Hallituksen esityksen tavoitteena on parantaa eri ja samaa sukupuolta olevien parien yhdenvertaista oikeutta sosiaaliturvaan. Lainsäädännössä avioliiton käsite muuttuu sukupuolineutraaliksi 1. 3.2017 voimaantulevalla avioliittolain muutoksella. Tarkoituksena on, että avioliittolain muutoksen seurauksena myös sosiaaliturvalainsäädännössä avioliitonomaisen suhteen eli avoliiton käsite muuttuu sukupuolineutraaliksi. Avioliittolain muutoksesta johtuvat muutokset sosiaaliturvalainsäädäntöön ehdotetaan tulemaan voimaan samanaikaisesti avioliittolain muutoksen kanssa.
Sairausvakuutuslain perheenjäsenen määritelmä ehdotetaan muutettavaksi siten, että perheenjäsenellä tarkoitetaan myös vakuutetun samaa sukupuolta olevaa avopuolisoa. Määritelmän muutos vaikuttaa esimerkiksi sairausvakuutuslain erilaisia päivärahoja samoin kuin kuntoutusetuuksia ja kuntoutusrahaetuuksia koskeviin säännöksiin. Valiokunta pitää perusteltuna, että etuuksien myöntämisedellytyksiä yhdenmukaistetaan eri etuudenhakijoiden osalta. Valiokunta puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä täydennettynä ehdotuksilla, jotka koskevat lapsen hoidosta vastaavan isän oikeutta vanhempain- ja isyysrahaan silloin, kun hän ei ole ollut avio- tai avoliitossa lapsen äidin kanssa.
Valiokunta toteaa, että muutokset tasa-arvoistavat erilaisissa perheissä elävien vanhempien ja heidän lastensa asemaa, ovat lapsen edun mukaisia ja parantavat vanhempien mahdollisuuksia huolehtia lapsesta ja tämän terveydestä ja hyvinvoinnista riippumatta vanhemman sukupuolesta.
Vanhempainpäivärahat
Vanhempainpäivärahasäännöksiä ehdotetaan muutettaviksi siten, että lapsen äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin lapsen äidin miespuolisella avio- tai avopuolisolla. Myös rekisteröidyssä parisuhteessa eläviin puolisoihin sovelletaan jatkossa samoja vanhempainpäivärahasäännöksiä kuin aviopuolisoihin.
Avioliittolain muutos mahdollistaa perheen ulkoisen adoption samaa sukupuolta olevalle avioparille adoptiolain mukaisesti. Yhdessä adoptoivalla samaa sukupuolta olevalla avioparilla on lakiehdotuksen mukaan oikeus yhteen isyysrahakauteen perheen ulkoisessa adoptiossa. Samaa sukupuolta olevat adoptiovanhemmat voivat sopia, kumpi isyysrahakauden käyttää. Lisäksi ehdotetaan eräitä tarkentavia säännöksiä koskien adoptiovanhemman oikeutta vanhempainrahaan ja isyysrahaan perheen sisäisen adoption perusteella.
Asian käsittelyn yhteydessä useat asiantuntijat pitivät kiireellisesti korjattavana epäkohtana sitä, että lapsen hoidosta vastaavalla isällä ei nykyisin ole lainkaan oikeutta vanhempainpäivärahoihin, jos hän ei ole tai ei ole ollut avio- tai avoliitossa lapsen äidin kanssa. Näissä tilanteissa lasta hoitavalla isällä ei ole oikeutta vanhempainrahaan esimerkiksi silloinkaan, kun lapsen äiti on sairastunut eikä kykene hoitamaan lastaan ja lapsi asuu isän luona. Valiokunta ehdottaa tämän vuoksi 1. lakiehdotusta muutettavaksi siten, ettei nykyistä tai aiempaa avio- tai avoliittoa lapsen äidin kanssa edellytetä lasta hoitavalta isältä vanhempain- tai isyysrahan saamiseksi.
Elatustuki
Elatustukilakia täsmennetään siten, että lapsen oikeus elatustukeen turvataan niissä tilanteissa, joissa lapsi on syntynyt samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittoon eikä lapsella ole kahta elatusvelvollista vanhempaa, koska äidin puoliso ei ole adoptoinut lasta. Ehdotuksen mukaan elatustuen piiristä suljetaan pois ne tilanteet, joissa naisen ja miehen välisen avioliiton ulkopuolella syntyneelle lapselle maksetaan elatustukea isyyden vahvistamatta jättämisen vuoksi lain 6 §:n 4 kohdan perusteella, mutta hänellä tosiasiassa on kaksi elatusvelvollista vanhempaa. Siten sellaiset kahden naisen perheessä elävät lapset, joilla on kaksi elatusvelvollista vanhempaa, jäävät jatkossa elatustuen ulkopuolelle.
Kansaneläkelaitoksen arvion mukaan elatustukea maksetaan tällä hetkellä noin 400 lapselle naisparien perheissä. Lainmuutoksen voimaantulo merkitsee näissä perheissä huomattavaa etuuksien vähenemistä 1.3.2017 alkaen. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan esityksen valmistelussa arvioitiin mahdollisuutta siirtää voimaantuloa tältä osin. Siirtymäaikaa ei kuitenkaan valmistelussa pidetty etuudensaajien yhdenvertaisen kohtelun ja toimeenpanon näkökulmasta mahdollisena yhden etuuden suhteen, koska useiden sosiaaliturvalakien osalta voimaantulo perustuu suoraan avioliittolain voimaantuloon ja siitä johtuviin soveltamiskäytännön muutoksiin. Valiokunta pitää erilaisten perheiden yhdenvertaisuuden kannalta perusteltuna, ettei elatustukea makseta kahden elatusvelvollisen vanhemman tilanteissa. Valiokunta toteaa, että lain voimaantulosta on myös lakien verrattain nopean voimaantulon vuoksi aktiivisesti tiedotettava edunsaajille.
Lopuksi
Esityksessä on arvioitu esitykseen sisältyvien lainmuutosten taloudellisia vaikutuksia. Muutokset etuusmenoihin aiheuttavat esityksen mukaan yleensä korkeintaan vähäisiä lisäkustannuksia ja elatustukilain muutoksen arvioidaan vähentävän elatustukimenoja noin 0,74 miljoonaa euroa. Työttömyysturvan lapsikorotukseen oikeutettujen määrän kasvu aiheuttaa arviolta 0,5 miljoonan euron lisäkustannuksen vuositasolla. Avoliiton muuttumisen sukupuolineutraaliksi arvioidaan esityksessä kokonaisuudessaan jossain määrin vähentävän etuusmenoja. Valiokunnan muutosehdotus 1. lakiehdotukseen lisää isyys- ja vanhempainrahamenoja arviolta 0,4 miljoonaa euroa vuositasolla. Valiokunta toteaa, että avioliittolain säännösten muuttaminen vähentää yhteiskunnan kustannuksia useissa sellaisissa etuuksissa, jotka nykyisin ovat muita perheitä suurempia samaa sukupuolta olevilla avopareilla. Näitä vaikutuksia etuusmenoihin ei ole kattavasti arvioitu nyt käsiteltävien lakiehdotusten yhteydessä.
Valiokunta toteaa, että ehdotetut tarpeelliset muutokset muun muassa vanhempainpäivärahasäännöksiin lisäävät osaltaan perhe-etuusjärjestelmän monimutkaisuutta ja vaikeaselkoisuutta. Valiokunta pitää sekä perheiden että perhe-etuusjärjestelmän soveltamisen kannalta tarpeellisena järjestelmän selkeyttämistä ja kehittämistä siten, että perheiden erilaiset elämäntilanteet huomioitaisiin yhdenvertaisella tavalla. Valiokunta ehdottaa asiasta lausumaa. (Valiokunnan lausumaehdotus)