Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Riksdagsbiblioteket har en omfattande EU-samling som består av bland annat publikationer, arbetsdokument, författningar, fördrag och databaser. I samlingen finns också äldre material, såsom Europeiska gemenskapernas officiella tidning från och med 1958. Riksdagsbibliotekets informationstjänst svarar på frågor om EU och tillhandahåller utbildning i informationshantering beträffande EU-informationskällor.
Den fysiska EU-samlingen finns på tre olika ställen i bibliotekets lokaler. En del av det äldre materialet finns i slutna magasin, det material som inte lånas ut finns i läsesalen och största delen av det material som lånas ut finns i bibliotekets öppna samling (hyllsignum 31). Du kan söka material i EU-samlingen i Riksdagsbibliotekets samlingsdatabas Selma. Du kan använda bibliotekets ämnesordsregister EKS som hjälp vid informationssökningen. Ämnesord med EU-tema finns i kategori 31. EU-informationen används bland annat av ministeriernas informationstjänst, forskare och studerande.
Riksdagsbiblioteket har sedan 1974 haft partiell rätt att fungera som depåbibliotek (depository library) för EU. Riksdagsbiblioteket får systematiskt EU:s viktigaste dokument och publikationer till sin samling. Vi skaffar också annan litteratur med EU-tema av kommersiella aktörer. Riksdagsbiblioteket fick full rätt att fungera som Europeiskt dokumentationscentrum (EDC = European documentary centre) 2018 då biblioteket ingick ett EDC-avtal med Europeiska kommissionen.
På grund av statusen som Europeiskt dokumentationscentrum deltar Riksdagsbiblioteket aktivt i samarbetet med både Finlands EU-nätverk och EU-medlemsstaternas nätverk. De viktigaste verksamhetsformerna är gemensamma utbildningsdagar och förmedling av aktuell information via sändlistan. Biblioteket utarbetar också en årsrapport till Europeiska kommissionen om sin verksamhet i fråga om EU-informationen. I Finland samordnas verksamheten vid Europeiska dokumentationscentrum och andra EU-nätverk av Europeiska kommissionens representation i Finland.
Riksdagsbibliotekets samlingar, tjänster och sakkunskap är tillgängliga för alla. I kundservicen ger vi dig råd och vägledning i användningen av biblioteket och dess samlingar och databaser. Du når kundservicen på numret 09 432 3423 eller per e-post på biblioteket.informationstjanst@riksdagen.fi.
Vi söker information och material ur Riksdagsbibliotekets egna samlingar, webbkällor samt ur inhemska och utländska databaser för vilka biblioteket har skaffat användarbehörigheter. Informationstjänsten är i huvudsak avgiftsfri.
Exempel på material i vår EU-samling:Material om EU-rättMaterial om den europeiska integrationenHandböcker om Europeiska unionen
Studera bibliotekets samlingar
Text: Tommi Peuhkurinen, mars 2021, e-post: fornamn.efternamn@riksdagen.fi