Viimeksi julkaistu 5.7.2023 12.57

Täysistunnon puheenvuoro PTK 16/2023 vp Täysistunto Keskiviikko 21.6.2023 klo 12.40—22.00

5. Valtioneuvoston tiedonanto: Vahva ja välittävä Suomi Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma 20.6.2023

Valtioneuvoston tiedonantoVNT 1/2023 vp
14.16 
Sofia Virta vihr 
(ryhmäpuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Tämän hallitusohjelman nimi on Vahva ja välittävä Suomi. Minun kysymykseni on: kuka tämän hallitusohjelman tuloksena Suomessa on vahva, ja kenestä välitetään? 

Meille vihreille vahva ja välittävä Suomi tarkoittaa yhteiskuntaa, jossa jokainen lapsi voi tavoitella unelmiaan ja jossa jokainen tässä maassa oleva saa avun, hoivan ja turvan, kun sitä tarvitsee. Meille vihreille vahvuus näyttäytyy rohkeutena ratkaista aikamme suurimpia turvallisuusuhkia, ilmastokriisiä ja luontokatoa, valjastamalla fiksusti säännelty markkinatalous kestävämmän tulevaisuuden tavoittelemiseksi, ja meille vihreille välittäminen on sitä, että kun valtiontaloutta tervehdytetään tavalla, joka vahvistaa suomalaisten luottamusta yhteiskunnan kykyyn kannatella kaikkein haavoittuvimpia, niin pidetään kyydissä mukana kaikki nyt ja tulevaisuudessa. Mutta sellaista Suomea ei tämä hallitusohjelma rakenna, ja siksi me tulemme esittämään Orpon hallitukselle epäluottamusta. 

Esimerkiksi kaikkein pienituloisimmilta leikkaamista me emme hyväksy, työperäisen maahanmuuton jarruttamista me emme ymmärrä, ja takapakkia ilmasto- ja luontotoimissa me emme voi tukea. Nämä ovat Orpon hallituksen arvovalintoja. Vihreiden valinnat ovat toisenlaiset. Me emme leikkaisi perheiltä, joilla on jo tiukkaa, vaan tasapainottaisimme taloutta rohkeasti uudistamalla mutta reilusti välittämällä. [Ben Zyskowicz: Kuten?] Me emme lietsoisi epäluottamusta ja vastakkainasettelua työmarkkinoilla, vaan hakisimme kestäviä ratkaisuja lisätä työtä, tuottavuutta ja yritysten kasvua. [Ben Zyskowicz: Kuten?] Emmekä me peruuttaisi liikenteen päästövähennyksissä tai viivyttelisi metsien hiilinielujen vahvistamisessa, vaan hyödyntäisimme markkinoita ja käyttäisimme tehokkaimmat keinot ilmastokriisin ja luontokadon torjuntaan. [Välihuuto keskeltä] Nimittäin eivät nämä hallitusohjelmakirjaukset ole päätöksiä, jotka on pakko tehdä, vaan ne ovat poliittisia arvovalintoja, jotka Orpon hallitus on päättänyt tehdä, ja niille valinnoille me vihreät tulemme oppositiossa olemaan se liberaali vaihtoehto, joka uudistaisi tätä maata oikeudenmukaisella ja kestävällä tavalla, [Ben Zyskowicz: Kuten?] sellaisella, joka katsoo ja rakentaa eteenpäin. [Ben Zyskowicz: Kuten?] Suomi ei voi olla vahva eikä se voi olla välittävä, jos työvoimapulaa ei ratkota. Yritykset eivät kasva, palvelualat eivät pyöri, eivätkä miljardiluokan vihreät investoinnit sijoitu Suomeen, jos täällä ei ole riittävästi osaavaa työvoimaa. 

Orpon konservatiivihallitus kuitenkin päätti toisin. Olen aidosti hämmästynyt linjauksista olla panostamatta työperäiseen maahanmuuttoon ja kiristää maahanmuuttopolitiikkaa tilanteessa, jossa väestömme todella ikääntyy ja hoivan sekä palveluiden tarve vain kasvaa, tilanteessa, jossa yritykset ja suomalainen elinkeinoelämä ovat vedonneet toistuvasti työperäisen maahanmuuton vauhdittamisen puolesta. [Ben Zyskowicz: Näin tehdään!] Se on epäinhimillistä politiikkaa mutta myös talouden näkökulmasta typerää. [Ben Zyskowicz: Me sujuvoitamme työperäistä maahanmuuttoa!] Arvon hallitus, ei meillä ole tuolla Suomen rajoilla ihmisiä jonottamassa päästäkseen juuri tänne töihin. Päätökset nostaa tulorajoja, vaikeuttaa perheiden yhdistämistä tai rakentaa kahden kerroksen työmarkkinoita eivät varsinaisesti auta kilpailussa saada heidät juuri tänne töihin. 

Vi gröna kommer från oppositionen att använda alla medel för att övertala Orpos regering att förstärka arbetsrelaterad invandring och bygga ett invandrarvänligt Finland och således en mer hållbar framtid för oss alla. 

Ja, arvon hallituspuolueet, kun sanotaan, että koulutuksesta ei leikata, sen pitäisi kai tarkoittaa, että koulutuksesta ei leikata. On vaikeaa ymmärtää hallituksen päätöksiä leikata kuntien valtionosuuksista, heikentää korkeakoulujen perusrahoitusta tai korottaa ulkomailta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuja tilanteessa, jossa työelämän murros on lujaa ja jossa me tarvitsemme panostuksia, emme heikennyksiä, suomalaisten osaamiseen, sivistykseen ja maamme kilpailukykyyn. 

Suomen menestyminen tulevaisuudessa perustuu edelläkävijyyteen vihreässä siirtymässä. Tämä puolestaan perustuu osaavaan työvoimaan ja yritysten ennakoitavaan toimintaympäristöön. Näiltä osin hallitusohjelma ei anna riittäviä vastauksia. 

Ja mitä tulee hallituksen ilmastopolitiikkaan, arvon hallitus, tämä on nyt se Ruotsin tie, jossa sitoudutaan kyllä tavoitteisiin mutta valmiutta tekoihin ei riittävästi ole. 

Och vad kommer till den gröna omställningen och regeringens klimatpolitik så är det ett faktum att det inte räcker med att förbinda sig till klimatmålsättningar bara på papper. Vi behöver gärningar. 

On hallitukselta melko ristiriitaista samaan aikaan ilmoittaa sitoutuvansa ilmastolain tavoitteisiin ja sitten toisella sivulla kertoa jarruttavansa maa- ja metsätalouden uudistamista reunaehdoin, purkavansa kuntien velvoitteen laatia ilmastosuunnitelmia, saati ylpeänä mainostaa tukevansa fossiiliautoilua rahalla. [Keskeltä: Ja uudistaa ydinenergiaa!] 

Ristiriitaisuuksien viljelyn sijaan nyt pitäisi valjastaa markkinat toden teolla hiilensidontaan ja luonnon ennallistamiseen riittävin kannustimin. Luontopuolella hallitusohjelman luonnonsuojelukirjausten toteuttaminen tulee ilmeisesti jäämään puolitiehen, kun luonnonsuojelun rahoitusta ei lisätä, ei säilytetä nykytasolla, vaan itse asiassa vähennetään kolmanneksella. 

Arvoisa puhemies! Politiikan nopeiden pikavoittojen sijaan Suomi tarvitsee päätöksiä, joilla vastataan aikamme suurimpiin haasteisiin. Kokoomusjohtoiselta hallitukselta lienee paikallaan kysyä: Mihin unohtui markkinahenkisyys tai kunnianhimoinen ympäristöpolitiikka, kun päätettiin esimerkiksi valita säilyttää fossiilisia tukia? Entä mihin jäi hallituksen kunnianhimo vihreän verouudistuksen osalta? Nyt olisi ollut oikea aika kamreerimaisen kassanhoidon sijaan uudistaa rohkeasti ja eteenpäin katsovasti siten, että verotuksen painopiste siirtyy toimeliaisuuden verotuksesta ympäristö- ja terveyshaittojen verotukseen. [Ben Zyskowicz: Ja juuri näin tehdään! Juuri näin tehdään, toisin kuin edellinen hallitus!] 

Hallitus teki epäinhimillisen arvovalinnan leikata sotesta, kaikkein köyhimmiltä ja haavoittuvassa asemassa olevilta mutta valitsi sitten jättää pois talouden tasapainotuksen keinovalikoimasta esimerkiksi haitallisten yritystukiviidakoiden karsimisen, jonka perään asiantuntijatkin kuuluttavat. [Ben Zyskowicz: Ei kai teidän jälkeenne ollut karsittavaa!] Taloudellisen oikeudenmukaisuuden voisi yhdistää hyvin toimivaan markkinatalouteen, mutta nyt hallitus tekeekin näistä kahdesta tavoitteesta toistensa vastakohdat — ja siinä lopulta markkinatalous häviää. 

Mutta onneksi hallitus voi aina muuttaa linjaansa. Me vihreät tulemme oppositiosta haastamaan ja tarjoamaan kestävämpiä ratkaisuja. [Ben Zyskowicz: Kuten?] Me tulemme tarjoamaan ratkaisuja, joilla ihmisiä nostetaan osallisuuteen ja avataan ovia sen sijaan, että rajoitetaan ja lannistetaan. [Ben Zyskowicz: Kuten?] Nimittäin yhteiskunta on myös taloudellisesti parempi, jos se antaa inhimillistä tilaa ja vapautta tehdä omia elämänvalintoja ja löytää oma paikkansa. 

On kuitenkin todettava, että hallitusohjelmassa on hyviäkin toimia, sellaisia, jotka mekin voimme allekirjoittaa. Kiitoksen ansaitsevat esimerkiksi kirjaukset oppimisen tuen uudistuksiin, saamelaiskäräjälain toteuttamiseen, lasten ja nuorten mielenterveyteen, poliisien määrän lisäämiseen ja Saaristomeren tilan parantamiseen. Niille valinnoille me vihreät tulemme oppositiossa antamaan tukemme, kun ne vievät Suomea aidosti eteenpäin. 

Mutta, arvon hallitus, kokonaisuus ratkaisee. Hallitusohjelmasta tarvitaan vaikuttavuusarviointeja, sitä, että suomalaiset tietävät näiden päätösten yhteisvaikutukset, että ne tulevat näkyviin aidosti esimerkiksi lasten ja perheiden osalta. Nimittäin kun leikataan rajusti ja monesta kohtaa, on riski, että kuormitus osuu samoihin suomalaisiin, ja nyt näyttäisi siltä, että vaikeimpaan tilanteeseen tämä hallitus ajaa yksinhuoltajat, osa-aikatyöläiset, kaupungissa asuvat matalapalkkatyötä tekevät ja heidän lapsensa. Välittämisestä puhuminen ei tuo köyhän perheen lapselle talvikenkiä, jos ei aidosti ole poliittista tahtotilaa nostaa ihmisiä köyhyydestä. 

Suomea eivät tee vahvaksi valinnat välittää vain vahvoista, vaan tarvitaan rohkeita päätöksiä uudistaa tätä yhteiskuntaa pitäen kaikki mukana, nostaen ihmisiä työhön ja toimeliaisuuteen ja vastaten aikamme suurimpiin uhkiin, ilmastokriisiin ja luontokatoon, kaikin keinoin, ja valitettavasti näin tämä hallitus ei ole valinnut tehdä. Se ei ole vain välittämisen puutetta, vaan se on myös äärimmäisen lyhytnäköistä politiikkaa. 

Arvoisa puhemies! Näistä syistä esitän eduskunnalle hyväksyttäväksi seuraavan epäluottamuslause-ehdotuksen: "Eduskunta toteaa, että hallituksen esittämä hallitusohjelma ei turvaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta vaan jarruttaa taloutta työvoimapulaa vaikeuttamalla, ei vähennä eriarvoisuutta vaan sysää ihmisiä köyhyyteen eikä torju ilmastonmuutosta ja luontokatoa riittävin toimin, minkä vuoksi hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta." 

Puhemies Jussi Halla-aho
:

Kiitoksia. — Seuraavaksi vasemmiston eduskuntaryhmä, edustaja Andersson, olkaa hyvä.