunionista ja tulonsiirto-unionista ja ollaan puhuttu siitä, kuinka tämä elpymispaketti, jos me sen hyväksyisimme, avasi portit ja legitimitoisi tällaisia asioita. Tähän tämä tulee johtamaan: me tullaan rakentamaan näillä päätöksillä täysverinen liittovaltio askel askeleelta, jos me ei pysähdytä ottamasta niitä askelia, mitä me nyt ollaan ottamassa.
No, entä sitten meidän perussuomalaisten vaihtoehdot tämän kaiken keskellä?
Arvoisa rouva puhemies! Usein kuulee tässäkin salissa kysyttävän, mikä on se perussuomalaisten vaihtoehto. Voisi ajatella, että viimeistään näiden viime päivien aikana käytyjen puheiden jälkeen myös perussuomalaisten ajatusmaailma ja vaihtoehdot EU-politiikan osalta olisivat kirkastuneet yhä useammalle tässä salissa istuvalle kansanedustajalle.
Me perussuomalaisissa pidämme tärkeänä sitä, että EU:ssa sovituista periaatteista pidetään...
Puhemies Anu Vehviläinen
:Arvoisa puhuja! Pidän tässä kohtaa viiden minuutin teknisen tauon. Voitte jatkaa sen jälkeen puhetta, mutta pidän viiden minuutin teknisen tauon tässä kohtaa.
Arvoisa puhemies! Täällä on ilmeisesti kolme puhemiestä tässä eduskunnassa, niin mitenkä nyt on... Edustajan puheoikeuttahan ei saa rajoittaa.
Puhemies Anu Vehviläinen
:Minä en rajaa teidän puheoikeuttanne. Te voitte jatkaa, kun minä tulen tähän hetken päästä takaisin. Minä käyn vaihtamassa maskin, ja se johtuu myös siitä, että te ette pidä tässä oman puheenvuoronne aikana maskia.
Kysyin tässä aikaisemmin juuri, onko maskeja siellä valmiina. Kun meillä on eduskunnan virkamiehistö, niin onko mitenkään mahdollista, että yksikään tässä talossa toimiva eduskunnan virkamies ei pystyisi toimittamaan tänne maskilootaa? Meilläkin on tässä, ja minä voin toimittaa teille tästä alhaalta.
Puhemies Anu Vehviläinen
:Minä pidän nyt viiden minuutin teknisen tauon.
Täysistunto keskeytettiin kello 0.02.
Täysistuntoa jatkettiin kello 0.06
[Puhuja odotti puhujakorokkeella tauon ajan]
Puhemies Anu Vehviläinen
:Edustaja Tynkkynen voi jatkaa puheenvuoroaan.
Kiitoksia, arvoisa rouva puhemies! On sekin tietyssä mielessä totta, että ilman tätä elpymispakettiakin EU:ssa tapahtuu jatkuvasti tulonsiirtoja, kun se harjoittaa jäsenmaksujen turvin tukipolitiikkaansa, mutta se, mikä tässä elpymispaketissa on oleellisesti erilaista tämän keskustelun kannalta, on se, että elpymispaketin myötä tullaan avanneeksi aivan uusi luku EU:n oppikirjassa, jossa alkaa olemaan yliviivattuja periaatteita jo siinä määrin, että yliviivauskynästä alkaa loppua muste. Tähän jäin, ja sen jälkeen siihen perussuomalaisten vaihtoehtoon:
Me perussuomalaisissa pidämme tärkeänä sitä, että EU:ssa sovituista periaatteista pidetään kiinni eikä rakenneta sellaisia ratkaisuja, joiden seuraukset ovat haitallisia viimeistään pitkällä aikavälillä. Jos sellaisia ratkaisuja esitetään, perussuomalainen linja on, ettei niitä tule hyväksyä. Kokoomukselle saattaa tulla yllätyksenä, että näinkin selkeä linja on mahdollinen. On itseni mielestä hämmästyttävää, ettei tälle perussuomalaisten linjalle löydy laajempaa, puoluerajat ylittävää yhteisymmärrystä tästä salista. Erityisen hämmästyttävää siitä tekee se, että nämä periaatteet tuntuivat ennen olevan sellaisia, joita pidettiin itsestäänselvyytenä useimpien poliitikkojen keskuudessa. Näkisinkin tärkeänä, että EU:n suunta käännettäisiin sellaiseksi, jollaisena se on aiemmin ollut toimiva: ei liitoksissaan natiseva ja savuttava tulonsiirtoaparaatti, joka käyttää polttoaineenaan yksi kerrallaan tulipesään lentäviä periaatteitaan.
EU:n tulisi aiemmin sovittujen periaatteiden puitteissa olla taloudellinen yhteenliittymä, joka palvelee kaikkien etua ja joka ennen pitkää vaurastuttaa koko Eurooppaa. EU:n ei tule olla sellainen toimija, joka ottaa jonkun maan vaurautta ja siirtää sitä toiselle. Terve EU ei ole sellainen, johon halutaan päästä tulonsiirtojen tai nettosaamisten vuoksi mukaan. Terve unioni on sellainen, johon halutaan mukaan sen tarjoamien, kaikkia hyödyttävien taloudellisten mahdollisuuksien vuoksi. Kaikkia hyödyttäviä taloudellisia mahdollisuuksia ovat esimerkiksi tavaroiden vapaa liikkuvuus, kaupan normit sekä tarpeelliset yhteiset laatustandardit. Talouttaan kannattaa laittaa kuntoon, jotta saisi jatkossakin hyötyä näistä elementeistä.
Kaikkia hyödyttävä taloudellinen mahdollisuus ei kaikista korupuheista huolimatta ole elpymispaketti tai mikään sitä muistuttava kokonaisuus. Kun elpymispakettia ja EU:n integraatiokehitystä runnotaan väkisin eteenpäin, tullaan samalla kylväneeksi pitkin mannerta sellaista eripuran siementä, joka ei missään kasvuolosuhteissa ole Euroopalle hyväksi.
Jos tällä tavoin tavoitellaan yhtenäisempää Eurooppaa, ovat keinot silloin auttamatta vääriä. Yhtenäisempi Eurooppa saavutetaan siten, että eri valtioiden väestöt kokevat unionin toiminnan oikeudenmukaiseksi, [Jussi Halla-aho: Juuri niin!] demokraattiseksi ja sellaiseksi, jonka ei nähdä loukkaavan tarpeettomalla tavalla valtioiden suvereniteettia. Nyt näissä kaikissa on puutteita, joita olisi välttämätöntä korjata, jos mielitään saavuttaa vahvempi ja yhtenäisempi Eurooppa.
Kiihtyvää integraatiota vaativien poliitikkojen puheissa on se osa totta, että yhtenäisempi Eurooppa olisi tarpeen, kun suurvaltakilpailu sekä Kiinan ja Venäjän pullistelut vaikuttavat alati voimistuvan. Jos elpymispaketti nähdään tähän ratkaisuna, on silloin syytä kuitenkin kopauttaa kompassiaan ja tarkastella uudemman kerran, mihin suuntaan on syytä EU:ta viedä, jotta tähän haasteeseen pystytään vastaamaan. Ja jos tällainen elpymispaketin hylkääminen todella syöksisi meidät ulkovaltojen kainaloon, on meidän todella syytä vakavoitua ja ryhtyä muihin uudistaviin toimiin.
Euroopan turvallisuus ei voi olla rakennettu tulonsiirtopakettien varaan, sillä silloin jokin on pielessä. Jos EU on rakennettu tulonsiirtopakettien varaan, myös silloin on jokin pielessä.
Vaikuttaa siltä, että EU:ssa ja monien suomalaistenkin poliitikkojen mielessä rankasti yliarvioidaan EU:n erinomaisuus ja aliarvioidaan kansakuntien halu olla luovuttamatta suvereniteettiaan liiaksi maansa rajojen ulkopuolelle. Brexitiä pidettiin vielä jokin aika sitten täysin mahdottomana, mutta nyt se on todellisuutta. Viimeistään sen tulisi herättää EU-politiikan osalta suomalaisia ja eurooppalaisia poliitikkoja. Britannia siis lähti tästä yhteisestä Euroopan unionista pois, koska se ei kokenut enää hyötyvänsä siitä. Brexit ei ole merkki siitä, että nyt voidaan kääntää integraatioruuvia kireämmälle, kun yksi äänekäs vastaanlaittaja on poissa eikä tämä mekastus enää kantaudu kanaalin merenkäynnin takaa Brysseliin saakka. Brexit tulisi nähdä merkkinä siitä, mitä tapahtuu, jos EU:ta kehitetään nähdyllä tavalla. Britit päättivät lähteä EU:sta jo ennen kuin koko elpymispaketistakaan oli tietoa. Siellä kuitenkin nähtiin tämä vuosien kehityskulku, jolle tämä elpymispakettikin on luonnollista jatkumoa. Ei kuitenkaan vaikuta siltä, että brexitistä olisi EU:ssa otettu opiksi, vaan EU jatkaa elpymispaketin ja uusien tulonlähteiden havittelemisen myötä uhmakkaasti samalla vanhalla tiellä.
On totta, että Suomi on kiinteästi osa läntistä yhteisöä ja sen paikka on olla osana läntistä yhteisöä. Tästä ei kuitenkaan seuraa se, että läntisessä yhteisössä olo edellyttää sitä, että olemme lukinneet itsemme sellaiseen unioniin, jossa emme lopulta saa ääntämme kuuluviin ja joka muuttuu toimintaperiaatteiltaan meille vieraaksi.
Elpymispakettikeskustelun myötä usein esille tuotu ”poliittinen pääoma” ja muut vastaavat termit ovat sellaisia, joihin on viitattu jo lukuisasti aiemminkin. Perussuomalaisten EU-politiikkaa linjaava ohjelma vuodelta 2019 kritisoi juuri niiden samojen argumenttien katteettomuutta, joita me näin pari vuotta myöhemmin sitten kuulemme tämän elpymispaketin tiimoilta. Ohjelma on siis julkaistu hyvän aikaa ennen EU:n elpymispakettia. Ohjelmassa linjataan seuraavalla tavalla: ”Suomen päättäjät ja muut mielipidevaikuttajat ovat väittäneet, että Suomi on alistuvalla EU-linjallaan kerännyt huomattavan määrän luottamuspääomaa ja pelimerkkejä ja että on tärkeää istua kaikissa pöydissä. Vähemmän puhetta on ollut siitä, miten tämä pelimerkkien ja luottamuspääoman kerryttäminen on realisoitunut Suomen eduksi unionissa. Tosiasiassa Suomen harjoittama etukäteen antautuminen on heikentänyt Suomen neuvotteluasemaa, koska kaikki tietävät Suomen taipuvan joka ikiseen kompromissiin.” Tämä on meidän perussuomalaisen puolueen eurooppapoliittisesta ohjelmasta, joka tosissaan julkaistiin vuonna 2019, kun ei ollut vielä mitään tietoa koronasta. Me nähtiin jo ennalta, mihin tämä kaikki voi johtaa, ja nyt me ollaan tässä tilanteessa.
Tämän meidän kuvitellun ”poliittisen pääoman” tai ”pelimerkkien” on vaikea nähdä heijastuneen elpymispaketin osalta saatuun neuvottelutulokseen. Eikö sen olisi pitänyt jo näkyä? Ja huonon neuvottelutuloksen jälkeen meille esitetään jälleen, että tulosta ei voi hylätä, koska se vaarantaisi poliittisen pääomamme. Poliittisen pääoman olemassaolon tai sen tuomien lahjojen varaan ei suomalaista EU-politiikkaa olisi syytä rakentaa. Siksi meidän tulisikin tuoda näissä kuuluisissa EU-pöydissä selkeästi esille se, minkälaisessa unionissa me haluamme olla mukana ja minkälaisessa unionissa me emme halua olla mukana. Muutoin unionista kehittyy pala palalta ja elpymispaketti elpymispaketilta sellainen unioni, joka yhä vähemmän toteuttaa niitä periaatteita, jotka ovat tärkeitä. Onkin käsittämätöntä, että tämän elpymispaketin kohdalla esitetään väitteitä, että kyseessä on sellainen paketti, jota Suomi ei voisi kaataa siitä koituvien poliittisten pääomatappioiden vuoksi. Kompromissiratkaisu tarkoittaa sitä, että kaikki voivat ratkaisuun suostua. Kompromissiratkaisu ei tarkoita sitä, että jotkut voivat suostua ja jotkut eivät uskalla olla suostumatta.
Arvoisa rouva puhemies! Me perussuomalaiset olemme pitäneet esillä sitä, että jos jokin EU:n jäsenvaltio ei pärjää EU:ssa, myös pois lähteminen on vaihtoehto. Kun Kreikan tukipaketteja lähdettiin rakentamaan, kerroimme selvästi ääneen, että myös grexit on aito vaihtoehto. Jos jokin EU-maa ei ole valmis pistämään talouttaan kuntoon vaan vaatii mieluummin muita maita maksamaan heidän rellestämisensä, niin sen jälkeen ainoa oikea ratkaisu on laittaa tämä maa ulkopuolelle, ja sitten sen jälkeen kun he ovat laittaneet taloutensa kuntoon, tervetuloa takaisin, ja sen jälkeen löytyy motivaatiota toimia vastuullisesti, ilman että riistetään niiltä mailta, jotka ovat hoitaneet taloutensa hyvin.
Tässä siis perussuomalaisia näkemyksiä. Meillä on myöskin vaihtoehto EU:n elpymispaketille. Me voidaan pitää meidän säännöistämme kiinni, me voidaan uskoa oikeusvaltio-periaatteeseen, me voidaan toteuttaa senkaltaista Euroopan unionia, joka ei riko omia perussopimuksiaan, joka ei riistä toisilta mailta ja joka on yhteinen unioni, jossa kaikki haluavat olla mukana sen takia, että se hyödyttää kaikkia — ei niin, että mukaan tullaan, ja sitten riisto alkaa.
Sitten loppuun:
Olen nyt tähän mennessä käynyt siis läpi sen, että puheeni otsikon mukaisesti EU:n elpymispaketti on liittovaltion kulmakivi, sen, mikä on johtanut tähän pisteeseen, missä kohtaa me olemme nytten, ja sen, kuinka EU:n liittovaltioon ollaan todellakin menossa. Olen kertonut siitä, mitä tämä elpymispaketti käytännössä tarkoittaa, kuinka se ei todellisuudessa hyödytä suomalaisia. Olen puhunut myöskin perussuomalaisten näkemyksistä tähän ja yleisemminkin EU-politiikkaan. Meillä voisi olla parempi tulevaisuus myöskin EU:n osalta, jos meidän huomioita otettaisiin paremmin huomioon.
Nyt lopuksi sitten minulla on tässä kaksi erilaista osiota... Siis ihan rehellisesti ääneen kutsun tätä loppuvetoamiseksi. Minä ihan rehellisesti sanon, että kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat, nämä kaksi osiota ovat teitä varten. Aion vedota teihin, että te kääntäisitte oman äänestyskantanne ei-puolelle, jolloin tämä järkyttävä paketti, mitä on huolellisesti perusteltu, saataisiin kaadettua. Tässä on nyt kaksi vaihtoehtoa: ensin vetoan teihin teidän omien asiantuntijoidenne ja järjestöjenne ja poliitikkojenne kautta, jotka ovat vastustaneet, koska teidän suustanne tämä ei ole tullut, ja sitten vetoan kansalaisiin. Ehkä teen niin, koska kansalaisten ääni on hieman voimakkaampi vielä, että jätetään se loppuun. Eli otetaan ensin teidän omat tahonne, jotka ovat vedonneet teihin mutta nämä ovat todennäköisesti saattaneet jäädä teiltä huomaamatta. Paljon paljon hyvää ajattelua myöskin tähän EU:n elpymispakettiin löytyy teidän riveistänne, jotka tätä pakettia täällä eduskunnassa kannatatte, mutta olisi hyvä, jos te tulisitte samoille linjoille teidän omien jäsenienne kanssa.
Arvoisa rouva puhemies! Tampereen Kokoomusopiskelijat toteaa tiedotteessaan:
”Tampereen Kokoomusopiskelijat kannustaa kokoomuksen eduskuntaryhmää äänestämään Euroopan unionin elpymispaketin hyväksymistä vastaan tulevassa äänestyksessä. Vastustamme koko elpymispakettia ja toivomme, että kokoomus kaataa sen. Tässä kirjoituksessa avaamme kantaamme, ja toivommekin tätä lukevien kansanedustajien ottavan kirjoituksen sisällön huomioon äänestyspäätöstä tehdessään.
Perustuslakivaliokunta linjasi, että EU:n 750 miljardin euron elpymispaketti tarvitsee hyväksyntään eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön normaalin sijaan. Valiokunnan punnittavana oli, tarkoittaako pakettiin osallistuminen Suomen kannalta merkittävää toimivallan siirtoa EU:lle. Se katsoi, että näin on ja siksi kahden kolmasosan enemmistö tarvitaan. Tämä tarkoittaa sitä, että oppositiosta tarvitaan tukea paketille. Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt ovat ilmoittaneet äänestävänsä pakettia vastaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kokoomus on ratkaisevassa roolissa.” Edelleen kokoomus, teidän oman puolueenne toimijat lausuvat näin.
”’Valtiovarainministeriön tekemän laskelman mukaan EU:n elpymispaketti toisi Suomen talouskasvuun pienen piristyksen muutamaksi vuodeksi, mutta jo vuonna 2026 bruttokansantuote olisi palautunut perusuralleen. Jäljellä olisi lähinnä lasku.’ Näin todetaan Helsingin Sanomissa 16.3.2021. Elpymispaketti on Suomen kannalta kallis ja huono. Se ei kuitenkaan ole pääsyy, miksi Tampereen Kokoomusopiskelijat vastustaa sitä. Elpymispaketti ajaa EU:ta kohti tulonsiirto‑ ja velkaunionia.” Kuulostaako, kokoomus, populistiselta? Ihan samaa puhetta teidän riveistänne kuin meidän riveistämme. ”EU ei ole pitänyt säännöistään kiinni. Elpymispaketti rikkoo no bail-out ‑sääntöä, joka kieltää talousvai-keuksiin joutuneiden jäsenmaiden auttamisen. Vakaus‑ ja kasvusopimuksessa on todettu, että julkisen velan osuus bkt:stä ei saisi olla yli 60 prosenttia. Useat jäsenmaat eivät ole pitäneet siitä kiinni, eikä EU ole millään tavalla sanktioinut rikkojia. Asioita ei voida hoitaa niin, että ensin sovitaan asioista, rikotaan yhdessä sovittuja asioita ja sen jälkeen laitetaan muut maksamaan lasku. Tämä johtaa moraalikatoon ja poistaa jäsenmailta kannusteen hoitaa talouttaan hyvin. Me olemme sitä mieltä, että emme halua toimia huonoa taloudenhoitoa hoitavien jäsenmaiden velkojen maksajana. Jokaisen jäsenvaltion tulisi periaatteellisesti hoitaa omaa taloudenpitoaan mahdollisimman hyvin. Päinvastoin EU:n tulee palata talouskurin ja yhteisten sääntöjen noudattamisen linjalle, luoda sanktiot sääntöjä rikkoville maille ja tarpeen tullen erottaa yhteisvaluutasta maat, joiden talous ei ole Emu-kunnossa.” Aivan niin kuin juuri olisin sanonut tämän saman asian itse, mutta tämä tulee kokoomuksen suusta.
”Elpymispakettia on perusteltu muun muassa sillä, että sen kaatuminen johtaisi EU:ssa kaaokseen, talouskriisiin ja EU:n globaalin aseman heikkenemiseen. Nämä perustelut eivät ole vakuuttavia. Minkä takia EU ylipäätänsä ehdottaa sellaisia integraatioelementtejä, joiden demokraattinen käsittely saattaa johtaa kaaokseen? Mitä järkeä on edes elää demokratiassa, jos on vain yksi mielipide, mitä mieltä saa olla? Tässä pyritään edistämään integ-raatiota pakolla ja pelottelulla. Se ei kuulu demokratiaan. Jäsenmaat saavat lainaa edullisesti, eli talouskriisiargumentti ei tosiasiallisesti ole pätevä. Huomattavasti kalliimmaksi tulee EU:n muuttaminen tulonsiirto‑ ja velkaunioniksi. Onko myös todella niin, että Venäjä ja Kiina hyötyisivät siitä, että suomalaiset eivät rahoita Espanjan nelipäiväistä työviikkoa? Me emme näe asiaa näin ja pidämme tätä korttia lähinnä epäonnistuneena spinnauksena. On väitetty, että no bail-out ‑sääntö ei ole pätenyt enää kymmeneen vuoteen. Se on totta, mutta tämä juuri osoittaa EU:n totaalisen epäonnistumisen taloudenhoidossa. Jos asiat on hoidettu huonosti eikä sääntöjä noudatettu, ratkaisu ei mitenkään voi olla se, että niitä rikotaan jatkossakin vain sen takia, että aiemmin on toimittu väärin. Paketin puolesta on kamppailtu ’EU-myönteisyyttä’ julistaen ja syyttäen sen vastustajia EU-vastaisiksi. Pidämme tätä aivan käsittämättömänä.” Tampereen Kokoomusopiskelijoitten suusta. ”EU-myönteisyys ei tarkoita sitä, että kaikki EU:n ehdottama pitäisi sinisilmäisesti hyväksyä, vaikka ehdotus olisi huono. Tämä on disinformaatiovaikuttamista, jolla pyritään maalaamaan paketin vastustajista jonkinlainen nationalistinen ja äärioikeistolainen kuva. Emme hyväksy tällaista kielenkäyttöä ja pidämme sitä vastenmielisenä. Olemme EU-myönteisiä, mutta emme kannata eurososialismia.
Elpymispaketin on sanottu olevan kertaluontoinen. Tähän tuskin uskoo kukaan. Jo nyt esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kertonut EU:n luoneen pysyvän talousintegraatioinstrumentin. Jokainen EU:n integraation teoriaan tutustunut tietää sen, että integraatio tuottaa ongelmia, joihin ratkaisuksi tarvitaan vain lisää integraatiota. EU kyllä kahmii itselleen kaiken irti, mitä se vain saa, eli on sinisilmäistä uskoa elpymispaketin olevan kertaluontoinen. Onko sattumaa, että Euroopan unioni rakentaa jäsenmailleen hyväksyttäväksi paketin, joka vie harppauksen tavoin integraatiota ja velkafederalismia eteenpäin, heti kun Yhdistynyt kuningaskunta, äänekkäin EU:n liittovaltiokehityksen ja keskusvallan kasvattamisen vastustaja, on jättänyt unionin? Ei ole. Euroopan suurin sotilasmahti ja toiseksi suurin talous jätti EU:n kansalaismielipiteen takia. Sen olisi luullut herättäneen EU:n ylimielisyyden unesta. Kansalaiset eivät hyväksy liian syvälle vietyä integraatiota, etenkään jos sitä yritetään syventää hivuttamalla ja uhkailemalla. Elpymispaketin ehdottaminen osoittaa, että mitään itsereflektiota ei ole tehty. Paketti todennäköisesti vain heikentää EU:n legitimiteettiä kansalaisten silmissä. Me emme halua, että EU hajoaa, joten sen on otettava integraatiossa askelia taaksepäin.
Olemme myös huolissamme puolueen johtamisen tasosta...”
Nyt tähän väliin, jos joku liittyi juuri kuuntelemaan tätä Yle Areenasta tai eduskunta.fi-osoitteesta, arvoisa rouva puhemies, on syytä mainita, että olen siis siteeraamassa Tampereen Kokoomusopiskelijoiden lausuntoa. Me perussuomalaiset puolestamme emme ole huolissamme puolueen johtamisen tasosta. Meillä on kirkas linja. Meillä on todella hyvä joukkue, joka toimii, joka taistelee Suomen puolesta. Me emme ole huolissamme, mutta tämä on Tampereen Kokoomusopiskelijoiden kannanotto, joka jatkuu:
”Olemme myös huolissamme puolueen johtamisen tasosta. Ensin kokoomus päätti äänestää tyhjää, mikä oli aivan järjetön ratkaisu, ja puolue saikin tästä valtavasti kritiikkiä ja ivaa osakseen. Ryhmäpäätöksestä huolimatta moni kansanedustaja ilmoitti äänestävänsä elpymispakettia vastaan. Viikko tämän jälkeen puolue muutti kantansa ja antoi kansanedustajille vapaat kädet. Tämä oli tietenkin ainoa oikea päätös puolueessa, missä on kantoja molempiin suuntiin. Tämän olisi pitänyt olla alkuperäinenkin päätös. Ihmettelemme kuitenkin puoluejohdon ala-arvoista viestintää ja tuuliviiriyttä. Onko puoluejohto tehtäviensä tasalla ja tarpeeksi osaava, jos näin tärkeässä asiassa toiminta on näin epäselvää?
Koemme kokoomuksen linjan epäselväksi ja ‑uskottavaksi. Puolueemme puheenjohtaja Petteri Orpo kritisoi aivan oikein kehysriihen aikaansaannoksia vastuuttomaksi talouspolitiikaksi mutta samaan aikaan hiljaisesti hyväksyy useiden miljardien tulonsiirrot ulkomaille. On täysin kaksinaismoralistista vaatia talouskuria, jos sen vaatiminen loppuu kokoomuksella aina Suomen rajoille. Kokoomuksen tulee olla EU-myönteinen mutta ei-federalistinen puolue. — Hyvää alkavaa kesää toivottaen Tampereen Kokoomusopiskelijoita edustaen Santeri Javio, Riku Sutinen, Olivia Leino, Pauli Haahti.”
Aivan upea kannanotto Tampereen Kokoomusopiskelijoilta. Täyttä asiaa. Hyvät kokoomuksen edustajat, niin kuin totesin, tässä osiossa haluan vedota suoraan kansanedustajiin, että kääntäkää vielä kantanne. Se, mitä me olemme puhuneet täällä nyt sanotaan tiistaista lähtien, oli tässä kannanotossa. Te olette sanoneet meille, että me olemme populisteja ja me haluamme jonnekin Venäjän sun muitten syliin ja niin edelleen ja me olemme jotain räksyttäjiä ja meillä ei ole vaihtoehtoja ja niin edelleen, vaikka me olemme todella huolellisesti perustelleet kantamme. Haluatteko te sanoa tämän saman viestin, arvoisat kokoomuksen kansanedustajat, teidän omille nuorillenne, jotka edustavat teidän puolueen tulevaisuutta, ne kaikki kommentit, mitä te sanotte meille perussuomalaisille kansanedustajille sen takia, että me vastustamme elvytyspakettia ja ihan syystä? Muistakaa, että nämä nuoret kuuntelevat. He kuuntelevat.
Arvoisa rouva puhemies! Aurajoen kokoomusnuoret puolestaan ottivat kantaa 27. huhtikuuta 2021 tiedotteessaan:
”Kokoomuksen tulee luopua ryhmäkurista elpymisrahastoa koskevassa äänestyksessä. Perustuslakivaliokunta päätti tiistaina äänin 8—9, että EU:n elpymispaketti vaatii eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön. Asiasta päätetään näin ollen eduskunnan suuressa salissa. Aurajoen kokoomusnuoret katsoo, että kokoomuksen tulee luopua ryhmäkurista elpymisrahastoa koskevassa äänestyksessä.
’Kokoomus on elpymisrahastoa koskevassa kysymyksessä vaa’ankieliasemassa paitsi Suomessa myös koko Euroopassa. Tämänpäiväinen PeVin lausunto asettaa Suomen koko Euroopassa suurennuslasin alle. Tämän mittaluokan asioissa edustajilla tulee olla oikeus äänestää omantuntonsa mukaan’, Aurajoen kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Santeri Kauppinen sanoo.
Aurajoen kokoomusnuoret huomauttaa, ettei elpymisrahaston vastustaminen tarkoita EU-vastaisuutta. Yhdistyksen mukaan pakettia ei tulisi hyväksyä nykyisessä muodossaan.
’Paketin hyväksyminen romuttaisi perussopimuksen no bail out ‑periaatteen. Katsomme, että järkevän ja toimivan EU:n tulee noudattaa omia periaatteitaan. Kyse on myös oikeusvaltion puolustamisesta’, yhdistyksen hallituksen jäsen Elisa Hyvärinen sanoo.
’Toivomme eduskuntaryhmälle viisautta tänään pidettävässä ryhmäkokouksessa. EU:n arvoilta katoaa uskottavuus, jos unioni ei itse noudata perussopimuksia’, Kauppinen ja Hyvärinen päättävät.” Tässä tiedotteessa allekirjoittajina olivat Aurajoen kokoomusnuorten hallituksen jäsen Elisa Hyvärinen ja varapuheenjohtaja Santeri Kauppinen.
Arvoisa rouva puhemies! Sitten lähdetään näin oululaisena minun tonttiani lähellä olevaan puolueeseen, jonka kanssa myöskin on ollut hyvää yhteistyötä meillä Oulussa. Seuraavaksi Kurikan Keskustanuorten puheenjohtaja Mikko Tukeva vetoaa perusteellisessa kannanotossaan erityisesti keskustan kansanedustajiin — ja on hienoa, että täällä on keskustan kansanedustajia paikalla.
Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelussa hän otsikoi kannanottonsa ”Avoin kirje keskustan kansanedustajille” ja kirjoittaa näin:
”Elpymispaketti tulee nyt eduskunnan äänestykseen. Paketin vastustaminen on jostain syystä leimattu Euroopan vastustamiseksi. Tämä ei pidä alkuunsa paikkaansa: nykyinen paketti on rikkomassa EU:n perussopimuksia ja ajamassa unionin kohti syvempää velkaongelmaa. Todellinen Euroopan ystävä on huolissaan siitä, mihin suuntaan Eurooppaa viedään. EU pitää pelastaa siis itseltään.
Paketilla ei ole tosiasiallisesti enää juuri mitään tekemistä koronan kanssa. 70 prosenttia paketin rahanjaon perusteista määrittyy koronaa edeltäneen talouden mukaan, eivätkä nämä rahanjaon esitetyt kohteet edes elvytä taloutta, tai elvyttävät hyvin vähän suhteessa kustannuksiin. Olemme huomanneet, kuinka eurokriisi, sen jälkeinen aika ja kyseenalaiset toimenpiteet ovat olleet repimässä Eurooppaa yhä enemmän palasiksi. Tämä ei tietenkään ole hyvä asia, mutta täytyy ymmärtää, että EU alkuperäisessä tarkoituksessaan pelkkänä vapaakauppaliittona olisi paljon yhtenäisempi kuin nyt.
Eurooppa on viimeisen 13 vuoden ajan jäänyt jälkeen reilusti talouskasvun tavoitteestaan. Sitä ongelmaa ei korjata tekohengittämällä järjestelmää maita yhteen sitovilla maksuvaatimuksilla ja lainajärjestelyillä. Ei, sen pitää tapahtua rakenteellisten uudistusten kautta, etenkin kriisimaissa. Niihin uudistuksiin tämä paketti ei ole kannustamassa, vaan lisää intoa velkaantumiseen ja löysän rahan huolettomaan käyttöön.
Paketti venyttää ja rikkoo perussopimuksia vieden meidät tilaan, jossa pelisääntöjä ei enää ole. Kun nämä sopimukset kerran ohitetaan, paluuta ei enää ole. Kyse ei niinkään ole Suomen vastuiden kokoluokasta tässä yksittäisessä paketissa vaan siitä, että jatkossa samoissa kehyksissä EU voi tuoda vaikka kuinka suuria paketteja ja vastaavasti vaatia toisilta mailta vaikka kuinka suuria maksuosuuksia ja takauksia. Tulonsiirtounioni olisi siis pystyssä.”
Edelleen tämä Kurikan keskustanuorten puheenjohtaja jatkaa:
”Paketin sitominen EU:n yleiseen rahoituskehykseen oli strateginen veto EU:n suurilta mailta. Pakettia ei uskallettaisi kaataa muissa maissa, olivat ehdot kuinka huonot tahansa. Tällaisille kiristyksen toimintatavoille täytyy laittaa heti stoppi. Kuinka Suomi voi tulevaisuudessa olla yhtään valmiimpi neuvottelemaan itselleen parempia ratkaisuja? Nyt tarvitaan rohkeutta.
Elpymispaketti on jo tässä nykyisessä ehdotuksessa sidottu osaksi koko EU:n rahoituskehystä, eikä se tule siitä muuttumaan. EU:n budjetin voidaan olettaa tulevaisuudessa paisuvan valtavasti. Tästä kasvavasta EU:n budjetista Suomi tulee saamaan hyvin nihkeästi mitään takaisin. Yhteisvastuullisuus tai unionin velkaantuminen ei kuulu EU:n budjettiin. Näin päätettiin jo perustamisvaiheessa. Meitä viedään kuin pässiä narussa, ja sopimukset kirjoitettiin uudelleen, Suomelle hyvin epäedullisella tavalla.
Vaikka paketti sisältääkin maaseudulle rahoitusta, paketin negatiiviset vaikutukset alkavat tuntumaan maaseudullakin. Yhtenä hyvänä esimerkkinä on uusi ’unionin omiin varoihin’ sisältyvä EU:n yhteisövero, jonka valmistelun hyväksyminen on sisällytetty myös pakettiin. Kun EU alkaa keräämään itse yhteisöveroa yritysten ja yhteisöjen voitoista, voidaan olla varmoja, että se tulee nykyisten kansallisten verojen päälle ja näin kiristää verotusta. Maaseudun yritykset eivät tältä pysty suojautumaan.
Jos Suomi kansallisesti laskee yhteisöverokantaansa, siirtyy verotusoikeus käytännössä unioniin. EU voi asettaa veron, esimerkiksi 30 prosenttia, jolloin käytännössä kaikki kansalliset yhteisöverot täytyisi poistaa, ettei vero nouse liian korkeaksi. Ei tietenkään heti, mutta jo muutamien vuosien kuluessa se voi kasvaa. EU on havitellut jo useita vuosia itselleen unionin laajuista yhteisöveroa, mutta ei ole sitä tähän mennessä onnistunut saamaan.
Kun yhteisöveron tuotot siirtyvät unionille, etsitään hikisesti uusia tulonlähteitä kansallisesti. Valmiiksi kireä verotus kiristyy siis entisestään. Näillä toimilla siirretään toimivaltaa unioniin, ja sen seurauksena silmukka suomineidon kaulan ympärillä kiristyy.
Keskustalla on historiallisesti hyvä tilasto Suomen valtionhoitajana ja suomalaisten asioiden puolustajana. Toivon näin olevan jatkossakin ja edustajien tietävän, mitä tekevät äänestysnappia painaessaan.
Perustuslain 3 luvun 29 §: ’Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.’”
Aivan mahtava kannanotto. Tämä on todella voimakas vetoaminen keskustan kansanedustajiin kauppatieteitä opiskelevalta Mikko Tukevalta, joka tosiaan johtaa puolueensa Kurikan nuorisojärjestöä. Aivan siis upeata tekstiä. Kiitokset, Mikko, sinulle tästä. Toivotaan, että myöskin keskustan kansanedustajat kuuntelevat sinua.
Kokoomusnuorten piirijärjestöt puolestaan julkaisivat yhteisen tiukan kannanoton Kokoomusnuorten kotisivuilla 28. huhtikuuta 2021, jonka otsikko oli ”Kokoomusnuorten piirijärjestöt pettyivät kokoomuksen eduskuntaryhmän päätökseen elpymispaketista”. Tämä on muuten massiivinen kannanotto. En muista, että näin monta piirijärjestöä oikein missään nuorisojärjestössä olisi yhdessä asettunut ympäri Suomen laajana rintamana vastoin oman puolueensa toimintaa ja äänestyskäyttäytymistä. Arvoisa puhemies, sitaatti alkaa, kuunnelkaas:
”Uudenmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen, Oulun läänin, Hämeen, Satakunnan, Pirkanmaan ja Lapin Kokoomusnuoret eivät kykene sulattamaan kokoomuksen eduskuntaryhmän tekemää päätöstä äänestää tyhjää elpymispakettikysymyksessä. Piirien mukaan eduskuntaryhmän linjauksessa kansallisen edun ajaminen on päässyt unohtumaan.
Piirijärjestöt kritisoivat äänestyspäätöstä erityisesti siitä, että kokoomuksen päätös ei ole linjassa puolueen aikaisemman oppositiopolitiikan näkemysten kanssa.”
”’Kokoomus on aina ollut tekemässä vastuullisia päätöksiä politiikassa ja pitänyt erityisesti valtiontaloudesta” — sanovat nämä piirijärjestöt — ”huolta. Tyhjän äänestäminen elpymispaketin kohdalla antaa hallitukselle mahdollisuuden viedä paketin läpi eduskunnassa, ja tätä emme voi hyväksyä’, Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Emma Holsti kommentoi.” Terveisiä muuten Emmalle, olet huipputyyppi. Ollaan oltu siellä Porvoossa Haikon kartanossa useampaan otteeseen. Siellä oli näitä Eurooppanuorten konferensseja, ja muistan, kun olit aktiivina siellä. Toivoisin, että nämä sinunkin puheenvuorosi olisivat tulleet jonkun kokoomuslaisen suusta, mutta minä nyt perussuomalaisena tuon sinun äänesi täällä esille.
Tiedote jatkuu: ”Osa kokoomuksen kansanedustajista on ilmoittanut aikovansa päätöksestä huolimatta äänestää pakettia vastaan. Me Kokoomusnuorten piirijärjestöissä arvostamme pakettia vastaan äänestävien edustajien suoraselkäisyyttä ja johdonmukaisuutta. Muutama kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsen pohtii vielä kantaansa. Oulun läänin Kokoomusnuorten piirin puheenjohtaja Eveliina Erkkilä ei ymmärrä eduskuntaryhmän vaatimusta ryhmäkurista.
’On käsittämätöntä, että asiassa kansanedustajille ei anneta vapautta äänestää omantunnon mukaan, vaikka aikaisemmassa oppositiopolitiikassa kokoomuksen kanta elpymispakettiratkaisuun on ollut yksiselitteisen kriittinen’, Erkkilä sanoo.
Kokoomuksessa on aina tunnistettu kansainvälisen yhteistyön merkitys. EU on Suomelle tärkeä myös turvallisuuden kannalta, ja siksi unionin toimintakykyä tulee varjella. Pohjanmaan Kokoomusnuorten puheenjohtajan Antti Tuomelan mukaan unionin toimintakyvyn turvaamisessa keskeistä on jäsenmaiden vastuullisuus.
’On kohtuutonta, että EU ei kykene edes itse noudattamaan omia periaatteitaan ja on matkalla kohti velkaunionia. Jokaisen maan tulee vastata omasta taloudesta ja veloistaan. Se on eurooppalaisuutta parhaimmillaan’, Tuomela toteaa.
Yhteisvastuullisen luonteensa takia elpymispaketti aiheuttaisi moraalikatona tunnetun taloustieteellisen tilanteen. Jäsenmaat eivät joudu yksin vastuuseen oman talouspolitiikkansa riskeistä, sillä elpymispaketin velka on jäsenmaiden kesken yhteisvastuullinen. Tämä lisää merkittävästi kannustimia riskinottoon yksittäisille jäsenmaille. Kokoomuksen keskeisiä arvoja ovat vastuullisuus, oikeusvaltioperiaatteiden vahva kunnioitus sekä isänmaallisuus, jota tukipaketti toteutuessaan on suorastaan romuttamassa.
’Vetoamme erityisesti puoluejohtoon eduskunnan äänestyksen lähestyessä. Tulonsiirtojen vähentäminen ja myöhemmin niiden lopettaminen on nyt parasta Eurooppa-myönteisyyttä, johon kokoomuksella on vielä mahdollisuus tarttua’, päättävät piirijärjestöjen puheenjohtajat yhdessä.”
He sanoivat juuri, että ”tulonsiirtojen vähentäminen ja myöhemmin niiden lopettaminen on nyt parasta Eurooppa-myönteisyyttä, johon kokoomuksella on vielä mahdollisuus tarttua”. Kun me perussuomalaiset haluamme lopettaa nämä tulonsiirrot ja elpymispaketit, sehän tekee meistä Kokoomusnuorten kannanoton mukaisesti Suomen Eurooppa-myönteisimmän puolueen, [Toimi Kankaanniemi: Kyllä!] mutta mitä se tekee kokoomuksen kansanedustajista, jotka meinaavat rakentaa tätä kuplaa näillä EU:n elpymispaketeilla ja tukipaketeilla? No, ei ainakaan Eurooppa-myönteistä puoluetta, jos on uskominen näitä Kokoomusnuorten useita eri piirijärjestöjä — elikkä tämä kannanotto oli Uudenmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen, Oulun läänin, Hämeen, Satakunnan, Pirkanmaan ja Lapin Kokoomusnuorten kannanotto. Aivan upea. [Toimi Kankaanniemi: Nuorissa on kokoomuksellakin vielä toivoa!] — Aivan kuten arvostamani valtiopäivämies, edustaja Kankaannie-mi totesi, nuorissa on kokoomuksellakin vielä toivoa, ehdottomasti.
Arvoisa puhemies! Jos nämä tärkeät keskustan ja kokoomuksen sisältä tulleet nuorten vetoomukset menisivätkin kuuroille korville, niin entä sitten heidän omien parlamentaarikkojensa kannanotot? Nyt lähdetään syvemmälle, nyt tullaan eduskuntaan:
Kokoomuksen kansanedustaja Janne Heikkinen avasi kantaansa elpymispakettiin kotisivuillaan 24. helmikuuta 2021 seuraavasti — jos ette usko minua, niin uskokaa häntä:
”Äänestin viime viikolla Marinin hallitukselle epäluottamusta, koska sen hyväksymä ratkaisu Euroopan unionin elvytyspaketista on luokattoman huono. Eduskunnalle esitelty neuvotteluratkaisu on perusteiltaan kelvoton, eivätkä sen puolesta esitetyt myyntipuheet kestä älyllistä lujuustestiä.” — Aika tiukasti sanottu. [Jussi Halla-aho: Järkevää puhetta!] — Vimpan päälle. ”Vai uskooko joku todella, että poliitikon lupaus ’kertaluontoisesta’ velkaryypystä jäisi sellaiseksi?”
”Uskallan sanoa tämän ääneen, koska en suhtaudu kirkasotsaisesti EU:ta koskeviin päätöksiin. Kokemukseni mukaan politiikassa varmin tapa neuvotella itsensä ulkokehälle on joko puolustaa kaikkia ratkaisuja lapsenuskoisesti tai vastustaa kaikkea uppiniskaisesti. Vakaata harkintakykyä tarvitaan nyt, kun unionin perusluonnetta ollaan muuttamassa terveydellisen ja taloudellisen kriisin varjolla.
On syytä korostaa, että olen maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan länsisuuntautuneisuuden vankka kannattaja. Suomen paikka on Euroopan unionissa, ja meidän tulisi hakea välittömästi Naton” — Janne Heikkisen mukaan — ”jäsenyyttä. Tästä ei ole kahta sanaa.”
”Osin tästä syytä en pidä siitä, miten elvytyspaketin ympärillä olevat ääripäät haluavat siirtää keskustelun maalia koskemaan elvytyspaketin sijaan itse EU-jäsenyyttä. On täysin mahdollista suhtautua terveellä kriittisyydellä uuteen elvytyspakettiin mutta samalla kannattaa maamme EU-jäsenyyttä. Näiden kahden asian sekoittaminen keskenään on puhtaasti kansalaisten ymmärryksen aliarviointia.
Pidän myös harhaanjohtavana väitettä, että meidän olisi pakko ryhtyä osaksi uutta monimutkaista yhteisvastuullista velkajärjestelmää, jos haluamme tehdä koko unionin laajuista elvyttävää talouspolitiikkaa. Jo nykyisin käytännöllisesti katsoen jokainen jäsenmaa tekee koronakriisistä johtuvaa elvyttävää talouspolitiikkaa omaan velkapiikkiinsä. Yksinään Suomen julkinen velka kasvoi viime vuonna yli 20 miljardilla eurolla.
Alun perin EU:ssa haluttiin pidättäytyä yhteisvastuullisesta velkaantumisesta, koska sen nähtiin johtavan moraalikatoon eli tilanteeseen, jossa julkistalouttaan holtittomasti hoitavat jäsenmaat pelastetaan asiansa hyvin hoitaneiden kustannuksella. Britannian EU-eron myötä valta-asemat ovat kuitenkin muuttuneet siten, että tulonsiirtounionia pitkään haikailleet jäsenmaat ovat saamassa hunajapurkin lopullisesti auki.
Suurin huoleni on, että Euroopan unionia yritetään nyt muuttaa hivuttamalla ja venyttämällä sen omaa perussopimusta. Poliitikkojen korulauseissa tätä kutsutaan luovasti sopimusten ’uudelleen tulkinnaksi’, vaikka arkitodellisuudessa kaikki näkevät täydellisen ristiriidan suhteessa aikaisemmin sovittuihin periaatteisiin. Jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on arvostellut päätösprosessia.
On väistämätöntä, että luottamus instituutioon rapautuu, kun sen luonnetta muutetaan kabinettipolitiikalla eikä avoimesti kansalaiskeskustelua käyden ja rehdisti sopimuksia uudelleen neuvotellen. On aiheellista kysyä: mikä on normaaliaikoina neuvoteltujen sopimusten merkitys jatkossa, jos niitä ei kriiseissä kuitenkaan pystytä tai haluta noudattaa?
Sääntöperusteisuuden asettaminen vaakalaudalle näin kevyin perustein on valtava virhe. Maanosamme on nähnyt parhaat menestyksensä päivät, kun olemme luottaneet instituutioihin ja kunnioittaneet niiden sääntöjä. Vastaavasti synkimmät kokemukset ovat ajoilta, kun luottamus instituutioihin on romutettu. Onneksi me suomalaiset olemme tottuneet siihen, että sopimuksista pidetään kiinni. Nyt on aika edellyttää sitä myös muilta jäsenmailta.”
Myöhemmin, 27. huhtikuuta 2021, samainen kansaedustaja Janne Heikkinen vielä vahvisti äänestyskäyttäytymisensä sen jälkeen kun kokoomus oli päättänyt sitoa edustajiltaan kädet ja määräsi heidät äänestämään tyhjää. Heikkinen vahvisti kantansa ilmoittamalla siitä Twitterissä seuraavanlaisesti: ”Jätin eriävän mielipiteen juuri päättyneessä kokoomuksen ryhmäkokouksessa. Tulen äänestämään EU:n elvytyspakettia vastaan, koska se kiihdyttää moraalikatoa, murentaa sääntöperusteisuutta ja vie EU:ta kohti syvenevää tulonsiirtounionia.” [Toimi Kankaanniemi: Miehen puhetta!] — Se oli miehen puhetta. — Monesti olen kohdannut sellaista kritiikkiä, että kun itse vain kritisoin tiettyjen edustajien sanomisia ja en koskaan voisi antaa kunniaa, jos joku oikeasti olisi sanonut hyvin tai edistänyt hyvää politiikkaa ja olisi valmis yhteistyöhön, kuulkaa, täällä koko Suomen ylimmällä päätöksentekotasolla eduskunnan puhujapöntöstä kehun ihan julkisesti näitä ulostuloja, kuten Janne Heikkistä, ja jopa luen heidän omia sanojaan täällä ääneen, koska ne ovat mielestäni niin hyviä. Eli kyllä sitä kiitosta tulee, mutta kritiikkiä tulee antaa silloin kun koetaan, että se politiikka, mitä harjoitetaan, on väärää.
Sitten, arvoisa puhemies, kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman otti kantaa elpymispakettia vastaan kotisivuillaan 27. huhtikuuta 2021 seuraavasti — jälleen kerran, hyvät kokoomuksen kansanedustajat, jos ette usko meitä, uskokaa omianne:
”Perustuslakivaliokunta antoi tänään lopullisen lausuntonsa niin sanotusta EU:n omien varojen järjestelmästä. Kyse on hallitusta ja eduskuntaa sitovasta valtiosääntöisestä kannanotosta koskien elpymispaketiksi kutsuttua unionin yhteistä velanottoa. Voimaan tullakseen kyseinen järjestely tulee hyväksyä erikseen kussakin jäsenvaltiossa.
Valiokunta on ottanut kantaa asiaan aiemminkin. Yksimielisessä lausunnossaan viime kesänä (PeVL 16/2020 vp) perustuslakivaliokunta totesi muun muassa, että ’valtioneuvoston ei tule toimia EU-sääntelyn valmistelussa siten, että Suomi sitoutuisi edistämään tai hyväksymään unionin ehdotettua lainanottoa ja jäsenvaltion siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä’. Lisäksi valiokunta totesi, että esitetyssä muodossaan päätöksen hyväksyminen näyttäisi edellyttävän kahden kolmasosan ääntenenemmistöä eduskunnassa.
Myöhemmin pöytäkirjamerkinnässään (PeVP 51/2020 vp) perustuslakivaliokunta toisti kaiken aiemmassa lausunnossaan sanotun ja totesi, että päätöksen hyväksyttävyys riippui siitä, miten EU:n neuvoston oikeuspalvelun esittämät korjaus- ja täydennystarpeet tosiasiallisesti huomioidaan neuvotteluissa. Tänäisessä lausunnossaan perustuslakivaliokunta toteaa, että se ei ’pysty vakuuttumaan muutosten riittävyydestä valiokunnan aiemmassa lausunnossa esitettyjen ongelmien kannalta’.
Lausunnossaan perustuslakivaliokunta painottaa, että Euroopan unioni ei ole liittovaltio. Unionilla on vain se toimivalta, jonka jäsenvaltiot ovat sille erikseen perussopimusten kautta luovuttaneet. Valiokunnan mielestä ei ole epäselvää, etteikö unioni elpymispaketin avulla tosiasiassa tasapainottaisi EU-budjettia velalla. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 310 artiklan tarkoituksena on kuitenkin ollut estää käsillä olevan kaltainen velanotto.
Kyse on siis siitä, että Euroopan unionin toimivaltaa ollaan pelkän uuden oikeudellisen tulkinnan kautta laajentamassa suuntaan, joka perussopimuksia hyväksyttäessä nimenomaisesti haluttiin estää. Perustuslakivaliokunnan mukaan kyseessä ’on siten merkittävään toimivallan siirtoon Euroopan unionille tosiasiallisesti rinnastuva järjestely, ja sitä koskeva ehdotus on eduskunnassa hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä’.
Perustuslakivaliokunnan lausunto ei ole yksimielinen. Tämä on sikäli harvinaista, että pääsääntöisesti perustuslakivaliokunnan oikeudelliset kannanotot on onnistuttu sellaisiksi saamaan. Vielä harvinaisempaa on, että eriävän mielipiteen jättäjiin lukeutuu myös valiokunnan puheenjohtaja, tässä tapauksessa siis Antti Rinne (sd). En tässä kirjoituksessa paneudu tähän kysymykseen sen laajemmin, mutta painotan sitä, että valiokunnan jäsenten enemmistön kanta on olennaisesti paremmin yhteensopiva perustuslakivaliokunnan aiempien samaa aihepiiriä koskevien yksimielisten oikeudellisten kannanottojen kanssa kuin eriävän mielipiteen jättäneiden. Lisäksi korostan, että perustuslakivaliokunnan valtiosääntöisen uskottavuuden kannalta on aivan olennaista, että se kykenee olemaan linjassa omien aiempien lausuntojensa kanssa.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä sopi viime vuoden puolella, että emme kommentoi EU:n velkapakettia ennen perustuslakivaliokunnan lausunnon valmistumista. Siksi olen itsekin pitänyt matalaa profiilia asian tiimoilta. Olen nähnyt tämän perustelluksi siksikin, että äänekkäämpi rooli tuskin olisi helpottanut työtäni myöskään perustuslakivaliokunnassa.
Minulle on kuitenkin ollut jo hyvin pitkään täysin selvää, että en mitenkään voi kannattaa esitettyä velkapakettia. Yhtä selvää minulle on ollut, että kyseinen paketti on syytä myös aktiivisesti pyrkiä kaatamaan. Siksi tulen eduskunnassa äänestämään sitä vastaan ja toimimaan parhaani mukaan sen puolesta, että mahdollisimman moni toimisi samoin.
Yhdestä eurosta ei kannata maksaa kolmea euroa. On päivänselvää, että esitetty diili on Suomelle huomattavan epäedullinen. Tämä ei kuitenkaan ole ainut eikä edes tärkein syy pyrkiä paketin kaatamiseen. Paljon suurempi syy on se, että sen hyväksyminen merkitsisi maamme ja koko Euroopankin kannalta sekä vaarallisille että mahdollisesti myös peruuttamattomille poluille astumista.
On ensinnäkin jo oikeusvaltioperiaatteen näkökulmasta hyvin kyseenalaista, että perussopimuksia muuttamatta niille omaksutaan uusilla tulkinnoilla sellainen oikeudellinen sisältö, joka perussopimuksilla nimenomaisesti on haluttu torjua. Kuten perustuslakivaliokunta toteaa, ’uhkana on, että unionin lainanoton salliva ja merkittävästi aiemmasta poikkeava toimintamalli tulee nyt periaatteessa hyväksytyksi toimintatavaksi’. Tämän salliminen olisi kohtalokasta Suomen budjettisuvereniteetille.
Perustuslakivaliokunta on lukuisissa aiemmissa EU:n rahoitusratkaisuja koskeneissa lausunnoissaan painottanut sitä, että päätöksenteko edellyttää huolellista kumulatiivisten kokonaisvastuiden ja -riskien arviointia. Ei siis ole edellytetty ainoastaan jo tehtyjen toimien vaikutusten huomiointia vaan velvoitettu arvioimaan myös lähiaikoina ennakoitavat päätettäväksi tulevat asiat. Tätä korostetaan myös uusimmassa perustuslakivaliokunnan lausunnossa.
Lisäksi on syytä huomioida sekin, että vaikka velkapakettia perustellaan koronalla, sen varoista jopa 70 prosenttia jaetaan muiden kuin koronakriisistä aiheutuneiden kustannusten perusteella. Koko paketin taustalla on pitkälti se, että osa EU-maista on hoitanut julkisen taloutensa niin leväperäisesti, että niiden mahdollisuudet saada markkinoilta elvytystarkoitukseen tarpeellista lainoitusta ovat rajalliset. Mikäli asiaan reagoitaisiin esitetyn kaltaisilla yhteisvastuullisilla velkaratkaisuilla, tällaisten maiden kannusteet harjoittaa tervettä finanssipolitiikkaa heikkenisivät entisestään. Myös tämä on ongelmallista ihan jo EU:n perussopimustenkin valossa, kuten perustuslakivaliokunta huomauttaa.
On toki selvää, että paketin kaataminen tässä vaiheessa prosessia aiheuttaa monenlaista sotkua, poliittista päänvaivaa ja markkinaturbulenssia. Vastuullisempaa olisi ollut torjua paketti jo heti käsittelyssä, mutta siihen hallituksellamme ei ollut rohkeutta eikä halua. On silti parempi kaataa se nyt kuin olla kaatamatta ollenkaan.
Varmasti monessa EU-maassa murjotetaan, jos Suomi paketin kaataa, mutta osaavat ne muutkin EU-maat puolensa pitää ja ymmärtävät, että joskus on parempi kestää vähän toisten murjotusta kuin niellä miten huonoja päätöksiä tahansa. Varmasti on myös niin, että markkinat reagoivat negatiivisesti epävarmuutta lisäävään päätökseen, mutta pitkällä tähtäimellä vakaamman taloudellisen kehityksen takaa se, kun kasvu rakennetaan terveelle pohjalle eikä yhteisvastuullisten velkakuplien varaan.
Kyse ei ole pelkästään kansallisesta edusta vaan koko Euroopan tulevaisuudesta. Yhteistä Eurooppaa voidaan menestyksellä rakentaa vain pitävien sopimusten ja tasapainoisen julkisen talouden varaan. Esitetty velkapaketti murentaisi perustan molemmilta. Siksi todellinen yhdistyvän Euroopan ystävä ei voi tukea tällaista järjestelyä vaan pyrkii aktiivisesti sen torjumiseen.” Näin siis otti kantaa kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman kotisivuillaan.
Arvoisa puhemies! Yksi Euroopan unionin sääntöjen ja käytänteiden ja tapojen parhaimmista asiantuntijoista on kokoomuksen pitkäaikainen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola. Hän istui europarlamentissa yhtäjaksoisesti 15 vuotta, kolme kautta vuosina 1999—2014. Hän on nähnyt ytimestä käsin, miten EU käytännössä toimii, ja on varoittanut voimakkaasti EU:n elpymispaketista omissa kirjoituksissaan Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelussa, ja niistä on uutisoitu paljon. Otetaan tästä yksi hänen blogikirjoituksensa — hän on kirjoittanut todella paljon, mutta otetaan tästä yksi häneltä. Eli 2. joulukuuta 2020 hän kirjoittaa seuraavasti kirjoituksessaan ”Pitääkö Matti Vanhanen sanansa?”. [Toimi Kankaanniemi: Erinomaisia kirjoituksia!] — Hänellä on kyllä erinomaisia kirjoituksia.
”Kun EU:n elpymisvälineestä päästiin sopuun heinäkuussa ministerineuvoston kokouksessa, suomalaisille korostettiin, että 750 miljardin euron paketti on kertaluontoinen. EU:n tiedettiin rikkovan omia periaatteitaan, mutta katsottiin, että tilannekin on poikkeuksellinen, eikä kukaan kiistänyt, etteikö tilanne vaatisi elvytystä.
Se, että elvytetään lainarahalla, ei sääntöjen rikkomista olekaan. Sen sijaan jäsenmaiden neuvottelema toteutus, jossa nämä ottavat yhteisen velan, on vastoin perussopimuksen perinteistä tulkintaa. EU:n perussopimusten mukaan yhteisestä velasta piti nimenomaan pidättäytyä ja jokaisen maan kuului vastata omista veloistaan,” — eli se on 125 artiklasta, mistä puhuimme — ”eikä budjettia rakenneta velalle (310 artikla).” Tämänkin artiklan kävimme läpi tässä oman puheeni aikana.
”Nyt yhteistä velkaa kuitenkin päätettiin ottaa ilman perussopimusten muutosta tai edes laajaa julkista keskustelua. Komission ja neuvoston verkkosivuilta vain yhtäkkiä katosi mainita, ettei EU:n toimintaa rahoiteta velalla. [Toimi Kankaanniemi: Uskomatonta!] Sitä on tähän asti pidetty myös oikeudellisesti mahdottomana. Perussopimusten artiklaa kierretään nyt kuitenkin jonkinlaisella rinnakkaisella kirjanpidolla, jossa jäsenmaiden yhdessä allekirjoittama velka ei ole varsinaisesti unionin velkaa. Asiaa eli yhteistä velkavastuuta se ei kuitenkaan muuta.
Nyt puhe yhteisvelan kertaluontoisuudesta on jo unohdettu, ja asiantuntijat veikkaavat, että välineestä tulee pysyvä. Vaikuttaa siltä, että poliitikkomme ohjaavat meitä tulonsiirtounioniin, jossa olemme yhteisvastuussa muiden veloista. Pidän tätä hirvittävänä virheenä, etenkin kun Euroopan talousromahdus on joka päivä yhä todennäköisempi. En suoraan sanoen ymmärrä, kuinka annamme tämän tapahtua. Elvytyksen tarpeen ymmärrän, mutta tässä ei ole nyt kyse siitä. Yhteisvelan myötä EU on merkittävästi erilainen kuin se, johon kansanäänestyksessä liityimme. Sitä paitsi jokainen eduskuntapuolue sanoutui irti yhteisvelasta ennen eduskuntavaaleja. Näin ollen poliitikot eivät ole saaneet mandaattia kansalta siihen, mitä nyt on tapahtumassa.
Suosittelen kuuntelemaan Matti Vanhasen syyskuisen haastattelun, jossa toimittaja Marja Sannikka kysyy häneltä elvytysrahaston laillisuudesta. Matti Vanhanen oli aivan ehdoton, ettei Suomi hyväksy elvytysvälineestä pysyvää. Vanhanen torjuu ajatuksen, että kertaluontoinen elvytysväline merkitsisi liittovaltiokehitystä. Hän pitää liittovaltiopuheita varjonyrkkeilynä ja sanoo selvästi, että paketti on ehdottomasti kertaluonteinen eikä tule muuttamaan EU:ta. ’Tämä on kertapäätös.’ ’En missään tapauksessa hyväksy hivuttamista, siinä pitää päättäjien pitää päät kylmänä, ettei hyväksy sitä’, Vanhanen sanoo tiukasti. ’Tämä on yksiselitteisesti kertaratkaisu, selvät rajat asetettu.’ Vanhanen myös vakuutti, että perustuslakivaliokunta tulee ottamaan rahastoon kantaa ja tämä kanta tulee olemaan ratkaiseva. Kun Sannikka kysyi tulevaisuudesta, jos edelleen hivutetaan kohti yhteisvastuullisempaa EU:ta, Vanhanen linjasi: ’Ei kukaan voi meitä pakottaa sellaiseen tilanteeseen, hivutusyritykset pitää sillä hetkellä katkaista.’
Eikö nyt ole se hetki? [Toimi Kankaanniemi: Kyllä!] Euroopan keskuspankki ja muun muassa useat saksalaiset ja ranskalaiset poliitikot ovat jo ehdottaneet elpymisvälineestä pysyvää ratkaisua. On ymmärrettävää, että kun helppo tie on avattu, siihen turvaudutaan jatkossakin. Huomaan myös, etteivät valtiovarainministeriön tai työ- ja elinkeinoministeriön elvytysrahastoinfot mainitse enää kertaluontoisuutta — aivan kuin se olisi jo unohdettu.
Tuntuu hienolta, että Vanhanen lupasi katkaista sellaiset yritykset sillä hetkellä. Pitääkö hän sanansa, nähdään lähiviikkoina. Jos ministeri valehtelee, se on eron paikka.”
Näin tosissaan kirjoitti kokoomuksen pitkäaikainen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelussa. Jälleen kerran aivan erinomainen puheenvuoro kokoomuksen omista riveistä, ja sitä olisi syytä kokoomuslaisten kansanedustajien kuunnella, kun he tulevat tulevaisuudessa äänestämään tästä EU:n elpymispaketista.
Otan nyt niin, kun en tiedä tuon oman ääneni kohdalta, kuinka kauan se enää kestää, että siirryn vetoamisessa noihin kansalaisviesteihin, mistä puhuin. Teidän omien puolueittenne poliitikot ovat nyt teihin vedonneet, mutta se tärkein viimeisenä eli kansalaiset — ne ihmiset, keiden vuoksi jokainen meistä istuu tässä salissa. Meidän tehtävämme on tuoda heidän ääntään esille ja ennen kaikkea heidän tahtoaan esille näillä valtiopäivillä.
Kerroin tuossa aikaisemmin — olikohan eilen vai toissa päivänä — että nyt kun hallituspuolueet yhdessä kokoomuksen kanssa torppasivat tämän mahdollisuuden kansalaisilta käyttää omaa ääntään, kun he torppasivat kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi EU:n elpymispaketista, niin sanoin heille, että ei mitään: hallitus on itse luvannut, että tästä asiasta käydään kansalaiskeskustelua. Ja ei muuten ole käyty. Mutta tässä joutuu opposition edustajana toteuttamaan nyt hallituksen lupausta siitä, että kansalaiskeskustelua käydään, ja lupasin kansalaisille, että voitte lähettää minulle Instagramin kautta sen teidän oman äänenne, mitä te haluatte sanoa tämän maan hallitukselle ja näille kansanedustajille, jotka valmistautuvat äänestämään ”jaa” tai ”ei” tähän kysymykseen. [Mika Niikko: Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!] — Niin. — Nyt näitä puheita on tullut ihan valtava määrä, ja alan näitä järjestyksessä katsomaan, ja katsotaan, milloin ääni alkaa pettämään, mutta toivotaan, että ei pettäisi.
Tässä ensimmäisenä: ”Hei! Tässä puheeni luettavaksi: Itsenäinen Suomi. Jo täydet 103 vuotta suomalaiset ovat olleet rakentamassa kaunista isänmaata, tarvittaessa puolustaneet hengellään, jotta minä ja sinä voimme elää vapaina. On pelkuruutta sanoa, että yksin Suomi kajoaa toisen vallan alle. Liittyessämme Euroopan unioniin suomalaiset eivät tienneet, mihin meitä ollaan viemässä. Elämme jo nyt federalistien liittovaltiossa, josta pääseminen paketin tullessa voimaan ei olekaan niin helppoa. ’Oma kansa ensin on vahingollista’, on nyt selvästi SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton, keskustan, RKP:n ja kokoomuksen yhteinen viesti. Hävetkää!” Tämä oli nuoren miehen kirjoitus.
Sitten seuraavaksi otetaan tästä puhe: ”Älkää vain luovuttako. Olette todellinen äänemme Arkadianmäellä. Se, miten nykyinen hallinto polkee meidät maanrakoon ja rikkoo oikeuksiamme, on törkeää. Kansalaiset ovat kansalaisaloitteen kautta ilmaisseet halunsa vaikuttaa elvytyspakettipäätökseen, ja se törkeästi lakaistiin roskikseen. En vain ymmärrä, miksi Marinin hallitus vihaa Suomea näin paljon, että pettää oman kansansa ja maansa vain tyydyttääkseen finanssieliitin agendaa luoda EU-liittovaltio. Minua oksettaa ajatus antaa maamme vajota syvemmälle ja syvemmälle velkasuohon. Miksi meidän pitää kärsiä, kun muut saavat mielivaltaisesti törsätä rahojaan ihan miten sattuu?”
”Moro, Sebastian! Ei tunnu kovin hyvältä herätä aamulla töihin, kun ihminen verotetaan kuiviin ja eläminen Suomessa on aivan liian kallista. Sitten vielä lapioidaan meidän rahat ulkomaille, kuten Italiaan, jotta saavat siellä jatkaa leveää elämää, eikä aikomustakaan tehdä muutoksia asioihin. Suomi on kyllä myynyt valtionomistuksia, mutta Italialle ei kehdata edes sanoa, että myykää niitä kultavarastoja, joita muuten on aika reilusti. Selittäkää jotenkin järkevästi kansalaiselle, miten Suomi, joka elää velaksi, voi antaa rahaa muille maille? [Perussuomalaisten ryhmästä: Hyvä kysymys!] Terveisin maastamuuttoa harkitseva, jos ei tähän touhuun ala tulla jotain järkeä.”
”Arvostettu puhemies ja hallitus ja eduskunta! Ehdoton ei elvytyspaketille. Kyseessä ei ole käytännössä kertaluontoisuus, se ei elvytä, eikä se liity koronaan. Suomelle ja kansalle ei ole velkavankeudesta mitään hyötyä. Oma kansa voi jo niin huonosti koronarajoitusten vuoksi. Laajaa kansalaishyväksyntää ei ole olemassa isoon päätökseen, ja siitä kertoo jo kansalaisadressin megakannatus hetkessä. Te olette kansalla töissä, joten teidän pitää pitää Suomen itsenäisyydestä ja kansalaisten hyvinvoinnista huolta eikä viedä maata suohon ja pilata jo syntymättömienkin suomalaisten elämä. Järjestäkää kansanäänestys asiasta, EU:n liittovaltiosta, eurosta, hallituksen erosta ja sananvapaudesta. Pitäisi tuoda julki, mitä kaikkea tämän takana oikeasti on. Kansalle alkaa jo riittää teidän omien etujen tavoittelu kansan hyvinvoinnin kustannuksella.”
Arvoisa puhemies! Nämä kansalaisten viestit ovat todella todella vahvoja.
Seuraava Instagramiin tullut viesti — tämä on tullut eilen: ”Moi, Sebastian! Minua huolettaa EU:n tulonsiirtopaketin läpimeno. Olen alaikäinen, ja siksi tämä huolettaa minua todella paljon. ’Jaata’ äänestävät kansanedustajat eivät ymmärrä, mitä paketista seuraa nuoremmille ikäluokille: velkahelvetti, veronkorotukset ja liittovaltio. On helppo tehdä päätöksiä, jotka eivät vaikuta omaan elämään. Toivoisin silti, että ’jaata’ äänestävät kansanedustajat tekevät äänestyspäätöksensä Suomen kansan etua harkiten sen sijaan, että tekee äänestyspäätöksen oman uran edistämiseksi. Sinä ja muu PS-eduskuntaryhmä teette kaikkenne sen eteen, että tulonsiirtopakettia ei hyväksytä, ja arvostan sitä todella paljon. Teette suuren palveluksen Suomelle, mikäli pystytte kaatamaan paketin. Tsemppiä, Sebastian ja koko PS-eduskuntaryhmä!”
Seuraava viesti: ”Hei, Sebastian, ja kiitos, kun taistelet meidän kansalaisten puolesta tästä EU:n tukipaketista, ja kiitoksia eduskuntaryhmälle. Tässä olisi minun puheeni hallitukselle: Lähinnä olisi kysymys näille vastuunpakoilijoille: Jos käy niin, että te hyväksytte tämän rahaston, ja jos käy niin, että pian sitä rahastoa kasvatetaan ja tulee uusi paketti, niin kuka kantaa vastuun? Kuka eroaa? Kaikki puolesta äänestäneet kansanedustajatko? Kuka menee valtakunnanoikeuteen selittämään, miksi suomalaisille valehdeltiin? Pääministeri? Eurooppaministeri? Valtiovarainministeri? Näihin olisi hyvä saada selkeys, että kuka kantaa vastuun.”
Seuraava viesti, arvoisa rouva puhemies: ”Kiitos teille, että taistelette Suomen puolesta. Täysi tuki täällä. Olen koettanut parhaani mukaan seurata toilailua eduskunnassa, nytkin on täysistunto tauolla 15.15 asti. Pitäisi olla live päällä, mitä tapahtuu silloin kun ei valtamediat näytä, onko muiden puolueiden edustajat supisemassa, että millä saadaan suomalaiset hiljennettyä. Pysykää lujina!”
Seuraava viesti, arvoisa rouva puhemies, kansalaiselta Instagramissa tullut: ”Miksi EU hyväksyy jäsenmaidensa törkeän veronkierron? Eikö EU voisi edes uhata ennennäkemättömällä mainehaitalla ja poliittisella paineella, kuten Suomea, joka koettaa pitää kiinni laeista ja sopimuksista? Onko korruptio jo levinnyt EU:n virkamiehiin ja johtoportaaseen? Tämä näyttää hyvin todennäköiseltä. Monien maiden edustajista puhumattakaan. Pöljempikin ymmärtää, ettei EU kaadu, jos budjetti neuvotellaan uusiksi ja järjettömät ryöstöpaketit erotellaan siitä. EU jatkaa vanhalla budjetilla niin kauan, että uusi saadaan aikaiseksi. Ja puheet siitä, ettei ole varasuunnitelmaa, ovat täysin potaskaa. Kyllä EU:n kokoisella organisaatiolla on aina varasuunnitelma jos toinenkin. Äänekkäimmin tukipaketin puolesta huutavat juuri ne maat, joiden veronkierto EU:ssa on suurimpia: Italia, Ranska, Saksa ja Espanja. Mitkään apupaketit eivät korjaa tätäkään ongelmaa, vaan tilanne pahenee. Korruptoituneiden ja verotuksensa huonosti hoitavien maiden rikolliset kiittävät ja kahmivat suuren osan avustuksista, ja rahat valuvat verokikkailujen takia veroparatiisimaihin — niitä löytyy myös Euroopasta, kuten kaikki tietävät. Viimeisinä juuri nämä maat ovat vastustamassa niin sanottua elvytyspakettia. Julkinen talous ja rakenteelliset ongelmat eivät korjaannu lisärahalla. Se vain kiihdyttää ongelmaa. Nyt EU:lla olisi loistava tilaisuus näyttää, mitä varten se on olemassa. En vastusta EU:ta sen alkuperäisessä tarkoituksessa, mutta tällä menolla alkaa koko EU:n olemassaolon oikeutus kadota. Vastustan tukipaketin hyväksymistä nykymuodossa ehdottomasti.” Ja täällä on haluttu mainita nimi: Petri Tohka, Vantaa. ”Kiitos, Sebastian ja perussuomalaiset, taistelusta meidän puolesta!”
Seuraava viesti kansalaiselta IG:ssä: ”Hei, Sebastian, ja kiitos siitä, että annat meille kansalaisille mahdollisuuden tulla kuulluksi. Haluaisin kauttasi lähettää hallitukselle ja kaikille kansanedustajille seuraavan viestin: En ollut silloin vielä äänioikeutettu, kun äänestettiin Euroopan unioniin liittymisestä, joten en voinut asiaan vaikuttaa. Sittemmin olen tehnyt kovasti töitä ja synnyttänyt sekä kasvattanut viisi veronmaksajaa tälle maalle, jonka itsenäisyyden puolesta isovanhempani ovat taistelleet. Jos olisin vuonna 1998 tiennyt, mihinkä suuntaan tämä maa ajetaan ja minkälaista verotaakkaa lapsilleni sekä lastenlapsilleni, joita on neljä, ollaan sysäämässä, niin yhtäkään lapsistani en olisi tähän maailmaan saattanut moisen ikeen alle vaan olisin silloin nuorena laittanut piuhat poikki. On raukkamaista Suomen hallitukselta evätä kansalaisilta mahdollisuus tulla kuulluksi näin valtavassa asiassa, mikä vaikuttaa moneen sukupolveen. Suomen hallitus ja kansanedustajat, te olette meillä töissä. Ystävällisin terveisin Tiina Metsäranta.”
Seuraava kansalaiselta tullut viesti, arvoisa rouva puhemies: ”Ei tarvita mitään elpymispakettia, koska talous elpyy muutenkin ja ilman elvytystäkin todennäköisesti ylikuumenee. Tämä on Italian pelastuspaketti ja saksalaisten ja ranskalaisten pankkien pelastuspaketti.” [Toimi Kankaanniemi: Näinhän se on!]
Seuraava viesti: ”Nyt on käynyt selväksi, että Vanhanen” — käytetään tässä nyt eduskunnan pelisääntöjen mukaisesti termiä ”puhuu muunneltua totuutta” — ”ja ranskalainen Casanova vie Suomi-tyttöä kuin pässiä narussa. On sanomattakin selvää, että velkaunionia tässä ollaan luomassa ja näin välillisesti annetaan verotusoikeus EU:lle. Parempi antaa EU:n kaatua rytisten kuin olla paikkaamassa vuotavia ongelmapankkeja Italiassa ja Espanjassa. Koronan kanssa tällä EU:n rahoitusinstrumentilla ei ole mitään tekemistä, ja millä” — piip — ”järjellä ministeriöiden budjetit vain kasvavat ja tämä valtio ottaa niin paljon velkaa, että käy kohta kuin Afrikassa? Nyt on aika puolustaa tätä maata, sen kansaa, suvereniteettia ja aitoa itsemääräämisoikeutta.”
Seuraavaksi on kansalainen lähettänyt tällaisen viestin: ”Kysymys valtiovarainministerille: kun on puhuttu tarkkarajaisuudesta ja selkeydestä, niin kuka maksaa mitäkin, mikä on Suomen minimimaksu ja mikä maksimi, jos eivät kaikki hoida asioitaan kuten pitäisi, ja milloin alkaisivat korkeammat maksut sitten juosta?”
Pyydän nyt kansalaisilta: huomaan, että täällä tulee nyt aivan hirveällä syötöllä uusia viestejä, jotka muuttavat tätä listaa niin, että tätä on todella vaikea lukea, ja pyytäisin, että nyt ette just tällä hetkellä lähettäisi yhtään viestiä, koska tämä on niin vaikea saada läpi. Näitä on hirveä määrä.
Seuraava viesti: ”Moro! Jos vielä otat vastaan viestejä luettavaksi, niin tässä olisi jonkunlainen: On käsittämätöntä seurata sivusta, kun meidän nuorten tulevaisuus ollaan sitomassa johonkin sellaiseen, johon me emme mandaattiamme ole antaneet. Emme ole missään vaiheessa äänestäneet liittovaltioon liittymisestä tai siitä, että jakaisimme omat varamme talouttaan vastuuttomasti hoitaneiden euromaiden kanssa. On uskomatonta, että hallituspuolueista avoimesti nauretaan sille, että me nuoret haluaisimme aidosti keskustella EU:n elpymispaketista julkisesti. Vielä irvokkaamman asiasta tekee se, että näiden hekottajien joukossa on arvoisa oikeusministerimme, joka tänä keväänä epäonnistui tärkeimmässä tehtävässään, kuntavaalien järjestämisessä ajallaan. Hallituspuolueiden edustajat voisivat edes sen verran osoittaa kunnioitusta meitä nuoria kohtaan, että elpymispakettiasiasta käytäisiin rehti yhteiskunnallinen keskustelu.” [Perussuomalaisten ryhmästä: Fiksuja nuoria!] — On, vimpan päälle kyllä, täytyy sanoa.
Seuraava viesti: ”Moi! EU:n elpymispakettiin liittyen: En pysty käsittämään, miten kansanedustajat, jotka ovat käsittääkseni kansalaisten etuja ajamassa ja meidän suomalaisten etuja ajamassa, voivat pyyhkiä kansalaisten mielipiteellä takamustaan näin törkeästi. Veteraanit, jotka ovat olleet meidän itsenäisyyttä puolustamassa kirjaimellisesti omalla hengellään, tuskin olisivat ikinä pystyneet kuvittelemaan, että tällaista suoraan sanottuna...” — aika tylyä sanaa tässä käytetty, ja jätän nyt eduskunnan täysistunnon vuoksi sen mainitsematta — ”...aika järkyttävää jengiä tulee olemaan meidän oman maamme alas ajamisessa, ja eivät välitä heidän omista kansalaisistaan. Toinen puoli sitten ovat meidän lapset ja lapsenlapset, jotka isossa määrin maksamassa ovat tätä aivan käsittämätöntä asiaa. Miten heille tämä asia selitetään, että näin meillä silloin päätettiin, että Suomi oy myytiin halvalla kansanedustajien tahdosta, kun eräillä painoivat oma virka ja edut enemmän vaakakupissa kuin oman maan kansalaisten nykyhetki ja teidän lasten tulevaisuus? En pysty millään tasolla käsittämään enkä hyväksymään.” — Mies, aviomies ja kolmen lapsen isä kirjoittaa näin.
”Hei! Saisiko seuraavan puheen Arkadianmäelle?” — No, kylläpä saa. — ”Arvoisat kansanedustajat, maamme nykyhetken ja tulevaisuuden päätöksistä ratkaisijat, mikä teidän vaakakupissanne painaa eniten? Onko se kenties horisontissa näkyvä loistelias EU-virka hienoine työsuhde-etuineen, vai kallistuuko vaaka kenties oman isänmaan itsenäisyyden säilyttämiseen, Suomen kansalaisten hyvinvointiin sekä siihen, että myös teidän lapset ja lastenlapset saisivat elää vapaassa, itsenäisessä ja hyvinvoivassa Suomessa, ollen ylpeitä edeltäjiensä tekemistä päätöksistä näiden edellä mainittujen asioiden turvaamiseksi? Merkitsevätkö teille sotiemme veteraanien uhraukset Suomen itsenäisyyden puolesta mitään? Mikäli edes hiljaa mielessäsi vastasit myöntävästi, ei pitäisi olla muuta vaihtoehtoa kuin äänestää EU-elpymispakettiäänestyksessä sitä vastaan. Kansa kunnioittaa isänmaamme puolustajia, ei maamme pettureita.” — Näin kirjoittaa huolestunut kansalainen, ja neliapilaa on siellä profiilissa aika paljon.
Arvoisa rouva puhemies! Seuraava viesti: ”Moi! Jos vielä voi laittaa viestiä koskien julkisia äänestäjien puheita tätä EU-pakettia kohden, niin tässä olisi: Hei! Olen tällä hetkellä yliopistossa opiskeleva 24-vuotias, joka tulee pian olemaan vakituisesti työssä oleva veronmaksaja. En ollut edes syntynyt, kun Suomi liittyi EU:hun. Maailma muuttuu, ja niihin muutoksiin pitää sopeutua. Olen nuori aikuinen, joka haluaa vaikuttaa maamme tulevaisuuteen, ja olen luullut, että demokratiassa se toimisi äänestämällä. Miksi en saa siis nyt äänestää tästä tärkeästä EU:hun liittyvästä paketista? Minä ja muut nuoret aikuiset tulemme maksamaan tämän paketin. Me emme ole päässeet äänestämään EU:sta. Antakaa meille mahdollisuus käyttää äänemme nyt ja päättää oma tulevaisuutemme. Vastuu ei ole vain teillä. Antakaa sen olla myös meillä, Suomen kansalaisilla, jotka tulevat olemaan ja asumaan täällä jatkossakin, kun tämä paketti pitää maksaa.”
Aivan mahtavia viestejä kerta kaikkiaan. Kiitoksia!
Arvoisa rouva puhemies! Seuraava viesti alkaa näin: ”Minulla on vertaus, jota voit käyttää. Teet hyvää työtä ja olet rohkea. 4 miljardia on huikea summa antaa pois, kun samalla lisäämme omaa velkamme. Vertauksena kerroin ystävälleni: Naapurisi on juhlinut lujaa ja ajaa ökyautolla jne. Naapurilla ei kuitenkaan ole varaa asuntolainaansa, ja hallitus määrää sinut maksamaan hänelle 50 000 euroa. Olisitko tyytyväinen? Järkyttävää touhua, ja selitykseksi ei riitä, että EU tai pankit yms. kärsii. Ulos epäonnistujat EU:sta, ja EU-sääntöjä on noudatettava. Järkyttävää touhua. Eikös Kreikka yms. päässeet EU:n jäseneksi jonkun törkeän kikkailun avulla, ja se oli jo silloin pahasti velkainen? Muistelen, että annoimme jo silloin heille paljon tukirahaa, ja muistan, että olisin odottanut tuolloin, että saisimme edes yhden saaren sillä takaisin. Näin se historia unohtuu ja toistaa itseään.”
Kiitoksia tästäkin viestistä. Muistatte aivan oikein. Tässä juuri aikaisemmin puheessani viittasin siihen, kuinka tilastokikkailulla Kreikka pääsi sisään.
Seuraava viesti: ”Hyvät kansanedustajat! Teidän täytyy pitää suomalaisten puolia. Elpymispaketti ei ole Suomen kansan tahto, ja se on täysin EU:n omien lakien vastainen, sillä jokaisen maan on huolehdittava itse omasta taloudestaan. Olette korruptoituneita, jos tämä menee läpi, ja nimenne tulevat jäämään historiaan hallituksena, joka ajoi Suomen alas. Kansanedustajien pitää edustaa Suomen kansaa. Miun isoisä ei taistellut sodassa siksi, että te voitte paperilla ja EU-huippuvirkoja vastaan luovuttaa Suomen EU:lle. Nyt käsi sydämelle: jos teillä on yhtään omaatuntoa jäljellä, kaadetaan paketti nyt.” Huh huh. Voimakasta tekstiä.
”Haluaisin tämän viestin tulla siteeratuksi puheenvuorossa: On järjetöntä ja täysin demokraattisten piirteiden vastaista jättää kansa huomioimatta, kun kyseessä on velaksi otettava ja loppujen lopuksi veroilla maksettu tukipaketti. Ajatteletteko te hallituksessa kansaa yhtään? Tämä hallitus ei ole antanut muuta kuin runtua kansalle ja pyllistänyt sen suuntaan. Tukipaketti, joka vaikuttaa minun ja tulevan sukupolven veroihin, halutaan runnomalla viedä läpi, vaikka erilaisia asiantuntijoiden mielipiteitä olette kuulleet. Tämä paketti ei kaada Euroopan unionia eikä aja sitä talouskriisiin, jos Suomi hylkää paketin, vaan niin kuin Halla-aho onkin sanonut, EU:n herrat palaavat neuvottelupöydän ääreen. Miksi teille on niin tärkeää poseerata EU:n silmissä ja viedä liittovaltiokehitystä väkisin eteenpäin unohtaen samalla demokratian ja koko Suomen kansan, joka pääpiirteittäin todennäköisesti äänestäisi tukipakettia vastaan? Terveisin 18-vuotias tulevaisuudestaan huolestunut nuori.”
Seuraava viesti, arvoisa rouva puhemies, joka on tullut Instagramin kautta ja jonka kansalaiset haluavat esille: ”Hei, Sebastian! Otatko vielä elpymisrahastopuheita vastaan?” No kyllä. ”Tässä olisi yksi: Arvoisat kansanedustajat! Hyväksymällä elpymisrahaston olette viemässä EU:ta taas askeleen kohti liittovaltiota ja samalla sidotte Suomen velkavankeuteen vuoteen 2058 saakka. Olen silloin 53-vuotias, ja mahdollisesti tulevat lapsenikin joutuvat vielä maksamaan kyseistä pakettia. Täällä Suomessa puhutaan vasta tästä ensimmäisestä elpymispaketista, mutta muualla Euroopassa suunnitellaan jo uusia paketteja. Mitään näyttöä paketin kertaluontoisuudesta ei ole. Miksi EU:ta kiinnostaisivat Suomen valtiovarainvaliokunnan mietinnön kirjaukset, kun eivät sitä kiinnosta sen omat perussopimuksetkaan? Arvoisat kansanedustajat, ymmärrättekö, mitä paketin puolesta äänestäminen tarkoittaa? Olette valmiita luovuttamaan palasen itsenäisyydestämme, koska pelkäätte mainehaitan tai kenties tulevien EU-virkojenne puolesta. Terveisin 15-vuotias kansalainen.” Huh huh.
Arvoisa rouva puhemies! Seuraava viesti: ”Hei! En osaa mitään puheita kirjoittaa, mutta haluan, että meidän tavan tallaajien mielipiteillä ja äänellä on väliä. Miten se voi mennä niin, että ensin otetaan maailmalta näitä elintasosurffareita tänne meidän järjestelmän elätettäväksi ja sitten vielä jaetaan rahat ulos? Miksei meidän maksamia rahoja voida käyttää meidän maan hyväksi? Jos tosiaan on neljä miljardia ylimääräistä, niin miksei sitä voi jakaa suomalaisten yritysten kesken? Ei niiden, joiden eurot valuvat yli rajojen, vaan niille, jotka oikeasti maksavat jokaisen pennin selkänahastaan samalla toivoen, että joskus vielä yritys voi hyvin, sen verran hyvin, että voi edes nukkua yönsä pelkäämättä seuraavaa päivää. Olisi vielä niin paljon sanottavaa, mutta jätetään tämä tähän. Onpahan yksi ääni lisää, jos meidän äänistä joskus saataisiin sen verran kuuluva kuoro, että sillä olisi jotain painoa.” [Toimi Kankaanniemi: Suomalaiset on tolkun ihmisiä!] — On.
”Arvoisat suomalaiset! Mikäli eduskunta tai itse asiassa hallitus päättää Italian ja muiden maiden leväperäisen elämän maksajiksi suomalaiset, jotka pääsääntöisesti ovat hoitaneet velvoitteensa sotakorvauksista kansalaisten omakohtaisiin velkoihin, on todella aika toimia. Tohtori Malinen ja moni muu talouden ammattilainen ovat veloituksetta konsultoineet hallitusta — tai olisivat konsultoineet, mikäli esim. pääministeri olisi Vogue-kiireiltään joutanut viisaampiaan kuulemaan. Elvytysrahastosta tulee liian kallis Marinin työhakemus johonkin EU-virkaan, ja maksajana tietysti, kuten demareilla aina, joku muu. Ja tässä maksajana olet sinä ja minä, suomalainen veronmaksaja. Mistä niitä velkamiljardeja riittää kankkulan pohjattomaan kaivoon, kun ei niitä riitä oman kansan tärkeämpiinkään kohteisiin? Niin, mutta se Marinin EU-virka, sehän menee SDP:n arvopohjan mukaisesti Suomen edun edelle. Kepulle ja kokoomukselle terveisiä myös, että kiitos, olette maan ainoan toivon, perussuomalaisten, paras vaalivoiton varmistaja. Hardcore-kepulainen isäni pyörii kuin oikohöylä haudassaan viimeisimmän valtionpäämiehen Urho Kaleva Kekkosen kanssa” — no sanotaan nyt kun keskustalaiset tulee — ”kun ryssitte kovalla työllä ansaitun hyvinvoinnin pahoinvoinniksi muutamassa vuodessa. Se on surullista ja ajaa oikeat suomalaiset osaajat ulkomaille. No, teidän master of puppets, Venäjä, pääsee tavoitteeseensa vihdoin entisen presidentin ja Stasin vakoojan avustuksella.” Tästä itse asiassa puheenjohtaja Halla-ahokin puhui, näistä entisistä yhteyksistä, mitä on valitettavasti ollut. ”Ei yhtään ystävällisin terveisin Petteri Perkkiö.”
Seuraava viesti: ”Arvoisa hallitus! Me työtä tekevät ihmiset olemme jo nyt katkeamispisteessä, emmekä kaipaa enää lisää rasitteita EU:n puolelta. Tämä tukipaketti tulisi lisäämään yritysten ja yksityisten verotusta maassamme, ja sitä tämä kansa ei enää kestä. Me kansalaiset emme myöskään halua lapsenlapsiemme maksavan teidän järjettömiä päätöksiänne. Tehkää ryhtiliike ja elvyttäkää rakasta kotimaatamme ilman EU:ta. Laskekaa verotuksia, kieltäytykää autoilijoita kurittavasta päästökaupasta ja antakaa sisämarkkinoidemme kukoistaa. Suomi voisi olla oikea menestystarina, jos sille annetaan kunnollinen mahdollisuus. Uudet innovaatiot ovat jo tulossa, mutta turhalla sääntelyllä ja liiallisella verotuksella te estätte uusien Nokioiden syntymisen. Lopettakaa kurjistaminen, antakaa meidän työskennellä ilman kohtuuttomia veroja ja antakaa ihmisten luoda uusia innovaatioita ilman liiallista sääntelyä. Kiitos. Marko Heikkuri Kemistä. Toivottavasti kuulostaa edes kaukaisesti järkevältä, ja toivottavasti kelpaa. Oli muuten mahtavia puheita, kun töissä ollessa katselin.”
Kiitoksia, kun kelpasi. Täällä on vähän toisenlaisia puheita kuultu hallituspuolueitten ja kokoomuksen riveistä. He ovat haukkuneet täällä ihan huolella. [Perussuomalaisten ryhmästä: Kansa on tarkkana!]
Arvoisa rouva puhemies! Seuraava viesti: ”Olisi hienoa, jos voisit nostaa puhuessasi esiin sen, että me vanhemmat emme halua tehdä ratkaisuja, joiden seuraukset jäävät lapsillemme. Emme usko kertaluonteisuuteen, ja neljän lapsen äitinä sekä suomalaisena yrittäjänä haluan elää maassa, joka uskoo itseensä niin paljon, että mainehaitan takia ei laita kansaa kärsimään. On tullut aika, että suomalaisten ei enää kuulu ajatella, mitä muut ajattelevat, ja tehdä päätöksiä siitä käsin. On aika uskoa meihin ja vaatia arvostusta. Suomi on täynnä upeita ihmisiä, jotka eivät ansaitse kohtaloa, jossa maksetaan muiden, isompien maiden kuluja. Tarvitsemme nyt poliitikkoja, jotka oikeasti ajattelevat nuortemme etua eivätkä sitä, mitä heistä tai Suomesta ajatellaan.” Todella hyvin kirjoitettu. Kiitos!
”Hei, Sebastian, tässä puheeni: Me suomalaiset emme ole valmiita maksamaan italialaisten halpaa verotusta oman korkean verotuksemme kustannuksella. Italialaisten on itse mietittävä, miten he saavat lisää kassavirtaa, eikä käytävä muiden kukkarolla, varsinkin kun keinoja löytyy. Italialla on maailman kolmanneksi eniten kultavarantoja heti Yhdysvaltojen ja Saksan jälkeen. Lienee osa noistakin kullista louhittu Suomen maaperästä ulkomaisten yhtiöiden toimesta. Ero Suomella ja Italialla on se, että Italialla riittää omaisuutta myytäväksi, kun taas Suomi on jo realisoinut ja myynyt sen melkein kokonaan maaperän kiviaineksista aina Caruna-Pekan sähköverkkoon. Italia, maksakaa enemmän veroja mukisematta ja menkää töihin.”
Seuraava viesti, arvoisa rouva puhemies: ”Näin suht nuorena, 28-vuotiaana, lyhyesti ja ytimekkäästi: Tuntuu, että onko tässä kohta järkeä edes käydä töissä, kun rahat ja työpaikat annetaan muualle, esimerkiksi Italiaan, jossa on jopa myönnetty, etteivät heidän ongelmat johdu koronasta. Ja eikö tämän paketin pitänyt nimenomaan auttaa maita, joihin korona on oikeasti vaikuttanut? P.S. Kiitos kaikesta, mitä teette.”
Arvoisa rouva puhemies! Seuraava viesti: ”Pieni puheenvuoro eduskuntaan: Kuinka näin moni puolue, kuinka näin moni yksittäinen kansan valitsema edustaja voi kääntää selkänsä Suomen kansalle näin? Kuinka Suomi voidaan täydellisesti myydä tulonsiirtounioniin kuulematta kansaa? Miten ihmeessä kukaan yksityishenkilö, työntekijä tai kansanedustaja on välttynyt valtavalta äänivyöryltä, jonka Suomen kansa on liikkeelle laittanut tästä paketista? Kansa puhuu, ja kansan edustajat eivät kuuntele. On käyty paljon puhetta siitä, kuinka kukakin taho milloinkin talloo demokratian päälle, mutta mitä se sitten on, kun ennätysvauhdilla kansa kerää 60 000 ääntä kasaan neljässä päivässä eivätkä arvon edustajat hetkauta korvaansakaan asialle? Tämä jos jokin on demokratian päälle ulostamista. Harvoin sitä on tuntenut itsensä näin merkityksettömäksi. Hävetkää, hävetkää. Tiedän, että saat varmasti satoja ellei tuhansia viestejä tällä hetkellä. Vaikka oma pätkäni ei Arkadianmäelle asti kerkeäisikään, mä halusin vaan kiittää duunista, mitä siellä teette. Kansa muistaa.”
Arvoisa rouva puhemies! Seuraava viesti: ”Elvytyspakettikeskusteluun omat terveiset: Veronmaksajien on täysin mahdotonta hyväksyä sitä, että elvytyspaketista suurin osa on menossa sellaisiin hankkeisiin ja kuluihin, jotka eivät liity koronaan mitenkään. Leijonanosa paketista on menossa maille, joissa veroaste on pieni ja verojen keräys on lepsua. Näin nettoveronmaksajana on aika vaikea hyväksyä sitä, että tuosta veropotista ei riitä rahaa eläkkeiden korotuksiin tai sairaanhoitajien palkankorotuksiin mutta siitä voidaan jakaa kyllä Etelä-Euroopan maille, jotka eivät halua kerätä veroja tai pitää huolta omasta taloudestaan. Turha meidän on maksaa veroja täälläkään. Antaa jonkun muun maksaa ja eletään niin kuin vihreiden kannattajat konsanaan, ilman huolta ja muiden rahoilla.”
Arvoisa rouva puhemies! Seuraava viesti: ”En halua itseäni mihinkään esille, mutta tämmöinen viesti tuli vastaan jollakin palstalla, ja oli muuten aika hyvin sanottu ainakin minun mielestä. ’Ota yksi, maksa kolme’ on EU:n tarjous Suomelle, josta ei voi kieltäytyä. Jos liikenee tuosta noin vain heittää 7 miljardia ulkomaille, niin eipä näin vakavaraisella valtiolla liene sitten tarvetta korottaa veroja tai tehdä leikkauksia.”
Arvoisa rouva puhemies! Seuraava Instagramin kautta tullut kansalaispuhe:
”Moikka, Seba! Ihan alkuun kiitoksia, että jaksatte. Kansalaisena minua huolettaa, mihin Suomea ollaan viemässä nykyisen elvytyspaketin mukana. Ehkäpä vielä enemmän harmaita hiuksia aiheuttaa se, millä tavoin tätä ollaan viemässä. Olemme viimeisen vuoden aikana saaneet kuulla lukuisten ekonomistien, yhteiskuntavaikuttajien, yrittäjien, asiantuntijoiden, poliitikoiden ja muiden elvytyspaketista huolestuneiden suusta legitiimejä argumentteja pakettia vastaan, jotka heijastavat suurta osaa kansalaisten ajatuksista. Nämä aidot huolenaiheet on joko jätetty täysin huomiotta tai ne on sivuutettu mitä heppoisimmilla tekosyillä ja korulauseilla, eikä ihme, sillä mikäli paketista käytäisiin rehellistä, avointa keskustelua, ei asia kestäisi päivänvaloa.
Huomionarvoisena asiana totean, että argumentit pakettia vastaan ovat kestäneet vankkumattomina koko elvytyspaketin valmistelun ajan, siinä missä puoltajien puolustukset ovat vaihtaneet suuntaa kuin tuuliviiri. Jokainen kansanedustaja ymmärtää EU:n elvytyspaketin rikkovan EU:n perussopimuksia. Kun perussopimuksia rikotaan, ei ole mitään takuita, että muitakaan sopimuksia tultaisiin vastaisuudessa noudattamaan. Jokainen kansanedustaja ymmärtää, ettei paketti tule olemaan kertaluontoinen. Komissiolta olemme kuitenkin saaneet kuulla jo totuuden paketin kertaluontoisuudesta, ennen kuin sitä pupu pöksyssä alettiinkin selittämään päälaelleen. Jokainen kansanedustaja ymmärtää, että paketti vie EU:ta tulonsiirtounioniksi. Juuri tänään Italian pääministeri kirjaimellisesti teki hyvin selväksi, kuinka EU:n yhteisen velan on tarkoitus toimia tulonsiirtoina Etelä- ja Pohjois-Euroopan välillä. Näitä argumentteja oikeuttakoon jokainen edustaja itselleen miten haluaa, ne eivät silti muuksi muutu. Juuri siksi paketin hyväksyminen kertoo pohjimmiltaan sen, onko valmis puolustamaan oikeutta ja suomalaisten tulevaisuutta. Kysymys tästä paketista ylittää puoluerajat.
Mitä puoltajien argumentteihin tulee, olemme saaneet lukea mitä eriskummallisimpia sepityksiä mainehaitoista oikeistopopulismin nousuun. Kaikista vähiten ymmärrän tätä populismin pelkoa. Kyseinen paketti tulee sitomaan eurooppalaisia finanssipoliittisesti yhä enemmän yhteen, halusivat he sitä tai eivät. Koska paketti samalla pahentaa myös moraalikatoa, aiheuttaa tämä tyytymättömyyttä unionin sisällä entistä enemmän sekä kasvattaa eripuraa jäsenmaiden kesken. Kysynpähän vain: Voiko parempaa tykinruokaa näille paljon pelätyille oikeistopopulisteille antaa?” — Tässä on muuten hyvä pointti. — ”Eivätkö oikeistopopulisteja pelkäävät edustajat todella näe tätä uhkakuvaa, vai heittävätkö he ilmoille vain tyhjä lauseita ja pelottelevia termejä? Jokainen tehköön johtopäätöksensä itse. Henkilökohtaisesti suurimpana mieltä pahoittavana asiana koin neuvoa-antavan kansanäänestyksen torppaamisen. Minua suoraan sanottuna sylettää, miten ylimielisen halveksuvasti jotkut kansanedustajat tähän kansanäänestykseen suhtautuivat. Missä asiassa tarvitsemme kansanäänestystä, jos emme tässä?
Loppukaneettina toivon sydämeni pohjasta suomalaisten äänestäjien muistavan, ketkä pakettia puolsivat ja ketkä vastustivat. Toivon lisäksi, ettei äänestäjän muisti ole lyhyt. Henkilökohtaisesti tiedän, etten tule ikinä äänestämään sellaista edustajaa, joka tämän paketin puolesta äänestää, eikä tule moni muukaan.”
Arvoisa puhemies! Seuraavana Perussuomalaisen Nuorison pääsihteerin Santeri Eskolan sanat, joissa hän kantanaan ilmoittaa:
”Tällä hetkellä, arvon hallitus, eivät oikein sanat enää riitä kuvaamaan sitä fataalia virhettä, jonka olette tekemässä!
Teidän vimmanne ajaa Suomi mukaan elpymispakettiin ja sen mukana tulonsiirtounioniin on jotain sanoin kuvaamattoman epäreilua. Tämä pian tuleva teidän ajamanne päätös tulee aiheuttamaan totaalisen moraalikadon taloudenpidossa koko Euroopan laajuisesti. Hoida asiat huonosti, saa palkkio. Hoida asiat hyvin, saa sen sijaan raippaa selkään niin, että tuntuu luissa ja ytimissä.
Kerrataanpa hieman, miltä tämä teidän touhunne näyttää kansalaisten silmin yhden Euroopan korkeimman verotuksen ja huonoimman ostovoiman maassa: Unkarilaiset saavat alle 25-vuotiaiden verovapautuksen, espanjalaiset neljän päivän työviikon ja italialaiset lapsilisät 21 ikävuoteen saakka. Suomalaiset saavat nousevat kansalliset verot, uudet ylikansalliset verot sekä vinon pinon ylisukupolvista velkaa niskaansa, puhumattakaan uusista kertaluontoisista paketeista, ettekä te edes uskalla kysyä neuvoa-antavaa mielipidettä kuritettaviltanne.
Te, hyvä hallitus, viette oman maan kansalaisilta leivän pöydästä ja yrittämisen ja työnteon sekä itsensä kehittämisen ilon palkitsemalla maanosan väärintekijöitä.
Te, hyvä hallitus, teette Suomesta Euroopan seuraavan kriisimaan.
Terveisin Santeri Eskola, Perussuomalaisen Nuorison pääsihteeri.”
Seuraava puhe, arvoisa rouva puhemies: ”Maailmantalous on jo nyt ylikuumentunut. Sen huomaa jo nyt kun raaka-aineiden hinnat nousevat huimaa vauhtia ja sitä myöten kaikki hinnat nousevat. Nyt jos tämä huijauspaketti menee läpi ja aletaan pumppaamaan lisää rahaa koneeseen, syntyy inflaatio. Kuinka tyhmä Suomen kansa on hallituspuolueiden ja kokoomuksen mielestä? Kun näin kansalaisena minua pelottaa oman jälkikasvun puolesta jo muutenkin, niin mitä sitten tehdään, jos tämän kokoluokan sumutuksen annetaan mennä läpi sormia katsellen? Olen ikuisesti kiitollinen PS-puolueelle, joka taistelee nyt kansan puolesta. Hyvä, että edes joku, jotkut, välittää.”
Arvoisa rouva puhemies! Seuraava Instagramin kautta tullut puhe: ”Kiitos, Sebastian, tästä mahdollisuudesta kertoa oma kantani elvytyspakettiin ja sen ympärillä oleviin asioihin.” Niin, olisi ollut kyllä kiva, jos hallitus olisi aidosti mahdollistanut tämän kansalaiskeskustelun, mitä he kovasti mainostivat elpymispaketin kohdalla, mutta se ei koskaan toteutunut. Sitten viestiin: ”Olen koko ikäni äänestänyt keskustaa. Keskusta on pitänyt esillä arvojani: kotia, uskontoa ja isänmaata. Luulin viime eduskuntavaaleissa äänestäneeni edustajaa, jolle uskoin nämä pyhät arvoni. Nyt voin todeta, että näin ei taida ollakaan. Edelleen toivon, että edustajani näkisi paketin mielettömyyden, kaiken sen, mistä te olette siellä pitkään puhuneet. Toivon, että keskustassa mahdollisimman moni uskaltaa äänestää vastaan. Teillä on kansan tuki. Älkää kuunnelko pelotteluja siitä, että menetätte paikkanne. Te menetätte ääneni, ja uskallan sanoa ’äänemme’, mikäli äänestätte paketin puolesta. Viestiä saa lainata puheissa siellä. Tsemppiä ja voimia. Nimeäni ei saa tuoda tietenkään julki.”
”Lue pöntöstä: Te olette Suomen kansan edustajia, ette EU:n edustajia. Velkarahan antaminen rikkaammille — Italialla esim. 120 miljardin edestä fyysistä kultaa — jotta he voisivat jatkaa elämistä pellossa, ei edistä Suomen vientiä vaan kurjistaa meitä. Pitää olla tyhmä tai lahjottu, jos pitää tätä hulluutta hyvänä. Risto Ryti sen sanoi: pahimmat viholliset ovat keskuudessamme. Nyt ei tarvita pseudotieteeseen ja uuskommunismiin perustuvaa vihreää siirtymää. Nyt tarvitaan sinivalkoinen siirtymä.” — Upea upea lause. [Vilhelm Junnila: Kyllä!] — ”Suomi pärjää hyvin päättämällä itse omista asioistaan. Haluatko jäädä historiaan henkilönä, jonka päätöstä pidettiin historiallisen hulluna ja vahingollisena, vai haluatko jäädä historiaan kansanedustajana, joka toimi täysin normaalisti ja loogisesti eli äänesti kansan edun ja tahdon mukaisesti? Älä ole tyhmä, ole normaali.” Tällainen viesti.
”Hei! Tuhannet ja tuhannet suomalaiset rukoilevat sen puolesta, että Suomen päättäjät eivät veisi Suomen kansaa elvytyspaketin maksajiksi. Kukaan ei usko tämän olevan kertaluonteinen, ja tekin tiedätte sen, että se ei tule sitä olemaan. Euro on kuollut aikaa sitten, ja tämä kupla tulee puhkeamaan ennemmin tai myöhemmin. Pahimmillaan tällaiset rahansiirrot ja niiden jatkuminen ajavat asiat siihen pisteeseen, että kun ihmiset ymmärtävät, mistä on kyse, väkivaltaisuuden uhka ja sen puhkeaminen on tulevaisuutta. Tätä asiaa ei pitäisi jättää huomiotta. Vakavasta asiasta siis kyse. Lapsillemme haluamme vapaan, itsenäisen ja omavaraisen Suomen jättää perinnöksi. Sen olemme velkaa niille, jotka tätä maata puolustivat ja rakensivat. Ystävällisin terveisin Anniina Luukka, veronmaksaja, yrittäjä ja kahdeksan lapsen äiti.”
Seuraava viesti, Kainuusta: ”Tätä maata ei kuulu myydä. Elpymispaketti rikkoo EU:n omia perustussopimuksia ja siirtää Suomen suvereniteettia väkisin EU:lle. Tämän paketin hyväksyvät tullaan muistamaan maansa myyneinä edustajina, ja heitä ei tulla ikinä unohtamaan. Minä olen 61-vuotias jos tai kun paketti on maksettu takaisin. Kun en voi asiasta nyt itse äänestää, minulla on teille asiaa: Vetoan jokaista kansanedustajaa äänestämään paketin kaatamisen puolesta. Minä en tule äänestyksessä puoluettanne katsomaan. Vain se merkitsee, kuinka äänestätte. Terveisin Jani Viitanen Paltamosta.”
”Toivottavasti luet viestini eduskunnassa:
Olen 22-vuotias nuori aikuinen enkä todellakaan siedä ajatusta siitä, että meiltä viedään tulevaisuus ja tällä ryöväyksellä rahoitetaan muiden EU-maiden leppoisampia oloja. En siedä sitä, että te väitätte tekevänne meidän tulevaisuutemme ja onnemme eteen töitä ja silti edes harkitsette sellaista päätöstä, että olemme velkakierteessä vuosikymmeniä. Millä oikeudella te teette tällaisen päätöksen? Korona iski vasta 2020, joten tästä paketista ei tietenkään ollut mitään puhetta 2019 eduskuntavaaleissa, ja voin vannoa, että ainakin itse olisin äänestänyt toisin, jos olisin tietänyt, mihin suoranaiseen turmioon olette meidät ajamassa. Tämä on aivan hävytöntä. Tehkää oikein ja kuunnelkaa meitä kansalaisia. Me haluamme äänestää siitä, ettemme hyväksy EU-tukipakettia. Jos ette kuuntele meitä ilman kansan-äänestystä, niin antakaa meidän kertoa se niin, että on mustaa valkoisella, mitä haluamme ja vaadimme.
Me vaadimme, että te ette heitä meitä nuoria susille ja pane meidän harteillemme velkataakkaa — varsinkin kun suuri osa teistä ei ole edes sitä maksamassa loppuun asti. Ajatelkaa meitä nuoria, kun teette tätä päätöstä. Ajatelkaa, onko oikein allekirjoittaa sellainen susihuono sopimus, josta lapsikin näkee, että maksamme enemmän kuin saamme. Sanna Marin, vetoan sinuun, älä tee tätä meille. Me halutaan asua Suomessa, jossa meitä kuunnellaan ja jossa meitä ei sidota velkojen kiirastuleen jo ennen kuin synnymmekään.
Tämä tukipaketti on EU:n perussopimuksen vastainen. Emme saa ottaa vastuuta toistemme veloista, vaikka miten selitätte, että tilanne on poikkeuksellinen. Siinä sopimuksessa ei mainita mitään siitä, että tämän sopimuksen saa sitten heittää paperikoriin, mikäli on hyvä syy. Haluan muistuttaa, että jokaista historian yhteiskunnallista katastrofia on edeltänyt se, että lakataan noudattamasta omia lakeja ja sääntöjä ja keksitään verukkeita, miksi sitä sääntöä juuri nyt voidaan poikkeuksellisesti kiertää. Kohta olemme siinä, ettemme noudata tärkeämpiä lakeja.”
Seuraava kansalaisviesti, arvoisa puhemies, joka muuten alkaa, että ”arvoisa puhemies”:
”Arvoisa puhemies! EU:n elpymispaketti sitoo meitä nuoria vuosikymmeniksi maksamaan asiaa, johon me emme voineet vaikuttaa. Elpymispakettia maksetaan vuoteen 2058 mennessä. Minä täytän sinä vuonna 55. Meidän tulevaisuus on vaakalaudalla. Kysynkin kokoomukselta: joudutaanko taas joustamaan nuorten ja vanhusten hyvinvoinnista, jotta Suomella on varaa kuitata eteläeurooppalaisten huvit? Te pidätte itseänne Eurooppa-myönteisimpänä puolueena, mutta te ette uskalla kritisoida EU:ta, kun se kehittyy väärään suuntaan. Te tiedostatte EU:n ongelmat etenkin tässä elpymispaketissa, mutta silti te olette hyväksymässä kehityksen, joka on Suomelle ja etenkin EU:lle haitallinen. Ei EU pysy vakaana liittona, jos sen pohjoiset jäsenmaat joutuvat kerrasta toiseen kurittamaan omia kansalaisiaan tiukalla talouspolitiikalla, niin että taloudelliset säästöt voidaan jakaa etelän sosialisteille. Näyttäisi siltä, että EU:n perussopimukset ovat kokoomukselle vessapaperia. Kannattaako kokoomus suomalaisten verorahojen sosialisointia jäsenmaille, jotka eivät kykene huolehtimaan taloudestaan?
Olen elänyt koko elämäni Suomessa, joka on ollut osa EU:ta. On asioita, joita arvostan EU-jäsenyydessä, mutta on myös asioita, joita en arvosta EU-jäsenyydessä. Sinisilmäinen EU-politiikka on yksi niistä. Me voimme kehittää EU:sta itsenäisten kansallisvaltioiden liiton, jossa kukin huolehtii omasta pesästään. Vastavuoroisesti voimme olla hiljaa ja olla käyttämättä sitä kuuluisaa poliittista pääomaa, kun Saksa ja Ranska päättävät puolestamme, että EU-liittovaltio on Suomen etu.
Kohdistan toisen kysymykseni keskustalle: miten aiotte pitää Suomen maakunnat elinvoimaisina elättämällä Espanjaa, Italiaa ja Kreikkaa? Maakuntien laiminlyönti ajaa nuoret suurkaupunkeihin, joista harvoin palataan kotiseudulle.
Suomen maksuosuus elpymispaketista on 6,6 miljardia euroa, joten maksamme nettona yli 4 miljardia Brysseliin. Miettikää tarkkaan tuota rahasummaa. Jos jäsenmaat elvyttäisivät itse tuon maksuosuuden verran, meilläkin olisi paljon enemmän rahaa maakuntien kehittämiseen. Yli 6 miljardilla saisimme lisää infraa, palveluita ja sitä myötä työpaikkoja. Te kykenette pitämään maakunnat elinvoimaisina, jos teillä on tahtoa. Nuorten ei tarvitsisi hakeutua suuriin maakuntakeskuksiin koulutuksen ja työn perässä, jos vain teiltä löytyisi tahtoa. Kokoomus, keskusta, ajatelkaa meidän nuorten tulevaisuutta. Kiitos. Ystävällisin terveisin, Lauri.”
Tahdon kiittää näistä kaikista viesteistä, mitä olette lähettäneet tänne luettavaksi. Nyt tuntuu siltä, että voi olla, että tämä ääni kohta loppuu, ja varmuuden vuoksi olin varannut tähän ihan loppuun, viimeiseksi, maamme presidentin sanat — jos mikään muu ei vaikuta, niin entä hänen sanansa? — ja haluan päättää sitten puheeni näihin sanoihin, koska olin niin ajatellut.
Olen nyt käynyt tämän puheen, jonka nimi on ”EU:n elpymispaketti on liittovaltion kulmakivi”, ja tämän puheeni aikana olen yrittänyt tehdä parhaani, että perustelen, minkä takia tämä päätös, mitä eduskunta on juuri nyt tekemässä, on lujittamassa ja mahdollistamassa EU:n liittovaltiota. Se kehitys, mikä aikanaan historiassa on alkanut, olisi voinut lähteä toiseenkin suuntaan, mutta jossain kohtaa me lähdettiin menemään väärään suuntaan Euroopassa. Ehkä Euroopassa poliittiset johtajat sokaistuivat vallasta ja rahasta ja päätettiin, että tehdään ne samat virheet uudelleen.
Euroopassa on ollut mahtipontisia projekteja aikaisemminkin, ja minä olen tullut politiikkaan ja perussuomalaisiin sen takia, että haluan taistella Suomen itsenäisyyden puolesta niin, että me ei jouduttaisi EU:n liittovaltioon, koska siitä ei tule seuraamaan mitään hyvää. Me voidaan kaataa tämä elpymispaketti, joka olisi tätä rakentamassa.
Olen pyrkinyt vielä loppuvaiheessa vetoamaan tosiaan suoraan teihin, kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat, sekä teidän omien toimijoidenne ja poliitikkojenne ja nuortenne kautta että ennen kaikkea vielä kansalaisten kautta. Ja te voitte, kansalaiset — olen pahoillani, sillä en nyt usko, että pystyn kaikkia lukemaan — vielä vedota näihin kansanedustajiin, vielä on aikaa. Laittakaa heille viestiä — etunimi.sukunimi@eduskunta.fi — ja kertokaa, mikä teidän kantanne on.
Haluan lopettaa nyt tämän puheeni tasavallan presidentti Sauli Niinistön sanoihin, jos te haluaisitte häntä kuunnella. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti tiukkasanaisesti huolensa EU:n elpymispakettiin liittyen suurlähettiläskokouksessa 25. elokuuta 2020. Lainaan tästä puheesta elpymispakettia koskevan osuuden:
”Siteeraan: ’Avoin keskustelu EU:n suunnasta olisi toteutunut, jos paketin vaatimia muutoksia olisi tehty perussopimusten muutosten kautta. EU:n toimintaa säätelevien perussopimusten muuttaminen on kuitenkin niin hidas ja kansallisten ratifiointien vuoksi epävarma tie, että sitä pitkin ei haluttu edetä. Kun kiirekin oli. Niinpä esteitä paketin tieltä raivattiin tulkitsemalla sopimusten artikloja luovalla tavalla.’
Näin kuvasi Helsingin Sanomien pääkirjoitus 29. heinäkuuta EU:n elvytyspaketin syntyvaihetta. Pääkirjoitus huomauttaa myös, että samaan tapaan, tulkinnan kautta, unionissa on edetty muissakin asioissa.
Tuota näkemystä on vaikea kiistää. Euroalueen vakaus‑ ja kasvusopimuksen piti asettaa rajat velkaantumiselle ja budjettivajeille. No bail-out ‑periaatteen piti olla yksiselitteinen. Euroopan keskuspankin ei ajateltu ryhtyvän jäsenmaiden velkapapereiden haltijaksi. EU:n budjettia ei pitänyt rahoittaa lainarahalla.
Kävikö niin? Säännöt perussopimuksissa ovat kyllä ennallaan, mutta tosiasiallinen tilanne näyttää hyvin toiselta. Nuo taloudenpidon keskeiset periaatteet ovat vuosi vuodelta liudentuneet, osin kokonaan kadonneet. Ainutkertaisten tulkintojen jälkeen, kerta toisensa jälkeen.
Kriisitilanteita on kieltämättä usein syntynyt nopeasti. On ollut polttava kiire ja välttämätön tarve. Enkä tässä alkuunkaan arvioi ratkaisujen aineellista sisältöä, en EU-elvytyspaketinkaan osalta. Mutta jokainen hetken uustulkinta on kuitenkin jäänyt elämään. Tulkinnasta onkin tullut sopimus.
Kaikkien EU:n puolestapuhujien tulisi kantaa tästä huolta. Jokainen luovan tulkinnan tilanne nostattaa kysymyksiä, epäilyksiä ja kritiikkiä. Ajan mittaan ja toistuessaan ne alkavat nakertaa instituution legitimiteettiä. Sille ei EU:n kannattaisi itseään altistaa. Kun koronakriisistä on selvitty, on aika tehdä paluu sääntöperusteisuuteen.
Kun kysytään, miksi tasavallan presidentti ottaa nämä tulkinnan tien ja ne vaarat esille, vastaukseni on selvä. Ensinnäkin EU:n keskeiset perussopimukset ovat jäsenmaiden välisiä sopimuksia ja siis yksittäisen jäsenmaan kannalta sen suhteen määrittelyä ulkovaltoihin.
Toiseksi Euroopan unionin yhteinen ulko‑, turvallisuus‑ ja puolustuspolitiikka on etenemässä. Olemme yhtälössä, jossa omaa ulkoista kohtaloamme mitataan helposti EU:ta vasten. Entä jos tulkinnan tie aukeaa myös EU:n ulkosuhteissa? Niin, että teemme ensin suuria linjauksia, joita sitten seuraa lavea tulkinta.
Euroopan unioni on Suomelle ensiarvoisen tärkeä viitekehys myös ulko‑ ja turvallisuuspolitiikassa. EU edustaa maailmalla korostetusti meille arvokkaita asioita: demokratiaa, oikeusvaltiota, monenkeskistä sääntöpohjaista järjestelmää, sopimusten noudattamista.
Meille EU:n vankkumattomille kannattajille on tärkeää, että luottamus Euroopan unioniin sanansa mittaisena säilyy.
Haluan huomauttaa, että jos aiemmin sovittua ryhdytään laveasti tulkitsemaan, on vahva yleensä vahvimmillaan. Ja heikko heikoimmillaan. Tulkinnan tie on ongelmallinen myös koko kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän kannalta.”
Näihin tasavallan presidentin sanoihin haluan päättää oman puheeni. Pahoittelut, arvoisa puhemies, että nyt ääneni ei enää kestä pidempään. — Kiitos.
Ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov
:Edustaja Halla-aho.