Mottagandet i Kauhajoki
De fick vänta på ett tåg fullt av riksdagens tjänstemän som var på väg från Helsingfors. Efter att de anlänt till Seinäjoki mötte de riksdagskollegor som redan besökt Kauhajoki och som berättade att nästa plenum skulle vara först tisdagen den 5.12. Efter många om och men sammanträdde ledamöterna i Kauhajoki.
Att riksdagen kommit till Kauhajoki fick man veta på tidigare riksdagsledamot Antti Kauras gård. Eeva Kaura minns att den 1 december var en fredag, och att de då fick ett samtal om att riksdagen kommer. Riksdagen hade då redan anlänt till Seinäjoki och man antog att det endast skulle ta en timme för följet att nå Kauhajoki. Det var knappt om tid för arrangemangen.
Efter att de anlänt till tågstationen fortsatte resenärerna mot Kauhajoki kyrkby med några fordon och hästar. En del av följet inkvarterades på Kauhajoki husmodersskola, där undervisningen avbröts på grund av den osedvanliga situationen. Ett kafé samt ett studie- och dagstidningsrum grundades på husmodersskolan.
Husmodersskolans nya huvudbyggnad byggdes år 1927 och utvidgades år 1936. Huset var riksdagsledamöternas matställe och många av de kvinnliga ledamöterna bodde där. Bild: Keijo Jaakola.
Kauhajokis kommunhus var föreslaget som riksdagens arbetsplats, men i kommunhusets sal fanns endast en vedkamin som inte räckte till vid minus trettio grader. Således valde man att arbeta på Kauhajoki samlyceum.
Lyceets verksamhet hade redan avbrutits i oktober då reservisterna placerats i byggnaden. Efter att reservisterna åkt var skolan i full gång när man morgonen 1.12.1939 fick höra att riksdagen skulle anlända. Lärarna, städarna och en del av eleverna började snygga upp byggnaden för de höga ”elevernas”, alltså riksdagens, användning.
Skolans egendom flyttades in i två samlingsklasser och lyceets festsal utrustades för plenumen. Rektorns kansli blev talmannens rum, lärarrummet togs i bruk för talmanskonferensen och de olika klassrummen blev kansliutrymmen och utskottens mötesrum. Maten och kansliutrymmen ordnades enkelt, tryckeriarbetet gjordes i skolans lokaler och de icke-brådskande tryckeriarbetena sköttes som förr i Helsingfors.