Viimeksi julkaistu 3.1.2025 10.57

Täysistunnon puheenvuoro PTK 16/2023 vp Täysistunto Keskiviikko 21.6.2023 klo 12.40—22.00

5. Valtioneuvoston tiedonanto: Vahva ja välittävä Suomi Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma 20.6.2023

Valtioneuvoston tiedonantoVNT 1/2023 vp
13.54 
Antti Lindtman sd 
(ryhmäpuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! ”Kokoomus haluaa leikata pienituloisten etuisuuksia. Se ei meille käy.” [Kokoomuksen ryhmästä: Jaaha!] Tämän väkevän arvion voi allekirjoittaa. Helsinkiläiseltä jo ennestään pienituloiselta yksinhuoltajaperheeltä hallitus on viemässä jopa yli 600 euroa kuukaudessa — jo ennestään pienistä tuloista. Työnsä menettäneeltä palkansaajalta leikataan satoja euroja. Mutta tässä salissa on ainakin yksi henkilö, joka on julistanut: ”Se ei meille käy.” 

Sen olisi voinut sanoa joku täältä vasemmalta laidalta, mutta ei. Kyseessä on perussuomalainen poliitikko, eikä kuka tahansa vaan puolueen puheenjohtaja, nykyinen valtiovarainministeri Riikka Purra. [Sosiaalidemokraattien ryhmä: Ohhoh! — Kokoomuksen ryhmästä: Oliko harjoiteltu huuto? — Perussuomalaisten ryhmästä: Teatteria!] 

Vain viisi päivää ennen eduskuntavaalien äänestyksen alkua Purra vannoi perussuomalaisten nimissä suomalaisille, että pienituloisten leikkaukset ”ei meille käy”. [Vasemmalta: Eikä meille!] Eikä siinä kaikki: tämän lisäksi puheenjohtaja Purra lupasi, että kansalaisten elinkustannukset käännetään laskuun. 

Nyt elämisen kustannukset tulevat kasvamaan tuhansien suomalaisten kodeissa. Niin vuokralla kuin omistusasunnoissa asuvat pääsevät maksamaan perussuomalaisten lähettämää korkeampien elinkustannusten täsmälaskua. [Oikealta: Ei vaan teidän laskua!] Jokainen sairastunut maksaa lääkkeistään enemmän. Busseilla ja junilla liikkuminen kallistuu, kun arvonlisäveroa nostetaan. Sairaaloiden poliklinikkamaksut nousevat. Erityisesti autolla työssä käyvän arki kallistuu työmatkavähennysten heikentymisen vuoksi. [Sosiaalidemokraattien ryhmästä: Ohhoh!] 

Arvoisa puhemies! Nyt olemme nähneet Säätytalon ihmeen. Puheenjohtaja Purra, joka tästä salista kaikkein ehdottomimmin lupasi painaa suomalaisten elämisen kustannukset alas ja olla koskematta pienituloisten toimeentuloon, on täällä tänään perustelemassa, kuinka nämä hetki sitten täysin mahdottomat päätökset ovat nyt täysin välttämättömiä. Ei ihme, että tässä oli tarve poiketa pitkästä parlamentaarisesta perinteestä, että ministerit eivät ryhmäpuheita pidä. Kun tähän lisää ennennäkemättömät otteet suomalaisen palkansaajan oikeuksien heikentämiseksi, ei voi tulla kuin yhteen johtopäätökseen: Timo Soinin vuodesta 2015 asti hallussaan pitelemä takinkäännön suomenennätys kalpenee sen rinnalla, miten Purran perussuomalaiset pettävät suomalaiset. [Sosiaalidemokraattien ryhmästä: Ohhoh!] 

Ja tietenkin tätä kaikkea yritetään perustella edellisen hallituksen velkaantumisella, vaikka perussuomalaiset ovat hyväksyneet 95 prosenttia kuluneen vaalikauden velasta. [Perussuomalaisten ryhmästä: Ei pidä paikkaansa!] Jos kaikki esityksenne nyt johtuvat edellisestä hallituksesta, miksi ette kertoneet linjaanne ennen vaaleja, jolloin kaikki talousluvut olivat jo tiedossa? 

Ärade talman! Finland är ett öppet och jämlikt föregångsland, ett land där alla behandlas lika och där vi tar hand om våra minoriteter. Regeringen kommer att gå mot det förflutna bara om alla regeringspartier accepterar det. Därför... [Puhujan mikrofoni sulkeutuu — Eduskunnasta: Oliko liian painavaa puhetta? — Eduskunnasta: Käännökset ruotsiksikin tarvittaessa!]  

Puhemies Jussi Halla-aho
:

Yrittäkääpä uudelleen, edustaja Lindtman.  

Arvoisa puhemies! Nyt toimii. — No niin.  

Därför är det viktigare än någonsin att finländare som tror på internationalisering, framsteg och tvåspråkighet förenas och visar regeringen att detta inte är rätt väg för Finland. 

Arvoisa puhemies! Mitä vaikeammat ajat, sitä tärkeämpää on päätösten oikeudenmukaisuus. Pääministeri Orpo lupasi heti vaalien jälkeen ja uudelleen hallitusneuvotteluiden alkaessa: ”Keneltäkään ei vaadita kohtuuttomia.” Jos työnsä menettänyt palkansaaja menettää ensin puolet tuloistaan ja sitten vielä neljäsosan työttömyysturvastaan, eikö se ole kohtuuton vaatimus, pääministeri Orpo? [Eduskunnasta: On!] Kuinka epäoikeudenmukaisesti tämä taakka nyt jaetaan? 

Olen yrittänyt lukea hallitusohjelman moneen kertaan enkä ole vieläkään löytänyt ensimmäistäkään toimenpidettä, jolla talouden tasapainotuksen taakkaa jaettaisiin myös pääministerin tuloluokkaan. Jotain sieltä löysin: Yleisen veronalennuksen lisäksi tuloeliittiä odottaa tarkkaan räätälöity ylimääräinen veronkevennys, vähintään 1 200 euroa vuodessa lisää, pysyvästi — ei leikkaus vaan ylimääräinen veronkevennys, pysyvästi. [Sosiaalidemokraattien ryhmästä: Rahaa on!] Ja koska tiedämme, että tässä tuloluokassa on vaikea saada kaikkia rahoja kulumaan, esitätte, että veroetuja tarjoavan osakesäästötilin yläraja nostetaan 100 000 euroon. 

Pienituloisia kannustetaan leikkauksilla ja suurituloisia veroeduilla. 

Onko tämä hallitus vahvan ja välittävän Suomen hallitus? Hallitusohjelma on vain vahvoista välittävä, ja se kielii kaipuuta takaisin aikaan, jolloin palvelusväki tiesi paikkansa ja ymmärsi pysyä keittiön puolella. [Ben Zyskowicz: Jep jep!] 

Arvoisa puhemies! Suomella on ollut yksi supervoima ylitse muiden, ja se on yhteistyö. Siihen kuuluu vahva osaaminen. Mitä vaikeammat ajat, sitä enemmän näitä on tarvittu. Ainakin minun ja monen muun suomalaisen ymmärryksen ylittää, miksi juuri tässä tilanteessa kaiken tämän lisäksi hallitus käy yli kahden miljoonan suomalaisen palkansaajan työsuhdeturvan kimppuun luoden epävarmuutta ja ristiriitoja työpaikoille. Hallitus kannustaa suomalaista palkansaajaa entistä helpommin tulevilla potkuilla, vaikka irtisanominen on Suomessa kansainvälisestikin katsoen jo ennestään helppoa. 

Kun Sipilän hallitus uhkasi pakkolailla, tämä hallitus on tehnyt uuden innovaation: potkulain. Erityisesti jo ennestään heikommassa asemassa oleviin palkansaajiin sairaussakko tulee iskemään suoraan ja luo paineen laajentaa sitä myös jatkossa. Uunituore terveysministeri ansaitsee tunnustuksen, kun hän rehellisesti myönsi, että sairaussakko on täysin soveltumaton hoitoalalle. [Eduskunnasta: Kiitos!] 

Naisvaltainen hallitus aloittaa historiallisen työnsä yrittämällä kääntää tasa-arvon kehitystä roimasti taaksepäin. Perusteettomat pätkätyöt laillistetaan ja palkkaerojen kaventaminen halutaan tehdä mahdottomaksi estämällä sovittelijaa tekemästä lailla säädettyä työtä. Ja koska hallitus tietää, että suomalaiset eivät tule näitä heikennyksiä hyväksymään vaan päinvastoin vastustavat paluuta vanhaan isäntävaltaan, täytyy myös lakko-oikeuteen puuttua. Mielenosoittamista hallitusta vastaan halutaan rajoittaa ja tehdä se entistä vaikeammaksi. [Ben Zyskowicz: Eikä haluta mielenosoituksia rajoittaa!] 

Pohjoismaiseen malliin kuuluvat työelämän turva, kohtuullinen työttömyysturva ja uudelleenkouluttautumisen mahdollisuus palveluineen. Nyt hallitus vie työttömyysturvan Pohjoismaiden heikoimmalle tasolle, heikentää irtisanomissuojaa ja lakkauttaa mahdollisuuden vahvistaa osaamista aikuiskoulutustuella. Arvoisa työministeri, ei tämä ole mikään pohjoismainen malli. 

Arvoisa puhemies! Suomessa sekä kansalaiset että tähän mennessä myös puolueet ovat jakaneet yhteisen ymmärryksen siitä, että hoitoonpääsyä pitää nopeuttaa, vammaisten elämänlaatua halutaan parantaa ja sote-palvelut turvataan laadukkaina kaikille, ja erityisesti siitä, että maatamme rakentaneista ikäihmisistä pidetään huolta. Siksi onkin hämmentävää, että kauan kaivattu hoitajamitoitus lykätään, hoitotakuu vesitetään ja muutama kuukausi sitten tässä salissa yksimielisesti hyväksytty vammaisten inhimillisen elämän mahdollistava laki lykätään ja vesitetään. Miljardiluokan säästöt sote-palveluissa tuntuvat kipeästi jokaisessa terveyskeskuksessa ja palvelutalossa. 

Arvoisa puhemies! Tämä maa on aina menestynyt sillä, että pidämme huolta osaamisesta ja työllisyydestä — maana, joka uskoo, että ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointiyhteiskunta on tavoite, joka rakentaa menestystä — menestystä, jota voi tulla rakentamaan tänne maailmalta ilman, että tarvitsee olla laukku pakattuna peläten äkkilähtöä muutaman viikon varoitusajalla — maana, jossa kannustetaan myös heitä, joilla ei ole kykyä tai mahdollisuutta ottaa vastaan kokopäivätyötä — maana, jossa luontokadon torjunnan kunnianhimosta ei tingitä. 

Arvoisa puhemies! Johan tässä herää kysymys, onko tässä hallitusohjelmassa mitään hyvää. Kyllä on. [Ben Zyskowicz: No?] Ulko‑ ja turvallisuuspolitiikan kirjauksille on helppo antaa hyväksyntä jatkona viime vaalikauden työlle. Ukrainan tuki jatkuu, vaikutamme EU:ssa, YK:ssa ja nyt myös Natossa ja pidämme huolta puolustuksesta. Tutkimus‑ ja kehittämistyön rahoitusta vahvistetaan parlamentaarisen sovun mukaisesti. Positiivisiin asioihin kuuluu myös äitiyspakkauksiin tuleva pallo. [Naurua] Liikunnallisuus on tärkeä osa hyvinvointiamme ja terveellisiä elämäntapojamme. Myönteistä on sekin, että kohta näemme, miten koko perussuomalaisten eduskuntaryhmä äänestää vihreän siirtymän puolesta ilman hymyn häivääkään. 

Arvoisa puhemies! Sosiaalidemokraatit tulevat esittämään syksyllä oman vaihtoehdon, joka perustuu kolmelle periaatteelle: [Oikealta: Tuleeko rahaa?] Julkista taloutta tasapainotetaan oikeudenmukaisesti siten, että myös vahvimmat osallistuvat talkoisiin. Osaamisen kehittäminen on kasvumme keskeinen moottori. Vihreästä siirtymästä otetaan kaikki hyöty irti kymmenien miljardien investointeina ja luonnonsuojelua vahvistetaan. 

Arvoisa puhemies! Orpon—Purran hallitusohjelma lisää eriarvoisuutta, langettaa koronan ja sodan laskun pienituloisille ja kärjistää yhteiskunnan vastakkainasettelua. Siksi esitämme puheenjohtaja, ministeri Purran ennen vaaleja esittämin perustein eduskunnan hyväksyttäväksi seuraavan epäluottamuslause-ehdotuksen: 

”Eduskunta toteaa, että hallituksen esittämä hallitusohjelma leikkaa pienituloisten etuisuuksia, eikä se meille käy. Tämän vuoksi hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.” 

Puhemies Jussi Halla-aho
:

Kiitoksia. — Seuraavaksi keskustan eduskuntaryhmä, edustaja Saarikko, olkaa hyvä.