Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
I den finländska demokratin garanteras var och en genom grundlagen rätt att delta i och påverka utvecklingen av samhället och sin livsmiljö. Lagstiftningen om deltagande och val bereds av justitieministeriet.
I en representativ demokrati överför folket sin makt genom val till valda representanter. Demokratin är då främst ett verktyg för beslutsfattande. I en deltagande demokrati spelar medborgarnas aktiva och öppna diskussion en central roll som grund för beslutsfattandet.
Saker och ting kunde alltid vara annorlunda och bättre. Syftet med medborgarinflytande är att åstadkomma ändringar: i lagstiftning, förfaranden och ekonomi. Målen kan vara lokala, nationella eller internationella.
Effektivt medborgarinflytande bygger på kunskap; vetskap om hur saker och ting ligger till och hur de kan ändras. Om du vill förändra världen eller ett enskilt förhållande, ska du börja med att sätta dig in i ämnet.
Text: Päivi Erkkilä, mars 2015, januari 2021, e-post: fornamn.efternamn@riksdagen.fi
Saatavilla myös: Kansalaisvaikuttamisen tietopaketti. Tiedä jotta vaikutatAvailable also: Information package on civic engagement
De olika lagberedningsfaserna och deras informationskällor. Tjänster för medborgarinflytande i olika lagberedningsfaser. Litteratur och webbtjänster.
Du kan påverka på många olika sätt. Rätt att väcka initiativ, folkomröstningar, partier, föreningar och organisationer, offentlig debatt, adresser, bojkotter och demonstrationer. Litteratur och webbtjänster.
En representativ demokrati bygger på val, det vill säga att vi bland uppställda kandidater utser de personer som ska utöva makten i vårt ställe. Riksdagsval, kommunalval, presidentval och Europaparlamentsval. Litteratur och webbtjänster.