​Programvärdar för kvällsfesten med anledning av Riksdagsbibliotekets 150-årsjubileum var förste informationsspecialist Erika Bergström och biblioteksdirektör Antti Virrankoski.

​​

​​Riksdagsbiblioteket och Riksdagens arkiv 150 år!​

Finlands parlament har haft ett arkiv och ett bibliotek sedan 1872. Jubileumsåret kulminerade på bibliotekets födelsedag (pdf) den 3 juni med ett jubileumsseminarium med kvällsprogram. Vid seminariet talade biblioteksdirektör Antti Virrankoski, professor Tapio Bergholm, professor Laura Kolbe, professor Martti Koskenniemi och ledande forskare Matti Pesu. Talen vid jubileumsseminariet kan ses som en webbupptagning på Riksdagens YouTube-kanal. ​

Kvällprogrammet inleddes av riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola, som i sitt tal lyfte fram Riksdagsbibliotekets betydelse för rättsstatsutvecklingen och offentlighetsprincipen samt som garant för riksdagsinstitutionen och kulturen kring riksdagsarbetet. Generalsekreteraren lyfte särskilt fram biblioteksstyrelsens betydelse för att försvara yttrandefriheten, när den efter andra världskrigets slut trotsade övervakningskommissionen som ville ålägga biblioteket en uppgift som nationell censurmyndighet. I slutet av sitt tal överlämnade generalsekreteraren Henrik Schauman-medaljen i silver till riksdagsledamot Pauli Kiuru, som var ordförande för biblioteksstyrelsen tills dess den avskaffades i slutet av 2021.

Vid kvällsevenemanget offentliggjordes också Riksdagsbibliotekets festskrift Eläköön Eduskunnan kirjasto! ​och dess svenskspråkiga version Länge leve Riksdagsbiblioteket! Boken, som består av elva artiklar, redigerades av tf. arkivchef Joni Krekola. Bland bokens artiklar lyfter professorn i statslära Ilkka Ruostetsaari fram Riksdagsbibliotekets viktiga roll för att stödja och förvalta en öppen demokrati nu och i framtiden.

I samband med bibliotekets födelsedag öppnades också en jubileumsutställning med temat Nedslag i Riksdagsbibliotekets 150-åriga historia. Materialet bestod av urval ur bibliotekets temaområden och pärlor ur arkivet. Viktigt för bibliotekets tillkomst var en samling riksdagspublikationer som donerats av Sveriges riksdag och av vilka utställningen presenterade ett urval. Donationen fungerade som ett slags startkapital för Riksdagsbibliotekets samling.

Enligt inofficiell bokföring har uppemot 400 personer arbetat vid biblioteket och arkivet under 150 års tid. Naturligtvis kunde inte alla vara med på festen, men alla förtjänar ett gemensamt tack för sitt arbete för demokratin!

 

​​Infopaket: biblioteket och arkivet 2022​ | Ökad öppenhet och tillgänglighet i arkivet​ | Bibliotekets unika samling åter tillgänglig för alla som behöver information​ | Innehåll och sakkunskap för medborgarna​ | Riksdagsbiblioteket och Riksdagens ​arkiv 150 år!​​​​​​​​​​