Miljöutskottet tillstyrker regeringens proposition med förslag till lag om ändring av bygglagen (MiUB 15/2024 rd – RP 101/2024 rd). Utskottets betänkande blev klart den 4.12. Betänkandet innehåller en gemensam reservation av Socialdemokratiska riksdagsgruppen, Gröna riksdagsgruppen och Vänsterförbundets riksdagsgrupp.
Samtidigt ställer sig utskottet också bakom två lagmotioner. I den ena föreslås det att kommunernas skyldigheter att utarbeta en byggnadsordning lindras (LM 20/2024 rd). I den andra lagmotionen begränsas föreningarnas besvärsrätt så att till exempel enskilda småhusprojekt faller utanför föreningarnas besvärsrätt (LM 21/2024 rd).
Den centrala lagändringen gäller bygglagen som träder i kraft den 1.1.2025. Dessutom ändras markanvändnings- och bygglagen, vars rubrik ändras från början av nästa år till lagen om områdesanvändning. Målet är att ändra bygglagen innan den träder i kraft så att den administrativa bördan blir mindre och byråkratin minskar. I anslutning till detta begränsas bland annat föreningarnas besvärsrätt och ansvaret för den som i huvudsak genomför byggprojektet slopas. I lagen ingår också en garanti för behandlingstiden av bygglov.
Sammantaget sett anser utskottet att propositionen behövs och fyller sitt syfte. Utskottet tillstyrker lagförslagen i huvudsak utan ändringar, men föreslår ändringar i fråga om bygglagen.
Lättare styrning av koldioxidsnålt byggande
Avsikten är att tillämpningsområdet för bestämmelserna om byggnaders koldioxidavtryck ska inskränkas och att till exempel småhus och byggnader som ska renoveras ska strykas ur tillämpningsområdet. Skyldigheten att utarbeta en klimatdeklaration skulle inte heller gälla utvidgningar eller byggnader som renoveras i stor skala. Tillståndsförfarandet skulle göras smidigare genom att ett underskridande av gränsvärdet för koldioxidfotavtrycket från en byggnad skulle påvisas med en klimatdeklaration som utarbetas först vid slutsynen. Till lagen fogas en möjlighet att besluta om smärre avvikelser vid slutsynen.
Utifrån inkommen respons föreslår utskottet ett uttalande enligt vilket riksdagen förutsätter att regeringen utan dröjsmål i samarbete med de viktigaste intressentgrupperna granskar införandet av lokala metoder för beräkning av växthusgasutsläpp från fjärrvärme.
Placeringstillstånd för industri för en ren omställning kringgår planläggningen
Till bygglagen fogas ett nytt placeringstillstånd som gäller industrin för en ren omställning. Syftet med placeringstillståndet är att kringgå planläggningen och på så sätt påskynda genomförandet av projekt för omställning till ren energi. Placeringstillståndet ska gälla både områden som saknar detalj-, general- eller landskapsplan och områden vars områdesreservering och planbestämmelse inte möjliggör placering av industriprojekt. Beviljandet av tillstånd är inte förenat med någon ändamålsenlighetsprövning. Det är rättsprövning. Om förutsättningarna för beviljande av tillstånd uppfylls ska tillståndet beviljas.
Utskottet noterar att särskilda skyddade miljöer och intressen beaktas i förutsättningarna för beviljande av placeringstillstånd. Enligt det föreslagna 43 a § 2 mom. får placeringstillståndet inte oskäligt försämra kvaliteten på någons livsmiljö. Ett tillståndsvillkor enligt 46 a § är dessutom bland annat att byggandet är lämpligt med tanke på landskapet och inte försvårar bevarandet av särskilda natur- och kulturmiljövärden. Utskottet lägger fram ett förslag till preciserande bestämmelse om miljökonsekvensbedömningar.
Besvärsrätten begränsas
I propositionen föreslås det att NTM-centralens besvärsrätt återställs i enlighet med den fortfarande gällande markanvändnings- och bygglagen, som föregick bygglagen. Museimyndighetens besvärsrätt slopas i fråga om andra objekt än sådana som är av nationell betydelse eller av betydelse för landskapet. Likaså föreslås besvärsrätten slopas för sådana registrerade sammanslutningar till vars verksamhetsfält det hör att värna om kulturarvet eller påverka den byggda miljöns kvalitet. Dessutom beslutade utskottet att sambehandla propositionen med lagmotion LM 21/2024 rd, där det föreslås att miljöorganisationernas besvärsrätt begränsas så att organisationerna har rätt att överklaga undantagslov och bygglov för byggplatser på områden i behov av planering endast i fråga om sådana projekt på vilka lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning tillämpas.
Utskottet anser att ändringarna är motiverade. Bakgrunden till en minskning av sammanslutningarnas besvärsrätt är en smidigare tillståndsprocess och mindre byråkrati.
Läs betänkandet på finska (YmVM 15/2024 vp)
Betänkandets svenskspråkiga version (MiUB 15/2024 rd) publiceras på utskottets webbsida