Viimeksi julkaistu 3.5.2024 16.30

Täysistunnon puheenvuoro PTK 40/2024 vp Täysistunto Tiistai 23.4.2024 klo 14.00—1.58

2. Välikysymys sairaaloiden alasajosta

VälikysymysVK 3/2024 vp
14.48 
Merja Kyllönen vas 
(ryhmäpuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Tämän päivän tehostaminen on huomisen lakkauttaminen. Tämä selvisi, kun hallitus päätti kehysriihessä uusista satojen miljoonien eurojen leikkauksista sosiaali- ja terveydenhuoltoon. 

Sairaalaverkkoa karsitaan moottorisahalla tehostamisen nimissä. Todellisuudessa suomalaisia jaetaan asuinpaikan perusteella entistä rajummin kahden kerroksen väkeen, myös hoitoonpääsyn ja potilasturvallisuuden osalta. Perusterveydenhuollon hoitotakuu pidennetään kolmeen kuukauteen. Kun vaivat eivät tule hoidettua ajoissa, niin kasvaa riski siitä, että hoitoon tullaan päivystyksen kautta. Ja nyt ne päivystyksetkin viedään kauemmas, ja hintalappu kasvaa. 

Päätöksiä perustellaan taloudella, mutta samalla hallitus jakaa puoli miljardia euroa uutta rahaa yksityisen terveysbisneksen ja terveysfirmojen katteisiin. Se on investointi, joka asiantuntija-arvioiden mukaan ei auta hoitojonoihin mitenkään. Hallituksella on rahaa ja paljon, [Välihuuto perussuomalaisten ryhmästä] ainakin kun on oikea ja läheinen taho pyytämässä. 

Perussuomalainen vastuuministeri Juuso lupasi pitkin kevättä, että yhtään sairaalaa ei lakkauteta. Kun näitä päätöksiä katsoo, niin monesta sairaalasta jäävät vain seinät jäljelle. Aiemmin mantrana oli, että säästetään seinistä — mistä nyt säästetään? Keskittämispolitiikka ei vähennä hoidon eikä henkilöstön tarvetta. Kela-taksirallia lisätään, sekään ei ole ilmaista. Samalla näiden päätösten varjolla leikataan hyvinvointialueiden rahoitusta entisestään. 

Hallitus lakkauttaa yöpäivystykset Kouvolasta, Iisalmesta, Jämsästä, Raahesta ja Varkaudesta. Valtiovarainministerin leikkauspöydälle joutuvat myös Kemissä, Oulaisissa, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella sijaitsevat sairaalat. Valitettavasti monet näistä ovat sellaisia paikkakuntia, joilla työpaikkansa menettävät sote-ammattilaiset ovat pulassa, kun velkainen mökki pitäisi saada kaupaksi eikä ole ostajia. 

Lupasitte, pääministeri Orpo, vielä viime kesänä, että hallitusohjelman kirjaukset eivät ole palveluiden karsimista, vaan asioita tehdään yhä paremmin. Miten paremmin? Media kysyi asiaa lakkautettavaksi määrätyn Kouvolan yöpäivystyksen hoitajilta, ja vastaus oli suorasanainen: "Pahimmillaan se tarkoittaa ihmishenkien menettämistä." Kuolemaa. Arvoisa pääministeri, pitikö teidän lupauksenne paikkansa, että hallitusohjelman kirjauksilla ei karsita palveluita? Ja mitä ihmettä tässä hallituksessa tapahtuu, jos vastuuministerit eivät edes tiedä, mitä heidän toimialallaan tulee tapahtumaan ja mistä säästetään, nyt esimerkiksi hatusta vetäen 100 miljoonaa sosiaalipalveluista? Joku roti olla pitää. Joku vastaa, tietää, tai sitten meidän eduskunnassa pitää tietää, kuka näistä leikkauksista sosiaali- ja terveyspuolella vastaa, jos ei ministeri itse. Ennen ministeriöt olivat päällikkövirastoja, ja nyt niistä on tehty saunamajureiden siivousosasto. 

Arvoisa puhemies! Hallitus saivartelee edelleen siitä, kuinka sotesta ei leikata, koska rahoitus hallituskauden aikana nimellisesti kasvaa. [Petri Hurun välihuuto] Kun rahoitusta leikataan miljardeilla suhteessa kustannusten ja hoidontarpeen kasvuun, kyse on todellakin leikkauksista. Vaikka te loputtomiin vatkaatte semantiikkaa, niin kyse on siitä, että päivystyksiä ja terveyskeskuksia lakkautetaan, henkilöstöä irtisanotaan, asiakasmaksuja korotetaan ja hoitoonpääsyä vaikeutetaan. 

Erittäin suuri osuus 1,5 miljardin leikkauksista kohdistuu peruspalveluihin ja keskeisiin hyvinvointivaltiorakenteisiin, millä on katastrofaaliset seuraukset — huomioiden jo aiemmin linjatut leikkaukset sekä soten olemassa oleva rahoitus- ja hoitokriisi. Sairastaminen kallistuu, pitkittyy ja pahenee, ja etuuksia heikennetään. Lääkkeiden alkuomavastuu nousee, iäkkäiden ympärivuorokautisesta hoivasta tingitään. Hoitajat vähenevät, koska palkkarahoja viedään mitoituksen laskun mukana. Vammaispalveluita heikennetään, asiakasmaksuja korotetaan. Ja mistään ei kuulemma leikata. Nyt on aika ottaa vastuu päätöksistä eikä yrittää puhua mustaa valkoiseksi. 

Mikä on keskittämispolitiikan vaihtoehto? Jos sote-menoja halutaan suitsia, niin vuokratyövoiman täysin holtittomiksi karanneet kustannukset on saatava nopeasti kuriin valtakunnallisella sääntelyllä. Alueet tarvitsevat lisäaikaa taloutensa sopeuttamiseen, jotta hallitsemattomalta leikkauskierteeltä vältytään. Hallituksen tulee myös perua puolen miljardin euron lahja terveysjäteille. Ei ole taloudellista pakkoa lakkauttaa päivystyksiä, ei ole taloudellista pakkoa vaikeuttaa hoitoonpääsyä. On poliittisia valintoja, ja se vastuu on hallituksella. 

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kannattaa edustaja Bergin tekemää epäluottamuslause-ehdotusta. Lisäksi teen seuraavan epäluottamusehdotuksen: "Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvinvointivaltion ytimessä. Nyt näistä elintärkeistä palveluista aiotaan leikata, ilman että edes vastuuministeri tietää, mihin leikkaukset todellisuudessa kohdistuvat. Luottamuksen perusedellytys on, että vastuuministeri tietää, mitä omalla toimialalla tapahtuu. Ehdotan, että eduskunta toteaa, että ministeri Juuso ei nauti eduskunnan luottamusta." [Petri Huru: Nauttii kyllä!] 

Toinen varapuhemies Tarja Filatov
:

Edustaja Wickström.