MÄÄRÄRAHAT
Pääluokka 24
ULKOASIAINMINISTERIÖN HALLINNONALA
30. Kansainvälinen kehitysyhteistyö
66. Varsinainen kehitysyhteistyö (siirtomääräraha 3 v)
Suomi on historiansa aikana ollut kokoaan suurempi toimija kehityspolitiikan alueella. Meidän on pyrittävä jatkossakin toimimaan siten, että kansainväliset verkostomme mahdollistavat myös laajenevan yhteistyön eikä uskottavuutemme luotettavana yhteistyökumppanina kärsi. Tämä on tärkeää paitsi kansainvälisen vastuullisuuden myös oman asemamme kannalta. Perustuuhan taloutemme ja työllisyytemme kansainväliseen kauppaan ja yhteistyöhön, joissa Suomella ei ole varaa vetäytyä sisäänpäin. Aktiivisuus kansainvälisissä kysymyksissä edellyttää kuitenkin sitoutumista.
Varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahat ovat tästä huolimatta jäämässä kauas vuoden 2015 tasosta, joka edelsi nykyhallituksen toteuttamia leikkauksia. Tuoreen hallituksen esityksen mukaan varsinaisen kehitysyhteistyön osuus on 535,2 miljoonaa euroa, kun vuonna 2015 taso oli yli 920 miljoonaa. Tämän lisäksi hallitus on myös päättänyt lopettaa päästöhuutokauppatulojen ohjaamisen kehitysyhteistyöhön, mikä vähentää kehitysapuun käytettävien varojen määrää entisestään. Vuonna 2014 päästöhuutokauppatuloja ohjattiin kehitysyhteistyöhön 69 miljoonaa euroa. BKTL:sta Suomen koko kehitysyhteistyön odotetaan ensi vuonna olevan vain noin 0,4 %. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että olemme sitoutuneet nostamaan määrän YK-tavoitteen mukaisesti 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.
Hallituksen esittämät äkkinäiset ja rajut leikkaustoimet johtavat monilla sektoreilla jo tehdyn työn valumiseen hukkaan. Kansainvälinen kehitysyhteistyö perustuu sekä alueellisesti että maailmanlaajuisesti yhteisten käytänteiden noudattamiseen. Meillä täytyy tämän lisäksi olla valmiutta sitoutua esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen agendan sekä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoon, syventyvään yhteistyöhön ja sekä uusien että jo tehtyjen kansainvälisten sopimusten toteuttamiseen.
Ulkoasiainministeriön tuoreen arvion mukaan kansalaisjärjestöjen tekemä kehitysyhteistyö on tuloksellista ja tehokasta. Arvion johtopäätösten mukaan järjestöjen tukeen kohdistuneet leikkaukset olivat virhe ja rahoitusta tulisi lisätä. Leikkaukset ovat paitsi ajaneet järjestöt ahdinkoon, ovat myös ristiriidassa hyvän hallinnon käytännön kanssa äkkinäisen toteutuksen vuoksi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 24.30.66 lisätään 100 000 000 euroa varsinaiseen kehitysyhteistyöhön ja hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 29
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahan korottamiseksi.
90. Ulkoasiainministeriön hallinnonalan muut menot
50. Eräät valtionavut (kiinteä määräraha)
Vuoden 2017 talousarvioesityksessä on muutettu ulkopolitiikan piirissä toimivien kansalaisjärjestöjen tuen hakuperusteita siten, että budjettikirjassa ei enää lue tuettavien järjestöjen nimiä. Perustelutekstistä on siis poistettu jo vakiintunut korvamerkintä järjestöjen rahoitukselle. Tämän lisäksi momentin selvitysosaan on kirjattu, että valtionavustusten tulee tukea hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisia linjauksia. Tämä kirjaus on kyseenalainen, sillä se sisältää oletuksen, että kansalaisjärjestöjen tulisi toteuttaa vaalikausittain vaihtuvan hallitusohjelman kirjauksia. Kansalaisjärjestöjen toiminnan ajatus on osallistaa kansalaisia ja nostaa heidän tärkeiksi kokemiaan asioita toiminnan keskiöön. Tähän perinteiseen ajatteluun sopii huonosti ajatus siitä, että kansalaisjärjestöjen tulisi olla hallituksen työn toteuttajia tai jatkeita.
Uusi järjestelmä on ensinnäkin järjestöjen toiminnan kannalta epävarma, sillä se hankaloittaa suunnitelmallisuutta. Tämän lisäksi kyseinen korvamerkinnän poisto tarkoittaa, että järjestöjen rahoitus on jätetty hallituksen harkintaan, mikä osaltaan kaventaa eduskunnan budjettivaltaa.
Kansalaisjärjestöissämme on paljon asiantuntemusta toimialoistaan, ja ne tekevät tärkeää työtä. Ulkoasianministeriön tuoreen arvion mukaan järjestöjen toiminta on tuloksellista ja tehokasta. Näin ollen niiden työtä tulee tukea alas ajamisen sijaan. Ei ole mahdollista tukahduttaa niiden toimintaa ja nostaa tarvittaessa esille, kun järjestöjen osaamista Suomen ulkopolitiikassa tarvitaan.
Budjetissa tuleekin avata mahdollisimman selkeästi järjestöjen asema, ja esimerkiksi maininnat niin YK- kuin EU-tiedotuksista sekä ETYJ- ja kriisinhallinnan tiedotuksesta ja koulutustoiminnasta tulisi sisällyttää budjettiin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentin 24.90.50 perusteluihin palautetaan käyttösuunnitelma ja siihen lisätään maininta, että määrärahasta osoitetaan YK-toiminnan tukemiseen 400 000 euroa, EU-tiedotukseen 375 000 euroa sekä ETYJ- ja kriisinhallinnan tiedotukseen ja koulutustoimintaan 165 000 euroa.
Pääluokka 25
OIKEUSMINISTERIÖN HALLINNONALA
10. Tuomioistuimet ja oikeusapu
03. Muiden tuomioistuinten toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Tuomioistuinten ruuhkautuminen ja käsittelyaikojen pidentyminen on merkittävä ongelma, joka korostuu erityisesti suuremmissa yleisissä tuomioistuimissa. Jutturuuhkaa on turvapaikkahakemuksista jätettävien valitusten vuoksi odotettavissa Helsingin hallinto-oikeuteen, eikä ruuhka heti välttämättä purkaudu, vaikka hallituksen suunnitelmat näiden valitusten käsittelyn hajauttamisesta toteutuisivat. Yleisiä tuomioistuimia kuormittavat erityisesti laajat talousrikoksia koskevat oikeudenkäynnit.
Viime vaalikaudella talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjunta oli yksi hallituksen kärkihankkeista ja siihen osoitettiin vuosittain lisämäärärahaa. Sipilän hallituksen suhtautuminen harmaan talouden torjuntaan on ollut vähättelevää ja toimenpiteet ongelmiin nähden liian tehottomia. Sosialidemokraatit pitävät tällaista politiikkaa lyhytnäköisenä. Talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjunnalla on merkitystä myös oikeudenkäyntien keston kannalta, koska valtaosa pitkistä oikeudenkäynneistä koskee laajoja talousrikosasioita. Pitkät ja hankalat oikeusprosessit ovat ruuhkauttaneet tuomioistuimet. Muiden tuomioistuinten toimintamenoihin sosialidemokraatit esittävät lisättäväksi määrärahoja 3 100 000 euroa, mitkä kohdistetaan harmaan talouden torjuntaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 25.10.03 lisätään 3 100 000 euroa muiden tuomioistuinten toimintamenoihin.
20. Maksuhäiriöt, ulosotto ja konkurssivalvonta
01. Ulosottolaitoksen ja konkurssivalvonnan toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Talousrikollisuuden ja harmaan talouden tehokkaalla torjunnalla voidaan saada merkittäviä valtiontaloudellisia hyötyjä. Ulosottolaitoksen ja konkurssivalvonnan tehokas ja riittävästi resursoitu toiminta ennaltaehkäisee osaltaan talousrikollisuutta ja harmaata taloutta sekä edistää tasa-arvoista käsittelyä. Esitämme ulosottolaitoksen ja konkurssivalvonnan toimintamenoihin 2 000 000 euron lisäystä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 25.20.01 lisätään 2 000 000 euroa ulosottolaitoksen ja konkurssivalvonnan toimintamenoihin.
30. Syyttäjät
01. Syyttäjälaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Harmaan talouden torjuntatyö on syyttäjälaitoksessa ollut tuloksellista. Käytännössä kyse on törkeistä vero-, velallisen ja kirjanpitorikoksista, joissa talousrikostutkinnan tehokkuus riippuu olennaisesti siitä, missä määrin syyttäjälaitos kykenee hoitamaan käsiteltäväksi valmistuvia juttuja.
Talousrikossyyttäjien ajamissa harmaan talouden rikosjutuissa valtiolle konfiskoitu rikoshyöty on ollut viime aikoina vuosittain noin sata miljoonaa euroa. Panos-tuotossuhde on valtiontalouden kannalta erittäin merkittävä. Katsomme, että lisärahoitus vahvistaisi rikosvastuun toteutumista talousrikosasioissa ja toisi merkittäviä lisätuloja valtiolle konfiskoitavan rikoshyödyn muodossa, toisin sanoen todennäköisesti se maksaisi itsensä sijoituksena valtiolle takaisin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 25.30.01 lisätään 2 100 000 euroa syyttäjälaitoksen toimintamenoihin.
Pääluokka 26
SISÄMINISTERIÖN HALLINNONALA
10. Poliisitoimi
01. Poliisitoimen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Poliisin tehtävämäärä on jatkuvassa kasvussa. Tehtävät ovat nykyisin myös koko ajan aiempaa monimutkaisempia. Tällä hetkellä poliiseja on n. 7 300. Budjetissa poliisien määräksi vuonna 2017 on ilmoitettu hieman yli 7 100. Se on liian vähän. Poliisien määrä tulee mitoittaa tarpeen, ei pelkästään taloustilanteen mukaan.
Viime vaalikauden lopussa parlamentaarinen työryhmä linjasi yksimielisesti, että poliisien määrä tulisi Suomessa vakiinnuttaa vuoden 2012 tasolle eli noin 7 350 poliisiin. Hallituksen esityksessä julkisen talouden kehyksiksi poliisien määrä olisi painumassa vuoteen 2020 mennessä jo alle 6 500 poliisin tason. Sisäisen turvallisuuden selonteossa esitetään poliisien määrän vakiinnuttamista 7 000 poliisin tasolle.
Pidämme ehdottomana kipurajana taloustilanne huomioiden 7 200 poliisia. Samalla poliisin tehtäviä tulee edelleen käydä läpi sekä panostaa teknologian käytön ja viranomaisten paremman yhteistyön kehittämiseen niin, että resurssipaineita voidaan helpottaa. On kuitenkin tunnustettava, että näillä keinoilla ei kyetä kehittämään toimintaa niin paljon, että niillä voitaisiin korvata henkilöstövähennyksien vaikutuksia riittävässä määrin.
Poliisin lakisääteisten viranomaistehtävien hoitamisen mahdollistamiseksi sille on varattava riittävät resurssit. Me olemme esittäneet omassa vaihtoehdossamme 20 miljoonan euron lisämäärärahaa. Hallitus esitti täydentävässä esityksessä 10 miljoonaa euroa lisämäärärahaa, mutta ei riittävästi, joten esitämme lisättäväksi puuttuvaa 10 miljoonaa euroa.
Hallitus valmistelee uutta tiedustelulainsäädäntöä. Uudistustarpeita seuraavan parlamentaarisen työryhmän piirissä ollaan huolissaan siitä, että esitetyt uudet toimintavaltuudet ovat merkittäviä. Jotta luottamus Supoon säilyy, tarvitaan aikaisempaa vahvempaa ja selkeämpää parlamentaarista valvontaa.
Viime hallituskaudella harmaan talouden torjunta oli yksi hallituksen kärkihankkeista. Viranomaisille suunnatut vuosittaiset 20 miljoonan euron lisäresurssit maksoivat monin verroin itsensä takaisin. Tämän 20 miljoonan euron panostuksen tuottoarvio on ollut 200 miljoonaa euroa per vuosi. Kyseinen rahoitus jakaantui eri ministeriöiden ja hallinnonalojen kesken sen mukaan, mitä harmaan talouden ja veronkierron torjuntaan liittyviä tehtäviä kyseisillä toimijoilla on. Näillä panostuksilla on ennaltaehkäisty harmaata taloutta vähentämällä rikoksentekomahdollisuuksia, korottamalla kiinnijäämisriskiä ja lisäämällä viranomaisten reagointivalmiutta harmaan talouden paljastamisessa. Esitämme poliisille harmaan talouden torjuntaan lisäyksenä 3 000 000 euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 26.10.01 lisätään 10 000 000 euroa poliisien määrän lisäämiseksi ja toimintaedellytysten turvaamiseksi ja 3 000 000 euroa poliisille harmaan talouden torjuntaan.
20. Rajavartiolaitos
01. Rajavartiolaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Muiden sisäisen turvallisuuden toimijoiden tavoin Rajavartiolaitos on viime vuosina joutunut voimakkaasti uudistamaan hallintorakenteitaan ja sopeuttamaan toimintaansa ahtaisiin taloudellisiin raameihin. Uusimmat Rajavartiolaitokseen kohdistuvat säästötoimet uhkaavat rajoittaa rajanylityspaikkojen aukioloja. Imatran ja Niiralan rajanylityspaikkojen sulkemista on suunniteltu yöajaksi. Tämä toisi yöllä liikkuvan raskaan liikenteen päiväliikenteen sekaan. Tällä on suoraan liikenneturvallisuutta heikentävä vaikutus. Kaikkiaan aukioloaikojen heikennykset olisivat myrkkyä etenkin Itä-Suomen vienti- ja matkailuelinkeinolle. Rajavartiolaitoksen sopeuttamistoimet uhkaavat myös mm. Turun helikopteritukikohdan huonon sään toimintavalmiutta, jota ollaan laskemassa luopumalla lennonjohtopalveluista. Käytännössä Rajavartiolaitos lakkaisi ostamasta lähilennonjohtopalvelua Finavialta, minkä johdosta Turun lentokenttä olisi jatkossa kiinni yöaikaan. Muutoksella olisi vaikutuksia meripelastustoimintaan saaristossa, ja se tekisi määrätyissä olosuhteissa ja tietyillä alueilla meripelastustehtävien suorittamisen mahdottomaksi. Vaadimme, että hallitus peruu Rajavartiolaitokselle esitetyt rajaliikennettä ja saariston turvallisuutta ratkaisevasti heikentävät leikkaukset.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 26.20.01 lisätään 3 000 000 euroa rajavartiolaitoksen toimintamenoihin.
Pääluokka 27
PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA
10. Sotilaallinen maanpuolustus
01. Puolustusvoimien toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Yleinen asevelvollisuus ja koulutettu reservi ovat puolustusvoimien tehtävien hoidon kannalta kriittisiä tekijöitä. Puolustuskyvyn kannalta olennaista on paitsi varusmiesten ja reservin määrä myös heidän saamansa koulutuksen kesto ja taso. Puolustusvoimien uudistuksen yhteydessä reservin kertausmäärärahoja leikattiin. Vuonna 2014 parlamentaarisen työryhmän yhteinen tahto oli, että määrärahojen tasoa nostetaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 30
Eduskunta edellyttää, että hallitus varaa riittävät resurssit reservin kertausharjoitusten tason ja määrän pitämiseksi riittävällä tasolla.
50. Maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukeminen (kiinteä määräraha)
Sotilaallista maanpuolustusta tukee Suomessa laaja ja aktiivinen järjestökenttä. Sen kokoavana keskusjärjestönä toimii Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK), joka vastaa kaikesta vapaaehtoisesta maanpuolustuskoulutuksesta. Järjestön jäseniä ovat reserviläisjärjestöt sekä muut aatteelliset maanpuolustusjärjestöt.
Pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa todetaan, että "reservin omaehtoisen koulutuksen edellytykset turvataan". Silti vuoden 2017 budjetissa maanpuolustusjärjestöjen toiminta-avustusrahoja ollaan merkittävästi leikkaamassa.
Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä ollut 400 000 euron tukileikkaus on johtanut MPK:n henkilöstön vähentämiseen tähtääviin yt-neuvotteluihin. Leikkaukset johtaisivat myös koulutuksen tarjonnan kaventamiseen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 31
Eduskunta edellyttää, että hallitus varaa riittävät resurssit maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukemiseksi.
Pääluokka 28
VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALA
Suomelta puuttuu suunnitelma kierto- ja jakamistalouden edistämiseksi ja hyödyntämiseksi. Maailman markkina ylittää ensi vuosikymmenellä 1 500 miljardia euroa. Jos Suomi saa tästä kakusta yhden prosentin siivun, se vastaa neljännestä viennin arvosta.
Suomella on vahvaa osaamista jätevirtojen käsittelyssä, ympäristöteknologiassa, veden puhdistamisessa ja energiatehokkuudessa. Arvioiden mukaan kiertotalous voi kasvattaa kansantuotetta jopa 2,5 miljardilla eurolla. Kiertotalous voi parhaimmillaan tuoda 75 000 työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä.
Julkisen vallan kannattaa investoida kiertotalouden kokonaisuuksiin, joissa tekniset innovaatiot ja teolliset yhteenliittymät hyödyntävät yhden jätteen toisen raaka-aineena. Samalla kotimaiset pilotit ovat välttämättömiä referenssejä, joilla korkean osaamisen tuotanto ja palvelut ponnistavat vientimenestykseen.
Jakamistalous perustuu resurssien viisaalle käytölle, eikä valtion pidä asettaa esteitä digitaalisille alustoille, jotka tehostavat ja luovat uusia palveluita. Julkinen valta tarjoaa uusille toimijoille välittömästi digitaaliset työkalut, joilla verotus ja lakisääteiset maksut sisällytetään palveluiden arkkitehtuuriin.
Kierto- ja jakamistaloudesta on tehtävä hallituksen keskeinen kärkihanke, jonka vientipotentiaali on monikymmenkertainen biotalouteen verrattuna. Kierto- ja jakamistalouden tavoitteiden on läpäistävä koko elinkeino- ja talouspolitiikka sekä vaikutettava innovaatiorahoituksen ja julkisten investointien suuntautumiseen. Lainsäädännön pitää myös edistää kiertotalouden uusien ratkaisujen kaupallista toteuttamista — eikä estää sitä, kuten esimerkiksi jäteverolain osalta on konkreettisesti käynyt.
Kiertotalouden ja jakamistalouden edistämisen poikkihallinnollisen valmistelun ja seurannan hoitaa valtiovarainministeriö. Hankkeeseen varataan 20 miljoonaa euroa.
10. Verotus ja tulli
Talousrikollisuus ja harmaa talous aiheuttavat Suomelle arviolta kuuden miljardin euron menetyksen veroissa ja maksuissa joka vuosi. Tämä heikentää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa ja haittaa tervettä yritystoimintaa. Talousrikosten tekomahdollisuudet ja uhkakuvat muuttuvat jatkuvasti kansallisen ja kansainvälisen toimintaympäristön muuttuessa.
Sosialidemokraattien aloitteesta ja johdolla harmaan talouden torjunnassa on edistytty viime vuosina. Painostuksemme ansiosta Sipilän hallitus joutui perumaan harmaan talouden ohjelman heikennyksiä, mutta paljon parempia tuloksia saavutettaisiin seuraamalla meidän julkaisemaamme 21 kohdan tiekarttaa harmaan talouden estämiseksi.
On tärkeää ehkäistä verovilppiä ennalta, nostaa kiinnijäämisriskiä ja nopeuttaa viranomaisten valmiuksia puuttua rikosepäilyyn. Entistä vakavammat seuraukset ja rikoshyödyn tehokas takavarikointi lisäävät ohjelman tehoa.
Tavoitteena tulee olla, että Suomi on kärkimaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnassa. Esimerkiksi veronumerokäytännön laajentamisella sekä tilaajavastuulain vaikuttavuuden parantamisella voitaisiin toteuttaa konkreettisesti harmaan talouden ja veronkierron torjuntaa.
Lisäksi lainsäädäntömuutoksilla voidaan edelleen lisätä yrityksien vastuuta harmaan talouden torjunnassa.
Esitämme, että harmaan talouden torjunnan resursseja lisätään eri valtionhallinnon aloilla yhteensä 20 miljoonalla eurolla. Lisäresursseilla arvioidaan saatavan 200 miljoonaa euroa lisätuloja valtiolle.
Vastalauseen lausumaehdotus 32
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen harmaan talouden torjunnan tehostamisesta.
01. Verohallinnon toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Harmaan talouden torjunta on yksi verohallinnon tärkeimmistä painopistealueista. Silti verotarkastajia on liian vähän. Verottaja torjuu harmaata taloutta muun muassa verotarkastuksin, erilaisin hankkein, kampanjoin sekä verotuksen yhteydessä tehtävällä ohjauksella ja valvonnalla. Toimia on tehostettu erityisesti toimialoilla, joihin on todettu liittyvän suuria veroriskejä, kuten majoitus- ja ravintola-ala, kuljetusala sekä rakennusala. Verohallinnon riittävien resurssien turvaaminen on harmaan talouden ja veronkierron torjunnan kannalta ehdottoman tarpeellista. Verohallinnon määrärahoja on lisättävä 1,7 miljoonalla eurolla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 28.10.01 lisätään 1 700 000 euroa verohallinnon toimintamenoihin.
02. Tullin toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Harmaan talouden torjunta läpäisee Tullissa koko organisaation. Tulli torjuu harmaata taloutta ennaltaehkäisevin toimin ja harjoittamalla sekä reaaliaikaista että jälkikäteistä valvontaa. Tullin harmaan talouden torjunnalle on hyvät edellytykset, ja on tärkeää, että sillä on riittävät kokonaisresurssit toteuttaa strategian mukaista toimintamallia painopisteitten mukaisesti. Tullilaitoksen määrärahojen turvaaminen on ehdotonta myös kansainvälisen rikollisuuden ja salakuljetuksen torjunnassa. Tullin määrärahoja on lisättävä 3,1 miljoonalla eurolla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 28.10.02 lisätään 3 100 000 euroa Tullin toimintamenoihin.
70. Valtionhallinnon kehittäminen
Hallituksen on tehtävä kokonaisarvio ja käytävä huolellisesti läpi eri hallinnonalojen menot sekä ICT-hankkeet. Tavoitteena pitää olla hallinnon ja hankintatoiminnan kehittäminen ja tehostaminen. Valtiontalouden vaikean tilanteen vuoksi valtionhallinnon määrärahoja tulee tarkastella kriittisesti. Valtionhallinnon ICT-hankkeita on valmistelussa ja toteutuksessa satojen miljoonien eurojen edestä. Tilanteen kokonaisarvioinnin perusteella esitämme, että valtionhallinnon kehittämismenoista on kohtuullista vähentää 50 miljoonaa euroa.
90. Kuntien tukeminen
30. Valtionosuus kunnille peruspalvelujen järjestämiseen (arviomääräraha)
Vaihtoehtobudjettimme korjaa hallituksen politiikan räikeimmät epäkohdat: satojen miljoonien leikkaukset koulutuksesta, työllistämisestä ja heikoimpien auttamisesta. Perumme peruspalveluiden ja koulutuksen jättileikkauksia ja lisäämme tuntuvasti kuntien valtionosuuksia verrattuna hallituksen esitykseen.
Haluamme pitää huolta siitä, että kunnilla on vaikeinakin taloudellisina aikoina riittävät mahdollisuudet palveluiden järjestämiseen. Kevään 2016 kehysriihessä tehty valtionosuuksien 75 miljoonan euron leikkaus perutaan meidän vaihtoehdossamme. Niin ikään palautamme hoitajamitoituksen ja vanhuspalveluiden 13,2 miljoonan euron heikennyksen. Peruutamme subjektiivisen päivähoidon leikkauksen ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen suurentamisen.
Hallituksen esityksessä valtionosuusmomentilta vähennetään kiky-vaikutukset mm. työnantajamaksujen alentamisen ja työajan pidentämisen johdosta. Vaikka VM arvioi, että näiden hallituksen toimien jälkeen kiky-sopimuksen vaikutuksia jää kattamatta vähintään 90 miljoonaa euroa, silti hallitus esittää, että kilpailukykysopimuksen tappiosta huolimatta kuntatalous jää tasapainoon (+ 43 milj. euroa). Hallituksen mukaan kuntatalous jää tasapainoon, kun otetaan huomioon kaikki menorajoitteen piirissä olevat menot, mm. norminpurkusäästöt. Tosiasiassa näin ei tapahdu, sillä monet säästöjen vaikutukset on yliarvioitu tai kunnat jättävät käsittämättömimmät leikkaukset tekemättä.
Valtiovarainministeriö on todennut, että kilpailukykysopimus kiristää kuntataloutta nettovaikutuksiltaan vähintään 90 miljoonaa eroa. Näissä laskelmissa ei ole huomioitu kuitenkaan työttömyyden kasvua. On selvää, että esim. työajan pidentämisestä ei ole mahdollista saada nopeasti todellista säästöä. Silti täysin laskennallinen hyöty leikataan kuntien valtionosuuksista heti pois ilman, että todellisia vaikutuksia vielä syntyy.
Perumme peruspalveluiden valtionosuuksien kiky-leikkauksen, sillä kuntatalouden tulee jäädä kustannusneutraaliksi kiky-vaikutusten leikkaamisen jälkeenkin. On väärin, että hallituksen toimin kiky-sopimus johtaa kuntatalouden heikkenemiseen.
Ammatillisen koulutuksen kuntarahoitusosuutta leikataan hallituksen esityksessä tulevalle vuodelle 190 miljoonaa euroa. Koska leikkaus kohdistuu kuntarahoitusosuuteen ja valtion talousarviossa lasketaan vain valtion rahoitusosuudet, olemme esittäneet leikkauksen perumista hallituksen budjettilain sitä koskevat kirjaukset poistamalla. Vaikka valtion talousarviossa ei huomioida kuntarahoitukseen kohdistuvia muutoksia, haluamme pitää valtionosuuksien ao. lisäyksellä huolta siitä, että ammatillisella koulutuksella on riittävät voimavarat.
Yhteensä esitämme valtionosuuteen kuntien peruspalveluiden tuottamiseen 270 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi kuntien tilannetta helpottaa se, että vaihtoehtobudjettimme toimenpiteiden vaikutus keventää kuntataloutta noin 121 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 33
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin lainsäädännön muuttamiseksi siten, että kuntien peruspalveluiden järjestämiseen osoitettua valtionosuutta nostetaan 270 000 000 eurolla.
Vastalauseen lausumaehdotus 34
Eduskunta edellyttää, että veromuutoksista, kiky-vaikutuksista ja valtionosuusleikkauksista huolimatta kuntatalous jää tasapainoon niin, että kunnilla on riittävät määrärahat peruspalveluiden järjestämiseen.
91. Työllisyyden ja elinkeinoelämän tukeminen
41. Energiaverotuki (arviomääräraha)
Teollisuuden energiakustannusten alentamiseksi ja vientiteollisuuden kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi on tehostettava energiaveron palautusjärjestelmää. Energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen määrä tulee nostaa 90 prosenttiin valmisteverojen määrästä jalostusarvon 0,5 prosenttia ylittävältä osalta. Kustannusarvio on 20 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 35
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen energiaintensiivisen teollisuuden energiaveron palautusjärjestelmän uudistamisesta, jolla vahvistetaan vientisektorin kilpailukykyä.
Pääluokka 29
OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN HALLINNONALA
Pääministeri Sipilän hallitus vie Suomea väärään suuntaan koulutuspolitiikassa. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen ovat romuttamassa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perustaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan määrärahataso alenee kehyskaudella 6,9 miljardista eurosta 6,6 miljardiin euroon vuonna 2020.
Hallitus esittää julkisen talouden suunnitelmassaan eri hallinnonaloille useita leikkauksia, joista valtaosa on päätetty hallitusohjelman yhteydessä. Noin kolmannes kaikista leikkauksista otetaan OKM:n hallinnonalalta. Kumulatiivisesti opetuksesta, koulutuksesta ja tutkimuksesta leikataan lähes 3 miljardia euroa, kun kärkihankkeita rahoitetaan 300 miljoonalla eurolla. Hallitus vie kymmenen kertaa enemmän kuin antaa kärkihankkeina takaisin.
Hallitus kertoo mielellään julkisuudessa, miten suomalaisten osaamistasoa nostetaan ja miten koulutusta uudistetaan. Tosiasiassa tällaisella "uudistamisella" verhoillaan pelkkää leikkaamista ja keskittämistä. Vaikka viime eduskunnassa kaikki eduskuntapuolueet sitoutuivat siihen, että talouden tasapainottamisessa koulutuksen säästöt oli tehty jo piripintaan, vaalipäivän mentyä se ei enää riittänytkään. Aikaisempiakaan säästöjä ei peruttu ja päälle tehtiin vielä suuremmat, kumulatiivisesti lähes 3 miljardin euron uudet leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen. Paljon mainostettuja kärkihankkeita rahoitetaan vain 300 miljoonalla eurolla. Hallitus säästää koulutusmenoista siis suhteessa enemmän kuin muualta, vaikka koulutuksen osuus kaikista julkisista menoista on vain reilut 10 %. Hallituksen koulutusleikkauksien jälkeen koulutuksen osuus julkisista kokonaismenoista on alhaisemmalla tasolla kuin 1990-luvun laman aikana.
Kun suomalaisilta kysytään kansankuntamme suurimmista saavutuksista, koulutusta on pidetty yhtenä tärkeimmistä. Pienessä ja syrjäisessä Suomessa on aina uskottu koulutuksen ja oppimisen käänteentekevään voimaan edistää yhteiskunnan kehitystä kohti sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää tulevaisuutta. Koulutuksen tasa-arvon vaaliminen on johtanut tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan, jossa ihmisten taidot ja tiedot eivät riipu kotitaustasta tai varallisuudesta. Ei ole sattumaa, että Suomi on kuulunut koulutuksen huippumaihin jo pitkään.
SDP:n johdolla oppositio, maamme monet taloudelliset asiantuntijat, laaja kansalaisjärjestöjoukko, koulutusalan asiantuntijat ja yksittäiset kansalaisryhmät ovat ottaneet vakavasti eduskuntavaalilupaukset. Samaan aikaan kun kilpailukykyä on synnytetty hohtimilla työntekijöiden palkkoja leikkaamalla, koulutuksen arvolle kilpailukyvyn luojana on viitattu kintaalla asiantuntijoiden varoituksista huolimatta. Meidän mielestämme rohkeinta säästämistä olisi ollut lopettaa tällainen koulutuksen alasajo ja ideologinen näivettäminen, sillä se vasta kalliiksi tulee jatkossa maamme menestyksen kannalta.
SDP ei hyväksy hallituksen koulutusleikkauksia. Se on paljon rohkeampi säästöpäätös kuin hallitus tekee. Haluamme palauttaa uskon koulutukseen yhteiskunnan parhaana investointina. Koulutus ei mahdollista vain aineellista hyvää, vaan elämänmittaisen mahdollisuuden sivistykseen, henkiseen kasvuun, osallisuuteen ja koulutustason parantamiseen. Koulutus, tiede ja tutkimus ratkaisevat tulevaisuuden viheliäisiä ongelmia ja tarjoavat työelämän murroksessa mahdollisuuden luoda uutta kasvua.
Emme halua tuhota kiistattomia tuloksia tuonutta koulutusjärjestelmää, vaan kehittää sitä edelleen. Osaamistason lasku, motivaatiokato, koulutuksellisen taso-arvon murentuminen, koulutustason heikentyminen, resurssipula ja oppimaan oppimisen vaikeudet haastavat meitä koulutusjärjestelmän muutoksiin.
Hallitukselta puuttuu kokonaan koulutuspoliittinen visio ja tiekartta, miten suomalaisten osaamis- ja koulutustasoa uhkaava lasku voidaan välttää ja kääntää nousuun. Koulutus on hallitukselle pelkkä aliedustettu resurssi, joka osataan valjastaa vaikeina aikoina käyttöön vain säästöliekillä.
Hallitus lupasi kehysriihen 2016 yhteydessä, että koulutuksesta ei enää leikata, mutta petti lupauksensa saman tien. Vaikka valtionosuusrahoituksen indeksikorotusten 0,85 %:n lisävähennys kompensoidaan opetus- ja kulttuuritoimen hallinnonalan valtionosuuksiin (toiselle asteelle ja korkeakoulutukseen), lisävähennys (75 milj.) vuonna 2017 kohdistuu kuitenkin peruspalveluiden valtionosuusrahoitukseen. Hallitus jätti kertomatta, että valtionosuuksien lisäleikkaus (laskennallisesti noin 13,5 milj.) kohdistuu tietenkin myös varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen sekä osaan kirjasto- ja kulttuuritoimen rahoitusta. Me perumme nämä leikkaukset.
Koulutuslupaus petettiin taas, kun hallitus esitti jälleen elokuussa uusia koulutusleikkauksia vanhojen leikkausten päälle valmistellessaan vuoden 2017 talousarviota. Hallitus valitsi toteuttavansa kilpailukykysopimusta ulosmittaamalla sen myönteiset vaikutukset julkiselta sektorilta valtionosuusleikkauksien kautta. Kilpailukykysopimuksessa sovittiin, että julkisille työnantajille työaikojen pidennyksen ja lomarahojen leikkausten myötä tulevat säästöt käytetään työnantajakustannusten alentamiseen. Kilpailukykysopimuksen seurauksena hallituksen leikkauslinja sivistykseen, opetukseen ja tutkimukseen jatkuu.
Myös yksityiset koulutuksenjärjestäjät jäivät hallituksen hampaisiin vailla perusteita. Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä on virheellisesti luokiteltu nämä yksityiset koulutuspuolen toimijat osaksi julkista sektoria. Myös näille toimijoille on kohdistettu julkiselle sektorille kilpailukykysopimuksessa sovitut leikkaukset. Kilpailukykysopimuksen johdosta hallitus päätti siis vähentää valtionosuuksia merkittävästi varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukioissa, ammatillisessa koulutuksessa, vapaassa sivistystyössä, yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Yhteensä kilpailukykysopimuksen johdosta valtionosuuksia vähennetään opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla lähes 55 miljoonaa euroa. Tarkempi erittely on huomioitu jatkossa. Me perumme nämä kilpailukykysopimuksen nimissä tehdyt leikkaukset.
Hallituksen lupauksista huolimatta kilpailukykysopimuksen vaikutukset eivät ole jäämässä kustannusneutraaleiksi kunnille ja monille muille koulutuksen järjestäjille. Lisää kilpailukykysopimuksesta aiheutuvia leikkauksia tulee kuntatalouteen peruspalveluiden valtionosuuksien vähintään 90 miljoonan euron laskun kautta. Tästä varhaiskasvatuksen ja peruspalveluiden osuus on 28 prosenttia, eli lisäleikkauksia on luvassa varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen tätäkin kautta. Me perumme nämä kilpailukykysopimuksen nimissä tehdyt leikkaukset peruspalveluiden valtionosuuteen.
Kunnostetaan homekoulut, -päiväkodit ja niiden pihat sekä kirjastot
Kunnat investoivat liian vähän, vaikka hyviä kohteita ja kiireellistä korjattavaa olisi paljon. Ennen kaikkea homekoulut, -päiväkodit ja kirjastot on heti kunnostettava turvallisiksi työympäristöiksi. Meillä ei ole varaa sairastuttaa lapsia eikä työntekijöitä.
Valtio tarjoaa kunnille porkkanaksi tukea korjausinvestoinnin kuluihin. Kunnille korvamerkitty 100 miljoonaa euroa olisi siemenraha kunnan omalle panostukselle ja auttaisi käynnistämään miljardin euron korjausrakentamisen.
Vaikka korjausvelka on suuri, vanhan korjaaminen entiseen konseptiin ei tarvitse olla itsestään selvä ratkaisu. Nykyajan peruskoulun tilojen tulisi vastata jo tulevaisuuden haasteisiin. Siemenrahaa voi käyttää myös kuntien palvelurakentamisen uusiin toimintamalleihin. Rakennusten käyttötarkoituksia on voitava muuttaa joustavasti. Päiväkodit ja palvelutalot voidaan sijoittaa toistensa yhteyteen sekä lasten että vanhusten iloksi. Myös kirjastojen peruskorjausta sekä sijoittumista näihin palvelukokonaisuuksiin voidaan tukea.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 36
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin homekoulujen, -päiväkotien ja kirjastojen korjausinvestointien nopeuttamiseksi.
Luovien alojen kasvuohjelma
Luovilla aloilla toimivat yritykset ovat tyypillisesti hyvin pieniä. Luovien alojen liiketoiminta voidaan moninkertaistaa, kunhan löydetään oikeat liiketoiminta-aihiot, saatetaan yhteen tekijät ja tuotteistajat sekä opitaan luomaan arvoa tekijänoikeuksille.
Kirja-alalle on syntynyt viime vuosina agentuureja, välitysorganisaatioita, jotka kokoavat, tuotteistavat ja markkinoivat teossalkkuja maailmalla. Monilla muilla aloilla tekijät joutuvat yksin myymään tuotteitaan. Tekesin luovien alojen ohjelmaa täydentävässä hankkeessa synnytetään tuotteistusyrityksiä, joilla on rahkeita tuotekehittelyyn ja vientiin. Ne kykenevät hyödyntämään tehokkaasti kulttuurivientipanostuksia, jotka palautetaan opetusministeriön määrärahoihin. Myös tekijänoikeustulon verotusta muuttamalla voidaan edistää luovien alojen liiketoimintaa ja kansainvälistymistä. Olemme ehdottaneet luovien alojen kasvuohjelmaan kuutta miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 37
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin luovien alojen kasvuohjelman perustamiseksi.
Harrastuslupaus
Lasten vanhempien tulot ja koulutus ohjaavat voimakkaasti nuorten harrastusmahdollisuuksia. Yli kolmannes nuorista on jättänyt aloittamatta jonkin harrastuksen rahan puutteen vuoksi ja vieraskielisistä nuorista lähes puolet. Osa nuorista (17 prosenttia) on jättänyt tapaamatta ystäviään taloudellisista syistä. Korkeimmin koulutettujen vanhempien lapsista 95 prosentilla on jokin harrastus, kun vain perusopetuksen käyneiden lapsista harrastus on 74 prosentilla. Kaikkiaan 87 prosenttia 15—29-vuotiaista sanoo harrastavansa jotakin.
Lapsen vanhempien pienituloisuus ei saa olla esteenä harrastamiselle ja itsensä kehittämiselle. Omaehtoisen harrastamisen kynnystä on madallettava ja on huolehdittava siitä, että erityisesti syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret pääsevät harrastusten pariin. Matalan kynnyksen liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia tulee lisätä. Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla vähintään yksi harrastus.
Jotta harrastamisen maksut ja välineet eivät lisäisi perheiden eriarvoistumista, esitämme kunnille ja järjestöille harrastuslupauksen. Takaamme kaikille suomalaisille lapsille mahdollisuuden harrastaa. Esitämme järjestöjen, urheiluseurojen, koulujen ja kuntien haettavaksi määrärahaa, jolla tarjotaan vapaapaikkoja harrastuksiin sekä välineitä ja soittimia perheille, joilla muuten ei olisi niihin varaa. Päätökset harrastuslupauksen paikallisesta toteutuksesta tehdään jokaisessa valtuustossa. Olemme esittäneet harrastuslupauksen toimeenpanoon 10 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 38
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin harrastuslupauksen toteuttamiseksi.
Suomi 100 vuotta — ilmainen museokuukausi joulukuussa
Suomen 100-vuotispäivän juhlakuukauden kunniaksi kaikille suomalaisille tarjotaan vapaa pääsy Suomen museoihin. Jokainen voi pysähtyä muistamaan menneitä polvia, arkista elämää ja kulttuurin saavutuksia — ja avaamaan ikkunoita maailman taiteen tuulille. Museoiden juhlakuukauden rahoitukseen varataan 2 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 39
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin ilmaisen museokuukauden järjestämiseksi satavuotiaan Suomen kunniaksi.
Suomi 100 vuotta — Kansallisteatterin kunnostus
Suomen Kansallisteatterin rakennus on vielä itsenäisyyttämmekin iäkkäämpi. 115 vuotta täyttävän teatteritalon rapistuneet, kosteusvaurioituneet ja tekniikaltaan käyttökelvottomat tilat on peruskorjattava palvelemaan kunnialla niin taiteilijoita kuin henkilökuntaakin. Jo vuosia odottanut 50 miljoonan euron hankesuunnitelma avaa viisi aivan uutta teatteritilaa, jotka toisivat taloon vapaiden ryhmien esityksiä ja entistäkin monipuolisemman spontaanin kulttuuritarjonnan.
SDP esittää, että Kansallisteatterin peruskorjaus käynnistetään välittömästi ja ensimmäisenä vuotena sille myönnetään 10 miljoonan euron määräraha.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 40
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin Kansallisteatterin peruskorjaamiseksi satavuotiaan Suomen kunniaksi.
10. (29.10 ja 30, osa) Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus
10. Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus
Tavoittelemme parlamentaarisesti toteutettua varhaiskasvatuksen kokonaisuudistusta: pitkän aikavälin suunnitelmalla uudistetaan päivähoidon henkilöstörakenne ja hoitajamitoitus sekä turvataan työvoiman saanti tulevaisuudessa. Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe saatiin toteutettua viime hallituskaudella, toinen vaihe on kuitenkin jäänyt nykyisen hallituksen rattaisiin pyörimään tyhjää.
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisella asetetaan lapset eriarvoiseen asemaan riippuen vanhempien sosiaalisesta statuksesta, kuten siitä, ovatko vanhemmat töissä, opiskelemassa vai työttömänä. Lisäksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen sallii yhä sen, että osapäivälapsia saa olla 13 yhtä työntekijää kohden, mikä tarkoittaisi pahimmillaan 39 lapsen ryhmää. Esitämme subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen peruuttamista ja 6,6 milj. euron lisäystä määrärahoihin.
Kokonaisuudistuksen sijaan hallitus heikensi varhaiskasvatuksessa olevien lasten asemaa rajaamalla yli 3-vuotiaiden lasten päivähoidon suhdelukua siten, että yhdellä työntekijällä saisi olla jatkossa 8 lasta nykyisen 7 lapsen sijaan. Tällä heikennettiin oleellisesti lasten mahdollisuuksia saada yksilöllistä varhaiskasvatusta ja päivähoitoa. Esitämme päivähoidossa olevien yli 3-vuotiaiden lasten ja kasvattajien suhdeluvun pitämistä 1/7:ssä sekä 15 miljoonan euron määrärahalisäystä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 41
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo lainsäädännöllä eduskunnan päätettäväksi varhaiskasvatusta koskevat ryhmäkoot, minkä yhteydessä nykyhallituksen heikennykset päivähoidon suhdelukuun perutaan.
30. Valtionosuus ja -avustus yleissivistävän koulutuksen käyttökustannuksiin (arviomääräraha)
Suomalainen koulujärjestelmä on tunnettu korkeatasoisen osaamisen, tasa-arvon ja tehokkuuden onnistuneesta yhdistämisestä. Nuorten oppimistuloksissa, kouluviihtyvyydessä, oppimismotivaatiossa ja asenteissa on kuitenkin tapahtunut selvä lasku viime vuosien aikana. Epätoivotun kehityksen pysäyttämiseksi ja peruskoulun uudistamiseksi toteutettiin kaikkien eduskuntaryhmien ja satojen asiantuntija- ja intressitahojen kanssa parlamentaarinen peruskoulun kokonaisuudistus, Tulevaisuuden peruskoulu -kehittämishanke. Tässä kaikkien eduskuntaryhmien hyväksymässä tiekartassa linjataan vahvaan tutkimusnäyttöön ja yhteiseen poliittiseen tahtoon perustuen tarve mm. ryhmäkoko- ja tasa-arvorahoituksen jatkuvuudelle sekä peruskoulun kehittämisen erillisrahoitukselle. Tästä huolimatta hallitus on vähentänyt huomattavasti yleissivistävän koulutuksen rahoitusta. Hallituksen kiky-ratkaisun myötä yleissivistävän koulutuksen rahoitus vähenee entisestään.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.10.30 lisätään 42 900 000 euroa ryhmäkokojen pienentämiseen, tasa-arvotyöhön ja perusopetuksen laadun kehittämiseen.
Koulupudokkuuden, syrjäytymisen ja kiusaamisen vastainen työ
Eriarvoistuminen ja syrjäytyminen ovat kasvava ilmiö suomalaisessa yhteiskunnassa. Tuore Pisa-tutkimus osoitti, että alueelliset erot ja oppilaiden vanhempien taustan vaikutus oppimistuloksiin ovat kasvamassa. Tällainen kehitys vaarantaa koko peruskoulun idean ja vahvuuden. Eriarvoistumisen ja syrjäytymisen kasvu on saatava taittumaan pitkäjänteisellä ja suunnitelmallisella työllä. Todellista nollatoleranssia kiusaamiselle ei vieläkään ole, sillä peruskoululaisista 7 prosenttia joutuu yhä kiusatuksi. Tarvitaan suunnitelmallinen ja pitkäjännitteinen kansallinen kiusaamisen vastainen ohjelma, mitä kaikki koulut sitoutetaan noudattamaan. Tällä torjutaan parhaiten myös syrjäytymistä ja koulupudokkuutta. Sosialidemokraatit esittävät tähän työhön 3,5 miljoonan euron panostusta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.10.30 lisätään 3 500 000 euroa koulupudokkuuden, syrjäytymisen ja kiusaamisen vastaiseen työhön ja että hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 42
Eduskunta edellyttää, että hallitus laatii kansallisen ohjelman kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi kouluissa.
31. (29.30.30) Valtionosuus ja -avustus vapaan sivistystyön oppilaitosten käyttökustannuksiin (arviomääräraha)
Vapaa sivistystyö pyrkii lisäämään tasa-arvoa koulutuksen saavutettavuudella. Avoimuutta korostava tietoyhteiskunta uhkaa sulkeutua erityisesti siirtolaisilta, senioreilta, alhaisen koulutuksen saaneilta sekä työelämän ja koulutuksen ulkopuolelle jääneiltä.
Vapaa sivistystyö ei tuota suoraan validoitua osaamista jatkokoulutukseen tai työelämän käyttöön, joten sille on tarjottu tehtäviä työelämän ulkopuolelle jääneiden koulutustehtävän hoitamisessa mm. työttömien työkyvyn säilyttäjänä ja syrjäytymisen ehkäisijänä sekä vanhusten toimintakykyisyyden ylläpitäjänä ja yksinäisyyden lievittäjänä.
Kansainvälisen muuttoliikkeen myötä vapaalle sivistystyölle on myös palannut osa sen alkuperäisistä kansansivistystehtävistä. Suomessa elää ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin kokonainen kansanryhmä, maahanmuuttajat, joiden koulutustaso on heikko ja josta osalla ei ole edes peruskoulutusta. Tietotekniikan nopean kehittymisen vuoksi Suomessa on paljon myös kantaväestöön kuuluvia ihmisiä, jotka eivät ole tiedoiltaan ja taidoiltaan tasavertaisessa asemassa muiden kanssa tietoyhteiskunnassa.
Hallituksen kiky-ratkaisun tuloksena vapaan sivistystyön valtionosuuksia leikataan merkittävästi. Haluamme perua nämä leikkaukset.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.10.31 lisätään 3 477 000 euroa vapaan sivistystyön oppilaitosten avustuksiin.
Kansanopistojen vuosiopiskelijoista yli 15 % eli lähes 2 000 on tällä hetkellä maahanmuuttajia. Heistä valtaosa on kotouttamislain mukaisissa koulutuksissa, jotka rahoitetaan vapaan sivistystyön valtionosuuksilla. Kansanopistot eivät kuitenkaan voi periä näiltä kurssilaisilta opiskelijamaksuja, kuten muilta vapaan sivistystyön koulutusten opiskelijoilta. Valtionosuuden ja todellisten kustannusten eroa on voitu kattaa opintoseteliavustuksilla, mutta vain vähäisessä määrin ja vain osassa opistoja.
Turvapaikanhakijoiden määrän noustessa ennennäkemättömän suureksi tulee maahanmuuttajien kotouttamisen edistämiseen suunnata lisärahoitusta voimakkaasti.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.10.31 lisätään 1 000 000 euroa kansanopistojen opintoseteliavustukseen.
20. (29.20 ja 30, osa) Ammatillinen koulutus
30. (29.20.30, 30.31, 32 ja 51) Valtionosuus ja -avustus ammatillisen koulutuksen käyttökustannuksiin (arviomääräraha)
Kannatamme toisen asteen rakenteellista uudistamista, mutta toisin kuin hallitus, lähdemme siitä, että toisen asteen uudistus on toteutettava hallinnosta ja toimitiloista, ei opetuksesta säästämällä. Säästöt, jotka edellisen hallituksen toimesta olisivat kohdistuneet koko toisen asteen koulutukseen, kohdistuvat nyt pelkästään ammatilliseen koulutukseen. Myös lukuisat asiantuntijatahot, mm. Insinööriliitto, OAJ, SAMOK, SAKKI ja EK ovat kritisoineet ammatillisen koulutuksen leikkauksia. Ne vaarantavat ammattiosaamisen laadun, yleisen jatko-opintokelpoisuuden ja nuorisotakuun toteutumisen.
Ammatillisen koulutuksen uudistuksen tuloksena hallitus tavoittelee ensi vuonna 190 miljoonan euron säästöä, mikä kohdistuisi valtion osuuden sijaan pelkästään kuntaosuuteen. Me haluamme perua uudistuksen, minkä tarkoituksena on vähentää vain aloituspaikkoja tai opettajia ammatillisesta koulutuksesta. Esitämme, että kunnille varataan riittävät rahat ammatillisen koulutuksen toteuttamiseen. Siksi esitämme, että kuntien valtionosuuksia nostetaan ammatillisen koulutuksen säästön (-190 milj.) perumiseksi, jotta kunnilla olisi riittävät mahdollisuudet ammatillisen koulutuksen järjestämiseen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 43
Eduskunta edellyttää, että ammatillisen koulutuksen leikkaukset perutaan ja kunnille varataan riittävät valtionosuudet ammatillisen koulutuksen järjestämiseen jatkossakin.
Kun otetaan huomioon hallituksen kaikki leikkaukset, ammatillisen koulutuksen säästöt ovat jo 15 % kokonaisrahoituksesta. Ammatillisessa koulutuksessa on jo nyt vähennetty lähiopetuksen määrää valtavasti, mikä heikentää opetuksen laatua. Vielä 1990-luvulla oppilaat saivat lähiopetusta täyden työviikon eli 38 tunnin verran. Tänä päivänä ollaan jo monin paikoin 28 tunnin alapuolella. Ammattiin valmistuvat eivät siis saa enempää opetusta kuin peruskoululaisetkaan. Laajat leikkaukset tulevat väistämättä näkymään ammatillisen koulutuksen laadussa ja näin myös nuorten ammattitaidossa. Lisäleikkauksia kohdistuu ammatilliseen koulutukseen myös hallituksen kiky-ratkaisun myötä. Valtionosuuksia leikataan sen johdosta merkittävästi muutoinkin vaikeassa tilanteessa. Meidän mielestämme on epäreilua kohdistaa suurien leikkausten kohteena olevaan ammatilliseen koulutukseen vielä lisäleikkauksia ensi vuonna hallituksen kiky-ratkaisun myötä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.20.30 lisätään 15 100 000 euroa ammatillisen koulutuksen laadun kehittämiseen.
33. (29.30.33) Nuorten aikuisten osaamisohjelma (arviomääräraha)
Nuorisotyöttömyyden kasvu ja nuorten syrjäytyminen ovat erittäin huolestuttavia ilmiöitä. Edellisellä hallituskaudella Suomeen luotiin nuorisotakuu, jonka toteuttamiseen varattiin 60 miljoonaa euroa joka vuosi. Nykyisen hallituksen yhden kärkihankkeen tavoitteena on kehittää nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan. Tähän kärkihankkeeseen on varattu koko vaalikaudelle vain 10 miljoonaa euroa. Eri sektorien nuorisotakuuseen käytettävissä oleva rahoitus vähenee 96 % hallituskauden loppuun mennessä.
Hallitus ei näytä panostavan nuorisotakuun toteuttamiseen ja työllisyysasteen nostamiseen, vaan päinvastoin luopuu peruskoulun varaan jääneiden osaamistason nostamisesta. Suomessa on yhä 300 000 aikuista, joiden osaaminen on peruskoulun varassa. Vieläkin 100 000:lta alle 30-vuotiaalta nuorelta aikuiselta puuttuu toisen asteen tutkinto. Työllisyysasteen nosto on mahdollista toteuttaa takaamalla kaikille vähintään toisen asteen tutkinto, jolloin jokaisella on mahdollisuudet ylläpitää ja kehittää osaamistaan sekä yleissivistystään iästä, sukupuolesta ja varallisuudesta riippumatta.
Nuorten aikuisten osaamisohjelmassa 20—29-vuotiaiden, pelkän peruskoulun varassa olevien nuorten on mahdollisuus suorittaa ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai ammatillinen perustutkinto. Hallitus on ajamassa alas todella rajulla kädellä ohjelmaa, eli suurimmassa syrjäytymisvaarassa olevien asemaa halutaan vaikeuttaa entisestään. Rahoitusta esitetään pienennettäväksi peräti 33 % eli 12 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.20.33 lisätään 12 000 000 euroa nuorten aikuisten osaamisohjelmaan.
40. (29.40 ja 30, osa) Korkeakouluopetus ja tutkimus
22. Tutkimusinfrastruktuurihankkeiden rahoitus (siirtomääräraha 3 v)
Savonlinnan OKL:n lakkauttamisen johdosta Savonlinnan talousalueelle on välttämätöntä löytää taloudellisia kompensaatioita. Yhtenä vaihtoehtona on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kuitulaboratorion kehittäminen. Kehityssuunnitelmakokonaisuuden perustana ovat nykyinen Mikkelin ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorio, suunnitteilla oleva Kuitu 3 -toimitila ja muut toiminnot, kuten Elektroniikan 3K-tehdas ja käynnistynyt biotuotetekniikan AMK-insinöörikoulutus. Näiden toimintojen perustalta luodaan Savonlinnaan korkeatasoinen ja vahva koulutus- ja kehittämiskeskus biotuotteiden sekä puhtaiden ratkaisujen kehittämiseen. Näin vahvistetaan alueen elinvoimaisuutta uudistuvan korkea-asteen koulutuksen ja soveltavan tutkimuksen keinoin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.40.22 lisätään 6 700 000 euroa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kuitulaboratorion kehittämiseksi.
50. (29.40.50 ja 30.21, osa) Valtionrahoitus yliopistojen toimintaan (siirtomääräraha 2 v)
Innovaatiovetoinen, osaamisperustainen talous ei voi toimia ilman menestyviä yliopistoja. Hallitus on tekemässä yliopistoille vuodelle 2017 suoria leikkauksia yhteensä 31,8 miljoonaa euroa. Leikkauksilla lasketaan osaamistasoa, vaarannetaan yliopistojen mahdollisuudet tarjota laadukasta koulutusta, kavennetaan resursseja elintärkeältä perustutkimukselta ja romutetaan mahdollisuuksia luoda tulevaisuuden innovaatioita.
Koulutustason nousun pysähtymisellä on merkittävät seuraukset elinkeinorakenteen sekä korkean osaamisen työpaikkojen syntymisen kannalta. Hallitus peräänkuuluttaa Suomen nousua innovaatioilla ja samaan aikaan leikkaa kuitenkin perustutkimuksesta ja tieteestä. Opetuksesta ja tutkimuksesta leikattu euro supistaa taloutta ja työpaikkojen määrää kuuden euron verran yhteiskunnassa. Koulutustason nousu on Suomen väestön keskuudessa hiljalleen pysähtynyt. Korkeasti koulutettujen määrässä olemme tippuneet Euroopan kärjestä keskikastiin. Hallituksen tekemät indeksileikkaukset ja kiky-säästöt korkeakoulutuksen rahoitukseen vähentävät rahoitusta merkittävästi. Lisäksi Kiky-leikkaukset kohdentuvat epäoikeudenmukaisesti myös yliopistoille, vaikka ne katsottiin kiky-neuvotteluissa yksityisiksi toimijoiksi, joiden rahoituksesta ei olisi pitänyt ollenkaan tehdä leikkauksia kikyn perusteella. Siksi haluamme perua hallituksen tekemät leikkaukset yliopistojen rahoitukseen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.40.50 lisätään 45 700 000 euroa yliopistojen toiminnan rahoittamiseen.
51. Suomen Akatemian tutkimusmäärärahat (arviomääräraha)
Koulutus ja tutkimus ovat investointeja tulevaisuuteen. Suomen menestys on tulevaisuudessa entistä riippuvaisempi korkeatasoisesta osaamisesta ja uudesta tiedosta. Myös kaupallisesti hyödynnettävien innovaatioiden pohjalla on perustutkimus. Koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuvilla leikkauksilla on laajoja ja kauaskantoisia vaikutuksia suomalaiseen osaamiseen ja innovaatioperustaan sekä siten suoraan tulevaisuuden kasvun ja hyvinvoinnin edellytyksiin.
Talousarvioesitykseen sisältyy mittavia leikkauksia Suomen Akatemian määrärahoihin. Akatemian leikkaukset vahingoittavat välttämätöntä perustutkimusta. Suomen Akatemian myöntövaltuudessa tutkimushankkeiden rahoittamiseen on kärkihankepanostuksiin innovaatioiden kaupallistamisen edistämiseksi 30 miljoonaa euroa kertaluonteisena lisäyksenä, mutta 10 miljoonaa euroa pysyvänä menosäästönä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.40.51 lisätään 10 000 000 euroa Suomen Akatemian toimintamenoihin.
55. (29.40.55 ja 30.21, osa) Valtionrahoitus ammattikorkeakoulujen toimintaan (siirtomääräraha 2 v)
Innovaatiovetoinen, osaamisperustainen talous ei voi toimia ilman menestyviä ammattikorkeakouluja. Hallituksen linja ammattikorkeakoulujen rahoituksen leikkaamisesta jatkuu. Hallituksen tavoitteena on tehdä ammattikorkeakouluille suoria leikkauksia yhteensä 25 miljoonaa euroa. Leikkauksilla vaarannetaan ammattikorkeakoulujen mahdollisuudet tarjota laadukasta koulutusta ja lasketaan osaamistasoa. Koulutustason nousun pysähtymisellä on merkittävät seuraukset elinkeinorakenteen sekä korkean osaamisen työpaikkojen syntymisen kannalta.
Hallitus kuitenkin peräänkuuluttaa Suomen nousua innovaatioilla ja samaan aikaan leikkaa laajasti koko korkeakoulutuksesta. Opetuksesta ja tutkimuksesta leikattu euro supistaa taloutta ja työpaikkojen määrää kuuden euron verran yhteiskunnassa.
Hallituksen leikkaukset korkea-asteelle ovat niin suuria, että ne vaarantavat 3 300 tutkimuksen ja opetuksen työpaikkaa korkea-asteella. Siksi on vastuuntunnotonta ja järjen vastaista väittää, että tämän mittaluokan säästöt eivät vaarantaisi suomalaista tutkimusta ja osaamista. Esimerkiksi ammattikorkeakouluissa jo toteutetut henkilöstövähennykset ovat henkilötyövuosina olleet yli 10 %. Koulutuksen laadun ja henkilöstön aseman heikkeneminen vaikuttaa suoraan kansakunnan kykyyn selvitä maamme vaikeasta taloudellisesta tilanteesta.
Hallituksen tekemät indeksileikkaukset ja kiky-säästöt korkeakoulutuksen rahoitukseen vähentävät rahoitusta merkittävästi. Lisäksi kiky-leikkaukset kohdentuvat epäoikeudenmukaisesti myös ammattikorkeakouluille, vaikka ne katsottiin kiky-neuvotteluissa yksityisiksi toimijoiksi, joiden rahoituksesta ei olisi pitänyt ollenkaan tehdä leikkauksia kikyn perusteella. Siksi haluamme perua hallituksen tekemät leikkaukset yliopistojen rahoitukseen.
Savonlinnan OKL:n lakkauttamisen johdosta Savonlinnan talousalueelle on välttämätöntä löytää taloudellisia kompensaatioita. Yhtenä vaihtoehtona on ammattikorkeakoulun kehittäminen. Tällöin kyseeseen tulisivat toimenpiteet, joilla:
ei ole kilpailevaa tarjontaa lähellä Savonlinnaa
on pidemmälläkin aikajaksolla työmarkkinakysyntää
on riittävä vetovoima niin, että koulutukseen saadaan ja siellä pysyy riittävästi opiskelijoita myös Itä-Suomessa.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun oman selvityksen mukaan koulutusta tulisi lisätä seuraavilla aloilla:
1) Muodostetaan Savonlinnaan valtakunnallinen kuntoutuksen koulutuksen osaamiskeskittymä 100 aloituspaikalla.
2) Käynnistetään koulukuraattorikoulutus 40 aloituspaikalla.
3) Käynnistetään turvallisuusalan koulutus 40 aloituspaikalla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.40.55 lisätään 34 100 000 euroa, josta 32 100 000 ammattikorkeakoulujen toiminnan rahoittamiseen ja 2 000 000 euroa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun aloituspaikkojen lisäämiseksi Savonlinnassa.
70. Opintotuki
55. Opintoraha ja asumislisä (arviomääräraha)
Opintososiaaliset edut ovat osa sosiaaliturvaa, eivät opiskelijoiden palkkaa. Etuuksien tarkoitus on tarjota kaikille mahdollisuus täysipäiväiseen opiskeluun. Jotta tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet toteutuisivat, tulee opintososiaalisen tukijärjestelmän olla kunnossa ja opintotuen olla indeksiin sidottu. Jo nykyisellään opintoraha on tasoltaan erittäin matala, ja varsinkin kaikista heikoin toisen asteen opiskelijan tuki ei riitä turvaamaan perustoimeentuloa. Opintorahan tason jäädessä jälkeen yleisestä kustannustason noususta joutuvat opiskelijat osallistumaan entistä enemmän palkkatyöhön opintojen ohella, jolloin opiskeluajat pitenevät.
Tämä ei ole linjassa hallituksen kaavailemien opintoaikojen lyhennysten kanssa. On selvää, että opintorahan raju leikkaaminen heikentää pidemmällä aikavälillä opintotuen riittävyyttä ja voi vaikuttaa perustuslaissa turvattuun mahdollisuuteen saada varattomuudesta huolimatta kykyjensä ja tarpeidensa mukaisesti opetusta, kun kustannustaso nousee. Olemme esittäneet opintorahaleikkauksen perumiseksi 46,9 miljoonaa euroa vaihtoehtobudjetissamme.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 44
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruu opintorahaleikkauksen.
80. Taide ja kulttuuri
31. (29.80.31 ja 32) Valtionosuus ja -avustus teattereiden, orkestereiden ja museoiden käyttökustannuksiin (arviomääräraha)
Teattereiden, orkestereiden ja museoiden merkitys koko maan kattavan kulttuuritarjonnan, saatavuuden ja kansakunnan yhteisen muistin kannalta on merkittävä. Toteutuessaan leikkaukset vähentävät alan työllisyyttä ja lisäävät kuntien painetta kasvattaa rahoitusosuuttaan. Kilpailukykysopimuksen seurauksena hallituksen leikkauslinja sivistykseen, opetukseen ja tutkimukseen jatkuu myös kulttuurin ja taiteen puolella. Näistä syistä haluamme lisätä rahoitusta, jotta alan työllisyyttä ja palveluiden saatavuutta voidaan paremmin tukea.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.80.31 lisätään 2 387 000 euroa museoiden, teattereiden ja orkestereiden valtionosuuteen ja hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 45
Eduskunta edellyttää, että hallitus ottaa käyttöön taiteelle ja kulttuurille työllisyysperusteista avustusta veikkauksen jakamattomista varoista.
50. (29.80.50 ja 54) Eräät avustukset (siirtomääräraha 3 v)
Kansalaisyhteiskunnan tilaan on alettu maailmanlaajuisesti kiinnittää huomiota osana demokratiaa, ihmisoikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia. Euroopan yhteisössäkin tunnustetaan voittoa tavoittelemattomien kansalaistoimijoiden, palveluntarjoajien ja vapaaehtoistyöntekijöiden merkitys kansalaisaktiivisuuden ilmentäjinä.
Kansalaisaktiivisuudella voidaan edistää osallisuutta, paikallisyhteisöjen sosiaalista koheesiota ja sukupolvien välistä vuorovaikutusta. Toiminta edistää EU:n kestävää kehitystä, työllisyyttä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, talouskasvua ja ympäristön laatua. Myös Suomessa on kannettu huolta demokratian ja kansalaisyhteiskunnan tilasta kaikkien muutosten keskellä. Mitä monimuotoisempi kansalaisyhteiskunta on, sen paremmat valmiudet sillä on selviytyä kriiseistä.
Samaan aikaan, kun OKM on yhdistänyt eri momenteilla olleiden järjestöjen tukemisen yhdelle momentille, on myös määrärahoja vähennetty. Lisäksi selvitysosassa avustusten käyttötarkoitusperusteluissa on menty epämääräisempään suuntaan. Esimerkiksi rauhantyötä ei enää mainita erikseen. Haluamme varmistaa rauhantyötä ja ihmisoikeuksia edistävien järjestöjen rahoituksen riittävyyden jatkossakin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.80.50 lisätään 1 700 000 euroa valtionavustukseen järjestöille.
90. Liikuntatoimi
52. Valtionosuus liikunnan koulutuskeskuksille ja rahoitus liikuntatieteellisten hankkeiden arviointikustannuksiin (kiinteä määräraha)
Liikunnan koulutuskeskukset (urheiluopistot) järjestävät liikunta-alan ammatillista perus- ja lisäkoulutusta sekä vapaatavoitteista koulutusta. Suomessa on 11 valtakunnallista ja kolme alueellista liikunnan koulutuskeskusta.
Vapaan sivistystyön koulutuksessa liikunnan koulutuskeskukset järjestävät mm. urheilijoiden valmennukseen liittyvää koulutusta sekä urheiluseurojen ohjaajien, valmentajien ja seurahenkilöstön koulutusta yhteistyössä liikuntajärjestöjen kanssa. Lisäksi ne toimivat koko väestölle tarkoitettuina kunto- ja terveysliikunnan koulutuskeskuksina. Kiky-leikkausten johdosta liikunnan koulutuskeskusten määrärahat vähentyvät.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.90.52 lisätään 174 000 euroa liikunnan koulutuskeskuksille.
91. Nuorisotyö
51. Nuorten työpajatoiminta ja etsivä nuorisotyö (siirtomääräraha 2 v)
Nuorisotyöttömyyden kasvu ja nuorten syrjäytyminen ovat erittäin huolestuttavia ilmiöitä. Edellisellä hallituskaudella Suomeen luotiin nuorisotakuu, jonka toteuttamiseen varattiin 60 miljoonaa euroa joka vuosi. Nykyisen hallituksen yhden kärkihankkeen tavoitteena on kehittää nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan. Tähän kärkihankkeeseen on varattu koko vaalikaudelle vain 10 miljoonaa euroa.
Valitettavasti hallitus ei näytä panostavan nuorisotakuun toteuttamiseen ja työllisyysasteen nostamiseen, vaan päinvastoin luopuu peruskoulun varaan jääneiden osaamistason nostamisesta. Vieläkin 100 000:lta alle 30-vuotiaalta nuorelta aikuiselta puuttuu toisen asteen tutkinto. Työllisyysasteen nosto on mahdollista toteuttaa takaamalla kaikille vähintään toisen asteen tutkinto, jolloin jokaisella on mahdollisuudet ylläpitää ja kehittää osaamistaan ja yleissivistystään iästä, sukupuolesta ja varallisuudesta riippumatta.
Etsivä nuorisotyö auttaa kaikkein suurimmassa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Etsivän nuorisotyön tavoittamien nuorten määrä on kasvanut selkeästi 2010-luvulla, joten sen rooli ennaltaehkäisevässä työssä on lisääntynyt.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi avustusta etsivään nuorisotyöhön ensimmäisen kerran vuonna 2008. Vuoden 2008 valtion budjetissa 2,5 miljoonan euron määräraha kohdennettiin niiden etsivän työn ammattilaisten palkkaukseen, joiden työ liittyi nuorten työpajatoiminnan kokonaisuuteen. Etsivän nuorisotyön rahoitus kasvoi vuoteen 2015, mutta nykyisen hallituksen tavoitteena on ollut rahoituksen tuntuva vähentäminen. Viime vuonna eduskunta palautti budjettikäsittelyssä rahoitusta. Tänä vuonna kasvava työttömyys pitää rahoituksen lähes ennallaan, mutta edelleen rahoituksen taso jatkossa vähenee ja on riittämätön.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.91.51 lisätään 3 000 000 euroa nuorten työpajatoimintaan ja etsivään nuorisotyöhön.
Pääluokka 30
MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA
Metsä on Suomen yksi tärkeimmistä luonnonvaroista. Metsä on paitsi laaja ja monipuolinen raaka-aineiden lähde teollisuudelle ja taloudelliselle toiminnalle laajasti ajateltuna, myös suomalaisen monimuotoisen luonnon perusta ja ekosysteemipalveluiden mahdollistaja sekä luontoharrastusten ja virkistyksen sekä matkailunliiketoiminnan selkäranka. Suomen kansantalous nojaa metsäsektorimme menestykseen. Kansallinen metsäohjelma sekä metsäpoliittisen selonteon linjaukset ohjaavat metsäpolitiikkaa. Suomalaisen metsäsektorin menestystä on vaalittava yli vaalikausien parlamentaarisesti ja yhteisymmärryksessä. Metsäsektori kaipaa vakaita linjauksia toimintaympäristön turvaamiseksi sekä jatkuvaa uudistumista.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 46
Eduskunta edellyttää, että hallitus perustaa parlamentaarisen työryhmän, joka kartoittaa metsäalan tulevaisuutta yli hallituskausien. Sen tulisi ehdottaa uudistuksia, joilla kannustava metsäverotus turvaisi teollisuuden puunhankinnan, huolehdittaisiin metsäluonnon monimuotoisuudesta ja edistettäisiin metsäalan koulutusta Suomessa.
01. Hallinto ja tutkimus
01. Maa- ja metsätalousministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Eläinsuojeluasiamiehen virka perustettiin viime hallituskaudella SDP:n aloitteesta koordinoimaan valtakunnallista eläinsuojelupolitiikkaa. Virka perustettiin määräaikaisena, ja se päättyi vuoden 2015 lopussa. Virka on rahoitettu maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalta. Sen kustannukset ovat olleet noin 100 000 euroa vuodessa. Eläinten oikeuksiin liittyvät asiat, kuten tuotantoeläinten hyvinvointi, ruuan alkuperäkysymykset sekä kiinnostus lemmikkieläinharrastusta kohtaan luovat tarpeen itsenäiselle valtion viranomaiselle. Eläinsuojeluasiamiestä tarvitaan jatkossakin koordinoimaan eläinten oikeuksiin liittyvää yhteiskunnallista agendaa, keskustelua ja politiikkaa sekä eri tahojen yhteistyötä eläinsuojelukysymyksissä. Eläinsuojeluasiamiehen virka tulee vakinaistaa.
SDP on huolissaan hallituksen eläinsuojelupolitiikasta. Eläinsuojelulain kokonaisuudistus on viivästynyt, ja muut eläinten pitoa parantavat säädökset ovat olleet vastatuulessa. Hallitusohjelman kirjaukset nostavat esiin huolen siitä, kuinka kunnianhimoinen eläinsuojelulaista onnistutaan tekemään, jos maataloustuottajien kustannukset eivät saa hallituskaudella nousta. Suomi tarvitsee sekä eläinsuojeluasiamiehen koordinoimaan valtakunnallista eläinsuojelupolitiikkaa että kunnianhimoisen eläinsuojelulain, joka vastaa kansalaisten käsitystä lemmikki- ja tuotantoeläinten hyvästä kohtelusta.
Metsä on yksi Suomen tärkeimmistä luonnonvaroista. Metsä on monipuolinen raaka-aineiden lähde teollisuudelle ja taloudelliselle toiminnalle laajasti ajateltuna. Metsä on myös suomalaisen monimuotoisen luonnon perusta ja ekosysteemipalveluiden mahdollistaja sekä luontoharrastusten, virkistyksen ja matkailun liiketoiminnan selkäranka. Suomen kansantalous nojaa metsäsektorimme menestykseen. Kansallinen metsäohjelma sekä metsäpoliittisen selonteon linjaukset ohjaavat metsäpolitiikkaa. Suomalaisen metsäsektorin menestystä on vaalittava yli vaalikausien parlamentaarisesti ja yhteisymmärryksessä. Metsäsektori kaipaa vakaita linjauksia toimintaympäristön turvaamiseksi sekä jatkuvaa uudistumista.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 47
Eduskunta edellyttää, että eläinsuojeluasiamiehen virkaa jatketaan ja siihen osoitetaan 100 000 euron määräraha vuoden 2017 ensimmäisessä lisätalousarviossa.
10. Maaseudun kehittäminen
55. Valtionapu 4H-toimintaan (siirtomääräraha 2 v)
4H-järjestö tekee valtakunnallisesti merkittävää nuorisotyötä ja on maan suurin nuorisojärjestö. 4H-toiminta tukee nuoren elämänhallintaa, tukee nuorison työllistymistä ja kannustaa yritteliäisyyteen. Järjestön resurssit on tärkeää pyrkiä pitämään kohtuullisella tasolla. On tärkeää turvata kylätoiminnan ja 4H-toiminnan resurssit myös vuodelle 2017.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 48
Eduskunta edellyttää, että hallitus turvaa 4H-toiminnan riittävän rahoituksen.
63. Maaseudun kehittäminen (siirtomääräraha 3 v)
Maaseudun elinvoimaisuutta voidaan lisätä omaehtoista, asukkaista lähtevää paikallista toimintaa edistämällä. Kylätoiminta on yksi toiminnan muoto, joka on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Kyläyhdistyksillä on usein tärkeä rooli paikallisen yhteisöllisyyden ja identiteetin säilyttäjinä sekä toiminnan organisoijina. Kylissä tehdään arvokasta ja myös taloudellisesti merkittävää työtä alueen viihtyvyyden, yritysten, palveluiden ja turvallisuuden eteen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 30.10.63 lisätään 250 000 euroa kylätoiminnan valtionapuun.
Pääluokka 31
LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN HALLINNONALA
Vahvalla liikennepolitiikalla voi saada aikaan hyödyllisiä kasvu- ja työllisyyspanostuksia vaikeana hitaan kasvun aikana. Hallituksen kasvu- ja työllisyyspanostukset jäävät kuitenkin riittämättömiksi. Vaikka väyläverkon korjausvelkaa lyhennetään, samalla kuitenkin hallitus jäädyttää liikenteen uudet kehityshankkeet. Julkisen talouden suunnitelman mukainen 0,7 miljardin varaus uusille hankkeille on nimetty, eikä uusia elvyttäviä toimia ole tulossa. Hallitus ei ole myöskään onnistunut EU:n väylähankerahoituksen hyödyntämisessä. Puheista huolimatta hallitus ei ole kyennyt ratkaisemaan liikenteen rahoitusta kestävästi kokonaisuutena, vaan niukkuutta siirretään vain eri kohteiden välillä.
Liikenneuudistukset ovat perustuneet normienpurkuun ja vahvaan uskoon markkinaehtoisuudesta. Tässä työssä kantavina voimina on ollut usko markkinaehtoisuuteen samalla, kun järkeviäkin normeja on purettu. Kannatettavaa normien purkua ei kuitenkaan saa tehdä niin, että samalla puretaan valvontamekanismeja negatiivisten markkinahäiriöiden ja harmaan talouden torjunnan osalta.
Hallituksen kuluvan vuoden talousarvioon on tehty leikkaus ostopalveluliikenteeseen. Tätä alkuperäistä päätöstä seuranneet jatkopäätökset VR:n velvoiteliikenteen hyödyntämisestä ovat lisänneet sekaannusta sekä epävarmuutta matkustajissa, aluekehityksessä ja jopa VR:n liiketoiminnan suunnittelussa.
Viestintäverkkojen sietokyky häiriötilanteille on ensiarvoisen tärkeää useimpien yhteiskunnan toimintojen sekä liiketoiminnan kannalta. Erilaiset kyberhyökkäykset voivat muuttua hyvinkin vaarallisiksi ja tuhoisiksi. Viestintäviraston riittävät resurssit ovat tärkeässä asemassa näiden uhkien torjunnassa.
Monimuotoiset ja -kanavaiset mediamarkkinat ovat demokraattisessa yhteiskunnassa tärkeässä roolissa kansalaisille riittävän tiedonvälityksen luomiseksi. Murroksessa sähköiseen aikaan tarvitaan vielä valtion toimia.
Vaikka Yleisradion tehtävistä ja rahoituksesta saatiin parlamentaarinen lopputulos aikaan, sitä ei ole kaikilta osin toteutettu. Hallituksella on vielä panematta toimeen tehty päätös Ylen rahoituksen siirtämisestä valtiontalouden kehysmenettelyn ulkopuolelle.
Postilain uudistuksessa on löydyttävä ratkaisu, jossa yhdistyy vapaa kilpailu sekä yhteiskunnalliset tavoitteet riittävästä viestinvälityksestä kaikille kansalaisille. Uudistuksesta on tuskin kysymys silloin, kun kansalaisten postipalvelut uhkaavat heikentyä kovasti maan johdon päätöksin. Oudosta uudistuksesta on kyse myös silloin, kun kansalaiset olisivat jatkossa eriarvoisessa asemassa postipalvelujen suhteen riippuen siitä, missä he asuvat.
Euroopan maista Suomi on yksi harvoista, joissa ei tueta sähköistä liikennettä millään tavalla. Muualla Euroopan unionissa panostetaan kuitenkin valtavia summia sähköiseen liikenteeseen. Samaan aikaan suomalaiset yhtiöt tavoittelevat merkittävää markkina-asemaa latauspalveluissa. Sähköisen liikenteen strategian ensimmäinen askel on autokannan uusiminen. Edellisen hallituksen toteuttama autojen romutuspalkkio palautetaan. Autoalan laskelmien mukaan vanhoja korvaavien uusien autojen verotuotto ylitti kolminkertaisesti 8 miljoonan euron kulut. Samalla uusien täyssähköautojen hankintaa tuetaan 2 000 euron korvauksella 2 000 ajoneuvoon saakka. Tämä maltillinenkin panostus nelinkertaistaisi sähköautojen määrän Suomen teillä ja saisi aikaan kriittisen massan, joka tekee kannattavaksi koko maan kattavan latausverkoston.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 49
Eduskunta edellyttää, että hallitus palauttaa viipymättä Yleisradion rahoituksen valtiontalouden kehysten ulkopuolelle, kuten Yleisradion tehtävää ja rahoitusta selvittänyt parlamentaarinen työryhmä yksimielisesti esitti.
Vastalauseen lausumaehdotus 50
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa ensi vuodeksi viipymättä esityksen autojen romutuspalkkion palauttamisesta autokannan uudistamiseksi.
Vastalauseen lausumaehdotus 51
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa viipymättä esityksen sähköautojen kiinteästä 2 000 euron hankintatuesta ajoneuvoa kohden aina 2 000 ajoneuvoon saakka.
10. Liikenneverkko
20. Perusväylänpito (siirtomääräraha 2 v)
Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta on keskeistä, että tarjoamme nopeamman ja edullisemman logistiikan sekä saavutettavuuden Aasian suurille markkinoille. Esitämme, että aletaan välittömästi suunnitella nykyisille ja tuleville elinkeinoille välttämätöntä ratayhteyttä Jäämerelle — Narvikiin, Skibotniin tai Kirkenesiin — yhdessä Norjan kanssa. Tavoite on, että "pohjoisen Silkkitien" rakennustyöt alkavat 2020-luvun alussa. Suomen on oltava aloitteellinen ja rakennettava konkreettinen toimintamalli, jossa toimijana on esimerkiksi avainyritysten kanssa perustettava konsortio. Hankkeesta tehdään kansainvälisesti houkutteleva liiketoimintamahdollisuus.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että lisätään 15 000 000 euroa momentille 31.10.20 perusväylänpitoon Liikennevirastolle Jäämeren ratayhteyden suunnittelua varten.
77. Väyläverkon kehittäminen (siirtomääräraha 3 v)
Hallitus on sitoutunut noudattamaan parlamentaarisen korjausvelkatyöryhmän esitystä perusväylänpidon rahoitustasosta hallituskaudella. Hallitus kuitenkin omassa suunnitelmassaan leikkaa voimakkaasti varoja väyläverkon kehittämiseltä rahoittaakseen kärkihankkeekseen nimeämänsä korjausvelan pysäyttämisen. Tämän vuoksi esitämme 100 000 000 euron lisäystä väyläverkon kehittämiseen parhaiksi katsottuihin uusiin hankkeisiin, joilla edistetään talouskasvua ja työllisyyttä. Näin estämme myös väyläverkon kehityksen pysähtymisen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että lisätään 100 000 000 euroa momentille 31.10.77 väyläverkon kehittämiseen.
30. Liikenteen tukeminen ja ostopalvelut
63. Joukkoliikenteen palvelujen osto ja kehittäminen (siirtomääräraha 3 v)
Hallitus leikkasi vuoden 2016 talousarvioesityksessään junaliikenteen ostopalveluista 12,8 miljoonaa euroa, mikä oli aiheuttamassa matkustajaliikenteen lakkaamisen usealla eri rataosuudella ja leikkaamassa vuoroja monella muulla. Eduskunnan ja kansalaisten painostuksesta lakkautettavien rataosuuksien liikennettä jatkettiin kuitenkin velvoiteliikenteenä 10.12.2016 asti. Tämän jälkeen liikenne on taas lakkaamassa ilman hallituksen toimia. Tämän vuoksi esitämme 10 000 000 euron lisäystä joukkoliikenteen palveluiden ostoihin ja henkilöjunaliikenteen palauttamiseen työssäkäyntiä sekä alueiden kehitystä palvelevalle tasolle.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että lisätään 10 000 000 euroa momentille 31.30.63 junaliikenteen ostopalveluihin.
Pääluokka 32
TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA
Viennin arvo on laskussa, suomalainen innovaatiotoiminta ja korkea osaaminen uhkaavat murentua
Suomen talouden kuva ei ole kauttaaltaan synkkä. Viennissä on nähtävissä joitakin valonpilkahduksia, kuten telakkateollisuudessa. Investoinnit biotalouteen piristävät metsäteollisuutta, mutta pitkän aikavälin kasvun edellytyksistä ei huolehdita riittävästi. Finanssikriisin jälkeen vientimme arvo on laskenut enemmän kuin minkään muun EU-maan. Suomi vie entistä vähemmän tuotteita ja palveluita, minkä lisäksi ne ovat entistä vähempiarvoisia. Huolestuttavaa on, että korkean teknologian osuus viennistä on laskenut kymmenessä vuodessa 18 prosentista seitsemään prosenttiin.
Jotta voimme lisätä korkean arvonlisän vientiä, tarvitsemme vahvaa osaamista ja panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Hallitus on kuitenkin leikannut innovaatiopolitiikan määrärahoja merkittävästi. Innovaatiorahoituskeskus Tekesin toiminnan rahoitusta on ehdotettu hallitusohjelmassa leikattavan jopa 138 miljoonaa euroa. Ensi vuoden talousarviossa Tekesin avustusten maksatusmäärärahat vähenevät 56 miljoonalla eurolla aiemmin tehtyjen säästöpäätösten vuoksi. Kokonaisuudessaan elinkeino- ja innovaatiopolitikkaan kohdistuvat ensi vuonna 65 miljoonan euron leikkaukset. Yhdessä koulutukseen ja osaamiseen kohdistuvien leikkausten kanssa nämä toimet heikentävät suomalaisten yritysten mahdollisuuksia tuotekehitykseen ja innovointiin, mutta myös heikentävät osaamistasoa ja siten jarruttavat tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia. Koulutusleikkaukset ovat erityisen kohtalokkaita tilanteessa, jossa jo nyt työikäisen väestön osaaminen jää jälkeen kilpailijamaista. Suomi pärjää tulevaisuudessakin vain koulutukseen ja osaamiseen sekä innovaatioihin ja tuotekehitykseen panostamalla.
Kasvuun ja työllisyyteen ei panosteta riittävästi
Tarvitaan uusi vientistrategia, joka kiinnittyy mm. ilmastonmuutoksen hillintään ja torjuntaan, puhtaaseen veteen, energiatehokkaaseen rakentamiseen, uusiutuvaan energiaan, kiertotalouteen ja digitaalisiin teknologioihin. Suomen arktista osaamista pitää hyödyntää. Kotimarkkinoilla luodaan julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyöllä referenssimarkkinoita uusien innovaatioiden ja tuotteiden käyttöönottamiseksi. Kansainvälinen menestys vaatii tässä tilanteessa uutta viennin toimintamallia, veturiverkostoa. Perinteiset vientiyhtiöt kokoavat ja johtavat yhteenliittymiä, joissa myös pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät vientimarkkinoille ja käsiksi suurempiin vientikokonaisuuksiin kuin yksin toimiessaan. Valtion tulisi myös perustaa erityistehtäväyhtiö, joka tukee pienten ja keskisuurten kasvuhalukkaiden yritysten vientiä ja auttaa niitä hyödyntämään laajasti eri rahoitusmahdollisuuksia.
Suomessa on 193 erilaista verotukea. Eritoten yritystukien seuranta on riittämätöntä. Siksi esitämme, että kaikki elinkeino- ja verotuet käydään ripeästi ja huolellisesti läpi ja tehdään tarvittavat 60 miljoonan euron leikkaukset ja uudelleen kohdennukset.
Työllisyys
Suomen talouden tilanne on edelleen vakava ja kokonaiskuva talouskasvusta erittäin vaisu. Bruttokansantuotteen uskotaan vuonna 2017 nousevan kuusi miljardia euroa, työttömyysasteen laskevan 8,8 prosenttiin. Kilpailukykysopimuksen seurauksena nimellisansioiden kasvun ennuste on vain 0,8 prosenttia. Suomen julkinen talous pysyy alijäämäisenä lähivuodet, vaikka hallitus tekee mittavia leikkauksia palvelujen rahoitukseen ja tulonsiirtoihin.
Hallituksen toimissa korostuvat menoleikkaukset, vaikka kansainväliset kokemukset osoittavat, että lähes yksinomaan mittaviin leikkauksiin perustuva politiikka voi vaarantaa työllisyyden lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.
Leikkaukset vähentävät suoraan julkisella sektorilla työskentelevien määrää. Kilpailukykysopimus leikkaa erityisesti kuntien rahoitusta ja työllisyyttä. Lisäksi koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen suunnatut leikkaukset vaarantavat tulevaisuuden kilpailukyvyn.
Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli elokuun 2016 lopussa 342 500 työtöntä työnhakijaa, mikä on 4 200 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden 2015 lopussa työttömiä oli 337 400, mikä on 22 900 enemmän kuin vuotta aiemmin 2014. Vaikka työttömien määrän käännepiste on toivottavasti koettu, on kehitys vielä hentoa ja työttömyyden lasku vaatimatonta. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut useita vuosia. Hallituksella on jo nyt käsissään pitkäaikaistyöttömyyden kyseenalainen Suomen ennätys, ja työ- ja elinkeinoministeriön ennusteiden mukaan pitkäaikaistyöttömien määrä jatkaa edelleen kasvuaan.
Pysyäkseen työllisyystavoitteissaan hallituksen tulisi työpaikkoja synnyttävien toimien lisäksi panostaa enemmän työttömien työllistymistä auttavaan työvoimapolitiikkaan. Työvoimapolitiikkaa pitää tehostaa ja rakenteita uudistaa määrärahaleikkausten sijasta. Erityisen vaarallisia ovat koulutukseen kohdistuvat säästöt, koska työmarkkinoiden rakennemuutokset edellyttävät monen kohdalla uuden osaamisen hankkimista, jopa kokonaan uuteen ammattiin opiskelua.
Pitkäaikaistyöttömyys ja vaikeasti työllistettävien määrä lisääntyy voimakkaasti. Jopa nuorten pitkäaikaistyöttömyys kasvaa. Tämän vuoksi on otettava käyttöön nopeasti vaikuttavia täsmätoimia työllisyyden parantamiseksi ja syrjäytymisen vähentämiseksi ja estämiseksi. Hallituksen budjetissa ei näitä toimia ole riittävästi.
Työllistämisseteli — ns. Rinteen malli
Vuoden 2016 valtion tulo- ja menoarvion käsittelyn yhteydessä Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä esitti vaihtoehtobudjetissaan työmarkkinatuen käyttöä aktiivisena työllistymissetelinä eli ns. Rinteen mallina yli kuusi kuukautta työttömänä olleiden, työmarkkinatukeen oikeutettujen työttömien työnhakijoiden työllistämiseksi. Työllistymisseteli olisi peruspäivärahan suuruinen eli n. 700 euroa kuukaudessa, ja se kestäisi enintään 300 päivää. Työtä hakiessaan työtön voisi kertoa, että työnantaja saa setelin, jos työnantaja ei ole irtisanonut tai lomauttanut työntekijöitä eikä hänellä ole voimassa olevaa työsopimuslain mukaista takaisinottovelvollisuutta.
Työllistymisseteli rahoitettaisiin suoraan työttömyysturvajärjestelmän kautta, mikä poistaisi viiveitä palkkatuen maksussa. Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan 15 000 henkilön työllistyminen työllistymissetelin avulla tasapainottaisi julkista taloutta 140—250 miljoonalla eurolla. Mitä suurempi osa työllistyvistä on pitkäaikaistyöttömiä ja työmarkkinatuella, sitä suuremmat ovat hyödyt julkiselle taloudelle.
Hallituksen nyt esittämä työmarkkinatukimalli on askel oikeaan suunaan, koska se tuo lisäresurssia palkkatuella työllistämiseen, mutta se ei tuo helpotusta tukibyrokratiaan eikä helpota TE-toimistojen työmäärää. Hallituksen budjettiin asettama 3 000 hengen katto järjestöjen työllistämistuen käytölle tulee myös heikentämään kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien työttömien asemaa.
Tämän vuoksi on tarvetta luoda Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän esittämän mallin mukainen automaattinen työllistymissetelimalli, jonka saa käyttöön tietyin kriteerein ilman erikseen tehtävää viranomaispäätöstä. Setelimalli toisi järjestelmään ketteryyttä ja säästöjä, vauhdittaisi työllistymistä, lisäisi työttömän omatoimisuuta ja vapauttaisi TE-toimistojen henkilökunnan osaamista ja palveluaikaa muihin työllistymistä edistäviin toimiin.
Työllistämissetelin lisäksi tarvitaan edelleen myös palkkatukea varsinkin vaikeimmin työllistyville, eikä työllistämissetelin käyttö sulkisi pois palkkatuen saamista.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 52
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen työmarkkinatuen käyttämisestä työllistymissetelinä yli kuusi kuukautta työttömänä olleiden työttömyysturvaan oikeutettujen työnhakijoiden työllistämisen edistämiseksi Rinteen mallin mukaisesti.
Harmaan talouden torjuntaa tehostettava
Talousrikollisuus ja harmaa talous aiheuttavat Suomelle arviolta kuuden miljardin euron menetyksen veroissa ja maksuissa joka vuosi. Tämä heikentää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa ja haittaa tervettä yritystoimintaa. Talousrikosten tekomahdollisuudet ja uhkakuvat muuttuvat jatkuvasti kansallisen ja kansainvälisen toimintaympäristön muuttuessa.
Sosialidemokraattien aloitteesta ja johdolla harmaan talouden torjunnassa on edistytty viime vuosina. On tärkeää ehkäistä verovilppiä ennalta, nostaa kiinnijäämisriskiä ja nopeuttaa viranomaisten valmiuksia puuttua rikosepäilyyn. Entistä vakavammat seuraukset ja rikoshyödyn tehokas takavarikointi lisäävät ohjelman tehoa.
Tavoitteena tulee olla, että Suomi on kärkimaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnassa. Esimerkiksi veronumerokäytännön laajentamisella sekä tilaajavastuulain vaikuttavuuden parantamisella voitaisiin toteuttaa konkreettisesti harmaan talouden ja veronkierron torjuntaa. Lisäksi lainsäädäntömuutoksilla voidaan edelleen lisätä yrityksien vastuuta harmaan talouden torjunnassa.
Sosialidemokraattien vaihtoehtobudjetissa lisätään resursseja 20 miljoonalla eurolla harmaan talouden torjuntaan. Arvioidut verotulohyödyt ovat 200 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 53
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen harmaan talouden torjunnan tehostamisesta.
Suomi 100: nuorten kesätyö
SDP esittää itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi käynnistettäväksi haastekampanjan, jossa yritykset, kunnat ja järjestöt haastetaan rekrytoimaan kahdeksi viikoksi kesätöihin alle 25-vuotiaita nuoria 10 prosenttia vakituisesta henkilökunnastaan (kaupat ym. merkittävät kesätyön tarjoajat haastetaan lisäämään kesätyöntekijöiden määrää 10 %:lla).
Valtio täyttää oman osuutensa 10 miljoonan euron ylimääräisellä rahoituksella kesätyöntekijöiden palkkaamiseen, mutta myös edistämällä työturvallisuus- ja hygieniapassien saamista ja lainsäädännön esteitä vähentämällä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 54
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee valtionhallinnon alaisille työpaikoille kesätyökampanjan osana Suomen 100-vuotisjuhlavuoden järjestelyjä. Tätä varten hallitus osoittaa 10 miljoonaa euroa nuorten palkkaamiseen kesätyöhön eri valtionhallinnon sektoreille.
01. (32.01, osa) Hallinto
01. Työ- ja elinkeinoministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Talousrikollisuus ja harmaa talous aiheuttavat Suomelle miljardien menetyksiä veroissa ja maksuissa. Tämä heikentää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa ja haittaa tervettä yritystoimintaa. Tavoitteena tulee olla, että Suomi on kärkimaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnassa.
Harmaan talouden torjunta on pitkäjänteistä toimintaa, minkä vuoksi viime vaalikaudella kärkihankkeena toteutettua torjuntatyötä tulisi jatkaa ja osoittaa siihen tarvittavat määrärahat työ- ja elinkeinoministeriölle.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 2 000 000 euroa momentille 32.01.01 työ- ja elinkeinoministeriön toimintamenoihin.
02. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten toimintamenot
Tuotannon kaupasta yhä suurempi osa on palveluita. Palveluviennin osuus on jo 10 prosenttia kansantuotteesta ja 30 prosenttia koko viennistä. Yksityisen palvelusektorin, mukaan lukien matkailun, elinkeinopoliittinen strategia on nostettava yhdeksi hallituksen kärkihankkeeksi. Suomeen sijoittuva liiketoiminta synnyttää työllistävää, kestävää kasvua. Myös kotimarkkinat ovat kansantaloudellisesti merkittävät, ja ostovoiman lisäys palvelee koko palvelualaa. Uusien alojen, kuten IT-ratkaisujen, koulutuskonseptien, terveysteknologian ja hyvinvointipalveluiden vienti on orastavan lupaavaa. Valtio voi kuitenkin olla vielä aktiivisempi. Valtio voi auttaa tuotantoa uudistumaan ja tehostumaan, etsiä vientiä korkean osaamisen kiertotalousratkaisuille ja digitaalisille palveluille, auttaa rakentamaan vientiyhtymiä ja kannustaa myynnin ja markkinoinnin keinoin kasvattamaan laatuarvoa sekä auttaa varmistamaan paikan arvoketjun huipulla aineettomia oikeuksia suojaamalla.
On tarpeen auttaa palveluyrityksiä kasvamaan suuremmiksi ja skaalaamaan liiketoimintaansa digitaalisilla alustoilla. Viranomaiset tulisi velvoittaa paitsi tuottamaan avointa dataa myös auttamaan sen hyödyntämistä liiketoiminnassa. Kaikki yritystoimintaan tarvittavat ohjelmat — keskenään yhteensopivat reskontra, kassa, laskutus, varastonhallinta, seurannan ja tilastoinnin työkalut — tulisi julkaista pilvipalvelussa. Yhteiskunnan tehtävänä on kannustaa aktiivisesti käyttämään yhteistä ohjelmistoalustaa.
Erityisesti luovilla aloilla toimivat yritykset ovat tyypillisesti pieniä. Luovien alojen liiketoiminta voidaan moninkertaistaa, kun löydetään oikeat liiketoiminta-aihiot, saatetaan yhteen tekijät ja tuotteistajat sekä opitaan luomaan arvoa tekijänoikeuksille.
Matkailu on Suomelle monin verroin tärkeämpi kuin vientiin verrattava matkailutulo itsessään. Matkailun kasvu tarkoittaa kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja, ja se tuo kulutuskysyntää, vahvistaa maamielikuvaa ja viennin markkinointia.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 27 000 000 euroa momentille 32.01.02 uusien palveluliiketoimintamallien kehittämiseen ja palvelujen arvonlisän ohjelmaan.
20. (32.20, osa ja 01, osa) Elinkeino- ja innovaatiopolitiikka
Valtion talousarvioesityksen tulisi antaa perusteltuja vastauksia talouspolitiikkamme ja kasvun tärkeimpiin haasteisiin eli viennin vahvistamiseen, kotimaahan suuntautuvien investointien lisäämiseen, tuottavuuden ja työllisyysasteen nostamiseen sekä osaamisen vahvistamiseen.
Tavoitteena tulisi olla innovaatiotoiminnasta ja yritysten toimintaympäristöstä huolehtiminen. On panostettava huippuosaamisen, innovaatioiden sekä yrittäjyyden suotuisaan kehittymiseen. Vaikka hallitus panostaakin omiin kärkihankkeisiinsa, se samalla toteuttaa leikkauksia, jotka olennaisesti vaikuttavat heikentävästi kärkihankkeidenkin edistämiseen.
Innovaatiorahoituskeskus Tekesin toiminnan rahoitusta on ehdotettu hallitusohjelmassa leikattavan jopa 138 miljoonaa euroa. Ensi vuoden talousarviossa Tekesin avustusten maksatusmäärärahat vähenevät 56 miljoonalla eurolla aiemmin tehtyjen säästöpäätösten vuoksi. Kokonaisuudessaan elinkeino- ja innovaatiopolitikkaan kohdistuvat ensi vuonna 65 miljoonan euron leikkaukset. Yhdessä koulutukseen ja osaamiseen kohdistuvien leikkausten kanssa nämä toimet heikentävät suomalaisten yritysten mahdollisuuksia tuotekehitykseen ja innovointiin, mutta myös heikentävät osaamistasoa ja siten jarruttavat tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia. Leikkausten vuoksi on suuri riski, että suomalainen innovaatiotoiminta ja korkea osaaminen murentuvat. Uusien tuotteiden vieminen markkinoille saattaa hidastua tai jopa estyä.
Suomalaisten tuotteiden jalostusarvon ja kysynnän lisäämiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että mahdollisuudet pitkäjänteiseen tutkimukseen ja tuotekehitystyöhön turvataan. Suomi tarvitsee brändejä ja uutta arvonmuodostusta. Tekes-rahoituksella tuetaan mm. suomalaisten brändien kansainvälistymistä ja kaupallistamista, kiertotalouden ja konepajateollisuuden kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia sekä yritysten uusien ja innovatiivisten energiaratkaisujen tutkimusta ja kehitystä — maamme tulevaisuuden kasvun eväitä. Tekes koordinoisi ja rahoittaisi myös palvelusektorin, mukaan lukien matkailun, elinkeinopoliittisen strategian kärkihanketta sekä myynnin ja markkinoinnin Brand Finland -ohjelmaa.
Leikkausten sijaan olisi innovaatiotoiminnan tukemiseen saatava rahoitus, joka turvaa huippuosaamisen kehittymisen ja uusien innovaatioiden syntymisen.
43. kansainvälistymisavustukset yritysten yhteishankkeisiin
Maailmalla käynnistyy jatkuvasti uusia suuria investointeja, ja näihin miljardiurakoihin on tärkeää päästä käsiksi. Suuret projektit kilpailutetaan usein valtavina kokonaisuuksina, joissa liian usein suomalaiset osaajat ovat joutuneet pyrkimään mm. japanilaisten, kiinalaisten, saksalaisten tai ranskalaisten alihankkijoiksi.
Kansainvälinen menestys vaatii tässä tilanteessa uutta viennin toimintamallia, veturiverkostoa. Perinteiset vientiyhtiöt kokoavat ja johtavat yhteenliittymiä, joissa myös pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät vientimarkkinoille. Team Finlandin on jaettava aloitteellisesti tietoa uusista kansainvälisistä vientiprojekteista ja niiden kilpailutuksista ja tarjottava paikallista osaamistaan vientivetureiden käyttöön. Finnveran on toimittava entistä aktiivisemmin kansainvälisessä yhteistyössä suomalaisten yritysten mahdollisuuksien kasvattamiseksi.
Myynti ja markkinointi on myös ymmärrettävä keskeiseksi osaksi itse tuotetta ja palvelua. Tuotannon arvonlisän heikkeneminen ilmenee Maailman talousfoorumin vertailussa, jossa Suomi sijoittuu kilpailukyvyltään kahdeksanneksi, mutta kaupallistamisen kyvyissä olemme vasta sijalla 39. On aika herätä digitaalisen maailmantalouden uusiin sääntöihin: menestyminen edellyttää suuria strategisia sijoituksia erottautumiseen, asiakasuskollisuuteen ja laatuvaikutukseen. Brand Finland -ohjelmassa vahvistetaan markkinoinnin, tuotteistamisen, kaupallistamisen ja konseptoinnin osaamista laajasti yhteiskunnassa. Se on huomioitava myös koulutuksessa ja se on sisäistettävä yrittäjäneuvonnan ja -koulutuksen ytimeen. Suomen on saatava tuotteistaan ja palveluistaan parempi hinta.
Lisäksi valtion tulisi perustaa erityistehtäväyhtiö, joka tukee pienten ja keskisuurten kasvuhalukkaiden yritysten vientiä. Jalustayhtiö kerää uusiin kansainvälisiin hankekokonaisuuksiin kunkin alan vientiyrityksiä ja auttaa niitä hyödyntämään julkisia rahoitusinstrumentteja sekä kotimaisia, pohjoismaisia ja EU:n strategisten investointien rahaston ESIRin varoja nykyistä tehokkaammin.
Työssä tulisi hyödyntää myös Strategisen huippuosaamisen keskusten (SHOK) kokemusta erikokoisten yritysten ja korkeakoulujen yhteishankkeissa, jotka keskittyvät valittuihin painopisteisiin (esimerkiksi cleantech, biotalous, arktinen osaaminen, terveysteknologia, koulutus).
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 20 000 000 euroa momentille 32.20.43 uuden viennin toimintamallin toteuttamiseksi sekä pk-yritysten jalustayhtiön perustamiseksi.
30. (32.30, osa) Työllisyys- ja yrittäjyyspolitiikka
01. Työ- ja elinkeinotoimistojen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
TE-palveluiden resurssit
Hallituksen esittämät panostukset henkilöstöpalveluyritysten roolin kasvattamiseen eivät ole oikeasuhtaisia suhteessa tavoiteltuun hyötyyn. Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän käsityksen mukaan henkilöstön lisääminen TE-toimistoissa 300 henkilötyövuodella olisi työllistämisen kannalta tehokkaampi panostus. Vaikeasti työllistettävien henkilöiden osalta on henkilökohtaisen palvelun tarve tunnistettava ja sille on turvattava riittävät resurssit. Toimintaa ei voida sähköisillä palveluilla korvata kuin osalla työttömistä.
Pitkään työttömänä olleiden kohdalla työnohjaajat ja tukihenkilöt työpaikoilla ovat helpottaneet työnantajan ohjausvastuuta ja työntekijän integroitumista työhön. Myös työllistämistuen päätösvaltaa mukanaan kantavista työnetsijöistä on hyviä kokemuksia siellä, missä käytäntöä on kokeiltu. Tällä perusteella sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä pitää perusteltuna, että varoja osoitettaisiin ostopalveluiden sijaan TE-toimistojen lisäresursseihin.
Hallituksen esittämä malli työttömien henkilökohtaisesta haastattelusta on kannatettava niiltä osin kuin siinä parannetaan työttömien palveluita ja panostetaan työttömien aktivoimiseen. Haastatteluihin kytkettäväksi suunnitellut ylimääräiset työttömyysturvan alentamismahdollisuudet eivät ole perusteltuja, koska ne vievät haastattelua työkaluna väärään suuntaan. Sen tulee olla apuväline työttömän työllistymiseksi, ei lisäkontrolli aktiivisuuden testaamiseksi. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä ei voi kannattaa työttömyysturvan leikkauksia eikä hallituksen esitystä työttömien toimeentuloa heikentävästä karenssista, joka voisi tulla kolmen kuukauden välein tapahtuvan haastattelun seurauksena myös silloin, kun työpaikkoja ei ole tarjolla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentilta 32.30.01 vähennetään 17 000 000 euroa työllisyyspaketin mukaiseen työvoimapalvelukokonaisuuden tehostamiseen ehdotetusta määrärahasta ja lisätään 17 000 000 euroa työn etsintään ja henkilökohtaiseen palveluun työvoimaviranomaisissa.
51. Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut (siirtomääräraha 2 v)
Porrastetun palkkatuen malli
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä on esittänyt porrastetun palkkatuen mallia, jossa työllisyysmäärärahaa käytettäisiin osana palkkatukea. Mallissa palkkatuen taso ja kesto olisi tiettyjen edellytysten täyttyessä normaalia palkkatukea suurempi ja pidempi. Näin tuen myöntämiseen liittyviä hallinnollisia kuluja voitaisiin vähentää.
Korotettua palkkatukea maksettaisiin automaattisesti neljässä erilaisessa tapauksessa:
1) yli vuoden työttömänä olleen eli pitkäaikaistyöttömän työllistämiseen
2) tasoltaan suurempana yli kaksi vuotta työttömänä olleen työllistämiseen
3) vajaakuntoisen työllistämiseen sekä
4) yli 55-vuotiaan, yli kuusi kuukautta työttömänä olleen työllistämiseen.
Kahdessa viimeisessä ryhmässä tukea voitaisiin jatkaa ilman uutta työttömyysjaksoa työvoimaviranomaisen harkinnalla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 75 000 000 euroa momentille 32.30.51 palkkatukeen ja hyväksyy seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 55
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee eduskunnalle esityksen porrastetun palkkatuen mallista, jossa palkkatuki porrastettaisiin neljään kategoriaan työllistymisen vaikeuden perusteella.
Nuorisotakuu
Sipilän hallituksen toimikauden aikana on alle 30-vuotiaiden nuorten pitkäaikaistyöttömyys noussut 3 000 nuorella. Edellisen hallituksen viimeisessä tulo- ja menoarvioesityksessä oli nuorisotakuun toimeenpanemiseen varattu määrätahoja TEM:n, OKM:n ja STM:n pääluokissa yhteensä noin 60 000 000 euroa. Sipilän hallituksen talousarvioesityksen perusteluissa mainitaan nuorisotakuun edistäminen, mutta määrärahoja sille ei ole osoitettu.
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä pitää tärkeänä, että nuorisotakuun määrärahat turvataan ja nuorisotakuuta kehitetään edelleen. Kuntien rooli ja merkitys palveluketjun ja nuorisopalveluiden toimivuuden varmistamiseksi korostuu, ja kunnille pitää turvata riittävät resurssit ja edellytykset takuun toteuttamiselle.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 28 000 000 euroa momentille 32.30.51 nuorisotakuun elvyttämiseen.
Välityömarkkinat
Työllisyysmäärärahojen leikkaus on kohdennettu pääsääntöisesti kolmannelle sektorille varatun palkkatuetun työn volyymiin. Viime vuonna nämä tahot työllistivät 8 500 kaikkein vaikeimmin työllistyvää työtöntä. Nyt määrä romahtaa ja sille esitetään talousarvioesityksessä 3 000 henkilön kattoa. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä pitää tällaisen rajan asettamista täysin perustelemattomana ja esittää sen poistamista talousarvioesityksestä.
Suomessa on paljon tekemätöntä työtä, jota ei tulla teettämään markkinaehtoisesti. Tätä työtä voidaan teettää yhteiskunnan tukemana välityömarkkinoilla. Välityömarkkinoilla työllistetään pitkäaikaistyöttömiä ja niiden kautta voidaan tuottaa kansalaisten hyvinvointia tukevia palveluita, kuten esimerkiksi kotiapua ikääntyneille. Pitkäaikaistyöttömyyden taltuttamiseksi tulee tietoisesti rakentaa avustavan työvoiman palveluja, jotka voivat olla välityömarkkinaluonteisia.
Nykyinen työvoimapolitiikka perustuu odotukselle työllistymisestä avoimille työmarkkinoille. Nykyisessä työllisyystilanteessa sinne eivät kuitenkaan kaikki yllä. Julkisin varoin tuettu työllistämistoiminta antaa kolmannelle sektorille mahdollisuuden joustaa tuottavuus- ja tulosodotuksista ja painottaa toiminnoissaan sosiaalisia näkökulmia. Järjestöjen työllistämistoimintaan liittyy usein muutakin tukea sekä ennen että jälkeen palkkatuettua jaksoa. Osa toiminnasta tukee pitkään työttömänä olleiden ihmisten arjen hallintaa.
Välityömarkkinoille työllistyminen on sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta parempi vaihtoehto työttömyydelle. Tämän vuoksi hallituksen suunnitelmaa rajata palkkatuella kolmannelle sektorille työllistyvien määrää ei voida pitää perusteltuna.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 15 000 000 euroa momentille 32.30.51 järjestöjen työllistämis- ja kotouttamisprojekteihin ja että määrärahan käyttötarkoituksista kohdasta 3) poistetaan rajoitus julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 7 luvun 9 §:n 1 momentissa tarkoitetun palkkatuen maksamisesta enintään 3 000 henkilötyövuotta vastaavalta osalta.
Työllisyyden kuntakokeilu
Viime hallituskauden työllisyydenhoidon kuntakokeilu saavutti hyviä tuloksia ja valtio tuki 20 miljoonalla eurolla vuosittain hankkeen onnistumista. Sipilän hallitus ei kuitenkaan lähtenyt jatkamaan tukea.
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän mielestä kuntakokeilujen rahoitus tulisi palauttaa ja sitä jatkaa kolmella tasolla kehittämällä asiakaspalvelua, vahvistamalla alueellisia ja paikallisia verkostoja ja laajentamalla integroivaa työvoima- ja työmarkkinapolitiikkaa. Kokeiluihin tulee varata riittävä rahoitus.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 20 000 000 euroa momentille 32.30.51 työllisyydenhoidon kuntakokeilun jatkamiseen ja laajentamiseen ja hyväksyy seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 56
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen työllisyyden kuntakokeilun jatkamisesta ja sen laajentamisesta vähitellen valtakunnalliseksi niin, että siihen pääsevät osallistumaan kaikki halukkaat kunnat.
Ammatillinen työvoimapoliittinen koulutus ja kotouttaminen
Työelämän muutosvauhti on nopeaa. Ammatillinen työvoimapoliittinen koulutus on tehokas väline uudistaa työttömän ihmisen osaamista ja täydentää työmarkkinoiden osaamistarvetta. Se mahdollistaa nopean reagoinnin alueen rakennemuutoksiin. Sillä myös vastataan tehokkaasti työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmiin.
Koulutuksen ja työttömyyden välillä on yhä voimakas kytkös. Vaikka korkeammin koulutettujen työttömyys on pahentunut, silti se on selvästi alhaisempaa ja lyhytkestoisempaa kuin pelkän peruskoulun varassa olevien tai toisen asteen opintojen suorittaneiden työttömyys. Erityisen vaikeaa on työllistyminen niillä, joilla ei ole ammatillista tutkintoa.
Hallituksen esityksessä ammatillisen työvoimapoliittisen koulutuksen määrä puolittuisi kahden vuoden takaisesta. Suunnan pitää olla päinvastainen. Ammatillisen työvoimapoliittisen koulutuksen määrää on lisättävä.
Nykyisin työtön voi opiskella omaehtoisesti työttömyysturvalla, jos täyttää työvoimapoliittiset kriteerit. Kriteerit ovat moninaiset ja niiden tulkinta vaikeaa. Eri TE-toimistojen päätökset eroavat toisistaan. Siksi Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä ehdottaa, että kriteereitä helpotettaisiin.
Maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt. Onnistuneen integroinnin ja työllistymisen taustalla on laadukas kotoutuminen. Ilman kielitaitoa ja yhteiskunnan tuntemusta on vaikeaa olla täysivaltainen kansalainen. Kotouttamiskoulutuksen volyymia on nostettu, mutta se ei vieläkään ole riittävällä tasolla. Lisäksi samanaikaisesti hallitus leikkaa 20 000 000 euroa työvoimapoliittisesta koulutuksesta ja kotouttamiskoulutuksesta. Näiden lyhytjänteisten leikkausten sijaan työvoimapoliittiseen koulutukseen ja kotouttamiskoulutukseen olisi nykyisessä tilanteessa perusteltua panostaa lisää.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 40 000 000 euroa momentille 32.30.51 ammatilliseen työvoimakoulutukseen ja kotouttamiskoulutukseen ja hyväksyy seuraavan lausumaehdotuksen:
Vastalauseen lausumaehdotus 57
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin helpottaakseen ja selkeyttääkseen kriteerejä työttömyysturvaoikeudelle työttömän omaehtoisen opiskelun ja kouluttautumisen yhteydessä.
40. Yritysten toimintaympäristö, markkinoiden sääntely ja työelämä
01. Kilpailu- ja kuluttajaviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Kilpailu- ja kuluttajapolitiikan yhteisenä tavoitteena on terveet ja toimivat markkinat, joilla yritykset ja muut toiminnanharjoittajat toimivat vastuullisesti ja ottavat huomioon myös kuluttajien edut. Viime vuosina on ollut tavoitteena lisätä kilpailu- ja kuluttaja-asioiden yhteiskunnallista painoarvoa ja vaikuttavuutta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto tukee omalta osaltaan harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan hyväksi tehtävää työtä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 1 500 000 euroa momentille 32.40.01 Kilpailu- ja kuluttajaviraston toimintamenoihin.
Pääluokka 33
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN HALLINNONALA
Sosiaali- ja terveysministeriön pääluokassa hallitus tekee useita leikkauksia, jotka kohdistuvat erityisen kovasti eläkeläisiin, työttömiin, pitkäaikaissairaisiin ja pienituloisiin ihmisiin sekä lapsiperheisiin. Esitykset lisäävät eriarvoisuutta. Ensisijaisten etuuksien heikentäminen ajaa ihmisiä pitkäaikaisesti toimeentulotuen asiakkaiksi. Toimeentulotukiriippuvuus taas syventää kannustinloukkua ja nostaa lyhytaikaisenkin työllistymisen kynnystä.
Etuuksien ja korvausten leikkausten lisäksi hallitus tekee säästöjä kuntapalveluihin — ensi vuonna heikentäen vanhusten palveluita ja jatkossa puuttumalla vammaisten palveluihin. Samalla sote-uudistukselle on asetettu mittava 3 miljardin säästötavoite, joka yhdessä hallituksen ajaman markkinaehtoisen valinnanvapausmallin kanssa ei asiantuntijoiden mukaan voi tarkoittaa juuri muuta kuin palveluiden heikentämistä tai omavastuiden merkittävää nousua. Myös hallituksen kuluvan vuoden alussa tekemät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotukset heikentävät erityisesti pienituloisimpien, pitkäaikaissairaiden, vanhusten ja työttömien asemaa. Emme voi hyväksyä hallituksen toimintaa, jossa ilman kattavia vaikutusarvioita kohdistetaan lukuisia perusetuuksien heikennyksiä ja muita leikkauksia ja kiristyksiä toistuvasti samoihin ihmisiin.
Viime vuoden budjettivastalauseessamme edellytimme, että hallitus tekee viivyttelemättä kokonaisarvion säästöpolitiikkansa kasautuvista vaikutuksista ihmisille ja yhteiskunnan kehitykselle laajemmin. Keväällä valtioneuvoston kansliaan onkin perustettu lainsäädännön arviointineuvosto, joka on tehnyt resurssiensa puitteissa hyvää työtä. Neuvosto ei kuitenkaan ole tehnyt arvioita päätösten yhteisvaikutuksista tai niiden pitkäaikaisista vaikutuksista.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 58
Eduskunta edellyttää, että hallitus tekee viivyttelemättä kokonaisarvioinnin leikkausten, kiristysten ja maksukorotusten kustannuksista yhteiskunnallemme ja vaikutuksista yksittäisten ihmisten ja ihmisryhmien asemaan ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä ryhtyy arvioinnin mukaisiin toimiin eriarvoisuuden kasvun pysäyttämiseksi.
Kansaneläkeindeksin pitää seurata hintakehitystä
Hallitus on päättänyt leikata kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla. Leikkaus kohdistuu siis pienimpiin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Hallitus antoi jo tänä vuonna etuuksien tason laskea noin 0,4 prosentilla, kun kansaneläkeindeksi painui miinukselle. Näiden arjen toimeentulossa näkyvien heikennysten päälle hallitus myös jäädyttää kansaneläke- ja kuluttajahintaindeksit tälle alemmalle tasolle vuosiksi 2017—2019.
Indeksijäädytys ei koske vain myönnettävien etuuksien tasoa, vaan myös monia muita kel-indeksiin sidottuja euromääriä. Kansaneläkeindeksin leikkaus ja jäädytys vaikuttavat myös eläkkeiden verotukseen, sillä eläketulovähennysten täydet määrät on sidottu kansaneläkkeeseen. Tuloraja, jonka ylittämisen jälkeen eläkeläinen joutuu maksamaan tuloveroa, siirtyy alemmaksi.
Samaan aikaan hallitus on päättänyt mittavista tuloveroalennuksista, perintöveron alennuksesta, metsälahja- ja yrittäjävähennyksistä. Ostovoima nousee ensi vuonna suhteessa eniten henkilöillä, joiden bruttotulot ovat yli 7 500 euroa kuukaudessa. Sen sijaan etuuksien saajien ostovoima putoaa, esim. takuueläkkeen tasolla noin 2 prosenttiyksikköä. Kaikilla alle 2 000 euroa kuukaudessa työeläkettä saavilla ostovoimakehitys on miinusmerkkinen. Myös pientä, alle 1 500 euron kuukausittaista ansiotuloa saavien ostovoima näyttää heikkenevän, vaikka hallitus lupasi korvata kilpailukykysopimuksen vaikutuksia kaikille palkansaajille.
Indeksijäädytyksellä ja kansaneläkeindeksin alennuksella on pysyvä, kumulatiivinen vaikutus etuuksien tasoon, sillä indeksin muutosta ei ole tarkoitus myöhemmin hyvittää. Ennustetun hintakehityksen mukaan leikkaus ja jäädytys tarkoittavat, että etuuksien taso on vuonna 2019 noin 3,5 prosenttia alempi kuin vuonna 2016.
Leikattavien sosiaaliturvaetuuksien taso on jo valmiiksi alhainen. Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea on jo aiemmin huomauttanut Suomea liian alhaisesta sosiaaliturvan vähimmäistasosta, ja nyt taso entisestään laskee. Leikkausten yhteisvaikutukset ovat huomattavat kotitalouksissa, jotka saavat useaa etuutta.
Perusturvan indeksijäädytys ja -leikkaukset heikentävät syyperusteisen sosiaaliturvan ensisijaisuutta viimesijaiseen sosiaalihuollon toimeentulotukeen nähden. Pidemmällä aikavälillä kehitys johtaa syyperusteisen perusturvan ja asumistuen merkityksen vähenemiseen ja vastaavasti tarveharkintaisen ja kotitalouskohtaisen toimeentulotuen roolin kasvamiseen toimeentuloturvassa ja asumisen tuissa.
Emme voi hyväksyä leikkausta pienimpiin etuuksiin. Ostovoiman turvaava indeksikorotus palautuu suoraan kulutukseen ja turvaa arjen hyvinvointia.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 59
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin, jotta kansaneläkeindeksiin ja kuluttajahintaindeksiin sidottujen etuuksien ostovoima turvataan elinkustannusten kehityksen mukaisesti.
02. Valvonta
07. Työsuojelun aluehallintoviranomaisten toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Työsuojeluviranomaisilla on tärkeä rooli harmaan talouden torjunnassa mm. työnteko-oikeuksien, työsopimuslain ja tilaajavastuulain valvonnassa. Hallitus poisti tämän vuoden talousarviosta määräaikaisen lisäresurssin momentilta, eikä lisämäärärahoja ole palautettu ensi vuodenkaan talousarvioesitykseen. Työsuojeluviranomaisten tärkeään valvontatyöhön on lisättävä määrärahoja harmaan talouden torjumiseksi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 1 500 000 euroa momentille 33.02.07 työsuojelun alueviranomaisten toimintamenoihin.
03. Tutkimus- ja kehittämistoiminta
Sektoritutkimuslaitosten budjettirahoitusta on vähennetty tutkimuslaitosuudistuksen yhteydessä ja säästöjä jatketaan edelleen. Kuluvan vuoden talousarvion hyväksymisen yhteydessä eduskunta edellytti, että seuraavalla hallituskaudella arvioidaan laajasti rahoitusuudistuksen vaikutukset tutkimuksen laatuun. Tällä arvioinnilla on nyt kiire. Etenkin sote-uudistuksen ja tulevien itsehallintoalueiden myötä tutkimuslaitosten työ tulee korostumaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 60
Eduskunta edellyttää, että hallitus toteuttaa viivyttelemättä eduskunnan aiemman päätöksen mukaisesti arvioinnin tutkimusrahoitusuudistuksen vaikutuksista tutkimuksen laatuun ja tekee arvion toimenpiteistä korkeatasoisen tutkimuksen turvaamiseksi ja kestävän rahoitustason saavuttamiseksi.
31. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (siirtomääräraha 3 v)
Määrärahalla toimeenpannaan hallituksen kärkihankkeita, joita ovat terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä eriarvoisuuden vähentäminen, lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma, ikäihmisten kotihoidon kehittäminen ja kaikenikäisten omaishoidon vahvistaminen, palveluiden asiakaslähtöisyyden lisääminen ja osatyökykyisten työllistymisedellytysten kehittäminen. Palveluiden kehittäminen on tärkeää, jotta saadaan käyttöön ennaltaehkäiseviä, kustannustehokkaita ja asiakaslähtöisiä toimintamalleja. Näin voidaan hillitä kustannuskehitystä, lisätä toimintojen vaikuttavuutta ja lisätä terveyden ja hyvinvoinnin tasa-arvoa. Hallitus on kuitenkin päättänyt leikata rahoitusta momentilta 6 310 000 euroa kompensoidakseen hoitajamitoituksen peruutuksen kustannuksia. Emme ole kannattaneet hoitajamitoituksen leikkaamista, mikä on huomioitu vaihtoehtobudjetissamme, emmekä kannata momentille esitettyä leikkausta.
Eriarvoisuus ja pahoinvointi ovat yhteiskunnassamme lisääntyneet. Viime aikoina on puhuttu toimien tehostamisesta eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentämiseksi. On myös esitetty, että tämän tulisi olla hallituksen kärkihanke. Kannatamme eriarvoisuuskehitykseen puuttumista konkreettisin esityksin. Hallituksella on ohjelmassaan kärkihanke, jonka tavoitteena on eriarvoisuuden vähentäminen ja terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Toimenpiteisiin kuuluu mm. tarvittavien toimien etsiminen ja kohdentaminen eniten tukea tarvitseville sekä eriarvoisuuden kaventamisen ottaminen osaksi jokaisen hallinnonalan toimia ja lainsäädäntöä. Hankkeelle on alustavasti varattu ensi vuodelle 3,5 milj. euroa. Esitämme, että hankkeen määrärahaa nostetaan tuntuvasti, 5 miljoonalla eurolla, jotta syrjäytymiskehitykseen voidaan puuttua rivakasti esim. kunnissa ja yhdistyksissä toteutettavia matalan kynnyksen palveluita kehittämällä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 11 310 000 euroa momentille 33.03.31 hallituksen kärkihankkeiden rahoitukseen mm. eriarvoisuuskehityksen vähentämiseksi yhteiskunnassamme.
63. Eräät erityishankkeet (siirtomääräraha 3 v)
Eduskunta on jo useina vuosina osoittanut lisärahoitusta päihdeäitien hoidon rahoitukseen. Rahoitus on käytetty ns. Pidä kiinni -hoitojärjestelmään, jonka vuosittaiset kustannukset ovat noin 8,5 miljoonaa euroa, millä autetaan vuosittain noin 240 perhettä. Hoitojärjestelmän rahoitus on ollut epävarma, ja siihen on haettu usean vuoden ajan pitkäjänteistä ratkaisua yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Eduskunta on korostanut, että päihdeäitien hoidon rahoitus saadaan vakaalle pohjalle viimeistään sote-uudistuksen yhteydessä. Sitä ennen Pidä kiinni -järjestelmään on osoitettava riittävä rahoitus.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 61
Eduskunta edellyttää, että hallitus varaa riittävän pysyvän rahoituksen Pidä kiinni -hoitojärjestelmän toimintaan.
10. (33.10 ja 60, osa) Perhe- ja asumiskustannusten tasaus, perustoimeentulotuki ja eräät palvelut
Hallituksen perhepolitiikka lisää eriarvoisuutta
Hallituksen etuusleikkaukset ja -jäädytykset heikentävät syyperusteisen sosiaaliturvan ensisijaisuutta viimesijaiseen sosiaalihuollon toimeentulotukeen nähden. Hallituksen esittämällä lapsilisän alentamisella on samansuuntainen vaikutus. Toimeentulotuki on tarkoitettu väliaikaiseksi avuksi, mutta tällä hetkellä sitä käytetään kattamaan riittämättömiä ensisijaisia etuuksia, kuten asumistukea. Toimeentulotukijärjestelmässä ei ole samanlaisia aktivoivia elementtejä kuin ensisijaisissa etuuksissa, ja sen käyttö lisää kannustinloukkuja. Pitkäaikainen riippuvuus toimeentulotuesta passivoi ja köyhdyttää ihmisiä ja perheitä ja lisää syrjäytymisvaaraa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan keskeiset lapsiperheille suunnatut tulonsiirrot, kuten lapsilisä, vanhempainpäiväraha ja kotihoidon tuki ovat jääneet ostovoimaltaan jälkeen yleisestä hintojen ja ansiotulojen noususta. Noin puolessa köyhyysrajan alittavista lapsiperheistä kukaan ei käy ansiotyössä. Kun perheen kokonaistuloista suurin osa koostuu erilaisista tulonsiirroista, on köyhyysriski suuri.
Taloudellinen eriarvoisuus ilmenee lasten arjessa varsinkin kuluttamisen ja toimintamahdollisuuksien eroina. Perheen pienituloisuus saattaa johtaa lasten syrjimiseen, ryhmästä sulkemiseen ja kiusaamiseen. THL:n kohorttitutkimus vuonna 1987 syntyneistä, 21-vuotiaaksi asti rekisteriaineistojen avulla seuratuista lapsista kertoo, että jos vanhemmat olivat saaneet pitkään toimeentulotukea, lapsilla lisääntyivät vähäinen koulutus, mielenterveysongelmat, huostaanotot ja pienimuotoinen rikollisuus. Samoin lisääntyi toimeentulo-ongelmien kokeminen aikuisiässä. Lapsuuden olosuhteilla on siten huomattava vaikutus myöhempään hyvinvointiin.
Emme voi hyväksyä lapsiperheisiin kohdistuvia eriarvoistavia päätöksiä. Etuusleikkausten lisäksi näitä ovat esimerkiksi koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintamaksujen enimmäismaksujen kaksinkertaistaminen, varhaiskasvatusoikeuden rajaaminen ja ryhmäkokojen suurentaminen varhaiskasvatuksessa sekä leikkaukset lasten ja nuorten koulutuksen ja erityisesti toisen asteen ammatillisen koulutuksen rahoitukseen. Katsomme, ettei lapsiperheisiin kohdistuvia etuus- ja palveluleikkauksia tule tehdä ennen kattavaa arviointia.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 62
Eduskunta edellyttää, että hallitus arvioi lapsiperhepolitiikkansa kokonaisuutena, jossa huomioidaan paitsi maksut, etuudet ja palvelut, myös toimet työn ja perheen yhteensovittamiseksi.
51. Lapsilisät (arviomääräraha)
Hallitus on päättänyt leikata lapsilisiä 0,91 prosentilla saavuttaakseen säästöä julkiseen talouteen. Pidemmällä aikavälillä hintojen noustessa ehdotettu lapsilisän tason alentaminen yhdessä vuoden 2016 alusta voimaan tulleen lapsilisän indeksisidonnaisuuden poistamisen kanssa pienentää lapsilisien ostovoimaa. Leikkaus kohdistuu kovimmin pienituloisimpiin perheisiin, eriarvoistaa lapsia ja lisää lapsiperheköyhyyttä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 63
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta lapsilisän taso säilyy vuoden 2016 tasolla lisättynä indeksikorotuksella.
53. Sotilasavustus (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla. Leikkaus kohdistuu pienimpiin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Sotilasavustuksen kohdalla tämä tarkoittaa 150 000 euron leikkausta. Emme hyväksy hallituksen leikkauksia, jotka ilman kattavia vaikutusarvioita kohdistuvat toistuvasti samoihin ihmisiin ja heikentävät ostovoimaa.
54. Asumistuki (arviomääräraha)
Opiskelijat siirretään yleisen asumistuen saajiksi, mikä on opiskelijoiden näkökulmasta pääosin hyvä ratkaisu. Siirto aiotaan kuitenkin toteuttaa kustannusneutraalisti jäädyttämällä enimmäisasumismenot ja alentamalla kuntaryhmissä 3 ja 4 enimmäisasumismenoja 5 prosentilla. Asumistuen keskeisin ongelma on tukea myönnettäessä hyväksyttävän vuokratason alhaisuus verrattuna markkinavuokriin. Monet asumistuen saajat joutuvat paikkaamaan matalaa asumistukeaan turvautumalla pitkäaikaiseen toimeentulotukeen. Emme voi hyväksyä sitä, että markkinoilla nousevia asumiskustannuksia yritetään hillitä leikkaamalla asuntotuen saajien etuutta. Asuntopolitiikkaa ja asumisen tukijärjestelmiä on kehitettävä suunnitelmallisesti osana kestävää yhteiskuntaa ja turvattava kohtuuhintainen asuntotuotanto. Edellytämme, että hallitus peruu esittämänsä säästöt asumistukiin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 64
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen saajiksi ei heikennä nykyisin yleistä asumistukea tai opintotuen asumislisää saavien etuuden tasoa.
55. Elatustuki (arviomääräraha)
Hallitus jäädyttää kansaneläke- ja kuluttajahintaindeksit vuosille 2017—2019. Emme hyväksy leikkauksia, jotka heikentävät pienten etuuksien ostovoimaa ja lisäävät köyhyysriskiä.
57. (33.60.35) Perustoimeentulotuki (arviomääräraha)
Jos ensisijaisiin perusturvaetuuksiin ei tehdä hallituksen esittämiä leikkauksia, tarve toimeentulotukeen vähenee merkittävästi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 65
Eduskunta edellyttää, että hallitus ei tee ensisijaisiin etuuksiin esittämiään leikkauksia, jolloin toimeentulotukimenot vähenevät merkittävästi.
20. Työttömyysturva
Työttömyysturvan heikentäminen ei lisää työllisyyttä
Hallitus tekee ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan 200 miljoonan euron leikkauksen. Kesto lyhenee 100 päivällä, omavastuuaika pitenee 2 päivällä, pitkän työhistorian jälkeinen korotusosa poistuu ja aktiivikorotuksia leikataan. Työttömyysetuusmenojen säästö on vuonna 2017 noin 70 milj. euroa, josta valtion säästö noin 20 milj. euroa kohdistuen omavastuuajan pidentämiseen.
Hallituksen esittämät työttömyysturvan heikennykset eivät ole tässä tilanteessa oikea keino vaikuttaa työllisyyteen. Työmarkkinoiden suurin ongelma on tällä hetkellä työn kysynnän puute, minkä seurauksena työttömyys on kasvanut ja pitkittynyt. Tällöin työttömien taloudellisen aseman heikentäminen tai ylimääräinen töihin patistelu ovat vääriä toimenpiteitä, sillä työttömyys ei johdu työttömien työhaluttomuudesta. Työttömyysetuuksien alentaminen johtaa ihmisten taloudellisen tilanteen heikkenemiseen ja eriarvoisuuden kasvuun.
50. Valtionosuus ansiopäivärahasta (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla. Leikkaus kohdistuu pienimpiin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Työttömyysturvan ansiopäivärahan valtionosuudessa tämä tarkoittaa 9 miljoonan vähennystä. Emme hyväksy hallituksen leikkauslinjaa, joka heikentää pienituloisten ihmisten arjen ostovoimaa.
Hallituksen esitys työttömyysturvan omavastuuajan pidentämiseksi vähentäisi valtion kuluja ansiopäivärahasta yhteensä 14 miljoonaa euroa. Työttömyysturvan leikkaaminen ei ole oikea keino työllisyyden parantamiseen. Siksi emme voi hyväksyä omavastuuajan pidentämistä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 66
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta ansiosidonnaista päivärahaa ei heikennetä vuoden 2016 tasosta.
51. Valtionosuus peruspäivärahasta (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla. Leikkaus kohdistuu pienimpiin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Työttömyysturvan päivärahan valtionosuudessa tämä tarkoittaa 2 miljoonan euron vähennystä. Emme hyväksy hallituksen leikkauslinjaa, joka heikentää pienituloisten ihmisten arjen ostovoimaa.
Hallituksen esitys työttömyysturvan omavastuuajan pidentämiseksi vähentäisi valtion kuluja peruspäivärahasta yhteensä 2 miljoonaa euroa. Työttömyysturvan leikkaaminen ei ole oikea keino työllisyyden parantamiseen. Siksi emme voi hyväksyä omavastuuajan pidentämistä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 67
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta työttömyysturvan peruspäivärahaa ei heikennetä vuoden 2016 tasosta.
52. Valtionosuus työmarkkinatuesta (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla. Leikkaus kohdistuu pienimpiin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Työmarkkinatuen valtionosuudessa tämä tarkoittaa 11,8 miljoonan vähennystä. Emme hyväksy hallituksen leikkauslinjaa, joka heikentää pienituloisten ihmisten arjen ostovoimaa.
Hallituksen esitys työttömyysturvan omavastuuajan pidentämiseksi vähentäisi valtion kuluja työmarkkinatuesta yhteensä 4 miljoonaa euroa. Työttömyysturvan leikkaaminen ei ole oikea keino työllisyyden parantamiseen. Siksi emme voi hyväksyä omavastuuajan pidentämistä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 68
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta työmarkkinatukea ei heikennetä vuoden 2016 tasosta.
55. Valtionosuus aikuiskoulutustuesta (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla. Leikkaus kohdistuu pienimpiin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Aikuiskoulutustuen valtionosuudessa tämä tarkoittaa 0,7 miljoonan euron vähennystä. Emme hyväksy hallituksen leikkauslinjaa, joka heikentää pienituloisten ihmisten arjen ostovoimaa.
56. Valtionosuus vuorottelukorvauksesta (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla. Leikkaus kohdistuu pienimpiin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Vuorottelukorvauksen valtionosuudessa tämä tarkoittaa 0,2 miljoonan euron vähennystä. Emme hyväksy hallituksen leikkauslinjaa, joka heikentää pienituloisten ihmisten arjen ostovoimaa.
30. Sairausvakuutus
Hallitus on tehnyt useita leikkauksia ansiosidonnaiseen sairausvakuutukseen, mikä on tehnyt kokonaisuuden vaikeasti hahmotettavaksi ja logiikaltaan ontuvaksi. Suomalaisen hyvinvointivaltion keskeinen tavoite on ollut lakisääteisellä sosiaaliturvalla kattavasti ja kustannustehokkaasti tarjota kaikille riittävä toimeentuloturva. Toistuvat leikkaukset ansiosidonnaisiin päivärahoihin heikentävät sosiaaliturvan ansio- ja vakuutusperiaatetta. Lakisääteisen sosiaaliturvan heiketessä entistä useammalle tulee tarve täydentää sosiaaliturvaa yksityisillä vakuutuksilla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 69
Eduskunta edellyttää, että hallitus ei enää monimutkaista sairausvakuutusjärjestelmää eikä heikennä vakuutusperiaatetta.
Hallitus päätti keventää ansiotuloverotusta kompensoidakseen kilpailukykysopimuksessa työnantajilta palkansaajille siirtynyttä maksurasitusta. Pienituloisimpien palkansaajien, jotka eivät maksa veroja, kohdalla hallitus yritti tehdä hyvityksen keventämällä sairausvakuutuksen päivärahamaksua 63 miljoonalla eurolla. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei alle 14 000 euroa vuodessa ansaitsevalta peritä sairausvakuutuksen päivärahamaksua. Kuitenkaan tämä kompensaatio ei näytä riittävän, vaan alle 1 000 euron kuukausitulolla palkansaajien ostovoima saattaa laskea.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 70
Eduskunta edellyttää, että hallitus arvioi kilpailukykysopimukseen perustuvien sosiaaliturvamaksujen muutosten ja hallituksen kompensaatioesitysten vaikutukset pienituloisten palkansaajien ostovoimaan viimeistään vuoden 2017 alussa ja esittää tarvittavat muutokset, jotta myös pienituloisten palkansaajien ostovoimaa voidaan parantaa.
60. Valtion osuus sairausvakuutuslaista johtuvista menoista (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla. Leikkaus kohdistuu pienimpiin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Vähimmäismääräisissä päivärahoissa tämä tarkoittaa 1,2 miljoonan euron vähennystä. Emme hyväksy hallituksen leikkauslinjaa, joka heikentää pienituloisten ihmisten arjen ostovoimaa ja lisää köyhyysriskiä.
Hallitus on päättänyt lisäsäästöistä lääkekorvausjärjestelmään. Säästöt toteutetaan edistämällä lääkeyritysten välistä hintakilpailua, vähentämällä lääkejätettä, edistämällä rationaalista lääkehoitoa sekä tarkistamalla erityiskorvausjärjestelmää koskevaa asetusta. Muut esitykset ovat kannatettavia, paitsi asiakkaiden maksurasitetta nostava diabeteslääkkeisiin kohdistuva 20 miljoonan euron säästö. Diabeteksen hoitoon käytettävien muiden kuin insuliinilääkkeiden korvattavuutta heikennetään täydestä korvattavuudesta 65 %:n korvausluokkaan. Käytännössä leikkaus kohdistuu erityisesti monisairaisiin, iäkkäisiin ja vähävaraisiin ihmisiin. Kalliit lisäsairaudet kasautuvat jo tällä hetkellä alimpiin tuloluokkiin, ja esitetty säästö tulee entisestään lisäämään sosioekonomisia terveyseroja.
Diabetespotilaisiin kohdistuva säästö on epäoikeudenmukainen. Yksittäiseen potilasryhmään kohdistuvan säästön sijaan kaikkien sairauksien lääkehoidon korvattavuus tulee arvioida samanaikaisesti ja yhtäläisin perustein.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 71
Eduskunta edellyttää, että hallitus ei kohdista 20 miljoonan euron säästöä diabetespotilaisiin eikä tee asetusmuutosta, jolla diabeteslääkkeistä muut kuin insuliinivalmisteet siirrettäisiin 100 prosentin korvausluokasta 65 prosentin korvausluokkaan.
40. Eläkkeet
Esitimme työnantajien ja palkansaajien työeläkemaksujen väliaikaista alentamista jo vuoden 2016 vaihtoehtobudjetissamme. Niin sanottujen emu-puskureiden käyttö oli välitön ja kohdennettu vaihtoehtomme, jolla olisi vältytty yli vuoden kestäneeltä neuvotteluväännöltä ja voitu keskittyä olennaiseen: työllisyyden ja uuden kasvun luomiseen. Pakkolakiviritykset, jotka herättivät kansalaisissa ahdistusta ja epävarmuutta, olisi samoin voitu suoraan hylätä.
Kun taantuma kuitenkin pitkittyy, kasvun näkymät ovat vähäiset ja työllisyysasteen nosto uhkaa jäädä haaveeksi, poikkeukselliset keinot ovat yhä tarpeen. Yhteensä 0,8 prosentin TyEL-maksualennukset on syytä toteuttaa väliaikaisesti vuosina 2017—2018. Tämän jälkeen puskurit kartutetaan takaisin normaalille tasolleen siten, että vuosina 2020—2023 maksu mitoitetaan korkeammalle tasolle. Aikataulusta ja toimista sovitaan kolmikantaisesti.
Maksujen alennus kasvattaa nettopalkkoja ja lisää palkansaajien ostovoimaa. Samalla se alentaa työvoimakustannuksia. Näin se rakentaa siltaa yli heikoimman taloustilanteen. Alennus vähentää työeläkerahastojen tuloa väliaikaisesti. Kun työllisyys vauhdittuu, myös eläkerahastointi lisääntyy nopeammin kuin staattiset laskelmat osoittavat.
Koska työeläkemaksu on vähennyskelpoinen verotuksessa, maksualennus lisää valtion ja kuntien verotuloja yhteensä noin 175 miljoonalla eurolla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 72
Eduskunta edellyttää, että hallitus ottaa käyttöön työeläkerahastojen Emu-puskurin ja valmistelee kolmikantaisesti väliaikaisen työeläkemaksualennuksen vuosille 2017—2018 sekä suunnitelman puskurin palauttamiseksi tarvittavalle tasolle.
60. Valtion osuus kansaneläkelaista ja eräistä muista laeista johtuvista menoista (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla. Leikkaus kohdistuu pienimpiin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Kansaneläkelain perusteella maksettavien etuuksien kohdalla tämä tarkoittaa 25,5 miljoonan euron leikkausta. Emme hyväksy hallituksen leikkauksia, jotka ilman kattavia vaikutusarvioita kohdistuvat toistuvasti samoihin ihmisiin ja heikentävät ostovoimaa.
Hallitus kohdistaa jälleen leikkauksia eläkkeensaajien asumistukeen jäädyttämällä tuessa huomioitavat enimmäisasumismenot. Käytännössä eläkkeensaajan asumistukea saavat ihmiset ovat eläkeläisistä heikoimmassa asemassa arjen toimeentuloa ajatellen. Hallitus on myös kohdistanut ja edelleen kohdistaa heihin useita muita leikkauksia. Pahimmillaan eläkkeensaajan taloudellisen tilanteen vaikeutuminen ja asumistilanteen epävarmuus heikentävät hyvinvointia ja toimintakykyä ja lisäävät kustannuksia sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Emme voi hyväksyä sitä, että markkinoilla nousevia asumiskustannuksia yritetään hillitä leikkaamalla asuntotuen saajien etuutta. Päinvastoin, eläkkeensaajan asumistukea tulisi edelleen kehittää turvaamaan pienituloisten eläkeläisten toimeentuloa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 73
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin turvatakseen eläkkeensaajien asumistuen vähintään nykyisellä tasollaan vuonna 2017.
50. Veteraanien tukeminen
50. Rintamalisät (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla saavuttaakseen säästöä julkiseen talouteen. Tämä leikkaus kohdistuu pienimpiin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Pidämme erittäin hyvänä ratkaisuna, että eduskunta on peruuttamassa tämän säästön sotiemme veteraaneille maksettavien rintamalisän, ylimääräisen rintamalisän ja veteraanilisän osalta.
57. Valtionapu rintamaveteraanien kuntoutustoimintaan (siirtomääräraha 2 v)
Suomen itsenäisyyden turvaamiseksi taistelleiden veteraanien keski-ikä on noin 92 vuotta. Vaikka kuntoutukseen oikeutettujen joukko vuosittain pienenee, veteraania kohti tarvittavan kuntoutuksen määrä ja intensiteetti kasvavat. Veteraanien ikääntyessä etenkin kotiin vietävien kuntouttavien palvelujen ja kotikuntoutuksen tarve lisääntyy, jotta voidaan turvata veteraanien pärjääminen arkisissa oloissa, omassa kodissaan. On välttämätöntä varmistaa, että toimintakykyä edistävää ja itsenäistä selviytymistä tukevaa kuntoutusta voidaan rahoittaa vuosittain kaikille niille veteraaneille, jotka siitä hyötyvät.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 10 000 000 euroa momentille 33.50.57 rintamaveteraanien kuntoutustoiminnan menoihin.
60. (33.60, osa) Kuntien järjestämä sosiaali- ja terveydenhuolto
Hallitus aikoo heikentää vanhusten palveluita poistamalla vanhuspalvelulaista vastuutyöntekijää koskevan pykälän sekä poistamalla laista listauksen siitä asiantuntemuksesta, jota kunnalla on oltava käytettävissä vanhuspalveluissa. Lisäksi hallitus oli aiemmin linjannut heikentävänsä vanhuspalvelulain toimeenpanoa tukevaa laatusuositusta siten, että hoitotyöntekijöiden vähimmäismäärää tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa lasketaan 0,4—0,5 työntekijään hoidettavaa vanhusta kohden. Tämän hallitusohjelmakirjauksensa hallitus on perunut, mutta aikoo silti jatkaa heikennyksiä mm. väljentämällä mitoitukseen laskettavan henkilöstön kelpoisuuksia.
Suomessa vanhustenhoidon henkilömitoitus on ollut pohjoismaisia naapurimaitamme alempi, mutta osaamisen taso on ollut korkeampi. Hallitus on nyt siis leikkaamassa näistä molemmista. Tämä on hyvin lyhytnäköistä toimintaa, sillä juuri korkea osaaminen on monessa tilanteessa korvannut kaivattuja käsipareja, kun työt on osattu organisoida paremmin, johtaminen on ollut hyvää ja ihmisten osaaminen on ollut oikeassa paikassa. Nyt tämä uhkaa vaarantua. Pidemmällä aikavälillä huonompi osaaminen ja johtaminen johtavat vähemmän vaikuttavaan hoitoon ja hoivaan, jolloin kustannukset saattavat moninkertaistua.
Hallitukselta tuntuu puuttuvan vanhustenhoidon visio. Ainoastaan omaishoitoa on tällä hallituskaudella pystytty kehittämään sekä perhehoitoa vanhusten palvelumuotona vahvistamaan. On kuitenkin selvää, ettei omaishoito ole kaikissa tapauksissa mahdollista eikä edes toivottavaa. Vanhusten perhehoito on tällä hetkellä hyvin pienimuotoista ja kehittämisen mahdollisuuksia on, mutta tälläkin palvelulla on rajansa. Vanhusten asumiseen kaivataan kipeästi uusia ratkaisuja, esimerkiksi tanskalaisten tai hollantilaisten esimerkkien mukaisesti. Normipurkua kaivattaisiin esimerkiksi edistämään erilaisia yhteisöllisiä asumismuotoja ja palveluratkaisuja sekä niihin sopivien maksu- ja etuusjärjestelmien kehittämistä. Kestävää säästöä taas toisivat paitsi tehokas palveluohjaus, hyvän osaamisen turvaaminen ja järkevät asumisratkaisut myös mm. geroteknologia, esteettömyys ja kuntouttavat hoitokäytännöt. Arjen turvallisuutta tukevat paitsi tarpeen mukaiset palvelut myös riittävä toimeentulo. Myös siltä osin hallituksen leikkaukset perusetuuksiin ja lääkekorvauksiin sekä asiakasmaksujen korotukset ovat osuneet pahasti juuri iäkkäisiin ihmisiin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 74
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin turvatakseen vanhuspalveluiden laadun ja alan osaamisen ja houkuttavuuden. Vanhuspalvelulakia tulee toteuttaa johdonmukaisesti eikä laskea ikäihmisten hoidon ja hoivan tasoa.
Hallitus on antanut eduskunnalle talousarvioesitykseen liittyvän esityksen terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain sekä niihin liittyvien asetusten muuttamisesta siten, että terveyden- ja sosiaalihuollon päivystystä sekä erikoissairaanhoitoa keskitetään viiteen yliopistolliseen sairaalaan ja seitsemään muuhun päivystyspalvelun sairaalaan. Kunnille maksettavissa valtionosuuksissa tämä on huomioitu noin 12 miljoonan euron vähennyksenä. Päivystysuudistuksen käsittely on eduskunnassa edelleen kesken, ja esitys on kohdannut myös perustuslaillisia ongelmia. Katsomme, että kansalaisten peruspalveluiden kannalta keskeinen uudistus on valmisteltava huolellisesti.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 75
Eduskunta edellyttää, että hallitus siirtää päivystysuudistuksen käsiteltäväksi yhdessä sote-uudistusta koskevan lakikokonaisuuden kanssa ja huomioi tämän myös valtionosuuksien mitoituksessa.
52. Valtion rahoitus turvakotitoiminnan menoihin (siirtomääräraha 2 v)
Eduskunta ratifioi yksimielisesti vuonna 2015 Istanbulin sopimuksen ja edellytti, että valtion on panostettava sopimuksen tuomiin velvoitteisiin. Sopimus edellyttää, että perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreilla on mahdollisuus saada maksutonta apua ympärivuorokautisesti. Julkisen talouden suunnitelmassa on varauduttu turvakotipaikkojen asteittaiseen nostoon lisäämällä tarkoitukseen kaksi miljoonaa vuosittain.
Turvakotipaikkaa hakeva henkilö ja perhe ei voi jäädä odottamaan kehyskauden loppuun. Tuen tarve on akuutti. Vuoden 2015 tietojen mukaan turvakoteihin tuli yli 1 000 yhteydenottoa, joihin ei voitu vastata riittävällä tuella. Turvakotipaikkoja on selkeästi liian vähän tarpeeseen nähden. Turvakotipaikkojen määrä on nostettava viivyttelemättä Istanbulin sopimuksen edellyttämälle tasolle.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 4 000 000 euroa momentille 33.60.52 turvakotipaikkojen lisäämiseksi Istanbulin sopimuksen edellyttämälle tasolle.
Pääluokka 35
YMPÄRISTÖMINISTERIÖN HALLINNONALA
Hallituksen budjettiesitys ympäristö- ja asuntopolitiikan sektoreille on yllätyksetön. Massiiviset ja valitettavat leikkaukset luonnonsuojelualueiden hankintamenoihin jatkuvat myös vuonna 2017 romuttaen yhden luonnonsuojelun kulmakiven, Metso-ohjelman, rahoituksen. Asuntopolitiikan toimet ovat tehottomia, ja hallituksen tahtotila näyttää olevan markkinaehtoisen ja -hintaisen vuokra-asuntotuotannon tukeminen aidosti kohtuuhintaisen ja pitkäaikaisesti hintasäännellyn tuotannon sijaan. Ympäristöhallinnon toimintaympäristö jatkuvasti niukentuneilla resursseilla sekä osana tulevaa aluehallintouudistusta samaan aikaan, kun ympäristö- ja rakennuslupamenettelyitä puretaan, herättää suurta huolta tulevaisuuden ympäristönsuojelun tasosta. Lääke luparuuhkiin näyttää olevan lupamenettelyiden purkaminen normitalkoiden nimissä. SDP:n tahtotilana on turvata toimivalla ja resursoidulla itsenäisellä ympäristöhallinnolla ja ympäristölupaviranomaisten riittävällä määrällä niin ympäristönsuojelun kuin elinkeinoelämän tarpeet.
Asumisen kustannuksia on kyettävä hillitsemään
Suomalaisen asuntopolitiikan kipupisteet ovat hyvin selvillä. Suomessa ei ole puute asunnoista. Puute on kohtuuhintaisista vuokra- ja omistusasunnoista erityisesti kasvukeskuksissa. Kohtuuhintaisista asunnoista on pulaa erityisesti pääkaupunkiseudulla, samalla kun asuntoja jää tyhjilleen vähenevän väestön alueilla. Asumiskulut ovat nousseet, ja nousun on ennustettu jatkuvan (esim. PTT 2016). Asumisen hinnan alentaminen ei onnistu pelkästään markkinavoimien ja esimerkiksi lisärakentamisen avulla. Tarvitaan yhteiskunta- ja asuntopolitiikkaa, jolla mahdollistetaan kohtuuhintainen asuminen joka puolella Suomea. Hallituksen asuntopolitiikassa on myös oikeansuuntaisia toimia, mutta lisää rohkeutta ja näkemystä erityisesti hintasäännellyn vuokra-asuntotuotannon kannustimiin tarvitaan.
01. Ympäristöhallinnon toimintamenot
01. Ympäristöministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Kosteus- ja hometalkoot oli valtakunnallinen, viisivuotinen toimintaohjelma, jonka tehtävänä oli saattaa alkuun suomalaisen rakennuskannan tervehdyttäminen kosteus- ja homevaurioista. Valtioneuvoston päätöksellä vuonna 2009 käynnistetyissä talkoissa on ollut mukana yli 600 asiantuntijaa kautta Suomen. Yhteisenä tavoitteena on saada rakentamisen ja kiinteistönpidon koko ketju kuntoon, ja tätä varten on työskennelty yli 60 erilaisen hankkeen ja projektin tiimoilta. Kosteus- ja hometalkoita johdetaan ympäristöministeriöstä, mutta talkoita tehdään läheisessä yhteistyössä mm. muiden ministeriöiden ja valtionhallinnon toimijoiden sekä kuntasektorin, yritysmaailman ja järjestöjen kanssa.
Kosteus- ja hometalkoot -toimintaohjelma päättyi vuonna 2015, eikä hallitus esitä sille jatkoa talousarvioesityksessään. Ohjelman jatkolle olisi kuitenkin tarvetta. Kosteus- ja homevaurioita on Suomen rakennuskannasta suhteellisesti eniten kuntien omistamissa rakennuksissa. Lähes viidenneksessä koulujen ja päiväkotirakennusten kerrosalasta esiintyy merkittäviä kosteus- ja homevaurioita, hoitolaitoksissa luku on vielä korkeampi, noin 25 prosenttia. Vaurioituneissa kiinteistöissä on päivittäin satojatuhansia käyttäjiä. Kosteus- ja hometalkoot -ohjelman jatkamiseksi on osoitettava 2 000 000 euroa vuodelle 2017 sekä jatkettava tuloksekkaasti eduskunnan kirjelmän EK 5/2013 vp mukaisia toimia kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisemiseksi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 2 000 000 euroa momentille 35.01.01 Kosteus- ja hometalkoot ohjelman jatkamiseen.
65. Avustukset järjestöille ja ympäristönhoitoon (siirtomääräraha 3 v)
Valtakunnallisten ympäristöjärjestöjen tekemä työ on tärkeää ympäristönsuojelun, kansalaisyhteiskunnan tukemisen ja ympäristökasvatuksen näkökulmasta. Ympäristöjärjestöt tekevät erittäin tärkeää luonnonsuojelu- ja ympäristötyötä. Samalla ne ovat merkittäviä asiantuntijaorganisaatioita, joiden osaamista hyödynnetään laajasti. Työ on luonteeltaan myös kansainvälistä. Vapaaehtoisten henkilöiden työpanoksen hyödyntäminen on erinomainen tapa lisätä suomalaisten ympäristötietoisuutta ja tehdä konkreettisia ympäristön suojelutoimenpiteitä. Viranomaisten kuormitus vähenee esimerkiksi asumis- ja rakennusalan järjestöjen tiedotus- ja neuvontatoiminnalla.
Ympäristöjärjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen ja kehittäminen on tärkeä yhteiskunnallinen tavoite.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 200 000 euroa momentille 35.01.64 Avustukset ympäristöjärjestöille.
10. Ympäristön- ja luonnonsuojelu
52. Metsähallituksen julkiset hallintotehtävät (siirtomääräraha 3 v)
Metsähallitus on myös tehnyt merkittävää työtä nuorten työllistämisessä erillismäärärahoilla ja palkkatuella. Vuosina 2010—2015 Metsähallitus työllisti noin 550 nuorta maaseutupaikkakunnilla, joilla muita työllistymismahdollisuuksia on ollut niukasti. Vuoden 2017 talousarvioehdotuksesta poistetun määrärahan säilyttäminen talousarviossa on tärkeää vuonna 2017 osana Suomen 100-vuotisjuhlaohjelmaa sekä toiminnan yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi matalasuhdanteen jatkuessa ja työttömyysasteen noustessa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 2 000 000 euroa momentille 35.10.52 Metsähallitukselle nuorten työllistämisen tukemiseen.
61. Vesien- ja ympäristönhoidon edistäminen (siirtomääräraha 3 v)
Vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisen yleisenä tavoitteena on suojella, parantaa ja ennallistaa vesiä ja Itämerta niin, ettei pintavesien ja pohjavesien tai Itämeren tila heikkene ja että niiden tila on vähintään hyvä.
Rannikolla yhdenkään vesialueen tila ei ole erinomainen. Erityisesti Saaristomeren ja Suomenlahden tila on huolestuttava. Suomenlahden itäisimmän osan tila on kuitenkin kohentunut viime vuosina vesiensuojelutoimien ja etenkin Pietarin tehostuneen jätevedenpuhdistuksen ansiosta. Vuonna 2013 Suomen rannikkovesistä yli 70 % oli tyydyttävässä, välttävässä tai huonossa kunnossa ja vain reilut 20 % hyvässä kunnossa. EU:n vesipuitedirektiivin tavoitteena on saada kaikki vesistöt vähintään hyvään tilaan vuoteen 2015 mennessä. Suomen ja muidenkin maiden osalta tästä tavoitteesta on jo lipsuttu.
Ympäristöhallinnon vuosikausia kestänyt määrärahatason lasku on aiheuttanut henkilöstövajausta esimerkiksi ely-keskusten ympäristöhallinnon ja ympäristönsuojelutyön osastoilla. Henkilökunta työskentelee äärirajoilla niukkenevilla voimavaroilla. Lääkkeenä luparuuhkiin istuva hallitus tarjoilee ympäristönormien purkamista. Ympäristönormeja tarkastellaan tällä hetkellä aivan liikaa vain elinkeinoelämän tarpeiden, ei ympäristönsuojelun ja elinympäristöjen hyvinvoinnin näkökulmasta.
Ely-keskusten ympäristöhallinnon henkilökuntaa ei enää riitä esimerkiksi takavuosina tavallisiin ympäristönhoitotöihin. Rannat kasvavat umpeen ja ulkoilualueet pusikoituvat. Tällä on merkitystä niin maisemalliselta kuin ekologiseltakin kannalta. Laskusuhdanne on oikea aika tehostaa ympäristönhoitotöitä työllistämisprojektien kautta. Painopiste tulee olla vaikeasti työllistettävissä ryhmissä, kuten pitkäaikaistyöttömissä, maahanmuuttajissa ja nuorissa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 5 000 000 euroa momentille 35.10.61 Vesien- ja ympäristönhoidon edistäminen vesienhoitosuunnitelmien tekoon ja toimeenpanoon ja hajajätevesineuvontaan sekä työllistäviin ympäristönhoitotöihin erityisesti vaikeasti työllistettäviin ryhmiin painottaen.
63. Luonnonsuojelualueiden hankinta- ja korvausmenot (siirtomääräraha 3 v)
Suomen metsäluonto köyhtyy edelleen. Suomi on sitoutunut pysäyttämään vuoteen 2020 mennessä Suomen luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen, vähentämään luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvia paineita ja luonnonvarojen kestävään käyttöön. METSO-ohjelman kautta kanavoitu suojelutoiminta on ollut tehokas ja suosittu keino suojella yksityisessä omistuksessa olevia metsiä. SDP on erittäin huolissaan METSO-ohjelman jatkosta momentille kohdistuvan valtavan määrärahaleikkauksen vuoksi.
Hallituksen biotaloustavoitteet mm. metsäbioenergian käytön lisäämiseksi ovat mittavat. Biotalouden tule olla kestävää myös ekologiselta kannalta. Arvokkaita luontotyyppejä tulee suojella sekä talousmetsissä että erillisillä suojelualueilla.
Monimuotoinen luonto on itseisarvo sinänsä. Ekosysteemipalvelut (puhdas ilma, vesi jne.) ovat mittaamattoman arvokkaita ja välttämättömiä ihmiselle. Taloudellisesti tiukkoinakin aikoina on huolehdittava monimuotoisen luonnon säilymisestä jälkipolville. Suojelluilla alueilla on myös arvoa virkistys-, metsästys- ja luonnontuotteiden keräilyalueina.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 3 000 000 euroa momentille 35.10.63 Luonnonsuojelualueiden hankinta- ja korvausmenot.
20. Yhdyskunnat, rakentaminen ja asuminen
Valtion asuntorahaston (VAR) varoja on käytettävä vuokra-asumisen ja asukkaiden hyödyksi lisäämällä kohtuuhintaista vuokra-asuntorakentamista, korjausrakentamista, parantamalla asuinmukavuutta ja viihtyvyyttä ja vähentämällä asumisen sosiaalisia ongelmia.
Investoinnit asuntorakentamiseen ja liikenneväyliin ovat välttämättömiä, jotta talouskasvulle on edellytyksiä ja syntyy työpaikkoja — sekä näihin työpaikkoihin tulijoille järkevän hintaisia koteja. Kasvukeskuksissa on suuri pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista, mikä haittaa työvoiman liikkuvuutta.
Asuntomarkkinoille tulee lisää painetta myös maahanmuuttajien asumistarpeista. Asumisen hintaa ei saada kestävästi alas muutoin kuin lisäämällä merkittävästi kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Kun asumisen ja liikenteen pullonkaulat puretaan pääkaupunkiseudulla, se edistää koko maan kasvua.
60. Siirto valtion asuntorahastoon
ASUMISEN JA LIIKENTEEN TOIMENPIDEOHJELMASSA
— Sidotaan asunto- ja liikennepolitiikka tiiviimmin toisiinsa. Keskeisenä työkaluna ovat MAL-sopimukset. Kunnat sitoutuvat merkittävään kaavoituksen lisäämiseen.
— Valtio sitoutuu edelleen suurten infra-hankkeiden, erityisesti raideliikenteen ja siihen nivoutuvan infrastruktuurin, rahoitukseen. Painopisteiksi valitaan hankkeita, jotka saavat parhaiten rakentamisen liikkeelle. Rahoitus järjestetään niin, että hankkeet saadaan liikkeelle ilman viiveitä. Politiikan tulee olla johdonmukaista, jotta kunnat voivat luottaa valtioon sopimuskumppanina.
— Valtion asuntorahaston välineitä lisätään, jotta saadaan kohtuuhintainen vuokra-asuntotuotanto vauhtiin. Sitä vauhditetaan laskemalla omavastuukorko 1 prosenttiin ja uudistamalla pitkän korkotuen ehdot sekä korottamalla korjausavustusten valtuutta 50 miljoonaan euroon.
— Käynnistysavustusten määrä lisätään porrastaen 25 miljoonaan euroon siten, että suurin käynnistysavustus myönnetään Helsingin seudulle. Erityisesti väestöltään vähenevillä alueilla vuokrataloyhtiöiden lainojen takausvastuisiin liittyviä akordeja korotetaan.
— Korjausavustuksia lisätään, ja myös pientalojen energiaremontteja tuetaan.
— Uudistetaan kotitalousvähennystä, jotta kerros- ja rivitaloasukkaat voivat hyödyntää sitä paremmin.
— Kuntakohtaisia rakentamismääräyksiä tarkistetaan. Esimerkiksi pysäköinnin mitoitusta voidaan supistaa ja toimistorakennuksia muuttaa joustavasti asuinkäyttöön.
— A-Kruunu Oy:n mahdollisuudet asuntotuotannon lisäämisessä turvataan.
— Asuntorakentamiseen kaavoitettavien vanhojen ratapihojen ja muiden uudisalueiden infrarakentamista vauhditetaan julkisen ja yksityisen rahoituksen yhteistyöllä.
— Lähiöiden kehittämisohjelmaa jatketaan.
— Asumisneuvontaa lisätään.
— Homeohjelmaa jatketaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 76
Eduskunta edellyttää nopeita ja tehokkaita toimia, jotta kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon kannustimet, erityisesti pitkän korkotuen ehdot, uudistetaan ja vaikuttavuutta seurataan, sillä kohdennetut rakentamisen tarjontatuet ovat tehokas keino lisätä kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon määrää ja sitä kautta hillitä asumistukimenojen nousua.
TULOARVIOT
Suomi tarvitsee kasvua ja työllisyyttä. Sosialidemokraattien veropolitiikan lähtökohtana on pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten ostovoiman tukeminen, vientiteollisuuden kilpailukyvyn vahvistaminen, julkisen talouden oikeudenmukainen tasapainottaminen, veropohjien laajentaminen ja harmaan talouden torjunta. Kotimaista ostovoimaa parantamalla luodaan uusia työpaikkoja tässä ja nyt.
Julkisen talouden tasapainotuksen on kohdennuttava oikeudenmukaisesti. Kaikkien on osallistuttava maksukykynsä mukaisesti. Tämä edellyttää suurten ansio- ja pääomatulojen sekä perintöjen maltillisesti nykyistä korkeampaa verotusta lisätulojen saamiseksi. Suomen verotus tarvitsee myös rakenteellista uudistamista. Suomen on syytä ottaa askelia kohti eurooppalaista verorakennetta.
Rahoituslaitokset eivät maksa arvonlisäveroa. Myös finanssisektorin on kannettava kortensa kekoon yhteiskunnan rahoituspohjan turvaamiseksi, varsinkin kun eurooppalaisen talouskriisin takana on vuoden 2008 finanssikriisi. Suomeen on luotava rahoitusvero yhteistyössä muiden pohjoismaiden kanssa.
Vaikka Suomen ulkomaisen velan määrä on euroalueen vertailussa vielä kohtuullinen, velkaantumisen tahti on ollut viime vuosina hyvin huolestuttava. Hallitus on asettanut tavoitteekseen taittaa velkaantuminen. Epäoikeudenmukaisista ja vahingollisista leikkauksista huolimatta velkaantuminen jatkuu tuntuvasti nopeammin kuin hallitus alun perin kaavaili.
Kun hallitus antaa erityisesti rakennetyöttömyyden kasvaa sekä investointien ja innovaatioiden näivettyä, velkaantumispaineet jäävät kuitenkin pysyviksi olemattoman kasvun oloissa. Työllisyyteen ja kasvuun satsaaminen sekä vastuullinen verotus ja veropohjan laajentaminen luovat paremmat edellytykset velkakehityksen taittamiselle.
Osasto 11
VEROT JA VERONLUONTEISET TULOT
01. Tulon ja varallisuuden perusteella kannettavat verot
01. Ansio- ja pääomatuloverot
Hallituksen vuoden 2016 progressiivista ansiotulon tuloveroasteikkoa lievennettiin korottamalla asteikon tulorajoja 1,2 prosentilla vuoteen 2015 verrattuna. Lisäksi asteikkoa kiristettiin alentamalla ylimmän tuloluokan tulorajaa 90 000 eurosta 72 300 euroon. Tämä tarkoitti kahden ylimmän tuloluokan yhdistämistä.
Sosialidemokraatit pitävät vuoden 2015 veroluokat voimassa, jolloin yli 90 000 euroa ansaitsevien ns. solidaarisuusvero on edelleen kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisen tuloluokan. Näin ollen yli 90 000 euroa vuodessa ansaitsevien veroprosentti olisi 33,75. Verotulot lisääntyvät korotuksen seurauksena 76 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 77
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen tuloveroasteikon muuttamisesta siten, että 90 000 euroa ylittävien tulojen osalta ansiotuloveroprosentti nousee kahdella prosenttiyksiköllä.
Esitämme työttömyysturvaan rakenteellisia uudistuksia, jotka siirtävät painopisteen passiivisesta työttömyysetuuksien maksamisesta aktiiviseen työn löytämiseen — kannustamalla, ei rankaisemalla. Rinteen malli ja kuntatyöllistämismalli lisäisivät ansiotulojen verotuloja yhteensä 81 miljoonaa euroa.
Omaisuuden verotus on Suomessa kansainvälisesti vertailtuna keveää. Toisaalta nykyisessä taloustilanteessa vaaditaan kaikkia kantamaan vastuuta. Hallitus ei kuitenkaan edellytä hyvässä asemassa olevilta kansalaisilta läheskään samanlaista panosta kuin heikoimmassa asemassa olevilta. Oikeudenmukaisuussyistä myös pääomatulojen saajien on syytä osallistua talkoisiin kohtuullisessa määrin.
Sosialidemokraatit esittävät tähän taloudelliseen tilanteeseen pääomatulojen alemman verokannan nostamista 30 prosentista 32 prosenttiin ja ylemmän verokannan nostamista nykyisestä 34 prosentista 35 prosenttiin. Ylemmän verokannan tuloraja säilyisi nykyisessä 30 000 eurossa. Korotuksen seurauksena pääomatuloverot lisääntyvät 136 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 78
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen alemman pääomaverokannan nostosta 32 prosenttiin ja ylemmän pääomaverokannan nostosta 35 prosenttiin.
Työtulo-, eläketulo- ja perusvähennys sekä Kela-indeksit
Työn verottaminen on Suomessa verraten kireää, joten sen huojentaminen työtulovähennystä korottamalla on perusteltua. Meidän työtulovähennysmalli suosii hallituksen esitystä paremmin keskituloisia suomalaisia, kun vähennyksen tulojen yläraja nousee 40 000 euroon. Vastaavasti vaihtoehtomme ei ole yhtä avokätinen hyvätuloisille kuin hallituksen malli, koska poistumisprosenttimme on 2,4 prosenttia. Kun puhdas ansiotulo ylittää 99 916 euroa vuodessa, työtulovähennystä ei enää myönnetä.
Sosialidemokraatit toteuttavat työtulovähennyksen oikeudenmukaisemmin kuin hallitus. Kun mukaan lasketaan TyEL-maksun alennus, pieni- ja keskituloisen palkansaajan käteen jää 100—200 euroa enemmän kuin hallituksen esityksessä. Keskipalkkainen työntekijä hyötyy kaikkein eniten. Yli 70 000 euroa ansaitsevalle meidän mallimme ei ole enää yhtä avokätinen kuin hallituksen esitys.
Meidän eläketulovähennys on hallituksen esitystä oikeudenmukaisempi samalla periaatteella kuin palkansaajien osalta: 95 prosenttia eläkkeensaajista saa 100—200 euroa enemmän käteen vuodessa. Keskimääräisen työeläkkeen saaja (1 600 euroa/kk) hyötyy 160 euroa vuodessa.
Parantaisimme erityisesti pienituloisten eläkeläisten asemaa peruuttamalla kaikki hallituksen indeksileikkaukset kansaneläkkeeseen ja takuueläkkeeseen. Eläkkeisiin tehdään lainmukainen korotus. Kun huolehditaan eläkeläisten ostovoimasta, merkittävä osa tuosta summasta palautuu palveluiden lisääntyvänä kulutuksena kansantalouden hyväksi.
Nämä toimet vähentävät verotuloja yhteensä 10 miljoonalla eurolla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 79
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen työtulo- ja eläketulovähennyksen oikeudenmukaisemmasta kohdennuksesta niin, että pieni- ja keskituloiset hyötyisivät enemmän. Eläkkeiden verotukseen on tehtävä vastaavat muutokset kuin työtulojen verotukseen hyödyntäen eläketulovähennystä valtionverotuksessa ja kunnallisverotuksessa niin, että eläkeläisten verotus kevenee samalla tavalla kuin palkansaajien.
Vastalauseen lausumaehdotus 80
Eduskunta edellyttää oikeudenmukaisuuden takaamiseksi, että hallitus lisää perusvähennystä ja peruu indeksileikkaukset, jotta kaikkein pienituloisimpien ostovoima kasvaa.
TyEL-maksujen alennus
Esitimme työnantajien ja palkansaajien työeläkemaksujen väliaikaista alentamista jo vuoden 2016 vaihtoehtobudjetissamme. Kun taantuma on pitkittynyt, kasvun näkymät ovat vähäiset ja työllisyysasteen nosto uhkaa jäädä haaveeksi, poikkeukselliset keinot ovat yhä tarpeen. Yhteensä 0,8 prosentin TyEL-maksualennukset on syytä toteuttaa väliaikaisesti vuosina 2017—2018. Tämän jälkeen puskurit kartutetaan takaisin normaalille tasolleen siten, että vuosina 2020—2023 maksu mitoitetaan korkeammalle tasolle. Aikataulusta ja toimista sovitaan kolmikantaisesti.
Maksujen alennus kasvattaa nettopalkkoja ja lisää palkansaajien ostovoimaa. Samalla se alentaa työvoimakustannuksia. Näin se rakentaa siltaa yli heikoimman taloustilanteen. Alennus vähentää työeläkerahastojen tuloa väliaikaisesti. Kun rahastot ovat ennätyssuuret (yli 180 miljardia euroa), niiden kasvatusvauhdista voidaan hyvin hiukan tinkiä. Kun työllisyys vauhdittuu, myös eläkerahastointi lisääntyy nopeammin kuin staattiset laskelmat osoittavat.
Koska työeläkemaksu on vähennyskelpoinen verotuksessa, maksualennus lisää valtion verotuloja 96 miljoonalla eurolla.
Kotitalousvähennys
Hallitus esittää kotitalousvähennykseen entistä edullisempia ehtoja, jotka maksavat valtiolle 33 miljoonaa euroa, mutta eivät lisää työn määrää. Suurempi korvaus samasta työstä valuu palvelun hintaan. Me tarjoamme hallitusta paremman vaihtoehdon kotitalousvähennyksen kehittämiseksi.
Me esitämme Veronmaksajien Keskusliiton tapaan, että 100 euron omavastuun poisto hyödyttää jokaista nykyistä vähennyksen saajaa ja tuo nykyistä pienituloisempia ihmisiä vähennyksen käyttäjiksi.
Veronmaksajien Keskusliitto arvioi, että omavastuun poiston kustannus ja uusien käyttäjien mukaantulo lisäisi kotitalousvähennyksen kustannuksia 50 miljoonaa euroa vuodessa. Kun enimmäisvähennystä lasketaan samat 100 euroa, jotta nykyisten käyttäjien edut säilyvät ennallaan, voidaan Verohallinnon ja VATT:n aineistojen pohjalta arvioida säästettävän kolmasosa omavastuun poiston kustannuksista.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 81
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen tuloverolain 127 a §:ssä tarkoitetun kotitalousvähennyksen omavastuuosuuden poistamisesta sekä ulottamisesta kerrostalo- ja rivitaloasunto-osakeyhtiöiden osakkaiden rahoitusvastuulla yhtiöissä toteuttaviin remontteihin.
Rinteen malli ja kuntatyöllistämismalli
Sosialidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen esittämässä mallissa jokaisella työttömällä on kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen oikeus käyttää työttömyysturvaansa työllistymissetelinä. Työllistymisseteli olisi peruspäivärahan suuruinen eli n. 700 euroa kuukaudessa, ja se kestäisi enintään 300 päivää. Työtä hakiessaan työtön voisi kertoa, että työnantaja saa setelin, jos työnantaja ei ole irtisanonut tai lomauttanut työntekijöitä eikä hänellä ole voimassa olevaa työsopimuslain mukaista takaisinottovelvollisuutta. Työllistymisseteli rahoitettaisiin suoraan työttömyysturvajärjestelmän kautta, mikä poistaisi viiveitä palkkatuen maksussa.
Kuntien vastuuta pitkäaikaistyöttömien etuuksien rahoituksessa on viime vuosina lisätty. Kuntien osuus työmarkkinatuen kustannuksista on kasvanut räjähdysmäisesti ja noussee tänä vuonna yli 400 miljoonaan euroon. Kuntien vastuut kasvavat, mutta toimivalta ja voimavarat pitkäaikaistyöttömyyden hoitamiseksi puuttuvat. Uudistus on välttämätön.
Pitkäaikaistyöttömien palvelut järjestyvät tehokkaasti vain, jos vastuu siirretään kokonaisuudessaan kunnille. Näin varmistetaan yhteys muihin kunnan tarjoamiin palveluihin ja elinkeinopolitiikkaan. Lisäksi kunnissa on usein paras asiantuntemus paikallisista työmarkkinoista.
Osinkojen verotuksesta
Listaamattomien yritysten osinkojen huojennetun verotuksen raja on kahdeksan prosenttia osakkeen matemaattisesta arvosta. Hetemäen työryhmän (2010) mukaan pääoman normaalituottoraja ei saisi poiketa liikaa aidosti riskittömästä tuotosta, kuten valtionlainan pitkän koron tasosta, joka nykyoloissa lähenee nollaa. Vaikka ns. normaalituottoraja on nykyisellään huomattavasti liian korkea, yritystoiminnan rohkaiseminen on yhteiskunnan etu, jolloin suuria ja äkillisiä muutoksia on syytä välttää. Normaalituottorajan laskeminen kahdeksasta kuuteen prosenttiin tarkoittaa, että nykyisellään verottamattomista osingoista maksettaisiin veroa kaksi prosenttia, mitä voi pitää kohtuullisena. Lisäksi muutos pienentää eroa listaamattomien ja listattujen yhtiöiden maksamien osinkojen verotuksessa. Tuottoarvio on 21 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 82
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen listaamattomien yritysten osinkoverohuojennuksen ns. normaalituottorajan maltillisesta laskusta Hetemäen veroryhmän esitysten suuntaisesti.
Luovutustappioiden vähennysoikeudesta
Hallituksen esityksen pohjalta luovutustappioiden verovähennysoikeutta laajennettiin vuoden 2016 alusta. Vuonna 2016 ja sen jälkeen syntynyt luonnollisen henkilön ja kotimaisen kuolinpesän verotuksessa vähennyskelpoinen luovutustappio, joka jää vähentämättä omaisuuden luovutuksesta saadusta voitosta, vähennetään puhtaasta pääomatulosta ennen muita pääomatuloista tehtäviä vähennyksiä. Luovutusvoittojen lisäksi tappioita voi siis vähentää myös esimerkiksi osinkotuloista ja vuokratuloista.
Luovutustappioiden vähennysoikeuden laajentamiselle ei ollut kunnollisia perusteita, ja sosialidemokraatit katsovat, että verovähennysoikeuden laajentaminen pitää peruuttaa, jolloin lisätään valtion verotuloja 20 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 83
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen tuloverolain muutosesityksen luovutustappioiden verovähennysoikeuden rajaamisesta siten, että omaisuuden luovutustappiot voidaan vähentää omaisuuden luovutuksesta saadusta voitosta verovuonna ja viitenä sitä seuraavana vuonna.
Kiinteistöyhtiöiden korkovähennyksen rajauksesta
Korkovähennyksen porsaanreiät tukitaan. Tuloverotuksen piiriin kuuluvien yritysten korkomenojen vähennysoikeutta ei ole nykyisin rajattu, toisin kuin elinkeinoverotuksen piiriin kuuluvien. Tätä porsaanreikää hyödyntävät ennen kaikkea ulkomailla toimivat kiinteistöyhtiöt, joilla onkin Suomessa miljardiluokan sijoituksia varsinkin kauppakeskuksissa.
Esitämme, että tämä aiheeton hyöty estetään, kuten myös EU:n tuleva veronkiertodirektiivi edellyttää. Näin heikennetään aggressiivista verosuunnittelua ja saadaan valtion kassaan noin 60 miljoonan euron veronmenetys.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 84
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen tuloveron piiriin kuuluvien yhteisöjen korkovähennyksen rajauksesta, joka vastaa nykyisin elinkeinoverotuksessa säädettyä.
Sijoitusvakuutusten vero
Sijoitusvakuutuksille on säädettävä vero Ruotsin malliin. Sijoitusvakuutusten ja kapitalisaatiosopimusten eli ns. vakuutuskuorten markkinat ovat kehittyneet nopeammin kuin lainsäädäntö. Yksityishenkilöiden kapitalisaatiosopimusten arvo on noussut muutamassa vuodessa jo yhdeksään miljardiin euroon. Myyntivaltti on se, että näiden kuorien sisällä käytävä kauppa on tällä hetkellä verotonta, mikä on omiaan heikentämään verotuksen neutraaliutta eri sijoitustuotteiden välillä.
SDP esittää, että sijoitusvakuutusten osalta otetaan käyttöön soveltuvin osin Ruotsin verotusjärjestelmä, jossa verotetaan vakuutuskuoren arvopapereiden vuosittainen minimituotto. Veroperusteena on valtiovarainministeriön vahvistama peruskorko tai valtiolainan keskikorko (kuitenkin minimissään yksi prosentti).
Koska sijoitussidonnaisten vakuutussäästöjen koko kanta on noin 30 miljardia euroa, tämän erittäin kohtuullisen veron tuotto olisi 115 miljoonaa euroa vuodessa. Verotuksen ansiosta tämä omaisuuserä tulee myös julkiseen tietoon.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 85
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen sijoitusvakuutusten verotuksen käyttöönotosta Ruotsin verotusjärjestelmää soveltuvin osin seuraten, siten että näiden sopimusten sisällä oleva varallisuus saadaan pääomaverotuksen piiriin.
Harmaa talous
Sosialidemokraattien aloitteesta ja johdolla harmaan talouden torjunnassa on edistytty viime vuosina. On tärkeää ehkäistä verovilppiä ennalta, nostaa kiinnijäämisriskiä ja nopeuttaa viranomaisten valmiuksia puuttua rikosepäilyyn. Entistä vakavammat seuraukset ja rikoshyödyn tehokas takavarikointi lisäävät ohjelman tehoa.
Tavoitteena tulee olla, että Suomi on kärkimaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnassa. Esimerkiksi veronumerokäytännön laajentamisella sekä tilaajavastuulain vaikuttavuuden parantamisella voitaisiin toteuttaa konkreettisesti harmaan talouden ja veronkierron torjuntaa. Lisäksi lainsäädäntömuutoksilla voidaan edelleen lisätä yrityksien vastuuta harmaan talouden torjunnassa. Harmaan talouden torjunnan resursseja lisätään 20 miljoonalla eurolla. Arvioidut verotulohyödyt ovat 200 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 86
Eduskunta edellyttää, että hallitus tehostaa harmaan talouden torjuntaansa ja antaa esitykset harmaan talouden aiheuttamien verotulomenetysten takaisinsaamiseksi 200 miljoonan edestä.
Metsälahjavähennys
Kyseessä on tulonsiirto veronmaksajilta pienelle ryhmälle, jolla on jo ennestään suurin omaisuus. Lisäksi hyötyjä on metsäteollisuus, joka kannattaa vähennystä. Puun kysyntä joka tapauksessa lisääntyy (biotalousinvestointien takia), joten on kummallista vielä subventoida puun tarjontaa.
Huojennus monimutkaistaa verotusta entisestään. Vähennys on monimutkainen ja hallinnollisesti raskas. Tasavertaisen kohtelun kannalta se on ongelmallinen, koska kohdistuu vain metsämaahan ja vain tietyn vähimmäiskoon ylittäviin metsämaan lahjoituksiin.
Metsälahjavähennyksen kansantaloudellista hyötyä ei ole osoitettu, tai se on todettu "maltilliseksi", koska se suuntautuu niin pienelle joukolle. Samalla lukitaan metsäomaisuus nykyisille omistajasuvuille, ja lahjavähennyksen arvioidaan nostavan metsäpalstojen hintoja. Huojennuksen voi olettaa lisäävän puun tarjontaa, koska hyödyn saisi vain, jos verovelvollisella on tuloja metsästä. Metsälahjavähennyksen peruminen lisää valtion tuloja 13 miljoonalla eurolla.
02. Yhteisövero
Yrittäjävähennys
Kyseessä on suhteessa suurituloisia suosiva veronalennus, jonka työllisyystoimet jäävät olemattomiksi. Luodaan lisää aukkoja veropohjaan ja lisätään verojärjestelmän sääntelytaakkaa yrityksille. Noudetaan edelleen hallituksen kaverikapitalismin linjaa antamalla verohelpotuksia, kun samaan aikaan hallitus perustelee leikkaustensa vaihtoehdottomuutta. Luodaan merkittävä vuosittainen aukko verotuloihin, josta merkittävimmin hyödyn korjaavat suurituloisimmat, joille vähennys vahvimmin kohdentuu. Pienyrittäjät hyötyvät vähennyksestä vuositasolla todella niukasti, kun samaan aikaan suuret helpotukset valuvat ylimmille tuloluokille. Yrittäjävähennyksen peruminen lisäisi valtion verotuloja 66 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 87
Eduskunta edellyttää, että hallitus peruuttaa tehottomat ja varakkaita suosivat verovähennyksensä eli yrittäjävähennyksen, metsälahjavähennyksen ja perintö- ja lahjaveron huojennuksen ja ryhtyy toimiin, joilla aidosti parannetaan yrittäjyyden edellytyksiä sekä tuetaan kasvua ja työllisyyttä.
Yksinyrittäjille ensimmäisen työntekijän palkkausvähennys
Esitimme jo vuoden 2016 vaihtoehtobudjetin yrittäjäpaketissa yksinyrittäjän palkkausvähennystä. Yritykseen palkattavan uuden työntekijän palkkaa voi vähentää seuraavan vuoden tuloksesta 20 000 euroa. Työllistämisvähennys toteutetaan alueellisena kokeiluna, joka laajennetaan myönteisten tulosten myötä koko maahan. Tukeen varataan 20 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 88
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen ensimmäisen työntekijän palkkaamisen vähennyksestä siten, että työnantaja voi vähentää tilikauden verotettavasta tuloksesta ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkasumman, kuitenkin enintään 20 000 euroa.
Hallinnon ICT-uudistukset ja verotukien karsinta
Suomessa on 193 erilaista verotukea. Eritoten yritystukien seuranta on riittämätöntä. Siksi esitämme, että kaikki elinkeino- ja verotuet käydään ripeästi ja huolellisesti läpi ja tehdään tarvittavat leikkaukset ja uudelleen kohdennukset.
Myös julkishallinnon tietoteknisissä hankinnoissa ja järjestelmissä on saavutettavissa huomattavia säästöjä. Tavoitteena on säästää tehostamisesta ja turhista tuista 110 miljoonaa euroa.
Osakeyhtiöiden tappiovähennys ennallaan
Osakeyhtiöiden tappiovähennysten laajentamisesta luopuminen säästää valtiolle 3 miljoonaa euroa.
04. Perintö- ja lahjavero
Sosialidemokraatit esittävät, että suurituloisimpien palkansaajien solidaarisuusveron tapaan myös miljoonaperintöjen saajat osallistuvat talouden tasapainottamistalkoisiin. Esitämme kahden prosenttiyksikön korotusta perintöveron ja lahjaveron ylimpiin luokkiin. Verotuottojen lisäys on yli 10 miljoonaa euroa.
Me emme hyväksyneet perintöjen ja lahjojen verotuksen alennusta kaikissa veroasteikkojen luokissa. Tämä vähentää valtion verotuottoja noin 58 miljoonaa euroa vuodessa. 6—10 prosentin perintöveron alennus ja 12—14 prosentin lahjaveron alennus ei ole mitenkään perusteltu pysyvästi alijäämäisen valtiontalouden oloissa eikä oikeudenmukainen tilanteessa, jossa samaan aikaan leikataan pienituloisten vähimmäisetuuksia. Esityksellä ei esitetä olevan minkäänlaisia työllisyys- ja kasvuvaikutuksia.
Esitimme lesken ja lasten aseman turvaamiseksi kuolemanvaravakuutusten verottomuuden rajan laskemista 15 000 euroon, Perintöveron puoliso- ja alaikäisvähennyksiä emme esittäneet muutettaviksi. Esittämiemme muutosten nettovaikutus vähentää valtion verotuloja enintään 5,5 miljoonaa euroa.
Esityksemme lisäävät valtion tuloja yhteensä 62,5 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 89
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen yli 1 000 000 euron perintöjen verotuksen kiristämisestä 2 prosenttiyksiköllä sekä I että II veroluokassa.
Vastalauseen lausumaehdotus 90
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen kuolemanvaravakuutuksesta, jossa verottomuuden raja on 15 000 euroa.
04. Liikevaihdon perusteella kannettavat verot ja maksut
Rahoitusvero
Finanssiala on tällä hetkellä aliverotettu. Myös finanssialan on syytä osallistua taloustalkoisiin, varsinkin kun se on vapautettu muita yrityksiä rasittavasta arvonlisäverosta. Muissa Pohjoismaissa on joko käytössä tai valmisteilla rahoitusvero, Financial Activies Tax (FAT).
Tanskassa on jo 1990-luvulta alkaen ollut käytössä rahoitusalan vero. Veron tuotto on 0,25 % BKT:stä eli peräti 750 miljoonaa euroa. Vero ei ole heikentänyt tanskalaispankkien kilpailukykyä, eikä sen ole havaittu nostaneen korkomarginaaleja tai asiakasmaksuja. Norjan yritysverokomitea esitti viime vuonna raportissaan, että pankkien palvelumaksuihin sovellettaisiin arvonlisäveroa ja korkomarginaalia verotettaisiin erikseen. Luotonanto alv-velvollisille yritysasiakkaille olisi verotonta, kotitalouksille verollista. Ruotsissa valmistellaan rahoitustoimintaveroa, jolla tavoitellaan 450—500 miljoonan euron tuottoa.
Sosialidemokraatit esittävät, että Suomessa valmistellaan ripeästi Ruotsin kanssa yhteisin perustein pankkien liiketoimintavero. Pohjoismaiset rahoitusmarkkinat ovat pitkälle integroituneet, ja markkina-alue on riittävän merkittävä toimimaan esimerkkinä koko EU:ssa. Tuottoarvio on 230 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 91
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen rahoitusverosta, joka valmistellaan muiden Pohjoismaiden mallin mukaan ja pyritään ottamaan käyttöön yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.
01. Arvonlisävero
Sosialidemokraatit esittävät rakenneuudistusta, jossa arvonlisävelvollisuuden alaraja nostetaan nykyisestä 10 000 euron vuosittaisesta liikevaihdosta 30 000 euroon. Yrittäjyyteen kannustava ja pientä yritystoimintaa olennaisesti helpottava uudistus on luontevaa jatkoa sille, että valtiovarainministerinä Antti Rinne nosti vuonna 2015 alv-alarajaa 8 500 eurosta nykyiseen summaan.
VATT:n tutkimuksen mukaan nykyinen alaraja estää pienten yritysten kasvua. Se arvioi myös alv-raportoinnin aiheuttamiksi hallinnollisiksi kuluiksi 1 600 euroa, joka on pieneen liikevaihtoon nähden kohtuuton. Järjestelmää monimutkaistava huojennusjärjestelmä ei ole käytössä muissa EU-maissa, joten siitä voidaan luopua. Esitys vähentää verotuloja 103 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 92
Eduskunta edellyttää, että hallitus hakee neuvoston direktiivin (2006/112/EY) 395 artiklan mukaista poikkeuslupaa yritysten arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostamiseksi 10 000 euron liikevaihdosta 30 000 euron liikevaihtoon.
07. Energiaverot
Energiaintensiivisen teollisuuden kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja vientiteollisuuden kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi energiaveron palautusjärjestelmää tulee tehostaa. Suomesta on kadonnut vuosikymmenessä kymmeniä tuhansia energiaintensiivisten teollisuusalojen työpaikkoja. Tämän vaikutukset sekä työllisyyteen, verokertymään että monen paikkakunnan elinvoimaan ovat huomattavia. Energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen määrä tulee nostaa 90 prosenttiin valmisteverojen määrästä jalostusarvon 0,5 prosenttia ylittävältä osalta. Kustannusvaikutus on arviolta 20 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 93
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen työllisyyden ja viennin tukemiseksi energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen nostamisesta suurimmalle mahdolliselle tasolle EU:n minimirajojen puitteissa.
10. Muut verot
03. Autovero
Hallitus esittää ohjelmansa mukaisesti autoveron laskemista niin, että verotuottovaikutus vuoden 2019 tasolla on noin 200 miljoonaa euroa. Samanaikaisesti hallitus esittää joukkoliikenteen ostoliikenteen leikkaamista, jonka seurauksena maakunnille tärkeitä junayhteyksiä lakkaa. Tässä taloustilanteessa näin suuret autoveron kevennykset eivät ole perusteltuja, ja esitämme, että osa autoveron kevennyksestä ohjataan VR:n ostopalveluliikenteen turvaamiseen sekä joidenkin muiden hallituksen epäoikeudenmukaisten leikkausten purkamiseen. Vuonna 2017 autoveron tuotto voisi olla 36 miljoonaa hallituksen esittämää suurempi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 94
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen autoveron kevennyksen osittaisesta perumisesta ja kohdistamisesta julkisen liikenteen palveluiden turvaamiseen.
19. Muut veronluonteiset tulot
06. Väylämaksut
Väylämaksu on puolitettu vuosina 2015—2017 osana rikkikompensaatiota ja työmarkkinaratkaisua siten, että väylämaksua alennettiin lastialuksia ja parhaita jääluokkia painottaen. Vientiteollisuuden logistiikkakustannusten alentamiseksi ja Suomen satamien kilpailukyvyn parantamiseksi väylämaksuja on perusteltua alentaa edelleen. Väylämaksut tulee edelleen puolittaa painottaen parhaita jääluokkia, joilta maksu poistuu kokonaan. Maksun tuotto alenee 22,4 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 95
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen väylämaksujen alentamisesta viennin kilpailukyvyn edistämiseksi painottaen parhaita kahta jääluokkaa, joilta maksu tulee poistaa kokonaan.
09. Muut verotulot
Terveysperusteinen makeisvero
Kansanterveyttä edistetään haittaveroilla. Sipilän hallitus on korottanut innokkaasti tupakkaveroa, mutta makeisveron se aikoo lakkauttaa, vaikka sillä oli yli vuosi aikaa valmistella EU-sääntöihin sopivampi terveysperusteinen vero, jollainen on käytössä mm. Unkarissa ja Tanskassa. Makeisveron tilalle tarvitaan laajempi terveysperusteinen vero, joka korjaa edellisen veron epäreiluja vaikutuksia mm. luontaisen sokerin jalostamiselle. Makeisvero pidetään voimassa nykyisessä 102 miljoonan euron tuotossaan, mutta se korvataan vuoden 2017 aikana valmistuvalla terveysperusteisella verolla, kuten eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta edellytti yksimielisessä mietinnössään. Lasten ja nuorten liikalihavuuden ja elämäntapasairauksien torjunta on tärkeää kansanterveydelle, mutta haittojen ehkäisy myös kansantaloudelle.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 96
Eduskunta edellyttää, että hallitus käynnistää välittömästi sosiaali- ja terveysvaliokunnan yksimielisen kannan mukaisesti säädösvalmistelun elintarvikkeiden terveysperusteisen valmisteverotuksen kehittämiseksi.
Voimalaitosvero
On perusteltua ottaa käyttöön voimalaitosvero, joka koskee päästökauppajärjestelmästä ansiottomasti hyötyneitä voimalaitoksia sekä ylisubventoitua tuulivoimaa. Vero toteutetaan valtiollisena kiinteistöverona ja sen tuotoksi arvioidaan varovasti 95 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 97
Eduskunta edellyttää, että hallitus aloittaa valtiollisena kiinteistöverona toteutettavan voimalaitosveron valmistelun, joka koskee päästökaupasta ansiottomasti hyötyneitä sekä ylisubventoituja voimaloita.
Osasto 13
KORKOTULOT, OSAKKEIDEN MYYNTITULOT JA VOITON TULOUTUKSET
03. Osinkotulot ja osakkeiden myyntitulot
01. Osinkotulot, pääomanpalautukset ja osakkeiden myyntitulot
Suomen itsenäisyyden juhlarahastolle, Sitralle, on kertynyt 710 miljoonan euron omaisuus, jonka tuloksesta se ei jaa tuloja valtiolle. SDP:n vaihtoehtobudjetin kumppanuusohjelmassa Sitra johtaa hyvinvointi- ja elinkeino-ohjelmia (korjaus- ja palvelurakentaminen sekä kiertotalous), joita käynnistetään tulouttamalla taseesta kertaluontoisesti puolet, 355 miljoonaa euroa.
Valtion yhtiöomistuksia tulee hoitaa huolellisesti ja niiden arvo säilyttäen. Valtio voi luopua yksittäisistä yhtiöomistuksista tai vähentää omistustaan, jos omistamiseen ei ole enää valtion omistajuusstrategiaan perustuvaa syytä. Tuottavia omistuksia ei kuitenkaan nykyisessä tilanteessa ole syytä myydä budjettivarojen tarpeen kattamiseksi, vaan myynneistä saadut varat on sijoitettava uudelleen tuottavasti ja elinkeinopolitiikkaa tukevalla tavalla. Omistusjärjestelyissä lähtökohtana ei ole yksinomaan yhtiön tai osakkeiden myyntihinta, vaan huomiota kiinnitetään erityisesti kansantalouden kilpailukyvyn ja talouden kilpailullisuuden parantamiseen, kotimaisen teollisuuden ja talouselämän toimialakohtaisten toimintaedellytysten turvaamiseen, osaamisen säilyttämiseen ja lisäämiseen sekä työllisyyden turvaamiseen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 98
Eduskunta edellyttää, että valtion erityisen tuottavaa omaisuutta ei tulisi myydä.
Makera
Hallituksen budjettisiirrolla on tarkoitus rahoittaa hallitusohjelman Biotalous ja puhtaat ratkaisut -strategiseen tavoitteeseen sisältyvän kärkihankkeen 4 (Suomalainen ruoantuotanto kannattavaksi, kauppatase ja sininen biotalous nousuun) toimenpiteitä.
Määrärahaa käytetään maatalouden kokonaan kansallisesti rahoitettavien investointiavustusten rahoittamiseen. Tämän lisäksi rahoitusta on mahdollista käyttää myös muihin hallitusohjelmaan sisältyvää ruoantuotannon kannattavuuden turvaamista koskevaa tavoitetta edistäviin toimenpiteisiin. Esitämme, että tätä budjettisiirtoa ei tehdä.
04. Osuus valtion rahalaitosten voitosta
01. Osuus Suomen Pankin voitosta
Suomen Pankista annetun lain mukaan tuotosta tuloutetaan normaalisti 50 % ja 50 % jätetään Suomen Pankin taseeseen. Lain mukaan voidaan kuitenkin päättää toisin, jos se on pankin taloudellisen aseman tai vararahaston suuruuden vuoksi perusteltua. Suurempi tuloutus on perusteltu, sillä Suomen Pankin vakavaraisuus on hyvä. Lisävarauksia ei siksi enää tarvita. Valtio voi tulouttaa 60 miljoonaa euroa enemmän Suomen Pankin tuloksesta.
03. Valtion nettolainanotto ja velanhallinta
01. Nettolainanotto ja velanhallinta
Sosialidemokraattien esittämien tulo- ja menoehdotusten yhteisvaikutuksena valtion nettolainanotto vähenee 372,1 miljoonaa euroa.