7.1
Strafflagen
17 kap.
Om brott mot allmän ordning
1 a §.Deltagande i en organiserad kriminell sammanslutnings verksamhet.
Det föreslås att paragrafen utökas med ett nytt 4 mom., som en förtydligande hänvisning, där det konstateras att bestämmelser om utlåning eller överlåtelse eller försök till utlåning eller överlåtelse till en organiserad kriminell sammanslutning av ett i 2 § i skjutvapenlagen avsett skjutvapen eller av alla delar som behövs för att montera ett sådant vapen finns i 41 kap. 2 § i denna lag.
Enligt 17 kap. 1 a § 1 mom. 2 punkten i strafflagen är det för närvarande straffbart som deltagande i en organiserad kriminell sammanslutnings verksamhet att utrusta eller försöka utrusta en organiserad kriminell sammanslutning med vapen. Enligt punktens ordalydelse är endast överlåtelse av flera vapen en straffbar gärning. I fortsättningen ska i fråga om skjutvapen tillämpas 41 kap. 2 § i strafflagen om hantering av skjutvapen för begående av ett allvarligt brott. Enligt den är det också straffbart att låna ut eller överlåta eller försöka låna ut eller överlåta endast ett skjutvapen till en organiserad kriminell sammanslutning.
41 kap.
Om vapenbrott
1 §.Skjutvapenbrott.
Den viktigaste ändringen i paragrafen är inskränkningen av dess tillämpningsområde, som sker genom att 1 mom. 4–8 punkten överförs till 4 § 1 mom. om lindrigt skjutvapenbrott. Dessutom föreslås det att paragrafens 1 mom. ändras så att i det inledande stycket stryks omnämnandet av att gärningen ska ske i strid med skjutvapenlagen. Ett omnämnande av den fogas till början av 1 och 2 punkten. Det föreslås att 1 mom. 3 punkten preciseras så att i början av den konstateras att det är fråga om utlåning i strid med 87 § i skjutvapenlagen. I 2 mom. görs en precisering som gäller Europaparlamentets och rådets förordning som hänför sig till skjutvapen (hänvisningen till artikel 2 ändras till att avse artikel 2.6).
Enligt det ändrade 1 mom. ska den som 1) i strid med skjutvapenlagen överför eller för in till Finland, överför från Finland, i kommersiellt syfte för ut, transiterar eller tillverkar eller saluför, förvärvar, innehar eller överlåter ett skjutvapen, en vapendel, patroner, särskilt farliga projektiler, ett robot- eller raketuppskjutningssystem, en gasspray eller ett effektivt luftvapen, 2) i strid med skjutvapenlagen i kommersiellt syfte reparerar ett skjutvapen, en vapendel, ett robot- eller raketuppskjutningssystem, en gasspray eller ett effektivt luftvapen eller modifierar eller skjutvapen eller en vapendel, eller 3) i strid med 87 § i skjutvapenlagen lånar ut ett skjutvapen, en vapendel, ett robot- eller raketuppskjutningssystem, en gasspray eller ett effektivt luftvapen till någon som inte har rätt att inneha ett sådant föremål för skjutvapenbrott dömas till böter eller fängelse i högst två år.
I 2 och 3 mom. ingår fortfarande bestämmelser om straffbarhet för gärningar som strider mot vissa internationella skyldigheter samt försök till skjutvapenbrott. I 4 mom. konstateras fortfarande att som skjutvapenbrott anses inte innehav av ett skjutvapen, en vapendel, patroner, särskilt farliga projektiler, ett robot- eller raketuppskjutningssystem, en gasspray eller ett effektivt luftvapen enligt 1 mom. 1 punkten, om den som innehar ett sådant föremål på eget initiativ gör en anmälan till polisen om föremålet och överlämnar det i polisens besittning. Detta moment har en viktig betydelse för att begränsa straffbarheten t.ex. i situationer där ärvda vapen överlämnas till polisen. Paragrafens 2–4 mom. motsvarar med undantag för den precisering av 2 mom. som nämns ovan vad ordalydelsen beträffar samma moment i den nuvarande paragrafen, så att även deras innebörd kvarstår oförändrad.
Beträffande motiveringen, som fungerar som tolkningsdirektiv för paragrafen, hänvisas särskilt till regeringens propositioner RP 183/1997 rd (s. 128–130), RP 85/2013 rd (s. 9) och RP 20/2014 rd (s. 53/II och 54). Innehållet i 1 mom. har också behandlats i avsnitten 2.1.2 och 4.1.1.1.
Enligt bestämmelsen med definitioner i kapitlets 10 § tillämpas på sådana skjutvapen som avses i denna paragraf definitionen av skjutvapen i 2 § i skjutvapenlagen. Även 3D-printade skjutvapen omfattas av tillämpningsområdet för straffbestämmelserna om skjutvapen i strafflagens 41 kap. när de uppfyller definitionen. Detta gäller inte bara denna paragraf, utan ett 3D-printat skjutvapen kan också vara ett särskilt farligt skjutvapen enligt 9 § i skjutvapenlagen, som det hänvisas till i 10 §, och då kan 3 § om grovt skjutvapenbrott bli tillämplig.
2 §.Hantering av skjutvapen för begående av ett allvarligt brott.
Enligt den nya paragrafens 1 mom. ska det vara straffbart att gärningsmannen innehar ett skjutvapen eller alla delar som behövs för att montera ett skjutvapen eller lånar ut eller överlåter ett sådant vapen eller nämnda delar av ett sådant vapen till någon annan under omständigheter där vapnet är ägnat att bli använt för ett brott för vilket det föreskrivna strängaste straffet är fängelse i minst fyra år eller för olaga hot i terroristiskt syfte enligt 34 a kap. 1 § 1 mom., förberedelse till brott som begås i terroristiskt syfte enligt 34 a kap. 2 § eller deltagande i utbildning för ett terroristbrott enligt 34 a kap. 4 b §. För detta brott ska dömas till fängelse i högst fyra år. Minimistraffet ska i enlighet med 2 c kap. 2 § 2 mom. i strafflagen vara fängelse i fjorton dagar.
Paragrafen ska också tillämpas på sådana situationer där den som innehar skjutvapnet eller som får det genom utlåning eller överlåtelse i sig har rätt att inneha vapnet i fråga. Med beaktande av den synnerligen farliga karaktären hos brott som genomförts med användning av skjutvapen kompletterar den nya straffbestämmelsen straffregleringen genom att straffbarheten för vissa gärningar med koppling till skjutvapen flyttas till en något tidigare fas. Av bestämmelsens karaktär som kompletterande bestämmelse och rekvisitets innehåll följer förmodligen att inte särskilt många fall som omfattas av den nya straffbestämmelsen kommer att behandlas i en straffprocess.
Paragrafens tillämpningsområde omfattar i enlighet med den bestämmelse med definitioner som placeras i slutet av detta kapitel alla skjutvapen enligt 2 § i skjutvapenlagen, också föremål enligt paragrafens 2 mom. som kan ändras till skjutvapen och redskap enligt 3 mom. som kan modifieras till skjutvapen. Det förutsätts inte att skjutvapnet ska vara funktionsdugligt för att gärningen ska vara straffbar, men saken kan vara av betydelse när man bedömer gärningens allvarlighet och farlighet i samband med att straffet bestäms.
Den nya straffbestämmelsen täcker inte innehav, utlåning eller överlåtelse av patroner under de omständigheter som avses i paragrafen. En gärning med koppling till patroner bedöms som skjutvapenbrott. I exceptionella fall kan också 3 § om grovt skjutvapenbrott vara tillämplig på patroner.
I straffbestämmelsen iakttas skillnaden mellan utlåning och överlåtelse enligt 1 § 1 och 3 punkten om skjutvapenbrott, trots att det enligt lagens förarbeten (RP 183/1997 rd) vid utlåning är fråga om överlåtelse. I 87 § i skjutvapenlagen föreskrivs det dock separat om utlåning av skjutvapen.
Genom att beakta ett skjutvapens alla delar i straffbestämmelsen förhindras att regleringen kringgås genom att tillfälligt demontera vapnet. Om det är fråga om endast någon del eller några delar som behövs för att montera ett skjutvapen, blir innehav, utlåning eller överlåtelse straffbart som skjutvapenbrott enligt 1 § eller i vissa situationer som grovt skjutvapenbrott enligt 3 §. Detta gäller också situationer där flera personer under de omständigheter som avses i paragrafen i samförstånd men var för sig innehar alla delar som behövs för att montera samma vapen eller var för sig lånar ut eller överlåter sådana delar. I det sistnämnda fallet kan personernas samstämmig planmässiga verksamhet, särskilt om den har koppling till organiserade kriminella sammanslutningar eller andra grupper som samarbetar för att begå brott, beaktas när straffet bestäms som en omständighet som leder till strängare straff än normalt.
Den nya straffbestämmelsen ska tillämpas i situationer där det ännu inte är fråga om försök till brott som begås genom användning av skjutvapen, när det gäller innehav av skjutvapen, om medhjälp till ett sådant brott eller ett straffbart försök till ett sådant brott, när det gäller utlåning eller överlåtelse av skjutvapen, eller om förberedelse till vissa brott (strafflagens 21 kap. 6 a §, 25 kap. 4 a § och 31 kap. 2 a § när det gäller innehav av skjutvapen). Det är fråga om ett straffbart försök till brott när gärningsmannen har börjat begå brottet och då åstadkommit fara för att brottet fullbordas. Av straffbar medhjälp förutsätts, förutom medvetenhet om gärningsmannens gärning och den egna verksamhetens betydelse för att främja huvudgärningen, också att det brott som främjas genom ett medhjälpen eller ett straffbart försök till det begås. När det gäller det aktuella brottet har innehavaren av skjutvapnet ännu inte framskridit till den fasen att en konkret, åtminstone på något sätt individualiserad gärning enligt den straffbara förberedelsen är inom sikte. Gärningsmannen ska inte dömas separat för skjutvapenhanteringsbrott, om gärningsmannen har begått ett brott till vilket det föregående innehavet av en skjutvapen bedöms ha haft koppling (inklusive straffbara förberedelsebrott), eller gjort sig skyldig till straffbart försök eller straffbar medhjälp.
Risken för att vapnet blir använt för att begå ett allvarligt brott ska vara beaktansvärd. Gärningen ska typiskt vara sådan att den leder till att vapnet blir använt på detta sätt. Detta beskrivs i straffbestämmelsen med strukturen ”är ägnat att”, som beskriver abstrakt fara. Det är i linje med farans art att det utifrån gärningsförhållandena ska gå att iaktta eller på något annat sätt verifiera omständigheter som innebär att det på goda grunder går att etablera ett samband mellan innehavet, utlåningen eller överlåtelsen av skjutvapnet och eventuell användning av skjutvapen i brottsligt syfte. Det går inte nödvändigtvis att sluta sig till detta utifrån någon enskild omständighet eller uppgift. Det är fråga om en helhetsbedömning av omständigheter som framkommit under undersökningen av det misstänkta brottet och den senare straffprocessuella behandlingen. Bedömningen ska särskilt gälla uppgifter om den person som innehar, lånar ut eller överlåter skjutvapnet. Vid utlåning och överlåtelse ska utlånaren och överlåtaren känna till dessa omständigheter. Bevisskyldigheten när det gäller eventuell användning av vapnet för att begå ett brott vilar på normalt sätt på åklagaren i straffprocessen.
Omständigheter som ska beaktas i helhetsbedömningen kan vara t.ex. sådana uttalanden och hot från innehavaren, utlånaren eller förvärvaren av skjutvapnet, såväl sådana som bringats till allmän kännedom som sådana som framförts inom en mindre personkrets, genom vilka personen uttrycker att denne har begått, begår eller har för avsikt att begå allvarliga brott. Det kan också vara av betydelse att personen uppmanar någon att begå allvarliga brott, om det inte är fråga om anstiftan till brott enligt strafflagens 5 kap. 5 §. När man bedömer betydelsen av de uttalanden och hot som en person framfört ska uppmärksamhet också fästas vid de omständigheter under vilka de har framförts och vid hur pass allvarliga uttalandena och hoten ska anses med beaktande av de omständigheter under vilka de har framförts. Om det handlar om att en person rör sig med ett skjutvapen, är informationen om omständigheterna i anslutning till innehavssituationen och syftet med att personen har med sig skjutvapnet avgörande.
Förutom uttalanden och hot kan det bli aktuellt att beakta andra uppgifter om den persons verksamhet som innehar, lånar ut eller förvärvar skjutvapnet. Personen kan vara t.ex. misstänkt, åtalad eller dömd för ett allvarligt brott. Det är emellertid skäl att samtidigt betona att bestämmelsen inte får stämpla t.ex. personer som har avtjänat ett straff för ett allvarligt brott som kriminella. Information om tidigare brottslighet är endast en omständighet som ska beaktas i helhetsbedömningen av uppgifterna om personens verksamhet. Det ska också vara av betydelse hur lång tid som har gått sedan domen och kan man av informationen om personens verksamhet sluta sig till om personen fortfarande är involverad i allvarlig brottslig verksamhet.
Vid innehav av skjutvapen är det fråga om att det finns en abstrakt fara för att innehavaren av skjutvapnet som gärningsman gör sig skyldig till ett allvarligt brott. Innehav i paragrafens mening kan också förekomma på en allmän plats när en person förbereder sig på att använda skjutvapnet i någon viss situation som dyker upp (t.ex. en eventuell uppgörelse med en konkurrerande kriminell sammanslutning). Vid straffbart innehav enligt 1 mom. kan det också vara fråga om uttrycklig förvaring av ett skjutvapen för en eller flera gärningsmän som kommer att begå ett allvarligt brott. En person kan t.ex. i enlighet med överenskommen arbetsfördelning inneha ett skjutvapen för ett brott som kommer att begås inom en organiserad kriminell sammanslutning eller någon annan grupp. Med fara för att skjutvapnet blir använt för att begå ett allvarligt brott avses att t.ex. sådana situationer inte kan bli straffbara där skjutvapnet kommer att överlåtas till polisen och som med stöd av 1 § 4 mom. inte är skjutvapenbrott.
Vid utlåning och överlåtelse är det fråga om att utlånaren och förvärvaren som egentlig gärningsman gör sig skyldig till ett allvarligt brott, varvid det för dennes del efter att ha fått skjutvapnet kan vara fråga om straffbart innehav enligt denna paragraf, om inte gärningen för dennes del på grund av förekomsten av en brottsplan redan har framskridit till ett straffbart förberedelsebrott. Det kan också bli fråga om att innehavaren, utlånaren och förvärvaren begår ett brott tillsammans med en annan person som medgärningsman enligt strafflagens 5 kap. 3 §. Straffansvaret ska inte utsträckas till situationer där eventuell brottslig verksamhet är annan medverkan enligt strafflagens 5 kap. (medelbart gärningsmannaskap, medhjälp och anstiftan).
När området för straffbart handlande utvidgas till en allt tidigare fas före brottet, måste särskild uppmärksamhet fästas vid rättsskyddet för den som misstänks för brottet. Det är skäl att försäkra sig om att ingen misstänks eller åtalas på alltför lösa grunder. I 3 kap. 3 § 2 mom. i förundersökningslagen förutsätts att förundersökningsmyndigheten vid behov utreder förutsättningarna för att inleda förundersökning så att ingen grundlöst behandlas som misstänkt för brott. Detta gäller i synnerhet när man ska utreda om förundersökningströskeln har överskridits, dvs. finns det i enlighet med 1 mom. i nämnda paragraf skäl att misstänka att ett brott, dvs. i detta fall hantering av skjutvapen för begående av ett allvarligt brott, har begåtts. När ärendet har framskridit till förundersökning styrs förundersökningsmyndigheterna av förundersökningsprinciperna i 4 kap. i förundersökningslagen, till vilka hör bl.a. objektivitetsprincipen (1 §), oskyldighetspresumtionen (2 §) och rätt att inte medverka till utredningen av sitt brott (3 §). En korrekt och tillräcklig utredning av brottsmisstanken, rättslig bedömning av gärningen redan i den inledande utredningsfasen och en rättvis rättegång främjas också om åklagaren vid behov kan delta i utredningen av ärendet inom ramen för det förundersökningssamarbete som avses i 5 kap. i förundersökningslagen.
Kravet på ett maximistraff på minst fyra års fängelse leder till att den nya straffbestämmelsen börjar omfatta t.ex. våldsamt motstånd mot tjänsteman (16 kap. 1 § i strafflagen), grov våldtäkt (20 kap. 2 § i strafflagen), grov våldtäkt mot barn (20 kap. 13 § i strafflagen), dråp (21 kap. 1 § i strafflagen), mord (21 kap. 2 § i strafflagen), dråp under förmildrande omständigheter (21 kap. 3 § i strafflagen), barnadråp (21 kap. 4 § i strafflagen), grov misshandel (21 kap. 6 § i strafflagen), grov stöld (28 kap. 2 § i strafflagen) och grovt rån (31 kap. 2 § i strafflagen) samt flera terroristbrott som är straffbara enligt 34 a kap. i strafflagen i den mån gärningarna enligt rekvisiten för dem kan ha koppling till skjutvapen.
I gränsfall kan det vara fråga om flera alternativa möjliga brott som uppfyller kravet på maximistraff, och det brott som eventuellt begås behöver inte vara klart med sådan noggrannhet att brottet (brottsbeteckningen) kan anges. Av det som personen berättat eller av annan information om omständigheterna kan man t.ex. sluta sig till att den som innehar ett skjutvapen eller som förvärvar det genom utlåning eller överlåtelse gör sig skyldig till ett allvarligt brott mot någon annans liv, hälsa, frihet eller egendom. Den framtida eventuella verksamheten kan gälla mer omfattande brottslig verksamhet och flera brott, men man får inte komma fram till ett fängelsestraff på minst fyra år genom ett eventuellt gemensamt fängelsestraff för flera brott.
Vid sidan av denna paragraf kan också bestämmelserna om skjutvapenbrott och grovt skjutvapenbrott i 41 kap. 1 och 3 § i strafflagen bli tillämpliga, när förutsättningarna för att tillämpa dem uppfylls (t.ex. skjutvapnet saknar tillstånd eller är särskilt farligt). Den nya kvalificeringsgrunden i 1 mom. i den senare paragrafen kan likaså bli tillämplig. Enligt den är det straffbart att bära ett skjutvapen som avses i 2 § 1 mom. i skjutvapenlagen på en sådan allmän plats som avses i 2 § 1 punkten i ordningslagen eller i ett trafikmedel utan rätt att inneha ett sådant vapen. Tillämpningsområdena för denna paragraf och den nya kvalificeringsgrunden är inte överlappande så att det ena skulle täcka det andra, eftersom denna paragraf förutsätter uttryckligen en viss fara som hänför sig till att ett framtida brott begås, och kvalificeringsgrunden gäller bärande av ett vapen på en allmän plats eller i trafikmedel utan rätt att inneha ett sådant vapen utan att det förutsätts fara för ett framtida brott.
Hantering av skjutvapen för begående av ett allvarligt brott kan vara fortlöpande verksamhet särskilt om den har koppling till kriminella sammanslutningar. När man ska bedöma om det är fråga om ett eller flera brott, iakttas den s.k. principen om naturligt åskådningssätt (t.ex. HD 2018:17, punkt 17 och de rättskällor som nämns där). Vid bedömningen av om gärningarna utgör ett enda brott fästs uppmärksamhet särskilt vid gärningarnas utsträckning i tiden samt vid om det varit fråga om sammanhängande verksamhet eller klart separata gärningar.
Hantering av skjutvapen för begående av ett allvarligt brott ska vara straffbart endast när gärningen är uppsåtlig. Uppsåtligheten ska täcka hela det förfarande som avses i brottsrekvisitet. Vad uppsåtligheten består i ska avgöras utifrån de allmänna reglerna och principerna för detta.
Enligt 2 mom. ska för hantering av skjutvapen för begående av ett allvarligt brott dömas också den som till en i 6 kap. 5 § 2 mom. avsedd organiserad kriminell sammanslutning lånar ut eller överlåter eller försöker låna ut eller överlåta ett skjutvapen eller alla delar som behövs för att montera ett sådant vapen. I enlighet med bestämmelsen med definitioner i slutet av detta kapitel tillämpas 2 § i skjutvapenlagen på definitionen av skjutvapen.
Paragrafens 2 mom. innebär att när det gäller skjutvapen ska inte längre tillämpas 17 kap. 1 a § 1 mom. 2 punkten om deltagande i en organiserad kriminell sammanslutnings verksamhet, och i anslutning till detta tillfogas en hänvisningsbestämmelse som 4 mom. i den nämnda paragrafen. Med avvikelse från den punkten ska det straffbart att låna ut eller överlåta eller försöka låna ut eller överlåta även ett skjutvapen till en organiserad kriminell sammanslutning.
För hantering av skjutvapen för begående av ett allvarligt brott ska dömas till fängelse i högst fyra år. Den stränga straffskalan har att göra med gärningens farliga karaktär. Vid valet av typen av straff och straffmätningen ska i mån av möjlighet uppmärksamhet fästas vid det eller de brott, för vilket eller vilka skjutvapnet i enlighet med rekvisitet har varit ägnat att bli använt. Som särskilt allvarliga kan i princip betraktas gärningar som hänför sig till organiserade kriminella sammanslutningar eller till brottslig verksamhet som annars äger rum inom grupper.
Hantering av skjutvapen för begående av ett allvarligt brott kan gälla brott av olika allvarlighetsnivå för vilka det föreskrivna maximistraffet är fängelse i minst fyra år. Detta borde på motsvarande sätt avspeglas i det straff som döms ut för skjutvapenhanteringsbrottet. Det är särskilt viktigt att beakta allvarlighetsnivån hos den framtida brottsliga verksamheten när det gäller de terroristbrott som nämns i 1 mom. och för vilka det föreskrivna strängaste straffet är fängelse i tre år, dvs. lägre än maximistraffet för det skjutvapenhanteringsbrott som nu blir straffbart. Det straff som döms ut för skjutvapenhanteringsbrottet bör inom ramen för en relativt vid skala sättas i relation till allvarligheten hos (straffskalan eller straffskalorna för) det eller de brott för vilket eller vilka skjutvapnet har innehafts eller lånats ut eller överlåtits.
3 §.Grovt skjutvapenbrott.
Det föreslås att bestämmelserna om grovt skjutvapenbrott i det nya kapitlet flyttas till denna paragraf, eftersom det föreslås att bestämmelser om hantering av skjutvapen för begående av ett allvarligt brott ingår i den föregående paragrafen, som för närvarande gäller grovt skjutvapenbrott.
Paragrafens 1 mom. 1–3 punkt motsvarar samma punkter i den nuvarande paragrafen. Enligt dem är de kvalificeringsgrunder som gör att ett brott är grovt fortfarande följande: 1) föremålet för brottet är ett särskilt farligt skjutvapen eller en stor mängd skjutvapen, effektiva luftvapen eller vapendelar, 2) betydande vinning eftersträvas, eller 3) brottet begås särskilt planmässigt. Dessa punkter behandlas mer ingående särskilt i regeringens propositioner RP 183/1997 rd (s. 130/II och 131) och RP 20/2014 rd (s. 54/II och 55/I) samt i avsnitt 2.1.2 i denna proposition.
Det föreslås att till 1 mom. fogas en 4 punkt om en ny kvalificeringsgrund, enligt vilken för grovt skjutvapenbrott ska bestraffas att gärningsmannen bär ett skjutvapen som avses i 2 § 1 mom. i skjutvapenlagen på en sådan allmän plats som avses i 2 § 1 punkten i ordningslagen eller i ett trafikmedel utan rätt att inneha ett sådant vapen.
Med bärande enligt 1 mom. 4 punkten avses att personen har med sig vapnet när personen rör sig genom att bära det i sin hand, i sina kläder eller i någon typ av bärutrustning. Straffbart innehav kan också ske genom att skjutvapnet transporteras i ett trafikmedel.
Den nya kvalificeringsgrunden gäller skjutvapen enligt 2 § 1 mom. i skjutvapenlagen, med vilket kulor, hagel, andra projektiler eller förlamande ämnen kan avfyras med hjälp av krutgastryck, detonationstryck från en tändsats eller annat detonationstryck. Utanför stannar således föremål och redskap som först genom separata ändrings- eller modifieringsåtgärder börjar överensstämma med det momentet och som det föreskrivs om i 2 § 2 och 3 mom. För att gärningen ska vara straffbar förutsätts inte att skjutvapnet är funktionsdugligt. Den omständigheten kan dock vara av betydelse vid helhetsbedömningen av gärningens grovhet och när straffet bestäms.
Den nya kvalificeringsgrunden ska inte gälla patroner. Straffbarhet ska inte heller förutsätta att det finns patroner i vapnets magasin eller kassett vid tidpunkten för gärningen. När straffet bestäms kan som en omständighet som leder till lindrigare straff beaktas att det inte har funnits patroner i vapnet vid tidpunkten för gärningen och att gärningsmannen inte heller har haft sådana med sig. Samtidigt bör det emellertid påpekas att allvarliga brott kan även begås enbart genom att hota med ett vapen så att offret inte vet att det saknar patroner.
Enligt 1 mom. 4 punkten kan ett skjutvapen för det första bäras på en sådan allmän plats som avses i 2 § 1 punkten i ordningslagen. Enligt den punkten är allmänna områden a) vägar, gator, gångbanor, torg, parker, badstränder, idrottsplaner, vattenområden, begravningsplatser och andra motsvarande områden som kan användas av allmänheten, och b) byggnader, kollektiva trafikmedel och andra motsvarande platser, såsom ämbetsverk, kontor, trafikstationer, köpcentra, affärslokaler och restauranger som antingen under någon tillställning eller annars kan användas av allmänheten.
Som trafikmedel kan betraktas en anordning som är avsedd för att ta sig från en plats till en annan. Den kan transportera passagerare, varor eller bägge. Trafikmedel är bl.a. motorcyklar, bilar, båtar, fartyg, flygplan, helikoptrar, tåg och spårvagnar. Ett trafikmedel kan vara i såväl privat som allmän användning, så att ett trafikmedel som används för kollektivtrafik omfattas av definitionen av allmän plats i enlighet med vad som konstateras ovan. Var trafikmedlet finns i samband med att skjutvapnet transporteras saknar betydelse med avseende på tillämpningen av den nya kvalificeringsgrunden.
Den nya kvalificeringsgrunden handlar också om att gärningsmannen bär ett skjutvapen utan rätt att inneha ett sådant vapen. Till denna del finns en koppling till tillståndsplikten enligt 18 § 1 mom. i skjutvapenlagen. När det gäller vissa situationer har det dock föreskrivits om undantag från tillståndsplikten. Detta gäller t.ex. enligt 19 § i skjutvapenlagen transport av skjutvapen, om den som utför transporten idkar yrkesmässig varutransport. Dessutom bör det påpekas att enligt 87 § i skjutvapenlagen får ett skjutvapen på det sätt som närmare regleras där lånas ut till den som har rätt att inneha vapnet i fråga.
Enligt 1 § 4 mom. ska som skjutvapenbrott fortfarande inte anses innehav av ett skjutvapen enligt 1 mom. 1 punkten, om den som innehar ett sådant föremål på eget initiativ gör en anmälan till polisen om föremålet och överlämnar det i polisens besittning. Sådant agerande kan inte heller bli straffbart som grovt skjutvapenbrott enligt den nya kvalificeringsgrunden. Det ska således inte vara straffbart att en person efter att ha gjort anmälan om skjutvapnet till polisen beger sig till polisen för att överlämna vapnet, och i detta syfte bär skjutvapnet på en allmän plats eller i ett trafikmedel.
I detta sammanhang är det skäl att framhäva att på allmän plats och i lokaler till vilka allmänheten har tillträde får skjutvapen transporteras endast oladdade i skyddsfodral samt bäras och transporteras endast då det finns godtagbara skäl till det. I motordrivna fordon får skjutvapen transporteras endast oladdade i skyddsfodral eller placerade i ett skyddat utrymme samt bäras endast då det finns godtagbara skäl till det. Vid transport av jaktvapen ska dessutom jaktlagen och vad som föreskrivs med stöd av den ytterligare iakttas. (106 a § 1 mom. i skjutvapenlagen)
Enligt förarbetena till skjutvapenlagen (RP 183/1997 rd, s. 137) kan ett godtagbart skäl till att transportera ett vapen vara t.ex. att vapnet förs till en skjutbana eller till reparation, eller från ett sådant ställe tillbaka till tillståndshavarens bostad. Att bära skjutvapen på allmän plats och i lokaliteter till vilka allmänheten har tillträde kan komma i fråga t.ex. när vapnet bärs i ett arbetsuppdrag. När det bedöms hur godtagbart bärandet är ska dessutom andra eventuella bestämmelser om saken beaktas. Exakta bestämmelser om transport av jaktvapen finns i 35 § i jaktlagen.
Den nya kvalificeringsgrunden ska inte tillämpas i fall där personen i fråga har tillstånd för det aktuella skjutvapnet men innehar det i strid med tillståndet eller 106 a § i skjutvapenlagen. I en sådan situation kan den person som innehar vapnet göra sig skyldig till skjutvapenbrott enligt 1 § eller, om någon annan kvalificeringsgrund enligt den paragrafen föreligger och på grund av en helhetsbedömning, till grovt skjutvapenbrott. Den som innehar ett lovligt skjutvapen kan också göra sig skyldig till hantering av skjutvapen för begående av ett allvarligt brott, som föreskrivs straffbart i 2 §.
1 mom. 4 punkten ska inte heller vara tillämplig i fall där ett skjutvapen transporteras i ett trafikmedel så att vapnets innehavare som är med har rätt att inneha det vapen som finns i trafikmedlet. I en sådan situation ska inte t.ex. föraren, som kör en sådan person och dennes vapen i sitt trafikmedel, dömas till straff.
För att kvalificeringsgrunden enligt 1 mom. 4 punkten ska tillämpas förutsätts inte att avsikten är att använda det skjutvapen som bärs i brottsligt syfte eller att det finns risk för sådan användning. Om det är fråga om att gärningsmannen innehar ett skjutvapen under sådana omständigheter där vapnet i enlighet med 2 § är ägnat att bli använt för ett allvarligt brott, ska situationen bedömas i ljuset av de allmänna utgångspunkterna för sammanläggning av brott.
Den aktuella gärningen kan också uppfylla någon annan kvalificeringsgrund som för närvarande nämns i 41 kap. 2 § 1 mom. i strafflagen. Föremålet för gärningen kan t.ex. vara ett särskilt farligt skjutvapen. Flera tillämpliga kvalificeringsgrunder är ägnat att leda till att gärningen bedömd som en helhet betraktas som grov. Flera kvalificeringsgrunder borde också beaktas som en omständighet som leder till strängare straff när straffet mäts ut inom ramen för straffskalan.
På det sätt som är utmärkande för grova gärningsformer av brott krävs förutom att en kvalificeringsgrund föreligger också att gärningen bedömd som en helhet är grov, för att den ska kunna betraktas som ett grovt skjutvapenbrott. Typen av brott och de omständigheter under vilka gärningen begås har stor betydelse vid sådana grovhetsbedömning. Att en kvalificeringsgrund föreligger är redan i sig en kraftig omständighet som talar för att gärningen ska betraktas som grov. Så är fallet i synnerhet när kvalificeringsgrunden i sig visar att gärningen i princip är farlig. Detta stämmer i fråga om den nya kvalificeringsgrund som föreslås i 1 mom. 4 punkten, då den gäller bärande av ett sådant skjutvapen på en allmän plats eller i ett trafikmedel som gärningsmannen inte har rätt att inneha.
I vissa fall kan det dock finnas förmildrande omständigheter som talar för att ett brott enligt 1 mom. 4 punkten vid en helhetsbedömning ändå betraktas som ett skjutvapenbrott av grundformen. Särskild uppmärksamhet ska fästas vid i vilket syfte skjutvapnet bärs, t.ex. om det är godtagbart med avseende på 106 a § 1 mom. i skjutvapenlagen. Situationer där syftet är godtagbart kan ha att göra med att personens vapentillstånd nyligen har gått ut. Av betydelse för helhetsbedömningen kan också ha den faktiska fara för rättsobjekt som bärarens gärning företräder. Om bärandet av vapnet inte inbegriper patroner, kan gärningen i vissa situationer betraktas som ett skjutvapenbrott av grundformen. Samma sak kan gälla om vapnet inte är funktionsdugligt. Även då ska emellertid vid helhetsbedömningen samtidigt fästas uppmärksamhet vid syftet med att skjutvapnet bärs, eftersom ett vapen kan, trots att patroner saknas, göra det möjligt att begå ett allvarligt brott.
Det föreslås att straffskalan för grovt skjutvapenbrott ändras avsevärt, då minimistraffet ändras från fängelse i fyra månader till fängelse i två år. Detta innebär att de fängelsestraff som döms ut för grovt skjutvapenbrott i huvudsak blir ovillkorliga. Enligt 6 kap. 9 § 1 mom. i strafflagen kan ett fängelsestraff som uppgår till högst två år förklaras villkorligt. I vissa fall, som dock är fåtaliga, kan straffet vara villkorligt, i första hand så att straffet stannar under fängelse i två år t.ex. på grund av gärningsmannens unga ålder eller någon annan grund för lindring av straffskalan som anges i 6 kap. 8 § i strafflagen.
Straffskalan smalnar avsevärt till följd av den föreslagna ändringen. I enlighet med den linje som man allmänt gått in för vid straffmätningspraxis kommer maximistraffet för grovt skjutvapenbrott även i fortsättningen förmodligen att mätas utifrån straffskalans lägsta fjärdedel. På grund av de fallspecifika omständigheterna kan man avvika den strafflängden både uppåt och nedåt särskilt på grund av omständigheter som har att göra med det aktuella brottets skadlighet och farlighet. Ändringen av minimistraffet innebär att det inte längre går att döma till övervakningsstraff och samhällstjänst för grovt skjutvapenbrott.
Vid straffmätningen kan i princip som mest allvarliga betraktas sådana grova skjutvapenbrott som har kopplingar till organiserade kriminella sammanslutningar eller brottslig verksamhet som annars äger rum inom grupper. Detta gäller också de kvalificeringsgrunder som för närvarande ingår i paragrafens 1 mom., och som uttryckligen kan ha koppling till brottslig verksamhet i organiserad form (t.ex. innehav av ett särskilt farligt skjutvapen, strävan efter betydande ekonomisk vinning och ett särskilt planmässigt brott).
4 §.Lindrigt skjutvapenbrott.
Det föreslås att bestämmelserna om lindrigt skjutvapenbrott placeras i denna paragraf i det nya kapitlet.
Det föreslås att nuvarande 1 § 1 mom. 4–8 punkten om skjutvapenbrott placeras i 1 mom. Gärningarna enligt dem ska i fortsättningen vara direkt straffbara som lindriga skjutvapenbrott utan sådan helhetsbedömning av gärningen enligt nuvarande 3 § som är utmärkande för lindrigt brott. Gärningarna enligt punkterna gäller försummelser med t.ex. anmälan, besiktning och märkning, och de kan överlag karakteriseras som överträdelser av administrativa skyldigheter. Punkterna ändras inte i samband med att de överförs med undantag för en ändring av ordalydelsen i 1 punkten (”mainitussa 25 §:ssä” -> ”mainitussa pykälässä” i den finska lagtexten), och deras innehållsmässiga betydelse förblir oförändrad.
Enligt 1 mom. gör sig skyldig till lindrigt skjutvapenbrott den som 1) helt eller delvis försummar den i 25 § i skjutvapenlagen föreskrivna skyldigheten för vapennäringsidkare att till polisens vapenregistersystem anmäla identifieringsuppgifter om skjutvapen, effektiva luftvapen, gassprayer eller vapendelar, namnet på överlåtaren och förvärvaren av ett föremål samt namnet på den som gett i uppdrag att reparera eller modifiera ett föremål eller helt eller delvis försummar den i 25 § i den lagen föreskrivna skyldigheten att göra anmälan om patroner och särskilt farliga projektiler eller att i stället för att göra en anmälan föra ett register över dem, 2) försummar den i 110 § 1 mom. i skjutvapenlagen föreskrivna skyldigheten att låta besikta skjutvapen eller patroner som tillverkas, repareras, överförs eller förs in till Finland för försäljning, 3) försummar den i 112 a § i skjutvapenlagen föreskrivna skyldigheten att på polisinrättningen visa upp ett skjutvapen eller en vapendel som försatts i varaktigt obrukbart skick och som överförts eller förts in till Finland, 4) försummar den i 110 b § i skjutvapenlagen föreskrivna skyldigheten att anbringa en tillverkningsmärkning, tilläggsmärkning, importmärkning eller förpackningspåskrift eller lämna in ett skjutvapen till Polisstyrelsen för märkning, eller 5) anbringar en felaktig tillverkningsmärkning, importmärkning eller förpackningspåskrift eller avlägsnar eller ändrar en sådan märkning eller ett serie- eller identifieringsnummer.
I 2 mom. sägs att för lindrigt skjutvapenbrott döms också den som begår en gärning som avses i 1 § 1 eller 2 mom., om skjutvapenbrottet, med beaktande av arten och mängden av föremål som brottet riktat sig mot eller andra omständigheter som hänför sig till brottet, bedömt som en helhet är ringa. Bestämmelserna om lindrigt skjutvapenbrott förblir således oförändrade i fråga om 1–3 punkten, som blir kvar i 1 § 1 mom., och 2 mom. i den paragrafen.
Att de gärningar som för närvarande ingår i 1 § 1 mom. 4–8 punkten överförs till 1 mom. i denna paragraf innebär att i fall som berör dem kommer det inte längre på fråga att betrakta gärningen som grovt skjutvapenbrott när någon kvalificeringsgrund som föreskrivs i 3 § 1 mom. föreligger och utifrån en helhetsbedömning av en gärning enligt det momentet. Grunden för grovt skjutvapenbrott ska fortfarande i enlighet med det inledande stycket i 3 § 1 mom. vara ett skjutvapenbrott av grundformen.
Eftersom gärningar som för närvarande är straffbara som skjutvapenbrott, som bestraffas strängare, överförs till lindrigt skjutvapenbrott i enlighet med 1 mom. och eftersom gärningar enligt punkterna där inte längre kan komma i fråga som grundbrott för grovt skjutvapenbrott, föreslås att hot om fängelse fogas till straffskalan för lindrigt skjutvapenbrott. För detta brott kan efter ändringen dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Fängelsestraff kan komma på fråga t.ex. i fall där gärningen gäller flera skjutvapen eller där det är motiverat att rikta kraftigare klanderbedömning än normalt till gärningsmannen, t.ex. på grund av strävan efter ekonomisk vinning eller brottets planmässighet eller därför att gärningen har koppling till en organiserad kriminell sammanslutnings verksamhet.
Hotet om fängelse gäller i princip också de gärningar enligt 2 mom. som det fortfarande föreskrivs att är straffbara som skjutvapenbrott i 1 § 1 eller 2 mom. och beträffande vilka det förutsätts en helhetsbedömningen för att gärningen ska betraktas som lindrigt skjutvapenbrott. Att en gärning även i fortsättningen i flera fall bedömd som en helhet ska betraktas som ringa innebär dock att för gärningar enligt 2 mom. döms i praktiken vanligtvis till böter.
Att vissa gärningar överförs från 1 § 1 mom. till 1 mom. i denna paragraf innebär ingen ändring med avseende på möjligheterna att bestämma om administrativa åtgärder som ska vidtas på grund av brottet. Detta gäller t.ex. återkallelse av tillstånd enligt 67 § i skjutvapenlagen och temporärt omhändertagande enligt 92 § i den lagen.
5 §.Brott mot bestämmelserna om farliga föremål.
Paragrafen motsvarar 4 § i det nuvarande kapitlet. Det ska fortfarande vara straffbart att gärningsmannen i strid med 9 § i ordningslagen inför i landet, tillverkar eller saluför ett farligt föremål. Inte heller straffskalan ändras i detta sammanhang, utan för brott mot bestämmelserna om farliga föremål ska fortfarande dömas till böter eller fängelse i högst två år.
6 §.Innehav av farligt föremål.
Det föreslås att bestämmelserna i 5 § i det nuvarande kapitlet överförs till paragrafen i ändrad form. Det ska fortfarande vara straffbart att gärningsmannen i strid med 9 § i ordningslagen innehar ett farligt föremål på en allmän plats eller i ett trafikmedel på allmän plats. Bestämmelserna preciseras så att det i fråga om allmän plats hänvisas till 2 § 1 punkten i ordningslagen. Ändringen jämfört med den nuvarande regleringen innebär att för gärningen döms till böter eller fängelse i högst två år. Enligt den nuvarande bestämmelsen är maximistraffet fängelse i ett år.
I 9 § 2 och 3 mom. i ordningslagen föreskrivs det om de situationer där det inte är straffbart att inneha ett farligt föremål på allmän plats eller i ett trafikmedel på allmän plats. Så är fallet för det första enligt 2 mom. i fråga om teleskopbatonger när den som innehar vapnet är en i lagen om privata säkerhetstjänster avsedd väktare anställd av en innehavare av näringstillstånd för säkerhetsbranschen eller ordningsvakt i arbetsuppdrag eller om det finns någon sådan godtagbar orsak till innehavet som har samband med överlåtelse av teleskopbatongen eller något annat bestäms i 12 § i ordningslagen. Straffbarheten begränsas också i 9 § 3 mom. i ordningslagen, enligt vilket vad som bestäms i 1 och 2 mom. gäller inte staten eller innehav av föremål i statens ägo, om innehavet grundar sig på att en person i anställning hos staten handhar sina uppgifter.
Ändringen av straffskalans maximistraff genom att utvidga skalan gör det möjligt att bättre än nu beakta gärningens farlighet när straffet för den bestäms. Dessa innehavsbrott är redan i princip farliga, eftersom de föremål som avses i 9 § i ordningslagen (knogjärn, stiletter, kaststjärnor, som något annat föremål maskerade eggvapen, förlamande elvapen, elbatonger, fjäderbatonger, precisionsslangbågar och precisionsslungor samt teleskopbatonger) är föremål som är avsedda att skada en annan person, och därför är det förenat med ett faromoment om de avsiktligt bärs på en allmän plats eller i ett trafikmedel på en allmän plats. Den ändrade straffskalan innebär dock, även utifrån uppgifter om tillämpningspraxis i fråga om andra motsvarande skalor (t.ex. skjutvapenbrott), att det fortfarande döms till böter för merparten fallen av innehav av farligt föremål.
Vid valet av typ av straff och straffmätningen bör man beakta under vilka omständigheter det farliga föremålet innehas och särskilt i vilket syfte den som gjort sig skyldig till brottet har innehaft ett sådant föremål. Allvarligast är sådana fall där det föreligger en abstrakt fara för att ett brott, särskilt ett allvarligt brott, begås genom användning av det farliga föremålet. Det är då fråga om att innehavet är ägnat att leda till att ett sådant brott begås, trots att ett konkret och åtminstone på något sätt individualiserat brott ännu inte finns i sikte på samma sätt som vid straffbar förberedelse. I dessa situationer kan det t.ex. handla om att man förbereder sig på att använda det farliga föremålet i någon viss situation som kommer emot. Om ett brott eller ett straffbart försök till brott (konkret fara för att brottsrekvisitet uppfylls) eller en straffbar förberedelse till brott redan har utförts med användning av det farliga föremålet, tillämpas utgångspunkterna och principerna för sammanläggning av brott.
7 §.Innehav av föremål eller ämne som lämpar sig för att allvarligt skada någon annan.
I paragrafen föreskrivs det på ett sätt som i stor utsträckning motsvarar 6 § i det nuvarande kapitlet att den som i strid med 10 § i ordningslagen på en i 2 § 1 punkten i den lagen avsedd allmän plats innehar ett föremål eller ämne som lämpar sig för att allvarligt skada någon annan eller ett föremål som är förvillande likt ett skjutvapen eller en explosiv vara, ska för innehav av föremål eller ämne som lämpar sig för att allvarligt skada någon annan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.
I samband med att bestämmelsen flyttas till en annan paragraf föreslås det ordet ”allvarligt” fogas till paragrafens rubrik, rekvisit och brottsbeteckning (innehav av föremål eller ämne som lämpar sig för att allvarligt skada någon annan). Denna ändring är enbart en precisering. Av ordalydelsen i 10 § 1 mom. i ordningslagen och dess förarbeten (RP 20/2002 rd, s. 40–41) framgår att de föremål och ämnen som nämns i momentet uttryckligen är sådana som lämpar sig för att allvarligt skada någon annan. Även tillfogandet av hänvisningen till 2 § 1 punkten i ordningslagen innebär en precisering.
En mer betydande ändring jämfört med den nuvarande regleringen är att maximistraffet för brottet ändras till fängelse i ett år. För närvarande kan högst sex månaders fängelse dömas ut. På samma sätt som ändringen av föregående paragraf gör även denna ändring, genom att straffskalan utvidgas, det möjligt att bättre än för närvarande beakta gärningens farlighet när straffet bestäms. I de mest allvarliga och klandervärda situationerna, särskilt de som hänför sig till möjlig användning av ett föremål eller ämne i brottsligt syfte, ska fängelsestraff kunna påföras, något som i praktiken inte har påförts inom ramen för den nuvarande straffskalan. Synpunkterna är till denna del i stor utsträckning desamma som i fråga om 6 §.
Gärningens straffbarhet ska fortfarande begränsas av 10 § 3 mom., enligt vilket vad som bestäms i 1 mom. gäller inte sådana föremål eller ämnen som någon måste inneha på grund av sitt arbetsuppdrag eller av någon annan godtagbar orsak.
8 §.Överlåtelse till en minderårig av föremål som lämpar sig för att allvarligt skada någon annan.
Enligt paragrafen ska det vara straffbart att i strid med 11 § i ordningslagen sälja eller annars varaktigt överlåta ett luftvapen, ett vapen med fjäderfunktion eller en harpun till en minderårig, och för gärningen ska dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Paragrafen motsvarar den nuvarande 7 §, dock med den ändringen att även här läggs ordet ”allvarligt” till paragrafens rubrik och brottsbeteckning (överlåtelse till en minderårig av föremål som lämpar sig för att allvarligt skada någon annan).
9 §.Skjutbanebrott.
Det föreslås att till paragrafen överförs de bestämmelser som för närvarande ingår i 7 a § i oförändrad form.
10 §.Definitioner.
Enligt paragrafen ska vid tillämpningen av bestämmelserna i 1–3 § i detta kapitel iakttas definitionerna av skjutvapen, effektiva luftvapen, vapendelar, patroner, särskilt farliga skjutvapen, särskilt farliga projektiler och gasspray i 2 §, 2 a §, 3 § 5 § och 9–11 § i skjutvapenlagen. Paragrafen klarlägger det nuvarande rättsläget.