4 kap.
Bolagets förvaltning
9 b §
Förvaltningsråd
En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats
Förvaltningsrådets ledamöter ska vara väl ansedda och i förvaltningsrådet ska det finnas sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet. Sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet kan skaffas inom skälig tid efter valet.
En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats
9 e §
Styrelseledamöter och ordförande
En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats
Styrelseledamöterna ska vara väl ansedda och ha god sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet. I styrelsen som helhet ska det också finnas god sakkunskap om placeringsverksamhet samt annan sådan yrkeskompetens och erfarenhet som krävs för skötseln av dess uppgift. God sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet samt annan yrkeskompetens som uppgiften kräver kan skaffas inom skälig tid efter valet.
En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats
10 §
Styrelsens verksamhet
En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats
Styrelsen ska välja beredningsutskott åtminstone för de utnämnings-, arvodes- och revisionsärenden som den behandlar. På beredningsutskottet för revisionsärenden och på utskottets uppgifter och medlemmar tillämpas bestämmelserna om revisionskommittéer i 6 kap. 16 a §, med undantag av 1 mom. 3 punkten, 16 b § 2 mom. och 16 c—16 f § i aktiebolagslagen.
12 §
Särskilda behörighetsvillkor för ledningen
En juridisk person eller en minderårig eller den för vilken har förordnats en intressebevakare, vars handlingsbehörighet har begränsats eller som är försatt i konkurs, får inte vara ledamot av styrelsen eller förvaltningsrådet eller verkställande direktör. Bestämmelser om näringsförbuds inverkan på behörigheten finns i lagen om näringsförbud (1059/1985).
Minst hälften av medlemmarna i styrelsen och förvaltningsrådet samt verkställande direktören ska vara bosatta inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte Finansinspektionen beviljar undantag. Undantag får beviljas om det inte äventyrar en effektiv tillsyn över bolaget eller skötseln av det enligt sunda och försiktiga affärsprinciper.
Ordföranden för förvaltningsrådet och styrelseordföranden samt hälften av de övriga ledamöterna i dessa organ ska vara personer som inte är anställda hos eller verkställande direktör för
1) ett försäkringsbolag eller en försäkringsholdingsammanslutning,
2) ett kreditinstitut, ett finansiellt institut eller ett sådant holdingföretag enligt 1 kap. 15 § i kreditinstitutslagen som har bestämmande inflytande i ett kreditinstitut eller finansiellt institut,
3) ett fondbolag, ett fondföretag eller ett utländskt EES-fondbolag,
4) en AIF-förvaltare, en EES-AIF-förvaltare eller en tredjeländers AIF-förvaltare,
5) en sammanslutning som hör till samma koncern eller till samma i lagen om tillsyn över finans- och försäkringskonglomerat (699/2004) avsedda konglomerat som de sammanslutningar som avses i 1—4 punkten.
Av ledamöterna i förvaltningsrådet eller styrelsen får dock högst en tredjedel vara anställda eller verkställande direktör eller ledamot i förvaltningsrådet eller styrelsen i samma företag eller samma koncern eller i samma i lagen om tillsyn över finans- och försäkringskonglomerat avsett konglomerat.
Ordföranden för förvaltningsrådet eller styrelseordföranden får inte vara ledamot i förvaltningsrådet eller styrelsen för en sådan sammanslutning som avses i 3 mom.
Den som är ledamot i förvaltningsrådet eller styrelsen eller verkställande direktör för bolaget får inte vara ledamot i förvaltningsrådet eller styrelsen för ett annat arbetspensionsförsäkringsbolag eller Kevas verkställande direktör eller ledamot i Kevas fullmäktige eller styrelse.
På verkställande direktören tillämpas de behörighetsvillkor som anges i 3 mom. Verkställande direktören får inte vara revisor för en sådan sammanslutning som avses i 3 mom.
12 b §
Allmänna krav på företagsstyrningen
Ett arbetspensionsförsäkringsbolag ska ha ett med beaktande av arten och omfattningen av bolagets verksamhet tillräckligt och fungerande företagsstyrningssystem där ansvarsområdena är angivna och uppdelade och som gör det möjligt att iaktta sunda och försiktiga affärsprinciper i verksamheten samt säkerställer informationsgången inom bolaget. Arbetspensionsförsäkringsbolaget ska genom lämpliga åtgärder säkerställa kontinuiteten i verksamheten och att verksamheten bedrivs på ett systematiskt sätt i alla lägen, och i detta syfte ska bolaget ha en av styrelsen godkänd kontinuitetsplan.
Arbetspensionsförsäkringsbolaget ska ha tillräckliga förfaranden och av styrelsen godkända skriftliga verksamhetsprinciper för säkerställande av att bolagets verkställande direktör och de personer som svarar för centrala funktioner uppfyller behörighetsvillkoren samt för intern kontroll, riskhanteringssystem, intern revision, ersättning och utläggning på entreprenad. Dessutom ska arbetspensionsförsäkringsbolaget ha tillräckliga förfaranden och av förvaltningsrådet godkända skriftliga verksamhetsprinciper för säkerställande av att styrelseledamöterna uppfyller behörighetsvillkoren.
Bolagets styrelse ska årligen bedöma företagsstyrningssystemet, de skriftliga verksamhetsprinciper som styrelsen svarar för och kontinuitetsplanen samt hålla dem uppdaterade. Förvaltningsrådet ska hålla de verksamhetsprinciper som gäller styrelsen uppdaterade.
12 j §
Finansinspektionens behörighet att meddela föreskrifter
Finansinspektionen får meddela närmare föreskrifter om
1) hur den interna kontrollen och riskhanteringen ska ordnas,
2) innehållet i insideranmälan och sättet att göra insideranmälan,
3) innehållet i arbetspensionsförsäkringsbolagens insiderregister och sättet att registrera uppgifter i insiderregistret,
4) de anmälningar som avses i 9 g och 12 l §.
12 l §
Centrala funktioner
Arbetspensionsförsäkringsbolagets styrelse ska ange de centrala funktionerna. De som svarar för dessa centrala funktioner ska vara väl ansedda och ha god sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet samt ha den yrkeskompetens och erfarenhet som uppgiften kräver. God sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet samt den yrkeskompetens som uppgiften kräver kan skaffas inom skälig tid efter valet.
Vad som föreskrivs i 12 § 1 mom. tillämpas också på de personer som svarar för dessa centrala funktioner.
Arbetspensionsförsäkringsbolaget ska utan dröjsmål underrätta Finansinspektionen om förändringar som gäller de personer som svarar för centrala funktioner. I denna anmälan ska ges en redogörelse för hur personen uppfyller kraven enligt 1 och 2 mom.