MÄÄRÄRAHAT
Pääluokka 23
VALTIONEUVOSTON KANSLIA
01. Hallinto
(22.) Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta (siirtomääräraha 3 v)
Tietoperustainen päätöksenteko edellyttää strategista ja poliittisiin tietotarpeisiin vastaavaa tutkimusta. VN-TEAS-tutkimustoiminnalla on tehty paljon arvokasta ja ministeriöiden valmistelun ja päätöksenteon laadun kannalta korvaamatonta selvitystyötä, ja sitä tulee jatkaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentti 23.01.22 palautetaan talousarvioon ja momentille lisätään 10 000 000 euroa valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoimintaan.
30. Oikeuskanslerinvirasto
01. Oikeuskanslerinviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Valtioneuvoston oikeuskansleri toimii Suomessa ylimpänä laillisuusvalvojana ja varmistaa, että valtioneuvoston, tasavallan presidentin ja viranomaisten toiminta on lainmukaista. Riippumaton oikeuskansleri-instituutio on keskeinen osa demokraattista järjestelmäämme ja oikeusvaltiotamme. Tämän tehtävän menestyksekäs ja asianmukainen hoitaminen edellyttää, että oikeuskanslerin itsenäisyys turvataan ja että toimintaan osoitetaan riittävät resurssit.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 8
Eduskunta edellyttää, että hallitus turvaa oikeuskansleri-instituution poliittisen riippumattomuuden ja osoittaa tehtävään sen menestyksekkään hoitamisen edellyttämät resurssit.
Pääluokka 24
ULKOMINISTERIÖN HALLINNONALA
30. Kansainvälinen kehitysyhteistyö
66. Varsinainen kehitysyhteistyö (siirtomääräraha 3 v)
Sodat ja konfliktit riehuvat eri puolilla maailmaa. Venäjän laiton hyökkäyssota Ukrainaa vastaan heikentää Suomen ja koko Euroopan turvallisuutta. Pakolaisia on enemmän kuin koskaan. Geopoliittiset ja geotaloudelliset jännitteet kiristyvät. Samaan aikaan ilmastonmuutos heikentää elin-olosuhteita kaikkialla ja luonnonvarojen ehtyminen lisää konfliktiherkkyyttä.
Suomen on omalla ulkopolitiikallaan edistettävä rauhaa ja kestävää kehitystä. Suomen on sitouduttava ihmisoikeuksien, demokratian ja kansainvälisen oikeuden edistämiseen johdonmukaisesti kaikessa politiikassaan, ja tämän pitää näkyä myös talouspoliittisissa päätöksissä.
Rauhantyötä, kehitysyhteistyötä ja kansainvälistä yhteisvastuuta tarvitaan nyt enemmän kuin pitkään aikaan. On tärkeää, että Suomi jatkaa tukeaan Ukrainalle. Orpon hallitus leikkaa kuitenkin kehitysyhteistyön rahoitusta radikaalisti ja pienentää Suomen pakolaiskiintiötä. Tämä on täysin väärä, vastuuton ja lyhytnäköinen suunta.
Suomi perääntyy globaalista vastuustaan aikana, jossa pandemian jäljet, ilmastokriisin kiihtyminen ja geopoliittiset jännitteet lisäävät köyhyyttä ja epävakautta ympäri maailmaa. Rahoituksen leikkaus syö myös Suomen arvostusta ja vaikutusmahdollisuuksia kansainvälisissä instituutioissa ja kansainvälisessä politiikassa yleisemmin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 24.30.66 lisätään 150 000 000 euroa kehitysyhteistyöhön ja kansainväliseen ilmastorahoitukseen ja että hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 9
Eduskunta edellyttää, että hallitus kantaa globaalin vastuunsa, sitoutuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden edistämiseen sekä lisää Suomen kehitysyhteistyörahoitusta määrätietoisesti kohti 0,7 prosentin bruttokansantulo-osuutta ja kasvattaa kansainvälisen ilmastorahoituksen määrärahoja.
67. Demokratia- ja oikeusvaltiotuki (siirtomääräraha 2 v)
Momentin määrärahaa saa käyttää valtionavustusten maksamiseen ulkoministeriön toimialaan liittyville demokratia- ja oikeusvaltiokehitystä edistäville toimijoille. Hallituksen esityksessä määräraha pienenee vuoden 2023 rahoitustasosta, vaikka toiminnan tarve pikemminkin kasvaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 24.30.67 lisätään 100 000 euroa demokratia- ja oikeusvaltiokehitystä edistävien toimijoiden tukeen.
Pääluokka 25
OIKEUSMINISTERIÖN HALLINNONALA
Oikeusvaltiossa julkisen vallan käyttö perustuu lakiin, kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä ja yksilöiden ja vähemmistöjen oikeudet turvataan. Oikeusvaltiossa jokaisella on mahdollisuus saada oikeutta.
Oikeudenhoidon resurssit on turvattava. Oikeudenkäyntien kohtuuton kesto ja hinta ovat perusoikeusongelmia, jotka uhkaavat kansalaisten mahdollisuuksia saada oikeutta ja lisäävät oikeudenkäyntien osapuolten inhimillistä kärsimystä. Oikeudenhoidon vakava resurssivaje on kurottava umpeen kotimaisen oikeusvaltion turvaamiseksi. Oikeudenkäyntien kestoa on lyhennettävä ja hintaa ja kuluriskiä on alennettava muun muassa oikeusapua uudistamalla. Jokaisella on oltava oikeus viedä asiansa oikeuteen varallisuudesta tai taustasta riippumatta.
Vasemmistoliitto tukee oikeusministeriön hallinnonalan määrärahatason vahvistamista oikeudenhoidon selonteon (VNS 13/2022 vp) mukaisesti. Talousarvioesityksen 30 miljoonan euron lisäys oikeudenhoidon resurssien varmistamiseen on tärkeä askel oikeaan suuntaan, joskaan lisäys ei täysin vastaa oikeudenhoidon selonteon mukaista kyseisen vuoden lisärahoituksen tarvetta. Vaikka oikeudenhoidon määrärahat vahvistuvat erityisesti vuodesta 2025 lukien, on huolestuttavaa, että julkisen talouden suunnitelman mukaan oikeusministeriön pääluokkaan osoitetaan hallitusohjelman mukaisesti vuodesta 2025 alkaen toimintamenosäästöjä. Säästövelvoite on nurinkurinen, kun hallinnonalan resurssit vaativat kipeästi lisäystä kotimaisen oikeusvaltion turvaamiseksi.
Toimiva rikosoikeudenhoito edellyttää tasapainoista ja riittävää resursointia kaikille rikosprosessiketjuun kuuluville toimijoille. Lisättäessä poliisin rikostorjunnan määrärahoja tulee siten huolehtia myös oikeudenhoidon toimijoiden määrärahatarpeista oikeasuhtaisesti ja tasapainoisesti, jotta Syyttäjälaitoksessa, tuomioistuimissa, oikeusavussa tai Rikosseuraamuslaitoksessa ei synny pullonkauloja rikosprosessiketjuun.
Kansalaisten oikeusturvan lisäksi tuomioistuinten ja syyttäjien riittävistä resursseista huolehtiminen on keskeistä myös muun muassa harmaaseen talouteen puuttumiseksi. Harmaa talous, talousrikollisuus ja verojen välttely ovat valtavia rakenteellisia ongelmia, jotka tulevat kalliiksi julkiselle taloudelle.
Kriminaalipolitiikan on perustuttava tutkittuun tietoon rangaistuspopulismin sijaan. Rangaistusjärjestelmän muutoksissa tulee kiinnittää erityistä huomiota rangaistusten hyödyn ja haittojen suhteeseen. Nuorisorikollisuuden torjunnassa tarvitaan laaja-alaisia keinoja, joita vasemmistoliitto on esittänyt nuorisorikollisuusohjelmassaan.
Lainvalmistelun laadussa on parannettavaa. Lakiuudistukset on toteutettava ihmisoikeusperusteisesti ja vaikutusten arvioinnin on oltava aitoa ja laadukasta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 10
Eduskunta edellyttää, että hallitus vahvistaa oikeusministeriön hallinnonalan määrärahatasoa johdonmukaisesti oikeudenhoidon selonteossa kuvatun rahoitusvajeen umpeen kuromiseksi sekä varmistaa, ettei tätä välttämätöntä tavoitetta vaaranneta hallinnonalalle kohdistettavilla säästötavoitteilla.
Vastalauseen lausumaehdotus 11
Eduskunta edellyttää, että hallitus kehittää aktiivisesti lainvalmistelun laatua huomioiden perustuslakivaliokunnan viimeaikaiset vakavat huomiot lainvalmistelun laadusta, perus- ja ihmisoikeusvaikutuksista ja vaikutusarvioinneista.
01. Ministeriö ja hallinto
50. Avustukset (kiinteä määräraha)
Euroopassa on sota ja turvallisuuspoliittinen tilanne on epävakaa. Suomi panostaa nyt vahvasti sotilaallisen puolustuksen ja kovan turvallisuuden resurssien kehittämiseen. Sen rinnalle tarvitaan myös laaja-alaista ja pitkäjännitteistä rauhantyötä.
Aktiivinen, laaja ja moniääninen kansalaisjärjestökenttä kuuluu keskeisesti suomalaiseen demokratiaan ja tekee osaltaan Suomesta kansalaisyhteiskunnan. Suomessa on ymmärretty, että pienessä maassa laajan ja monipuolisen järjestökentän olemassaolo edellyttää myös valtion rahallista tukea.
Nykyinen turvallisuus- ja yhteiskunnallinen tilanne Euroopassa ja lähialueilla edellyttää elinvoimaisia rauhanjärjestöjä, jotka tekevät aktiivista rauhantyötä.
Suomalaiset rauhanjärjestöt ovat merkittäviä yhteiskunnallisia toimijoita. Ne tekevät Suomessa rauhankasvatusta koulujen ja nuorisotyön kanssa, ne osallistuvat ja aktivoivat kansalaisten rauhan- ja turvallisuuspoliittista keskustelua, tuottavat tietoa julkaisemalla lehtiä, kirjoja sekä nettiaineistoja. Järjestöjä kuullaan asiantuntijoina eri hallinnonaloilla rauhaan, turvallisuuteen ja asevalvontaan sekä rauhankulttuuriin liittyvässä kysymyksissä. Suomalainen rauhantyö kansainvälisesti kattaa YK:n ja monen kansainvälisen yhteistyöjärjestön työhön osallistumisen, asevalvonnan kysymykset, joukkotuhoaseiden ja pienaseiden ja väkivallan leviämisen vastaisen toiminnan, kansainvälisen oikeusperustaisen järjestelmän vahvistamisen sekä ihmisoikeuksien, taloudellisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta tapahtuvan työn.
Suomalaisen rauhantyön toimintaedellytykset on varmistettava aikana, jolloin rauhantyötä todella tarvitaan. Talousarvioesityksessä rauhantyön tuesta on leikattu, ei vain eduskunnan vuonna 2022 tälle vuodelle lisäämä summa 350 000 euroa, vaan lisäksi lisäleikkaus 175 000 euroa niin, että valtakunnallisten rauhantyötä tekevien järjestöjen tukemiseksi jää talousarvioesityksessä enää jaettavaksi 325 000 euroa.
Rauhanjärjestöjen rahoitus on ollut jo entisestään huomattavasti alhaisemmalla tasolla kuin muiden samantyyppisten järjestöjen. Rauhanjärjestöt tarvitsisivat leikkausten sijaan tässä maailmantilanteessa ja myös väkivallan lisääntyessä Suomessa tasokorotuksen rauhantyön valtiontukiin, jotta ne voivat hoitaa myös kaiken tullessa kalliimmaksi ihan perussitoumuksiaan kuten maksaa toimitilavuokria ja palkkoja sekä tehdä luotettavaa asiantuntijatyötä ja julkaista.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 25.01.50 lisätään 500 000 euroa rauhantyön edistämiseen.
20. Maksuhäiriöt, ulosotto ja konkurssivalvonta
Marinin hallitus toteutti useita ylivelkaantuneiden asemaa parantaneita uudistuksia. Viime vaalikauden aikana ulosoton suojaosaa korotettiin ja vapaakuukausia lisättiin, maksuhäiriömerkintöjen voimassaoloa lyhennettiin, säädettiin positiivisesta luottorekisteristä, tiukennettiin kuluttajaluottojen sääntelyä, rajoitettiin perintäkulujen enimmäismääriä, parannettiin talous- ja velkaneuvonnan saatavuutta, helpotettiin velkajärjestelyyn pääsyä ja säädettiin sosiaalinen luototus hyvinvointialueiden lakisääteiseksi tehtäväksi.
Ylivelkaantumisen ehkäisy ja ylivelkaantuneiden aseman parantaminen vaativat kuitenkin yhä toimia, ja viime kaudella aloitettua työtä on jatkettava. Ulosoton suojaosan noston lisäksi ulosottoon tarvitaan laajempi uudistus. Nykyisen ulosottomallin ongelmien vuoksi tarvitaan progressiivinen ulosottomalli, jossa suojaosuuden ylittävästä palkasta maksettavat ulosotto-osuudet määräytyvät tulojen mukaan. Näin huomioitaisiin nykyistä portaittaista järjestelmää paremmin ihmisten maksukyky ja kannustettaisiin työntekoon. Lisäksi ulosottovelkojen lopullista vanhentumisaikaa on lyhennettävä ja yksityishenkilön velkajärjestelyyn pääsyä helpotettava.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 12
Eduskunta edellyttää, että ulosoton suojaosan noston lisäksi hallitus kiirehtii ulosoton laajempaa uudistusta oikeudenmukaisen progressiivisen ulosottomallin luomiseksi sekä lyhentää ulosottovelkojen lopullista vanhentumisaikaa ja helpottaa yksityishenkilön velkajärjestelyyn pääsyä.
Pääluokka 26
SISÄMINISTERIÖN HALLINNONALA
Ankkuritoiminta on moniammatillista työtä nuoren hyvinvoinnin edistämiseksi ja rikosten ennalta estämiseksi. Toiminnan tavoitteena on varhainen puuttuminen nuorten rikolliseen tai muuten huolta herättävään käyttäytymiseen.
Ankkuritiimissä on ammattilaisia poliisista, sosiaalitoimesta, nuorisotoimesta ja terveystoimesta. Ankkuritiimejä on 47 kappaletta ympäri Suomen, jokaisen poliisilaitoksen alueella. Valtioneuvoston tasolla ankkuritoiminnan koordinaatiosta vastaa sisäministeriö.
Tutkimuksen mukaan moniammatilliseen ankkuritoimintaan osallistuneilla nuorilla on vertailuryhmää pienempi riski tehdä uusia rikoksia vuoden sisällä edellisestä rikoksesta. Ankkuritoimintaa tulisi laajentaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 13
Eduskunta edellyttää, että hallitus vahvistaa ankkuritoimintaa ja muuta moniammatillista nuorten hyvinvointia parantavaa ja rikoksia ennalta ehkäisevää toimintaa ympäri Suomea ja osoittaa tähän tarvittavat resurssit.
10. Poliisitoimi
01. Poliisitoimen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Harmaan talouden torjunta edellyttää valtiolta määrätietoisia toimia. Harmaan talouden torjuntaohjelma onkin laadittu yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 alkaen. Nyt poliisille suunnattu harmaan talouden torjunnan määräraha on poistettu. Harmaan talouden torjunnasta tehdään leikkauksia muillakin sektoreilla, vaikka tehokas harmaan talouden torjunta vaatisi toimivaa ja resursoitua viranomaisten välistä yhteistyötä. Hallitusohjelmassa ei ole edes mainintaa uuden harmaan talouden torjuntaohjelman laatimisesta. Nykyinen torjuntaohjelma päättyy kuluvan vuoden loppuun.
Hallituksen on laadittava ja resursoitava harmaan talouden ja talousrikollisuuden vastainen poikkihallinnollinen toimenpideohjelma, jollainen on tehty pääministeri Marinin kaudella sekä vuosikymmenet ennen sitä. Poliisin toimintamenojen kohdalle on palautettava nimenomainen maininta harmaan talouden torjunnasta ja siihen on osoitettava riittävä rahoitus. Lähtökohtana tulee olla harmaan talouden torjunnan turvaaminen ja toiminnan tehostaminen lisäämällä resurssien tehokasta käyttöä ja sujuvoittamalla viranomaisyhteistyötä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 26.10.01 lisätään 2 000 000 euroa harmaan talouden torjuntaan ja että hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 14
Eduskunta edellyttää, että hallitus palauttaa talousarvioon poliisin toimintamenojen kohdalle maininnan harmaan talouden torjunnasta ja osoittaa tähän tarkoitukseen riittävät varat.
30. Pelastustoimi ja hätäkeskustoiminta
03. Pelastusopiston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Hallituksen talousarvioesityksessä pelastajakoulutuksen määrän lisäämiseksi ehdotetaan 3,5 miljoonan euron määrärahalisäystä, joka jakaantuu Kuopiossa toimivan Pelastusopiston sekä Helsingin Pelastuskoulun kesken. Hallintovaliokunnan saaman selvityksen mukaan lisäys on tarpeeseen nähden riittämätön eikä mahdollista tutkintojen määrän kaksinkertaistamista, mihin hallitusohjelmassakin on sitouduttu.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 26.30.03 lisätään 4 500 000 euroa pelastajaopiskelijoiden aloituspaikkojen lisäämiseksi.
40. Maahanmuutto
Hallitus kiristää maahanmuuton edellytyksiä sekä heikentää maahan muuttavien oikeuksien toteutumista. Tällä on haitallisia vaikutuksia sekä väestökehitykseen, työvoiman saatavuuteen että ihmisoikeuksiin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 15
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruuttaa maahanmuuton tiukennukset, jotka uhkaavat Suomen myönteistä väestökehitystä, hankaloittavat työvoiman saatavuutta ja heikentävät ihmisoikeuksien toteutumista.
01. Maahanmuuttoviraston ja valtion vastaanottokeskusten toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Kiintiöpakolaismäärän nostaminen
Globaali pakolaistilanne on useiden pitkittyneiden konfliktien takia historiallisen vakava. Kun vuosituhannen alussa pakolaisia oli 12 miljoonaa ja kaikkiaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tiedossa olevia paenneita maansisäiset pakolaiset ja turvapaikanhakijat mukaan lukien oli 19 miljoonaa, viime vuoden lopussa jo yli 108 miljoonaa ihmistä oli joutunut jättämään kotinsa paetakseen vainoa, ihmisoikeusloukkauksia ja konflikteja. Heistä yli 35 miljoonaa on pakolaisina kotimaansa ulkopuolella. Pakolaisista noin 40 % on lapsia.
Vastuu pakolaisten auttamisesta ei jakaudu tasaisesti valtioiden kesken. Pakolaisista 76 % oleskelee köyhissä ja kehittyvissä maissa ja 70 % lähtömaan naapurimaassa. Esimerkiksi 6 miljoonan asukkaan Libanonissa elää 1,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n koordinoima uudelleensijoittaminen pakolaiskiintiössä on hallittu keino auttaa haavoittuvimmassa asemassa olevia pakolaisia. Se tarjoaa kipeästi kaivatun turvallisen reitin suojeluun ja mahdollistaa uuden alun usein vuosia pakolaisleireillä eläneille. Kiintiöpakolaisiksi valitaan mm. kidutuksen uhreja, väkivaltaa kokeneita naisia, vammaisia ja lapsiperheitä. Suomen vastaanottamista kiintiöpakolaisista vuosittain noin puolet on ollut lapsia.
UNHCR:n mukaan ensi vuonna jo 2,4 miljoonaa pakolaista tarvitsisi uudelleensijoituspaikan nykyisen oleskelumaansa ulkopuolelta. Paikkoja on kuitenkin tarjolla vuosittain murto-osalle heistä. Vuonna 2022 uudelleensijoituspaikan sai maailmanlaajuisesti 114 300 pakolaista.
Suomi on osallistunut kiintiöpakolaisten vastaanottoon pitkään ja esimerkillisesti. Pakolaiskiintiön koko ei ole kuitenkaan heijastellut maailman pakolaistilannetta. Vuotuinen pakolaiskiintiö on ollut valtaosan kuluvasta vuosituhannesta 750 henkeä. Kiintiö nostettiin 1 050:een vuosina 2014 ja 2015 Syyrian sodan vuoksi, 850:een vuonna 2020, 1 050:een vuonna 2021 ja 1 500:aan Afganistanin tilanteen vuoksi vuonna 2022. Kuluvana vuonna kiintiö on 1 050 henkeä. Pääministeri Orpon hallituksen ohjelmassa pakolaiskiintiön tasoksi on sovittu vain 500 henkilöä vuodessa. Hallituksen ensimmäisessä talousarvioesityksessä kiintiö esitetään laskettavaksi tälle tasolle.
Päätös laskea pakolaiskiintiötä on kestämätön tilanteessa, jossa globaali pakolaisuus on historiallisella tasolla, pakolaisten määrä on kasvanut vuosittain rajusti useiden pitkittyneiden konfliktien ja kriisien vuoksi ja toisaalta Suomeen on vuosia saapunut melko vähän turvapaikanhakijoita. Pakolaiskiintiön koko ei ole ensi sijassa taloudellinen vaan moraalinen kysymys. Kiintiöpakolaisten vastaanottamisen nettovaikutukseen myös vaikuttaa Euroopan unionin turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) jokaisesta vastaanotetusta kiintiöpakolaisesta jäsenvaltiolle maksama kertakorvaus. AMIF-korvauksen myötä pakolaiskiintiön noston nettokustannusvaikutus ensimmäiselle vuodelle on negatiivinen. Kiintiön nostaminen ehdotetusta 500:sta 2 500:aan nostaa AMIF-korvausta arviolta 21,2 miljoonaa euroa.
Pakolaisten auttamiseksi tarvitaan myös yhteiseurooppalaisia ratkaisuja ja sitovaa vastuunjakoa. Tämä ei voi tarkoittaa auttamisen ulkoistamista EU:n rajojen ulkopuolelle ja maihin, joissa pakolaiset ja turvapaikanhakijat kärsivät jo nyt vakavista ihmisoikeusloukkauksista. Sen sijaan tarvitaan tukea olemassa olevalle YK-vetoiselle järjestelmälle, jolla apua tarvitsevia voidaan auttaa hallitusti ja tehokkaasti nyt. Pakolaiskiintiötä tulee nostaa merkittävästi.
Säilöönoton laajentamisen ja enimmäiskeston pidentämisen peruminen
Säilöönotto on aina perus- ja ihmisoikeuksia rajoittava toimi, sillä se rajaa muun muassa liikkumisvapautta.
Säilöönoton tuleekin olla välttämätöntä ja oikeasuhtaista. Se on mahdollista vain tilanteissa, joissa muut vaihtoehdot eivät ole riittäviä. Säilössä ei tulisi pitää pidempään kuin on välttämätön tarve.
Jos säilöönottoa muutetaan laajemmin käytössä olevaksi menettelyksi, lisää se kustannuksia ja inhimillistä kärsimystä. Säilöönoton laajentamiselle ei ole esitetty kestäviä perusteluja tai tavoitetta.
Monet järjestöt ovat pitkään vaatineet alaikäisten säilöönoton kieltämistä. Viimeksi kesäkuussa 2023 Lapsen oikeuksien komitea vaati Suomea lopettamaan turvapaikanhakijalasten ja muiden maahanmuuttaneiden lasten säilöönoton. Myös YK:n ihmisoikeusneuvoston Suomen yleismaailmallista määräaikaistarkastelua koskevassa raportissa vaadittiin lasten säilöönoton lopettamista.
Kansainvälisen suojelun väliaikaistamisen ja lupien pituuden lyhentämisen peruminen
Kansainvälisen suojelun väliaikaistaminen ja lupien pituuden lyhentäminen tulee lisäämään kustannuksia, byrokratiaa ja epävarmuutta.
Esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kritisoinut Tanskaa sen samankaltaisista toimista. UNHCR on nostanut esiin, että on hyvin epätodennäköistä, että yksilön tapauksessa olosuhteet suojeluaseman myöntämiselle muuttuisivat vuodessa tai kolmessa. Sen sijaan lyhytaikaiset oleskeluluvat ja suojeluaseman säännöllinen tarkastaminen voivat altistaa suojelua saaneet ihmiset työvoiman hyväksikäytön riskeille, sillä epävarma asema heikentää heidän asemaansa työelämässä. Lupien pituuden minimoiminen vaikeuttaa kotoutumista, ja pitkittynyt epävarmuus luo erilaisia riskejä mielenterveydellisiin oireisiin ja toimintakyvyn heikkenemiseen. Lyhyet oleskeluluvat johtavat useampiin jatkolupahakemuksiin lisäten kustannuksia ja byrokratiaa. Lisäksi jatkolupien käsittely kuormittaa Maahanmuuttoviraston jo nyt kuormittunutta lupakäsittelyä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentilta 26.40.01 lisätään 975 000 euroa pakolaiskiintiön korottamiseksi 2 500:aan sekä vähennetään 3 000 000 euroa kansainvälisen suojelun väliaikaistamisesta sekä lupien pituuden lyhentämisestä ja että hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 16
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnalle esityksen alaikäisten säilöönoton kieltämiseksi.
21. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotto (arviomääräraha)
Globaali pakolaistilanne on useiden pitkittyneiden konfliktien takia historiallisen vakava. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n koordinoima uudelleensijoittaminen pakolaiskiintiössä on hallittu keino auttaa haavoittuvimmassa asemassa olevia pakolaisia. Se tarjoaa kipeästi kaivatun turvallisen reitin suojeluun ja mahdollistaa uuden alun usein vuosia pakolaisleireillä eläneille. Kiintiöpakolaisiksi valitaan mm. kidutuksen uhreja, väkivaltaa kokeneita naisia, vammaisia ja lapsiperheitä. Suomen vastaanottamista kiintiöpakolaisista vuosittain noin puolet on ollut lapsia.
Suomi on osallistunut kiintiöpakolaisten vastaanottoon pitkään ja esimerkillisesti. Pakolaiskiintiön koko ei ole kuitenkaan heijastellut maailman pakolaistilannetta. Hallituksen päätös laskea pakolaiskiintiö 500:aan on kestämätön tilanteessa, jossa globaali pakolaisuus on historiallisella tasolla, pakolaisten määrä on kasvanut vuosittain rajusti useiden pitkittyneiden konfliktien ja kriisien vuoksi ja toisaalta Suomeen on vuosia saapunut melko vähän turvapaikanhakijoita.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 26.40.21 lisätään 2 850 000 euroa pakolaiskiintiön korottamiseksi 2 500:aan ja
että momentilta 26.40.21 vähennetään 5 509 000 euroa säilöönoton pidentämiseen ja mahdollistamiseen ns. yleisen järjestyksen ja turvallisuuden harkinnan perusteella.
63. Vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettavat tuet (arviomääräraha)
Vastaanottoraha myönnetään välttämättömän toimeentulon turvaamiseksi ja itsenäisen selviytymisen edistämiseksi kansainvälistä suojelua hakeville, tilapäistä suojelua saaville sekä ihmiskaupan uhreille, jolla ei ole kotikuntaa Suomessa. Vastaanottorahaa voi saada, jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, kuten ruokaan ja vaatteisiin. Vastaanottoraha on viimesijainen etuus eikä sen saajilla ole oikeutta saada muita Kelan etuuksia.
Nyt vastaanottoraha ollaan pienentämässä perustuslain ja vastaanottodirektiivin sallimaan minimiin. Kun otetaan huomioon myös vastaanottorahaan tehtävän indeksitarkistusten jäädytyksen vaikutus, vaarantuu turvapaikanhakijoiden ja esimerkiksi tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten välttämätön toimeentulo. Vastaanottorahan taso on säilytettävä ennallaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 26.40.63 lisätään 13,4 miljoonaa euroa vastaanottorahan pitämiseksi vuoden 2023 tasolla.
Pääluokka 28
VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALA
10. Verotus ja tulli
01. Verohallinnon toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Harmaa talous aiheuttaa suuren laskun julkiselle taloudelle. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan vuonna 2010 teettämän tutkimuksen mukaan harmaan talouden laajuus oli 5,5—7,5 % bruttokansantuotteesta. Euroopan komissio taas arvioi vuonna 2011, että Suomen harmaan talouden koko oli 13,7 % bruttokansantuotteesta. Vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa Suomen harmaan talouden osuudeksi arvioitiin 12,9 % bruttokansantuotteesta. Arviot antavat viitteitä siitä, että harmaan talouden aiheuttama verovaje on merkittävä, vähintään 4—6 miljardia euroa. Ehkäisemällä harmaata taloutta parannetaan julkisen talouden rahoitusasemaa, vähennetään velkaantumista ja lisätään talouspoliittista liikkumavaraa.
Harmaa talous ei aiheuta ainoastaan verotulojen menetyksiä, vaan myös merkittäviä vahinkoja laillisesti toimiville yrittäjille kilpailuedellytysten heikentämisenä. Harmaa talous tarjoaa kotimaiselle ja ulkomaiselle järjestäytyneelle rikollisuudelle väylän levittäytyä talouselämään ja yhteiskunnan muihin rakenteisiin.
Harmaan talouden torjuntaan panostaminen maksaa itsensä monin kerroin takaisin. Esimerkiksi vuonna 2022 rikoshyötyjen haltuunottona saatiin valtion kassaan 26,7 miljoonaa euroa. Hallituksen on laadittava ja resursoitava harmaan talouden ja talousrikollisuuden vastainen poikkihallinnollinen toimenpideohjelma, jollainen on tehty pääministeri Marinin kaudella sekä vuosikymmenet ennen sitä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 28.10.01 lisätään 2 000 000 euroa harmaan talouden torjuntaan ja että hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 17
Eduskunta edellyttää, että hallitus perustaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden vastaisen poikkihallinnollisen toimenpideohjelman ja osoittaa sen toimeenpanoon riittävät resurssit.
02. Tullin toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Harmaan talouden vastainen toiminta edellyttää myös Tullin resurssien vahvistamista.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 28.10.02 lisätään 2 000 000 euroa harmaan talouden torjuntaan.
70. Valtionhallinnon kehittäminen
Hallituksen ohjelmaan on kirjattu valtionhallinnon tuottavuusohjelma. Hallintoon kohdistuvilla tuottavuustoimilla tavoitellaan toimintamenojen supistamista, eli käytännössä Orpon hallitus tulee leikkaamaan julkishallinnosta vuodesta 2025 alkaen. Kokonaisuudessaan valtionhallinnon leikkauksilla tavoitellaan 243 miljoonan euron säästöjä vuoden 2027 tasolla.
Valtionhallinnon tuottavuusohjelmia on toteutettu ennenkin. Vuonna 2003 Matti Vanhasen ensimmäinen hallitus käynnisti ohjelman, jolla tavoiteltiin julkiselle sektorille parempaa tuottavuutta. Vanhasen toinen hallitus jatkoi tuottavuusohjelman toteuttamista. Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomuksessa (2011) todetaan, että valtion tuottavuusohjelmalla ei ollut ohjelman tavoitteisiin nähden riittävää vaikutusta julkisen talouden menopaineiden hillintään. Tarkastuskertomuksessa viitataan tarkastusvaliokunnan näkemykseen, jonka mukaan ohjelman muuntuminen valtiovarainministeriön toimesta henkilöstövähennyksiin perustuvaksi aiheutti sen, että aidot tuottavuushankkeet jäivät marginaaliin. Toisin sanoen, kun tuottavuutta arvioitiin pääasiassa henkilöstövähennysten kriteerein, vääristyi koko tuottavuuden käsite.
Lainsäädännön arviointineuvosto totesi vuosikatsauksessaan 2022 pitävänsä kohtuuttomana, että lakeja valmistellaan jatkuvasti kiireessä. Kiirettä aiheuttavat arviointineuvoston mukaan liian tiukat aikataulut ja vähäiset henkilöresurssit lainvalmisteluun. Henkilöstöresurssien supistumisen syy on muun muassa aiemmissa tuottavuusohjelmissa. Lainvalmistelun riittävät resurssit ovat oleellinen kysymys esimerkiksi lain toimivuudelle ja lakien riittäville vaikutusarvioinneille ja systemaattisille jälkiarvioinneille. Myös lainsäätäjän näkökulmasta on tärkeää, että lait valmistellaan hyvin ja prosessi eduskunnassa voi näin kulkea mahdollisimman sujuvasti. Kysymys on lisäksi kansalaisten oikeusturvasta, sillä hyvän hallinnon periaatteiden toteutumisen kannalta on välttämätöntä, että eri viranomaistahoissa on riittävästi asiantuntevia ihmisiä käsittelemässä heitä koskevia päätöksiä.
Ministeriöiden ja virastojen riittävät henkilöstöresurssit takaavat, että asiantuntijuus valtionhallinnossa kasvaa ja kehittyy. Virkatyönä tehtävä työ myös eroaa erilaisten yritysten palveluksessa olevien konsulttien tekemästä työstä, jonka merkitys ja määrä on julkishallinnossa kasvanut nopeasti. On hallinnon avoimuuden ja demokratian kannalta ongelmallista, jos lainsäädäntötyöhön liittyvää valmistelua ja tietoa siirtyy yhä kasvavassa määrin yksityisille yrityksille ja konsulteille, joita eivät koske samat lakisääteiset vastuut ja velvoitteet kuin virkavastuulla toimivia viranhaltijoita ja viranomaistahoja. Lisäksi valtion toimintamenojen supistaminen valtionhallinnosta on kyseenalaista talouden kestävyyden näkökulmasta, sillä henkilöstömenojen leikkaaminen joudutaan usein korvaamaan lisäämällä palvelujen ostoja. Tällöin ainoastaan siirretään julkishallinnon palveluita ja toimintoja voittoa tavoitteleville yrityksille.
Moni ministeriö ja virasto toimii jo niukoilla määrärahoilla, ja onkin epäselvää, kuinka tuottavuusohjelma tarkalleen toteutetaan. Tavoiteltua 234 miljoonan euron lisäsäästöä ei saada toteutettua pelkästään digitalisaatiolla tai toimitilauudistuksilla, joita molempia jo toteutetaan ja on suunniteltu toteuttavaksi merkittävässä määrin myös ilman tuottavuusohjelmaa. Henkilöstötyövuosiksi muutettuna leikkaukset tarkoittaisivat mittavia irtisanomisia, minkä seuraukset olisivat demokratian kannalta erittäin huolestuttavat. Vaikuttaa siltä, että hallituksen tavoite supistaa julkista sektoria on ideologinen itseisarvo, ei aitoa kustannusvaikuttavuutta tai lainsäädännön laadun kehittämistä tavoitteleva toimi.
Säästöohjelma alkaa vasta vuonna 2025, mutta sitä koskevaa valmistelua tehdään jo talousarviovuoden 2024 puolella.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 18
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu suunnitelmansa valtionhallinnon tuottavuusohjelmasta, joka uhkaa vaarantaa laadukkaan lainvalmistelun, hyvän hallinnon ja kansalaisten oikeusturvan.
89. Hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän rahoitus
31. Hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rahoitus (arviomääräraha)
Hyvinvointialueiden alijäämän arvioidaan olevan tänä vuonna 1,2 miljardia ja useilla alueilla suunnitellaan leikkauksia, jotka aiheuttaisivat peruuttamatonta vahinkoa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä tehty lainsäädäntö ja rahoitusmalli eivät kaikilta osin sovellu tilanteeseen, jossa kustannukset nousevat odotettua nopeammin ja hyvinvointialueet ovat jo lähtötilanteessa raskaasti alijäämäisiä, ja siksi korjaavia toimia tarvitaan.
Sen sijaan, että hallitus ryhtyisi korjaaviin toimiin, se esittää hyvinvointialueiden rahoituksen leikkaamista vuoden 2024 talousarvioesityksessään. Lykkäämällä vanhuspalveluiden hoitajamitoitusta sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta leikataan 89 miljoonaa, hoitotakuun heikentämisellä 5 miljoonaa ja lastensuojelun jälkihuollon ikärajan nostamisella 24 miljoonaa. Hallitus on myös korottamassa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja 10 prosentilla. Vastoin useimpien asiantuntijoiden kantaa hallitus käyttää rahaa yksityisen hoidon Kela-korvauksien korottamiseen, mikä hyödyttää lähinnä niitä keski- ja hyvätuloisia, jotka jo ennestään käyttävät yksityisiä palveluita, eikä tosiasiassa auta purkamaan hoitojonoja. Siksi nämä rahat tulisi kohdistaa hyvinvointialueiden rahoituksen vahvistamiseen.
Vasemmistoliitto katsoo, että hallituksen esittämät lyhytnäköiset leikkaukset sosiaali- ja terveydenhuoltoon pitäisi kokonaisuudessaan perua. Vanhuspalveluiden 0,7-mitoituksen lykkääminen johtaisi monissa yksiköissä henkilöstön vähentämiseen ja uhkaisi kiihdyttää henkilöstön pakoa alalta. Luopuminen pysyvästi seitsemän päivän hoitotakuusta vesittäisi sote-uudistuksen tavoitteen painopisteen siirtämisestä perustason palveluihin. Leikkaukset lastensuojelun jälkihuollosta heikentävät vaikeimmassa asemassa olevien ja paljon erilaista tukea tarvitsevien yli 23-vuotiaiden nuorten tilannetta, mikä uhkaa johtaa inhimillisen kärsimyksen lisäksi kasvaviin kustannuksiin nuorten syrjäytymisen lisääntyessä.
Välittömänä toimenpiteenä hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän rahoitusta vuodelle 2024 tulisi korottaa 500 miljoonalla eurolla, jotta palveluiden hallitsemattomalta alasajolta vältytään kustannuksien kasvaessa odotettua nopeammin. Samalla on ryhdyttävä pikaisesti valmistelemaan sote-rahoituslainsäädännön korjaustoimenpiteitä siten, että hyvinvointialueiden alijäämän kattamisvelvoite pidennettäisiin vähintään neljään vuoteen, hyvinvointialueiden kustannusindeksi päivitettäisiin vastaamaan paremmin alueiden todellisia menoja ja lisäksi hyvinvointialueille annettaisiin verotusoikeus. Vuoden 2024 budjettiin tulisi myös sisällyttää erillisrahoitus ympärivuorokautisten yhteispäivystyssairaaloiden säilyttämiseksi Savonlinnassa ja Kemissä.
Mielenterveyspalveluiden heikko saatavuus aiheuttaa paljon tarpeetonta pahoinvointia, ja se on vakava yhteiskunnallinen ongelma. Mielenterveysongelmat ovat jo nyt työkyvyttömyyseläkkeen yleisin syy. Vasemmistoliiton vaihtoehdossa perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluita vahvistetaan. Matalan kynnyksen psykososiaalisten palveluiden ja terapioiden saatavuutta parannetaan. Matalan kynnyksen palvelujen lisäksi vakavia ja pitkäaikaisia mielenterveysongelmia sairastavilla täytyy olla oikeus pitkäkestoiseen ja tarvittaessa pysyvään hoitoon sekä kuntoutumista ja pärjäämistä tukeviin asumispalveluihin.
Ilman omaishoitajien arvokasta panosta sosiaali- ja terveysjärjestelmämme olisi nykyistäkin suuremmissa vaikeuksissa. Tästä vaativasta ja sitovasta hoitotyöstä tulee maksaa oikeudenmukainen ja riittävä korvaus. Vasemmistoliiton esittää kaikkien omaishoidon korvauksien kasvattamista 20 prosentilla. Samalla omaishoitajuudelle tulisi laatia yhtenäinen kansallinen kriteeristö ja mahdollistaa se kaikille nämä ehdot täyttäville. Omaishoito tulee myös voida yhdistää palkkatyöhön nykyistä joustavammin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 19
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu kaikki hyvinvointialueiden rahoitukseen kohdistuvat leikkaukset ja toteuttaa hoitotakuun, vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksen sekä vammaispalvelulain edellisen hallituksen päätöksien mukaisena.
Vastalauseen lausumaehdotus 20
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jolla hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän rahoitusta voidaan kasvattaa 500 miljoonan euron kertaluonteisella määrärahalla vuonna 2024 palvelutason turvaamiseksi.
Vastalauseen lausumaehdotus 21
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, joka parantaa mielenterveyspalveluiden saatavuutta perustasolla ja erikoissairaanhoidossa ja kasvattaa näiden rahoitusta yhteensä 50 miljoonalla eurolla vuonna 2024.
Vastalauseen lausumaehdotus 22
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jossa kaikkia omaishoidon palkkioita korotetaan 20 prosentilla.
Vastalauseen lausumaehdotus 23
Eduskunta edellyttää, että hallitus uudistaa kiireellisesti sote-rahoitusmallin siten, että rahoituksen tasoon vaikuttava kustannusindeksi huomioi sote-sektorin palkkakehityksen ja vastaa paremmin hyvinvointialueiden todellisia kustannuksia, hyvinvointialueiden alijäämän kattamisvelvoite pidennetään vähintään neljään vuoteen ja investointeja koskevaa sääntelyä uudistetaan investointien mahdollistamiseksi.
Vastalauseen lausumaehdotus 24
Eduskunta edellyttää, että hyvinvointialueille säädetään verotusoikeus.
Vastalauseen lausumaehdotus 25
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu 10 prosentin korotuksen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin.
Vastalauseen lausumaehdotus 26
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu esityksen lastensuojelun jälkihuollon ikärajan alentamisesta ja sen sijaan vahvistaa jälkihuollon resursseja.
Vastalauseen lausumaehdotus 27
Eduskunta edellyttää, että hallitus turvaa Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden päivystystoiminnan jatkuvuuden ja osoittaa tähän 9 miljoonan euron rahoituksen.
Vastalauseen lausumaehdotus 28
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee ja tuo eduskunnan käsiteltäväksi säädökset, joilla hillitään vuokralääkärifirmojen ja ostopalveluiden käytöstä aiheutuvaa kustannusten nousua julkisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa.
90. Kuntien tukeminen
30. Valtionosuus kunnille peruspalvelujen järjestämiseen (arviomääräraha)
Hallitus aikoo jättää tekemättä kuntien peruspalveluiden indeksikorotuksen, mikä aiheuttaa vuonna 2024 arviolta noin 24 miljoonan euron pienennyksen kuntien rahoitukseen. Suurin osa kuntien menoista liittyy koulutukseen, joten indeksileikkausta voi pitää leikkauksena koulutuksen rahoitukseen. Vasemmistoliitto katsoo, että indeksikorotukset tulisi toteuttaa täysimääräisesti koko hallituskauden ajan.
Sote-uudistukseen liittyvä rahoituksen siirto kunnilta hyvinvointialueille on tarkistettu vastaamaan kuntien vuoden 2022 tilinpäätöstietojen mukaisia siirtyvien palveluiden järjestämisen kustannuksia sekä verotulojen osalta tietoja verovuoden 2022 valmistuneesta verotuksesta. Marraskuussa 2023 saatujen lopullisten verotulotietojen perusteella laskettu valtionosuuden vähennystarve poikkeaa huomattavasti valtion vuoden 2024 talousarvioesityksen valmistelun yhteydessä ennakoidusta tasosta ja siitä, mihin kunnat ovat voineet varautua talousarviovalmistelussaan. Verotietojen perusteella tehdyllä tarkistuksella ei ole vaikutusta hyvinvointialueiden rahoituksen tasoon.
Hallitus ehdottaa aivan oikein, että kuntatalouteen vuonna 2024 kohdistuvia vaikutuksia lievennetään. Hallituksen mukaan vuotta 2023 koskeva jälkikäteinen valtionosuusvähennys siirrettäisiin vuosien 2024 ja 2025 sijasta tehtäväksi vuosina 2025—2027. Lisäksi vuoden 2024 valtionosuuteen tehtäisiin 192 miljoonan euron määräaikainen lisäys, jota vastaavasti valtionosuutta vähennettäisiin määräaikaisesti vuosittain 64 miljoonaa euroa vuosina 2025—2027. Esitetty toimintatapa vaarantaa kuntien edellytykset turvata peruspalvelut vuosina 2025—2027.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 29
Eduskunta edellyttää, että hallitus tekee kuntien peruspalveluiden indeksikorotukset täysimääräisinä läpi hallituskauden.
Vastalauseen lausumaehdotus 30
Eduskunta edellyttää, että hallitus varmistaa kuntien taloudelliset edellytykset turvata laadukkaat peruspalvelut kaikille suomalaisille ja huomioi tämän valtionosuuksien mitoituksessa.
91. Työllisyyden ja elinkeinoelämän tukeminen
41. Energiaverotuki (arviomääräraha)
Kestävän siirtymän vauhdittaminen edellyttää säilyttävien ja ympäristölle haitallisten verotukien vähentämistä ja tukien suuntaamista puhtaaseen kehitykseen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 31
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen maatalouden energiaveropalautuksen poistamisesta fossiilienergian osalta.
Pääluokka 29
OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN HALLINNONALA
Tulevina vuosina suomalaista koulutusjärjestelmää haastaa erityisesti ikäluokkien pienenemisestä ja kaupungistumisesta johtuva erilaistuminen Suomen koulujen ja kuntien välillä. Eriarvoistumiskehitystä tapahtuu myös suurten kaupunkien sisällä. Vasemmistolle tärkeintä on turvata jokaisen lapsen yhdenvertainen oikeus oppia ja käydä koulua riippumatta sukupuolesta, äidinkielestä, vanhempien varallisuudesta tai koulutustaustasta tai oppilaan oppimisen tuen tarpeista. Jokaisen lapsen lähikoulun tulee olla maailman paras koulu.
Suomi elää osaamisesta, joten korkeakoulutukseen, tieteeseen ja innovaatioihin panostaminen on myös kansantaloudellisesti tärkeää. Tulevaisuudessa tavoite on, että ainakin 50 prosenttia nuorten aikuisten ikäluokista suorittaa korkeakoulututkinnon. Tähän pääsemiseksi on edelleen lisättävä aloituspaikkoja ja nostettava korkeakoulujen perusrahoitusta aloituspaikkamääriä vastaavalle tasolle. Myös opiskelijoiden hyvinvointi ja mahdollisuus keskittyä opintoihin täysipäiväisesti tulee taata riittävällä opintorahalla ja opiskelijoiden terveyspalveluihin panostamalla.
Korkeakoulujen perusrahoituksen turvaaminen on avainasemassa laadukkaan ja vapaan tieteen ja tutkimuksen tekemiselle sekä asiantuntijoiden kouluttamiseksi työelämän tarpeisiin. Tieteen ja tutkimuksen sekä koulutuksen ja kouluttautumisen vapaus on elinehto koko sivistysyhteiskunnalle ja demokratialle.
Osaamisen täydentäminen tai uuden ammatin opiskelu kesken työuran on jatkossa merkittävästi nykyistä yleisempää, ja yhteiskunnan tulisi myös kannustaa siihen. Tämän vuoksi tarvitsemme koulutusjärjestelmän, joka kykenee tarjoamaan tutkintoja, tutkinnon osia ja yksittäisiä taitoja kenelle tahansa kaikissa elämänvaiheissa. Jatkuvan oppimisen on oltava mahdollista kaikille. Toimiva koulutusjärjestelmä on edellytys osaajapulaan vastaamiseksi.
Monipuolinen taide- ja kulttuurielämä sekä vilkas kansalaisyhteiskunta ovat toimivan demokratian perusedellytys ja osa sivistynyttä yhteiskuntaa. Taide ja kulttuuri ovat inhimillisen elämän ja sosiaalisen kanssakäymisen perustarpeita, ja niiden tulee olla ihmisen perusoikeuksia. Vasemmisto katsoo, että mahdollisuus nauttia kulttuurista sekä kehittää omia luovia kykyjä ja itseilmaisun taitoja ovat oikeuksia, jotka kuuluvat kaikille. Taidetta ja kulttuuria pitää viedä ny- kyistä enemmän sinne, missä ihmiset asuvat ja liikkuvat. Taiteilijoiden toimeentuloedellytykset on turvattava.
Kulttuurin, taiteiden ja liikunnan harrastamisella on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Yhteiskunnan on turvattava jokaiselle mahdollisuus harrastaa kulttuuria, taiteita ja liikuntaa, myös vammaisille, pitkäaikaissairaille ja ikäihmisille. Liikuntaan kannattaa panostaa, sillä liikkumattomuuden kustannukset yhteiskunnalle ovat valtavat. Kaikkien hallinnonalojen tulee lisätä toimia, joilla voidaan laskea erityisesti lasten ja nuorten harrastamisen kustannuksia. Lapsella tai nuorella on oltava kaikkialla Suomessa oikeus ainakin yhteen maksuttomaan harrastukseen.
Oppimisen tuen uudistaminen
Vasemmistoliiton mukaan yksi tämän hetken tärkeimmistä koulutuspoliittisista tavoitteista on oppimisen tuen uudistaminen.
Merkittävä lasten ja nuorten hyvinvoinnin kysymys on oppiminen ja riittävä ja yksilöllinen oppimisen tuki. Perusopetusta on vahvistettava niin, että riittävät perustiedot ja -taidot voidaan turvata jokaiselle nuorelle ja että kaikilla on riittävät valmiudet siirtyä toisen asteen opintoihin. Nykyistä tasa-arvoisempi koulutus edellyttää perusopetuksen resurssien vahvistamista erityisesti oppimisen ja kasvun tuen paremmaksi mahdollistamiseksi.
Oppimistuloksissa on nähtävissä eriarvoistumista, jota koronakriisi osaltaan kärjisti. Moni pärjää koulussa hyvin, mutta heikosti pärjäävien osuus kasvaa. On nähtävissä kehityskulkuja, jotka uhkaavat koulutuksellista tasa-arvoa: Lasten perhetausta vaikuttaa aikaisempaa enemmän oppimistuloksiin. Inkluusiota on toteutettu liian vähillä resursseilla. Koko oppimisen tuen järjestelmä tarvitsee kokonaisuudistuksen. Myös tässä lasten ja nuorten oman äänen kuuleminen on tärkeää.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 32
Eduskunta edellyttää, että oppimisedellytysten vahvistamiseksi, oppimiserojen kaventamiseksi ja koulurauhan parantamiseksi hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jossa oppimisen tukea vahvistetaan ja lainsäädäntöä uudistetaan osoittaen tarkoitukseen 200 miljoonaa euroa.
Aikuiskoulutustukea tulee jatkaa
Vapaaseen sivistystyöhön kohdistuvien leikkausten lisäksi elinikäistä oppimista vaikeuttaa oleellisesti aikuiskoulutustuen lakkauttaminen 1.8.2024.
Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen uhkaa pahentaa työvoimapulaa erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä kasvatus- ja koulutusalalla. Sosiaali- ja terveyspalveluissa esimerkiksi lähihoitajat kouluttautuvat aikuiskoulutustuella sairaanhoitajiksi ja kasvatus- ja koulutusalalla aikuiskoulutustuella kouluttaudutaan esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajiksi ja erityisopettajiksi. Työllisyysrahaston tilastojen mukaan toiselta alalta sosiaali- ja terveysalalle kouluttautui aikuiskoulutustuella lähes 6 364 ihmistä vuonna 2022 ja alan sisällä jatkokoulutusta tuella hankki 3 572 ihmistä. Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen vie siis pelkästään sosiaali- ja terveysalalla noin 10 000 ihmisen mahdollisuudet kouluttautua työvoimapulasta kärsiville aloille ja jatkokouluttautua alan sisällä.
Näillä aloilla palkkataso on sellainen, että ei ole realismia ajatella, että ihmiset voisivat aina kouluttautua lisää omalla rahallaan tai ottaa lainaa tätä varten.
Aikuiskoulutustuen lakkauttamista perustellaan esimerkiksi sillä, että sitä käyttävät paljon korkeakoulutetut, eikä se kohdennu näin oikein. Sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatus- ja koulutusalan tilanne kertoo kuitenkin, että aikuiskoulutustuki kohdentuu myös työvoimapulasta kärsiville aloille, ja sen lakkauttaminen pahentaa tilannetta näillä aloilla. Sen sijaan, että vaikeutetaan kenenkään opiskelua, olisikin purettava esteitä niiltä, jotka eivät opiskele.
Esimerkiksi työikäisten oppimisvaikeuksien nykyistä perempi tunnistaminen sekä vahvempi työikäisten oppimisen tuki on elinikäisen oppimisen esteiden purkamisen sekä nykyistä yhdenvertaisemmin kohdentuvien opiskelumahdollisuuksien kannalta tärkeää.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 33
Eduskunta edellyttää, että hallitus luopuu suunnitelmastaan lakkauttaa aikuiskoulutustuki, joka on erittäin tärkeä jatkuvan oppimisen mahdollistaja.
Kotoutumiskoulutuksen siirtäminen opetus- ja kulttuuriministeriölle
Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on kielen oppiminen ja valmiudet saada työ- tai opiskelupaikka sekä kontakteja suomalaiseen yhteiskuntaan. Kotoutumiskoulutus on työ- ja elinkeinoministeriön alaista, ja sitä voivat järjestää koulutuksen järjestämisluvan alaiset oppilaitokset tai yksityiset, voittoa tavoittelevat yritykset.
Kotoutumiskoulutus ei kuitenkaan toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Useissa selvityksissä on todettu, että suuri osa siihen osallistuneista ei saavuta tarvittavaa kielitaitoa sen aikana ja koulutus on hajanaista. Eduskunnan sivistysvaliokunta on vuonna 2018 todennut, että aikaa vievä kilpailutukseen perustuva koulutuksen hankintaprosessi ja vahvasti koulutuspalvelujen taloudellisiin seikkoihin perustuva hankintapäätöksen teko voivat johtaa siihen, että hankitut koulutuspalvelut eivät laadullisesti, saatavuudeltaan, opettajien pätevyyden osalta tai koulutuspalvelujen jatkuvuuden osalta vastaa riittävällä tavalla koulutukseen tulevien tarpeita.
Valiokunnan mukaan tällä hetkellä aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen tarve on jatkuvaa ja aikaisempaa laajempaa, joten hankintakoulutus ei ole enää toimintatapana perusteltu. Sivistysvaliokunta pitää parempana, että kotoutumiskoulutus on jatkossa osa koulutusjärjestelmää, jolloin koulutuksen rahoitus voidaan hoitaa valtionosuutena ja opiskelijat voidaan ottaa koulutukseen ilman odotusaikoja.
Eduskunnan sivistysvaliokunnan lisäksi esimerkiksi OAJ ja Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ovat vaatineet, että aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus siirretään kokonaisuudessaan opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoitavaksi. Tämä mahdollistaa nykyistä paremmin kototumiskoulutuksen pitkäjänteisen kehittämisen ja laadun parantamisen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 34
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jossa kotoutumiskoulutusten järjestäminen siirretään opetus- ja kulttuuriministeriön vastuulle.
51. Avustukset kirkolliseen ja uskonnolliseen toimintaan
Momentilta myönnetään rahoitusta kirkolliseen ja uskonnolliseen toimintaan muun muassa Suomen ortodoksikirkolle, Suomen Merimieskirkolle ja useille rekisteröidyille uskonnollisille yhdyskunnille. Valtiovarainvaliokunta päätti budjettimietinnön käsittelyn yhteydessä lisätä rahoitusta eräille kristillisille toimijoille. On tärkeää pitää huoli, että valtion rahoitusta saava uskonnollinen toiminta edistää eri maailmankatsomusten välistä suvaitsevaisuutta ja kunnioittaa yleismaailmallisia ihmisoikeuksia.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 35
Eduskunta edellyttää, että valtionavustusten myöntämisen edellytys on, että avustuksen saava yhteisö on toiminnassaan sitoutunut kunnioittamaan jokaisen ihmisen jakamattomia ihmisoikeuksia, eri maailmankatsomusten välistä suvaitsevaisuutta, sukupuolten tasa-arvoa ja vähemmistöjen oikeuksia.
10. Varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus ja vapaa sivistystyö
20. Perusopetuksen, varhaiskasvatuksen ja vapaan sivistystyön yhteiset menot (siirtomääräraha 3 v)
Pienten koululaisten vuorohoito
Perheen ja työn yhteensovittamiseksi sekä työllisyyden tukemiseksi on nykyistä paremmin löydettävä keinoja perheiden hyvin erilaisiin tilanteisiin. Tarvitsemme lisää keinoja, joilla helpotetaan erityisesti pienipalkkaista ja raskasta vuorotyötä tekevien pikkulapsiarkea. Tämä on tärkeää myös työllisyyden parantamiseksi.
Vuorotyötä tehdään paljon terveys- ja sosiaalipalveluissa, vähittäiskaupassa sekä majoitus- ja ravitsemusalalla. Sipilän hallitus vapautti kauppojen aukioloajat ja kiihdytti 24/7-yhteiskuntaan siirtymistä. Kauppojen aukioloaikojen vapauttamista perusteltiin lähinnä kuluttajan näkökulmasta. Sen vaikutukset työntekijöiden arkeen olivat ja ovat edelleen sivuosassa julkisessa keskustelussa.
Monissa perheissä, joissa vanhempi tai vanhemmat tekevät vuorotyötä, koetaan, että kuntien lastenhoitopalvelut eivät seuraa työelämän kehitystä. Erityisenä huolena ovat pienet koululaiset, jotka jäävät vaille hoitopaikkaa, vaikka vanhemmat tekevät yhä enemmän ilta- ja yötyötä sekä viikonloppuvuoroja.
Erityisesti yksinhuoltajilla on vaikeuksia ottaa vuorotöitä vastaan, sillä yhteiskunnan palvelut eivät tue tätä. Yksinhuoltajien työllisyyden tukeminen on myös tasa-arvokysymys, sillä yksinhuoltajista valtaosa on naisia.
Monet naisvaltaiset alat, kuten kaupan ala, sosiaali- ja terveysala ja ravintola-ala, kärsivät työvoimapulasta, ja nämä samat alat ovat myös niitä, joilla tehdään paljon vuorotyötä. Pienten koululaisten vuorohoito veisi pois merkittävän esteen, joka heidän vanhemmillaan on tehdä töitä näillä aloilla.
Osa kunnista tarjoaa myös koululaisille vuorohoitoa. Oikeus saada pienille koululaisille vuorohoitoa ei voi kuitenkaan riippua kotikunnasta. Lapsen oikeuksien ja perheiden yhdenvertaisuuden kannalta on oleellista, että asiasta säädetään laissa ja oikeus saada vuorohoitoa pienille koululaisille taataan näin koko maassa. Palvelut on saatava kuntoon, jotta vuorotyötä tekevien arki helpottuu ja työllisyysaste kasvaa. Myös vuorohoidon laatu tulee turvata saatavuuden lisäksi koko maassa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 36
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen pienten koululaisten vuorohoidosta heidän vanhempiensa työelämäosallisuuden mahdollistamiseksi.
31. Valtionosuus ja -avustus vapaan sivistystyön oppilaitosten käyttökustannuksiin (arviomääräraha)
Vuoden 2024 budjetin valtionosuusleikkaukset kohdistuvat erityisesti vapaaseen sivistystyöhön. Vapaan sivistystyön valtionosuuksia leikataan 20,5 miljoonaa euroa, jos vertaa vuoden 2023 talousarvioon, mikä on valtava isku vapaan sivistystyön oppilaitoksille.
Vapaa sivistystyö on tärkeä osa suomalaista koulutusjärjestelmää. Sillä on erilaisia oppilaitosmuotoja, eli kansalaisopistoja, kansanopistoja, kesäyliopistoja, opintokeskuksia ja liikunnan koulutuskeskuksia.
Rahoituksen vähenemistä ei ole mahdollista paikata osallistujamaksuilla, sillä näin suurten korotusten jälkeen monilla ei olisi enää varaa osallistua koulutukseen. Maksut ovat jo nyt erityisesti pienituloisille kynnys osallistua kursseille. Maksujen korottaminen olisi myös vahvasti vapaan sivistystyön perusajatuksen vastaista, sillä sen tarkoitus on edistää koulutuksen alueellista saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta. Valtion tuki on oleellinen tekijä siinä, että vapaan sivistystyön oppilaitokset pystyvät tarjoamaan edullisempia kursseja kuin yksityiset verrokit. Koulutusleikkaukset vaikuttaisivat pahiten pienten kuntien vapaan sivistystyön oppilaitoksiin.
Vapaan sivistystyön oppilaitoksissa opiskeli vuonna 2021 yli 1,1 miljoonaa opiskelijaa. Kurssit ovat suosittuja, sisällöltään monipuolisia ja pystyvät vastaamaan kattavasti erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten tarpeisiin. Lain mukaan vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta.
Vapaan sivistystyön oppilaitokset ovat Suomen suurimpia aikuiskoulutuksen toimijoita. Ne ovat merkittäviä toimijoita elinikäisen oppimisen mahdollistamisessa koko Suomessa. Kuitenkin myös lapset ja nuoret ovat vapaan sivistystyön piirissä. Esimerkiksi urheiluopistoilla on noin 1,4 miljoonaa asiakaskäyntiä vuodessa. Lasten ja nuorten osuus näistä on noin 740 000.
Hallituksen vapaan sivistystyön koulutusleikkaukset kohdistuvat siis kaikkiin ikäluokkiin ja hyvin erilaisissa elämäntilanteissa oleviin ihmisiin, niin lapsiin, työssäkäyviin, työttömiin ja eläkeläisiin. Elinikäisen oppimisen ja sen yhdenvertaisuuden kannalta on olennaista, että vapaan sivistystyön oppilaitokset tavoittavat tällä hetkellä hyvin muitakin kuin korkeakoulutettuja.
Vapaan sivistystyön oppilaitokset ylläpitävät ihmisten toimintakykyä, mielenterveyttä sekä ehkäisevät syrjäytymistä. Aikuiskoulutuksen merkitys kasvaa koko ajan, kun työelämä muuttuu kiihtyvään tahtiin. Vapaan sivistystyön oppilaitosten kursseilla moni saa muun muassa tärkeitä uusia taitoja muuttuvaan työelämään ja sen vaatimuksiin vastaamiseksi. Oppilaitokset pystyvät tarjoamaan joustavia koulutuspolkuja niin työssäkäyville kuin työttömillekin hyvin kustannustehokkaasti. Eläkeläisille vapaan sivistystyön tarjontaan osallistuminen ylläpitää toimintakykyä, osallisuutta ja hyvinvointia ja näin vähentää myös sosiaali- ja terveyspalveluiden kysyntää. Vapaan sivistystyön oppilaitokset ja niiden riittävät resurssit ovat siis myös tärkeä osa työllisyyspolitiikkaa ja hyvinvoinnin edistämistä.
Vapaan sivistystyön oppilaitoksilla on merkittävä rooli myös maahanmuuttajien kotouttamisessa. Koulutus on esimerkiksi kielikoulutusta sekä muuta työelämävalmiuksiin liittyvää koulutusta. Vapaan sivistystyön oppilaitoksissa maahanmuuttajilla on myös hyvät mahdollisuudet tutustua muihin ihmisiin, mikä auttaa kotoutumisessa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.10.31 lisätään 25 000 000 euroa vapaan sivistystyön oppilaitosten rahoitukseen.
51. Avustus järjestöille
Momentilta tuetaan muun muassa käsi- ja taideteollisuusjärjestöjä, kotitalousneuvontajärjestöjä, naisjärjestöjä, Suomi-kouluja, ulkosuomalaisten sivistystoimintaa sekä Kriittistä korkeakoulua.
On hyvä, että valtiovarainvaliokunta myönsi momentille lisärahoitusta esimerkiksi Etäkoulu Kulkurin sekä Suomi-koulujen toiminnan turvaamiseksi. Katsomme, että myös Kriittisen korkeakoulun rahoitusleikkaus tulisi perua. Kriittinen korkeakoulu tekee hyvin pienillä resursseilla erittäin tärkeää sivistystyötä.
Kaiken valtion tukeman järjestötoiminnan tulee kunnioittaa jokaisen ihmisen jakamattomia ihmisoikeuksia ja oikeutta olla oma itsensä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.10.51 lisätään 50 000 euroa Kriittisen korkeakoulun rahoitukseen ja että hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 37
Eduskunta edellyttää, että avustuksen myöntöedellytys on, että avustuksen saava järjestö kunnioittaa jokaisen ihmisen jakamattomia ihmisoikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa ja vähemmistöjen oikeuksia.
40. (29.40, osa) Korkeakouluopetus ja tutkimus
50. Valtionrahoitus yliopistojen toimintaan (siirtomääräraha 2 v)
Yliopistojen perusrahoituksen vahvistaminen ja aloituspaikkojen lisääminen
Yliopistojen perusrahoitus laskee suhteessa opiskelijamääriin, eikä hallitusohjelma tarjoa ratkaisua tähän. Yliopistojen rahoitus on liikaa kiinni lyhytjänteisissä hankkeissa.
Yliopistot tarvitsevat perusrahoituksen vahvistamista, jotta nuorten ikäluokkien koulutustason nosto onnistuu. Perusrahoituksen vahvistaminen on olennaista vapaalle tutkimukselle sekä siihen perustuvalle opetukselle. Yliopistojen tehtäviä on mahdotonta laajentaa ja aloituspaikkoja lisätä, ellei perusrahoitus vahvistu. Perusrahoituksen vahvistaminen tuo yliopistoille myös vakautta ja ennakoitavuutta, mikä on tärkeää laadukkaalle ja pitkäjänteiselle tutkimukselle.
Vuoden 2024 budjettiesitys ei varsinaisesti lupaa nostaa yliopistojen perusrahoitusta, vaikka hallitusohjelmassa luvataan huolehtia korkeakoulujen perusrahoituksesta. Myös julkisen rahoituksen vaikuttavuus on suurin, kun se kohdistetaan perustutkimukseen.
Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmassa luvataan, että hallitus sitoutuu lisäämään korkeakoulujen aloituspaikkoja. Hallitusohjelman mukaan uusia aloituspaikkoja suunnataan erityisesti kasvukeskuksiin ja sinne, missä aloituspaikkojen määrä suhteessa nuoriin on alhainen sekä aloille ja alueille, joilla ennakoidaan merkittävää työvoimapulaa.
Hallitus on sitoutunut esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkojen lisäämiseen yliopistoissa. Hallitusohjelman mukaan joka vuosi on koulutettava vähintään 1 400 uutta varhaiskasvatuksen opettajaa molempien kansalliskielten tarpeet huomioiden.
Hallitusohjelmassa ei ole kuitenkaan konkreettisia ja realistisia keinoja uusien aloituspaikkojen rahoittamiseen. Syksyn 2023 budjettiriihessä hallitus päätti kohdentaa korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen 11,7 miljoonaa euroa vuonna 2024. Koko hallituskauden rahoitus on 41 miljoonaa euroa. Taso on täysin riittämätön tavoitteisiimme ja tarpeisiimme nähden.
Aloituspaikkojen lisääminen ei onnistu ilman riittävää rahoitusta. Myös korkeakoulujen perusrahoituksesta huolehtiminen on oleellista koulutusmäärien kasvattamisessa. Ilman riittävää rahoitusta korkeakoulujen aloituspaikat voivat myös vähentyä nykyisestä. Jos aloituspaikkoja ei kompensoida korkeakouluille täysmääräisesti, kyseessä on koulutusleikkaus.
Aloituspaikkoja tarvitaan niin paljon lisää, että opiskelijamääriä ei voi nostaa pelkkiä aloituspaikkakohtaisia marginaalikustannuksia lisäämällä. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan myös pitkäjänteinen rahoitussuunnitelma.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.40.50 lisätään harkinnanvaraiseen rahoitukseen 25 000 000 euroa yliopistojen perusrahoituksen vahvistamiseen sekä 30 000 000 euroa valtionrahoitusta yliopistojen aloituspaikkojen lisäämiseen ja että hyväksytään seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 38
Eduskunta edellyttää, että hallitus sitoutuu kasvattamaan korkeakoulujen aloituspaikkojen määrää ja niiden edellyttämää rahoitusta pitkäjänteisesti siten, että Suomen osaamistaso voidaan kääntää kasvuun ja Suomi voi saavuttaa tavoitteensa korkeakouluttaa 50 prosenttia nuorisoikäluokasta vuonna 2030.
Vastalauseen lausumaehdotus 39
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin varhaiskasvatusalan osaajapulan helpottamiseksi esimerkiksi lisäämällä varhaiskasvatuksen opettajien koulutuspaikkoja sekä parantamalla alan pito- ja vetovoimaa ja kehittämällä työehtoja ja työolosuhteita.
Psykoterapeuttikoulutusta tulee uudistaa ja tehdä siitä maksutonta
Suomen yksi ylpeyden aihe on maksuton koulutus, mutta yliopistojen täydennyskoulutuksena tapahtuva psykoterapeuttikoulutus voi maksaa opiskelijalle kymmeniä tuhansia euroja. Tämän vuoksi etenkin pienituloisista taustoista tulevilla on liian suuri kynnys kouluttautua alalle. Vasemmistoliiton mielestä psykoterapeutti- ja seksuaaliterapeuttikoulutus on muutettava maksuttomaksi erikoistumiskoulutukseksi.
Lisäksi psykoterapeuttikoulutuksessa on otettava Ruotsin mallin mukaisesti käyttöön kaksiportainen koulutus, jossa perustason koulutus antaisi valmiudet lyhytinterventioihin ja ylempi taso vastaisi nykyistä psykoterapeuttikoulutusta.
Psykoterapeuttikoulutuksen kallis hinta aiheuttaa myös psykoterapeuttipulaa, minkä vuoksi hyvätuloiset saavat apua yksityisen sektorin kautta, mutta julkisen sektorin perusterveydenhuollossa psykoterapeuteista on kova pula. Perusterveydenhuollon roolia mielenterveyspalveluissa ei voida vahvistaa, ellei työntekijäpulaa, kuten psykiatri- ja psykoterapeuttipulaa ratkaista. Tarvitsemme kokonaisvaltaisen suunnitelman mielenterveysalan koulutuksen kehittämiseksi ja ammattilaisten saatavuuden turvaamiseksi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 40
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jolla psykoterapeuttikoulutus uudistetaan kaksiportaiseksi ja maksuttomaksi, ja että hallitus osoittaa tähän tarvittavat varat.
Kansainväliset opiskelijat
EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden täyskatteellinen lukuvuosimaksu tulee yliopistojen arvioiden mukaan vaikuttamaan negatiivisesti kansainvälisten opiskelijoiden määrään. Ei ole siis realistista odottaa, että osaajien määrä kasvaisi. Täyskatteellinen lukuvuosimaksu on myös suomalaisen koulutuspolitiikan punaisen langan, eli koulutuksellisen tasa-arvon, vastainen. Päätös tulee kaventamaan erityisesti pienituloisista taustoista tulevien kansainvälisten opiskelijoiden mahdollisuutta opiskella Suomessa ja kiinnittyä valmistumisensa jälkeen Suomen työmarkkinoille. Myöskään TKI-tavoitteet eivät toteudu ilman kansainvälisiä osaajia.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 41
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee viipymättä tarpeelliset muutokset, jotta kansainvälisten opiskelijoiden lukukausimaksuja ei koroteta ja korkeakoulujen rahoitusta vastaavasti pienennetä.
55. Valtionrahoitus ammattikorkeakoulujen toimintaan (siirtomääräraha 2 v)
Ammattikorkeakoulujen perusrahoituksen vahvistaminen ja aloituspaikkojen lisääminen
Ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta on leikattu lähes kolmannes 2010-luvun aikana, sekä suorina budjettileikkauksina että indeksijäädytyksillä.
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene on arvioinut, että ammattikorkeakoulujen perusrahoitukseen on tehtävä 20 miljoonan euron kertakorotus, jotta aloituspaikkamääriä voidaan pitää nykyisellä tasolla myös tulevan neljän vuoden aikana. Ammattikorkeakoulujen perusrahoituksen vahvistaminen on olennaista koulutuksen kehittämisen kannalta, ja tätä varten ammattikorkeakoulujen on voitava vahvistaa myös omaa tutkimustaan.
Hallitus leikkasi sote-harjoittelukorvausten siirtoon perustuvat 12 miljoonaa euroa ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta. Vastaavalla summalla koulutettaisiin noin 450 uutta osaajaa sosiaali- ja terveysalalle. Hallituksen koko lisärahoitus aloituspaikkojen lisäämiseksi, eli 11,7 miljoonaa vuodelle 2024, pitäisi siis antaa ammattikorkeakouluille, jotta edes tämän leikkauksen vaikutukset pystytään kompensoimaan.
Hallituksen lisärahoitus on kuitenkin tarkoitettu riittämään myös esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseen yliopistoissa sekä muiden uusien koulutustarpeiden rahoittamiseen.
Edellä olevan perusteella esitämme,
että momentille 29.40.55 lisätään 25 000 000 euroa ammattikorkeakoulujen harkinnanvaraisen rahoituksen vahvistamiseen ja 30 000 000 euroa ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen.
Ulkomaisten tutkintojen hyväksilukemisen helpottaminen
Ulkomaisten tutkintojen tunnistamiseen, hyväksilukemiseen ja tarvittaviin lisäkoulutuksiin tarvitaan nykyistä selkeämmät käytännöt ja lisää resursseja. On resurssien tuhlaamista, että Suomeen tuleva työntekijä ei pysty harjoittamaan opiskelemaansa ja osaamaansa ammattia. Lisäksi kielen oppimista pitää tukea vahvasti, sillä yhteinen kieli on keskeinen asia niin työelämässä kuin kotoutumisessa yleensäkin.
Ulkomaisten tutkintojen hyväksilukemisen helpottamisen lisäksi on tärkeä saada ulkomaalaistaustaisille työntekijöille perehdytystä suomalaisen työelämän pelisääntöihin, jotta työperäiseltä hyväksikäytöltä vältytään.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 42
Eduskunta edellyttää, että ulkomaisten tutkintojen hyväksilukemista helpotetaan.
70. (29.70, osa) Opintotuki
52. Opintolainojen valtiontakaus (arviomääräraha)
Opintotukijärjestelmää tulisi kehittää opintorahapainotteisen mallin pohjalta ja antaa opiskelijoille mahdollisuus keskittyä opintoihin jatkuvan toimeentulosta huolehtimisen sijaan. Tällä hetkellä moni opiskelija elää köyhyysrajan alla. Opiskelijat ovat ainoa ryhmä, jonka oletetaan ottavan esimerkiksi ruuan ostamiseen ja sähkölaskun maksamiseen lainaa.
Hallitus kasvattaa merkittävästi opintotuen lainapainotteisuutta. Valtiontakaus nousee kotimaassa yli 30 prosenttia, ja opintotuen lainapainotteisuus kasvaa noin 75 prosenttiin. Tämä tulee todennäköisesti lisäämään opiskelun aikaista työssäkäyntiä ja toiselta asteelta valmistuvien nuorten pitämien välivuosien määrää. Tämä pidentää opiskeluaikoja entisestään. Opintolainan nostaminen ei ole houkuttelevaa tilanteessa, jossa valmistumisen jälkeinen työllistyminen ja pankkilainojen tulevaisuuden korkotaso ovat hyvin epävarmoja.
Tutkimusten perusteella tiedämme, että lainan nostamisen halukkuus riippuu opiskelijan sosioekonomisesta taustasta. Lainan ottaminen on isompi riski niille, joilta puuttuvat taloudelliset turvaverkot. Kaikki korkeakoulutetut eivät myöskään valmistu hyväpalkkaisille aloille. Etenkin naisvaltaisten alojen palkkataso laahaa edelleen pahasti jäljessä, jos mietitään palkan suhdetta koulutustasoon. Opintotuen lainapainotteisuus ja jo opiskeluajan voimakas velkaantuminen eivät myöskään houkuttele opiskelemaan niille aloille, joilla on valtava työvoimapula, kuten varhaiskasvatukseen ja sosiaali- ja terveysalalle.
Opintolainan lainapainotteisuuden lisääminen kiihdyttää entisestään opiskelijoiden velkaantumista. Vuoden 2017 jälkeen opintolainakanta on kaksinkertaistunut. Tilannetta pahentavat voimakkaasti viime aikoina nousseet elinkustannukset ja korot. Yhä kasvavat opintolainat voivat vaikeuttaa esimerkiksi asuntolainan saamista ja muuta elämää, kuten oman perheen elättämistä pitkään opintojen jälkeen.
Toisen asteen opiskelijoiden kohdalla ongelmallista on myös, että lainojen kasvusta huolimatta he eivät voi käyttää opintolainahyvitystä, vaikka valmistuisivat tavoiteajassa. Alle 18-vuotiaiden opintolainavelallisten kohdalla on lisäksi huomioitava, että kyseessä on oppivelvollisten velkaantuminen. Velkaantuminen jo toisella asteella voi vaikuttaa myös jatkokoulutusmahdollisuuksiin. Opintotuen velkapainotteisuuden kasvattamista tulisikin tarkastella myös siitä näkökulmasta, mikä sen vaikutus on koulutustason nostoon.
Korkeakoulutus periytyy edelleen Suomessa, ja opintotuen lainapainotteisuuden kasvattaminen todennäköisesti syventää kehitystä. Näin korkeakoulutukseen osallistuminen eriarvoistuu entisestään.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 43
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee ja ottaa käyttöön opintolainan korkokaton.
Vastalauseen lausumaehdotus 44
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin opintotuen lainapainotteisuuden vähentämiseksi.
55. Opintoraha ja asumislisä (arviomääräraha)
Opintorahan taso ei ole enää vuosiin mahdollistanut täysipäiväistä opiskelua varsinkaan pääkaupunkiseudulla.
Hallitusohjelman mukaan perusturvaetuuksien määriin ei tehdä vuosina 2024—2027 indeksitarkistuksia, joten myös opintorahan euromäärät jäädytetään vuoden 2023 tasolle ja asumistuen ehtoja kiristetään. Nämä heikennykset vähentävät merkittävästi opiskelijoiden käytettävissä olevia tuloja. Jo tällä hetkellä moni opiskelija elää köyhyysrajan alla.
Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat hälyttävän yleisiä. Opintotukeen on viime vuosien aikana tehty lukuisia muutoksia, joiden vaikutukset tulisi arvioida kunnolla. Mielenterveyskriisiä ei voida ratkaista pelkästään mielenterveyspalveluita lisäämällä, vaan on puututtava myös mielenterveysongelmien yhteiskunnallisiin syihin, kuten epävarmaan ja heikkoon toimeentuloon.
Opiskelijoiden toimeentuloa ja mielenterveyttä vahvistetaan opintorahaa korottamalla, ei heidän velkaantumistaan kiihdyttämällä. Vasemmistoliiton vaihtoehdossa kaikki asumistuen heikennykset perutaan, ja tämä koskee myös opiskelijoita.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 45
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen opintorahan korottamiseksi 50 eurolla kuukaudessa ja että opintorahaa korotetaan jatkossa indeksin mukaisesti.
80. (29.80, osa) Taide ja kulttuuri
Monipuolinen ja elinvoimainen taide- ja kulttuurielämä on keskeinen yhteiskunnallisen hyvinvoinnin tekijä ja tärkeä arvo itsessään. Mahdollisuus taiteen ja kulttuurin harrastamiseen ja siitä nauttimiseen tulee tarjota kaikille varallisuudesta riippumatta. Taiteella ja kulttuurilla on myös tärkeä taloudellinen ulottuvuus: ala työllistää lähes 140 000 ihmistä ja vastaa reilusta kolmesta prosentista Suomen bruttokansantuotteesta. Myös kasvupotentiaali on suurta.
Korona iski eri kulttuurin toimijoihin eri tavalla. Kulttuuriala toipuu kuitenkin edelleen koronasta, ja tämä tulee jatkumaan pitkään. Ala tarvitsee siis edelleen myös koronan jälkihoitoa, jotta suomalainen taide- ja kulttuurielämä on monipuolista ja elävää myös tulevaisuudessa.
Kasvavista tarpeista huolimatta hallitus esittää vuoden 2024 talousarviossaan merkittäviä leikkauksia taiteen ja kulttuurin määrärahoihin. Leikkaukset kohdistuvat suhteellisesti varsin rankasti esimerkiksi vapaan taidekentän toimijoille sekä tv- ja elokuva-alalle. Vapaan kentän toimijoiden pitkäjänteinen toiminnan kehittäminen ja keskittyminen ydinosaamiseen on haastavaa rahoituksen epävarmuuden takia. Esimerkiksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) apurahoihin ja avustuksiin on vuonna 2024 käytettävissä 1,3 miljoonaa euroa vähemmän kuin 2024, mikä merkitsee noin viiden prosentin tiputusta. Vasemmistoliiton mielestä taiteen ja kulttuurin rahoitusta tulee kasvattaa eikä leikata, ja tämä tarkoittaa myös Taiken rahoituksen lisäämistä.
Taidetta ja kulttuuria ei ole olemassa ilman taiteilijoita ja kulttuurin tekijöitä. Moni kulttuurialan työntekijä tekee töitä lyhyissä työsuhteissa freelancereina, itsensä työllistäjinä ja apurahojen turvin. Ala on monin paikoin sellainen, että kokoaikaista ja vakituista työtä ei yksinkertaisesti ole ja työpätkien välissä on pakko elää työttömyysturvan varassa tai tehdä töitä muilla, monesti niin pienipalkkaisilla aloilla, että toimeentuloa on pakko paikata sosiaaliturvalla. Hallituksen leikkaukset sosiaali- ja työttömyysturvaan ovat siis vahvasti myös taide- ja kulttuuripoliittinen kysymys. Myös vapaan sivistystyön isot leikkaukset kohdistuvat taiteilijoihin ja kulttuurin tekijöihin, koska moni heistä opettaa näissä oppilaitoksissa ja saa lisätienestejä tätä kautta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 46
Eduskunta edellyttää, että hallitus kasvattaa tuntuvasti ja pitkäjänteisesti taiteen ja kulttuurin julkista rahoitusta ja tuo vuoden 2024 lisätalousarvion yhteydessä eduskunnan käsiteltäväksi esityksen taiteen ja kulttuurin määrärahojen kasvattamisesta yhteensä vähintään 30 miljoonalla eurolla.
30. Valtionavustukset yleisten kirjastojen toimintaan (kiinteä määräraha)
Vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuki
Kirjastot lisäävät ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen, kulttuuriin ja itsensä kehittämiseen. Ne myös edistävät lukutaitoa ja lukemisen kulttuuria. Myös hallitusohjelmassa puhutaan lukutaidon edistämisen tärkeydestä. Valitettavasti hallituksen konkreettiset toimet vievät lukutaidon vahvistamisen kannalta päinvastaiseen suuntaan.
Hallitus aikoo lakkauttaa vuodesta 1985 asti myönnetyn vähälevikkisen laatukirjallisuuden ostotuen, jonka turvin kirjastot ovat pystyneet hankkimaan muun muassa tietokirjoja, lastenkirjoja, selkokielisiä kirjoja ja siten ylläpitämään myös näiden kustannustoimintaa. Tuen piiriin kuuluvat kirjat hankitaan valtion kirjallisuustoimikunnan, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan, Selkokeskuksen ja Valokuvataiteilijoiden liiton asiantuntijoiden koostamalta noin 700-900 teoksen listalta. Tuen lakkauttaminen vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevan alan toimintamahdollisuuksia.
Monipuolisen sivistyksen ja koko ajan tärkeämmän kriittisen lukutaidon kehittymisen kannalta on olennaista, että kirjastoissa on saatavilla myös sellaista kirjallisuutta, josta ei tule myyntimenestyksiä. Vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuella on iso merkitys myös siinä, että kaikilla on asuinpaikastaan riippumatta pääsy tutkittuun tietoon.
Selkokielisellä kirjallisuudella on iso merkitys esimerkiksi maahanmuuttajien kielen opetuksessa. Selkokielen tarpeen taustalla voi olla myös kehitysvamma, lukivaikeus, ikääntyminen tai muistisairaus. Vähälevikkisen kirjallisuuden saatavuus on siis myös lukemisen tasa-arvon kysymys.
Valtiontalouden mittakaavassa pienellä rahoituksella on siis suuri vaikutus, ja sen jatko on turvattava.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.80.30 lisätään 1 000 000 euroa vähälevikkisen kirjallisuuden ostotukeen.
34. Valtionosuus ja -avustus taiteen perusopetuksen käyttökustannuksiin (arviomääräraha)
Taiteen perusopetuksen tasa-arvorahan pilotointi
Vasemmiston ajama kulttuuripolitiikka tähtää siihen, että tulevaisuudessa henkilön sosioekonominen tausta tai perheen kulttuurinen pääoma tai sen puuttuminen eivät sanele pääsyä aktiiviseksi taiteen toimijaksi ja kuluttajaksi.
Jotta jokaisen lapsen oikeus taiteeseen ja kulttuuriin toteutuu, on laadukkaasta taiteen perusopetuksesta huolehdittava osana varhaiskasvatusta ja perusopetusta. Taiteen perusopetus antaa lapsille hyvät valmiudet taiteelliseen itseilmaisuun, identiteetin kehitykseen ja menestykseen opinnoissa sekä yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen. Nykyinen taiteen perusopetusjärjestelmä näyttää valikoivan lapsia sosioekonomisen ja kulttuurisen pääoman mukaan. Erilaiset lastenkulttuurin alueelliset verkostot ja perusopetuksen kulttuurikasvatusohjelmat paikkaavat taiteen saavutettavuuden aukkoja ja parantavat lasten yhdenvertaista osallisuutta taiteeseen kokijoina ja tekijöinä. Mitä kauemmaksi isoista kaupungeista mennään, sitä vähemmän ammattimaisia kulttuuripalveluja on tarjolla.
Taiteen perusopetuksella on siis erittäin tärkeä asema suomalaisessa taidekasvatuksessa. Järjestelmä kärsii kuitenkin rahoitusvajeesta ja sitä on hyvä kehittää, jotta sen kautta lapset ja nuoret pääsevät nykyistä tasa-arvoisemmin taiteen perusopetuksen piiriin. Lasten ja nuorten tasa-arvoisten harrastusmahdollisuuksien parantamiseksi kouluista tuttua tasa-arvorahaa eli tarveperusteista rahaa tulee tarjota myös taiteen perusopetukseen. Rahoitus voidaan kohdentaa samojen sosioekonomisten kriteerien perusteella kuin koulujen tasa-arvoraha.
Edellä olevan perustella ehdotamme,
että momentille 29.80.34 lisätään 5 000 000 euroa taiteen perusopetuksen tasa-arvorahan pilotoimiseksi.
50. Avustukset taiteen ja kulttuurin edistämiseen (siirtomääräraha 3 v)
Suomen elokuvasäätiön rahoitus
Suomen elokuvasäätiön tehtävänä on edistää korkeatasoista, monipuolista ja omaperäistä suomalaista elokuvatuotantoa. Säätiöllä on tärkeänä tehtävänä myös vastata kotimaisen elokuvan kulttuuriviennistä, edistää suomalaisten elokuvien ja elokuvantekijöiden kansainvälistymistä ja jakaa elokuvien kansainvälisen toiminnan tukea. Säätiö myöntää tukea myös valtakunnallisesti merkittäville kansainvälisille elokuvafestivaaleille Suomessa.
Suomen elokuvasäätiön selvityksen mukaan elokuvien tuotantojen julkinen tukeminen on myös taloudellisesti järkevää. Esimerkiksi yksi 650 000 euron tuotantotuki tuottaa yhteiskunnalle takaisin tuloja 687 500—1 357 500 euroa. Pitkä fiktioelokuva, jonka tuotantobudjetti on noin 1,6 miljoonaa euroa, saa Suomen elokuvasäätiön mukaan tukea keskimäärin 650 000 euroa (40 prosenttia).
Tästä huolimatta hallitus leikkaa Suomen elokuvasäätiön rahoitusta noin miljoonalla eurolla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.80.50 lisätään 1 000 000 euroa Suomen elokuvasäätiön rahoitukseen.
90. Liikuntatoimi
Vasemmistolaisessa liikuntapolitiikassa kannetaan huolta siitä, että liikkuminen on polarisoitunut. Edelleen on paljon niitä, jotka liikkuvat paljon, mutta suosituksiin nähden liian vähän liikkuvien määrä on kasvanut. Myös liikuntaan vaikuttaa sosioekonominen asema. Se vaikuttaa liikuntatottumuksiin ja mahdollisuuksiin osallistua monipuoliseen liikuntaan. Liikunnallisen elämäntavan tukeminen tulee ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa. Esimerkiksi liikennepolitiikalla ja kaupunkisuunnittelulla on suuri merkitys arkiliikunnan edistämisen kannalta.
Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu urheilussa ja liikunnassa, ja tämän epäkohdan korjaaminen vaatii edelleen paljon myös valtion liikuntapolitiikalta. Maahanmuuttajat, erityisesti maahanmuuttajanaiset, tarvitsevat monenlaista tukea liikuntaan ja seuratoimintaan osallistumiseen. Lasten ja nuorten tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin liikkua tulee panostaa päätöksenteon jokaisella tasolla, sillä liikunnallisen elämäntavan sisäistäminen ja oppiminen lähtee lapsuudesta. Siksi vasemmisto pitää tärkeänä, että jokaiselle lapselle taataan maksuton harrastus. Liikunta ja siihen liittyvät yhteisöt ovat tärkeitä myös eläkeläisten hyvinvoinnin edistämisessä ja yksinäisyyteen puuttumisessa.
51. Liikunnallisen elämäntavan ja liikuntaolosuhteiden edistäminen (siirtomääräraha 2 v)
Hallitusohjelmassa on paljon toimenpiteitä, joiden tavoitteena on liikunnan lisääminen kaikissa ikäryhmissä. Hallitusohjelmaan on kirjattu poikkihallinnollinen Suomi liikkeelle -ohjelma, jonka toimeenpanoon on vuoden 2024 budjetissa varattu 20 miljoonaa euroa. Samanaikaisesti kuitenkin valtion liikuntatoimen perustoiminnan määrärahat laskevat vuoden 2024 budjetissa, ja hallituskauden edetessä määrärahat laskevat askel askeleelta yhä enemmän.
Liikuntamahdollisuuksien alueellisen tasa-arvon ja kaikenlaisista taustoista tulevien liikunnallisen elämäntavan edistämisen kannalta on ristiriitaista, että liikunnan järjestötoiminnasta, liikuntapaikkarakentamisesta, seuratoiminnasta sekä liikunnan koulutuskeskusten rahoituksesta leikataan. Nämä ovat juuri sellaisia kohteita, jotka ovat tärkeitä matalan kynnyksen liikuntaharrastuksille koko maassa.
Suomalaisessa liikuntakulttuurissa seurat ovat keskeisessä asemassa, ja seuratoiminta on liikkuvan kansalaistoiminnan ydin. Seurojen merkitys on suuri huippu- ja kilpaurheilussa ja harrasteliikunnassa. Etenkin lasten ja nuorten liikunnassa seurojen merkitys on suuri. Seurat ovat monelle lapselle ja nuorelle korvaamaton, oma yhteisö, missä koetaan paljon ja kasvetaan yhdessä.
Urheiluseuroilta vaaditaan yhtäältä ammattimaista valmennusta ja ohjausta ja toisaalta maksutto- muutta. Tämä yhtälö on monelle vapaaehtoistyöllä pyörivälle seuralle liian vaikea. Yleishyödyllisen kansalaistoiminnan edellytyksiä tulee tukea nykyistä vahvemmin.
Myös urheiluseurojen taloutta rasittavat nousevat kustannukset, ja niiden paineet nostaa junioritoiminnan maksuja kasvavat. Maksut saattavat nousta liian korkeiksi varsinkin pienituloisissa perheissä, kun kustannukset nousevat muuallakin elämässä. Lapsen ja nuoren elämässä tärkeän harrastuksen lopettaminen voi olla iso menetys myös sosiaalisessa elämässä ja kasvattaa ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunnetta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.90.51 lisätään 4 000 0000 euroa seuratuen kasvattamiseksi nuorten liikuntaharrastuksen tukemiseksi sekä 10 000 000 euroa liikuntapaikkojen rakentamiseen lapsille ja nuorille.
91. Nuorisotyö
Nuorissa on tulevaisuus -sanonta on kliseinen, mutta tosi. Nuorten pahoinvoinnin ja nuorten kokeman epävarmuuden lisääntyminen antaa aihetta vakavaan yhteiskunnalliseen huoleen.
Suuri osa nuorista voi hyvin, mutta huonoiten voivat nuoret voivat huonosti monella eri mittarilla. Myös koronavuodet kasasivat ongelmia samoihin perheisiin, mikä näkyy lasten ja nuorten elämässä todennäköisesti vielä pitkään. Valitettavan usein on kyse ylisukupolvisesta huono-osaisuudesta. Tuoreen tutkimuksen mukaan 90 prosenttia pienituloisissa perheissä elävistä lapsista koki, että perheellä oli haasteita selviytyä menoista. Kolmannes oli joutunut lopettamaan harrastuksen taloudellisista syistä, ja 14 prosenttia koki, ettei perheellä ollut riittävästi ruokaa.
Nuoret, joille kasaantuu paljon pahoinvointia aiheuttavia tekijöitä, tippuvat liian usein yhteiskunnan turvaverkkojen läpi. Kun esimerkiksi mielenterveyspalveluja ei ole tarpeeksi helposti saatavilla, joutuu lastensuojelu auttamaan myös psyykkisesti oireilevia nuoria. Lastensuojelun ja lasten- ja nuorisopsykiatrian yhteistyötä on tärkeä kehittää. On myös varmistettava, että perheen aikuisten oireillessa psyykkisesti myös lasten avuntarve kartoitetaan.
Orpon hallituksen tekemät, nuorten elämää vaikeuttavat leikkaukset ja palveluiden heikennykset ovat erittäin lyhytnäköisiä. Hallitus lisää lapsiperheköyhyyttä. Hallitus leikkaa nuorten opintorahaa ja asumistukea. Hallitus heikentää syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kuntoutumisen edellytyksiä sekä heikentää lastensuojelun jälkihuoltoa. Hallitus leikkaa nuorisotyöstä. Hallitus lakkauttaa ensiasunnon oston verovapauden. Listaa voisi jatkaa.
Nuorilta ja lapsiperheiltä leikkaamisen sijaan meidän tulee panostaa perheiden hyvinvointiin ja toimeentuloon, nuorten tulevaisuuden näkymien ja osallisuuden vahvistamiseen sekä nuorten palveluihin.
Nuorten väkivaltarikollisuus ja jengiytyminen ovat huolestuttavia ilmiöitä. Rikoksilla oireilevien nuorten tilanne vaatii monenlaisia ratkaisuja. Olennaisinta on rikoksia aiheuttavan pahoinvoinnin ja käytösmallien ennaltaehkäisy, mikä edellyttää ennen kaikkea toimivaa sosiaalipolitiikkaa. Tilanteeseen pitää puuttua moniammatillisesti koko perhe huomioiden, mikä tarkoittaa esimerkiksi riittävää lastensuojelun ja nuorisotyön resursointia sekä koulun ja kodin yhteistyötä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 47
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu lapsiperheisiin ja nuoriin kohdistamansa leikkaukset ja heikennykset ja ryhtyy poikkihallinnollisiin toimiin nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi.
50. Nuorisotyön edistäminen (kiinteä määräraha)
Nuorisotyöhön kohdistuvat leikkaukset ovat lyhytnäköistä politiikkaa, sillä nuorisotyö on keskeisessä roolissa ongelmien ennaltaehkäisyssä. Valtaosa nuorista voi hyvin, mutta ongelmat kasaantuvat samoille nuorille ja samoihin perheisiin. Myös koronavuodet kasasivat ongelmia samoihin perheisiin, mikä näkyy lasten ja nuorten elämässä todennäköisesti vielä pitkään. Valitettavan usein on kyse myös ylisukupolvisesta huono-osaisuudesta.
Nuoret, joille kasaantuu paljon pahoinvointia aiheuttavia tekijöitä, putoavat liian usein yhteiskunnan turvaverkkojen läpi. Nuorten pahoinvointiin pitää puuttua moniammatillisesti, ja tämä vaatii riittäviä resursseja myös nuorisotyölle.
Nuorisoalan järjestöt ja osaamiskeskukset ovat merkittävässä asemassa nuorisotyön kehittäjinä sekä nuorten osallisuuden ja harrastustoiminnan vahvistamisessa. Nuorisoalan järjestöt ovat myös keskeisiä toimijoita nuorisotyön palveluntarjoajina.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.91.50 lisätään 3 000 000 euroa nuorisoalan järjestöjen ja osaamiskeskusten tukeen.
Koululaisten maksuttoman harrastustoiminnan tukeminen
Lasten ja nuorten harrastustoiminta on kallistunut viime vuosina. Välttämättömien perustarpeiden, kuten ruuan ja sähkön ja asumisen kallistuessa monessa perheessä joudutaan tinkimään juuri lasten harrastuksista. Harrastamisen Suomen malli on siis entistäkin ajankohtaisempi.
Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla lapsille ja nuorille maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Lukuvuonna 2022—2023 malli on käytössä 91 prosentissa Manner-Suomen kunnista ja mukana on 1 900 koulua. Harrastamisen Suomen malli tukee monella tavalla lasten ja nuorten kasvua sekä ehkäisee yksinäisyyttä ja ulkopuolelle jäämistä. Malli tukee myös perheiden jaksamista, kun lapset ja nuoret harrastavat koulupäivän yhteydessä, eikä perheen yhteisestä ajasta mene liikaa aikaa harrastuksiin viemisiin. Mallin periaatteisiin kuuluu tarjota harrastuksia kaikille lapsille ja nuorille perheen sosioekonomisesta taustasta tai esimerkiksi lapsen vammasta tai sairaudesta riippumatta.
Harrastamisen Suomen mallista on saatu paljon hyviä kokemuksia, mutta sitä on myös jatkokehitettävä ja tässä on tärkeä kuulla myös lasten ja nuorten kokemuksia ja toiveita. Harvaan asutuilla seuduilla esimerkiksi koulukyytien on joustettava, jotta kaikilla on aidosti mahdollisuus osallistua heti koulupäivän jälkeen harrastuksiin. On myös selvitettävä, tavoittaako malli kaikkein heikoimmassa sosioekonomisessa asemassa olevat lapset ja nuoret.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.91.50 lisätään 6 000 000 euroa koululaisten maksuttoman harrastustoiminnan tuen kasvattamiseen.
Prometheus-leirin tuki
Vuonna 1990 perustettu Prometheus-leirin tuki ry järjestää uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta aikuistumiskoulutusta, jonka tavoitteena on tukea nuoria elämänkatsomuksensa rakentamisessa. Tarkoituksena on turvata uskontokuntiin kuulumattomien ja uskonnottomien nuorten mahdollisuus aikuistumiskoulutukseen. Yhdistys pyrkii tarjoamaan mahdollisimman monelle nuorelle laadukkaan leirikokemuksen.
Vuonna 2023 yhdistys järjesti 58 Prometheus-leiriä, joille osallistui reilu tuhat nuorta. Leirit täyttyivät neljässä tunnissa. Halukkaita osallistujia olisi ollut ainakin tuhat enemmän kuin leireille voitiin ottaa. Palaute leireistä on ollut hyvin myönteistä. Leirien on tutkitusti todettu vahvistavan itsetuntoa, sosiaalisia taitoja ja suvaitsevaisuutta sekä vaikuttavan leiriläisten ajatteluun.
Yhdistys on valmistautunut lisäämään leirejä ensi vuodelle, mutta leirien määrä ei silti riitä vastaamaan kysyntään. Prometheus-leirin tuki ry on voittoa tavoittelematon yhdistys. Sillä on noin viisi työntekijää, mutta yhdistyksen taustaorganisaatio ja itse leirit toimivat pitkälti vapaaehtoisvoimin. Erityisesti aikuisista leiriohjaajista on pulaa, mikä muodostaa suurimman pullonkaulan toiminnan kasvulle. Yhdistys suunnittelee jatkossa pienen korvauksen maksamista ohjaajille, ja leirimaksuja on esitetty nostettavaksi. Leirien hinnat eivät ole kilpailukykyisiä suhteessa rippileireihin, jotka ovat osallistujilleen usein jopa ilmaisia.
Julkisen rahoituksen lisäksi yhdistys kerää jäsenmaksua, tekee tuotevarainhankintaa ja on ottamassa käyttöön henkilövarainhankinnan alustan. Toiminnan kasvattamiseksi kysyntää vastaamaan tarvittaisiin 350 000 euron lisärahoitus. Tämä mahdollistaisi myös leirimaksujen kohtuullistamisen. Prometheus-leirien parempi saavutettavuus on uskonnonvapaus- ja yhdenvertaisuuskysymys.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.91.50 lisätään 350 000 euroa Prometheus-leirin tuki ry:n rahoituksen lisäämiseksi ja toiminnan kasvattamiseksi vastaamaan kysyntää.
51. Nuorten työpajatoiminta, etsivä nuorisotyö sekä koulu- ja oppilaitosnuorisotyö (siirtomääräraha 2 v)
Etsivää nuorisotyötä tehdään valtaosassa Suomen kuntia, ja sen kautta tavoitetaan esimerkiksi nuoria, jotka ovat keskeyttäneet opintonsa tai vaarassa muuten tippua yhteiskunnan tukiverkostoista. Etsivä nuorisotyö auttaa nuoria itsenäistymisessä ja tarvittavan tuen ja palveluiden saamisessa. Monet nuoret tarvitsevat apua elämänhallintaan sekä työmarkkinoille ja koulutukseen pääsyyn. Etsivä nuorisotyö on siis merkittävä toimija syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tavoittamisessa ja auttamisessa. Etsivällä nuorisotyöllä on merkittävä rooli myös nuorten mielenterveys-ongelmien ratkaisemisessa, koska nuoret pääsevät sen kautta avun piiriin.
Työpajatoimintaa järjestetään noin 90 prosentissa Suomen kunnista, ja se on yleensä kunnan, järjestöjen tai säätiöiden järjestämää. Kuntouttava työtoiminta, työkokeilu, palkkatuettu työ ja sosiaalinen kuntoutus ovat yleisimpiä palveluita työpajoilla. Työpajatoiminnalla on merkittävä rooli nuorten arjen vahvistajana, jatkopolkujen löytymisessä ja nuorten työllistymisessä. Oppivelvollisuutta voi suorittaa myös työpajatoiminnassa. Tämä ei onnistu ilman riittäviä resursseja.
Etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoitukseen vaikuttaa valtion budjetissa 2024 viime vuosien koronarahojen päättyminen. Tämä tiukentaa tilannetta niin paljon, että esimerkiksi etsivä nuorisotyö voi päättyä useissa kunnissa. Etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan riittävä rahoitus on tärkeää myös korona-aikana merkittävän osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan eläneiden hyvinvoinnin parantamisessa. Nuorten hyvinvointi eriytyy voimakkaasti, ja etsivällä nuorisotyöllä ja työpajatoiminnalla on merkittävä rooli tämän ilmiön pysäyttämisessä. Koronan jälkihoito tulee jatkumaan lasten ja nuorten kohdalla vielä pitkään, ja siihen on osoitettava riittävät resurssit.
Myös lasten ja nuorten rikollisuuden torjunnassa oleellisinta on hyvä sosiaalipolitiikka. Rikoksiin puututaan tehokkaimmin riittävällä lastensuojelun ja nuorisotyön resursoinnilla sekä koulun ja kodin yhteistyöllä. Myös tämän vuoksi etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan riittävä rahoitus on turvattava.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.91.51 lisätään 8 000 000 euroa etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoitukseen.
Pääluokka 30
MAA- METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA
20. Maa- ja elintarviketalous
Maataloudella ja ruokajärjestelmällä laajemmin on suuri merkitys toisaalta ruokaturvan ja toisaalta yhteiskuntamme ympäristökestävyyden kannalta. Maataloutta on ohjattava ympäristökestävään suuntaan samalla kehittäen alan kannattavuutta. Ruuantuotanto aiheuttaa paljon päästöjä, ja toisaalta ruuantuotannolla ja siihen liittyvällä maankäytöllä on suuri merkitys maaperäpäästöjen ja maaperän hiilinielujen kannalta.
Metsäkatoa on Suomessa hillittävä. Maankäytön muutosta metsästä pelloksi tai luontoalueesta rakennetuksi ympäristöksi voidaan ohjata sääntelyllä ja erilaisilla ohjauskeinoilla, kuten esimerkiksi maankäytön muutosmaksulla.
Kasvispohjaisen ruuan lisääminen on globaalisti tehokkaimpia keinoja hillitä metsäkatoa, ruuantuotannon päästöjä ja vähentää tuotantoeläinten kärsimystä. Kasvipohjaiset proteiinit ja proteiinijalosteet ovat murroksen keskiössä. Suomessa on jo esimerkiksi härkäpavun tuotantoa ja jalostamista, kaurapohjaisia tuotteita ja kasvipohjaisia lihankorvikkeita. Potentiaali myös kasviproteiinien vientiin on iso, ja uuden alan tuotekehitystä ja kasvua on tuettava. TKI-rahoitus on yksi tärkeä tapa kohdentaa rahoitusta tuotekehitykseen ja arvoketjun kehittämiseen raaka-aineen tuotannosta elintarviketeollisuuden jalostamaksi tuotteeksi. Parhaimmillaan voidaan mahdollistaa kasviproteiiniklustereiden syntyminen. Esimerkiksi Kanadassa ja Tanskassa tuetaan investointiohjelman kautta kasviproteiinien kehitystä. Myös Suomessa olisi perusteltua näiden esimerkkien valossa panostaa merkittävästi nykyistä enemmän. Vasemmistoliiton vaihtoehdossa kasvipohjaisen ruokaklusterin kehitystä tuetaan 30 miljoonalla eurolla.
Turkisalan siirtymätuki käyttöön
Viime aikoina Suomessa on puhuttu paljon turkistuotannosta niin alan eettisten ongelmien, terveysriskien, yleisen hyväksynnän heikkenemisen kuin taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Turkistarhaus elinkeinona on tulossa tiensä päähän. Turkistarhoilla levinnyt lintuinfluenssa on alleviivannut niitä merkittäviä terveydellisiä ja myös kansantaloudellisia riskejä, joita tarhaukseen liittyy.
Katsomme, että turkistarhaajille tulisi tarjota kattava oikeudenmukaisen siirtymän tukipaketti, joka helpottaisi tarhauksen lopettamista ja auttaisi uuden yrityksen perustamisessa, uudelleenkouluttautumisessa ja uuden työn löytymisessä. Me emme saa toistaa samoja virheitä kuin turvealalla, jota liian pitkään ylläpidettiin mittavin tuin, kunnes markkinat nopeasti ajoivat alan hallitsemattomasti alas aiheuttaen suurta ahdinkoa monille alan toimijoille.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 48
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen turkistarhauksen lopettamiseksi sekä turkisalan oikeudenmukaisen siirtymän tukipaketin, joka auttaa alan toimijoita uuden yrityksen perustamisessa, uudelleenkouluttautumisessa ja uuden työn löytämisessä.
Vastalauseen lausumaehdotus 49
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnalle vuoden 2024 aikana esityksen maankäytön muutosmaksusta, jonka avulla voidaan hillitä metsäkatoa ja vahvistaa hiilinielua.
Vastalauseen lausumaehdotus 50
Eduskunta edellyttää, että hallitus käynnistää kasvispohjaisen ruuan investointiohjelman ja osoittaa sille riittävät varat.
Vastalauseen lausumaehdotus 51
Eduskunta edellyttää, että hallitus reagoi hiilinielujen heikkenemiseen ja tekee tarvittavat päätökset maankäyttösektorin nielujen vahvistamiseksi siten, ettei Suomen tarvitse kompensoida nielun heikkenemistä muiden sektoreiden päästövähennyksillä tai maksamalla EU:lle, vaan rahat voidaan käyttää kotimaassa maksamalla maan- ja metsänomistajille nielun vahvistamisesta.
01. Ruokaviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Eläinten etua valvova viranomainen on ollut viime hallituskauden rahallisesti pieni mutta symbolisesti ja käytännöllisesti vaikuttava panostus eläinten hyvinvointiin. Tästä kertoo se, että viran jatkamista puolsi sekä tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta että seura- ja harrastus-eläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta. Huonossa taloudellisessa tilanteessa riskit eläinten hyvinvoinnin heikentymiseen kasvavat, minkä takia eläinsuojeluasiamiehen virka perustelee itsensä yhä paremmin nykyisessä taloustilanteessa.
Ympäristövaliokunta lausui pitävänsä tärkeänä, että virka vakinaistetaan ja sitä varten varataan riittävät varat. Samoin maa- ja metsätalousvaliokunta piti mietinnössään hallituksen esitykseen eläinten hyvinvointilaiksi virkaa tärkeänä ja puolsi sen jatkon selvittämistä sekä riittävien resurssien turvaamista riittävän laaja-alaisen, hyvin erilaisia eläinlajeja kattavan osaamisen turvaamiseksi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 30.20.01 lisätään 120 000 euroa eläinsuojeluasiamiehen viran jatkamiseen.
42. Turvepeltojen ilmastotoimet (siirtomääräraha 3 v)
Kosteikkoviljely on tehokas maankäyttösektorin ilmastotoimi. Siinä viljellään märkää turvemaata tai nostetaan turvemaan vedenpintaa niin, että ilmastopäästöt alenevat. Samalla voidaan viljellä kasveja, jotka menestyvät märällä maalla. Myös luonnon monimuotoisuus lisääntyy kosteikkoalaa lisäämällä sille soveltuvilla alueilla.
Maankäyttösektori ja maatalous kaipaavat kipeästi uusia päästövähennystoimia ja toisaalta tapoja tuottaa uusia hyödykkeitä. Hiilen sitominen on yksi elintärkeä nykyisen ja tulevan maatalouden tuote, samoin monimuotoisuuden tuottaminen. Näiden lisäksi viljeltävät kasvit on mahdollista myydä teollisuuden raaka-aineeksi, lääkekasveiksi tai ravinnoksi. Kosteikkoviljely tarvitsee valtion tukea päästäkseen alkuun ja mahdollisesti myöhemminkin. Se on kuitenkin valtiontaloudellisesti järkevää ja tehokasta rahankäyttöä sekä hiilinieluvajeen paikkaamista.
Orpon hallitus leikkasi edellisen hallituksen aikana valmistellun kosteikkoviljelyn tuen ja sen rahoituksen ennen kuin sitä oli edes ehditty vielä jakaa. Kosteikkoviljelyn tuki tulee palauttaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 30.20.42 lisätään 30 000 000 euroa kosteikkoviljelyn tukemiseen.
40. Luonnonvaratalous
44. Tuki puuntuotannon kestävyyden turvaamiseen (arviomääräraha)
Suomalainen metsäteollisuus on kamppaillut liian matalan jalostusasteen kanssa jo pitkään. Kyseessä on itse aiheutettu ja ylläpidetty ongelma: metsänhoidon tuet on suunnattu paljon kuitupuuta tuottavan metsänhoitomallin rahoittamiseen. Kuitupuun jalostaminen selluksi taas on teollisuudelle helpoin ratkaisu, sillä sitä varten on olemassa kehittynyt infrastruktuuri. Taloudellinen lisäarvo jää kuitenkin liian pieneksi suhteessa siihen, mitä tukkipuun jalostamisesta olisi mahdollista saada.
Kuitupuun tuotantoon keskittyvä metsätalous tuhoaa suomalaisen metsäluonnon. Tästä ei ole uhanalaisuustutkimuksen valossa epäselvyyttä. Jaksollisen metsänkasvatuksen loppuhuipennus on avohakkuu, joka kirjaimellisesti poistaa metsälajien elinympäristön, rikkoo maaperän ja edellyttää uuden metsän istuttamista edelleen maaperää muokkaamalla ja mahdollisesti vielä lisäojittamalla.
Tukkipuun määrän lisäämiseen keskittyvä metsätalous sen sijaan tarkoittaa jatkuvan kasvatuksen menetelmään siirtymistä siihen soveltuvilla alueilla. Jatkuvan kasvatuksen menetelmä ei johda avohakkuuseen, vaan tukkipuuta korjataan pienempiä määriä mutta useammin ja varovammin kuin jaksollisessa metsänkasvatuksessa. Ojituksia ei tarvita, maaperää ei useinkaan tarvitse muokata ja rikkoa, ja metsälajien elinympäristö säilyy. Lisäksi tukkipuu on kymmeniä kertoja arvokkaampaa kuin kuitupuu, ja sitä jalostamalla esimerkiksi rakennusmateriaaleiksi ja huonekaluiksi nousisi jalostusaste merkittävästi. Niinpä jaksollisen metsänkasvatuksen tukia on vähennettävä, ja rahat siirrettävä luonnonhoitotoimenpiteiden rahoittamiseen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentilta 30.40.44 vähennetään 10 000 000 euroa jaksollisen metsänkasvatuksen tuista.
45. Metsäluonnon hoidon edistäminen (siirtomääräraha 3 v)
Jatkuvan kasvun menetelmien edistämiseksi metsäluonnon hoidon tukea tulee kasvattaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 30.40.45 lisätään 10 000 000 euroa metsäluonnon hoidon edistämiseen.
47. Tuki joutoalueiden metsitykseen (siirtomääräraha 3 v)
Maankäyttösektorin ilmastotoimista on suuri pula. Edellisen hallituksen tekemien toimien lisäksi olisi tarvittu uusia toimia, mutta Orpon hallitus poistaa edellisen hallituksen vaikuttavimmat toimet, eikä lisää lainkaan omia uusia toimia.
Joutomaiden metsittäminen on tehokas tapa vähentää maaperäpäästöjä ja kasvattaa hiilinielua. Edellinen hallitus otti vuonna 2021 käyttöön uuden joutoalueiden metsitystuen yksityisille maanomistajille. Elokuuhun 2023 mennessä hyväksyttyjä tukipäätöksiä oli tehty noin 5 300 hehtaarin alalle, ja näistä noin kaksi kolmasosaa koski turvemaita. Orpon hallitus on valitettavasti päättänyt olla jatkamatta metsitystukea.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 30.40.47 lisätään 10 000 000 euroa joutoalueiden metsityksen tuen jatkamiseksi.
53. Eräät luonnonvaratalouden valtionavustukset (siirtomääräraha 2 v)
Suomen ilmastotavoitteiden kannalta on oleellista, että hakkuutasoja saadaan laskettua kestävälle tasolle. Yksi keino tähän on metsien kiertoajan pidentäminen talousmetsissä. Jaksollisen metsänkasvatuksen metsissä maltillinen kiertoajan pidentäminen toisi hakkuupainetta alas tässä tilanteessa, kun julkisen vallan on keksittävä ohjauskeinot tuottaa hiilinielua niin, että Pariisin sopimus, EU-velvoitteet ja oma hiilineutraaliustavoitteemme on mahdollista saavuttaa ja Suomi tekee oman osansa ilmaston kuumenemisen hillitsemisessä. Lisäksi etenevä luontokato metsäluontotyypeissämme hidastuu, kun elinympäristöjä ei hakata samalla syklillä kuin ennen.
Katsomme, että metsänomistajille on luotava kannustin pitää puita metsissään pidempään. Metsän sitomalla hiilellä tulee olla hinta samalla tavalla kuin päästökauppasektorillakin. Päästökauppa on ollut tehokkain päästövähennyksiä tuottava mekanismi. Siksi on perusteltua tuoda samaa ajattelua muuallekin, erityisesti erittäin vaikeassa tilanteessa olevalle maankäyttösektorille.
Hiilitukimallissamme 10 vuoden kiertoajan pidennyksestä korvattaisiin tulonmenetyksistä laskennallisesti 40 prosenttia. Tällä saavutettaisiin 20 miljoonaa tCO2-ekv sitoutunutta hiiltä maankäyttösektorille. Tämä olisi merkittävä osaratkaisu hiilinielukysymykseen, ja lisäksi Suomen valtio voisi käyttää rahaa suomalaisen metsänomistajan taloudelliseen tukemiseen sen sijaan, että maksettaisiin sakkomaksuja moninkertainen summa EU:lle LULUCF-velvoitteiden laiminlyömisestä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 52
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee ja tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen hiilitukimallista, joka tarjoaisi suomalaisille metsänomistajille taloudellisia kannustimia hiilinielujen vahvistamiseen.
64. Metsähallitus
Valtion metsät ovat avainasemassa metsäluonnon kadon pysäyttämisen kannalta. Metsähallituksen liiketoiminnasta aiotaan tulouttaa 110 000 000 euroa valtion talousarvioon, mikä on liian paljon kestävän metsänhoidon näkökulmasta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 53
Eduskunta edellyttää, että valtion omistamia metsiä hoidetaan luonnon monimuotoisuutta huomioivalla tavalla, minkä vuoksi Metsähallituksen tuloutustavoitetta tulee kohtuullistaa, luontopalveluiden rahoitusta vahvistaa ja valtion omistamat vanhat arvokkaat metsät suojella.
50. Metsähallituksen eräät julkiset hallintotehtävät (siirtomääräraha 3 v)
Valtion metsät ovat avainasemassa metsäluonnon kadon pysäyttämisen kannalta. Metsähallituksen luonnonsuojelutehtävien ja julkisten hallintotehtävien rahoituksen pienentäminen hallituksen budjetissa merkitsee, että luonnonsuojelun ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvien tavoitteiden saavuttaminen vaarantuu. Valtion omistamissa metsissä tulee siirtyä metsänhoitoon, joka huomioi nykyistä vahvemmin hiilensidonnan ja luonnon monimuotoisuuden. Kaikki jäljellä olevat valtion vanhat metsät tulee suojella.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 30.64.50 lisätään 10 000 000 euroa Metsähallituksen luonnonsuojelutavoitteiden ja julkisten hallintotehtävien hoitamiseen.
Pääluokka 31
LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN HALLINNONALA
01. Hallinto ja toimialan yhteiset menot
31. Eräät avustukset (siirtomääräraha 3 v)
Suomi on sitoutunut vähintään puolittamaan kotimaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä. Päästöjen vähentämisen tavoitteista on tehty valtioneuvoston periaatepäätös, jonka toteuttamista tukemaan on liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltu fossiilittoman liikenteen tiekartta.
Fossiilittoman liikenteen tiekartassa esitetään ensimmäisen vaiheen toimena liikenteen päästöttömyyteen ohjaavia tukia ja kannustimia, joista kävelyn ja pyöräilyn edistämisen tuet ovat yksi osa keinovalikoimaa. Valtioneuvoston hyväksymän kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman osana on investointiohjelma, jonka hankkeilla edistetään kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä.
Valtio voi myöntää avustusta kunnille, jotka toteuttavat ohjelman mukaisia toimenpiteitä. Hankkeet voivat olla esimerkiksi pyöräliityntäpysäköinnin kehittämistä, eritasoisia väylähankkeita tai viitoituksen parantamista. Kunnan tulee osallistua hankkeen kustannuksiin vähintään yhtä suurella panostuksella. Kuntien lisäksi avustuksia kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen voidaan myöntää myös muille toimijoille.
Liikenne 12 -suunnitelmassa ehdotetaan kävelyn ja pyöräilyn edistämisen vuosittaista rahoitustasoa nostettavaksi 30 miljoonaan euroon, joka asettaa vaatimuksen olennaiselle määrärahojen kasvattamiselle nykytilaan nähden.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 31.10.31 lisätään 25 000 000 euroa kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen.
55. Julkisen henkilöliikenteen palvelujen ostot ja kehittäminen (siirtomääräraha 3 v)
Joukkoliikennetukea on myönnetty suurille kaupunkialueille vuodesta 2010 lähtien. Mitä pidemmälle ilmaston kuumenemisen ratkaisevat vuosikymmenet etenevät, sitä selvempää on, että liikenteen päästöjen leikkaaminen edellyttää huokeaa ja toimivaa joukkoliikennettä.
Kohtuuhintainen joukkoliikenne on tärkeää myös eriarvoistumisen estämisen näkökulmasta. Syrjäytämme ihmisiä yhteiskunnasta, mikäli heillä ei ole mahdollisuutta liikkua. Lisäksi suurten kaupunkien ja pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueilla sujuva ja kohtuuhintainen joukkoliikenne on merkittävässä roolissa työvoiman saatavuuden kannalta. Tämä tarve korostuu, kun monen pienituloisen työntekijän toimeentulo heikkenee Orpon hallituksen leikkausten myötä.
Esimerkiksi Saksassa on laajoja erittäin edullisen joukkoliikenteen kokeiluja, ja naapurimaamme pääkaupunki Tallinna on siirtynyt asukkaille maksuttomaan joukkoliikenteeseen.
Vasemmistoliitto katsoo, että pääkaupunkiseudulle ja suurille kaupungeille tulee suunnata enemmän tukea joukkoliikenteeseen sen laadun parantamiseksi ja hintojen alentamiseksi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 31.20.55 lisätään 50 000 000 euroa suurten kaupunkien ja pääkaupunkiseudun henkilöliikenteen tukemiseen.
Pääluokka 32
TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA
20. Uudistuminen ja vähähiilisyys
Biopolttoaineiden jakeluvelvoite
Hallitus on päättänyt muuttaa uusiutuvien polttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annettua lakia. Vuoden 2024 jakeluvelvoitetta alennetaan 13,5 prosenttiin. Lisäksi vuoden 2024 lisävelvoitetta alennetaan 2 prosenttiyksikköön ja vuoden 2025 lisävelvoitetta 3 prosenttiyksikköön. Tällä hetkellä voimassa olevan, Marinin hallituksen säätämän lain mukaan jakeluvelvoite nousisi 28 prosenttiin vuonna 2024 ja edelleen 34 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Edellinen hallitus alensi jakeluvelvoitetta väliaikaisesti vuosille 2022 ja 2023 vastauksena Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuvaan energian hintojen rajuun nousuun. Lakiin sisältyy väliaikaisesta alennuksesta aiheutuvia lisäpäästöjä vastaava kiristys vuodesta 2024 eteenpäin.
Jakeluvelvoite on verotuksen ohella tärkein yksittäinen keino paitsi liikenteen myös koko taakanjakosektorin päästövähennysten saavuttamiseksi. Myös esitykseen sisältyvä lisävelvoitteen alentaminen heikentää asiantuntijoiden mukaan biokaasun ja RNFBO-polttoaineiden investointinäkymiä.
Hallituksen esityksen päästöjä lisäävä vaikutus on arvioiden mukaan 1,6 megatonnia. Tämä on yhdelle hallituksen esitykselle erittäin merkittävä vaikutus ja täysin väärään suuntaan. Hallitus ei ole indikoinut, että se aikoisi edes yrittää korvata näitä lisäpäästöjä muilla toimilla.
Taakanjakoasetuksen mukaan Suomen taakanjakosektorin päästövähennysvelvoite vuodelle 2030 on 50 prosenttia verrattuna vuoteen 2005. Taakanjakoasetus sitoo Suomea oikeudellisesti, eikä toistaiseksi ole tiedossa, miten tuo tavoite aiotaan saavuttaa. Vuoden 2022 ilmastovuosikertomuksen mukaan liikenteen päästöjen vähentyminen on pysähtynyt. Suomen tavoitteena on, että liikenteen päästöt vuonna 2030 olisivat 6,25 megatonnia. Vuonna 2022 päästöt olivat 9,8 megatonnia. Tämä päästövähennys ei toteudu ilman uskottavia lisätoimia, varsinkaan, kun hallitus vesittää niin polttoaineverotuksen kuin jakeluvelvoitteen, jotka ovat tehokkaimmat ohjauskeinot.
Ilmastopaneeli arvioi, että Orpon hallituksen päätösten myötä Suomi jää kolme megatonnia taakanjakosektorin tavoitteestaan vuonna 2030. Suomi siis ei tee omaa osuuttaan EU:n ilmastotoimista. Hallituksen linja vaarantaa myös Suomen oman, ilmastolakiin kirjatun 2035-hiilineutraaliustavoitteen sekä liikenteen ja taakanjakosektorin päästövähennystavoitteiden saavuttamisen. Jakeluvelvoitejärjestelmä ei ole ongelmaton tapa vähentää taakanjakosektorin päästöjä, mutta aiemmista päätöksistä lipsuminen ilman korvaavia toimia vaarantaa Suomen ilmastopolitiikan kokonaisuuden.
Jakeluvelvoitteen lisävelvoitteen laskua kritisoivat laajasti eri sidosryhmät sekä eduskunnan käsittelyssä kuullut asiantuntijat. Lisävelvoitteen lasku vähentää kannusteita kehittää vaihtoehtoisista raaka-aineista ja lähteistä, kuten teollisuuden sivuvirroista tuotettavia uusiutuvia polttoaineita, heikentäen esimerkiksi biokaasun toimintaedellytyksiä. Tämä siitä huolimatta, että hallituksen tavoitteena on edistää biokaasun käyttöä Suomessa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 54
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jossa liikenteen biopolttoaineiden jakeluvelvoitetta korotetaan asteittain siten, että Suomi voi uskottavasti saavuttaa kotimaiset ja EU-tason päästövähennystavoitteemme liikennesektorilla, tai että hallitus tuo muun esityksen, jolla saavutetaan uskottavasti vastaavat päästövähennykset.
40. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tukeminen (arviomääräraha)
Audiovisuaalisen alan tuotantokannustin
Valtio tukee taidetta ja kulttuuria monin tavoin. Budjetista rahoitetaan muun muassa suomalaisten orkestereiden, teattereiden ja museoiden toimintaa, tv- ja elokuvatuotantoja sekä vapaan kentän toimijoita, lainauskorvauksia, taiteilija-apurahoja ja taiteilijaeläkkeitä. Julkinen tuki on elintärkeää ylläpidettäessä monipuolista ja elävää kulttuurikenttää. Samalla on kehitettävä uusia tapoja parantaa taiteellista työtä tekevien ansaintamahdollisuuksia.
Kasvavista tarpeista huolimatta hallitus esittää vuoden 2024 talousarviossaan merkittäviä leikkauksia taiteen ja kulttuurin määrärahoihin. Leikkaukset kohdistuvat suhteellisesti varsin rankasti esimerkiksi vapaan taidekentän toimijoille sekä tv- ja elokuva-alalle, vaikka hallitus täydentävässä talousarvioesityksessään paransikin tilannetta joiltain osin. Vasemmistoliiton tavoitteena on kasvattaa taiteen ja kulttuurin rahoitusta pitkällä aikavälillä tuntuvasti. Vaihtoehdossamme perumme hallituksen leikkaukset ja lisäämme taiteen ja kulttuurin rahoitusta muun muassa edellä mainittuihin tarkoituksiin.
Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimella on merkittävä vaikutus siinä, että Suomeen saadaan kansainvälisiä tv- ja elokuvatuotantoja ja alan työllisyys kasvaa. Monilla muilla mailla on käytössä vastaavia kannustinmalleja. On arvioitu, että tuotantokannusteeseen käytetyt rahat maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.20.40 lisätään 8 000 000 euroa audiovisuaalisen alan tuotantokannustimeen.
41. Energiatuki (arviomääräraha)
Energiatuella on ollut merkittävä vipuvaikutus puhtaan energiajärjestelmän synnyttämisessä. Tuen avulla valtio on osaltaan tasannut uusien teknologioiden käyttöönottoon liittyviä riskejä ja kannattavuushaasteita sekä vauhdittanut energiasektorin rakennemuutosta ja uusien energiateknologioiden kaupallistumista. Esimerkiksi vuonna 2022 energiatuen avulla toteutui valtioneuvoston mukaan 1,6 miljardin euron arvosta investointeja 391 miljoonan euron julkisella rahoitusosuudella. EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) ansiosta vuoden 2024 määrärahat ovat vielä kohtalaisella tasolla, mutta uusien hankkeiden myöntövaltuudet romahtavat. Tämä on väärä suunta. Vaikeutuneessa korko- ja taloustilanteessa julkisella tuella on entistäkin keskeisempi merkitys uusien energiateknologiainvestointien toteutumisessa. Energiatukivaltuutta on kasvatettava.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentin 32.20.41 myöntövaltuutta kasvatetaan 80 000 000 eurolla uusiutuvan energian hankkeiden rahoittamiseksi.
43. Energiaintensiivisen teollisuuden sähköistämistuki (arviomääräraha)
Energiaintensiivisen teollisuuden sähköistämistuki on vanha päästökauppakompensaatio. Se on ollut osittain haitallinen yritystuki, sillä puolet yhteensä 150 miljoonan euron tukisummasta on pitänyt käyttää päästöjä vähentäviin ja energiatehokkuutta parantaviin toimiin. Me katsomme, että koko tukisumma pitää käyttää energiasiirtymää tukeviin toimiin. 75 miljoonaa euroa tukirahaa, jolla ei ole ollut ympäristön kannalta mitään funktiota, tulee leikata ja kohdentaa muualle budjetissa. Jäljelle jäävä 75 miljoonaa euroa tulee kohdentaa kokonaisuudessaan päästövähennyksiin ja energiatehokkuustoimiin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 55
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jolla energiaintensiivisen teollisuuden sähköistämisen tukea uudistetaan siten, että tukea voi saada ainoastaan vähähiilisyyttä ja energiatehokkuutta parantaviin investointeihin, ja tuen kokonaismäärä puolitetaan.
30. Työllisyys ja yrittäjyys
Edellisen hallituksen aikana Suomen työllisyysaste nousi ennätystasolle. Kokoaikaiseksi muutetussa työllisyysasteessa Suomi ohitti jo muut Pohjoismaat. Työllisyyttä tulee edelleen vahvistaa, ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyydestä pitää päästä eroon, jotta oikeus työhön toteutuisi kaikille. Suomeen tulee rakentaa maailman paras työelämä.
Toisin kuin Orpon oikeistohallitus pyrkii esittämään, työvoiman halpuuttaminen, työntekijöiden oikeuksien heikentäminen ja työelämän epävarmuuden lisääminen eivät ole ratkaisuja heikkoon talouskehitykseen.
Hallituksen suunnittelemat työntekijöiden asemaa huonontavat muutokset eivät hallituksen omienkaan arvioiden mukaan lisää työllisyyttä. Sen sijaan ne kiristävät tunnelmaa työpaikoilla ja lisäävät työmarkkinoiden epäluottamusta ja epävarmuutta. Sopiminen vaikeutuu, vastakkainasettelut kärjistyvät, yhteishenki rapautuu ja työpahoinvointi yleistyy. Aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan poistaminen heikentävät työssäjaksamista ja jatkuvan oppimisen edellytyksiä.
Työelämän pelisääntöjen on oltava reilut ja työehtojen säälliset. Työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia työpaikoilla tulee lisätä. Työaikaa pitää myös lyhentää ja työtä jakaa tasaisemmin. Palkkatasa-arvoa tulee edistää ja työelämän väärinkäytöksiä kitkeä nykyistä päättäväisemmin. Hyvä työelämä lisää myös työllisyyttä: tyytyväiset ja oikeudenmukaisesti kohdellut työntekijät jaksavat paremmin, sairauspoissaolot ja ennenaikaiset eläköitymiset vähenevät, ja työmotivaatio kasvaa
Työpahoinvointi, stressi ja uupumus ovat kasvavia ongelmia suomalaisessa työelämässä. Työpahoinvoinnin kustannukset työnantajille ja yhteiskunnalle arvioidaan useiksi, jopa kymmeniksi miljardeiksi euroiksi vuositasolla. Monesti ongelmien taustalla on työn liiallinen kuormittavuus.
Hallituksen valmistelemista työntekijöiden asemaa ja työelämän laatua radikaalisti heikentävistä lainsäädäntöhankkeista tulee luopua. Sen sijaan suomalaisesta työelämästä tulee pyrkiä rakentamaan kolmikantaisessa yhteistyössä maailman parasta vuoteen 2030 mennessä. Edellisen hallituksen käynnistämää työn ja hyvinvoinnin kehittämisohjelmaa tulee jatkaa ja sen rahoitus turvata. Mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työllistymistä tukevaa IPS-toimintamallia on laajennettava, ja sille tulee osoittaa pysyvä rahoitus.
Koska työntekijöiden reaaliansiot ovat viime vuosina laskeneet, tulee työntekijöiden ostovoimaa kasvattaa mm. palauttamalla kiky-sopimuksen yhteydessä siirretyt sosiaaliturvamaksut takaisin työnantajien maksettavaksi ja säätämällä lain tasolla 12 euron minimipalkasta.
Kuormittavuuden vähentämiseksi on luotava nykyistä paremmat mahdollisuudet joustaviin työaikajärjestelyihin, työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen sekä osaamisen päivittämiseen.
Haluamme käynnistää uuden ja ennakkoluulottoman kokeilun, jolla selvitetään lyhyemmän työajan taloudelliset, hyvinvoinnilliset, työllistävät ja muut yhteiskunnalliset vaikutukset 2020-luvun Suomessa. Parhaiten kokeilu onnistuisi yhteistyössä vapaaehtoisten yritysten, julkisen sektorin ja työmarkkinajärjestöjen kanssa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 56
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen 12 euron lakisääteisestä minimipalkasta työntekijöiden toimeentulon vahvistamiseksi.
Vastalauseen lausumaehdotus 57
Eduskunta edellyttää, että hallitus jatkaa työn ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelmaa ja varaa sen toteuttamiseen 5 000 000 euroa.
Vastalauseen lausumaehdotus 58
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen työajan lyhennyskokeilusta ja varaa siihen 5 000 000 euron rahoituksen.
Vastalauseen lausumaehdotus 59
Eduskunta edellyttää, että hallitus laajentaa ja vakiinnuttaa mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työllistymistä tukevan IPS-toimintamallin ja varaa sille pysyvän 5 000 000 euron vuosittaisen määrärahan.
Vastalauseen lausumaehdotus 60
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu suunnitelmansa heikentää työntekijöiden asemaa lakimuutoksilla, jotka liittyvät esimerkiksi lakko-oikeuden rajoituksiin, ensimmäisen sairaspäivän palkattomuuteen, irtisanomisten helpottamiseen ja määräaikaisuuksien lisäämiseen työsuhteissa.
Vastalauseen lausumaehdotus 61
Eduskunta edellyttää, että hallitus vahvistaa työllisyyttä tukemalla tosiasiallisten työllistymisen esteiden poistamista, esimerkiksi lievittämällä osaamisvajeita, työkykyongelmia, työhönottosyrjintää ja sopivien työmahdollisuuksien puutetta sen sijaan, että hallitus pyrkii vahvistamaan työllisyyttä ainoastaan köyhyyttä lisäävien sosiaaliturvaleikkausten kautta.
Vastalauseen lausumaehdotus 62
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin lainsäädäntötoimiin ja palveluprosessien uudistamiseen työvoimapalveluiden muuttamiseksi henkilöiden yksilöllistä tarvetta enemmän vastaaviksi ja kehittää välityömarkkinoita työmarkkinaosallisuuden vahvistamiseksi.
41. Valtionavustus Työkanava Oy:n toimintaan (siirtomääräraha 3 v)
Osatyökykyisiä työllistävän Työkanava Oy:n toimintaa tulisi aktiivisesti pyrkiä laajentamaan Ruotsin mallin mukaisesti, jotta erityisesti vammaisten oikeus palkkasuhteiseen työhön toteutuisi nykyistä paremmin. Yhtiön tunnettuvuutta ja sen toimialojen määrää tulisi pyrkiä lisäämään ja asiakasohjausta parantamaan. Siksi jopa 50 prosentin leikkaus sen avustukseen on kestämätön.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.30.41 lisätään 5 000 000 euroa Työkanava Oy:n valtionavustukseen osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi.
51. Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut (siirtomääräraha 2 v)
Vaikeasti työllistyviä ihmisiä ei saada työmarkkinoille heidän tilannettaan kurjistamalla. Työkyvyn ja osaamisen vahvistaminen, syrjinnän ehkäiseminen, työn mukauttaminen ja työpaikkojen tukeminen sekä välityömarkkinoiden ja työllisyyspalveluiden kehittäminen ovat avain vaikeammin työllistyvien työllisyyden tukemiseen. Pitkäaikaistyöttömyys on Suomen suurin työvoimapoliittinen ongelma. Sitä ei ratkaista työttömyysturvaa leikkaamalla tai sen ehtoja kiristämällä, vaan henkilökohtaisella ohjauksella, tuella, riittävillä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluilla ja tarvittaessa koulutuksella.
Hallitusohjelman mukainen leikkaus työllisyysmäärärahoihin on huonosti ajoitettu tilanteessa, jossa työllisyysnäkymät ovat monilla aloilla epävarmat ja jossa pitkäaikaistyöttömyys on viime vuosien myönteisestä työllisyyskehityksestä huolimatta edelleen liian korkealla tasolla. Tässä tilanteessa TE-toimistojen ja kuntakokeilukuntien edellytyksiä etenkin pitkäaikaistyöttömille tarjottavien palveluiden ja palkkatukityön tarjoamiseksi tulisi vahvistaa eikä heikentää.
Kaikille pitkäaikaistyöttömille tulisi pyrkiä takaamaan työpaikka viimeistään 12 kuukauden työttömyyden jälkeen viime kädessä julkisen tai kolmannen sektorin palkkatukityöllistämisen kautta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.30.51 lisätään 40 000 000 euroa työllisyyden edistämiseksi ja pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi.
50. Kotoutuminen ja kansainvälinen osaaminen
Hallituksen nuiva maahanmuuttopolitiikka vaarantaa Suomen talouden kehityksen. On ymmärrettävä, että moni muukin ikääntyvä Euroopan maa haluaa maahanmuuttajia, joten Suomen on oltava käytännön ja mielikuvien tasolla houkutteleva maa. Vasemmistoliiton vaihtoehdossa perutaan hallituksen esittämät maahanmuuton tiukennukset ja kehitetään maahanmuuttajapalveluita ja kotoutumista. Edellisen hallituksen tekemää työtä työlupaprosessien sujuvoittamiseksi tulee jatkaa.
Maahan muuttaneiden lähtökohdat ja tarpeet ovat moninaisia, ja kotoutumispalveluiden on vastattava erilaisiin tarpeisiin. Pakolaisena tai perhesiteen perusteella maahan tulleiden naisten kotoutumiseen ja työllistymismahdollisuuksien lisäämiseen tulee kiinnittää erityistä huomioita, sillä heidän työllisyytensä on selvästi muita ryhmiä vähäisempää. Myös kansainvälisten opiskelijoiden kiinnittymistä suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan tulee vahvistaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 63
Eduskunta edellyttää, että hallitus lisää resursseja maahanmuuttajien kotoutumispalveluihin, kehittää palveluita niin, etteivät ihmiset jää tulosyyn tai -ajankohdan vuoksi tarvittavien kotoutumispalveluiden ulkopuolelle, ja huomioi tässä erityisesti alityöllistyvät ryhmät kuten perhesiteen perusteella maahan tulleet naiset.
Vastalauseen lausumaehdotus 64
Eduskunta edellyttää, että hallitus osoittaa 500 000 euron hankerahoituksen kansainvälisten opiskelijoiden työelämäyhteyksien ja sosiaalisen integraation vahvistamiseen.
03. Kotoutumisen ja työvoiman maahanmuuton edistäminen (siirtomääräraha 2 v)
Moni työn, opiskelun ja perheen perässä Suomeen muuttanut jää käytännössä kieli- ja kotoutumiskoulutusten ulkopuolelle. Tämä heikentää jatkotyöllistymistä ja yhteiskuntaan kiinnittymistä. Kotoutumis- ja kielikoulutuksia tuleekin tarjota ilman muuttosyyn aiheuttamia rajauksia ja palveluihin pääsyä sujuvoittaa merkittävästi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.50.03 lisätään 20 000 000 euroa kotoutumisen ja työvoiman maahanmuuton edistämiseksi.
Pääluokka 33
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN HALLINNONALA
Vuoden 2024 talousarvioesitys sisältää historiallisen suuret sosiaaliturvaleikkaukset, jotka toteutuessaan tiputtavat kymmeniä tuhansia suomalaisia köyhyyteen ja syventävät ennestään pienituloisten ahdinkoa. Vastoin lupauksiaan hallitus ajaa erityisesti monet lapsiperheet kohtuuttomaan tilanteeseen, kun kuukausittaiset tulot voivat leikkaantua jopa useilla sadoilla euroilla. Hallituksen oman arvion mukaan yli 100 000 suomalaista menettää yli 10 prosenttia tuloistaan. Toimeentulotuen tarve tulee kasvamaan 25—30 prosentilla, kun edellisellä hallituskaudella toimeentulotuen menot saatiin kääntymään laskuun ja toimeentulotukea saavien lapsiperheiden määrä ennätyksellisen alhaiseksi. Tämä tulee tutkitusti lisäämään ylisukupolvisia sosiaalisia ongelmia sekä nuorten ja lasten pahoinvointia.
Hallitus perustelee leikkauksia työllisyydellä, mutta toimeentulotuen tarpeen kasvaessa räjähdysmäisesti yhä useampi henkilö putoaa kaikkein pahimpaan kannustinloukkuun, jossa työn teolla ei voi käytännössä juurikaan kasvattaa omia tulojaan. Erityisesti yleisen asumistuen leikkaukset heikentävät työn tekemisen kannusteita, kun tuen tasoa leikataan ja ansiotulovähennys poistetaan, minkä myötä osa matalapalkkatyötä tekevistä putoaa toimeentulotuen varaan. Yleisen asumistuen leikkauksien onkin arvioitu pahentavan työvoimapulaa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Samalla hallitus on poistamassa työttömyysturvasta 300 euron suojaosan, mikä heikentää lyhytaikaisen tai osa-aikaisen työn vastaanottamisen kannusteita.
Elinkustannuksien kasvaessa nopeasti on vastuutonta, että hallitus esittää useimpien kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien tason jäädyttämistä. Hallituksen esityksen mukaan yksin tämä esitys tulee tiputtamaan hallituskaudella yli 40 000 henkilöä köyhyyteen. Heistä noin 4 000 on lapsia. Joukossa on paljon esimerkiksi sairaita ja työkyvyttömiä henkilöitä, joilla ei ole mahdollisuutta omilla toimillaan parantaa tulotasoaan.
Hallitus esittää työnantajien työttömyysvakuutusmaksun alentamista ensi vuonna jopa 700 miljoonalla eurolla, kun taas työntekijöiltä se on päättänyt verottaa pois osan vastaavasta maksualenemasta. Koska työntekijöiden reaaliansiot ovat viime vuosina laskeneet, tulisi kilpailukykysopimuksessa työntekijöille siirretyt ylimääräiset sosiaaliturvamaksut siirtää takaisin työnantajien maksettavaksi. Tämä parantaisi työntekijöiden ostovoimaa tilanteessa, jossa elinkustannukset nousevat ja palkkaköyhyys yleistyy.
Hallitus on heikentämässä työntekijöiden asemaa myös poistamalla aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan. Tämä heikentää jatkuvan oppimisen edellytyksiä aikana, jolloin mahdollisuus uudelleenkouluttautumiseen ja alan vaihtamiseen on esimerkiksi digitalisaation ja vihreän siirtymän vuoksi työntekijöille tärkeämpää kuin koskaan. Samalla työssä jaksaminen heikentyy, ja tehokkaaksi työllistämistoimeksi osoittautunut vuorotteluvapaan sijaisuus poistuu.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 65
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu välittömästi kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksen vuosilta 2024—2027 ja tuo tarvittavat esitykset eduskunnan käsiteltäväksi.
Vastalauseen lausumaehdotus 66
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu esityksensä vuorotteluvapaan lakkauttamisesta.
02. Valvonta
07. Työsuojelun aluehallintoviranomaisten toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Riistotaloutta ja ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä tulee kitkeä määrätietoisesti muun muassa kriminalisoimalla alipalkkaus, antamalla kanneoikeus ammattiliitoille ja panostamalla työsuojeluvalvontaan. Työsuojeluvalvonnan rahoitusta on lisättävä ja viranomaisyhteistyötä sekä valvonnan keinovalikoimaa kehitettävä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 33.02.07 lisätään 5 000 000 euroa työsuojeluvalvonnan tehostamiseksi.
03. Tutkimus- ja kehittämistoiminta
63. Eräät erityishankkeet (siirtomääräraha 3 v)
Teinineuvolatoiminnan pilotoiminen
Vanhemmuuden tuki painottuu nykyisellään pikkulapsiaikaan. Monesti myös koulun ja kodin yhteistyö vähenee lapsen kasvaessa. Myös teini-ikäisten lasten vanhemmat voivat tarvita tukea, kun lapsi itsenäistyy ja kokeilee välillä rajustikin rajojaan.
Niin sanotun teinineuvolan ajatuksena on tarjota murrosikäisille ja heidän perheilleen tukea, neuvoja ja apua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta vaikeimmilta ongelmilta vältytään. Paremmilla ennalta ehkäisevillä palveluilla puututaan parhaiten myös viime vuosina kasvaneeseen teini-ikäisinä sijoitettujen lasten määrään. Hallituksen tulee ryhtyä pilotoimaan teinineuvolatoiminnan käytäntöjä ja osoittaa tähän rahoitus vuodelle 2024.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 33.03.63 lisätään 2 000 000 euroa teinineuvolatoiminnan käytäntöjen pilotoimiseen.
Hankkeen rahoitusehtojen täsmentäminen
Lisäyksenä hallituksen budjettiesitykseen valtiovarainvaliokunta esittää mietinnössään 40 000 euron rahoitusta hankkeeseen, jolla "tuetaan kriisiraskaustilanteessa olevia, raskauttaan vaikeassa tilanteessa jatkavia ja abortin läpikäyneitä tyttöjä ja naisia". Pidämme välttämättömänä, että mikäli tällaista rahoitusta myönnetään, on olemassa varmuus, että hanke kunnioittaa naisten kehollista itsemääräämisoikeutta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 67
Eduskunta edellyttää, että hallitus varmistaa naisten kehollisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamisen ja toteutumisen ennen kuin valtiovarainvaliokunnan esittämä 40 000 euron rahoitus hankkeelle vaikeassa raskaustilanteessa olevien naisten tukemiseksi voidaan myöntää.
10. Perhe- ja asumiskustannusten tasaus, perustoimeentulotuki ja eräät palvelut
54. Asumistuki (arviomääräraha)
Hallitus toteuttaa yleiseen asumistukeen useita muutoksia, jotka vaikeuttavat pienituloisten ihmisten elämää. Esityksellä asumistukeen vaikuttavien tulojen vaikutusta kiristetään, tukiprosenttia lasketaan 80 prosentista 70 prosenttiin, ansiotulovähennyksestä luovutaan ja Helsinki siirretään alempaan tukiryhmään. Lisäksi yleinen asumistuki omistusasuntoihin lakkautetaan.
Esityksellä ei arvioida olevan vaikutuksia työllisyyteen eikä myöskään vuokratasoon, vaikka hallituspuolueet ovat ajaneet leikkauksia juuri näillä perusteilla. Sen sijaan esityksen arvioidaan lisäävän toimeentulotuen saajien määrää 15 000 kotitaloudella siirtäen asumisen tuen painopistettä viimesijaiseen toimeentulotukeen. Esitys vaikuttaa 167 000 lapseen pienentäen lapsiperheiden käytettävissä olevia tuloja ja lisäten lapsiperheköyhyyttä rajusti. Pienipalkkaisten työntekijöiden, työttömien, opiskelijoiden ja työkyvyttömien toimeentulo heikkenee merkittävästi leikkauksien myötä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 68
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu esityksensä yleisen asumistuen leikkaamisesta ja tuo viivytyksettä eduskunnan käsiteltäväksi tämän edellyttämät säädösmuutokset.
57. Perustoimeentulotuki (arviomääräraha)
Hallituksen päätökset kasvattavat toimeentulotuen tarvetta 25—30 prosentilla, kun vielä edellisellä hallituskaudella toimeentulotuen menot saatiin kääntymään laskuun ja toimeentulotukea saavien lapsiperheiden määrä ennätyksellisen alhaiseksi. Etenkin laajamittainen lapsiperheiden ajaminen toimeentulotuen varaan tulee tutkitusti lisäämään ylisukupolvisia sosiaalisia ongelmia sekä nuorten ja lasten pahoinvointia.
Hallitus on lisäksi heikentämässä toimeentulotuen saajien asemaa merkittävästi kiristämällä hyväksyttävien asumismenojen sääntelyä tavalla, joka voi monissa tapauksissa johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin. Kun ennestään heikossa asemassa olevat ihmiset laitetaan valitsemaan pakkomuuton tai tuen tason leikkauksen väliltä, uhkaavat syrjäytyminen, asunnottomuus ja muut sosiaaliset ongelmat lisääntyä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 69
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu esityksensä toimeentulotuen hyväksyttävien asumismenojen kiristämisestä ja tuo viivytyksettä eduskunnan käsiteltäväksi tätä koskevat säädösmuutokset.
20. Työttömyysturva
Hallitus on heikentämässä rajusti etenkin ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Tämä tehdään tilanteessa, jossa työttömyys uhkaa suhdanteen takia kasvaa voimakkaasti esimerkiksi rakennusalalla. Kasvava joukko ihmisiä jää työmarkkinatuen ja toimeentulotuen varaan, ja erityisesti lapsikorotuksen poistaminen vaarantaa työttömäksi jäävien lapsiperheiden toimeentulon. Hallitus ei myöskään saavuta ansioturvaleikkauksilla väitettyjä säästöjä, koska ne kohdistuvat suurilta osin Työllisyysrahastolle ja valuvat työttömyysvakuutusmaksujen alentamiseen. Lapsikorotuksien poisto lisää merkittävästi lapsiperheköyhyyttä, ja monien lapsiperheiden kohdalla yhteenlasketut etuusleikkaukset nousevat satoihin euroihin kuukaudessa.
Sovitellun päivärahan 300 euron suojaosan poisto tarkoittaa sitä, ettei työttömien kannata nykyisellä tavalla ottaa lyhytkestoista tai osa-aikaista työtä vastaan, ja siten työn tekemisen kannusteet heikkenevät. VATT:n tutkimuksen mukaan työttömyysturvan ja asumistuen suojaosa on lisännyt osa-aikaisen työn määrää ilman, että kokoaikatyö olisi vähentynyt. Vastaavasti työn tekemisen kokonaismäärän voidaan olettaa vähenevän suojaosien poiston myötä, vaikka hallitus perustelee esitystään työllisyyden lisäämisellä. Esitys syrjii osatyökykyisiä ja poistaa periaatteen, että pienikin määrä työtä on parempi kuin ei yhtään tuntia. Vasemmistoliitto esittää työttömyysturvan suojaosan korottamista 500 euroon, jotta lyhytkestoisen ja osa-aikatyön kannusteita ja pätkätyöntekijöiden toimeentuloa voidaan parantaa.
Hallituksen mekaanisten leikkauksien sijasta työttömyysturvaa tulisi kehittää rakenteellisesti etenkin yrittäjien ja itsensätyöllistäjien toimeentulon vahvistamiseksi. Perusturvaetuuksia tulee yhtenäistää kohti perustuloa ilman etuuksien tason heikentämistä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 70
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu esityksensä työttömyysturvan leikkaamisesta ja tuo viipymättä eduskunnan käsiteltäväksi tämän edellyttämät säädösmuutokset.
Vastalauseen lausumaehdotus 71
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsittelyyn esityksen, jossa työttömyysturvan suojaosa korotetaan 500 euroon kuukaudessa.
Vastalauseen lausumaehdotus 72
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee yrittäjille pysyvän oikeuden työmarkkinatukeen korona-ajan poikkeuslain mukaisesti.
Vastalauseen lausumaehdotus 73
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsittelyyn esityksen yhdistelmävakuutuksesta, joka turvaa palkka- ja yrittäjätuloja saavien henkilöiden toimeentuloa työttömyyden varalta kohtuullisella vakuutusmaksutasolla.
30. Sairausvakuutus
60. Valtion osuus sairausvakuutuslaista johtuvista menoista (arviomääräraha)
Orpon hallitus korottaa yksityisen hoidon Kela-korvauksia. Hoitojonojen purkamiseksi lisärahoitusta tulisi suunnata hyvinvointialueille, eikä yksityisille terveysyrityksille ja niiden pääosin hyvätuloisille asiakkaille. Kela-korvauksen noston jälkeenkin potilaalle maksettavaksi jäävä summa yksityisissä palveluissa on niin iso, ettei se mahdollista palvelujen käyttöä pienituloisille. Muutos myös osaltaan pahentaa julkisen sektorin työvoimapulaa, eikä se tue hoidon jatkuvuutta ja vaikuttavuutta. Hallitus sen sijaan vaikeuttaa monen ihmisen tosiasiallisia mahdollisuuksia saada tarvitsemaansa hoitoa esimerkiksi perumalla kiireettömän hoidon lakisääteisen hoitotakuun lyhentämisen sekä korottamalla sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja ja lääkkeiden omavastuuta.
Hallitus on lisäämässä sairastamisen kustannuksia korottamalla lääkekulujen vuosiomavastuuta eli niin sanottua lääkekattoa 592 eurosta 627 euroon. Edellinen hallitus jäädytti lääkekaton vuodelle 2023 osana elinkustannuksien nousuun vastaavaa toimenpidekokonaisuutta, ja tätä toimea tulisi edelleen jatkaa arjen kustannuksien kohtuullistamiseksi.
Hallitus on leikkaamassa 11 miljoonaa euroa nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismäärästä, joka tarkoittaa yli 100 euron kuukausittaista leikkausta heikossa asemassa olevan kohderyhmän toimeentuloon. Leikkaukset ovat monella tavalla järjettömiä, sillä ne jopa hallituksen oman esityksen mukaan ovat omiaan heikentämään kuntoutukseen sitoutumista ja lisäämään työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä, mikä heikentää työllisyyttä ja lisää syrjäytymistä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 74
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu esityksensä nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan leikkaamisesta ja tuo viivytyksettä eduskunnan käsiteltäväksi tämän edellyttämät säädösmuutokset.
Vastalauseen lausumaehdotus 75
Eduskunta edellyttää, että hallitus jatkaa lääkekaton jäädyttämistä vuodelle 2024.
Vastalauseen lausumaehdotus 76
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo viivyttelemättä eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, joka peruu yksityisen hoidon Kela-korvauksien korotuksen ja uudelleenkohdentaa säästyvät rahat hyvinvointialueiden rahoitukseen.
40. Eläkkeet
60. Valtion osuus kansaneläkelaista ja eräistä muista laeista johtuvista menoista (arviomääräraha)
Hallitus iskee vastoin lupauksiaan myös pienituloisten eläkeläisten toimeentuloon ulottamalla indeksijäädytykset eläkkeensaajien asumistukeen. Eläkkeensaajien asumistukeen tulisi tehdä täysimääräinen korotus ja lisäksi eläkkeensaajien asumistukeen tulisi ulottaa yleistä asumistukea vastaava suojaosa, jotta työn vastaanottamista helpotettaisiin niille eläkeläisille, jotka ovat halukkaita jatkamaan työuraansa.
Työn tekemisen kannusteita tulisi parantaa myös ottamalla käyttöön viime kaudella pitkälle valmisteltu työkyvyttömyyseläkkeen ja osatyökyvyttömyyseläkkeen lineaarinen malli.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 77
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsittelyyn esityksen, jolla eläkkeensaajan asumistukeen tuodaan yleistä asumistukea vastaava suojaosa.
Vastalauseen lausumaehdotus 78
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsittelyyn esityksen työkyvyttömyys-eläkkeen lineaarisesta mallista.
60. Sosiaali- ja terveydenhuollon tukeminen
52. Valtion rahoitus turvakotitoiminnan menoihin (siirtomääräraha 2 v)
Naisiin kohdistuva väkivalta ja lähisuhdeväkivalta ovat sitkeitä kotimaisia ihmisoikeusongelmia. Turvakotipaikkojen määrää on tasaisesti nostettu, mutta määrä on yhä riittämätön suhteessa kasvavaan tarpeeseen. Turvakotien rahoitusta on määrätietoisesti kasvatettava turvakotipaikkojen määrän ja saavutettavuuden lisäämiseksi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 33.60.52 lisätään 6 000 000 euroa turvakotitoiminnan menoihin.
63. Valtionavustus sosiaalialan osaamiskeskusten toimintaan (kiinteä määräraha)
Sosiaalialan osaamiskeskuksilla on keskeinen rooli sosiaalipalveluiden tutkimusperusteisessa kehittämisessä. Sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumiseksi ja sosiaalipalveluiden laadun parantamiseksi niille on turvattava muutostilanteessa riittävät resurssit.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 33.60.63 lisätään 1 500 000 euroa sosiaalialan osaamiskeskusten toimintaan.
80. Maatalousyrittäjien ja turkistuottajien lomitustoiminta
50. Valtion korvaus maatalousyrittäjien ja turkistuottajien lomituspalvelujen hallintomenoihin (siirtomääräraha 2 v)
Katsomme, että turkistuotanto tulee ajaa hallitusti ja oikeudenmukaisesti alas niin, että alan toimijoita tuetaan siirtymässä uusiin töihin ja elinkeinoihin. Emme pidä perusteltuna, että hiipuvan alan yrittäjiä kannustetaan keinotekoisesti turkistuotannon jatkamiseen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentilta 33.80.50 vähennetään 20 000 euroa turkistuottajien jaksamista tukevan hankkeen rahoituksesta.
Pääluokka 35
YMPÄRISTÖMINISTERIÖN HALLINNONALA
01. Ympäristöhallinnon toimintamenot
65. Avustukset järjestöille ja ympäristönhoitoon (siirtomääräraha 3 v)
Valtakunnallisten ympäristöjärjestöjen tekemä työ on erittäin tärkeää ympäristönsuojelun, kansalaisyhteiskunnan tukemisen ja ympäristökasvatuksen näkökulmasta. Ympäristöjärjestöt ovat merkittäviä asiantuntijaorganisaatioita, joiden osaamista hyödynnetään laajasti. Työ on luonteeltaan myös kansainvälistä.
Tämän lisäksi asumisalan järjestöjen neuvontatyö on yhä tärkeämpää, kun Orpon hallitus leikkaa julkisrahoitteisesta asumisneuvonnasta.
Vapaaehtoisten henkilöiden työpanoksen hyödyntäminen on erinomainen tapa lisätä suomalaisten ympäristötietoisuutta ja tehdä konkreettisia ympäristönsuojelutoimenpiteitä. Työ on tärkeää riippumatta siitä, hoidetaanko yleisen ympäristöedun valvonta asianmukaisesti virkatyönä. Ympäristöjärjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen ja kehittäminen on tärkeä yhteiskunnallinen tavoite.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 35.01.65 lisätään 850 000 euroa avustuksiin ympäristöjärjestöille.
10. Ympäristön- ja luonnonsuojelu
21. Eräät luonnonsuojelun menot (siirtomääräraha 3 v)
Luontokadon pysäyttäminen on välttämätöntä paitsi luonnon itsensä myös ihmiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Ekosysteemit kannattelevat ravintoketjuja, joista myös ihminen on riippuvainen.
Suomi on sitoutunut luontokadon pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä. Sama sitoumus on tehty myös vuoteen 2010 ja 2020 mennessä sekä kansainvälisellä että EU-tasolla. On selvää, ettei luontokato pysähdy ilman massiivista suojellun maa- ja vesialan lisäämistä. Suojelun onnistuminen edellyttää sekä valtio-omisteisten alojen siirtämistä suojeluun että yksityisellä maalla toteutettavaa vastikkeellista suojelua esimerkiksi Metso- ja Helmi-ohjelmien puitteissa. Parasta tieteellistä tietoa edustava Luontopaneeli on esittänyt, että luonnonsuojelun rahoitus on nostettava 0,5—1 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tämä tarkoittaa mittavaa lisäystä nykyiseen tasoon.
Tärkein syy lajikatoon on se, että elinympäristöjä hävitetään teollisen toiminnan tieltä. Eliölajeilla ei ole enää tilaa olla olemassa. Helmi-ohjelma vastaa tähän lajikadon juurisyyhyn. Helmi-elin-ympäristöohjelman toimeenpanoon sekä yksityisten luonnonsuojelualueiden ja muiden luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden alueiden inventointiin, merkintään ja hoitoon ja hoidon tukemiseen tarvitaan määrärahatason korotus.
Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metson tavoitteena on parantaa suojelualueverkostoa ja kehittää talousmetsien luonnonhoitoa. Metsäisten elinympäristöjen ja metsälajien taantuminen pitäisi pysähtyä vuoteen 2025 mennessä. Vapaaehtoiseen suojeluun perustuvan ohjelman konkreettisena tavoitteena on suojella pysyvästi noin 96 000 hehtaaria ja saada määräaikaisen suojelun sekä luonnonhoitohankkeiden piiriin 82 000 hehtaaria.
Metso-ohjelma on onnistunut hyvin. Vapaaehtoisuuteen perustuva ohjelma on parantanut luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä ja lisännyt metsä- ja ympäristöalan toimijoiden välistä yhteistyötä. Metson keinot ovat tehokkaita ja kustannusvaikuttavia. Ohjelman rahoitus ei kuitenkaan ole tarpeita vastaavalla tasolla.
Metsien rooli luonnon monimuotoisuuden kannalta on aivan keskeinen. Tällä hetkellä Suomessa on 2 200 uhanalaista lajia, joista metsissä asuu yli kolmasosa. Vuosituhannen vaihteessa uhanalaisia lajeja oli 1 500. Metsien, ja etenkin vanhojen metsien, suojelu on tehokkain tapa hidastaa luonnon monimuotoisuuden hupenemista. Lisäksi lajikirjoa on lisättävä myös talousmetsissä, esimerkiksi lahopuun määrää kasvattamalla.
Tavoite lajikadon pysäyttämisestä on vielä kaukana, ja erityisen huono tilanne on Etelä-Suomessa, jossa maakunnasta riippuen vain 2—8 prosenttia metsistä on suojeltu.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 35.10.21 lisätään 45 000 000 euroa luonnonsuojelun ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
23. Itämeren ja vesien suojelun edistäminen (siirtomääräraha 3 v)
Vesien hyvän tilan saavuttaminen on vielä kaukana, eikä sitä tulla saavuttamaan nykytoimilla. Myös vesien suojelu tarvitsee lisää rahoitusta eikä leikkauksia Orpon hallituksen ensimmäisen budjetin tapaan. Nousu-ohjelma, Saaristomeri-ohjelma sekä Vesiensuojelun tehostamisohjelma tarvitsevat rahoituksensa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 35.10.23 lisätään 10 000 000 euroa vesistön suojeluun.
31. Avustukset kuntien ilmastosuunnitelmiin (siirtomääräraha 3 v)
Ilmaston kuumenemisen hillintä tapahtuu sekä kansainvälisellä, EU-tasolla, kansallisella että paikallisella tasolla. Kunnilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Kuntien velvoite ilmastosuunnitelmien laadintaan säilytetään ilmastolaissa, ja kunnille osoitetaan tästä aiheutuviin tehtäviin 2,6 miljoonan euron rahoitus.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että talousarvioesitykseen palautetaan momentti 35.10.31 ja että momentille lisätään 2 600 000 euroa kuntien ilmastosuunnitelmiin.
63. Luonnonsuojelualueiden hankinta- ja korvausmenot (siirtomääräraha 3 v)
Hankkimalla maata valtiolle luonnonsuojelutarkoituksiin sekä korvausmenettelyllä turvataan luonnon monimuotoisuudelle tärkeitä alueita. Luonnonsuojelun hankinta- ja korvausmenojen määrärahat ovat kuitenkin riittämättömät tarpeisiin nähden.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 35.10.63 lisätään 45 000 000 euroa luonnonsuojelualueiden hoitoon ja hankintaan.
20. Yhdyskunnat, rakentaminen ja asuminen
Rakennusala on syvässä ahdingossa. Korkotason nousu on luonut epävarmuutta asuntomarkkinoille ja rakennusteollisuuteen ja johtanut rakentamisen jyrkkään hiipumiseen, mikä lisää myös alan työttömyyttä ja lomautuksia. Esimerkiksi vuoden 2023 heinä-syyskuussa myönnettyjen rakennuslupien määrä oli vain puolet vuodentakaisesta. Nykymenolla kasvukeskuksissa törmätään pian asuntopulaan, ja korjausvelka kasvaa entisestään.
Rakennusala tarvitsee valtiolta suhdannepoliittisia tukitoimia. Taantumassa rakentamisen hinta alenee, mikä tekee valtion tukemasta asunto- ja korjausrakentamisesta myös kustannustehokasta. Valtion tuki ylläpitää rakennusalan työllisyyttä ja torjuu konkursseja.
Orpon hallituksen päättämä sosiaalisen asuntotuotannon ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn avustusten alasajo pahentaa rakennusalan suhdannetilannetta, lisää työttömyyttä, vähentää kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen saatavuutta ja nostaa yleistä vuokratasoa.
Hallituksen päätöksen mukaan uusien asumisoikeusasuntojen rakentamiseen ei anneta enää yhtään lisää korkotukivaltuuksia. Lisäksi muun muassa avustukset asuinyhteisöiden ja rakennusten energiatehokkuusparannuksiin, matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymiseen, asuintalojen sähköautojen latausinfrastruktuuriin ja työpaikkojen latauspisteisiin lakkautetaan kokonaan vuoden 2024 alussa. Useita muita korjausavustuksia leikataan.
Vasemmiston vaihtoehdossa julkisrahoitteista uudis- ja korjausrakentamista ei ajeta alas, vaan sitä lisätään. On järkevää käynnistää esimerkiksi sosiaalisen asuntotuotannon hankkeita nyt, kun asuntorakentaminen muuten on alamaissa. Sama pätee monenlaisiin remontteihin. Esimerkiksi asuintoyhteisöiden energia-avustus ja kotitalouksien lämmitystaparemonttien avustus ovat olleet suosittuja tukia, jotka ovat vauhdittaneet siirtymää kohti hiilineutraaliutta ja auttanut kotitalouksia pienentämään energiakustannuksiaan. Näitä tulee jatkaa.
Lisäksi esitämme mittavaa kertaluonteista investointitukipakettia rakennusalan tukemiseksi. Asuinyhteisöille suunnattu suhdanneavustus vauhdittaa tarpeellisia uudis- ja korjausrakennushankkeita ja elvyttää merkittävästi alan kysyntää.
Esittämämme kuntien ja hyvinvointialueiden rakentamisen tukipaketti kannustaa toteuttamaan tarpeelliset ja joissain tapauksissa hyvin pitkään lykätyt rakennushankkeet nyt. Tukien avulla voidaan esimerkiksi korjata homekouluja ja muita sisäilmaongelmista kärsiviä kiinteistöjä, toteuttaa energiatehokkuus- ja lämmitystaparemontteja ja käynnistää muita tärkeitä korjaus- ja uudisrakennushankkeita.
Hallitus esittää nuorten ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaudesta luopumista ja yleisten varainsiirtoverokantojen alentamista. Muutosten yhteisvaikutus on noin 70 miljoonaa euroa valtiontaloutta pysyvästi heikentävä, eikä niillä ole vastaavia yhteiskunnallisia hyötyjä. Taloudellinen hyöty painottuu ylimpiin tuloluokkiin. Nuorten ensiasunnon ostaminen vaikeutuu. Me perumme nämä muutokset.
Rakennusalan suhdannetilanne on erittäin haastava. Vasemmistoliito tukee voimakkaasti pahassa ahdingossa olevan rakennusalan yrityksiä ja työpaikkoja, joita hallituksen ohjelma ajaa alas keskellä alan historiallista suhdannekuoppaa. Me ehkäisemme konkursseja, työttömyyttä ja työttömyyden pitkittymistä, millä on paljon tätä suhdannetaantumaa pidemmälle kantava vaikutus.
Rakennusalan pakettimme on yhteensä noin 450 miljoonaa euroa. Tästä noin puolet on puhtaasti suhdanneluontoista ja väliaikaista investointitukea, jollainen osoittautui erittäin onnistuneeksi esimerkiksi finanssikriisin aikaan vuosina 2009—2010. Esittämiemme valtion investointitukien vipuvaikutuksella liikkeelle saadaan vähintään 2—3 miljardin euron edestä hankkeita. Esimerkiksi Rakennusteollisuus RT:n mukaan miljardin euron investointi asuntorakentamiseen tarkoittaa noin 14 000 henkilötyövuotta. Näin ollen vasemmistoliiton tukipaketin kokonaisvaikutus olisi lyhyellä aikavälillä konservatiivisestikin arvioiden 30 000 henkilötyövuotta. Lisäksi myönteiset pitkän ajan vaikutukset ovat merkittäviä.
Vasemmistoliiton vaihtoehdossa
Valtion asuntorahaston leikkaus perutaan ja ARA:n valtuuksia kasvatetaan 175 miljoonalla eurolla. Tähän sisältyvät mm. energia-avustus, ARA:n käynnistysavustus, kunnallistekniikka-avustus, MAL-sopimuksiin liittyvä avustus, erityisryhmien investointiavustus ja hissi- ja esteettömyysavustus.
Otetaan käyttöön väliaikainen rakennusalan suhdanneavustus ja varataan siihen 100 miljoonaa euroa. Asuinyhteisöt voivat käyttää avustusta uudis- ja korjausrakentamiseen.
Kuntia ja hyvinvointialueita kannustetaan toteuttamaan tarpeelliset ja joissain tapauksissa hyvin pitkään lykätyt rakennushankkeet nyt erillisellä tukipaketilla, jossa valtio maksaa osan kustannuksista. Varataan tähän 100 miljoonaa euroa.
Asuinrakennusten öljy- ja kaasulämmityksen luopumistukea jatketaan ja siihen varataan 45 miljoonaa euroa.
Seurantalojen korjausavustusta kasvatetaan 2 miljoonalla eurolla.
Liikuntapaikkarakentamisen määrärahoja lisätään 10 miljoonalla eurolla.
Sähköisen liikenteen latausinfrastruktuurin kehittymistä asuintaloissa tuetaan 20 miljoonallla eurolla.
Asumisneuvonnan rahoitusta kasvatetaan 3 miljoonalla eurolla asumisen turvaamiseksi sekä häätöjen ja asumisen ehkäisemiseksi.
31. Asumisneuvonnan kehittäminen ja laajentaminen (siirtomääräraha 3 v)
Suomi tavoittelee asunnottomuuden poistamista vuoteen 2027 mennessä. Tämä ei tapahdu ilman toimenpiteitä. Asumisneuvonnan rahoituksen leikkaamalla Orpon hallitus pahentaa asunnottomuutta kokevien ja asunnottomuuden partaalla olevien ihmisten tilannetta. Asumisneuvonnan rahoitusta tulee kasvattaa asumisen turvaamiseksi sekä häätöjen ja asumisen ehkäisemiseksi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 35.20.31 lisätään 3 000 000 euroa asumisneuvonnan kehittämiseen ja laajentamiseen.
52. Avustukset asuinrakennusten sähköisen liikenteen infrastruktuurin edistämiseen (siirtomääräraha 3 v)
Kotimaan liikenne on yksi Suomen merkittävimmistä päästösektoreista, ja liikenteelle on asetettu omat päästövähennystavoitteet Suomen ilmastolain tavoitteiden ja taakanjakosektorin EU-velvoitteiden saavuttamiseksi: päästöjen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2005 tasoon ja päästöjen poistaminen vuoteen 2045 mennessä.
Liikenne- ja viestintäministeriön tuoreimman arvion mukaan liikenne voi saavuttaa tavoitteensa päästöjen puolittamisesta vain, mikäli viime hallituskaudella hyväksytyn Fossiilittoman liikenteen tiekartan ensimmäisen vaiheen toimenpiteet toteutetaan täysimääräisesti, erilaiset päästövähennyspotentiaalit toteutuvat toivotulla tavalla, EU:n liikenteen päästökauppa toteutuu komission esittämällä tavalla ja jakeluvelvoite nostetaan 34 prosenttiin.
Valitettavasti hallituksen budjettiesitys heikentää entisestään mahdollisuuksiamme saavuttaa liikennesektorin päästötavoitteet. Esimerkiksi polttoaineveron alentaminen, julkisen liikenteen rahoituksen pienentäminen ja asuinkiinteistöjen latausinfratukien lopettaminen vievät kehitystä aivan väärään suuntaan. Vasemmistoliiton vaihtoehdossa näiden rahoitusta kasvatetaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että talousarvioon palautetaan momentti 35.20.52 ja että momentille lisätään 20 000 000 euroa sähköisen liikenteen latausinfrastruktuurin kehittämiseen asuintaloissa.
56. Avustukset asuinrakennusten öljy- ja kaasulämmityksestä luopumiseksi (siirtomääräraha 3 v)
Öljylämmityksestä luopumisen avustus on ilmastovuosikertomuksen (2023) mukaan edistänyt lämmitysjärjestelmän vaihtamista huomattavasti. Vuoden 2023 kesäkuun loppuun mennessä myönteisen avustuspäätöksen oli saanut 24 101 hakijaa. Lisätuelle olisi kuitenkin edelleen tarvetta ja kysyntää.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että talousarvioon palautetaan momentti 35.20.56 ja että momentille lisätään 45 000 000 euroa asuinrakennusten öljy- ja kaasulämmityksen luopumistukeen.
60. Siirto Valtion asuntorahastoon
Valtion asuntorahasto on toiminut valtion asuntopolitiikan instrumenttina vuodesta 1990 lähtien. Rahastosta maksetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen myöntämät tuet ja avustukset. Nämä sisältävät muun muassa korkotukilainojen korkotuet, korjausavustukset, energia-avustukset, käynnistysavustukset ja erityisryhmien investointiavustukset. Nämä kaikki ovat valtion asuntopolitiikan toteuttamista ja edistävät perustuslaillista julkisen vallan tehtävää edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea omatoimisen asumisen järjestämistä. Vuonna 2022 tukia ja avustuksia myönnettiin 236 miljoonalla eurolla.
Valtion tukemaa asuntotuotantoa tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa enemmän, kun hallituksen sosiaaliturvaheikennykset astuvat voimaan ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarve kasvaa. ARA-tuotannolla on myös merkittävä rooli segregaatiokehityksen ehkäisyssä erityisesti suurissa kaupungeissa: esimerkiksi Helsingissä kohtuuhintaisten kotien väheneminen yhdistettynä mittaviin sosiaaliturvaleikkauksiin tulee vaikeuttamaan ihmisten arjen lisäksi työvoiman saatavuutta, eli vaikutus on henkilökohtaisen ulottuvuuden lisäksi elinkeinopoliittinen. Lisäksi valtion tukema asuntotuotanto on ollut tärkeä suhdannepoliittinen työkalu: rakennusalan sakatessa valtio on voinut laittaa liikkeelle ARA-tuotantoa, millä on taloutta elvyttävä vaikutus.
Orpon hallitus leikkaa tukien myöntövaltuuksista 175 miljoonaa euroa. Valtion asuntorahaston tuista leikkaaminen tulee vaikuttamaan kielteisesti kohtuuhintaisten asuntojen saatavuuteen, mikä on erityisen ongelmallista suhteessa elinkustannusten nousuun ja hallituksen omaan tavoitteeseen pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisesta. Katsomme, että tukivaltuuksiin kohdistuvat leikkaukset tulee perua.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentin 35.20.60 päätösosaa muutetaan siten, että vuonna 2024 Valtion asuntorahaston varoista saa myöntää avustuksista erityisryhmien asunto-olojen parantamiseksi annetun lain (1281/2004) mukaisia avustuksia yhteensä enintään 155 000 000 euroa ja määräaikaisia käynnistysavustuksia yhteensä enintään 80 000 000 euroa ja että hyväksytään seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 79
Eduskunta edellyttää, että hallitus kasvattaa sosiaalista asuntotuotantoa kasvavaan tarpeeseen vastatakseen.
Vastalauseen lausumaehdotus 80
Eduskunta edellyttää, että hallitus turvaa Valtion asuntorahaston (VAR) toimintaedellytykset ja kehittää VARin tulonhankintaa edellisellä hallituskaudella linjatun Asuntopoliittisen kehittämisohjelman mukaisesti.
Vastalauseen lausumaehdotus 81
Eduskunta edellyttää, että hallitus käynnistää välittömästi rakennusalan suhdanneluonteisen elvytyspaketin, jolla torjutaan konkursseja ja työttömyyttä ja vauhditetaan tarpeellisia korjaus-, energiaremontti- ja uudisrakentamisinvestointeja.
TULOARVIOT
Osasto 11
VEROT JA VERONLUONTEISET TULOT
Verotuksen tehtävä on turvata hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus, tasata varallisuus- ja tuloeroja ja ohjata käyttäytymistä pois haitallisista ja kestämättömistä toimintatavoista. Peruslähtökohta on, että veroa tulee maksaa maksukyvyn mukaan.
Valtiontalous tai julkinen talous kokonaisuutena eivät kokoomuksen ja perussuomalaisten johtaman oikeistohallituksen kaudella vahvistu valtavista leikkauksista huolimatta — toisin kuin hallituspuolueet ennen vaaleja lupasivat. Päinvastoin alijäämä kasvaa vuodesta 2024 alkaen ja on hallituskauden lopussa suurempi kuin hallituksen aloittaessa. Julkinen velkasuhde kasvaa läpi hallituskauden. Keskeinen syy tähän on hallituksen veropolitiikka, joka sekä kasvattaa eriarvoisuutta että laiminlyö julkistalouden tulojen kehittämisen.
Valtiovarainministeriön arvion mukaan konaisveroaste — eli verotulojen suhde bruttokansantuotteeseen — laskee merkittävästi läpi hallituskauden jo vuodesta 2024 alkaen. Mikäli veroaste olisi vuonna 2027 vuoden 2022 tasolla, tarkoittaisi tämä julkiselle sektorille 9—10 miljardia euroa enemmän verotuloja kyseisenä vuonna, mikä kattaisi lähes koko arvioidun alijäämän. Vuoden 2023 veroasteella julkinen talous olisi lähes 6 miljardia vahvempi 2027. Jo vuonna 2024 julkistalous on yli 2,5 miljardia heikompi kuin mikäli veroaste säilyisi vuoden 2023 tasolla. Jos veroaste olisi vuonna 2024 vuoden 2022 tasolla, olisi julkistalous 6 miljardia vahvempi.
On selvää, että veroastetta ei voi päästää näin rajuun laskuun, mikäli haluamme pitää Suomen hyvinvointivaltiona ja parantaa julkisen talouden tasapainoa. Ikääntyvästä väestöstä huolehtiminen sekä yhteiskunnan ekologisen jälleenrakennuksen edellyttämät mittavat investoinnit tarkoittavat, että verotusta ei kokonaisuutena ole mahdollista keventää.
Vasemmistoliiton vaihtoehdossa veropolitiikka on keskeinen väline julkisen talouden vahvistamiseen, tulo- ja varallisuuserojen tasoittamiseen sekä kestävän ja oikeudenmukaisen rakennemuutoksen vauhdittamiseen.
Myös veronkiertoon, aggressiiviseen verovälttelyyn ja harmaaseen talouteen on puututtava. Kansainvälisesti arvioidaan, että veroparatiisien hyödyntäminen pienentää yritysverokertymää noin 10 prosentilla, vaikka viimeisen vuosikymmenen aikana onkin saavutettu huomattavaa edistystä, kun eri puolilla maailmaa on tehty veropohjaa vahvistavia toimia. Viranomaisen välinen automaattinen tiedonvaihto ja muut uudistukset ovat vähentäneet varakkaiden yksityishenkilöiden veronkiertoa ja verovälttelyä merkittävästi. Lisää uudistuksia kuitenkin tarvitaan.
Myös Suomen veropohja on nykyään monin osin vahvempi kuin vielä joitakin vuosia sitten, mutta siinä on edelleen keskeisiä aukkoja. Orpon hallituksen päätös kasvattaa suurituloisia suosivaa, läpinäkyvyyttä vähentävää ja verotuloja pienentävää osakesäästötiliä on yksi askel väärään suuntaan.
01. Tulon ja varallisuuden perusteella kannettavat verot
01. Ansio- ja pääomatuloverot
Suomen verojärjestelmän progressiivisuudesta puhutaan paljon, mutta verotuksen tuloeroja tasaava vaikutus on heikentynyt pitkän aikaa. Suuri osa veroista on muita kuin tuloista tai varallisuudesta maksettavia progressiivisia veroja. Myöskään tuloverotuksemme ei ole kokonaisuudessaan progressiivista, sillä maksettujen kokonaisverojen osuus tuloista itse asiassa laskee kaikista suurituloisimpien kohdalla. Kevyen pääomatuloverotuksemme vuoksi suurituloisten veroaste ylipäänsä vaihtelee hyvin paljon tulojen lähteen ja koostumuksen mukaan.
Vasemmistoliitto katsoo, että kaikkia tuloja tulisi kohdella verotuksellisesti samankaltaisesti. Ensimmäisenä askeleena kohti yhdistettyä ansio- ja pääomatulojen veroasteikkoa tulee pääomaverotuksen progressiota kiristää ja listaamattomien yhtiöiden epäoikeudenmukaista ja kansantaloudellisesti tehotonta verotukea leikata.
Vasemmistoliiton vaihtoehdossa sosiaalivakuutusmaksuja muutetaan palkansaajien ostovoiman vahvistamiseksi (ns. kiky-muutosten peruminen). Tuloveroasteikkoa kiristetään sosiaalivakuutusmaksumuutosten vastapainoksi, mutta kuitenkin niin, että enemmistölle palkansaajista jää enemmän käteen kuin hallituksen esityksessä. Vasemmistoliiton vaihtoehdossa pieni- ja keskituloisten palkansaajien ostovoima vahvistuu.
Suurituloisten maksaman niin sanotun solidaarisuusveron kevennys perutaan.
Työtulovähennyksen kasvatus perutaan osana tuloverokokonaisuutta muuten, mutta yli 65-vuotiaiden osalta se toteutetaan hallituksen esityksen mukaisesti eläköityneiden työnteon kannustamiseksi.
Pienituloisille kohdistuva perusvähennyksen korotus toteutetaan hallituksen esityksen mukaisesti.
Hallitus kasvattaa työssäkäynnin kustannuksia korottamalla työmatkavähennyksen omavastuuta. Vaihtoehdossamme työmatkakuluvähennyksen omavastuu säilytetään 750 eurossa per kuukausi.
Taloudellisesti tehottomasta ja suurituloisia eniten hyödyttävästä niin sanotusta verotuksen yrittäjävähennyksestä luovutaan. Lisäksi mallissamme listaamattomien yritysten omistajien osinkoverotukea kohtuullistetaan.
Kotitalousvähennystä uudistetaan siten, että se vastaa vuonna 2020 käytössä ollutta järjestelmää, mutta vähennyksen voi saada hallituksen esityksen mukaisesti myös fysioterapiasta ja toimintaterapiasta. Lisäksi kotitalousvähennystä täydentämään tulee valmistella järjestelmä, joka antaa vastaavan hyödyn niille, joiden taloudellinen tilanne ei mahdollista verovähennyksen käyttöä. Kotitalousvähennyksen laajempia muutostarpeita on arvioitava tutkimuspohjaisesti suhteessa vähennyksellä saavutettaviin hyötyihin ja menetettäviin verotuloihin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 82
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen tuloveroasteikon muuttamisesta vasemmistoliiton mallin mukaisesti siten, että hallituksen tekemät suurituloisimpia suosivat veronkevennykset perutaan ja niin sanottu solidaarisuusvero säilytetään.
Vastalauseen lausumaehdotus 83
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin niin sanotusta kilpailukykysopimuksesta aiheutuvien sosiaalivakuutusmuutosten perumiseksi palkansaajien ostovoiman vahvistamiseksi.
Vastalauseen lausumaehdotus 84
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo välittömästi eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jolla tuloverolain 33 b §:ssä määritelty verovapaiden osinkojen raja (ns. normaalituottoraja) laskettaisiin kahdeksasta kolmeen prosenttiin ja tämän vuosituottorajan alittavasta tulosta 40 prosenttia on veronalaista pääomatuloa.
Vastalauseen lausumaehdotus 85
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy valmistelemaan esitystä pääomaverotuksen progression tuntuvaksi korottamiseksi siten, että lopullisena tavoitteena on pääomatulojen yhdenmukainen verokohtelu muiden tulojen kanssa.
Vastalauseen lausumaehdotus 86
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu verotuksen niin sanotun yrittäjävähennyksen, jonka hyödyt menevät suhteettomasti suurituloisimmille, ja tuo eduskunnan käsiteltäväksi toimenpiteitä pieni- ja keskituloisten elinkeinonharjoittajien aseman parantamiseksi.
Vastalauseen lausumaehdotus 87
Eduskunta edellyttää, että hallitus uudistaa kotitalousvähennystä siten, että se vastaa muilta osin vuonna 2020 käytössä ollutta järjestelmää, mutta vähennyksen voi saada hallituksen esityksen mukaisesti myös fysioterapiasta ja toimintaterapiasta.
Vastalauseen lausumaehdotus 88
Eduskunta edellyttää, että hallitus selvittää kotitalousvähennyksen laajempia uudistustarpeita ja tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen uudenlaisesta kotitaloustuesta, joka antaa kotitalousvähennystä vastaavan hyödyn myös niille, joiden taloudellinen tilanne ei mahdollista verovähennyksen käyttöä.
Vastalauseen lausumaehdotus 89
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo työssäkäynnin kannattavuuden varmistamiseksi eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jossa työmatkakuluvähennyksen omavastuu lasketaan 750 euroon, kuten vuonna 2023.
Vastalauseen lausumaehdotus 90
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, joka peruu osakesäästötilin enimmäistalletuksen määrän kasvattamisen 100 000 euroon.
Vastalauseen lausumaehdotus 91
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi verouudistuksen, jolla poistetaan mahdollisuus verojen lykkäämiseen ja verovälttelyyn vakuutuskuorten, kapitalisaatiosopimusten ja muiden vastaavien järjestelyiden avulla ja kuorijärjestelyiden osinkotuottoja ja luovutusvoittoja voidaan verottaa kuten suoran omistuksen tapauksessa tehtäisiin.
Vastalauseen lausumaehdotus 92
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi vasemmistoliiton mallin mukaisen maltillisen varallisuusveron eli niin sanotun miljonääriveron.
Vastalauseen lausumaehdotus 93
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee yksityishenkilöiden arvonnousuveron, joka estää Suomessa kerrytetystä omaisuudesta kannettavien verojen välttelyn siirtämällä kirjat ulkomaille.
Vastalauseen lausumaehdotus 94
Eduskunta edellyttää, että julkisia verotietoja laajennetaan siten, että tietoihin sisällytetään myös verovapaat osingot, saadut perinnöt ja lahjat sekä erilaisten kuori- ja muiden sijoitusjärjestelyiden piirissä oleva pääoma ja sille kertyvä tuotto.
02. Yhteisövero
Kansainvälisen yritys- ja sijoitustoiminnan veropohjaa tulee vahvistaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 95
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee esityksen yritysten korkovähennysoikeuden rajaamiseksi ja niin sanotun tasevapautuksen poistamiseksi.
Vastalauseen lausumaehdotus 96
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee esityksen, jossa osinkoverosta vapautetuille yhteisölle otetaan käyttöön maltillinen lähdevero. Vero koskee ennen kaikkia ulkomaisia institutionaalisia sijoittajia.
Vastalauseen lausumaehdotus 97
Eduskunta edellyttää, että hallitus uudistaa väliyhteisölainsäädäntöä siten, että etenkin kansainvälisten ns. pöytälaatikkoyhtiöjärjestelyiden avulla tapahtuva verovälttely vaikeutuu. Veroparatiiseissa sijaitsevien tytäryhtiöiden tulot tulee verottaa Suomessa silloin, kun tulojen taustalla ei ole tosiasiallista toimintaa yhtiön sijaintimaassa.
Vastalauseen lausumaehdotus 98
Eduskunta edellyttää, että hallitus käynnistää valmistelun Suomessa tällä hetkellä verovapaiden ulkomaisten kiinteistö- ja muiden rahastojen saattamiseksi Suomessa veronalaisiksi.
04. Perintö- ja lahjavero
Suurten varallisuuksien ja pääomien verotusta tulee vahvistaa. Useimmat verotuksen asiantuntijat pitävät perintöveroa "hyvänä verona", joka edistää talouden tehokasta toimintaa ja yhteiskunnallista tasa-arvoa ja vahvistaa julkistaloutta ilman hyvinvointitappioita. Suomessa lähes kaksi kolmasosaa perinnöistä on verovapaita. Valtaosa perinnöistä ja lahjoista keskittyy jo valmiiksi varakkaille. Kasvavien varallisuuserojen ja julkistalouden merkittävien kestävyyshaasteiden aikana suurten perintöjen ja lahjojen verotusta on perusteltua kiristää.
Vasemmistoliiton vaihtoehdossa perintöveron ehdot palautetaan sen mukaisiksi kuin ne olivat ennen Juha Sipilän hallituksen vuoden 2017 alusta voimaan astuneita varakkaita suosivia kevennyksiä. Samalla käynnistetään laajemman perintö- ja lahjaverouudistuksen valmistelu, jossa muun muassa kiristetään suurten lahjojen ja perintöjen verotusta, annetaan mahdollisuus jatkaa maksuaikaa siihen asti, että omaisuus siirtyy perinnönsaajan haltuun, ja kehitetään perintöjen ja lahjojen arvostamista.
Vasemmisto esittää lisäksi suurista omaisuuksista maksettavan maltillisen varallisuusveron eli niin sanotun miljonääriveron käyttöönottoa. Vero koskisi vain yli miljoonan euron omaisuuksia. Miljoonan euron rajaan ei lasketa mukaan oman asunnon arvoa. Miljonäärivero tasaisi varallisuus- ja tuloeroja, lisäisi verojärjestelmän progressiivisuutta, vahvistaisi julkista taloutta ja parantaisi ymmärrystämme varallisuuden jakautumisesta yhteiskunnassa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 99
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi uudistuksen, jossa suurten perintöjen ja lahjojen verotusta kiristetään ja samalla käynnistetään perintöverotuksen kattavamman uudistuksen valmistelu.
Vastalauseen lausumaehdotus 100
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen verotuksen metsälahjavähennyksestä luopumiseksi.
05. Sähköalan ja fossiilisten polttoaineiden alan väliaikainen voittovero
Yritysten ansaitsemattomien ylituottojen verottaminen on järkevä keino osallistaa yritykset yhteisten asioidemme kulujen kattamiseen oikeudenmukaisella tavalla. Viime vuosina ansaitsemattomia jättivoittoja on nähty etenkin energiasektorilla, mutta ohjauskorkojen nopean nousun myötä esimerkiksi rahoitussektorin yritysten voitot ovat niistä itsestään riippumattomista syistä voimakkaasti kasvaneet viime aikoina.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 101
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen yritysten ylituottoihin kohdistuvasta ns. windfall-verosta, joka koskee kaikkia elinkeinotoiminnan sektoreita.
04. Liikevaihdon perusteella kannettavat verot ja maksut
01. Arvonlisävero
Pakkoyrittäjyys ja työsuhteiden naamiointi yrittäjyydeksi tulee kitkeä työelämästä samalla, kun yrittäjyydestä tehdään nykyistä houkuttelevampi vaihtoehto niille, joilla on siihen aidosti kiinnostusta ja edellytyksiä. Vasemmistoliiton vaihtoehdossa yrittäjien ja itsensätyöllistäjien sosiaaliturvaa vahvistetaan esimerkiksi yhdistelmävakuutuksen käyttöönotolla. Arvonlisäverovelvollisen toiminnan alarajan nostaminen 30 000 euroon nykyisestä 15 000 eurosta vähentää pienyrittäjien hallinnollista rasitetta ja laskee yrittämisen kynnystä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 102
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee eduskunnan käsiteltäväksi esityksen arvonlisäverollisen liiketoiminnan alarajan nostamiseksi 30 000 euroon pienyrittäjien tilanteen helpottamiseksi.
08. Valmisteverot
04. Alkoholijuomavero
Petteri Orpon hallituksen esityksen mukaan väkevien alkoholijuomien ja viinien verotusta kiristetään ja oluen verotusta kevennetään. Emme pidä oluen verotuksen keventämistä perusteltuna kansanterveyden tai valtiontalouden näkökulmasta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 103
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jossa perutaan vuodelle 2024 tehty olutveron kevennys.
07. Energiaverot
Jotta ilmastoa kuumentavat vaaralliset ilmastopäästöt saataisiin laskemaan ja riittävä määrä hiilidioksidia sitoutumaan kasvillisuuteen ja maaperään ajoissa ilmaston hallitsemattoman kuumenemisen pysäyttämiseksi, hiilipäästöjä pitää rajoittaa tehokkailla mekanismeilla.
Verotuksen tulee kuitenkin olla myös sosiaalisesti oikeudenmukaista.
EU:n omalla ilmasto- ja energiapolitiikalla on ollut vaikutuksensa. Päästökauppasektorilla hiilidioksidipäästöt on saatu laskuun, ja se johtuu tehokkaasta ohjausmekanismista: hiilellä on hinta.
Koska fossiilisista polttoaineista peräisin olevilla hiilidioksidipäästöillä on hinta toisin kuin maankäyttösektorilta peräisin olevilla hiilen lähteillä, puupolttoaineiden kilpailukyky on perusteettoman korkealla tasolla fossiilisiin nähden.
Valtiovarainministeriö arvioi vuonna 2024 puupohjaisten polttoaineiden verottomuuden muodostaman verotuen määräksi 480 miljoonaa euroa menetettyinä verotuottoina. Verotuki on laskentatavasta riippuen myös potentiaalisesti huomattavasti suurempi.
Komissio on esittänyt muutosta tilanteeseen energiaverodirektiiviehdotuksessaan. On kuitenkin perusteltua ryhtyä toimeen myös kansallisesti, sillä direktiivi sallii kansallisen liikkumavaran, ja erityisesti Suomessa on syytä tarttua vihdoin maankäyttösektorin päästöihin sellaisin ohjauskeinoin, jotka purevat.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 104
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen niin sanotusta hiiliosingosta, jossa osa fossiilisen energian verojen tuloista palautetaan veronmaksajille oikeudenmukaisesti.
Vastalauseen lausumaehdotus 105
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jolla fossiilisten polttoaineiden valmisteverot kytketään elinkustannusindeksiin ja verotasoja korotetaan vuosittain indeksin mukaisesti.
Vastalauseen lausumaehdotus 106
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jolla vuoden 2024 talousarvion mukaiset liikenteen polttoaineverokevennykset perutaan.
Vastalauseen lausumaehdotus 107
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee eduskunnan käsiteltäväksi esityksen maatalouden energiaveropalautuksen kohtuullistamisesta.
Vastalauseen lausumaehdotus 108
Eduskunta edellyttää, että hallitus poistaa turpeenpolton verotuen asteittain.
Vastalauseen lausumaehdotus 109
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy päättäväisiin toimiin järeän ainespuun energiakäytön ehkäisemiseksi ja valmistelee ja tuo eduskunnan käsiteltäväksi kiinteän biomassan veron.
10. Muut verot
05. Varainsiirtovero
Hallituksen esityksessä varainsiirtoverolakia muutetaan siten, että varainsiirtoveroprosentti kiinteistöjen luovutuksesta alennetaan 4,0:sta 3,0:een sekä asunto-osakeyhtiöiden ja muiden kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden sekä muiden arvopaperien luovutuksista 2,0:sta ja 1,6:sta 1,5:een. Ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapaus poistetaan.
Muutosten arvioidaan alentavan verokertymää 70 miljoonalla eurolla, mikä on noin 10 prosenttia varainsiirtoveron ensi vuodelle arvioidusta tuotosta. Uudistus vaikeuttaa ensiasunnon ostamista. Tämä koskee vaikutusarvion mukaan 28 000 ensiasunnon ostajaa (ikäluokat 18—40). Hallitus vaikeuttaa muillakin toimillaan nuorten tilannetta. Esimerkiksi kohtuuhintaisen asuntotuotannon alasajo, asumistuen leikkaukset ja opintorahan leikkaus iskevät myös heihin. Nuorten edellytykset ostaa asuntoja ovat vanhempia ikäluokkia heikommat muun muassa työelämän epävarmuuksien ja paisuneiden opintolainataakkojen vuoksi. Emme näe perusteltuna, että nuorten mahdollisuutta ensiasunnon ostoon heikennetään nykyisestä.
Uudistuksen taloudelliset hyödyt ovat sitä suurempia, mitä kalliimpia asuntoja ja mitä enemmän niillä käy kauppaa. Kuten hallituksen esitykseen sisältyvästä vaikutusarviosta käy ilmi, hyödyt kasautuvat suomalaisten suurituloisimpaan kymmenykseen. Muita arvopapereita koskeva muutos ei ole fiskaalisessa mielessä merkittävä, mutta se on askel samaan, varakkaita hyödyttävään suuntaan.
Kaikilla veroilla on haittansa. Kuitenkin veroja on kerättävä, jotta yhteiskunnan tärkeät palvelut voidaan järjestää ikääntyvässä maassa. Myös varainsiirtoverolla on ongelmansa, jotka liittyvät erityisesti asuntokaupan dynamiikkaan.
Varainsiirtovero on omaisuusvero. Suomessa omaisuuksia verotetaan yleisesti ottaen varsin kevyesti suhteessa moniin verrokkimaihimme, ja tällä uudistuksella omaisuusverotus jälleen kevenee tilanteessa, jossa varallisuuserot ovat muutenkin kasvaneet Suomessa, julkistalous on selvästi alijäämäinen ja julkiset menopaineet lisääntyvät. Vaikka kyse ei ole fiskaalisesti erittäin suuresta muutoksesta, on suunta väärä. Varallisuuksia verottamalla voidaan myös estää verorasitteen kohdentuminen liikaa tuloverotukseen.
Emme näe perusteltuna vähentää valtion verotuloja, keventää Suomen jo ennestään kevyttä varallisuusverotusta varakkaita suosivalla tavalla ja heikentää nuorten mahdollisuuksia ensiasunnon ostoon.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 110
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, jossa alle 40-vuotiaiden ensiasunnot ovat vapaita varainsiirtoverosta ja varainsiirtoveron tuotto turvataan.
07. Ajoneuvovero
Hallitus aikoo keventää ajoneuvoveron perusveroa 50 miljoonalla eurolla vuonna 2024. Kevennys kohdistuu keski- ja suuripäästöisiin henkilö- ja pakettiautoihin. Uudempien autojen verotus ei esityksessä muuttuisi.
Hallituksen esitys merkitsee autokannan uusiutumisen hidastumista, lisää päästöjä ja on siten ristiriidassa liikenteen päästöjen hillitsemisen kanssa. Suomen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä, ja liikenteellä on keskeinen merkitys myös niin sanotun taakanjakosektorin päästövähennystavoitteen saavuttamisessa.
Julkisen vallan tulee omalla politiikallaan luoda ihmisille mahdollisuuksia keventää oman liikkumisensa hiilijalanjälkeä ja osallistua liikenteen ilmastotalkoisiin. Tämä edellyttää niin päästöttömien tai vähäpäästöisten liikkumismuotojen tukemista kuin liikenteen ilmastohaittojen hinnoittelua. Verotus on tehokkaimpia keinoja liikenteen päästövähennysten vauhdittamiseksi, eikä verotuksen päästöohjausvaikutusta tule heikentää. On äärimmäisen vastuutonta tässä ajassa harjoittaa tietoisesti politiikkaa, joka vaikeuttaa niin kansallisten kuin EU-tason päästövähennystavoitteiden ja -velvoitteiden saavuttamista.
Hallituksen esitys vähentää verotuloja ja heikentää julkista taloutta. Kuten valtiovarainvaliokunta totesi mietinnössään, on ehdotettu veronalennus "valtiontalouden kannalta kallis suhteessa kotitalouksien saamaan keskimääräiseen vähäiseen hyötyyn". Merkittävä osa veronalennuksen hyödyistä kohdistuu suurituloisille kotitalouksille. Autottomuus on huomattavasti yleisempää pienemmissä tuloluokissa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 111
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen, joka tehostaa ajoneuvoveron päästöohjausvaikutusta.
08. Jätevero
Jotta kiertotalouden edellyttämä materiaalien kierto valtavirtaistuisi, on yhä useampaa materiaalivirtaa ohjattava pois jätteeksi lajittelusta ja sitä seuraavasta jätekäsittelystä. Näin luodaan kannustin materiaalien uudelleenkäytölle. Esimerkiksi jäteveron pohjan laajentaminen on tähän hyvä keino.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 112
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi jäteveron veropohjan laajennusesityksen, jossa vero ulotetaan koskemaan nykyistä kattavammin teollisia jätteitä, maa- ja kiviainesta sekä vaarallisia jätteitä.
09. Kaivosmineraalivero
Ekologinen rakennemuutos edellyttää kriittisiä raaka-aineita kuten kaivannaisia. On tärkeää yhteensovittaa raaka-ainetarpeet, ympäristölliset näkökulmat, sosiaalinen hyväksyntä ja alkuperäiskansojen oikeudet. Suomessa tapahtuvasta kaivostoiminnasta on otettava suurempi siivu yhteiseen hyvään uudistamalla kaivostoiminnan verotusta ja rahastoimalla osa verotuotoista Norjan öljyrahaston tapaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 113
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi esityksen kaivosmineraaliveron kiristämisestä, jotta suomalaiset saavat paremman korvauksen kansalaisomaisuutemme hyödyntämisestä.
Osasto 12
SEKALAISET TULOT
35. Ympäristöministeriön hallinnonala
20. Siirto Valtion asuntorahastosta
Valtion asuntorahastosta maksetuilla tuilla on rahoitettu kohtuuhintaista, julkisen palvelun asuntorakentamista. Jotta asuminen ja siihen liittyvä perusoikeus sekä pitkäaikainen tavoite asunnottomuuden poistamisesta voisi jatkossa toteutua Suomessa, on kohtuuhintainen asuminen avainasemassa. Mikäli asuminen ja asuntotuotanto on enenevässä määrin markkinaehtoista ja sijoitus- ja liiketoimintavetoista, hämärtyy julkisen vallan velvollisuus ja poliittinen tavoite kaikkien ihmisten asuttamisesta ja asunnottomuuden poistamisesta.
Asuntorahastosta on maksettu esimerkiksi energia-avustus, ARA:n käynnistysavustus, kunnallistekniikka-avustus, MAL-sopimuksiin liittyvä avustus, erityisryhmien investointiavustus ja hissi- ja esteettömyysavustus. Orpon hallitus leikkaa tukien myöntövaltuuksista 175 miljoonaa euroa. Valtion asuntorahaston tuista leikkaaminen tulee vaikuttamaan kohtuuhintaisten asuntojen saatavuuteen, mikä on erityisen ongelmallista suhteessa elinkustannusten nousuun ja hallituksen omaan tavoitteeseen pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisesta.
Hallitus myös tulouttaa Valtion asuntorahastosta 500 miljoonaa euroa valtion talousarvioon hallitusohjelmaan sisältyvän niin sanotun investointiohjelman rahoittamiseksi. Pidämme sekä tuloutusta että tukivaltuuksien leikkausta lyhytnäköisenä virheenä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentilta 12.35.20 vähennetään 500 000 000 euroa Valtion asuntorahaston toimintaedellytysten turvaamiseksi.