Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Statsrådets redogörelse om genomförandet av FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling Agenda 2030 (SRR 7/2024 rd): Ärendet har remitterats till ekonomiutskottet för utlåtande till framtidsutskottet.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Inget yttrande av
Utskottet har fått ett meddelande, inget att anmärka:
Ekonomiutskottet har granskat statsrådets redogörelse om genomförandet av Agenda 2030 med avseende på sitt eget ansvarsområde, med fokus på särskilt mål 7, 8, 9 och 12.
Finland har satsat på ren energi på bred front. Ekonomiutskottet ställer sig bakom redogörelsens mål om att utöka produktionen av ren el. Den rena omställningen och omvälvningen inom energisektorn har mångfaldigat möjligheterna till hållbara investeringar i Finland och samtidigt utökat de finländska företagens internationella tillväxtmöjligheter. Finansutskottet anser att redogörelsens mål ytterligare stärker Finlands konkurrenskraft och attraktivitet för investeringar inom industrin för förnybar energi och tryggar energisektorns försörjningsberedskap. Utskottet anser dessutom att det är viktigt att hushållen behandlas rättvist i fråga om hur elmarknaden utvecklas och energistöd riktas.
Vid utskottets utfrågning lyfte sakkunniga starkt fram den oro som i redogörelsen uttrycks över utmaningarna för cirkulär ekonomi. EU:s inre marknad fungerar än så länge inte på önskat sätt när det gäller cirkulär ekonomi, vilket gör det svårare att nå EU:s mål att bli koldioxidneutralt. Verkställandet av den reglering som redan finns bör effektiviseras och samtidigt bör ny reglering rationaliseras för att effektivisera den cirkulära ekonomin. Verkställandet av EU:s reglering och revidering av avfallslagstiftningen kommer att bidra till att uppnå Finlands målsättningar för cirkulär ekonomi. Utskottet välkomnar att det har varit möjligt att genom EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) stödja innovationer inom bioekonomi och cirkulär ekonomi och att skala dem till konkreta investeringar som kan användas för att främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Finland bör bli en allt starkare internationell föregångare inom cirkulär ekonomi. Sakkunniga betonade också vikten av högre former av cirkulär ekonomi, till exempel betydelsen av att understödja upprätthållande och reparation av bland annat infrastruktur, maskiner och anordningar. Det stärker försörjningsberedskapen och säkerheten genom minskat beroende av globala leveranskedjor.
Ekonomisk hållbarhet uppnås genom långsiktig och förutsägbar politik som tryggar stabila förhållanden och uppmuntrar till investeringar. Forsknings- och utvecklingsverksamhet samt kompetensutveckling har också en central roll. Ekonomiutskottet anser att det är viktigt att FoUI-satsningar riktas med betoning på effektivitet och verkningsfullhet. Finland är starkt inom många industribranscher där finländska företag genom sitt kunnande och sina innovationer kan stödja redogörelsens målsättningar. Det kan öppna upp för nya marknader och affärsmöjligheter och stödja företagens tillväxt och internationalisering. Ekonomiutskottet ser FoUI-satsningar och välmående och kunnig personal som centrala metoder för att främja även utvecklingen av hållbar ekonomi.
Ekonomiutskottet stöder redogörelsens mål om ett hållbart och lönsamt livsmedelssystem och om att stärka livsmedelstryggheten och försörjningsberedskapen i fråga om livsmedel. Den inhemska livsmedelsproduktionen är viktig för Finlands försörjningsberedskap. Ett element är att utöka produktionen av inhemskt växtprotein, vilket skapar tillväxtmöjligheter för företag såväl nationellt som internationellt. Livsmedelsproduktionens hållbarhet kan stärkas också genom att satsa på närproducerad mat.
Ekonomiutskottet föreslår
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var