​​​​​​

Läromedel om utskotten

På den här sidan har vi samlat läromedel om riksdagsutskotten. På sidan finns basfakta om utskotten och mer detaljerade presentationer av följande tre utskott inklusive videointervjuer:

På sidan finns också uppgifter med anknytning till videoklippen.

Utskotten behandlar lagförslag

Utskottet är en grupp som består av riksdagsledamöter från olika partier. Utskottet behandlar lagförslag som hör till dess specialområde. I riksdagen finns det 17 utskott. Av dessa är 16 fackutskott med inriktning på ett visst område. Fackutskotten är till exempel social- och hälsovårdsutskottet, kulturutskottet, framtidsutskottet och kommunikationsutskottet. I riksdagen finns utöver fackutskotten stora utskottet, som särskilt behandlar EU-ärenden.

Det mesta av riksdagsledamöternas arbete sker i utskotten. Varje riksdagsledamot hör i allmänhet till cirka två utskott. Enligt grundlagen kan ministrar inte vara medlemmar i ett utskott. Riksdagens talman eller vice talmän hör inte heller till utskott.

Utskottet är riksdagsledamotens viktigaste kanal för att påverka​

Utskottets mandatperiod är en valperiod, alltså fyra år. Utskottets sammansättning motsvarar riksdagsgruppernas styrkeförhållanden. I varje utskott sitter alltså ett lika stort antal representanter för regeringen och oppositionen som i riksdagen som helhet.

Utskottet är riksdagsledamotens viktigaste kanal för att påverka, eftersom alla riksdagsbeslut till exempel om lagar bereds i utskotten. I allmänhet kommer lagförslag till utskott från plenum. I plenum förs först en remissdebatt, varefter ärendet skickas till ett utskott, som ska skriva ett betänkande om ärendet.

Utskotten hör sakkunniga

Utskottet hör sakkunniga och gör vid behov förbättringar i lagförslaget. Att höra sakkunniga från olika branscher är en viktig del av utskottens arbete. Efter att ha hört sakkunniga och diskuterat ärendena skriver utskottet ett betänkande om lagförslaget, i vilket det berättar sin åsikt om ärendet som behandlas. Riksdagen fattar beslut i plenum utifrån betänkanden från fackutskotten. Riksdagens beslut om ett lagförslag är ofta i linje med det som utskottet har föreslagit i sitt betänkande. ​​​​

Vad då för utskott?
(1:46)

Mansdominerade och kvinnodominerade utskott

Alla riksdagsutskott har både kvinnor och män som medlemmar. 54,5 procent av de nuvarande riksdagsledamöterna är män och 45,5 procent kvinnor, men i utskotten varierar relationstalen och i vissa fall är bara en dryg fjärdedel av ledamöterna av det andra könet.​​

Läs mer om de tre utskotten

Vi presenterar i större detalj stora utskottet, kulturutskottet och framtidsutskottet samt intervjuar deras ordförande. Under videorna finns uppgifter som anknyter till intervjun. Videorna har tagits fram av riksdagen och utvecklingscentret Lärorik.​

Stora utskottet

EU-direktivet om laddare -intervjuvideo och uppgifter​

Framtidsutskottet​​​

Framtidens teknologier - intervjuvideo och uppgifter ​​​​​​

Kulturutskottet​​

Ungas välmående - intervjuvideo och uppgifter ​​​