Viimeksi julkaistu 14.9.2023 14.48

Täysistunnon puheenvuoro PTK 21/2023 vp Täysistunto Keskiviikko 6.9.2023 klo 14.01—22.02

9. Valtioneuvoston tiedonanto yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa

Valtioneuvoston tiedonantoVNT 2/2023 vp
14.27 
Nasima Razmyar sd 
(ryhmäpuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Haluan nyt kuitenkin muistuttaa, miksi olemme täällä tänään. Kyse on yhteiskuntamme keskeisimmistä arvoista: yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä. Suomi on rakennettu ajatukselle, että näitä loukkaavalle käytökselle on todella nollatoleranssi. 

Orpon hallitus ja sen rasismista kiinni jääneet ministerit ovat jättäneet avoimeksi, ovatko he todella irtisanoutuneet rasistisista teksteistään ja sanoistaan. [Perussuomalaisten ryhmästä: Miten kehtaatte?] Anteeksi on pyydetty vasta pakon edessä, tasavallan presidentinkin puututtua keskusteluun. Heti perään on toisaalta todettu, ettei ole mitään pahoiteltavaa. Ei ihme, että jopa hallituksen omat ministerit ovat epäilleet näiden anteeksipyyntöjen aitoutta. 

Arvoisa puhemies! Olemme tässä, koska Orpon hallitus ja sen ministerit yrittävät korjata asiaa tiedoksiannolla, jota tänään käsittelemme. On hyvä, että se on tehty, ja on hyvä, että se esittää toimenpiteitä. Sen sijaan tapa, jolla tiedoksiantoon päädyttiin, ei anna mairittelevaa kuvaa hallituksesta ja rasismista irtisanoutumisen vilpittömyydestä. Miten voi olla, että tiedonannon teko on ollut niin kovin vaikeaa, kuten hallitus on monessa käänteessä aivan itse todennut ja sanonut? 

Hyvä hallitus ja pääministeri Petteri Orpo, moni asia politiikassa on todella vaikea. Meillä on näkemyseroja muun muassa talous- ja työllisyyskysymyksissä. Mutta kun kyse on jakamattomasta ihmisarvosta, kun kyse on syrjimättömyydestä, miten näiden asioiden kirjaaminen tiedonannoksi on ollut teille niin vaikeaa? [Välihuutoja] 

Arvoisa puhemies! Kysyn hallitukselta: Miksi tiedoksiannossa mainitut asiat eivät löydy sieltä teidän hallitusohjelmastanne? [Vasemmalta: Hyvä kysymys!] Miten voimme luottaa hallituksen vilpittömyyteen rasismin vastaisessa työssä, kun sen ensimmäinen syksy alkaa viime tinkaan parsitulla pelastusoperaatiolla, joka peittää alleen sen perimmäisen kysymyksen? Se kysymys on, mitä ajattelee hallitus ja erityisesti perussuomalainen puolue tasa-arvosta, jakamattomasta ihmisarvosta ja rasismista. Jokaisella suomalaisella on oikeus saada varmuus siitä, että perussuomalaisten ministerien puheet ja tekstit eivät enää edusta heidän arvomaailmaansa ja että he kohtelevat kaikkia ihmisiä kunnioittavasti. 

Varje finländare har rätt att veta om de sannfinländska ministrarna i fortsättningen kommer behandla alla människor med respekt. 

Arvoisa puhemies! Perustuslain mukaisesti valtioneuvoston jäsenten tulee olla rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia sekä nauttia eduskunnan luottamusta. Ministereiltä odotetaan arvokasta ja kunnioittavaa kielenkäyttöä toisia ihmisiä kohtaan. Ministereiden ja kansanedustajien tulisi olla esikuvia, joiden sanoilla ja teoilla on erityistä merkitystä. He voivat joko murentaa tai vankistaa luottamusta, jota tunnemme toinen toisiamme kohtaan. 

Arvoisa puhemies! Tämän päivän keskustelussa ei ole kyse siitä, teemmekö me ihmiset virheitä. Kyllä me teemme, jokainen meistä. Kyse on siitä, otammeko me virheistämme opiksi. Kyse on siitä, miten toimimme tänä päivänä sanoin ja teoin. 

Ajattelen Suomeen muuttanutta kunnianhimoista ihmistä, joka etsii töitä ja haluaa rakentaa tänne hyvän elämän, tai vanhempaa, joka lähettää tummaihoisen lapsensa ulos, ensin opettaen, mitä hänen tulee tehdä, jos joku haukkuu tai käyttäytyy aggressiivisesti. Mietin, miltä täällä asuvasta tummaihoisesta varusmiehestä tuntuu noustessaan junaan kohti prikaatia. 

Kaikilla niillä ihmisillä, joista perussuomalaiset ministerit — joiden tulisi olla roolimalleja ja vahvistaa yhteiskunnan luottamusta — ovat käyttäneet kieltä, joka leimaa, joka solvaa, on oikeus kuulla, ettei hallitus enää missään tilanteessa hyväksy tuollaista puhetta. Pääministeri Petteri Orpo, voitteko te vakuuttaa, että kaikki ministerit irtautuvat solvaavasta ja rasistisesta kielenkäytöstä? Onko hallituksen ajattelutapa todella muuttunut? 

Arvoisa puhemies! Ihmisyyden syvimpään olemukseen kuuluu halu auttaa toisia ja tehdä hyvää. Me sosiaalidemokraatit uskomme, että taipumus hyvään löytyy meistä jokaisesta. Uskomme, että menestyvä, turvallinen ja hyvinvoiva yhteiskunta rakentuu luottamukselle, yhdenvertaisuudelle, tasa-arvolle ja syrjimättömyydelle. Ne ovat pitkään olleet suomalaisen yhteiskunnan keskeisimpiä arvoja. Vähintä, mitä me voimme eduskunnalta odottaa, on näiden arvojen jatkuva vaaliminen. Kaikki muu on suomalaisen yhteiskunnan rapauttamista. 

Siteeraan 22 vuotta opettajana toiminutta naista, joka kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan seuraavasti: ”Koen, että Suomen valtion ylin johto on vetänyt minulta pois tukensa tässä kasvatustyössä, joka perustuu opetussuunnitelmiin ja lakiin. Mitä vastaan oppilaalle, joka ihmettelee, miksi hän ei saa käyttää samoja ilmauksia kuin aikuiset ministerit ja esittää avoimesti rasistisia näkemyksiä? Tähän yritän keksiä vastauksen ennen lukuvuoden alkua.” 

Haluan lähettää terveiseni tuolle opettajalle: Teet käsittämättömän arvokasta työtä. Tänään me eduskunnassa haluamme varmistaa, että sinun työllesi on tukea, sinun työlläsi on arvoa. 

Arvoisa puhemies! Hiljaisuus olisi tässä hetkessä äänekkäin vastaus. Eikä kyse ole vain politiikasta vaan ihmisyydestä ja toisen inhimillisestä kohtelusta. Suomi on hieno maa, jonka kansa rakensi yhdessä sodan runtelemasta maasta yhtenäisen, menestyneen yhteiskunnan. Se on Suomen eetos, se, että jokainen ihminen on arvokas. Nyt tätä eetosta horjutetaan enemmän kuin aikoihin. 

Arvoisa puhemies! Tänään hallitus ei vastaa vain eduskunnalle, ei oppositiolle, ei äänestäjilleen. Se vastaa sille äidille, joka pelkää lapsensa puolesta. Se vastaa sille maahanmuuttajanuorelle, joka kokee arvottomuutta, [Puhemies koputtaa] ja se vastaa sille varusmiehelle, joka kokee olevansa toisen luokan kansalainen. [Puhemies koputtaa] Se vastaa sille opettajalle, joka miettii, miten toteuttaa kasvatustehtävää valtiojohdon antaessa tällaisen esimerkin lapsille. [Puhemies koputtaa] Se vastaa jokaiselle, joka haluaa, että kunnioitamme toinen toistamme. [Puhemies koputtaa] 

Arvoisa puhemies! Kiitän hallitusta tiedoksiannosta. [Puhemies koputtaa] Pelkään kuitenkin, että se on liian vähän, liian myöhään, [Puhemies koputtaa] etenkin kun hallituspuolue perussuomalaiset on jo aloittanut tiedoksiannon sisällön mitätöimisen. [Välihuuto perussuomalaisten ryhmästä] 

Arvoisa puhemies! Me olemme odottaneet tätä keskustelua hyvin pitkään, joten sanon tämän viimeisen lauseen: 

Tämän vuoksi esitämme eduskunnan hyväksyttäväksi epäluottamusehdotuksen: ”Eduskunta toteaa, että hallitus ei pysty riittävällä tavalla osoittamaan irtisanoutuneensa rasismista ja toimivansa päättäväisesti sen torjumiseksi. Tämän vuoksi hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.” — Kiitos. 

Puhemies Jussi Halla-aho
:

Ja edustaja Kurvinen, olkaa hyvä.