1.1
Lagen om försök med basinkomst
1 kap. Allmänna bestämmelser
1 §.Lagens syfte. Syftet med denna lag är att genomföra ett försök med basinkomst 2017 och 2018. Syftet med försöket är att få vetenskapligt underbyggd information om hur en basinkomst påverkar arbetsmarknadsbeteendet hos dem som deltar i försöket samt att utreda andra konsekvenser av basinkomsten.
2 §.Verkställighet. I paragrafen föreslås bestämmelser om verkställigheten av försöket med basinkomst. Enligt förslaget leds och styrs verkställigheten av social- och hälsovårdsministeriet som högsta myndighet. Folkpensionsanstalten svarar för verkställigheten av lagen.
3 §.Tillämpningsområde och förhållande till annan lagstiftning. Enligt förslaget ska lagen om försök med basinkomst tillämpas på verkställigheten av försöket med basinkomst och på de i Finland bosatta personer som valts in i målgruppen för försöket. I lagen föreslås bestämmelser om hur basinkomstförsöket genomförs, och om hur rättigheterna och skyldigheterna för de personer som valts ut för försöket fastställs. Bosättning i Finland ska avgöras med tillämpning av 3, 3 a och 4 § i lagen om tillämpning av lagstiftningen om bosättningsbaserad social trygghet (1573/1993).
4 §.Målgrupp för försöket med basinkomst. I paragrafen föreslås bestämmelser om urvalskriterierna för målgruppen för basinkomstförsöket. Med målgrupp ska avses den grupp av personer ur vilken man genom slumpmässigt urval tar ut en försöksgrupp till vilken det i överenstämmelse med lagen betalas basinkomst under hela försökets gång.
I 1 mom. föreslås bestämmelser om en grundläggande avgränsning av målgruppen. Enligt 1 punkten ska personer under 25 år stå utanför försöket. Eftersom deras framtida arbetskarriär primärt är beroende av i vilken mån de utbildar sig är det inte ändamålsenligt att ta med dem i basinkomstförsöket. Dessutom riktas det redan nu via lagstiftningen flera olika åtgärder till denna åldersgrupp: personer under 25 år är t.ex. den primära målgruppen för utbildningspolitiska åtgärder. Den föreslagna åldersgränsen på 58 år baserar sig delvis på den åldersgräns på 61 år som gäller för den partiella förtida ålderspension som träder i kraft vid ingången av 2017. Genom att sätta en övre åldersgräns på 58 år för målgruppen undviker man att det under den tvååriga försöksperioden sker sådana övergångar till partiell förtida ålderspension som är oändamålsenliga med tanke på försöket.
Enligt 2 punkten hör till målgruppen för basinkomstförsöket de personer till vilka Folkpensionsanstalten i november 2016 betalade grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd. Den som på basis av permittering har betalats en arbetslöshetsförmån för en enda dag i november ska enligt förslaget inte höra till målgruppen.
Eftersom försöksbudgeten är begränsad strävar man efter att styra den till sådana personer som får grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd från Folkpensionsanstalten vars sysselsättande det är särskilt angeläget att främja. Personer som är permitterade har ett gällande anställningsförhållande, och har därmed i snitt bättre utsikter att återinträda i arbetslivet än andra som får grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd. Med tanke på målen för försöket är det därför inte motiverat att ta med denna grupp i försöket.
I 2 mom. föreslås ytterligare avgränsningar av målgruppen. I 1—6 punkterna föreslås det att personer som får olika sociala förmåner lämnas utanför målgruppen. Avgränsningen beror dels på att ett av målen för försöket är att undersöka de sysselsättande effekterna av basinkomst, dels på att det är svårt att samordna basinkomsten med sociala förmåner.
Enligt 7 punkten hör till målgruppen inte personer vars hemkommun i Finland enligt lagen om hemkommun (201/1994) är i landskapet Åland. På grundval av Ålands självstyrelse har landskapet Åland egen lagstiftning, vilket kan snedvrida tolkningen av resultaten. Av denna orsak har man ansett det vara motiverat att utanför målgruppen lämna personer vars hemkommun enligt lagen om hemkommun är i landskapet Åland.
Enligt 8 punkten hör till målgruppen inte personer för vilka det har förordnats en intressebevakare enligt lagen om förmyndarverksamhet (442/1999) eller de som har upprättat en intressebevakningsfullmakt som har fastställts i enlighet med 24 § i lagen om intressebevakningsfullmakt (648/2007) innan försöket inleds. Avgränsningen är motiverad med tanke på försökets syfte och mål.
Enligt 9 punkten hör personer som de facto inte bor i Finland inte till målgruppen. Den anses de facto bo i Finland som har sin egentliga bostad och sitt egentliga hem i Finland och en anteckning i befolkningsdatasystemet om en adress i Finland. Ett annat villkor är att personen enligt Folkpensionsanstaltens uppgifter vid den urvalstidpunkt som avses i 5 § inte vistas i utlandet i något annat syfte än för en normal semester- eller arbetsresa eller en jämställbar orsak.
Enligt 10 punkten hör till målgruppen inte personer på vilka en främmande stats sociallagstiftning tillämpas på basis av arbete. I målgruppen ska således endast kunna tas in personer som har anknytning uteslutande till det finländska systemet för social trygghet.
I enlighet med 11 punkten ska ur målgruppen också uteslutas personer i fråga om vilka grunddagpenningen eller arbetsmarknadsstödet inom utkomstskyddet för arbetslösa av särskilt vägande skäl har betalats ut i november 2016 till ett kommunalt organ i enlighet med 11 kap. 9 § 1 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002).
5 §.Försöksgrupp och kontrollgrupp för försöket med basinkomst. I paragrafen föreslås bestämmelser om försöksgruppen och kontrollgruppen. Enligt de powerberäkningar som i typiska fall används i utvärderingslitteraturen utgör en från målgruppen avskild försöksgrupp på 2 000 personer ett tillräckligt stort urval för att man ska kunna särskilja sysselsättningseffekter som beror på basinkomsten av storleksordningen 2—3 procentenheter från alla andra faktorer som inverkar på sysselsättningen. Genom basinkomstförsöket vill man klargöra huruvida sysselsättningsgraden för den försöksgrupp som får basinkomst avviker från sysselsättningsgraden för den kontrollgrupp som följer det nuvarande systemet. En grundläggande princip i alla försök är att den förändring som prövas endast ska riktas till en del av målgruppen. Kontrollgruppen visar vad som skulle ha skett med försöksgruppen utan försöket. Försöksupplägget ger en tillförlitlig bild av konsekvenserna av försöket endast om kontrollgruppens genomsnittliga egenskaper i alla tänkbara hänseenden motsvarar försöksgruppens. I annat fall kan skillnader i attityder, motivation och hälsotillstånd återspeglas i gruppernas sysselsättningstal. Att i efterhand särskilja de skillnader i sysselsättningen grupperna emellan som beror på faktorer av det slaget från konsekvenserna av själva försöket skulle i praktiken vara omöjligt. Därför måste man redan vid planeringen av försöket se till att det bildas sinsemellan jämförbara undersökningsgrupper. Det lättaste sättet att dela upp en målgrupp i undersökningsgrupper som i alla hänseenden motsvarar varandra är genom randomisering. Genom randomisering säkerställer man att varje person i målgruppen har lika möjligheter att komma med i antingen försöks- eller kontrollgruppen. Samtidigt fördelas alla faktorer som inverkar på sysselsättningen slumpmässigt på grupperna. Bara när grupperna är tillräckligt stora kan man vara säker på att det inte förekommer systematiska skillnader i de olika gruppernas sysselsättningsutsikter. Den enda särskiljande faktorn bland de faktorer som påverkar sysselsättningstalen är att försöksgruppen får basinkomst. Randomiseringen innebär att alla som väljs in i målgruppen har lika möjligheter att komma in i antingen försöks- eller kontrollgruppen. För att säkerställa öppenhet i myndighetens verksamhet kommer Folkpensionsanstalten att testa och publicera den kommandorad som utför urvalet av försöks- respektive kontrollgrupp i god tid före tidpunkten för urvalet.
Enligt 1 mom. tar Folkpensionsanstalten ur den målgrupp som avses i 4 § genom ett slumpmässigt urval ut 2 000 personer som ska utgöra försöksgrupp i basinkomstförsöket. Försöksgruppen väljs ut med programkommandon som Folkpensionsanstalten offentliggör den 1 december 2016.
I 2 mom. definieras kontrollgruppen. Enligt förslaget består kontrollgruppen av de personer i målgruppen som inte har valts ut för försöksgruppen.
Enligt 3 mom. ska Folkpensionsanstalten, så snart de som ska delta i försöket med basinkomst har valts ut och lagen har stadfästs, informera de berörda personerna om att de deltar i försöket. Avsikten är att Folkpensionsanstalten ska meddela namnen och personbeteckningarna för dem som valts ut för försöksgruppen även till Skatteförvaltningen och kommunerna.
6 §.Beloppet av basinkomsten samt betalning av basinkomst. I 1 mom. föreskrivs om beloppet av basinkomsten. Enligt förslaget ska basinkomst betalas till ett belopp av 560 euro per kalendermånad till dem som hör till försöksgruppen. Om basinkomst betalas för en kortare tid än en kalendermånad är basinkomstens belopp 18,67 euro per kalenderdag. Basinkomsten utgör skattefri inkomst för mottagaren. Bestämmelser om detta föreslås i 92 § i inkomstskattelagen. Beloppet av basinkomsten är detsamma under hela försöket, dvs. det kommer inte att justeras mot folkpensionsindex.
I 2 mom. föreskrivs det att basinkomsten betalas den andra bankdagen i varje kalendermånad, på det konto inom Europeiska unionen som basinkomsttagaren har angett.
I 3 mom. föreskrivs om undantag från betalningen av basinkomsten. I anslutning till ikraftträdande av lagen om försök med basinkomst betalas basinkomsten undantagsvis den 9 januari 2017. Genom att föreskriva om en senare betalningsdag än normalt säkerställer man att Folkpensionsanstalten kan betala basinkomsten på det sätt som lagen kräver.
7 §.Uttag av basinkomst ur andra förmåner. I paragrafen föreslås bestämmelser om samordning av basinkomst med andra förmåner. Förmåner som samordnas med basinkomsten är enligt förslaget arbetslöshetsförmåner samt sjukdagpenning, partiell sjukdagpenning, föräldradagpenning och specialvårdspenning enligt sjukförsäkringslagen (1224/2004), rehabiliteringspenning enligt lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner (566/2005) samt dagpenning och ersättning för förlorad inkomst enligt 27 § i lagen om smittsamma sjukdomar (583/1986).
Enligt 1 mom. tar Folkpensionsanstalten ut basinkomsten ur de i 1 mom. nämnda förmåner som betalas till basinkomsttagaren för samma tid som basinkomsten. Förfarandet är detsamma som med stöd av 23 § i lagen om utkomststöd (1412/1997) tillämpas vid kvittning av utkomststöd som beviljats som förskott på en emotsedd förmån. Om basinkomsttagaren exempelvis ansöker om sjukdagpenning, beräknas beloppet av dagpenningen på vanligt sätt. I samband med utbetalningen görs i dagpenningen först en normal förskottsinnehållning. Från nettobeloppet av den sjukdagpenning som betalas till sökanden dras därefter av beloppet av den basinkomst som betalats till sökanden. Om exempelvis nettobeloppet av den sjukdagpenning som betalas per kalendermånad är 1 000 euro, betalas till sökanden själv skillnaden mellan beloppet av basinkomsten och sjukdagpenningens nettobelopp, dvs. 440 euro. Basinkomstbeloppet på 560 euro betalas för att minska utgifterna för grundtrygghetsförmåner. Eftersom basinkomsten tas ut på basis av nettobeloppet av en förmån som betalas till sökanden själv, kommer betalningsregistret alltid att innehålla rätt information om beloppet av den bruttoförmån som betalats till sökanden. Detta är viktigt bl.a. för att basinkomsten inte ska försvaga mottagarens pensionstillväxt. Uttagning av den skattefria basinkomsten skulle inte ha någon inverkan på beskattningen av den förmån, ur vilken basinkomsten uttas. Som individens beskattningsbara inkomst skulle på så sätt betraktas den utbetalda skattepliktiga förmånens bruttobelopp.
Basinkomsten tas ut ur en förmån som betalas för samma tid. Om exempelvis nettobeloppet av en sjukdagpenning som betalas per kalendermånad är 500 euro, tas hela beloppet ut för att finansiera basinkomsten. Även om basinkomsten är större än detta belopp kvarstår inget ytterligare belopp att ta ut eftersom basinkomsten alltid tas ut ur en förmån som betalas för samma tid. Basinkomsttagarens nettoinkomst kommer därmed aldrig att sjunka jämfört med nuläget. Däremot kan den stiga i det fall att nettoinkomsten av den samordnade förmånen är mindre än beloppet av basinkomsten.
Enligt förslaget ska beloppet av basinkomsten endast tas ut ur förmåner som betalas till basinkomsttagaren själv. Ur förmåner som betalas till arbetsgivaren tas basinkomst inte ut.
I 2 mom. föreslås bestämmelser om att en arbetslöshetskassa och en arbetsplatskassa som avses i sjukförsäkringslagen ska betala Folkpensionsanstalten en sådan andel av förmånerna enligt 1 mom. som motsvarar beloppet av basinkomsten. Avsikten är att Folkpensionsanstalten ska göra en anmälan om uttag av basinkomst till arbetslöshetskassan eller arbetsplatskassan så snart Folkpensionsanstalten får uppgift om att basinkomsttagaren börjar få en samordnad förmån av arbetslöshetskassan eller arbetsplatskassan. Om anmälan kommer in till den som betalar förmånen i ett skede då den ännu har möjlighet att ta ut basinkomstbeloppet ur nettobeloppet av den förmån som betalas ut, ska den göra det. Det är inte nödvändigt att föreskriva om en närmare tidsgräns för anmälan om uttag eftersom arbetslöshetskassan eller arbetsplatskassan inte har någon orsak att inte ta ut basinkomstandelen om det bara är tekniskt möjligt.
8 §.Basinkomstens inverkan på andra förmåner. Enligt 1 mom. ska vid beviljande av bostadsbidrag enligt lagen om allmänt bostadsbidrag (938/2014) och lagen om bostadsbidrag för pensionstagare (571/2007) beloppet av basinkomsten alltid betraktas som åtminstone lika stort som grunddagpenningen enligt i 6 kap. 1 § 1 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Utöver detta ska som inkomst också beaktas andra inkomster som enligt lagarna om bostadsbidrag ska beaktas såsom inkomst, exempelvis löneinkomster.
Den föreslagna bestämmelsen gör den skattefria basinkomsten likvärdig med det skattepliktiga arbetsmarknadsstödet. Om basinkomsten beaktades som sådan skulle den hos en person som får basinkomst minska beloppet av den inkomst som beaktas i fråga om bostadsbidrag, även om det inte skulle ske någon förändring i personens nettoinkomster. Om en person utöver basinkomsten får en i 7 § avsedd förmån som ska samordnas, påverkar basinkomsten inte bostadsbidraget om bruttobeloppet av den förmån som samordnas är minst lika stort som grunddagpenningen.
9 §.Sociala förmåner som utgör hinder för basinkomst. I paragrafen föreslås bestämmelser om förmåner som hindrar betalning av basinkomst. Bestämmelser om hindrande förmåner föreslås av många olika orsaker. Den huvudsakliga motiveringen är att det primära syftet med basinkomstförsöket är att undersöka hur basinkomsten påverkar sysselsättningen. Därför vill man lämna de grupper som inte är på arbetsmarknaden utanför försöket. Ett annat problem är att det är svårt att samordna basinkomsten med olika förmåner och förmånsbetalare. Samordningsproblemen minskar betydligt när bara ett litet antal aktörer verkställer basinkomsten.
10 §.Andra begränsningar. I paragrafen föreslås bestämmelser om de situationer där en person av någon annan än i 9 § avsedd orsak inte har rätt till basinkomst. Det rör sig om situationer där det med tanke på syftet med försöket eller verkställigheten av basinkomsten inte är ändamålsenligt att betala basinkomst.
I 1 mom. 1—3 punkten föreslås bestämmelser om situationer där en person inte står till arbetsmarknadens förfogande. Enligt förslaget utgör långvarig vård på sjukhus eller institution, fullgörande av värnplikt eller civiltjänstgöring eller avtjänande av fängelsestraff hinder för betalning av basinkomst.
Enligt 4 punkten upphör rätten till basinkomst om en främmande stats sociallagstiftning börjar tillämpas på basinkomsttagaren på basis av arbete. Detta gäller också i det fall att basinkomsttagaren fortfarande är bosatt i Finland. Bestämmelsen syftar till att begränsa kretsen av basinkomsttagare enbart till dem som omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Att en person samtidigt omfattas av Finlands och en annan stats sociala trygghet gör att försöket blir administrativt sett mer komplicerat, exempelvis på grund av att förmåner betalas samtidigt från två länder.
Enligt 5 punkten upphör rätten till basinkomst om basinkomsttagaren vistas utomlands en längre tid än 30 dagar. För att förmånstagaren ska behålla rätten till basinkomst ska vistelsen utomlands dessutom vara tillfällig. Om basinkomsttagaren de facto i huvudsak vistas utomlands och endast gör kortvariga besök i Finland har han eller hon inte rätt till basinkomst. Därmed begränsas rätten till basinkomst till att gälla sådana personer i försöksgruppen som de facto bor i Finland. Enligt förslaget ska basinkomst inte betalas, trots att vistelse i utlandet i mer än 30 dagar men högst ett år enligt 4 § i lagen om tillämpning av lagstiftningen om bosättningsbaserad social trygghet kan bedömas vara av tillfällig karaktär.
Enligt 6 punkten har en person för vilken det har förordnats en intressebevakare enligt lagen om förmyndarverksamhet inte rätt till basinkomst.
Enligt 7 punkten har en person i fråga om vilken en arbetslöshetsförmån i enlighet med 11 kap. 9 § 1 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa betalas till ett kommunalt organ inte rätt till basinkomst. När en arbetslöshetsförmån betalas till ett kommunalt organ kan Folkpensionsanstalten inte ur arbetslöshetsförmånen ta ut beloppet av den basinkomst den betalar. Av denna orsak är det inte motiverat att betala basinkomst till en person vars arbetslöshetsförmån betalas till ett kommunalt organ.
I 2 mom. föreslås det att basinkomsten dock alltid ska betalas till slutet av kalendermånaden i det fall att betalningen av basinkomsten upphör av en orsak som nämns i 1 mom. Detta är ändamålsenligt med tanke på verkställigheten. Om basinkomsten alltid betalades i början av månaden skulle en omständighet som infaller under månadens lopp och som hindrar betalning av basinkomst alltid leda till återkrav. När basinkomsten de facto dras in först vid ingången av den månad som följer på hindret uppstår ingen återkravssituation.
11 §.Ansökan om basinkomst. Enligt 1 mom. ska Folkpensionsanstalten utan ansökan betala basinkomst till de personer i försöksgruppen som får arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning när försöket med basinkomst inleds. Den som hör till försöksgruppen kan inte själv välja om han eller hon är med i försöket. Basinkomstförsöket är därmed i praktiken obligatoriskt för dem som hör till försöksgruppen.
I 2 mom. föreslås bestämmelser om förfarandet i situationer där betalningen av basinkomst har avbrutits eftersom personen av orsaker som avses i 9 eller 10 § inte har rätt till basinkomst. I dessa situationer ska personen skriftligen ansöka om basinkomst hos Folkpensionsanstalten när rätten till basinkomst inträder på nytt. En sådan situation kan uppstå exempelvis om personen efter att ha blivit sysselsatt har råkat ut för en arbetsolycka och under en tid fått ersättning för inkomstbortfall enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar. Så snart betalningen av den hindrande förmånen upphör kan personen på nytt ansöka om basinkomst.
12 §.Skyldighet att lämna uppgifter. I 1 mom. föreslås bestämmelser om att den som hör till försöksgruppen har skyldighet att lämna de uppgifter till Folkpensionsanstalten som behövs för att avgöra ärendet.
I 2 mom. föreskrivs om skyldighet för basinkomsttagaren eller dennes företrädare att informera om alla förändringar som påverkar beviljandet och betalningen av basinkomst.
13 §.Rätt att få uppgifter samt utlämnande av uppgifter. På rätten att få och lämna ut uppgifter enligt denna lag tillämpas vad som i 13 kap. 1 och 4—8 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa föreskrivs om Folkpensionsanstaltens rätt att få och lämna ut uppgifter om arbetslöshetsförmåner.
14 §.Beslut om basinkomst. I paragrafens 1 mom. föreslås en bestämmelse om meddelande av beslut om basinkomst. Enligt bestämmelsen ska Folkpensionsanstalten ge sökanden ett skriftligt beslut i ett ärende som gäller beviljande, förvägran, indragning och återkrav av basinkomst.
I paragrafens 2 mom. föreslås en bestämmelse om delgivning av beslut.
15 §.Återkrav och kvittning av basinkomst samt preskription av fordringar. På återkrav och kvittning av basinkomst samt preskription av fordringar tillämpas det som i 11 kap. 10, 13, 14 och 15 a § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa föreskrivs om arbetslöshetsförmåner.
16 §.Sökande av ändring, självrättelse, rättelse av sakfel samt rättelse och undanröjande av ett lagakraftvunnet beslut. På sökande av ändring, självrättelse och rättelse av sakfel i ett beslut om basinkomst samt på rättelse och undanröjande av ett lagakraftvunnet beslut tillämpas bestämmelserna i 17 kap. 1—3, 3 a, 4 och 5 § i sjukförsäkringslagen.
17 §.Nytt avgörande av ett ärende till följd av en beviljad förmån som utgör hinder för basinkomst. Om den som får basinkomst retroaktivt har beviljats en förmån enligt 9 § som hindrar betalning av basinkomst, kan enligt förslaget Folkpensionsanstalten utan samtycke av inkomsttagaren efter att ha hört denne avgöra ärendet på nytt.
18 §.Registret för försöket med basinkomst. I 1 mom. föreslås bestämmelser om ett register för försöket med basinkomst. Ett register är nödvändigt för att man ska kunna göra en uppföljningsundersökning av basinkomstförsöket. Avsikten är att det i Folkpensionsanstaltens register för försöket med basinkomst ska registreras uppgifter om dem som hör till försöks- och kontrollgruppen för basinkomstförsöket. Uppgifterna i registret ska endast få användas för förvaltning av basinkomstförsöket och för statistikföring samt för forskning som gäller försöket. Uppgifterna i registret ska också få samköras med uppgifter i andra myndigheters register när konsekvenserna av basinkomsten undersöks.
I paragrafens 2 mom. föreslås närmare bestämmelser om de uppgifter som ska registreras. I fråga om dem som hör till försöksgruppen ska registreras namn, personbeteckning, vilka arbetslöshetsförmåner personen fick vid tidpunkten för uttagningen till försöket med basinkomst, uppgifter om den basinkomst som har betalats till personen och uppgifter om beslut som gäller basinkomsten.
I 3 mom. föreslås bestämmelser om de uppgifter som ska registreras om dem som hör till kontrollgruppen. Till uppgifterna hör namn och personbeteckning samt vilka arbetslöshetsförmåner den berörda personen fick vid tidpunkten för uttagning till försöket.
19 §.Uppföljning och utvärdering av försöket. I 1 mom. föreslås bestämmelser om den uppföljning och utvärdering av konsekvenserna av försöket som utgör en viktig del av försöket. Avsikten är att Folkpensionsanstalten i egenskap av den myndighet som förvaltar dataregister ska ansvara för uppföljningen och rapporteringen till statsrådet och riksdagen i samband med basinkomstförsöket. Uppföljningen ska ske så nära realtid som möjligt och genomföras med hjälp av Folkpensionsanstaltens förmånsregister och de register som arbetskraftsförvaltningen förvaltar. Under försöket följer man hur försöket påverkar i vilken utsträckning försöksdeltagarna utnyttjar förmåner, anmäler sig som arbetslösa arbetssökande och deltar i arbetskraftsförvaltningens aktiveringsåtgärder. Avsikten är också att övervaka de förändringar basinkomstförsöket medför i försökspersonernas inkomster och sysselsättning. I detta syfte kommer man att utnyttja Skatteförvaltningens och Pensionsskyddscentralens registeruppgifter.
Efter att försöket har avslutats görs en utvärdering och resultaten lämnas till statsrådet och riksdagen.
I 2 mom. föreslås bestämmelser om att Folkpensionsanstalten och den som genomför utvärderingen av försöket har rätt att avgiftsfritt få sådana uppgifter som är nödvändiga för uppföljningen och utvärderingen av försöket av staten och kommunala myndigheter och andra offentligrättsliga samfund samt av Pensionsskyddscentralen och arbetslöshetskassor.
20 §.Utmätnings- och överföringsförbud som gäller basinkomst. I 1 mom. föreslås en bestämmelse om att basinkomst inte får utmätas.
I 2 mom. föreslås det att ett avtal som innebär att basinkomst överförs på någon annan är ogiltigt.
21 §.Finansiering. Enligt paragrafen finansierar staten basinkomsten.
22 §.Ikraftträdande. I paragrafen föreslås att lagen ska träda i kraft den 1 januari 2017 och gälla till och med den 31 december 2018. Det föreslagna basinkomstförsöket pågår därmed i två år.
Enligt 2 mom. tillämpas lagen på det försök med basinkomst som genomförs 2017 och 2018. Även om lagen slutar gälla vid utgången av 2018 ska den enligt förslaget tillämpas också därefter på ärenden som baserar sig på basinkomstförsöket. Det kan röra sig om exempelvis ärenden som gäller betalning och återkrav av basinkomst samt sökande av ändring. Också utvärderingen av basinkomstförsöket görs efter att den lagstiftning som gäller försöket har slutat gälla.