Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet för att främja lokala avtal

Publicerad 29-11-2024 13:45

​Utskottets vice ordförande Lauri Lyly (sd) och ordförande Saara-Sofia Sirén (saml) vid utskottets pressträff den 29.11.2024.

Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet för att främja lokala avtal

​Arbetslivs- och jämställdhetsutskottets betänkande om lagstiftning som främjar lokala avtal (RP 85/2024 rd) blev klart fredagen den 29.11. Utskottet tillstyrker lagförslagen, men med smärre ändringar. I betänkandet lämnades två reservationer; den ena är gemensam av Socialdemokratiska riksdagsgruppen och Vänsterförbundets riksdagsgrupp och den andra av Gröna riksdagsgruppen.

Se utskottets pressträff den 29.11 om betänkandet

Regeringen föreslår ett flertal arbetsrättsliga ändringar i syfte att främja lokala avtal. Syftet är att det ska vara möjligt att ingå lokala avtal på arbetsplatser oberoende av om arbetsgivaren är organiserad eller om personalen har valt en sådan företrädare som avses i kollektivavtalet.

Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet slår fast att de föreslagna ändringarna ger ökade möjligheter att ingå lokala avtal, särskilt på icke-organiserade arbetsplatser. Utskottet välkomnar att skillnaden mellan organiserade och icke-organiserade arbetsgivare minskar.

Utskottet anser att de föreslagna ändringarna är motiverade med tanke på Finlands konkurrenskraft och produktivitet. Ändringarna ökar flexibiliteten när det gäller att komma överens om arbetsvillkor och förbättrar möjligheterna att beakta inte bara arbetsgivar- och arbetsplatsspecifika situationer utan också arbetstagarnas varierande situationer, oberoende av om parterna är organiserade eller inte.

Utskottet anser det viktigt att de föreslagna ändringarna syftar till att öka växelverkan mellan arbetsgivarna och personalen samt förbättra personalens möjligheter att påverka sina arbetsvillkor. Utskottet betonar att lokala avtal också fortsättningsvis alltid ingås inom ramen för kollektivavtalet och i enlighet med förfaranden.

Utskottet förutsätter en utredning om propositionens konsekvenser för avtalsparterna

Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet godkände också ett uttalande som förutsätter att Arbets- och näringsministeriet följer upp propositionens konsekvenser. Ministeriet ska göra en utredning om konsekvenserna för avtalsparterna före utgången av 2026. I utredningen bör man särskilt bedöma behovet av och metoderna för att möjliggöra lokala avtal också tillsammans med personalen eller personalgruppen. Möjligheten att komma överens med personalen är särskilt viktig för att främja små företags möjligheter till lokala avtal.

Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet anser det viktigt att de möjligheter till flexibla arbetsvillkor som propositionen medför kan utnyttjas fullt ut också i små företag. För att säkerställa detta anser utskottet i sitt betänkande att det är viktigt att följa upp hur bestämmelserna om lokala avtal fungerar särskilt i fråga om små företag.

Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet ser allvarligt på oron om propositionens konsekvenser för kollektivavtalens allmänt bindande verkan. I sitt betänkande anser utskottet det nödvändigt att Arbets- och näringsministeriet följer upp och bedömer utvecklingen av den allmänt bindande verkan.

Utskottet konstaterar också att propositionen om främjande av lokala avtal handlar om betydande ändringar i arbetslivet som kan antas ha konsekvenser för olika mäns och kvinnors ställning. Utskottet ser det som viktigt att de föreslagna ändringarnas jämställdhetskonsekvenser noga följs upp.

Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet fick ett utlåtande om propositionen av grundlagsutskottet.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den. De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1.1.2025.

Läs betänkandet på finska (TyVM 14/2024 vp)

Betänkandets svenskspråkiga version (AjUB 14/2024 rd) publiceras på utskottets webbsida

Kategorier
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet; Utskott; Budgeten