Arvoisa herra puhemies! Tämä hallituksen esitys ja siitä tullut ympäristövaliokunnan mietintö ovat yksimielisiä. Juhlallisesta nimestä huolimatta kysymys on hyvin yksinkertaisesta ja helposta asiasta, elikkä kysymys on toki pelloilta valuvien kuivatusvesien ja sulamisvesien saamisesta sellaiseen kuntoon, että kipsikäsittelyllä tästä vesistöihin valuvasta vedestä saataisiin mahdollisimman paljon ravinteita jäämään peltoon. Koska tämä voimassa oleva lainsäädäntö ei mahdollista tällaista menettelyä, jossa viranomainen, tässä tapauksessa ely-keskus, hankkisi tämän tuotteen ja hoitaisi levityksen, niin sitä varten piti tehdä tämä hallituksen esitys numero 60.
Ympäristövaliokunta on käsitellyt asian, oli mietinnössään yksimielinen ja totesi, että tämä hanke on erittäin tarpeellinen ja ajankohtainen ottaen huomioon varsinkin ne kaikkein haavoittuneimmat merialueet, jotka meillä on tuolla Varsinais-Suomen puolella — Saaristomeren aluehan tunnetusti on ympäristöltään herkin kaikin puolin. Nyt kun kipsikäsittely tehdään siellä pellolla pois lukien sulfidipitoiset maat — toki sielläkin siitä vähän hyötyä on, mutta varsinaisesti sinne pitää kehitellä muita keinoja — pystytään noin viisi vuotta sitomaan maaperässä, pellossa olevat typpi ja fosfori tiukasti sinne peltoon, jolloin ravinteet pystyvät olemaan yhä pitemmän aikaa kasvien käytössä.
Arvoisa puhemies! Tässä on suuri viisaus myös sen suhteen, että vaikka puhutaan ilmastonmuutoksesta ja hiilen sidonnasta monesti vääriäkin tietoja, niin Suomessa on tämä nurmiviljely osattu jo pitkään. Varsinkin siellä Maito-Suomessa — elikkä Keski-Suomi, itäinen Suomi ja, sanotaan, Savo, ehkä joku Kiuruvesi, Pielavesi, se seutu taitaa olla Suomen suurinta maitoseutua — kun tehdään järkevää viljelyä ja nurmiviljely on valtamuoto viljelyssä — tämä eteläinen Suomi ja läntinen Suomi ovat enempi vilja-aittaa — niin näillä keinoin pystytään tällaisilla yksinkertaisilla menetelmillä sitomaan maaperän ravinteet sinne peltoon pitkäksi aikaa, ja näin ollen ne tulevat kasvien hyödyksi eivätkä valu vesistöön. Tämä on vain yksi keino.
Sitten ympäristövaliokunta asiantuntijoita kuullessaan kävi läpi muun muassa tätä rakennekalkitusta, joka on myös tehokas keino. Onni onnettomuudessa, että Suomessa kuitenkin maaperätutkimus, peltoviljelytutkimus ovat erittäin hyvällä tasolla ja ne jatkuvat edelleen vahvana. Se avaa mahdollisuuksia peltojen järkevään hoitoon, jolloin myös ympäristökuormitus pienenee ja saamme parempia satoja.
Tämä kipsikäsittely, mistä nyt tässä lakiesityksessä on kysymys, on hyvin edullinen ja erittäin tehokas. Ympäristövaliokunta tervehti tätä esitystä suurella yksimielisyydellä, ja asia käsiteltiin nopeasti sen takia, että tämän lain täytäntöönpano alkaa 1. päivä heinäkuuta.
Ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne
:Kiitoksia kiteytyneestä esittelystä.