Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet tillstyrker bestämmelser om begränsning av konflikträtten med ändringar

Publicerad 19-04-2024 14:45

Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet tillstyrker bestämmelser om begränsning av konflikträtten med ändringar

​Arbetslivs- och jämställdhetsutskottets betänkande om lagstiftningen om begränsning av konflikträtten (RP 12/2024 rd) blev klart fredagen den 19 april.

Syftet med propositionen är att genomföra skrivningarna i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering om ändringar som syftar till att förbättra arbetsfreden. Syftet med ändringarna är att säkerställa en stabilare och störningsfriare arbetsmarknad som tryggar företagens produktivitet och konkurrenskraft i förhållande till de centrala konkurrentländerna samt främjar de utländska aktörernas uppfattning om Finland som en stabil verksamhets- och investeringsmiljö.

Regeringen föreslår begränsningar i användningen av den politiska konflikträtten och den maximala längden på den samt i förutsättningarna för sympatiaktioner. Sympatiaktioner (stödstrejker) skulle bli föremål för proportionalitetsbedömning och anmälningsskyldighet enligt arbetstvistlagen. Dessutom föreslås det att nivån på plikt som döms ut för olaglig arbetskonflikt höjs. En enskild arbetstagare skulle påföras en påföljdsavgift för deltagande i en arbetskonflikt som dömts olaglig.

Utskottet föreslår vissa preciseringar och ändringar i ordalydelsen i propositionens bestämmelser om politiska arbetskonflikter och sympatiaktioner. Utskottet föreslår att bestämmelserna om politiska arbetskonflikter kompletteras med en tidsgräns på 12 månader, efter vilken den organisation som verkställer arbetskonflikten kan fortsätta en politisk arbetskonflikt som den anordnat tidigare för att uppnå samma mål. Dessutom föreslår utskottet komplettering i förutsättningarna för att arbetsgivaren ska kunna kvitta en påföljdsavgift på 200 euro mot lönen för en arbetstagare som har deltagit i en arbetsinställelse som konstaterats vara lagstridig.

Utskottet godkände ett förslag till uttalande som förutsätter att regeringen utvärderar följderna sett till kön av ändringarna i arbetsfredslagstiftningen och ger en utredning om utvärderingen till arbetslivs- och jämställdhetsutskottet före utgången av 2027.

Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet fick utlåtanden om propositionen av grundlagsutskottet och lagutskottet.

Två reservationer ingår i betänkandet.

De föreslagna lagarna avses enligt propositionen träda i kraft den 1 juli 2024. Utskottet hänvisar i sitt betänkande till behovet som yttrats i utfrågningarna om att sätta i kraft lagarna så snart som möjligt och anser att det inte finns något hinder för att tidigarelägga ikraftträdandet.

Betänkandets svenskspråkiga version publiceras på utskottets webbsida

Se utskottets pressträff om betänkandet den 19 april

Kategorier
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet; Utskott