Viimeksi julkaistu 21.9.2023 15.27

Täysistunnon puheenvuoro PTK 25/2023 vp Täysistunto Keskiviikko 13.9.2023 klo 14.00—17.37

4. Valvottu käyttötila huumeita käyttäville

KansalaisaloiteKAA 3/2023 vp
14.21 
Kaisa Garedew ps :

Arvoisa puhemies! Jo ollaan aikoja eletty — valtion varoilla piikityshuoneita huumeiden käyttöön! Taas eduskuntaan on tullut käsiteltäväksi kansalaisaloite, jolla halutaan ajaa lievennyksiä Suomen huumelainsäädäntöön. Tämänkertainen aloite esittää, että narkomaaneille voitaisiin avata huumeiden käyttöhuoneita. Näissä paikoissa laittomia ja hengenvaarallisia huumeita voitaisiin käyttää niin sanotusti valvotusti. Voimassa olevassa laissa huumausaineiden käyttö ja hallussapito on rikos. Eli nyt halutaan laillinen huone rikosten tekemistä varten — aivan käsittämätöntä. Tämänkaltainen moraaliton liberaali huumepolitiikka antaisi yhteiskunnalle ja meidän nuorillemme signaalin huumeidenkäytön hyväksyttävyydestä. Neutraali tai salliva suhtautuminen huumeisiin rohkaisee yhä nuorempia sekä kokeiluihin että siirtymään nopeammin hengenvaarallisiin piikkihuumeisiin. Piikityshuoneet saattavat jopa lisätä huumeidenkäyttöä ja madaltaa kynnystä kokeilla suonensisäisiä piikkihuumeita. 

Tilastokeskuksen ja THL:n vuoden 2022 päihdetutkimuksen kyselyyn vastanneista 15—24-vuotiaista jo 27 prosenttia oli kokeillut huumeita. Tilastokeskuksen mukaan huumekuolemia oli vuonna 2021 enemmän kuin kertaakaan mittaushistoriassa. Huumeisiin kuoli 287 henkilöä, [Välihuutoja vasemmalta] useampi kuin joka kahdeksas oli itsemurha. Surullisinta on, että nuorten huumekuolemien määrä on kasvanut niin voimakkaasti, että Suomi on Euroopan kärkimaa alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa. [Aino-Kaisa Pekonen: Ja sille pitää tehdä jotain!] 

Parhaita keinoja tämän huumeongelman ratkaisemiseksi ollaan selvittämässä monivuotisen hankkeen avulla. Hankkeessa mukana olevan THL:n erikoistutkijan Karoliina Karjalaisen mukaan Suomessa yleisin väärinkäytetty opioidi on buprenorfiini. Se on merkittävin löydös myös nuorten myrkytyskuolemien yhteydessä. Pitkävaikutteisuutensa vuoksi sen yliannostus aiheuttaisi kuoleman vasta henkilön jo lähdettyä käyttöhuoneesta. Esimerkiksi USA:ssa huumekuolemat tapahtuvat useimmiten hengityslaman takia minuuteissa, Suomessa useimmiten tuntien kuluttua huumepiikkiannoksen ottamisesta. Siksi joidenkin muiden maiden kokemukset eivät tarkoita sitä, että piikityshuoneilla voitaisiin juuri Suomessa merkittävästi ehkäistä huumekuolemia. 

Arvoisa puhemies! Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite nuorten huumeidenkäytön ehkäisystä ja huumekuolemien vähentämisestä. Parasta huumekuolemien ehkäisyä on se, että ehkäistään nuorten huumeiden käytön aloittamista ja niiden saamista — eikä tarjoamalla tiloja huumeiden käyttöön. Lainsäätäjinä ja koko yhteiskuntana meidän on annettava nuorille selkeä viesti, että huumeet ovat äärettömän vaarallisia ja niiden käytölle ei ole mitään turvallista aikaa tai paikkaa. Ennaltaehkäisevä työ tulee pitkällä tähtäimellä merkittävästi edullisemmaksi ja pelastaa ihmishenkiä. Erityisesti lasten ja nuorten päihdekasvatukseen suunnatut resurssit maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin. 

Jokainen ihminen on korvaamattoman arvokas. [Aino-Kaisa Pekosen välihuuto] Siksi yhä pahenevaan huumeongelmaan on löydettävä oikeasti kestäviä ratkaisuja eikä tarjottava huumeidenkäytön mahdollistamista. — Kiitos. 

Puhemies Jussi Halla-aho
:

Kiitoksia. — Edustaja Ohisalo, olkaa hyvä.