Viimeksi julkaistu 27.2.2025 16.42

Pöytäkirjan asiakohta PTK 8/2025 vp Täysistunto Tiistai 18.2.2025 klo 14.01—19.24

6. Hallituksen esitys eduskunnalle luotonostajia ja luotonhallinnoijia koskevaksi lainsäädännöksi ja laiksi arvopaperimarkkinalain 7 luvun 5 §:n muuttamisesta

Hallituksen esitysHE 208/2024 vp
Lähetekeskustelu
Ensimmäinen varapuhemies Paula Risikko
:

Lähetekeskustelua varten esitellään päiväjärjestyksen 6. asia. Puhemiesneuvosto ehdottaa, että asia lähetetään talousvaliokuntaan. 

Keskusteluun varataan tässä vaiheessa enintään 30 minuuttia. Jos puhujalistaa ei tässä ajassa ehditä käydä loppuun, asian käsittely keskeytetään ja sitä jatketaan muiden asiakohtien jälkeen. — Esittelijänä on siis ministeri Rydman, olkaa hyvä. 

Keskustelu
16.57 
Elinkeinoministeri Wille Rydman 
(esittelypuheenvuoro)
:

Arvoisa rouva puhemies! Tämän hallituksen esityksen tarkoituksena on luotonostajia ja luotonhallinnoijia koskevan direktiivin eli niin sanotun NPL-direktiivin kansallinen täytäntöönpano. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki luotonostajista ja luotonhallinnoijista, minkä lisäksi voimassa olevaan lainsäädäntöön tehtäisiin tarvittavat muutokset.  

Ehdotettavassa uudessa laissa säädettäisiin luottolaitoksen myöntämän järjestämättömän luoton ostajia sekä ostajien puolesta toteutettavaa tällaisen luoton hallinnointia koskevista vaatimuksista. Järjestämättömillä luotoilla tarkoitetaan luottolaitosten myöntämiä niin sanottuja ongelmaluottoja, joita todennäköisesti ei tulla maksamaan takaisin täysimääräisesti. Luotonostajan velvollisuutena olisi ilmoittaa velalliselle luottolaitoksen myöntämän järjestämättömän luoton siirtämisestä. Luotonostajan olisi nimettävä luotonhallinnoija hallinnoimaan kuluttajalle myönnettyä luottoa. Luotonostajan puolesta toteutettava luotonhallinnointitoimintojen suorittaminen edellyttäisi toimilupaa. Ehdotettu laki sisältäisi säännökset luotonhallinnoijan toimiluvan myöntämisedellytyksistä ja toimilupahakemuksen käsittelystä ja lisäksi muun muassa luoton hallinnointia koskevasta sopimuksesta sekä luotonhallinnointitoiminnon ulkoistamisesta.  

Luotonhallinnointipalveluja saisi toisessa Eta-valtiossa myönnetyn toimiluvan nojalla tarjota Suomessa. Lisäksi säädettäisiin kotimaisen luotonhallinnoijan ilmoitusvelvollisuudesta, kun se aikoo tarjota luotonhallinnointipalveluja toisessa Eta-valtiossa.  

Finanssivalvonta toimisi ehdotetun lain mukaisena valvovana viranomaisena. Uudet tehtävät tulisivat arviolta edellyttämään Finanssivalvonnalta panostusta arviolta noin yhden henkilötyövuoden verran, ja kustannukset katettaisiin pääosin toimijoilta perittävillä valvontamaksuilla.  

Suomessa luottolaitosten järjestämättömien saatavien määrät ovat maltillisia, vuoden 2023 lopussa 1,2 prosenttia kaikista saatavista.  

Lakiehdotuksissa on kyse EU-lainsäädännön pakottavien vaatimusten kansallisesta voimaan saattamisesta. Hallituksen esityksellä NPL-direktiivi pyritään panemaan täytäntöön siten, että yrityksille sääntelystä aiheutuva taakka jäisi mahdollisimman pieneksi. Esityksessä ei ehdoteta direktiivin vaatimuksia pidemmälle meneviä kansallisia lisävelvoitteita, ja myös direktiivin tarjoama kansallinen liikkumavara hyödynnetään.  

Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian, sillä direktiivin täytäntöönpano on Suomessa jo viivästynyt. — Kiitos.  

Ensimmäinen varapuhemies Paula Risikko
:

Kiitoksia. — Edustaja Aittakumpu. 

17.00 
Pekka Aittakumpu ps :

Arvoisa rouva puhemies! Kiitos ministeri Rydmanille tämän esityksen esittelystä. Tässä tosiaan luotonostajia ja luotonhallinnoijia koskevan sääntelyn tarkoituksena on edistää näiden järjestämättömien lainojen jälkimarkkinoiden kehittämistä poistamalla erilaisia esteitä. 

Tämä, niin kuin ministeri toi esille, johtuu Euroopan unionin säädöksestä, joka täytyy Suomessa voimaan saattaa, ja pidän aivan oikeana tätä linjaa, jonka ministeri tässä toi esille, että hallituksen esityksellä tämä säädös pyritään laittamaan sillä tavalla täytäntöön, että yrityksille koituisi mahdollisimman vähän taakkaa, eikä tässä myöskään ehdoteta EU-säädöstä pitemmälle meneviä kansallisia lisävelvoitteita. Tuossa hallituksen esityksessä tuodaan esille myös se, että tämä kansallinen liikkumavara, joka jää, hyödynnetään. Uskon, että valiokunnassakin varmasti kiinnitetään tähän huomiota. Sääntelyä ja säädöksiä tarvitaan, mutta sen pitää olla aina oikein mitoitettua, ja on juuri niin, että yritykset eivät tarvitse yhtään enempää byrokratiaa tai kustannuksia, vaan jos vain mahdollista, niin lisää joustavuutta ja toiminnan vapautta niin Euroopan unionissa kokonaisuutena kuin meillä Suomessakin. 

Keskustelu päättyi. 

Asia lähetettiin talousvaliokuntaan.