Arvoisa puhemies! Siis kestävä kehitys tarvitsee kaikki kolme jalkaa: ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen. Ei ole epäilystäkään, etteikö tarvita nämä kaikki kolme. Tällä hetkellä se, mikä pettää kaikkein akuuteimmin, on taloudellinen kestävyys, ja sen seurauksena meillä on suuria vaikeuksia myöskin näiden muiden kanssa. [Vasemmalta: Ei pidä paikkaansa!] Mitenkään en väitä, että joku olisi muita tärkeämpi, mutta talouden kanssa meillä on kaikkein akuuteimmat ongelmat.
Ja mitä tulee sitten tähän — puhun vaan lyhyesti, kun en halua mennä nyt tähän leikkauskeskusteluun: Meillä vaan on siinä erilainen ajatus kuin oppositiopuolueilla, ainakin osalla, koska meidän mielestämme se kestävä hyvinvointi myös yksilön tasolla perustuu työntekoon ja yrittämiseen, siihen, että on mahdollisuus päästä töihin. Siksi nämä uudistukset on tehty tietyllä tavalla myöskin sosiaaliturvaan, ja minä uskallan sen sanoa, että kun sosiaaliturvaa, kyllä, on leikattu, niin se on tehty sillä tavalla, että se kohdistuu aktiiviväestöön. Ja me teemme kaikkemme, että ne laskennalliset työpaikat muuttuvat oikeiksi työpaikoiksi ja että näillä ihmisillä on mahdollisuus mennä töihin. Nyt, minusta Suomen onneksi, talous on lähtenyt kasvuun viime vuoden lopulla, ja se kasvaa edelleen. Ja toivon hartaasti — ja toivon, että kaikki toivovat — että tämä myllerrys maailmalla, mikä nyt on käynnissä, ei taas saa tätä pysähtymään. Jos talouden kasvu jatkuu, jos Ukrainaan saadaan rauha, niin minä uskon, että talouden kasvu tulee olemaan todella voimakasta. Silloin kaikki ne hankkeet, jotka ovat itse asiassa kestävän kehityksen ytimessä, eli energiamurrokseen, puhtaaseen siirtymään, kiertotalouteen ja biotalouteen liittyvät hankkeet, joita on kymmeniä ja satoja ympäri Suomea, lähtevät liikkeelle. Me ratkomme silloin kaikkia näitä ongelmia yhtä aikaa: meille tulee työtä, meille tulee lisäarvoa tuottavia työpaikkoja, me vähennämme päästöjä, me pidämme huolta luonnosta. Tämä on se iso linja siinä, mitä Suomessa on tehty. Te voitte moittia yksittäisiä keinoja, mitä hallitus on tehnyt. Tämä on se iso linja, mitä kaikki ovat tässä salissa kannattaneet. Ja eikö niin, että toivotaan, että tämä kehitys lähtee nyt liikkeelle? Toivotaan sitä, koska se ratkoo kaikkia näitä kolmea ongelmaa samaan aikaan. Ja jotta tämä jatkuu — minusta edustaja Harjanne nosti hyvin tämän tutkimuksen ja uusien innovaatioiden merkityksen — siksi se miljardi tutkimukseen, innovaatioihin ja tuotekehitykseen, joka yhdessä päätettiin, on aivan keskeinen tulevan kestävän kehityksen turvaamisessa.
Tekoäly — se on sellainen, jonka kimppuun eduskunnankin pitää käydä. Meidän pitää yhdessä tietää kaikki, mitä siinä tapahtuu. Edustaja Harakan kanssa osallistuimme erinomaiseen seminaariin Pariisissa viime viikolla. Se muuttaa koko maailmaa, ja jos emme hallitse sitä, niin menetämme luultavasti kestävän kehityksen osalta asioita, mutta jos me onnistumme, niin voidaan ratkoa maailman ongelmia, tuoda paljon hyvää kaikille.
Mutta mitä sitten tulee yksittäisen hallituspuolueen edustajan sanomisiin, ne eivät edusta kaikilta osin hallituksen linjaa. Tehdään se nyt täysin selväksi, [Vasemmalta: Hyvä kuulla!] eivät edusta kaikilta osin. Mutta se meidän täytyy myöskin ymmärtää, että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka eivät tahdo pysyä mukana tässä keskustelussa. Siksi on tärkeää, että me lähetetään heille kaikille viesti, ei naureskellen vaan ihan vakavasti, että me tehdään näitä asioita niin, että Suomessa riittää ihmisille töitä ja toimeentuloa, että arjen kustannukset eivät nouse mahdottomiksi ja että me pidämme kuitenkin Suomesta huolta, koska aidosti ihmisillä on huoli, että nämä pettävät. Ei sitä voi väheksyä. Mutta toistan sen, mitä sanoin: hallituksen linja on teille esitelty, ja se on kaikkien hallituspuolueiden hyväksymä.
Ja vielä muutamia asioita, joitakin kommentteja.
Ensinnäkin tämä ilmastonmuutos ja tavoitteet: Hallitus on sitoutunut ilmastolakiin ja Euroopan unionin tavoitteisiin, ja me teemme töitä tämän asian eteen. Meillä on suuria haasteita, joista vähäisin ei suinkaan ole maankäyttösektori, mutta me haemme ratkaisuja. Meillä on iso työ edessä kevään aikana ja pitkälle tulevaisuuteen. Nämä lukevat hallitusohjelmassa, ja me pidämme hallitusohjelmasta kaikilta osin kiinni.
Sitten viimeiseksi vielä puhun nuorista. Siis kyllä voidaan käydä tätä aikuiskoulutuksesta leikkausta aina läpi, mutta tosiasia on se, että samaan aikaan opetukseen, koulutukseen ja sivistykseen kokonaisuutena eli OKM:n pääluokkaan on 23—25 tullut 700 miljoonaa euroa lisää — 700 miljoonaa euroa lisää. Se on yliopistojen ja korkeakoulujen indeksejä, se on peruskouluun lisärahoitusta, se on tutkimus‑ ja innovaatiorahoitusta. Toivon, että sille annetaan arvo. Ne osuvat niihin kohtiin, mitä me halutaan, nuoriin ja tulevaisuuteen. Ja mitä nuoriin tulee, niin Nuorten Agenda perustettiin 2017 kirittämään kestävän kehityksen työtä, ja he todella ovat tehneet sitä. Nuoret ovat aina esillä, kun kestävän kehityksen toimikunta johdollani kokoontuu, ja heidän äänensä on kaikkein tärkein, sitä meidän pitää yhdessä kuunnella.
Ensimmäinen varapuhemies Paula Risikko
:Kiitoksia. — Ja sitten mennään puhujalistalle. — Edustaja Hänninen, olkaa hyvä.