Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Remissdebatt om fullt vaccinationsskydd hos social- och hälsovårdspersonalen

Publicerad 09-12-2021 20:30

​Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (sd) presenterade regeringens proposition för riksdagen. Arkivbild.

Remissdebatt om fullt vaccinationsskydd hos social- och hälsovårdspersonalen

Riksdagen förde torsdagen den 9 december remissdebatt om temporär ändring av lagen om smittsamma sjukdomar (RP 230/2021). Regeringen föreslår en ny paragraf (48 a §) som gör det möjligt att kräva att arbetsgivarna inom social- och hälsovården ska se till att personalen inte utsätter de vårdbehövande för covid-19-smitta. 

Propositionen presenterades av familje-och omsorgsminister Krista Kiuru (sd). Kiuru påminde om att även de högsta laglighetsövervakarna har konstaterat att ingen som hör till de högsta riskgrupperna bör försättas i en situation där han eller hon är tvungen att acceptera att en person som biträder honom eller henne eventuellt inte har det bästa tillgängliga skyddet mot en livshotande sjukdom. ”Det allmännas skyldighet att skydda allas liv och hälsa förutsätter att det allmänna sörjer för att nödvändiga tjänster kan ordnas utan risk för hälsa eller liv för dem som är beroende av dem”, konstaterade Kiuru.

Enligt den föreslagna temporära paragrafen kan arbetsgivaren endast av särskilda skäl anlita personer som inte har tillräckligt skydd mot sjukdomen covid-19 för arbete med klienter och patienter. En person som av medicinska skäl inte kan ta covid-19-vaccinet får arbeta genom att visa upp ett intyg över ett negativt resultat av ett covid-19-test som tagits högst 72 timmar före arbetet börjat.

Regeringen föreslår att arbetsgivaren får rätt att behandla hälsouppgifter som berör de anställdas vaccinationsskydd mot covid-19 eller covid-19-sjukdom. Arbetsgivaren ska bevara uppgifterna så länge som de behövs för genomförandet av tillsynen över social- och hälsovårdstjänster, dock högst tre år från det att bedömningen av personens lämplighet gjordes. 

Om en anställd inte uppfyller dessa krav ska arbetsgivaren i första hand erbjuda annat arbete i enlighet med arbetsavtalet eller, om sådant arbete inte står till buds, något annat arbete som lämpar sig för arbetstagaren. Om inget lämpligt arbete står till buds eller om arbetstagaren vägrar ta emot det, är arbetsgivaren inte skyldig att betala lön för den tid som arbetet förhindras, förutsatt att inget annat har avtalats. 

I paragrafen ingår en övergångsperiod på en månad för att arbetsgivarna ska kunna ordna tjänsterna på ett ändamålsenligt sätt och för att ovaccinerade anställda ska hinna vaccinera sig. Arbetsgivarens rätt att behandla personuppgifterna föreslås dock träda i kraft genast. Paragrafen föreslås träda i kraft så snart som möjligt och gälla till och med den 31 december 2022.

Efter remissdebatten remitterades ärendet till social- och hälsovårdsutskottet för vidare behandling. 

Regeringens proposition RP 230/2021 med behandlingsinformation​

Kategorier
Plenum