Stora utskottet hörde inrikesminister Mari Rantanen den 4.12. Utfrågningen handlade om de frågor som behandlades i Europeiska unionens råd (inrikes frågor) den 12–13.12.
Samtidigt instämde utskottet i statsrådets ståndpunkt om förslaget till en CSAM-förordning (förebyggande och bekämpning av sexuella övergrepp mot barn). Enligt statsrådets handlingslinje avstår Finland från att rösta om kompromissförslaget vid en eventuell omröstning i rådet (rättsliga och inrikes frågor) den 12–13.12.2024. I föreläggandet om identifiering som ingår i kompromissförslaget svarar man inte i tillräcklig utsträckning på de anmärkningar och ramvillkor som lyfts fram i stora utskottets utlåtande.
Stora utskottet beslutade redan fredagen den 29.11 om riksdagens ståndpunkt i förhandlingarna om en CSAM-förordning. Utskottet ansåg i sitt utlåtande att Finland inte bör godkänna EU-ordförandelandets kompromissförslag till den del det gäller föreläggandet om identifiering.
Rådet (inrikes frågor) väntas fatta ett beslut om att avskaffa kontrollerna vid de inre gränserna vid Bulgariens och Rumäniens landgränser från och med den 1.1.2025. Beslutet om att avskaffa kontrollerna vid Bulgariens och Rumäniens inre luft- och sjögränser fattades redan den 30.12.2023.
Stora utskottet har den 7.10.2022 antagit en ståndpunkt om att utskottet understöder sådana beslutsförslag där det föreslås att Schengenregelverket ska tillämpas fullt ut i Rumänien, Bulgarien och Kroatien när ärendet förs till rådet för avgörande. Utskottet anser det vara viktigt att alla EU-länder omfattas av den nyligen förnyade utvärderings- och tillsynsmekanismen. Stora utskottet har ingenting att anmärka mot statsrådets handlingslinje.
Vid stora utskottets möte hördes också finansminister Riikka Purra (saf) om eurogruppens och ekonomiska och monetära rådets (Ekofin) och jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (kd) från rådets (jordbruk och fiske) möten den 9–10.12. Utskottet diskuterade med ministrarna frågor på dagordningarna såsom översynen av energiskattedirektivet, reformpaketet för tullunionen och potentialen för bioekonomins framtid.
Läs mer om EU-rådets kommande möten