Senast publicerat 22-11-2023 16:06

Betänkande EkUB 5/2023 rd RP 20/2023 rd Ekonomiutskottet Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av bokföringslagen och revisionslagen samt till vissa lagar som har samband med dem

INLEDNING

Remiss

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av bokföringslagen och revisionslagen samt till vissa lagar som har samband med dem (RP 20/2023 rd): Ärendet har remitterats till ekonomiutskottet för betänkande. 

Sakkunniga

Utskottet har hört 

  • ledande sakkunnig Timo Kaisanlahti 
    arbets- och näringsministeriet
  • specialsakkunnig Essi Römpötti 
    statsrådets kansli
  • äldre sakkunnig Sirpa Joutsjoki 
    Finansinspektionen
  • ledande expert Hannu Ylänen 
    Finlands näringsliv rf
  • ledande expert Teija Rehn 
    Finanssiala ry
  • verkställande direktör Kimmo Lipponen 
    Finnish Business & Society ry (FIBS)
  • ledande expert Ville Kajala 
    Centralhandelskammaren
  • chefen för juridiska ärenden Anne Kontkanen 
    Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervo ry
  • verksamhetsledare Sanna Alakare 
    Finlands Revisorer rf
  • professor Seppo Villa. 

Skriftligt yttrande har lämnats av 

  • Rådet för bedömning av lagstiftningen
  • undervisnings- och kulturministeriet
  • Patent- och registerstyrelsen
  • Börsstiftelsen i Finland
  • Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry
  • Finnwatch rf
  • Företagarna i Finland rf
  • Försäkringskassorna rf
  • professor Jukka Mähönen 
  • biträdande professor Hanna Silvola 

PROPOSITIONEN

Regeringen föreslår ändringar i bokföringslagen, revisionslagen, aktiebolagslagen, lagen om andelslag, lagen om årsavgift och avgifter för kvalitetskontroll för revisorer, kreditinstitutslagen, lagen om en sammanslutning av inlåningsbanker, försäkringsbolagslagen, lagen om pensionsstiftelser och pensionskassor, lagen om sjömanspensioner, lagen om pension för lantbruksföretagare, värdepappersmarknadslagen, lagen om Finansinspektionen och handelsregisterlagen. 

Genom de föreslagna lagarna genomförs Europeiska unionens direktiv om företagens hållbarhetsrapportering. 

Även om direktivet gäller börsbolag och stora aktiebolag föreslås det att skyldigheterna enligt direktivet nationellt utsträcks också till motsvarande andelslag för att den information som ska offentliggöras för intressentgrupperna ska förbli enhetlig oberoende av den juridiska formen för den affärsverksamhet som bedrivs. Dessutom föreslås det att det i direktivet avsedda kravet på digitalisering av den hållbarhetsrapport som ska ingå i verksamhetsberättelsen utsträcks nationellt också till bokslutet för att möjliggöra en enhetlig behandling och användning av dessa dokument. 

Lagarna avses träda i kraft den 31 december 2023. Bestämmelserna om hållbarhetsrapportering ska tillämpas på det sätt som förutsätts i direktivet så att skyldigheterna först gäller de stora börsbolagens uppgifter för räkenskapsperioden 2024, som ska offentliggöras följande år. 

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN

Allmänt

Propositionens bakgrund och syften

Propositionen hänför sig till det nationella genomförandet av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2464 om företagens hållbarhetsrapportering (hållbarhetsrapporteringsdirektivet). Direktivets allmänna syfte är att för sin del främja förverkligandet av den europeiska gröna given. Det ingår i en större helhet av EU-lagstiftning om hållbar finansiering. Syftet med de nya bestämmelserna är att jämställa företagens hållbarhetsrapportering med den ekonomiska rapporteringen. Målet med den föreslagna lagstiftningen är att säkerställa att företagen offentliggör tillförlitlig och jämförbar information om sin verksamhet för investerare och andra intressentgrupper. 

Ekonomiutskottet har i sitt utlåtande (EkUU 28/2021 rd) i samband med beredningen av direktivet konstaterat att direktivförslaget är välkommet och värt att understöda. Införlivandet av hållbarhetsrapporteringen i företagens obligatoriska rapportering är ett viktigt sätt att åstadkomma en hållbarhetsomställning. 

De hållbarhetsfrågor som ska rapporteras består av faktorer som hänför sig till miljön, samhället och de mänskliga rättigheterna och företagens styrning. Hållbarhetsrapporten ska innehålla information såväl om hur företagets verksamhet påverkar människor och miljö som om hur hållbarhetsfrågorna påverkar företaget. Bestämmelser om detaljerna i rapporteringen finns i separata rapporteringsstandarder som det föreskrivs om i kommissionens delegerade förordning. 

I förslaget utnyttjas det nationella handlingsutrymme som direktivet tillåter genom att bestämmelserna utsträcks till att gälla även stora eller börsnoterade andelslag samt stora pensionsstiftelser och pensionskassor. Dessutom föreslås det att direktivets krav på digitalisering av den hållbarhetsrapport som ska ingå i verksamhetsberättelsen ska utsträckas nationellt också till bokslutet. Ekonomiutskottet tillstyrker dessa utvidgningar som grundar sig på det nationella handlingsutrymmet. 

Nationell beredning av lagstiftning

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat sitt yttrande om propositionen om företagens hållbarhetsrapportering till ekonomiutskottet, eftersom arbets- och näringsministeriet under beredningen av lagstiftningen inte överlämnade utkastet till proposition till rådet, trots att propositionen hade valts ut för bedömning. Rådet för bedömning av lagstiftningen konstaterar i sitt yttrande att det anser att ministeriets förfarande är klandervärt. Rådet anser att propositionen uppfyller kraven i anvisningen för konsekvensbedömning vid lagberedning väl, men att propositionen borde ha kompletterats i enlighet med rådets yttrande innan propositionen lämnades till riksdagen. Enligt utredning har åsidosättandet av rådet under beredningsprocessen berott på ett mänskligt misstag. 

Utskottet konstaterar att beredningen av lagstiftningen har fått beröm i flera sakkunnigyttranden. I yttrandena konstateras det att intressentgrupperna har hörts aktivt i de olika skedena av beredningen och att samarbetet har betraktats som smidigt. Propositionen har också ansetts vara korrekt utarbetad och väl motiverad. 

Tillämpningsområdet för hållbarhetsrapporteringen

Andelslag

Tillämpningsområdet för hållbarhetsrapporteringsdirektivet omfattar börsnoterade bolag och stora aktiebolag. Dessutom får varje medlemsstat besluta i vilken omfattning rapporteringsskyldigheterna ska utvidgas till andelslag och andra företagsformer. I propositionen konstateras det att regleringen av skyldigheter avseende offentligt tillhandahållande av information har i Finland enligt gängse bruk följt neutralitetsprincipen. Den har med andra ord varit oberoende av den juridiska formen för det aktuella rapporteringsskyldiga företagets affärsverksamhet. Det föreslås således att skyldigheten att rapportera om hållbarhet nationellt även ska gälla sådana andelslag som är börsbolag eller stora företag enligt 1 kap. 4 c § i bokföringslagen. Detta gör det möjligt att den information som ska offentliggöras förblir enhetlig oberoende av den juridiska formen för den affärsverksamhet som bedrivs. Ekonomiutskottet anser att detta är motiverat. 

I propositionen konstateras det vid bedömningen av förslaget om utvidgning till andelslagen att verksamhet på marknader där det råder konkurrens med aktiebolag talar för en omfattande tillämpning. Å andra sidan är upprätthållandet av försörjningsberedskapen och den tungrodda kostnadsstrukturen inom jordbruket och livsmedelsförsörjningen av nationell betydelse jämfört med andra EU-länder. Därför föreslås det ett undantag för andelslag som bedriver primärproduktion enligt vilket ett andelslag vars omsättning omfattar mer än hälften av primärproduktionen eller anskaffningen av primärproduktion enligt 5 § 2 mom. 4 punkten i livsmedelslagen (297/2021) kan besluta att det inte omfattas av hållbarhetsrapporteringen. Bakgrunden till förslaget är att det är uppenbart att utländska primärproducenter i andelslagsform inte omfattas av hållbarhetsrapporteringsskyldigheten, varvid det finns risk för att konkurrensen snedvrids utan möjligheter till undantag. 

I motiveringen till undantagsbestämmelsen konstateras det att den primärproduktion som avses i momentet omfattar produktion, uppfödning och odling av primärprodukter, inklusive skörd, mjölkning och alla stadier av animalieproduktion före slakt samt jakt, fiske och insamling av vilda produkter. Ett villkor för tillämpningen av undantaget är att minst hälften av andelslagets omsättning härrör från primärproduktionsverksamhet eller anskaffning av primärproduktion. 

I ett sakkunnigyttrande till ekonomiutskottet konstateras det att producentandelslag som bedriver primärproduktion kan ordna sin affärsverksamhet på flera sätt och att undantagsbestämmelsens tillämpningsområde kan bli något oklart när det inte finns någon entydig definition av anskaffningsandelslag. Utskottet konstaterar att det med anskaffningsandelslag i lagstiftningen om hållbarhetsrapportering avses sådana producentandelslag som huvudsakligen av sina medlemmar anskaffar livsmedel som hör till deras primärproduktion och antingen säljer dem vidare för förädling eller förädlar och marknadsför dem själva. 

I ett sakkunnigyttrande till utskottet har också bestämmelsen om att mer än hälften av ett andelslags omsättning ska omfatta primärproduktion eller anskaffning av primärproduktion ansetts vara oklar. Ekonomiutskottet konstaterar att uttrycket ”primärproduktionen eller anskaffningen av primärproduktionen” i undantagsbestämmelsen också inbegriper den överlåtelse som bokföringsmässigt medför omsättning. Bestämmelsen omfattar därmed också situationer där mer än hälften av omsättningen uppkommer genom att andelslaget säljer livsmedel som hör till primärproduktion och som det anskaffat huvudsakligen av sina medlemmar och sedan vidareförädlat. 

Tilläggspensionsstiftelser och tilläggspensionskassor samt försäkringskassor

Utöver aktiebolag och andelslag föreslås det att rapporteringsskyldigheterna ska utvidgas till pensionsstiftelser och pensionskassor som är stora på det sätt som avses i 1 kap. 4 c § i bokföringslagen. Dessutom föreslås det att förpliktelserna ska gälla placeringsverksamheten vid Sjömanspensionskassan och Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, eftersom hållbarhetsfrågorna är av betydelse särskilt för dessa pensionsanstalters placeringsverksamhet. Som det konstateras ovan har regleringen av de skyldigheter avseende offentligt tillhandahållande av information enligt gängse bruk följt neutralitetsprincipen. I propositionen föreslås därför att hållbarhetsrapporteringsskyldigheterna ska gälla också andra pensionsanstalter än arbetspensionsförsäkringsbolag. Till denna del är det fråga om en nationell utvidgning av tillämpningsområdet. 

Utskottet konstaterar för att undvika oklarheter i tolkningen att rapporteringsskyldigheterna inte tillämpas på tilläggspensioner eller försäkringskasseverksamhet. Enligt den föreslagna 7 kap. 1 § i bokföringslagen tillämpas hållbarhetsrapporteringen på pensionsstiftelser och pensionskassor som avses i 1 kap. 1 § i lagen om pensionsstiftelser och pensionskassor. Enligt 1 kap. 10 § i lagen om tilläggspensionsstiftelser och tilläggspensionskassor och 1 kap. 2 § i lagen om försäkringskassor ska 1 kap. 1 § i lagen om pensionsstiftelser och pensionskassor inte tillämpas på tilläggspensionsanstalter respektive försäkringskassor. Således lämnas tilläggspensionsstiftelser och tilläggspensionskassor samt försäkringskassor utanför tillämpningsområdet för bestämmelserna om hållbarhetsrapportering enligt 7 kap. 1 § i bokföringslagen. De nya bestämmelserna om hållbarhetsrapportering i lagen om pensionsstiftelser och pensionskassor har formulerats så att de är tillämpliga endast om pensionsanstalten är skyldig att utarbeta en hållbarhetsrapport enligt 7 kap. 1 § i bokföringslagen. 

AIF-fonder i kommanditbolagsform

Utskottet konstaterar för att undvika oklarheter i tolkningen att AIF-fonder i kommanditbolagsform inte omfattas av det aktuella förslaget till bestämmelser om hållbarhetsrapportering. Enligt förslaget till 7 kap. 1 § 2 mom. i bokföringslagen avses med företag i detta kapitel aktiebolag och andelslag samt andra juridiska personer som omfattas av tillämpningsområdet för redovisningsdirektivet. Eftersom AIF-fonder och fondföretag uttryckligen har uteslutits från hållbarhetsrapporteringen genom en hänvisning till redovisningsdirektivet, behöver detta inte anges separat i bokföringslagen. 

Arbetspensionsförsäkringsbolag

Sakkunniga har påpekat att det i propositionen inte föreslås motsvarande ändringar i bestämmelserna om arbetspensionsförsäkringsbolagens revisionskommittéer som i bestämmelserna i försäkringsbolagslagen. Enligt uppgift saknas en bestämmelse om ett arbetspensionsförsäkringsbolags revisionskommitté eftersom arbetspensionsförsäkringsbolagen inte tidigare har omfattats av bestämmelserna om revisionskommittén i aktiebolagslagen, trots att arbetspensionsförsäkringsbolagen har revisionskommittéer. Social- och hälsovårdsministeriet har nu börjat utreda frågan, och projektet för att ändra lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag framskrider som en separat process. Ekonomiutskottet anser det vara viktigt att bestämmelserna om hållbarhetsrapportering är enhetliga i fråga om alla företag av allmänt intresse. 

Yrkeshögskolornas ställning

Inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde finns 22 yrkeshögskolor. Enligt 5 § i yrkeshögskolelagen (932/2014) är en yrkeshögskola en juridisk person i form av ett aktiebolag på vilken tillämpas aktiebolagslagen, om inte något annat bestäms i yrkeshögskolelagen. Syftet med ett yrkeshögskoleaktiebolags verksamhet är inte att eftersträva vinst och bolaget delar inte ut vinst eller ger någon annan ekonomisk fördel till aktieägare eller någon annan som deltar i verksamheten. Aktieägarna är kommuner och städer frånsett några undantag. 

De föreslagna bestämmelserna om hållbarhetsrapportering gäller bland annat stora företag som definieras med hjälp av tre kriterier som gäller storleksklassen (balansomslutning 20 miljoner euro, omsättning 40 miljoner euro och 250 anställda). Om minst två av dessa tre gränsvärden uppfylls, gäller rapporteringsskyldigheten aktiebolaget i fråga. Enligt utredning uppfyller en del av yrkeshögskolorna i aktiebolagsform olika kombinationer av kriterierna för hållbarhetsrapportering, medan andra inte gör det. 

Yrkeshögskolornas omsättning består i huvudsak av statlig finansiering. Undervisnings- och kulturministeriet ger anvisningar om högskolornas ekonomiförvaltning och ekonomirapportering med ett gemensamt kodsystem för högskolornas ekonomiförvaltning. Syftet med detta är att upprätta en enhetlig databas för styrningen och rapporteringen vid högskolorna. Högskolorna iakttar bokföringslagen i enlighet med kodsystemet, men högskolelagarna gör det möjligt att genom förordningar av statsrådet utfärda närmare bestämmelser om de scheman för resultaträkningen och balansräkningen som ska tillämpas vid högskolorna. 

Ekonomiutskottet anser med stöd av det som sägs ovan att det är ändamålsenligt att lämna yrkeshögskolorna utanför den aktuella hållbarhetsrapporteringsskyldigheten. Detta har även varit utgångspunkt för regeringens proposition i beredningsskedet. Utskottet föreslår dock för tydlighetens skull att en bestämmelse om detta utfärdas genom en komplettering av 7 kap. 1 § i bokföringslagen. 

Som det framgår av propositionen förutsätter statens ägarstyrning ansvarsrapportering från de bolag som omfattas av ägarstyrningen, och statliga ämbetsverk har egna ansvarskriterier. Högskolornas ansvarsrapportering har utvecklats i samarbete med högskolorna och med tanke på deras verksamhet. Avsikten är också att detta arbete ska fortsätta. 

Digital rapportering

Utvidgning av kravet på digitalisering

Hållbarhetsrapporteringsdirektivet kräver att företagen ska lämna in en verksamhetsberättelse som innehåller en hållbarhetsrapport i ett elektroniskt rapporteringsformat. I propositionen utsträcks skyldigheten att lämna uppgifter i digitalt format till att även gälla bokslut. Utskottet anser att den valda lösningen är motiverad, eftersom verksamhetsberättelsen alltid fogas till bokslutet och dessa handlingar bildar en enhetlig helhet där bokslutsinformationen bidrar till att strukturera vilken betydelse informationen i hållbarhetsrapporten har i företagets verksamhet. 

Enligt 7 kap. 23 § 4 mom. i bokföringslagen kan Patent- och registerstyrelsen besluta att ett börsnoterat moderföretags eget bokslut ska förses med digitala PRS-identifieringar i fråga om räkenskapsperioder som börjar den 1 januari 2026 och därefter. I ett sakkunnigyttrande har det uttryckts oro över att detta i praktiken kan innebära att börsbolagen blir tvungna att lämna in boksluten i maskinläsbar form på två olika sätt på två ställen, det vill säga koncernbokslutet med ESEF-identifiering till Helsingforsbörsen och det separata bokslutet för moderbolaget med PRS-identifiering till Patent- och registerstyrelsen. 

Enligt utredning till utskottet kommer börsbolagen inte att bli tvungna att lämna in dubbla bokslut. Samma datatekniska förfarande som börsbolagen har tillämpat hittills med stöd av EU-lagstiftningen gäller också den bokslutshelhet som i och med lagändringen ska tillställas Patent- och registerstyrelsen. I båda fallen tillämpas det elektroniska XHTML-format som föreskrivs på EU-nivå på samma sätt. EU-bestämmelserna är den primära grunden för börsbolags bokslutshandlingar och Patent- och registerstyrelsen kan inte åsidosätta dem genom sina egna beslut. 

Det föreslagna 7 kap. 23 § 4 mom. i bokföringslagen är tillämpligt endast om det inte står i strid med EU-lagstiftningen. Bestämmelsen innebär således inte avvikelser från det XHTML-format som Europeiska unionen fastställt, utan den gör det endast möjligt att samla in samma uppgifter om börsnoterade moderföretags bokslut som samlas in digitalt om boksluten för onoterade moderföretag. Uppgifterna behövs för att Patent- och registerstyrelsen ska kunna få digitalt heltäckande övergripande information om betydande företag i Finland för såväl finansinstitut och andra privata aktörer som myndigheter. Förslaget grundar sig på att det för närvarande inte föreskrivs på EU-nivå om att börsnoterade moderföretags egna bokslut ska märkas med digitala identifieringar, utan märkningsskyldigheten på EU-nivå gäller för närvarande endast uppgifter på koncernnivå i börsbolag. 

Utskottet konstaterar dessutom utifrån inkommen utredning att behovet av att sköta rapporteringen enligt principen om en enda kontaktpunkt har identifierats också vid beredningen av den nationella lagstiftningen. Enligt ekonomiutskottet är det skäl att understöda bestämmelser som gör det möjligt för företag att sända bokslutsmaterialet och materialet för hållbarhetsrapporteringen till en enda myndighet som sedan vidarebefordrar materialet till andra myndigheter. Frågan kan dock inte lösas i samband med genomförandet av det aktuella hållbarhetsrapporteringsdirektivet. 

Införandet av digital rapportering

Inom hållbarhetsrapportering avses med digital XBRL-hållbarhetsidentifiering den märkning av uppgifter som ska presenteras separat i hållbarhetsrapporten, vilken EU-kommissionen beslutar om. I ett sakkunnigyttrande framförs att kommissionens beredningstidtabell har fördröjts och att beredningen inte kommer att bli klar före 2025, då bolagen i det första skedet av hållbarhetsrapporteringen redan ska rapportera hållbarhetsinformationen digitalt. I sakkunnigyttrandet föreslås det att det ska vara frivilligt att tillämpa digital rapportering under det första året av införandet av den nationella regleringen. 

Utskottet konstaterar utifrån inkommen utredning att det inte är ändamålsenligt att skjuta upp tillämpningen. Hållbarhetsrapporteringsdirektivet innehåller förpliktande bestämmelser för medlemsstaterna om att det digitala formatet för hållbarhetsrapportering ska tas i bruk första gången under räkenskapsperioden 2024 i fråga om de juridiska personer som särskilt anges i direktivet. Denna skyldighet är inte knuten till XBRL-identifiering utan hållbarhetsrapporten ska utarbetas i samma elektroniska XHTML-format som börsnoterade företag redan tillämpar i sina finansiella rapporter. Enligt en utredning är det inte heller sannolikt att upprättandet av bokslut i XHTML-format i sådana hållbarhetsrapporterande företag som inte är börsnoterade medför någon särskild administrativ börda, med beaktande av att till exempel kreditinstituten ännu inte har utarbetat egna XBRL-identifieringar för det bokslut som ska lämnas till Patent- och registerstyrelsen. Därför kommer de nya bestämmelserna att i praktiken endast innebära att till exempel onoterade finansiella aktörer blir skyldiga att i elektroniskt XHTML-format lämna in handlingar som gäller boksluts- och hållbarhetsrapporteringen för 2024 till Patent- och registerstyrelsen utan att behöva specificera de uppgifter som avses i XBRL-identifieringen i dessa handlingar. 

Övriga synpunkter

Definitionen på värdekedja

I ett sakkunnigyttrande har det framförts att definitionen av värdekedja i 7 kap. 2 § 1 punkten i bokföringslagen är bristfällig, eftersom den inte omfattar användning och förstöring av varor och tjänster. Definitionen står därmed i konflikt med kommissionens delegerade förordning om standarder för hållbarhetsrapportering (ESRS) som hänför sig till hållbarhetsrapporteringsdirektivet. 

Enligt utredning godkände Europaparlamentet kommissionens rapporteringsstandard för sin del först den 18 oktober 2023, så vid utarbetandet av propositionen har den slutliga formuleringen av definitionen på värdekedja varit oklar. Ekonomiutskottet föreslår att definitionen på värdekedja i bokföringslagen kompletteras så att kommissionens förordning om standarder för hållbarhetsrapportering beaktas i bestämmelsen. Utskottet betonar dock i detta sammanhang också att standarderna för hållbarhetsrapportering är direkt tillämplig rätt, och att EU-bestämmelserna har företräde vid eventuella motstridigheter med den nationella lagstiftningen. Detta framgår också av 7 kap. 14 § 2 mom. i bokföringslagen. 

Överföring av revisionskommitténs uppgifter

Regeringen föreslår att det till aktiebolagslagen och lagen om andelslag fogas bestämmelser om revisionskommitténs uppgifter i anslutning till hållbarhetsrapporteringen och hållbarhetsgranskningen. I ett sakkunnigyttrande föreslås det att det till lagarna fogas en bestämmelse om att revisionskommitténs uppgifter i anslutning till den ekonomiska rapporteringen och revisionen samt hållbarhetsrapporteringen och hållbarhetsgranskningen kan delas mellan två olika styrelseutskott. Ekonomiutskottet anser att det föreslagna tillägget inte behövs. Även den föreslagna ordalydelsen (”Revisionskommitténs uppgifter kan utföras av något annat styrelseutskott vars sammansättning uppfyller kraven i 2 mom.”) gör det möjligt att dela uppgifterna mellan två olika utskott. 

Tillsyn över hållbarhetsrapporteringen för onoterade stora företag

I ett sakkunnigyttrande påpekas det också att ingen myndighet kommer att tilldelas tillsynen över hållbarhetsrapporteringen för onoterade stora företag. Enligt utredning till ekonomiutskottet kommer det senast under första hälften av 2024 att fattas beslut om det direktiv om tillbörlig aktsamhet för företag (CSDDD) som för närvarande är under beredning i EU. Detta direktiv kommer att medföra att iakttagandet av hållbarhetsskyldigheterna övervakas nationellt. Tillsynen baserar sig till betydande delar på rapportering, så det är ändamålsenligt att avgöra frågan om tillsynen över rapporteringen i samband med tillsynshelheten i allmänhet. 

Gradering av tidpunkterna för när den nya lagstiftningen börjar tillämpas

De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 31 december 2023. Avsikten är att bestämmelserna om hållbarhetsrapportering ska tillämpas enligt det som förutsätts i hållbarhetsrapporteringsdirektivet så att skyldigheterna först gäller stora börsföretags uppgifter för räkenskapsåret 2024, dvs. uppgifter som ska offentliggöras våren 2025. 

I ett sakkunnigyttrande har det ansetts motiverat med tanke på likabehandlingen av företag att alla stora företag skulle börja rapportera hållbarhetsfrågor redan för den räkenskapsperiod som börjar den 1 januari 2024. Det har också föreslagits att undantaget för börsnoterade små och medelstora företag att upprätta verksamhetsberättelser utan hållbarhetsrapporter för räkenskapsperioder som börjar före den 1 januari 2028 slopas. 

Ekonomiutskottet anser att de föreslagna övergångsbestämmelserna är ändamålsenliga. Graderingen av hållbarhetsrapporteringen gäller företag som till skillnad från stora börsnoterade bolag inte har tidigare erfarenhet av rapportering. Anpassningsperioden har ansetts nödvändig också för att expertresurserna inom hållbarhetsrapporteringen och hållbarhetsgranskningen för närvarande är begränsade. Av samma orsak anser utskottet att det behövs en sådan övergångsbestämmelse som föreslås i aktiebolagslagen och andra associationsrättsliga lagar enligt vilken den revisor som valts kan granska inte endast bokföringen, förvaltningen och bokslutet under den första rapporteringsperioden utan även hållbarhetsrapporteringen utan att bolagsstämman behöver välja revisorn separat för denna uppgift. 

Avslutningsvis

Ekonomiutskottet konstaterar avslutningsvis att trots att hållbarhetsrapporteringsdirektivet huvudsakligen gäller stora företag så har det indirekta konsekvenser också för mindre företag. Rapporteringsskyldigheten förutsätter att även små företag lämnar de uppgifter som behövs, om det är av väsentlig betydelse för det hållbarhetsrapporterande företagets värdekedja. Därför anser utskottet det vara viktigt att informationen om den nya lagstiftningen också beaktar den utbildning och de företagsstödstjänster som erbjuds små och medelstora företag. Små och medelstora företag som indirekt omfattas av lagarnas tillämpningsområde via värdekedjan behöver på grund av sina begränsade resurser särskilt stöd både i form av digitala lösningar och andra riktade tjänster. Det ligger även i varje hållbarhetsrapporterande företags eget intresse att för sin värdekedja ordna så tydliga förfaranden som möjligt för insamling och förmedling av information. Utskottet understryker att man i de standarder för hållbarhetsrapportering för små och medelstora företag som offentliggörs sommaren 2024 bör beakta att de små och medelstora företagen har begränsade resurser för hållbarhetsrapportering och insamling av information. 

DETALJMOTIVERING

1. Lag om ändring av bokföringslagen

1 kap. 4 d §. IAS-förordningen, redovisningsdirektivet, hållbarhetsrapporteringsdirektivet och taxonomiförordningen.

Utskottet föreslår att definitionerna av kortformer av EU-rättsakter kompletteras med ett tillägg av taxonomiförordningen som 4 punkt i bestämmelsen. Till följd av denna tekniska ändring behöver också paragrafens rubrik ändras. Dessutom påverkar ändringen 3 kap. 7 §, 7 kap. 2 § 8 punkten och 7 kap. 9, 17, 20 och 22 §. 

7 kap. 1 §. Tillämpningsområde.

Av de skäl som närmare framgår ovan av utskottets överväganden föreslås det att 5 mom. kompletteras med en bestämmelse om att bestämmelserna om hållbarhetsrapportering inte tillämpas på yrkeshögskolor. 

Dessutom föreslås det att 6 mom. kompletteras i fråga om medlemskreditinstituten i en sammanslutning av inlåningsbanker. Medlemskreditinstituten i en sådan sammanslutning av inlåningsbanker som avses i lagen om en sammanslutning av inlåningsbanker (599/2010) styrs centralt av sammanslutningens centralinstitut och centralinstitutet är skyldigt att ge medlemskreditinstituten anvisningar om bland annat enhetliga redovisningsprinciper för upprättande av sammanslutningens konsoliderade bokslut och om sammanslutningens riskhantering. Dessutom har medlemskreditinstituten bland annat ett lagstadgat ansvar för varandras skulder. Eftersom centralinstitutet är skyldigt att fullständigt uppfylla alla lagstadgade krav på sammanslutningsnivå behöver sådana krav på offentliggörande av information som ställs på dotterföretag i koncerner inte ställas på enskilda medlemskreditinstitut. 

Vidare ska den information om kreditinstituts finansiella ställning som ska offentliggöras enligt del åtta i EU:s tillsynsförordning (förordning (EU) nr 575/2013), inbegripet information om risker avseende miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning enligt artikel 449a i den förordningen, endast lämnas på koncernnivå eller, för inlåningsbanker, på sammanslutningsnivå. 

Av dessa orsaker bör det i den föreslagna lagen tillåtas att bestämmelserna om hållbarhetsrapportering inte tillämpas på medlemskreditinstitut. Utskottet föreslår därför att 6 mom. kompletteras. Av 7 kap. 18 § i bokföringslagen följer att ändringen endast gäller sådana medlemskreditinstitut som har emitterat aktier, andelar eller skuldebrev som är föremål för handel på en reglerad marknad. Eftersom sådana medlemskreditinstitut till exempel med stöd av marknadsplatsens regler kan bli tvungna att offentliggöra uppgifter om sin finansiella ställning i större omfattning än vad som föreskrivs i lag, ska medlemskreditinstitutet själv kunna avgöra om undantaget ska tillämpas på det. 

På basis av den föreslagna ändringen är det ändamålsenligt att också precisera 7 kap. 18 § 1 mom. 1 punkten. 

7 kap. 2 §. Definitioner.

Ekonomiutskottet föreslår att definitionen på värdekedja i 1 punkten kompletteras så att kommissionens förordning om standarder för hållbarhetsrapportering beaktas i bestämmelsen. I 1, 3 och 12 punkten föreslås dessutom tekniska korrigeringar i den finska språkdräkten. 

7 kap. 17 §. Möjlighet till undantag för dotterföretag.

Utskottet föreslår att den kortform som angetts i 7 kap. 2 § 6 punkten används i paragrafen. 

7 kap. 18 §. Möjlighet till undantag för kreditinstitut och försäkringsbolag.

Behovet att precisera 1 mom. 1 punkten hänför sig till den komplettering som föreslås i 1 § 6 mom. 

Enligt 1 mom. 2 punkten i den föreslagna paragrafen föreligger det en möjlighet som motsvarar möjligheten till undantag för dotterföretag, det vill säga en möjlighet att utarbeta en hållbarhetsrapport på gruppnivå, för de försäkringsföretag som nämns i 26 kap. 2 § 2 mom. 2 punkten i försäkringsbolagslagen och i fråga om vilka en försäkringsgrupp består av ”försäkringsföretag som är knutna till varandra genom avtal eller på annat sätt av varaktiga finansiella kopplingar, under förutsättning att något av företagen i fråga utövar ett faktiskt bestämmande inflytande över besluten i de andra företag som ingår i gruppen, och detta företag betraktas som moderföretag och de andra företagen som dotterföretag”. 

Den föreslagna bestämmelsen har en ordalydelse som inte lämpar sig för de försäkringsgrupper som nämns i 26 kap. 2 § 2 mom. 1 punkten i försäkringsbolagslagen och som består av ”ett försäkringsföretag, dess anknutna företag och företag med ägarintresse och av företag som är anknutna till företag med ägarintresse”. En del av de grupper som avses i 26 kap. 2 § 2 mom. 1 punkten i försäkringsbolagslagen är juridiska koncerner, varvid bestämmelserna om koncerner samt moderföretag och dotterföretag, och därmed också den allmänna bestämmelsen om undantag för dotterföretag kan tillämpas direkt på dem. En sådan grupp som avses i nämnda bestämmelse kan dock också bildas genom att ett försäkringsföretag har ägarintresse i de övriga företag som hör till gruppen eller i en del av dem utan att ha en juridisk ställning som moderföretag och därmed inte heller sådant bestämmande inflytande som moderföretag har. 

Ekonomiutskottet föreslår att 7 kap. 18 § 1 mom. 2 punkten i bokföringslagen ändras så att möjligheten till undantag gäller likvärdigt alla sådana försäkringsgrupper som avses i 26 kap. 2 § i försäkringsbolagslagen, på vilka bestämmelserna om grupptillsyn i den lagen tillämpas. 

7 kap. 19 §. Koncernhållbarhetsrapport.

Utskottet föreslår en teknisk korrigering i den finska språkdräkten i hänvisningen i 3 mom. 

7 kap. 20 §. Undantag med avseende på ett moderföretag som står under bestämmande inflytande.

Utskottet föreslår att den kortform som angetts i 7 kap. 2 § 6 punkten används i paragrafen. 

7 kap. 26 §. Bevarande och offentliggörande av handlingar genom det hållbarhetsrapporterande företagets försorg.

Utskottet föreslår tekniska korrigeringar i paragrafen. 

Ikraftträdandebestämmelsen.

I propositionen föreslås det att 3 a kap. i bokföringslagen upphävs. Enligt 7 kap. 7 a § i gällande värdepappersmarknadslag ska emittenten i verksamhetsberättelsen eller i en separat berättelse lägga fram en icke-finansiell rapport med iakttagande av 3 a kap. i bokföringslagen. Avsikten är också att 7 kap. 7 a § i värdepappersmarknadslagen ska upphävas, men bestämmelsen ska tillämpas på stora börsbolag ännu under den räkenskapsperiod som löper ut den 31 december 2023 och under eventuella andra räkenskapsperioder som löper ut före den 31 december 2024. Utskottet föreslår därför att övergångsbestämmelserna i bokföringslagen kompletteras i fråga om bestämmelserna i det 3 a kap. som upphävs. 

2. Lag om ändring av revisionslagen

Ingressen.

Utskottet föreslår en teknisk korrigering i ingressen till lagförslaget. 

1 kap. 1 §. Tillämpningsområde.

Utskottet föreslår en teknisk korrigering i den finska språkdräkten i hänvisningen till hållbarhetsrapporteringsdirektivet i 7 mom. 

1 kap. 2 §. Definitioner.

Den föreslagna 17 punkten i paragrafen är obehövlig, eftersom 1 kap. 1 § 6 mom. i den gällande lagen innehåller den kortform som i lagen används om EU-förordning nr 537/2014 (Europeiska unionens revisionsförordning). Ändringen påverkar också 1 kap. 2 §, 5 kap. 4 a och 4 b §, 6 kap. 9 a § samt 10 kap. 4 §. 

3 kap. 2 a §. Granskning av en koncerns hållbarhetsrapportering.

Utskottet föreslår en teknisk korrigering i den finska språkdräkten i 2 mom. 3 punkten. 

5 kap. 4 a §. Begränsningar avseende tillhandahållande av anknutna tjänster för företag av allmänt intresse som följer av ett uppdrag för granskning av hållbarhetsrapportering.

I paragrafen föreslås tekniska korrigeringar. 

6 kap. 4 §. Examina och deltagande i examina.

Bestämmelsen om arbets- och näringsministeriets bemyndigande att utfärda förordning blir 8 mom. utan att några ändringar föreslås i den. Utskottet föreslår därför att paragrafens sista moment stryks ur lagförslaget. 

11 kap. 1 §. Ändringssökande.

I paragrafen föreslås en mindre författningsteknisk ändring i den finska språkdräkten. 

3. Lag om ändring av lagen om årsavgift och avgifter för kvalitetskontroll för revisorer

5 §. Tillsynsavgift för kvalitetssäkring.

Utskottet föreslår att bestämmelsen om tillsynsavgift kompletteras så att den också beaktar andra sammanslutningar än hållbarhetsrapporterande företag av allmänt intresse. 

4. Lag om ändring av aktiebolagslagen

6 kap. 16 a §. Styrelsens uppgifter i börsbolag och i andra bolag av allmänt intresse.

Utskottet föreslår att det inledande stycket i 1 mom. förenhetligas med motsvarande bestämmelse i lagen om andelslag. I 1 kap. 9 § i bokföringslagen föreskrivs om företag av allmänt intresse och definitionen omfattar börsbolag. 

6 kap. 16 d §. Revisionskommitténs uppgifter under rapporteringsförfarandet.

I paragrafen föreslås en mindre författningsteknisk ändring. 

6 kap. 16 e §. Revisionskommitténs uppgifter vid val av revisor och vid uppföljning av oberoende.

Av misstag har lagförslaget inte beaktat att revisionskommittén enligt hållbarhetsrapporteringsdirektivet ska ha till uppgift att följa upp hållbarhetsrevisorns oberoende. Utskottet föreslår att bestämmelserna preciseras till denna del. 

7 kap. 6 a §. Särskild skyldighet att välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen.

De bestämmelser om val av granskare av hållbarhetsrapportering som föreslås i propositionen utsträcker sig också till små och medelstora aktiebolag som inte är skyldiga att lämna hållbarhetsrapport enligt bokföringslagen. Ekonomiutskottet föreslår att bestämmelsen preciseras. 

Ikraftträdandebestämmelsen.

Utskottet föreslår en korrigering i hänvisningsbestämmelsen i 2 mom. 2 punkten i ikraftträdandebestämmelsen. 

5. Lag om ändring av lagen om andelslag

6 kap. 16 d §. Revisionskommitténs uppgifter under rapporteringsförfarandet.

I paragrafen föreslås en mindre författningsteknisk ändring. 

16 kap. 16 e §. Revisionskommitténs uppgifter vid val av revisor och vid uppföljning av oberoende.

Av misstag har lagförslaget inte beaktat att revisionskommittén enligt hållbarhetsrapporteringsdirektivet ska ha till uppgift att följa upp hållbarhetsrevisorns oberoende. Utskottet föreslår att bestämmelserna preciseras till denna del. 

7 kap. 6 a §. Särskild skyldighet att välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen.

De bestämmelser om val av granskare av hållbarhetsrapportering som föreslås i propositionen utsträcker sig också till små och medelstora andelslag som inte är skyldiga att lämna hållbarhetsrapport enligt bokföringslagen. Ekonomiutskottet föreslår att bestämmelsen preciseras. 

Ikraftträdandebestämmelsen.

Utskottet föreslår en korrigering i hänvisningsbestämmelsen i 2 mom. 2 punkten i ikraftträdandebestämmelsen. 

6. Lag om ändring av kreditinstitutslagen

Ingressen.

Utskottet föreslår en teknisk korrigering i ingressen till lagförslaget. 

9 kap. 5 §. Revisionskommitté.

Av misstag har lagförslaget inte beaktat att revisionskommittén enligt hållbarhetsrapporteringsdirektivet ska ha till uppgift att följa upp hållbarhetsrevisorns oberoende. Utskottet föreslår att bestämmelserna preciseras till denna del. 

9 kap. 5 b §. Revisionskommitténs uppgifter under rapporteringsförfarandet.

I paragrafen föreslås en mindre författningsteknisk ändring. 

9 kap. 5 c §. Revisionskommitténs uppgifter vid val av revisor och vid uppföljning av oberoende.

Av misstag har lagförslaget inte beaktat att revisionskommittén enligt hållbarhetsrapporteringsdirektivet ska ha till uppgift att följa upp hållbarhetsrevisorns oberoende. Utskottet föreslår att bestämmelserna preciseras till denna del. 

9 kap. 5 d §. Undantag från skyldigheter som hänför sig till hållbarhetsrapportering.

Utskottet föreslår att den felaktiga författningshänvisningen korrigeras. 

8. Lag om ändring av försäkringsbolagslagen

Ikraftträdandebestämmelsen.

Utskottet föreslår en korrigering i hänvisningsbestämmelsen i 2 mom. 2 punkten i ikraftträdandebestämmelsen. 

9. Lag om ändring av lagen om pensionsstiftelser och pensionskassor

Ikraftträdandebestämmelsen.

Utskottet föreslår tekniska korrigeringar i den finska språkdräkten i ingressen i 2 mom. samt i hänvisningsbestämmelsen i 2 mom. 2 punkten i ikraftträdandebestämmelsen. 

10. Lag om ändring av lagen om sjömanspensioner

Ikraftträdandebestämmelsen.

Utskottet föreslår en korrigering i hänvisningsbestämmelsen i 2 mom. 2 punkten i ikraftträdandebestämmelsen. 

11. Lag om ändring av lagen om pension för lantbruksföretagare

Ikraftträdandebestämmelsen.

Utskottet föreslår en korrigering i hänvisningsbestämmelsen i 2 mom. 2 punkten i ikraftträdandebestämmelsen. 

12. Lag om ändring av 7 kap. i lagen om värdepappersmarknadslagen

7 kap. 7 a §.

Enligt 7 kap. 7 a § i gällande värdepappersmarknadslag ska emittenten i verksamhetsberättelsen eller i en separat berättelse lägga fram en icke-finansiell rapport med iakttagande av 3 a kap. i bokföringslagen. I propositionen föreslås det att 3 a kap. i bokföringslagen upphävs, men i detta sammanhang har det inte föreslagits att 7 kap. 7 a § i värdepappersmarknadslagen ändras eller upphävs. Ekonomiutskottet föreslår att bestämmelsen upphävs och att lagens rubrik och ingress därför ändras. Enligt den föreslagna övergångsbestämmelsen tillämpas paragrafen dock till och med den 31 december 2024. 

7 kap. 8 §. Revisorsrapport och dess offentliggörande.

I 3 kap. 5 a § i förslaget till revisionslag finns bestämmelser om en hållbarhetsgranskningsberättelse. Också bestämmelserna om regelbunden informationsskyldighet i 7 kap. i värdepappersmarknadslagen behöver kompletteras så att det till 8 § 1 mom. fogas en bestämmelse om hållbarhetsgranskningsberättelsen. 

Det föreslås att 4 mom. preciseras så att revisorns utlåtande ska ges i digital form på samma sätt som revisionsberättelsen. 

Ikraftträdandebestämmelsen.

Enligt förslaget ska 7 kap. 7 a § bli upphävd, men bestämmelsen ska fortfarande tillämpas på stora börsbolag under den räkenskapsperiod som löper ut den 31 december 2023 samt på eventuella andra räkenskapsperioder som löper ut före den 31 december 2024. Det är först på boksluten för räkenskapsperioder efter denna tidpunkt som 7 kap. i bokföringslagen om hållbarhetsrapportering ska tillämpas. Därför föreslås det att ikraftträdandebestämmelsen kompletteras med en övergångsbestämmelse enligt vilken 7 kap. 7 a § tillämpas till och med den 31 december 2024. 

Utskottet föreslår dessutom att det preciseras att ändringen av 7 kap. 8 § 4 mom. gäller räkenskapsperioder som börjar den 1 januari 2024 och senare, för att det ska vara klart att skyldigheten inte utsträcker sig till räkenskapsperioder före nämnda datum, såsom den räkenskapsperiod som löper ut vid årsskiftet 2023/2024. 

FÖRSLAG TILL BESLUT

Ekonomiutskottets förslag till beslut:

Riksdagen godkänner lagförslag 7, 13 och 14 i proposition RP 20/2023 rd utan ändringar. Riksdagen godkänner lagförslag 1—6 och 8—12 i proposition RP 20/2023 rd med ändringar. (Utskottets ändringsförslag) 

Utskottets ändringsförslag

1. Lag om ändring av bokföringslagen 

I enlighet med riksdagens beslut 
upphävs i bokföringslagen (1336/1997) 3 a kap., sådant det lyder i lag 1376/2016, 
ändras rubriken för 1 kap. 4 c § samt 1 kap. 4 d och 9 §, 3 kap. 9 § 2 mom. och 10 § 1 mom., 4 kap. 1 § samt 6 kap. 1 § 5 mom., 
sådana de lyder, rubriken för 1 kap. 4 c §, 1 kap. 4 d och 9 §, 3 kap. 9 § 2 mom., 4 kap. 1 § och 6 kap. 1 § 5 mom. i lag 1620/2015 samt 3 kap. 10 § 1 mom. i lag 1304/2004, och 
fogas till 1 kap. 4 c §, sådan den lyder i lag 1620/2015, ett nytt 2 mom., till 3 kap. 1 §, sådan den lyder i lag 1620/2015, ett nytt 5 mom., till 3 kap. 1 a §, sådan den lyder i lag 1620/2015, ett nytt 5 mom., till 3 kap. 7 §, sådan den lyder i lag 1304/2004, nya 3 och 4 mom. samt till lagen ett nytt 7 kap. i stället för det 7 kap. som upphävts genom lag 1620/2015, som följer: 
1 kap. 
Allmänna bestämmelser 
4 c § 
Stora företag och medelstora företag 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
I denna lag avses med medelstora företag bokföringsskyldiga för vilka högst ett av gränsvärdena enligt 1 mom. överskrids i fråga om både den avslutade och den omedelbart föregående räkenskapsperioden. 
4 d § 
IAS-förordningen, redovisningsdirektivetUtskottet föreslår en ändring , hållbarhetsrapporteringsdirektivet och taxonomiförordningen Slut på ändringsförslaget 
I denna lag avses med 
1) IAS-förordningen Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder, 
2) redovisningsdirektivet Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU om årsbokslut, koncernredovisning och rapporter i vissa typer av företag, om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG och om upphävande av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG, 
3) hållbarhetsrapporteringsdirektivet Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2464 om ändring av förordning (EU) nr 537/2014, direktiv 2004/109/EG, direktiv 2006/43/EG och direktiv 2013/34/EU vad gäller företagens hållbarhetsrapporteringUtskottet föreslår en ändring , Slut på ändringsförslaget 
Utskottet föreslår en ändring 4)  Slut på ändringsförslagetUtskottet föreslår en ändring taxonomiförordningen Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088. Slut på ändringsförslaget 
9 § 
Börsnoterade företag och företag av allmänt intresse 
Börsnoterade företag är finländska sammanslutningar som har emitterat aktier, skuldebrev eller andra värdepapper som är föremål för handel på en reglerad marknad enligt 2 kap. 5 § i värdepappersmarknadslagen (746/2012). 
Företag av allmänt intresse enligt artikel 2.1 i redovisningsdirektivet är i Finland 
1) börsnoterade företag, 
2) kreditinstitut enligt 1 kap. 7 § i kreditinstitutslagen (610/2014), och 
3) försäkringsbolag enligt 1 kap. 1 § i försäkringsbolagslagen (521/2008). 
3 kap. 
Bokslut och verksamhetsberättelse 
1 § 
Bokslutets innehåll 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Trots vad som föreskrivs i 3 mom. eller någon annanstans i denna lag, ska börsnoterade små företag till sitt bokslut bifoga en verksamhetsberättelse som innehåller de uppgifter som avses i 1 a § 5 mom. 
1 a § 
Verksamhetsberättelse 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Stora företag och börsnoterade små och medelstora företag ska i verksamhetsberättelsen lägga fram 
1) information om centrala immateriella resurser samt beskriva på vilket sätt resurserna skapar mervärde och hur företagets affärsverksamhet grundar sig på dem, 
2) den information som krävs för hållbarhetsrapportering, som ett separat och sammanhängande avsnitt, i enlighet med vad som föreskrivs i 7 kap. (hållbarhetsrapport). 
7 § 
Datering och underskrift 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
I fråga om börsnoterade företag, ska det, omedelbart före styrelseledamöternas i 1 och 2 mom. avsedda underskrifter, antecknas ett yttrande om att 
1) bokslutet, som upprättats i enlighet med tillämpliga bestämmelser om bokslut, ger en rättvisande bild av tillgångarna, förpliktelserna, den ekonomiska ställningen samt vinsterna och förlusterna både i fråga om företaget självt och i fråga om den helhet som utgörs av de företag som ingår i företagets koncernbokslut, 
2) det i verksamhetsberättelsen ingår en redogörelse som ger en sanningsenlig bild av utvecklingen och resultatet av verksamheten i företaget å ena sidan och i dess helhet av företag som ingår i koncernredovisningen å andra sidan samt en beskrivning av de väsentligaste riskerna och osäkerhetsfaktorerna och företagets ställning i övrigt, och 
3) den hållbarhetsrapport som ingår i verksamhetsberättelsen är upprättad med iakttagande av de rapporteringsstandarder som avses i 7 kap. och med iakttagande av artikel 8 i Utskottet föreslår en ändring taxonomiförordningen Slut på ändringsförslaget. 
9 § 
Registrering av bokslut och verksamhetsberättelse 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Bestämmelserna i 1 mom. tillämpas också på andra bokföringsskyldiga som är större än små företag. Med avvikelse från vad som föreskrivs i 1 mom. föreskrivs det i 7 kap. om registrering av sådana företags bokslut och verksamhetsberättelser som avses i det kapitlet. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
10 § 
Offentliggörande av bokslut och verksamhetsberättelse 
I fråga om förfarandet för offentliggörande av bokslut och verksamhetsberättelser som getts in för registrering föreskrivs separat. Bestämmelser om offentliggörandet av bokslut och verksamhetsberättelser för sådana företag som avses i 7 kap. finns i det kapitlet. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
4 kap. 
Definitioner i anslutning till bokslutsposter 
1 § 
Omsättning 
I omsättningen ingår intäkterna från försäljning av produkter och tjänster med avdrag för beviljade rabatter samt mervärdesskatt och andra skatter som baserar sig direkt på beloppet av försäljningen, om inte något annat föreskrivs i denna paragraf eller någon annanstans i lag. 
I ett försäkringsbolag enligt 1 kap. 1 § i försäkringsbolagslagen fastställs omsättningen i enlighet med artiklarna 35 och 66 i rådets direktiv 91/674/EEG om årsbokslut och sammanställd redovisning för försäkringsföretag, om inte något annat föreskrivs i någon annan lag. 
I ett kreditinstitut enligt 1 kap. 7 § i kreditinstitutslagen definieras omsättningen i enlighet med artikel 43.2 c i rådets direktiv 86/635/EEG om årsbokslut och samman-ställd redovisning för banker och andra finansiella institut, om inte något annat föreskrivs i någon annan lag. 
6 kap. 
Koncernbokslut 
1 § 
Skyldighet att upprätta koncernbokslut 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Undantag enligt 4 mom. kan under de förutsättningar som avses där tillämpas också när en i det momentet angiven andel av moderföretaget ägs av ett företag som inte lyder under lagstiftningen i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, förutsatt att 
1) detta företag upprättar sitt koncernbokslut och koncernens verksamhetsberättelse
a) i enlighet med redovisningsdirektivet, med undantag av vad som anges i artikel 29a om koncernhållbarhetsrapport,
b) på ett sätt som motsvarar det sätt som används när ett koncernbokslut och en verksamhetsberättelse för en koncern upprättas i enlighet med underpunkt a,
c) enligt kraven i de internationella redovisningsstandarder som antagits genom IAS-förordningen, eller
d) på ett sätt som motsvarar det som anges i de internationella redovisningsstandarder som definieras i kommissionens förordning (EG) nr 1569/2007 om införande av en mekanism för fastställande av likvärdighet för redovisningsstandarder som tillämpas av tredjelandsemittenter av värdepapper enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG och 2004/109/EG, och
 
2) koncernbokslutet granskas av en revisor eller revisionssammanslutning som är godkänd enligt den nationella lagstiftning som företaget lyder under. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
7 kap. 
Hållbarhetsrapport 
1 § 
Tillämpningsområde 
Bestämmelserna i detta kapitel tillämpas på stora företag samt på börsnoterade små och medelstora företag. 
Med företag avses i detta kapitel aktiebolag och andelslag samt andra juridiska personer som omfattas av tillämpningsområdet för redovisningsdirektivet. 
Bestämmelserna i detta kapitel tillämpas också på kreditinstitut som avses i 1 kap. 7 § i kreditinstitutslagen, på försäkringsbolag som avses i 1 kap. 1 § i försäkringsbolagslagen och på pensionsstiftelser och pensionskassor som avses i 1 kap. 1 § i lagen om pensionsstiftelser och pensionskassor (946/2021), om de uppfyller de villkor som föreskrivs för i 1 mom. avsedda företag. 
Bestämmelserna i detta kapitel tillämpas även på Sjömanspensionskassan enligt 1 § 3 mom. i lagen om sjömanspensioner (1290/2006) och på Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt enligt 1 § 2 mom. i lagen om pension för lantbruksföretagare (1280/2006) med avseende på deras investeringsverksamhet. 
Bestämmelserna i detta kapitel tillämpas inte på Finnvera Abp eller på Fonden för industriellt samarbete Ab om inte något annat föreskrivs genom förordning av statsrådet. Utskottet föreslår en ändring Bestämmelserna i detta kapitel tillämpas inte på yrkeshögskolor enligt yrkeshögskolelagen (932/2014). Slut på ändringsförslaget 
Trots vad som föreskrivs i 2 mom. kan ett andelslag vars omsättning omfattar mer än hälften av primärproduktionen eller anskaffningen av primärproduktionen enligt 5 § 2 mom. 4 punkten i livsmedelslagen (297/2021) Utskottet föreslår en ändring samt ett medlemskreditinstitut som hör till en sammanslutning av inlåningsbanker som avses i lagen om en sammanslutning av inlåningsbanker (599/2010)  Slut på ändringsförslagetbesluta att bestämmelserna i detta kapitel inte ska tillämpas på Utskottet föreslår en ändring det Slut på ändringsförslaget. Beslutet ska framgå av verksamhetsberättelsen. 
2 § 
Definitioner 
I detta kapitel avses med 
1) värdekedja den helhet av de förbindelser som behövs för leverans till kunder av varor och tjänster som tillhandahålls av Utskottet föreslår en ändring en sådan Slut på ändringsförslaget leveranskedja som avses i punkt Utskottet föreslår en ändring 11 Slut på ändringsförslaget och Utskottet föreslår en ändring ett sådant Slut på ändringsförslaget hållbarhetsrapporterande företag som avses i punkt Utskottet föreslår en ändring 9 Slut på ändringsförslagetUtskottet föreslår en ändring  och som överensstämmer med en hållbarhetsrapporteringsstandard Slut på ändringsförslaget, 
2) öppenhetsdirektivet Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG om harmonisering av insynskraven angående upplysningar om emittenter vars värdepapper är upptagna till handel på en reglerad marknad och om ändring av direktiv 2001/34/EG, 
3) ESEF-förordningen kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/815 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG vad gäller tekniska tillsynsstandarder för specificering av ett enhetligt elektroniskt rapporteringsformat, 
4) digital PRS-identifiering sådan märkning av bokslutsuppgifter med det XBRL-märkningsspråk som avses i artikel 4.4 i ESEF-förordningen som Patent- och registerstyrelsen bestämmer, 
5) digital XBRL-hållbarhetsidentifiering sådan märkning av uppgifter som ska presenteras separat i hållbarhetsrapporten, 
6) EES-området Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, 
7) hållbarhetsrapportering presentation av information om hållbarhetsfrågor i form av en separat och sammanhängande helhet i verksamhetsberättelsen i enlighet med de hållbarhetsrapporteringsstandarder som avses i punkt 8, 
8) hållbarhetsrapporteringsstandarder de rapporteringsstandarder som avses i artiklarna 19a, 29a och 29d i redovisningsdirektivet och de uppgifter som avses i artikel 8 i Utskottet föreslår en ändring taxonomiförordningen Slut på ändringsförslaget, 
9) hållbarhetsrapporterande företag en i 1 § avsedd juridisk person som bestämmelserna i detta kapitel tillämpas på, 
10) hållbarhetsfrågor faktorer som avses i artikel 2.24 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn och andra faktorer som hänför sig till miljön, samhället, de mänskliga rättigheterna och företagens styrning, 
11) leveranskedja den helhet av förbindelser mellan det hållbarhetsrapporterande företaget och andra företag som produktionen av nyttigheter och tjänster kräver, 
12) tillsynsförordningen Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012. 
3 § 
Dubbelriktad information om verkningarna 
Hållbarhetsrapporterande företag ska i sin hållbarhetsrapport lägga fram information som är av vikt för att ge en rättvisande bild av 
1) det hållbarhetsrapporterande företagets inverkan på hållbarhetsfrågor, samt 
2) hur hållbarhetsfrågor påverkar det hållbarhetsrapporterande företagets utveckling, resultat och ställning. 
4 § 
Affärsverksamhetens förhållande till hållbarhetsfrågor samt affärsverksamhetens verksamhetsprinciper 
I hållbarhetsrapporten ska ingå kortfattade beskrivningar av 
1) affärsmodellens och affärsstrategins anpassningsförmåga med avseende på risker som hållbarhetsfrågor medför för affärsverksamheten, 
2) affärsverksamhetsmässiga möjligheter som är relaterade till hållbarhetsfrågor, 
3) finansierings- och investeringsplaner för genomförande och andra planerna för säkerställande av att affärsmodellen och affärsstrategin inte strider mot målet att övergå till ett hållbart ekonomiskt system i Europeiska unionen, 
4) finansierings- och investeringsplaner för genomförande och andra planer för att säkerställa uppnåendet av målet att begränsa klimatuppvärmningen till 1,5 celsiusgrader som antagits i det inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändring ingångna Parisavtalet (FördrS 76/2016) samt av målet om klimatneutralitet senast 2050, som fastställts genom Europaparlamentets och rådets förordning 2021/1119 om inrättande av en ram för att uppnå klimatneutralitet och om ändring av förordningarna (EG) nr 401/2009 och (EU) 2018/1999 (europeisk klimatlag), 
5) utnyttjande av kol, olja eller gas i affärsverksamhet eller produktion eller raffinering av sådana, om det är av betydelse på det sätt som avses i 3 §, 
6) hur intressentgrupperna beaktas i affärsmodellen och affärsstrategin, 
7) verksamhetens inverkan på hållbarhetsfrågor, 
8) hur affärsstrategin har genomförts med avseende på hållbarhetsfrågor, samt 
9) de verksamhetsprinciper som hänför sig till det hållbarhetsrapporterande företagets hållbarhetsfrågor. 
I de beskrivningar som avses i 1 mom. ska lagen om företagshemligheter (595/2018) iakttas i den mån tillämpningen av lagen inte hindrar uppnåendet av syftet med skyldigheterna enligt hållbarhetsrapporteringsstandarderna. 
5 § 
Mål som hänför sig till hållbarhetsfrågor 
Hållbarhetsrapporten ska innehålla 
1) en beskrivning av de tidsbundna mål som det hållbarhetsrapporterande företaget fastställt för sig själv i fråga om hållbarhetsfrågor, 
2) en beskrivning av de framsteg som gjorts för att uppnå de mål som avses i 1 punkten, samt 
3) en redogörelse för huruvida de miljörelaterade målen grundar sig på vetenskapligt övertygande belägg. 
I den beskrivning som avses i 1 mom. 1 punkten ska inkluderas de absoluta målen för minskning av växthusgasutsläpp åtminstone för åren 2030 och 2050, om inte något annat föreskrivs genom förordning av kommissionen. 
6 § 
Information om styrelsen och verkställande direktören 
I hållbarhetsrapporten ska med avseende på styrelsen eller andra motsvarande organ samt verkställande direktören lämnas 
1) en beskrivning av deras uppgifter med avseende på hållbarhetsfrågor, 
2) en beskrivning av deras expertis och kompetens när det gäller att sköta de uppgifter som avses i 1 punkten eller av deras möjligheter att utnyttja extern expertis och kompetens, samt 
3) uppgift om sådana incitamentsystem som baserar sig på hållbarhetsfrågor. 
Bestämmelserna i 1 mom. gäller inte förvaltningsrådet eller verkställande direktörens ställföreträdare, om inte denne sköter uppgiften som verkställande direktör. 
7 § 
Förfaranden för hållbarhetsfrågor 
I hållbarhetsrapporten ska ingå en beskrivning av 
1) det hållbarhetsrapporterande företagets förfaranden för beaktande av hållbarhetsfrågor, 
2) de viktigaste faktiska eller potentiella negativa effekter som är kopplade till det hållbarhetsrapporterande företagets egna funktioner eller till dess värdekedja, 
3) de åtgärder som vidtagits för att förebygga, begränsa, avhjälpa eller avstyra faktiska eller potentiella negativa effekter, 
4) resultaten av de åtgärder som avses i 3 punkten. 
I den beskrivning som avses i 1 mom. 2 punkten ska inkluderas information om 
1) det hållbarhetsrapporterande företagets affärsförbindelser och dess leveranskedja, 
2) de åtgärder som vidtagits för att identifiera och följa upp negativa effekter, 
3) andra negativa effekter som det hållbarhetsrapporterande företaget har identifierat för att uppfylla kraven i Europeiska unionens lagstiftning om beaktande av hållbarhetsfrågor. 
8 § 
Risker som hållbarhetsfrågor medför 
I hållbarhetsrapporten ska det läggas fram en beskrivning av de viktigaste riskerna för det hållbarhetsrapporterande företaget när det gäller hållbarhetsfrågor. 
I beskrivningen av riskerna ska inkluderas information om 
1) verksamhetens huvudsakliga sammankopplingar med hållbarhetsfrågor, 
2) hur det hållbarhetsrapporterande företaget hanterar de risker som avses 1 mom. 
9 § 
Indikatorer 
I de beskrivningar som avses i 4–8 § ska de indikatorer användas som anges i Utskottet föreslår en ändring de delegerade förordningar som utfärdas med stöd av taxonomiförordningen Slut på ändringsförslaget. I hållbarhetsrapporten ska det läggas fram information om de indikatorer som använts vid utarbetandet av beskrivningarna. 
10 § 
Processen för identifiering av information samt tidsperspektivet 
I hållbarhetsrapporten ska den process beskrivas som det hållbarhetsrapporterande företaget följer vid identifiering av den information som ska presenteras. 
I de beskrivningar som avses i 4–8 § ska informationen specificeras enligt ett kort, medellångt och långt tidsperspektiv, om en sådan specifikation ska anses vara ändamålsenlig med hänsyn till arten av det hållbarhetsrapporterande företagets affärsverksamhet. 
11 § 
Information om värdekedjan och leveranskedjan 
I de beskrivningar och redogörelser som avses i 3–10 § ska utöver det hållbarhetsrapporterande företagets egna verksamheter dess värdekedja presenteras med uppgifter om 
1) produkter och tjänster, 
2) affärsförbindelser, och 
3) leveranskedjan. 
12 § 
Kompletterande information 
Hållbarhetsrapporten ska också kompletteras med uppgifter som läggs fram någon annanstans i verksamhetsberättelsen eller bokslutet, om det är behövligt för att uppfylla syftet med hållbarhetsrapporteringen. 
13 § 
Undantag med avseende på oavslutade angelägenheter 
Ett hållbarhetsrapporterande företags ledning får besluta att en uppgift, en beskrivning eller någon annan omständighet som avses i detta kapitel inte läggs fram i hållbarhetsrapporten när det gäller en sådan angelägenhet som är under förhandling eller på något annat sätt oavslutad. Ett sådant undantag förutsätter alltid att ledningen motiverar varför 
1) lämnandet av uppgiften, beskrivningen eller någon annan omständighet skulle orsaka allvarlig skada för affärsverksamheten, och 
2) underlåtenheten att lägga fram uppgiften, beskrivningen eller någon annan omständighet inte i oskälig grad äventyrar en balanserad förståelse av det hållbarhetsrapporterande företagets utveckling, resultat och ställning eller av verkningarna av dess verksamhet. 
Vad som föreskrivs i 1 mom. berättigar dock inte börsnoterade hållbarhetsrapporterande företag att avvika från informationsskyldigheten enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 om marknadsmissbruk (marknadsmissbruksförordning) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/6/EG och kommissionens direktiv 2003/124/EG, 2003/125/EG och 2004/72/EG. 
14 § 
Rapporteringsformat samt företräde för rapporteringsstandarderna 
Hållbarhetsrapporten ska upprättas i enlighet med rapporteringsstandarderna. 
Om informationsskyldigheten enligt detta kapitel står i strid med en hållbarhetsrapporteringsstandard, ska standarden tillämpas. 
15 § 
Dialog med personalrepresentanter 
I hållbarhetsrapporten ska det redogöras för hur det hållbarhetsrapporterande företagets ledning för dialog med personalrepresentanter om den information som rapporteringen avser samt om de metoder som används för att inhämta och verifiera informationen. 
16 § 
Förkortad hållbarhetsrapport 
Med avvikelse från vad som föreskrivs ovan i detta kapitel får små och medelstora hållbarhetsrapporterande företag upprätta en förkortad hållbarhetsrapport. Den förkortade hållbarhetsrapporten ska dock innehålla åtminstone följande information: 
1) ett sammandrag av affärsmodellen och affärsstrategin, 
2) en beskrivning av de verksamhetsprinciper som hänför sig till hållbarhetsfrågor, 
3) en redogörelse för det hållbarhetsrapporterande företagets viktigaste faktiska eller potentiella negativa effekter på hållbarhetsfrågor, 
4) information om de åtgärder som vidtagits för att identifiera, följa upp, förebygga, begränsa eller avhjälpa de effekter som avses i 3 punkten, 
5) en redogörelse för de viktigaste riskerna när det gäller hållbarhetsfrågor samt för hur det hållbarhetsrapporterande företaget hanterar dessa risker, 
6) information om centrala indikatorer som behövs för att presentera den information som avses i punkterna 1–5. 
Vad som föreskrivs i 1 mom. gäller även 
1) små och icke-komplexa institut enligt artikel 4.1.145 i tillsynsförordningen, 
2) captivebolag för försäkring enligt1 kap. 3 c § i försäkringsbolagslagen och captivebolag för återförsäkring enligt 1 kap. 4 § i den lagen. 
Den förkortade hållbarhetsrapporten ska upprättas i enlighet med hållbarhetsrapporteringsstandarden för små och medelstora hållbarhetsrapporterande företag. 
Om informationsskyldigheten enligt 1 mom. står i strid med den hållbarhetsrapporteringsstandard som avses i 3 mom., ska den hållbarhetsrapporteringsstandarden tillämpas. 
17 § 
Möjlighet till undantag för dotterföretag 
Dotterföretag vilkas moderföretag är etablerade inom EES-området behöver inte upprätta en hållbarhetsrapport, om informationen om dotterföretaget och dess dotterföretag inkluderas i verksamhetsberättelsen för moderföretagets koncern och i den koncernhållbarhetsrapport som avses i 18 §. Detta undantag gäller dock inte sådana dotterföretag som är börsnoterade stora företag. 
Bestämmelserna i 1 mom. gäller även Bestämmelserna i 1 mom. gäller även moderföretag som är etablerade utanför EES-området, förutsatt att informationen om det finländska dotterföretaget och dess dotterföretag inkluderas i verksamhetsberättelsen och hållbarhetsrapporten för moderföretagets koncern. Vid upprättandet av verksamhetsberättelsen och koncernhållbarhetsrapporten krävs dessutom iakttagande av 
1) hållbarhetsrapporteringsstandarderna, eller 
2) ett förfarande som motsvarar hållbarhetsrapporteringsstandarderna enligt artikel 23.4 tredje stycket i öppenhetsdirektivet. 
Verksamhetsberättelsen för ett sådant dotterföretag som avses i 1 och 2 mom. ska innehålla 
1) uppgift om undantag i fråga om dotterföretagets hållbarhetsrapport, 
2) namn och stadgeenlig hemort för det moderföretag som upprättar koncernhållbarhetsrapporten i enlighet med 1 och 2 mom., 
3) hyperlänk till den i 1 mom. avsedda koncernhållbarhetsrapporten eller till den verksamhetsberättelse i vilken hållbarhetsrapporten ingår, och 
4) hyperlänk till den hållbarhetsgranskningsberättelse som avses i 3 kap. 5 a § i revisionslagen. 
I fråga om ett moderföretag som är etablerat utanför EES-området och för vars finländska dotterföretag det med stöd av 2 mom. inte upprättas någon hållbarhetsrapport ska det offentliggöras en koncernhållbarhetsrapport samt en sådan hållbarhetsgranskningsberättelse om rapporten som lämnats i enlighet med lagstiftningen i den stat där moderföretaget är beläget. I sådana fall ska dotterföretagets verksamhetsberättelse eller moderföretagets hållbarhetsrapport innehålla den information om dotterföretagets och dess dotterbolags verksamhet som avses i artikel 8 i Utskottet föreslår en ändring taxonomiförordningen Slut på ändringsförslaget
18 § 
Möjlighet till undantag för kreditinstitut och försäkringsbolag 
Vad som i 17 § föreskrivs om dotterföretag tillämpas också på 
1) kreditinstitut som är permanent underställda ett sådant i lagen om en sammanslutning av inlåningsbankerUtskottet föreslår en strykning  (599/2010) Slut på strykningsförslaget avsett centralinstitut som övervakar kreditinstituten i enlighet med villkoren i artikel 10 i tillsynsförordningenUtskottet föreslår en ändring , om inte något annat följer av 1 § 6 mom. Slut på ändringsförslaget, 
2) försäkringsbolag enligt 1 kap. 1 § i försäkringsbolagslagen som hör till en försäkringsgrupp på basis av Utskottet föreslår en strykning sådana finansiella kopplingar som avses i  Slut på strykningsförslaget26 kap. 2 § Utskottet föreslår en strykning 2 punkten  Slut på strykningsförslageti den lagen och på vilka grupptillsyn tillämpas i enlighet med 26 kap. 3 § 1 mom. 1, 3 och 4 punkten i den lagen. 
Vad som i 17 § föreskrivs om moderföretag tillämpas också på 
1) centralinstitut enligt 1 mom. 1 punkten, 
2) försäkringsföretag enligt 26 § 2 mom. i lagen om försäkringsbolag och som anses vara moderföretag till en försäkringsgrupp. 
19 § 
Koncernhållbarhetsrapport 
I verksamhetsberättelsen för stora koncerner ska det som ett separat avsnitt inkluderas en hållbarhetsrapport som hänför sig till koncernens verksamhet (koncernhållbarhetsrapport) i vilken det ska läggas fram information som är behövlig för förståelsen av 
1) koncernens inverkan på hållbarhetsfrågor, 
2) hur hållbarhetsfrågor påverkar koncernens utveckling, resultat och ställning. 
I koncernhållbarhetsrapporten ska inkluderas 
1) information om affärsverksamhetens förhållande till hållbarhetsfrågor och beskrivningar av verksamhetsprinciperna, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 4 §, 
2) information om mål som hänför sig till hållbarhetsfrågor, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 5 §, 
3) information om lednings- och tillsynsorganen, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 6 §, 
4) information om förfarandena för tillbörlig aktsamhet, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 7 §, 
5) information om risker som grundar sig på hållbarhetsfrågor, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 8 §, 
6) information om indikatorer, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 9 §, 
7) en beskrivning av processen för identifiering av den information som ska rapporteras, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 10 § 1 mom. 
I den beskrivning som avses i 2 mom. 1–6 punkten ska informationen specificeras enligt tidsperspektiv på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 10 § 2 mom. 
I koncernshållbarhetsrapporten ska presenteras information om koncernens egna verksamheter samt om dess leveranskedja och värdekedja, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 11 §. 
Bestämmelserna i 12–15 § tillämpas även på lämnande av information i koncernhållbarhetsrapporten. 
Om de risker som riktar sig mot en koncern eller den inverkan som koncernen har på ett avsevärt sätt avviker från de risker som riktar sig mot ett dotterföretag eller den inverkan som ett dotterföretag har, ska moderföretaget redogöra för dessa frågor i sin koncernhållbarhetsrapport. 
I koncernhållbarhetsrapporten ska de dotterföretag specificeras för vilkas del undantag i fråga om lämnande av information görs med stöd av 17, 18 eller 20 §. 
20 § 
Undantag med avseende på ett moderföretag som står under bestämmande inflytande 
Om ett annat moderföretag än ett börsnoterat storföretag står under bestämmande inflytande av ett annat företag, behöver moderföretaget inte upprätta en koncernhållbarhetsrapport under förutsättning att verksamhetsberättelsen innehåller 
1) namn och stadgeenlig hemort för det företag som upprättar koncernhållbarhetsrapporten, 
2) hyperlänk till den i 1 punkten avsedda koncernens verksamhetsberättelse eller koncernhållbarhetsrapport samt till den i 3 kap. 5 a § i revisionslagen avsedda hållbarhetsgranskningsberättelsen, 
3) uppgift om det undantag som avses i detta moment. 
Undantaget enligt 1 mom. gäller även ett moderföretag som står under bestämmande inflytande av ett företag inom EES-området, om 
1) villkoren i 6 kap. 1 § 4 mom. uppfylls, och 
2) moderföretaget offentliggör koncernens verksamhetsberättelse. 
Undantaget enligt 1 mom. gäller även ett moderföretag som står under bestämmande inflytande av ett företag utanför EES-området, om koncernhållbarhetsrapporten upprättas i enlighet med hållbarhetsrapporteringsstandarderna eller på ett sätt som genom beslut av kommissionen enligt artikel 23.4 tredje stycket i öppenhetsdirektivet annars godkänts vara likvärdigt med hållbarhetsrapporteringsstandarderna. Dessutom krävs det att 
1) moderföretaget offentliggör en hållbarhetsgranskningsberättelse som upprättats i enlighet med lagstiftningen i den stat där det företag som är etablerat utanför EES-området är beläget. 
2) det om den verksamhet som moderföretaget bedriver i moderföretagets verksamhetsberättelse eller i koncernhållbarhetsrapporten läggs fram den information som avses i artikel 8 i Utskottet föreslår en ändring taxonomiförordningen Slut på ändringsförslaget. 
Ett kreditinstitut enligt artikel 1.3 b i redovisningsdirektivet som är permanent underställt ett centralinstitut som i enlighet med artikel 10 i tillsynsförordningen övervakar kreditinstitutet i fråga betraktas som ett dotterföretag vid tillämpningen av artikel 1 i det direktivet och 1 mom. 
Ett försäkringsbolag enligt 1 kap. 1 § i försäkringsbolagslagen som hör till en grupp enligt 26 kap. 2 § 1 mom. i den lagen och på vilket grupptillsyn tillämpas anses vid tillämpningen av 1 mom. stå under bestämmande inflytande av gruppen i fråga. . Det huruvida ett försäkringsbolag hör till en grupp bestäms på basis av finansiella kopplingar enligt 26 kap. 2 § 2 mom. 2 punkten i den lagen och det huruvida grupptillsyn tillämpas bestäms i enlighet med 26 kap. 3 § 1 mom. 1, 3 och 4 punkten i den lagen. 
21 § 
Andelslaggruppers hållbarhetsrapport 
Om ett hållbarhetsrapporteringsskyldigt andelslag hör till en grupp bestående av minst två andelslag som tillhandahålls tjänster av en centralsammanslutning som andelslagen äger, får andelslaggruppens hållbarhetsrapport utarbetas av centralsammanslutningen så att hållbarhetsrapporten omfattar uppgifterna om de andelslag som hör till gruppen på motsvarande sätt som i en koncernhållbarhetsrapport. Då ska andelslaget förbinda sig att till centralsammanslutningen lämna de uppgifter som hållbarhetsrapporteringen förutsätter. I verksamhetsberättelsen för varje andelslag som hör till gruppen ska ingå andelslaggruppens i detta moment avsedda hållbarhetsrapport. Vad som föreskrivs i denna paragraf tillämpas dock inte på börsnoterade andelslag. 
22 § 
Digital form för hållbarhetsrapporten och verksamhetsberättelsen 
Det hållbarhetsrapporterande företaget ska 
1) vid upprättandet av sin verksamhetsberättelse och sin hållbarhetsrapport iaktta det elektroniska XHTML-formatet enligt artikel 3 i ESEF-förordningen, och 
2) i sin hållbarhetsrapport med digital XBRL-hållbarhetsidentifiering märka
a) de uppgifter som anges i ESEF-förordningen eller annars i enlighet med EU-lagstiftningen,
b) de uppgifter som avses i artikel 8 i Utskottet föreslår en ändring taxonomiförordningen Slut på ändringsförslaget i enlighet med ESEF-förordningen eller annars i enlighet med EU-lagstiftningen.
 
Bestämmelserna i 1 mom. gäller även verksamhetsberättelsen för en koncern och koncernhållbarhetsrapporten. 
23 § 
Digital form för bokslutet och koncernbokslutet 
Om det hållbarhetsrapporterande företaget inte är börsnoterat, ska det 
1) vid upprättande av sitt bokslut och sitt koncernbokslut iaktta det elektroniska XHTML-formatet enligt artikel 3 i ESEF-förordningen, och 
2) i sitt bokslut och koncernbokslut med digital PRS-identifiering märka de uppgifter som anges genom beslut av Patent- och registerstyrelsen med stöd av 1 § 3 mom. i handelsregisterlagen. 
Ett i 1 mom. 2 punkten avsett beslut av Patent- och registerstyrelsen om digital identifiering kan gälla ett bokslut eller ett koncernbokslut eller båda. Dessutom kan Patent- och registerstyrelsens beslut hänföra sig till 
1) en eller flera typer av juridiska personer, 
2) ett eller flera verksamhetsområden, eller 
3) en eller flera delar av ett bokslut eller ett koncernbokslut. 
I ESEF-förordningen föreskrivs det för börsnoterade hållbarhetsrapporterande företags del om 
1) det elektroniska XHTML-format som ska iakttas vid upprättande av bokslut och koncernbokslut, och 
2) de uppgifter som ska märkas med digital ESEF-identifiering i koncernbokslut. 
Om inte något annat följer av ESEF-förordningen eller av Europeiska unionens lagstiftning i övrigt, kan Patent- och registerstyrelsen i sitt beslut enligt 2 mom. bestämma att beslutet ska tillämpas på märkning med digitala PRS-identifieringar av ett börsnoterat moderföretags eget bokslut i fråga om räkenskapsperioder som börjar den 1 januari 2026 och därefter. 
24 § 
Digital form för revisionsberättelsen och hållbarhetsgranskningsberättelsen 
Revisionsberättelsen och den i 3 kap. 5 § i revisionslagen avsedda hållbarhetsgranskningsberättelse för ett hållbarhetsrapporterande företag ska upprättas i digital form i enlighet med vad som anges genom beslut av Patent- och registerstyrelsen, om inte något annat följer av Europeiska unionens lagstiftning. 
25 § 
Inlämnande för registrering 
Hållbarhetsrapporterande företag ska till Patent- och registerstyrelsen lämna in följande handlingar upprättade på det sätt som föreskrivs i 22–24 §: 
1) bokslut som godkänts av bolagsstämman eller ett motsvarande sammanträde för den aktuella sammanslutningen, 
2) av styrelsen upprättad verksamhetsberättelse som omfattar en hållbarhetsrapport, 
3) revisionsberättelse, och 
4) hållbarhetsgranskningsberättelse, om den inte ingår i den revisionsberättelse som avses i 3 punkten. 
När det gäller ett hållbarhetsrapporterande företag som är ett moderföretag, ska koncernbokslutet inkluderas i bokslutet, och koncernens verksamhetsberättelse, vilken även ska omfatta koncernhållbarhetsrapporten, inkluderas i verksamhetsberättelsen. Även ett sådant i 7 kap. 8 § 4 mom. i värdepappersmarknadslagen avsett utlåtande som revisorn har lämnat och som har inkluderats i moderföretagets bokslut ska lämnas in för registrering. 
Genom det beslut av Patent- och registerstyrelsen som avses i 1 § 3 mom. i handelsregisterlagen anges de tekniska faktorer som ska iakttas för att Patent- och registerstyrelsen ska ta emot de handlingar som avses i 1 mom. Trots vad som i denna eller någon annan lag föreskrivs om fogande av handlingar till bokslutet, kan Patent- och registerstyrelsen i sitt beslut bestämma att handlingarna ska åtskiljas till flera digitala filer för mottagande av dem. 
De handlingar som avses ovan i denna paragraf ska lämnas in till Patent- och registerstyrelsen inom sex månader från utgången av räkenskapsperioden, om inte något annat föreskrivs i någon annan i lag. Bestämmelser om påföljder vid försummelse av inlämnande av handlingar finns i 25 § i handelsregisterlagen. 
Dotterföretag till hållbarhetsrapporterande företag kan iaktta formatet och förfarandet enligt denna paragraf vid inlämnandet av sitt bokslut och sin verksamhetsberättelse samt sin revisionsberättelse till Patent- och registerstyrelsen för registrering. 
Om det på grund av ett annat hinder än ett sådant som beror på det hållbarhetsrapporterande företaget självt inte är möjligt att lämna in handlingarna i enlighet med det beslut som avses i 3 mom., anses det hållbarhetsrapporterande företaget ha fullföljt sin skyldighet enligt denna paragraf, om företaget självt har offentliggjort handlingarna i enlighet med bestämmelserna i 25 §. Trots vad som föreskrivs i detta moment, ska det hållbarhetsrapporterande företaget utan obefogat dröjsmål lämna in handlingarna för registrering när Patent- och registerstyrelsen har offentliggjort information om att det inte längre finns hinder för inlämningen. 
26 § 
Bevarande och offentliggörande av handlingar genom det hållbarhetsrapporterande företagets försorg 
Ett hållbarhetsrapporterande företag ska på det sätt som föreskrivs i 2 kap. bevara exemplar av de handlingar som avses i Utskottet föreslår en ändring 25 § i detta kapitel Slut på ändringsförslaget så att styrelseledamöternas och verkställande direktörens underskrifter samt underskrifterna i revisionsberättelsen och hållbarhetsgranskningsberättelsen kan verifieras. 
Det hållbarhetsrapporterande företaget ska av de i Utskottet föreslår en ändring 25  Slut på ändringsförslaget§ avsedda handlingarna på sin webbplats avgiftsfritt för allmänheten tillgängliggöra digitala filer som är läsbara även med blotta ögat. 
27 § 
Ansvar för hållbarhetsrapporten och koncernhållbarhetsrapporten 
Vad som i 3 kap. 7 a § föreskrivs om ansvar gäller också den hållbarhetsrapport och den koncernhållbarhetsrapport som avses i detta kapitel. 
28 § 
Rapporteringsskyldighet som grundar sig på bestämmande inflytande av ett företag utanför EES-området 
Vad som ovan i detta kapitel föreskrivs om hållbarhetsrapportering tillämpas också i fråga om 
1) företag utanför EES-området som har bestämmande inflytande i en i 1 § 2 mom. avsedd juridisk person, 
2) andra än i 1 punkten avsedda företag utanför EES-området vars filial i Finland hade en omsättning på över 40 miljoner euro under den räkenskapsperiod som föregick den senast avslutade räkenskapsperioden. 
Bestämmelserna i 1 mom. tillämpas dock inte på företag utanför EES-området, om dess omsättning tillsammans med omsättningen för dess koncernföretag under de två senast avslutade räkenskapsperioderna var 
1) sammanlagt högst 150 miljoner euro, eller 
2) större än vad som avses i 1 punkten och företaget någon annanstans inom EES-området har bestämmande inflytande över en juridisk person eller i sin besittning en filial vars omsättning var större än i den juridiska person som avses i 1 mom. 1 punkten eller i en filial som avses i 1 mom. 2 punkten. 
Juridiska personer och filialer som avses i 1 mom. ska offentliggöra en hållbarhetsrapport som upprättats i enlighet med artikel 40b i redovisningsdirektivet. Om inte något annat följer av lagstiftningen i den stat där företaget utanför EES-området är beläget, ska offentliggörandet ske inom 6 månader från utgången av den räkenskapsperiod som hållbarhetsrapporten gäller. Hållbarhetsrapporten ska i fråga om den koncern som företag utanför EES-området hör till innehålla information om 
1) affärsverksamhetens koppling till hållbarhetsfrågor och om verksamhetsprinciperna, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 4 §, med undantag för de frågor som avses i 4 § 1 mom. 1 och 2 punkten, 
2) mål som hänför sig till hållbarhetsfrågor, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 5 §, 
3) lednings- och tillsynsorganen, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 6 §, 
4) förfaranden för beaktande av hållbarhetsfrågor, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 7 §, 
5) indikatorer, på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs i 9 §. 
Med avvikelse från vad som föreskrivs i 3 mom. får hållbarhetsrapporten upprättas i enlighet med artikel 29b i redovisningsdirektivet eller på ett sådant motsvarande sätt som kommissionen beslutat om med stöd av artikel 23.4 tredje stycket i öppenhetsdirektivet. 
Om inte den i 1 mom. avsedda juridiska personen eller filialen besitter den information som behövs för hållbarhetsrapporteringen, ska den begära informationen av det företag utanför EES-området som avses i det momentet. Om inte alla uppgifter erhålls, ska hållbarhetsporten upprättas med den information som den juridiska personen eller filialen har tillgänglig och i rapporten ska inkluderas en redogörelse av vilken det framgår vilken information som företaget utanför EES-området inte har lämnat. 
Till den hållbarhetsrapport som offentliggörs ska det fogas en hållbarhetsgranskningsberättelse som ska upprättas i enlighet med lagstiftningen i den stat där företaget utanför EES-området är etablerat eller i enlighet med kraven enligt revisionslagen. Om inte företaget utanför EES-området lämnar en hållbarhetsgranskningsberättelse till den juridiska person eller filial som avses i 1 mom., ska upplysning om detta ingå i hållbarhetsrapporten. 
För offentliggörande av hållbarhetsrapporten och hållbarhetsgranskningsberättelsen enligt denna paragraf svarar 
1) medlemmarna i styrelsen eller något annat motsvarande organ för den juridiska person som avses i 1 mom. 1 punkten samt verkställande direktören, 
2) den filial som avses i 1 mom. 2 punkten. 
29 § 
Bevarande av hållbarhetsrapporteringsmaterial 
Det material som ligger till grund för hållbarhetsrapporten och för koncernhållbarhetsrapporten ska bevaras omsorgsfullt i minst sex års tid från utgången av den räkenskapsperiod som rapporten gäller på så sätt att de utan ogrundat dröjsmål kan analyseras av myndigheter med utgångspunkt i Finland. 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
Denna lag tillämpas 
1) på räkenskapsperioder som börjar den 1 januari 2024 och därefter i fråga om företag av allmänt intresse 
a) som är stora företag och som under räkenskapsperioden i genomsnitt har 500 anställda, 
b) som är moderföretag i stora koncerner och vars koncerner under räkenskapsperioden i genomsnitt har 500 anställda, 
2) på räkenskapsperioder som börjar den 1 januari 2025 och därefter 
a) i fråga om andra stora företag än de som avses i punkt 1 underpunkt a, 
b) i fråga om andra moderföretag i stora koncerner än de som avses i punkt 1 underpunkt b, 
3) på räkenskapsperioder som börjar den 1 januari 2026 och därefter 
a) i fråga om börsnoterade små och medelstora företag, 
b) i fråga om hållbarhetsrapporterande företag som är små och icke-komplexa institut enligt tillsynsförordningen, 
c) i fråga om hållbarhetsrapporterande företag som är captivebolag för försäkring eller captivebolag för återförsäkring enligt försäkringsbolagslagen, 
d) i fråga om Sjömanspensionskassan och Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt med avseende på deras investeringsverksamhet. 
Bestämmelserna i 7 kap. 28 § tillämpas på räkenskapsperioder som börjar 1 januari 2028 och därefter. 
Trots vad som Utskottet föreslår en ändring föreskrivs Slut på ändringsförslaget i 1 och 2 mom.Utskottet föreslår en strykning  föreskrivs om tillämpningen av denna lag Slut på strykningsförslaget 
Utskottet föreslår en ändring 1)  Slut på ändringsförslagetfår börsnoterade små och medelstora företag upprätta sina verksamhetsberättelser utan hållbarhetsrapport i fråga om de räkenskapsperioder som börjar före den 1 januari 2028, förutsatt att orsaken till detta förfarande anges i verksamhetsberättelsenUtskottet föreslår en ändring , Slut på ändringsförslaget 
Utskottet föreslår en ändring 2) tillämpas bestämmelserna i 3 a kap. på sådana emittenter som avses i 7 kap. 7 a § i värdepappersmarknadslagen till och med den 31 december 2024. Slut på ändringsförslaget 
Trots bestämmelserna i 7 kap. i denna lag får ett hållbarhetsrapporterande företag låta bli att lämna uppgifter om värdekedjan för den räkenskapsperiod för vilken hållbarhetsrapporten ska utarbetas första gången och för de två därpå följande räkenskapsperioderna. Hållbarhetsrapporten för dessa räkenskapsperioder ska innehålla en redogörelse för 
1) de åtgärder som det hållbarhetsrapporterande företaget vidtagit för att inhämta information om värdekedjan, 
2) orsakerna till att information om värdekedjan inte kunnat inhämtas, 
3) de åtgärder som det hållbarhetsrapporterande företaget förbereder för att i framtiden inhämta information om värdekedjan. 
 Slut på lagförslaget 

2. Lag om ändring av revisionslagen 

I enlighet med riksdagens beslut 
upphävs i revisionslagen (1141/2015) 11 kap. 1 § 2 mom., sådant det lyder i lag 622/2016, 
ändras 1 kap. 2 § 11 punkten, rubriken för 2 kap. samt rubriken för 2 kap. 1, 10 och 11 §, rubriken för 3 kap., 3 kap. 3 § 1 mom., 4 §, 5 § 2 mom. 3 och 4 punkten samt 5 a och 8–10 §, rubriken för 4 kap., rubriken för 4 kap. 3 §, 4 kap. 9 § och rubriken för 4 kap. 12 §, rubriken för 5 kap. och rubriken för 5 kap. 2 §, 6 kap. 4 § 1 och 6 mom., rubriken för 6 kap. 9 §, det inledande stycket i 6 kap. 9 § 2 mom. och 6 kap. 9 § 2 mom. 3 punkten samt 9 § 3 mom. 1 punkten, 8 kap. 8 § 2 mom., 10 kap. 2 § 2 mom., 4 §, 5 § 1 och 2 mom. samt 10 § 2 och 4 mom. samt 11 kap. 1 § 1, 3 och 5 mom., 
av dem 1 kap. 2 § 11 punkten, rubriken för 2 kap. 11 §, 3 kap. 5 § 2 mom. 3 och 4 punkten samt 5 a §, rubriken för 4 kap. 12 §, rubriken för 5 kap. och rubriken för 5 kap. 2 §, rubriken för 6 kap. 9 §, det inledande stycket i 6 kap. 9 § 2 mom. och 6 kap. 9 § 2 mom. 3 punkten samt 9 § 3 mom. 1 punkten, 8 kap. 8 § 2 mom., 10 kap. 2 § 2 mom., 4 §, 5 § 1 och 2 mom., 10 § 2 och 4 mom. samt 11 kap. 1 § 1, 3 och 5 mom. sådana de lyder i lag 622/2016 samt 4 kap. 9 § sådan den lyder i lagarna 622/2016 och 1131/2018, samt 
fogas till 1 kap. 1 §, sådan den lyder i lag 622/2016, nya 7 och 8 mom., till 2 §, sådan den lyder i lagarna 622/2016 och 1092/2017, nya 12–Utskottet föreslår en ändring 27 Slut på ändringsförslaget punkter, till 2 §, sådan den lyder i lagarna 622/2016 och 1092/2017, nya 2 och 3 mom., till 2 kap. 1 § ett nytt 3 mom., till 2 kap. nya 2 a, 3 a och 7 a §, till 8 § ett nytt 5 mom., till 2 kap. nya 8 a och 9 a §, till 10 § nya 3 och 4 mom. samt till 11 §, sådan den lyder i lag 622/2016, ett nytt 2 mom., till 3 kap. nya 1 a, 2 a, 3 a och 5 b §, till 4 kap. 1 §, sådan den lyder i lag 622/2016, ett nytt 2 mom., till 2 § ett nytt 2 mom., till 3 § ett nytt 3 mom., till 4 § nya 2 och 3 mom., till 5 § ett nytt 2 mom., till 4 kap. nya 8 a, 10 a och 11 a §, till 12 §, sådan den lyder i lag 622/2016, ett nytt 3 mom. och till 13 §, sådan den lyder i lagarna 622/2016 och 1131/2018, ett nytt 6 mom., till 5 kap. 2 §, sådan den lyder i lag 622/2016, ett nytt 5 mom. och till 5 kap. nya 4 a och 4 b §, till 6 kap. nya 1 a och 3 a §, till 4 § ett nytt 7 mom., varvid det nuvarande 7 mom. blir 8 mom., till 6 § ett nytt 5 mom., till 9 § 2 mom., sådant det lyder i lag 622/2016, nya 4 a–4 c-punkter, till 9 §, sådan den lyder i lagarna 622/2016, 1092/2017 och 1131/2018, ett nytt 7 mom., till 6 kap. en ny 9 a § och till 10 § ett nytt 3 mom., till 7 kap. en ny 10 §, till 8 kap. en ny 9 §, till 9 kap. en ny 4 §, till 10 kap. 1 §, sådan den lyder i lag 622/2016, ett nytt 3 mom. och till 2 §, sådan den lyder i lag 622/2016, ett nytt 7 mom., till 10 kap. en ny 3 a §, till 7 §, sådan den lyder i lag 622/2016, ett nytt 3 mom. och till 10 kap. en ny 9 a § som följer: 
1 kap. 
Allmänna bestämmelser 
1 § 
Tillämpningsområde 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Utöver vad som föreskrivs ovan tillämpas denna lag på sådan granskning av hållbarhetsrapportering som avses i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2464 om ändring av förordning (EU) nr 537/2014, direktiv 2004/109/EG, direktiv 2006/43/EG och direktiv 2013/34/EU vad gäller företagens hållbarhetsrapportering. 
Om ett uppdrag för granskning av hållbarhetsrapportering ges av en sammanslutning som inte i lag ålagts skyldighet att upprätta en hållbarhetsrapport, ska vid genomförandet av granskningsuppdraget iakttas vad som i denna lag föreskrivs om granskning av hållbarhetsrapportering. 
2 § 
Definitioner 
I denna lag avses med 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
11) EES-stat en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, 
12) moderföretag en sammanslutning eller stiftelse enligt 1 kap. 6 § i bokföringslagen, 
13) företag under bestämmande inflytande ett målföretag enligt 1 kap. 5 § i bokföringslagen, 
14) koncernrevisor en eller flera revisorer eller en revisionssammanslutning som utför revisionen av ett koncernbokslut, 
15) redovisningsdirektivet Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU om årsbokslut, koncernredovisning och rapporter i vissa typer av företag, om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG och om upphävande av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG, 
16) revisionsdirektivet Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning och om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG samt om upphävande av rådets direktiv 84/253/EEG, 
Utskottet föreslår en strykning 17) revisionsförordningen Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 537/2014 om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse och om upphävande av kommissionens beslut 2005/909/EG, Slut på strykningsförslaget 
Utskottet föreslår en ändring 17 Slut på ändringsförslaget) hållbarhetsfrågor hållbarhetsfrågor enligt 7 kap. 2 § 10 punkten i bokföringslagen, 
Utskottet föreslår en ändring 18 Slut på ändringsförslaget) hållbarhetsrapportering rapportering enligt 7 kap. i bokföringslagen, 
Utskottet föreslår en ändring 19 Slut på ändringsförslaget) hållbarhetsgranskning en tjänst om vilken det ska upprättas en i 3 kap. 5 a § avsedd hållbarhetsgranskningsberättelse, 
Utskottet föreslår en ändring 20 Slut på ändringsförslaget) hållbarhetsrevisor en GR-revisor som har godkänts att utföra granskning av hållbarhetsrapportering, 
Utskottet föreslår en ändring 21 Slut på ändringsförslaget) hållbarhetsrevisionssammanslutning en revisionssammanslutning vars hållbarhetsrevisorer utför sammanslutningens uppdrag för granskning av hållbarhetsrapportering och vilken också har registrerats som revisionssammanslutning med sådan verksamhet, 
Utskottet föreslår en ändring 22 Slut på ändringsförslaget) hållbarhetsgranskningsstandard en standard som definieras i artikel 26a i revisionsdirektivet, 
Utskottet föreslår en ändring 23 Slut på ändringsförslaget) koncernhållbarhetsrevisor en eller flera hållbarhetsrevisorer eller hållbarhetsrevisionssammanslutningar som granskar en koncerns hållbarhetsrapportering, 
Utskottet föreslår en ändring 24 Slut på ändringsförslaget) huvudansvarig hållbarhetsrevisor den hållbarhetsrevisor som undertecknar den hållbarhetsgranskningsberättelse som avses i 3 kap. 5 a § eller som hållbarhetsrevisionssammanslutningen annars har utsett att sköta ett uppdrag för hållbarhetsgranskningsuppdrag som sammanslutningen fått, 
Utskottet föreslår en ändring 25 Slut på ändringsförslaget) hållbarhetsrapporteringsstandard standarder och uppgifter enligt 7 kap. 2 § 8 punkten i bokföringslagen, 
Utskottet föreslår en ändring 26 Slut på ändringsförslaget) revisor utanför EES en fysisk person
a) som i en stat utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet har godkänts att utföra revision eller granskning av hållbarhetsrapportering för juridiska personer som är belägna i den staten, och
b) som inte har registrerats som revisor eller hållbarhetsrevisor i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet,
 
Utskottet föreslår en ändring 27 Slut på ändringsförslaget) revisionssammanslutning utanför EES en juridisk person
a) som i en stat utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet har godkänts att utföra revision eller granskning av hållbarhetsrapportering för juridiska personer som är belägna i den staten, och
b) som inte har registrerats som revisionssammanslutning eller hållbarhetsrevisionssammanslutning i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
 
Som huvudansvarig hållbarhetsrevisor enligt 1 mom. Utskottet föreslår en ändring 24 Slut på ändringsförslaget punkten anses också den som en hållbarhetsrevisionssammanslutning har utsett att sköta ett hållbarhetsgranskningsuppdrag 
1) för en koncern, eller 
2) för ett dotterföretag som är av betydelse för att ge en rättvisande bild
a) av det hållbarhetsrapporterande företagets inverkan på hållbarhetsfrågor, och
b) av hur hållbarhetsfrågor påverkar det hållbarhetsrapporterande företagets utveckling, resultat och ställning.
 
Vad som i denna lag föreskrivs om hållbarhetsrevisorer tillämpas också på hållbarhetsrevisionssammanslutningar. 
2 kap. 
Skyldighet att låta utföra revision och hållbarhetsgranskning 
1 § 
Revisorns och hållbarhetsrevisorns allmänna behörighet 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som föreskrivs ovan i denna paragraf gäller även hållbarhetsrevisorer. 
2 a § 
Skyldighet att låta granska hållbarhetsrapportering 
Hållbarhetsrapporterande företag som avses i 7 kap. 2 § 9 punkten i bokföringslagen ska för granskning av sin hållbarhetsrapportering välja en hållbarhetsrevisor, om inte något annat föreskrivs någon annanstans i lag. 
3 a § 
Skyldighet att välja en suppleant för hållbarhetsrevisorn 
Till suppleant för hållbarhetsrevisorn ska väljas en annan hållbarhetsrevisor. Om en hållbarhetsrevisionssammanslutning väljs för hållbarhetsgranskningen, behöver ingen suppleant väljas. 
7 a § 
Huvudansvarig hållbarhetsrevisor 
Om en hållbarhetsrevisionssammanslutning har valts till granskare av hållbarhetsrapporteringen, tillämpas på den samt på den huvudansvariga hållbarhetsrevisorn och dennes suppleant vad som i 7 § föreskrivs om revisionssammanslutningar och huvudansvarig revisorer. 
8 § 
Patent- och registerstyrelsens skyldighet att förordna revisor 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
För den uppgift som avses ovan i denna paragraf får endast en sådan revisor väljas som har accepterat uppgiften. 
8 a § 
Patent- och registerstyrelsens skyldighet att förordna hållbarhetsrevisor 
Om det för ett hållbarhetsrapporterande företag inte har valts någon hållbarhetsrevisor i enlighet med denna eller någon annan lag, ska Patent- och registerstyrelsen förordna en behörig hållbarhetsrevisor. På förordnandet tillämpas bestämmelserna i 8 § om Patent- och registerstyrelsens skyldighet att förordna en revisor. 
9 a § 
Hållbarhetsrevisors entledigande och avgång 
Vad som i 9 § föreskrivs om revisors entledigande och avgång tillämpas på hållbarhetsrevisors entledigande och avgång. 
10 § 
Lämnande av uppgifter till efterträdande revisor och hållbarhetsrevisor 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som föreskrivs ovan i denna paragraf föreskrivs gäller också hållbarhetsrevisorer. 
Om en lagstadgad revisor i ett hållbarhetsrapporterande företag inte samtidigt utför granskningen av hållbarhetsrapporteringen, ska revisorn och hållbarhetsrevisorn på begäran lämna varandra information under sitt uppdrag. 
11 § 
Förbud mot avtalsvillkor som begränsar valet av revisor och hållbarhetsrevisor 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som föreskrivs i 1 mom. gäller även hållbarhetsrevisorer. 
3 kap. 
Innehållet i revisionen och hållbarhetsgranskningen 
1 a § 
Hållbarhetsgranskningsobjektet 
Hållbarhetsgranskning enligt denna lag omfattar den information i en verksamhetsberättelse som det hållbarhetsrapporterande företaget har lagt fram som sin hållbarhetsrapport. 
2 a § 
Granskning av en koncerns hållbarhetsrapportering 
Koncernhållbarhetsrevisorn svarar för den hållbarhetsgranskningsberättelse som avses i 5 a § i fråga om en koncerns hållbarhetsrapportering. 
Koncernhållbarhetsrevisorn ska utvärdera det arbete som utförts för granskningen av koncernens hållbarhetsrapportering och dokumentera arbetets art, tidsram och omfattning också när arbetet utförts av 
1) en revisor utanför EES 
2) en revisionssammanslutning utanför EES, eller 
3) en juridisk person som i en EES-stat har ackrediterats för att i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 om krav för ackreditering och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 tillhandahålla sådan tjänst för granskning av hållbarhetsrapporter som avses i artikel 34.1 andra stycket aa i redovisningsdirektivet. 
Vid den utvärdering som avses i 2 mom. ska koncernhållbarhetsrevisorn gå igenom 
1) de väsentliga delarna av den dokumentation som granskats, om en genomgång är nödvändig för att kunna göra en utvärdering av den aktuella koncernen, och 
2) det arbete som utförts för koncernens hållbarhetsgranskning. 
Den genomgång som avses i 3 mom. 2 punkten ska dokumenteras. 
Koncernhållbarhetsrevisorn ska av hållbarhetsrevisorerna vid de andra koncernföretagen begära den dokumentation som kan användas som underlag för koncernens hållbarhetsgranskning. Om sådan dokumentation inte fås om ett dotterföretag, ska koncernhållbarhetsrevisorn 
1) utan obefogat dröjsmål underrätta Revisionstillsynen, och 
2) vidta kompletterande granskningsåtgärder med avseende på dotterföretaget eller vidta sådana andra behövliga åtgärder som koncernens hållbarhetsgranskning kräver. 
Om en koncerns hållbarhetsgranskning blir föremål för kvalitetsgranskning eller utredning, ska koncernhållbarhetsrevisorn för den berörda myndigheten på begäran tillgängliggöra den dokumentation som avses ovan i denna paragraf. Den berörda myndigheten kan begära handräckning av en utländsk myndighet för inhämtande av arbetsdokument och annan kompletterande dokumentation av betydelse för koncernens hållbarhetsgranskning från en revisor utanför EES eller från en revisionssammanslutning utanför EES. På kvalitetskontrollen tillämpas då vad som föreskrivs i 4 kap. 5 § och 7 kap. 9 §. 
Om det i en situation som avses i 6 mom. inte har kommits överens om arbetsfördelningen med en revisor utanför EES eller med en revisionssammanslutning utanför EES, svarar koncernhållbarhetsrevisorn också för att arbetsdokumenten och den övriga relevanta dokumentationen med avseende på koncernens hållbarhetsgranskning görs till-gängliga för de berörda myndigheterna. För att säkerställa detta ska koncernhållbar-hetsrevisorn bevara kopior av dokumentationen eller komma överens med revisorn utanför EES eller revisionssammanslutningen utanför EES om att få obegränsad tillgång till dokumentationen, eller vidta andra behövliga åtgärder som koncernens hållbarhetsgranskning kräver. Om en rättslig eller annan orsak hindrar överföringen av de arbetsdokument som hänför sig till granskningen från en stat utanför EES till koncernhållbarhetsrevisorn, ska i den dokumentation som denne bevarar bekräftas 
1) de åtgärder som vidtagits för att få tillgång till dokumentationen, och 
2) hindret för överföringen av arbetsdokumenten, om det grundar sig på något annat än lagstiftningen i staten utanför EES. 
3 § 
Internationella revisionsstandarder 
Utöver vad som föreskrivs i denna lag och i författningar som utfärdats med stöd av den ska i ett uppdrag som avses i 1 kap. 1 § 1 mom. 1 punkten hänsyn tas till de i artikel 26 i revisionsdirektivet avsedda revisionsstandarder som har godkänts för tillämpning inom Europeiska unionen (internationella revisionsstandarder). 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
3 a § 
Hållbarhetsgranskningsstandarder 
Vid hållbarhetsgranskning ska hänsyn tas till de hållbarhetsgranskningsstandarder som kommissionen antagit i enlighet med artikel 26.3 i revisionsdirektivet. 
Innan kommissionen antagit de standarder som avses i 1 mom., ska andra standarder som iakttagits vid hållbarhetsgranskningen anges i hållbarhetsgranskningsberättelsen. 
4 § 
Revisionsanteckning 
När revisionen har slutförts ska revisorn antingen göra en anteckning om detta på bokslutet och i anteckningen hänvisa till revisionsberättelsen eller på något annat sätt i sin revisionsberättelse på ett tillförlitligt sätt specificera det bokslut för vilket revisionsberättelsen har avgetts. 
5 § 
Revisionsberättelse 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
I revisionsberättelsen ska det finnas ett yttrande om huruvida 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
3) verksamhetsberättelsen har upprättats enligt de bestämmelser som ska följas vid upprättande av verksamhetsberättelser, med undantag för de uppgifter om hållbarhetsrapporten om vilka det finns bestämmelser i 7 kap. i bokföringslagen och i hållbarhetsrapporteringsstandarderna, 
4) uppgifterna i räkenskapsperiodens verksamhetsberättelse och bokslut är enhetliga, med undantag för de uppgifter om hållbarhetsrapporten om vilka det finns bestämmelser i 7 kap. i bokföringslagen och i hållbarhetsrapporteringsstandarderna. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
5 a § 
Hållbarhetsgranskningsberättelse 
En hållbarhetsrevisor ska för varje räkenskapsperiod lämna en daterad och undertecknad hållbarhetsgranskningsberättelse där 
1) det hållbarhetsrapporterande företag och den hållbarhetsrapport som är föremål för hållbarhetsgranskningsberättelsen specificeras, och 
2) det ges en beskrivning av granskningens omfattning samt en specifikation av de hållbarhetsgranskningsstandarder enligt vilka granskningen har utförts. 
I hållbarhetsgranskningsberättelsen ska det lämnas ett yttrande om huruvida det i hållbarhetsrapporten tagits hänsyn till 
1) kraven enligt 7 kap. i bokföringslagen och hållbarhetsrapporteringsstandarderna, och 
2) kraven enligt artikel 8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088. 
Bestämmelsen ovan i 2 mom. 1 punkten omfattar också det förfarande som använts för att specificera uppgifterna för rapportering enligt rapporteringsstandarder samt märkningen av uppgifterna på det sätt som avses i 7 kap. 22 § i bokföringslagen. Utöver vad som föreskrivs i detta moment och i 2 mom. ska vid upprättandet av hållbarhetsgransknings-berättelsen hänsyn tas till de författningar som kommissionen antagit med stöd av artikel 26a i revisionsdirektivet. 
Hållbarhetsrevisorn ska utföra sitt uppdrag så att det yttrande som avses i 2 mom. åtminstone lämnas som en sådan slutsats enligt i artikel 34.1 andra stycket aa i redovisningsdirektivet som ger begränsad säkerhet i fråga om att inga sådana omständigheter framkommit som ger orsak att anta att hållbarhetsrapporten innehåller väsentliga felaktigheter. 
Om flera hållbarhetsrevisorer valts, ska dessa lämna en gemensam hållbarhetsgranskningsberättelse och ett gemensamt yttrande. Om de valda inte är eniga, ska skälet till oenigheten anges i hållbarhetsgranskningsberättelsen och var och en ska lämna ett separat yttrande. 
För en hållbarhetsrevisionssammanslutnings del ska den huvudansvariga hållbarhetsrevisorn underteckna hållbarhetsgranskningsberättelsen. Om det för granskningsuppdraget har valts flera hållbarhetsrevisorer eller hållbarhetsrevisionssammanslutningar, ska varje enskild revisor och varje revisor som skött uppdraget för en sammanslutnings del underteckna hållbarhetsgranskningsberättelsen. 
Om uppgiften som hållbarhetsrevisor sköts av samma person som uppgiften som revisor, får hållbarhetsgranskningsberättelsen inkluderas i revisionsberättelsen som en separat del av denna. Detsamma gäller i situationer där en revisionssammanslutning även utför hållbarhetsgranskningsuppdraget. 
På en hållbarhetsgranskningsberättelse som lämnas om en koncerns hållbarhetsrapportering tillämpas kraven enligt denna paragraf. 
5 b § 
Meddelande om bristfälligheter i revisionsberättelsen eller hållbarhetsgranskningsberättelsen 
Revisionsnämnden har rätt att på sin webbplats offentliggöra ett meddelande om att en revisors revisionsberättelse inte följer de bestämmelser som gäller för en sådan berättelse. I meddelandet ska det anges vilken revisionsberättelse och revisor det är fråga om. 
Bestämmelserna i 1 mom. tillämpas också när en hållbarhetsrevisors hållbarhetsgranskningsberättelse inte följer de bestämmelser som gäller för en sådan berättelse. 
8 § 
Fastställande av arvode för revision och hållbarhetsgranskning 
Det arvode som betalas för revision eller hållbarhetsgranskning får inte fastställas 
1) på basis av innehållet i yttrandet om revisionen eller hållbarhetsgranskningen eller annars villkorligt, eller 
2) på basis av mängden anknutna tjänster. 
Arvodet får inte heller i övrigt fastställas på ett sätt som kan äventyra oberoendet i fråga om revisionen eller hållbarhetsgranskningen. 
9 § 
Skyldighet att biträda revisorn och hållbarhetsrevisorn 
Bolagsmännen eller styrelsen och verkställande direktören eller motsvarande organ ska ge revisorn och hållbarhetsrevisorn möjlighet att utföra revisionen och hållbarhetsgranskningsuppdraget i den omfattning som revisorn eller hållbarhetsrevisorn finner behövlig samt ge den utredning och hjälp som revisorn eller hållbarhetsrevisorn begär. Bolagsmännen, styrelsen och verkställande direktören eller motsvarande organ i ett dotterföretag har samma skyldigheter gentemot en revisor och en hållbarhetsrevisor i moderföretaget. 
10 § 
Revisorns och hållbarhetsrevisorns närvaro vid en sammanslutnings eller stiftelses sammanträden 
En revisor och en hållbarhetsrevisor har rätt att närvara och yttra sig när en sammanslutnings eller stiftelses organ sammanträder, om sammanträdet behandlar frågor som anknyter till revisorns eller hållbarhetsrevisorns uppdrag. 
En revisor och en hållbarhetsrevisor ska vara närvarande vid ett sammanträde som behandlar sådana frågor där revisorns eller hållbarhetsrevisorns närvaro behövs. 
En revisor och en hållbarhetsrevisor ska på begäran av bolagsstämman eller motsvarande organ ge närmare uppgifter om omständigheter som kan påverka bedömningen av ett ärende som behandlas vid stämman. Uppgifterna får dock inte ges om de skulle orsaka sammanslutningen väsentlig olägenhet. 
4 kap. 
Övriga bestämmelser om revisorer och hållbarhetsrevisorer 
1 § 
Yrkesetiska principer 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som föreskrivs i 1 mom. gäller även hållbarhetsrevisorer. 
2 § 
Bibehållande och utvecklande av yrkeskunskap 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som föreskrivs i 1 mom. gäller även hållbarhetsrevisorer. 
3 § 
God revisionssed och god hållbarhetsgranskningssed 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vid utförande av uppgifter som hänför sig till hållbarhetsgranskning ska god granskningssed iakttas. 
4 § 
Förvaring av material 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
En hållbarhetsrevisor ska i minst sex år bevara de handlingar som ingår i uppdraget för hållbarhetsgranskning. 
Till de handlingar som avses ovan i denna paragraf hör också skriftliga anmärkningar eller reklamationer som en klient har gjort beträffande revision eller granskning av hållbarhetsrapportering. 
5 § 
Kvalitetssäkring 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som föreskrivs i 1 mom. gäller även hållbarhetsrevisorer. 
8 a § 
Oberoende ställning och jäv samt tystnadsplikt vid hållbarhetsgranskning 
Vad som i 6 § föreskrivs om revisors oberoende ställning, i 7 § om revisors jäv och i 8 § om revisors tystnadsplikt tillämpas också på utförandet av hållbarhetsgranskningsuppdrag. 
9 § 
Klientregister 
En revisor ska föra ett klientregister som ska innehålla åtminstone följande uppgifter för varje revisionsklient: 
1) namn, adress och verksamhetsställe, 
2) namnet på revisionssammanslutningens huvudansvariga revisor, 
3) arvoden som tagits ut för revision och arvoden som tagits ut för andra tjänster än revision under klientens respektive räkenskapsperioder. 
En hållbarhetsrevisors klientregister ska för varje klient för vilken hållbarhetsrevisorn utför ett hållbarhetsgranskningsuppdrag innehålla åtminstone 
1) den information som avses i 1 mom. 1 punkten, 
2) uppgift om namnet på den huvudansvariga hållbarhetsrevisorn, 
3) uppgifter om arvoden som tagits ut för hållbarhetsgranskning och arvoden som tagits ut för andra tjänster, var för sig angivna och specificerade enligt klientens räkenskapsperioder. 
Klientregistrets uppgifter om en klient ska bevaras i 10 år från det att det revisionsuppdrag eller det hållbarhetsgranskningsuppdrag som klienten i fråga gett har avslutats. 
Om ett uppdrag gäller både lagstadgad revision och hållbarhetsgranskning, får den information som avses i 2 mom. bevaras i det klientregister som avses i 1 mom. 
10 a § 
Hållbarhetsrevisionsdokumentation 
Hållbarhetsrevisorn ska för varje hållbarhetsgranskning upprätta hållbarhetsrevisionsdokumentation över betydelsefulla uppgifter och handlingar som gäller uppdraget. Hållbarhetsrevisionsdokumentationen ska avslutas senast 60 dygn efter undertecknandet av hållbarhetsgranskningsberättelsen. 
Om en revisor för samma klient fungerar som hållbarhetsrevisor, får den information som avses i 1 mom. inkluderas i revisionsdokumentationen. Vad som föreskrivs ovan i detta moment gäller även i en situation där en revisionssammanslutning för samma klient fungerar som hållbarhetsrevisionssammanslutning. 
11 a § 
En hållbarhetsrevisors övergång till anställning hos det hållbarhetsrapporterande företaget 
Vad som i 11 § föreskrivs om övergång av en revisor till anställning hos en granskad sammanslutning, gäller också övergång av en hållbarhetsrevisor eller en annan i den paragrafen avsedd person till anställning hos det hållbarhetsrapporterande företaget vars hållbarhetsrapport varit föremål för granskningen. 
12 § 
Organisering av revisorers och hållbarhetsrevisorers verksamhet 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som föreskrivs i 1 mom. gäller även hållbarhetsrevisorer. 
13 § 
Anmälan om misstankar 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som föreskrivs i 1 mom. gäller även hållbarhetsrevisorer. 
5 kap. 
Särskilda bestämmelser om revision och hållbarhetsgranskning som hänför sig till företag av allmänt intresse 
2 § 
Entledigande av revisor eller hållbarhetsrevisor genom domstolsbeslut 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som föreskrivs i denna paragraf gäller även hållbarhetsrevisorer. 
4 a § 
Begränsningar avseende tillhandahållande av anknutna tjänster för företag av allmänt intresse som följer av ett uppdrag för granskning av hållbarhetsrapportering 
En hållbarhetsrevisor som granskar hållbarhetsrapporten för ett företag av allmänt intresse får varken direkt eller indirekt tillhandahålla det företaget sådana tjänster som avses i artikel 5.1 andra stycket leden b, c och f–k i Utskottet föreslår en ändring Europeiska unionens revisionsförordning Slut på ändringsförslaget under den period som börjar när den räkenskapsperiod börjar som hållbarhetsrapporten gäller och slutar när hållbarhetsgranskningsberättelsen utfärdas. 
En hållbarhetsrevisor som granskar hållbarhetsrapporten för ett företag av allmänt intresse får varken direkt eller indirekt tillhandahålla det företaget sådana tjänster som avses i artikel 5.1 andra stycket led e i Utskottet föreslår en ändring Europeiska unionens revisionsförordning Slut på ändringsförslaget under den period som avses i 1 mom. och under den räkenskapsperiod som omedelbart föregår den. 
Bestämmelserna i 1 och 2 mom. om hållbarhetsrevisorer gäller även en hållbarhetsrevisionssammanslutning och den i artikel 25c.1 i revisionsdirektivet avsedda kedja till vilken en hållbarhetsrevisor eller en hållbarhetsrevisionssammanslutning hör. 
Vad som föreskrivs ovan i denna paragraf gäller också tillhandahållande av tjänster enligt 1 mom. för sådana moderföretag eller företag under bestämmande inflytande av moderföretaget som är etablerade inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. 
Om revisionskommittén i ett aktiebolag som avses i 6 kap. 16 b § i aktiebolagslagen (624/2006), i ett andelslag som avses i 6 kap. 16 b § i lagen om andelslag Utskottet föreslår en ändring (421/2013) Slut på ändringsförslaget eller i något annat företag av allmänt intresse, efter att kommittén har bedömt hoten mot oberoendet samt de förebyggande åtgärderna mot hoten, har gett tillstånd, får en hållbarhetsrevisor och en hållbarhetsrevisionssammanslutning som denne hör till samt andra revisionsföretag som hör till samma kedja som hållbarhetsrevisionssammanslutningen tillhandahålla anknutna tjänster, utom sådana tjänster som anges i 1 och 2 mom., i artikel 5.1 andra stycket i Utskottet föreslår en ändring Europeiska unionens revisionsförordning Slut på ändringsförslaget eller i artikel 5.2 i den förordningen. För bedömningen av oberoende ska till revisionskommittén lämnas en redogörelse över oberoende enligt 4 kap. 6 § i denna lag. 
Om en medlem som hör till samma kedja som en hållbarhetsrevisor tillhandahåller sådana tjänster som avses i 1 eller 2 mom. för ett sådant företag som står under bestämmande inflytande av ett företag av allmänt intresse utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, ska hållbarhetsrevisorn bedöma om dessa tjänster utgör ett hot mot oberoendet. Hållbarhetsrevisorn ska vid behov vidta förebyggande åtgärder för att minska hot som följer av att sådana tjänster erbjuds utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Vad som i detta moment föreskrivs om hållbarhetsrevisorer tillämpas också på hållbarhetsrevisionssammanslutningar. 
4 b § 
Överträdelse av bolagsordningen eller stadgarna för ett företag av allmänt intresse 
Om en hållbarhetsrevisor för ett företag av allmänt intresse misstänker eller har rimliga skäl att misstänka oegentligheter enligt artikel 7 i Utskottet föreslår en ändring Europeiska unionens revisionsförordning Slut på ändringsförslaget, ska hållbarhetsrevisorn handla i enlighet med den artikeln. 
6 kap. 
Godkännande och registrering 
1 a § 
Godkännande som hållbarhetsrevisor 
Revisionstillsynen ska som hållbarhetsrevisor på ansökan godkänna en sökande som uppfyller de villkor för godkännande som anges i 3 a §. Godkännandet är i kraft tills vidare. 
Närmare bestämmelser om ansökningsförfarandet får utfärdas genom förordning av arbets- och näringsministeriet. 
3 a § 
Villkor för godkännande av hållbarhetsrevisor 
Som hållbarhetsrevisor ska godkännas en fysisk person 
1) som uppfyller behörighetsvillkoren för GR-revisorer enligt 2 § 1 mom. 1–4 punkten, 
2) vars högskolestudier omfattar kunskaper både om ämnesområden som är av betydelse med avseende på hållbarhetsgranskning och vägledning i hur denna kunskap tillämpas i praktiken, och 
3) som har fått godkänt resultat i den specialiseringsexamen för hållbarhetsrevisor som avses i 4 § 7 mom. 
Utöver det som föreskrivs i 1 mom. förutsätter godkännandet praktisk erfarenhet i enlighet med 2 § 1 mom. 5 punkten, dock så att av den krävda erfarenheten minst åtta månader ska omfatta erfarenhet av tjänster för hållbarhetsgranskning eller koncernhållbarhetsgranskning, eller av andra tjänster som hänför sig till hållbarhetsfrågor. 
4 § 
Examina och deltagande i examina 
GR-examen och specialiseringsexamina ordnas minst en gång per kalenderår. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Om en person har beviljats tillstånd att delta i såväl GR-examen som specialiseringsexamen, men personen inte har presterat ett godkänt resultat i GR-examen, kan personen delta i specialiseringsexamen endast om personen samtidigt deltar i GR-examen. Om personen då presterar ett godkänt resultat endast i specialiseringsexamen, är prestationen i kraft de fem följande kalenderåren efter examensåret. Om personen inte presterar ett godkänt resultat i GR-examen under den tid specialiseringsexamen är i kraft, upphör resultatet för specialiseringsexamen att gälla. 
Tillstånd att delta i specialiseringsexamen för hållbarhetsrevisorer ska på ansökan beviljas fysiska personer som med godkänt resultat har avlagt eller fått tillstånd att delta i en GR-examen och som uppfyller den behörighet som avses i 3 a §. Tillstånd kan beviljas, om sökanden har sådan praktisk erfarenhet som avses i 3 a § 2 mom. så att högst två månader av det föreskrivna antalet månader saknas. Avvikelse kan göras från kravet på slutförande av studier, om personen utför tilläggsuppgifter som gäller de läroämnen som saknas. 
Utskottet föreslår en strykning Närmare bestämmelser om ansökningsförfarandet får utfärdas genom förordning av arbets- och näringsministeriet. Slut på strykningsförslaget 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
6 § 
Rätt att använda yrkesbeteckning 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Yrkesbeteckningen hållbarhetsrevisor och förkortningen HBR som syftar på denna får endast användas av en fysisk person som godkänts som hållbarhetsrevisor i enlighet med 1 §. Yrkesbeteckningen hållbarhetsrevisionssammanslutning får endast användas av en revisionssammanslutning som registrerats som en hållbarhetsrevisionssammanslutning. 
9 § 
Registrering 
I registret ska på ansökan av en part åtminstone följande uppgifter föras in: 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
3) postadress, eventuell e-postadress, eventuell webbplats och telefonnummer samt, i fråga om fysiska personer, uppgift om den revisionssammanslutning där personen är anställd,
4a) uppgift om godkännande som hållbarhetsrevisor samt tidpunkten för godkännandet och när godkännandet upphört att gälla,
4b) uppgift om registrering som hållbarhetsrevisionssammanslutning samt tidpunkten för registreringen och när registreringen upphört att gälla,
4c) uppgift om registrering i en EES-stat eller i en stat utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, samt registreringsmyndighetens namn och registreringsnummer och uppgift om huruvida registreringen gäller lagstadgad revision, hållbarhetsgranskning eller bådadera
 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Uppgifterna ska bevaras i revisorsregistret enligt följande: 
1) de uppgifter som avses i 2 mom. 1, 2, 4, 4 a – 4 c och 5 punkten ska bevaras i 30 år från det att godkännandet genom ett lagakraftvunnet beslut helt och hållet har avbrutits med stöd av 7 § eller återkallats med stöd av 10 kap. 2 §, 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Bestämmelserna i 4 mom. tillämpas också på en hållbarhetsrevisionssammanslutning som har godkänts och registrerats i en EES-stat och vars huvudansvariga hållbarhetsrevisor uppfyller villkoren för godkännande enligt 1 a §. Bestämmelserna i 5 mom. tillämpas också på en hållbarhetsrevisor och en hållbarhetsrevisonssammanslutning som har godkänts och registrerats i en annan stat än en EES-stat och som avger en hållbarhetsgranskningsberättelse om hållbarhetsrapporten eller koncernhållbarhetsrapporten för en sammanslutning som har registrerats i en annan stat än en EES-stat. 
9 a § 
Villkor för registrering av revisionssammanslutningar utanför EES och revisorer utanför EES 
För införandet av en revisionssammanslutning utanför EES i det register som avses i 9 § i fråga om lagstadgad revision krävs det att 
1) majoriteten av medlemmarna i revisionssammanslutningens styrelse eller motsvarande organ uppfyller krav som motsvarar de krav som anges i artiklarna 4–10 i revisionsdirektivet, med undantag för kraven i artiklarna 7.2, 8.3 och 10.1 andra stycket, 
2) den revisor utanför EES som utför revisionen för en revisionssammanslutnings räkning uppfyller de krav som anges i 1 punkten, 
3) revisionen utförs med iakttagande av de internationella revisionsstandarderna och kraven i artiklarna 22, 22b och 25 i revisionsdirektivet eller motsvarande standarder och krav, 
4) revisionssammanslutningen på sin webbplats offentliggör en årlig insynsrapport med den information som avses i artikel 13 i Utskottet föreslår en ändring Europeiska unionens revisionsförordning Slut på ändringsförslaget eller iakttar krav på lämnande av information som motsvarar den artikeln. 
För införandet av en revisionssammanslutning utanför EES i det register som avses i 9 § i fråga om hållbarhetsgranskning krävs det att 
1) majoriteten av medlemmarna i revisionssammanslutningens styrelse eller motsvarande organ uppfyller krav som motsvarar de krav som anges i artiklarna 4–10 i revisionsdirektivet, 
2) den revisor utanför EES som utför hållbarhetsgranskningen för en revisionssammanslutnings räkning uppfyller de krav som avses i 1 punkten, 
3) hållbarhetsgranskningen utförs med iakttagande av hållbarhetsgranskningsstandarderna och kraven i artiklarna 22, 22b, 25 ja 25b i revisionsdirektivet eller motsvarande standarder och krav, 
4) revisionssammanslutningen på sin webbplats offentliggör en årlig insynsrapport med den information som avses i artikel 13 i Utskottet föreslår en ändring Europeiska unionens revisionsförordning Slut på ändringsförslaget eller iakttar krav på lämnande av information som motsvarar den artikeln. 
För införandet av en revisor utanför EES i det register som avses i 9 § i fråga om lagstadgad revision krävs det att 
1) revisorn uppfyller krav som motsvarar de krav som anges i artiklarna 4–10 i revisionsdirektivet, med undantag för kraven i artiklarna 7.2, 8.3 och 10.1 andra stycket, 
2) revisionen utförs med iakttagande av de internationella revisionsstandarderna och kraven i artiklarna 22, 22b och 25 i revisionsdirektivet eller motsvarande standarder och krav, 
3) revisorn på sin webbplats offentliggör en årlig insynsrapport med den information som avses i artikel 13 i Utskottet föreslår en ändring Europeiska unionens revisionsförordning Slut på ändringsförslaget eller iakttar krav på lämnande av information som motsvarar den artikeln. 
För införandet av en revisor utanför EES i det register som avses i 9 § i fråga om hållbarhetsgranskning krävs det att 
1) revisorn uppfyller krav som motsvarar de krav som anges i artiklarna 4–10 i revisionsdirektivet, 
2) hållbarhetsgranskningen utförs med iakttagande av hållbarhetsgranskningsstandarderna och kraven i artiklarna 22, 22b, 25 och 25b i revisionsdirektivet eller motsvarande standarder och krav, 
3) revisorn på sin webbplats offentliggör en årlig insynsrapport med den information som avses i artikel 13 i Utskottet föreslår en ändring Europeiska unionens revisionsförordning Slut på ändringsförslaget eller iakttar krav på lämnande av information som motsvarar den artikeln. 
Uppgifterna om revisionssammanslutningar utanför EES och revisorer utanför EES ska antecknas i registret på ett sådant sätt att de skiljer sig från uppgifterna om revisionssammanslutningar och revisorer som godkänts och registrerats i en EES-stat. 
10 § 
Skyldighet att anmäla ändringar i villkoren för godkännande och i registeruppgifterna 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som föreskrivs i denna paragraf tillämpas också på hållbarhetsrevisorer. 
7 kap. 
Styrning, utveckling och tillsyn 
Utskottet föreslår en ändring 10 Slut på ändringsförslaget § 
Tillämpning av bestämmelserna i kapitlet på hållbarhetsrevisorer 
Vad som i detta kapitel föreskrivs om revisorer tillämpas också på hållbarhetsrevisorer. 
8 kap. 
Tillsynsbefogenheter 
8 § 
Anlitande av utomstående sakkunniga 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Sakkunniga ska ha tillräcklig sakkunskap med hänsyn till uppdragets art och omfattning. Om de sakkunniga arbetar som utomstående kvalitetsgranskare, ska de vara väl förtrogna med revision och ha specialutbildning i kvalitetsgranskning. Om det är fråga om kvalitetsgranskning som hänför sig till hållbarhetsgranskning, ska de sakkunniga vara väl insatta även i hållbarhetsfrågor. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
9 § 
Tillämpande av bestämmelserna i kapitlet på hållbarhetsrevisorer 
Vad som i detta kapitel föreskrivs om revisorer tillämpas även på hållbarhetsrevisorer. 
9 kap. 
Utlämnande av uppgifter samt myndighetssamarbete 
4 § 
Tillämpande av bestämmelserna i kapitlet på hållbarhetsrevisorer 
Vad som i detta kapitel föreskrivs om revisorer tillämpas även på hållbarhetsrevisorer. 
10 kap. 
Påföljder 
1 § 
Anmärkning och varning 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som i denna paragraf föreskrivs om revisorer tillämpas också på hållbarhetsrevisorer. 
2 § 
Återkallande av ett godkännande 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Bestämmelserna i 1 mom. tillämpas även på en hållbarhetsrevisor som inte uppfyller förutsättningarna för godkännande eller som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet har handlat på ett sätt som strider mot de bestämmelser om hållbarhetsgranskning som finns i denna lag eller som utfärdats med stöd av den eller som finns i annan lagstiftning. Om den grund som avses i 1 mom. 2 punkten hänför sig till revisorns verksamhet i ett uppdrag som kräver en CGR-revisor, en OFGR-revisor eller en hållbarhetsrevisor och den fysiska personen fortfarande har förutsättningar att vara verksam som revisor, ska revisionsnämnden återkalla endast godkännandet för specialkompetensen i fråga. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Bestämmelserna i 3–6 mom. tillämpas även på hållbarhetsrevisorer. 
3 a § 
Tidsbundet förbud att verka som hållbarhetsrevisor 
Om revisionsnämnden anser att en varning är en för lindrig påföljd och återkallande av godkännande en för sträng påföljd, kan revisionsnämnden förbjuda en hållbarhetsrevisor eller en huvudansvarig hållbarhetsrevisor att underteckna hållbarhetsgranskningsberättelser och att medverka i uppdrag som gäller hållbarhetsgranskning under högst tre år. 
4 § 
Tidsbundet förbud att verka i en revisionssammanslutnings förvaltningsorgan 
Revisionsnämnden kan förbjuda en revisor, en hållbarhetsrevisor eller en aktieägare eller medlem i en revisionssammanslutning att delta i revisionssammanslutningens associationsrättsliga förvaltningsorgan för högst tre år, om revisorn såsom medlem i förvaltningsorganet i fråga på ett synnerligen klandervärt sätt har deltagit i fattande av ett sådant beslut som står i strid med bestämmelserna i Utskottet föreslår en ändring Europeiska unionens revisionsförordning Slut på ändringsförslaget eller denna lag eller med bestämmelser som utfärdats med stöd av dessa. 
5 § 
Påföljdsavgift och påförande av den 
Revisionsnämnden får påföra en påföljdsavgift, om en revisor eller en hållbarhetsrevisor bryter mot tidsfristerna enligt 4 kap. 11 eller 11 a §. 
Påföljdsavgiften för brott mot en tidsfrist enligt 4 kap. 11 eller 11 a § är högst 50 000 euro. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
7 § 
Omständigheter som ska beaktas vid beslut om påföljder 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vad som ovan i denna paragraf föreskrivs om revisorer tillämpas också på hållbarhetsrevisorer. 
9 a § 
Skadeståndsskyldighet i fråga om skada som orsakats vid hållbarhetsgranskning 
En hållbarhetsrevisor är skyldig att ersätta skada som hållbarhetsrevisorn uppsåtligen eller av oaktsamhet har orsakat en sammanslutning vid utförande av en uppgift enligt 1 kap. 1 § 7 mom. Detsamma gäller i fråga om skada som genom överträdelse av en bestämmelse om hållbarhetsgranskning i denna eller någon annan lag har orsakats en aktieägare, bolagsman eller medlem i sammanslutningen eller någon annan person. Hållbarhetsrevisorn svarar också för skada som hållbarhetsrevisorns biträde orsakat uppsåtligen eller av oaktsamhet. 
Om det är en hållbarhetsrevisionssammanslutning som granskar hållbarhetsrapporteringen, är det hållbarhetsrevisionssammanslutningen och den som bär det huvudsakliga ansvaret för utförandet av hållbarhetsgranskningsuppdraget som ansvarar för skadan. 
Bestämmelser om jämkning av skadestånd och fördelning av skadeståndsansvaret mellan två eller flera skadeståndsskyldiga finns i skadeståndslagen. 
10 § 
Straffbestämmelser 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Den som i strid med 6 kap. 6 § uppsåtligen använder yrkesbeteckningen revisor eller hållbarhetsrevisor eller någon annan benämning som kan leda till att någon felaktigt antar att personen i fråga är revisor eller hållbarhetsrevisor, ska för olovlig användning av yrkesbeteckningen revisor eller olovlig användning av yrkesbeteckningen hållbarhetsrevisor dömas till böter. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Till straff för brott mot revisors tystnadsplikt enligt 4 kap. 8 § och mot tystnadsplikt vid hållbarhetsgranskning enligt 4 kap. 8 a § döms enligt 38 kap. 1 eller 2 § i strafflagen, om inte gärningen utgör brott enligt 30 kap. 5 eller 6 § i strafflagen eller om inte strängare straff för den föreskrivs någon annanstans i lag. 
11 kap. 
Särskilda bestämmelser 
1 § 
Ändringssökande 
Den som är missnöjd med ett beslut av Revisionstillsynen får begära omprövning hos revisionsnämnden på det sätt som anges i förvaltningslagen. Ett beslut som har meddelats med anledning av begäran om omprövning får överklagas genom besvär hos Helsingfors förvaltningsdomstol. Vid sökande av ändring hos förvaltningsdomstolen tillämpas i övrigt lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019). 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Ett beslut av revisionsnämnden får överklagas genom besvär hos Helsingfors förvaltningsdomstol. Vid sökande av ändring hos förvaltningsdomstolen tillämpas i övrigt lagen om rättegång i förvaltningsärenden. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Revisionsnämnden har rätt att genom besvär hos förvaltningsdomstolen överklaga ett beslut genom vilket förvaltningsdomstolen har ändrat eller upphävt ett beslut om 
1) en anmärkning eller varning som avses i 10 kap. 1 §, 
2) en återkallelse om godkännande enligt 10 kap. 2 §, 
3) ett i 10 kap. 3 § avsett tidsbundet förbud att verka som revisor, 
4) ett i 10 kap. 3 a § avsett tidsbundet förbud att verka som hållbarhetsrevisor, 
5) ett i 10 kap. 4 § avsett tidsbundet förbud att verka i en revisionssammanslutningens förvaltningsorgan, 
6) en påföljdsavgift enligt 10 kap. 5 §. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
På den som godkänts som revisor före den 1 januari 2024 eller vars godkännandeförfarande är anhängigt före den 1 januari 2024 och som godkänns som revisor före den 1 januari 2026 tillämpas inte bestämmelserna i 6 kap. 3 a § 1 mom. 2 och 3 punkten eller 2 mom. i denna lag. 
Den som godkänts som revisor före den 1 januari 2026 får behörighet och registreras på ansökan som hållbarhetsrevisor, om han eller hon visar att han eller hon har förutsättningar att verka som granskare av för hållbarhetsrapportering genom att skaffa tillräckliga kunskaper om hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning. Tillräckliga kunskaper kan inhämtas genom att delta i sådan yrkesmässig utbildning ordnad av en yrkesorganisation för revisorer eller någon annan aktör som omfattar minst 30 timmars studier i frågor som gäller hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning. En i detta moment avsedd ansökan ska göras före den 1 januari 2028. 
 Slut på lagförslaget 

3. Lag om ändring av lagen om årsavgift och avgifter för kvalitetskontroll för revisorer 

I enlighet med riksdagens beslut 
upphävs i lagen om årsavgift och avgifter för kvalitetskontroll för revisorer (1512/2015) 10 § 3 mom., 
ändras 1 §, rubriken för 2 § och 10 § 2 mom. samt 
fogas till 2 § ett nytt 5 mom. och till 5 § ett nytt 5 mom. som följer: 
1 § 
Syfte och tillämpningsområde 
Denna lag innehåller bestämmelser om de avgifter som tas ut till staten i form av 
1) årsavgift av revisorer, OFR-revisorer och hållbarhetsrevisorer samt revisionssammanslutningar och OFR-sammanslutningar, 
2) grundavgift för kvalitetskontroll av revisorer, OFR-revisorer, revisionssammanslutningar och OFR-sammanslutningar, och 
3) tillsynsavgift för kvalitetssäkring av revisorer, OFR-revisorer och hållbarhetsrevisorer samt revisionssammanslutningar och OFR-sammanslutningar. 
Bestämmelser om andra revisorsavgifter än de som avses i 1 mom. finns i 11 kap. 2 § 1 mom. i revisionslagen (1141/2015). 
I denna lag tillämpas de definitioner på revisor, GR-revisor, CGR-revisor, OFGR-revisor, hållbarhetsrevisor, revisionssammanslutning och hållbarhetsrevisionssammanslutning samt koncern som finns i 1 kap. 2 § i revisionslagen. 
Med OFR-revisor eller OFR-sammanslutning avses i denna lag en sådan OFR-revisor eller OFR-sammanslutning som är införd i det revisorsregister som avses i 6 kap. 9 § i revisionslagen. 
2 § 
Årsavgift för revisorer och hållbarhetsrevisorer 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Av hållbarhetsrevisorer tas utöver den årliga grundavgiften ut en årlig tilläggsavgift på 240 euro. 
3 § 
Årsavgift för revisionssammanslutningar och OFR-sammanslutningar 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Av revisionssammanslutningar och OFR-sammanslutningar tas ut en årlig grundavgift på 1 150 euro och dessutom en årlig tilläggsavgift på 260 euro per person för det genomsnittliga antal fysiska personer som överstiger två, beräknat utifrån antalet revisorer som under räkenskapsperioden varit verksamma vid sammanslutningen. För en sådan revisor som har specialbehörighet som hållbarhetsrevisor tas 520 euro ut i den tilläggsavgift som avses i detta moment. 
5 § 
Tillsynsavgift för kvalitetssäkring 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Utskottet föreslår en ändring Vad som föreskrivs ovan i 1 mom. gäller också sådan granskning av hållbarhetsrapportering samt sådana hållbarhetsrevisorer och hållbarhetsrevisionssammanslutningar som avses i 7 kap. i bokföringslagen. Utöver det som föreskrivs i 1 mom. tas tillsynsavgiften för kvalitetssäkring ut då en hållbarhetsrevisor eller en hållbarhetsrevisionssammanslutning granskat hållbarhetsrapporteringen vid en sådan sammanslutning eller stiftelse som inte avses i 1 mom. Tillsynsavgiften är 0,1 procent av hållbarhetsrevisorns eller hållbarhetsrevisionssammanslutningens arvoden för granskning av hållbarhetsrapporteringen för den senaste räkenskapsperioden ökat med 2,9 procent av hållbarhetsrevisorns eller hållbarhetsrevisionssammanslutningens arvoden för granskning av hållbarhetsrapporteringen för den senaste räkenskapsperioden vid sådana sammanslutningar eller stiftelser som avses i 1 mom. Om den sammanslutning eller stiftelse som är föremål för granskningen av hållbarhetsrapporteringen är moderföretag i en koncern, omfattar arvodet för granskningen av hållbarhetsrapporteringen också arvodet för granskningen av moderföretagets koncernhållbarhetsrapport. Slut på ändringsförslaget 
10 § 
Ändringssökande 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Ett beslut som Patent- och registerstyrelsen har meddelat med anledning av en begäran om omprövning får överklagas genom besvär hos Helsingfors förvaltningsdomstol. I övrigt tillämpas på sökande av ändring i förvaltningsdomstol vad som föreskrivs i lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019). 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
 Slut på lagförslaget 

4. Lag om ändring av aktiebolagslagen 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i aktiebolagslagen (624/2006) 6 kap. 16 a § 1–3 mom. samt 16 b och 16 c §, 
sådana de lyder, 6 kap. 16 a § 1 och 2 mom. i lag 512/2019 och 16 a § 3 mom. i lag 1378/2016 samt 16 b och 16 c § i lag 623/2016, samt 
fogas till 6 kap. nya 16 d–16 f § och till 7 kap. en ny 6 a § som följer: 
6 kap. 
Aktiebolagets ledning och företrädare 
16 a § 
Styrelsens uppgifter i börsbolag och i andra bolag av allmänt intresse 
Om ett bolag är ett Utskottet föreslår en strykning börsbolag eller ett annat  Slut på strykningsförslagetsådant företag av allmänt intresse som avses i 1 kap. 9 § i bokföringslagen har dess styrelse, såväl i fråga om den rapportering och granskning som gäller ekonomiska frågor som i fråga om den i 7 kap. i bokföringslagen avsedda rapportering som gäller hållbarhetsfrågor (hållbarhetsrapportering) och den i revisionslagen avsedda granskningen av hållbarhetsrapporteringen (hållbarhetsgranskning), i uppgift att särskilt följa upp och bedöma 
1) bolagets rapporteringssystem, 
2) bolagets inre övervakning och granskning samt riskhanteringssystemen med hänsyn till effektiviteten, 
3) hur avtal och andra rättshandlingar mellan bolaget och personer inom dess närståendekrets uppfyller de krav i fråga om bolagets sedvanliga verksamhet och normala marknadsvillkor som ska uppfyllas för att bestämmelserna om jäv i 5 kap. 14 a § och i 6 kap. 4 a § inte ska tillämpas, 
4) revisorns oberoende och särskilt revisorns tillhandahållande av andra tjänster än revisionstjänster och tjänster för hållbarhetsgranskning. 
Utöver de uppgifter som nämns i 1 mom. ska styrelsen följa upp bolagets revision och bereda val av bolagets revisor samt vid behov följa hållbarhetsgranskningen och bereda valet av i 2 kap 2 a § i revisionslagen avsedd hållbarhetsrevisor. En styrelseledamot som har en närståenderelation till en transaktion som är föremål för övervakning får inte delta i den inre övervakningen av transaktioner som avses i 1 mom. 3 punkten. 
Vad som föreskrivs i 1 mom. 4 punkten och 2 mom. gäller inte 
1) bolag vars modersammanslutning sköter uppgifterna i fråga, 
2) företag (fondföretag) enligt artikel 1.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag), eller alternativa investeringsfonder enligt artikel 4.1 a i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010, 
3) sammanslutningar vars enda syfte är att emittera sådana värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet som avses i artikel 1 underpunkt a i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/980 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1129 vad gäller formatet på, innehållet i och granskningen och godkännandet av de prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad, och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 809/2004. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
16 b § 
Revisionskommitté och dess medlemmar i bolag av allmänt intresse 
Ett bolag kan ha en av styrelsemedlemmar sammansatt revisionskommitté som har till uppgift att bereda de uppgifter som avses i 16 a § 1 och 2 mom. i enlighet med vad som föreskrivs i 16 c–16 e §. Om en revisionskommitté saknas, svarar hela styrelsen för beredningen av uppgifterna. Revisionskommitténs uppgifter kan utföras av något annat styrelseutskott vars sammansättning uppfyller kraven i 2 mom. 
Revisionskommitténs medlemmar får inte delta i den dagliga ledningen av bolaget eller av andra sammanslutningar eller stiftelser som kan sammanställas i koncernbokslutet. Minst en av medlemmarna i revisionskommittén ska ha redovisnings- eller revisionskompetens. Revisionskommittén ska som helhet ha tillräcklig sakkunskap med tanke på arten och omfattningen av bolagets verksamhetsområde. 
16 c § 
Revisionskommitténs uppgifter med avseende på revisionen och hållbarhetsgranskningen 
Med avseende på revisionen och hållbarhetsgranskningen enligt 16 a § 1 och 2 mom. ska revisionskommittén för styrelsen lägga fram 
1) resultaten av revisionen och hållbarhetsgranskningen, 
2) sin uppfattning om hur revisionen och hållbarhetsgranskningen har ökat rapporteringens tillförlitlighet, 
3) sin uppfattning om kommitténs roll under förfarandet för revisionen och hållbarhetsgranskningen. 
16 d § 
Revisionskommitténs uppgifter under rapporteringsförfarandet 
Med avseende på den ekonomiska rapportering och hållbarhetsrapportering som avses i 16 a § 1 mom. ska revisionskommittén följa upp 
1) de förfaranden som används för den ekonomiska rapporteringen och hållbarhetsrapporteringen, 
2) förfarandena för digital rapportering enligt 7 kap. 22–25 § i bokföringslagen och för identifiering av den information som ska rapporteras i enlighet med de hållbarhetsstandarder som avses i 7 kap. 2 § Utskottet föreslår en strykning 1 mom.  Slut på strykningsförslaget8 punkten i den lagen, 
3) den inre övervakningens och granskningens samt riskhanteringens effektivitet i fråga om de processer som avses i 1 och 2 punkten, 
4) genomförandet av revisionen och hållbarhetsgranskningen. 
16 e § 
Revisionskommitténs uppgifter vid val av revisor och vid uppföljning av oberoende 
I fråga om val av revisor enligt 16 a § 2 mom. ska revisionskommittén ordna ett urvalsförfarande och ge styrelsen sin rekommendation om val av revisor i enlighet med artikel 16 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 537/2014 om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse och om upphävande av kommissionens beslut 2005/909/EG, om inte denna uppgift har överlåtits till en nomineringskommitté eller annan kommitté i enlighet med artikel 16.8 i den förordningen. 
I fråga om uppföljningen av revisorns oberoende som avses i 16 a § 1 mom. 4 punkten. bedömer revisionskommittén revisorns oberoende och i synnerhet det huruvida det i enlighet med artikel 5 i den förordning som nämns i 1 mom. kan godkännas att andra tjänster än revisionstjänster tillhandahålls bolaget. Utskottet föreslår en ändring Vad som föreskrivs i detta moment gäller även granskare av hållbarhetsrapportering. Slut på ändringsförslaget 
16 f § 
Undantag från skyldigheter som hänför sig till hållbarhetsrapportering 
Vad som i 16 a–16 e § föreskrivs om uppgifter som hänför sig till hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning tillämpas inte på bolag som till storleken är mikroföretag enligt 1 kap. 4 b § i bokföringslagen, om inte bolaget offentliggör en hållbarhetsrapport. 
7 kap. 
Revision och särskild granskning 
Revision 
6 a § 
Särskild skyldighet att välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen 
Bolagstämman ska välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen, om Utskottet föreslår en ändring bolaget enligt 7 kap. i bokföringslagen är skyldigt att upprätta en hållbarhetsrapport. Slut på ändringsförslaget 
Till granskare av hållbarhetsrapporteringen kan väljas en i revisionslagen avsedd hållbarhetsrevisor eller hållbarhetsrevisionssammanslutning. En i 2 § avsedd revisor kan väljas även för denna uppgift, om revisorn har specialkompetens som hållbarhetsrevisor. 
Bestämmelserna i 4 § om en revisors mandattid tillämpas också på granskaren av hållbarhetsrapportering. 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
Trots vad som föreskrivs i 7 kap. 6 a § i denna lag kan aktiebolagets revisor granska hållbarhetsrapporten under den räkenskapsperiod för vilken bolaget ska upprätta sin första hållbarhetsrapport, om 
1) revisorn har den specialbehörighet som hållbarhetsrevisor som avses i 6 kap. 1 a § i revisionslagen, eller 
2) revisorn i enlighet med Utskottet föreslår en ändring 3 mom. i ikraftträdelsebestämmelsen Slut på ändringsförslaget i lagen om ändring av revisionslagen ( / ) har skaffat tillräckliga kunskaper om hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning. 
Vad som föreskrivs i 2 mom. tillämpas också på den huvudansvariga revisorn, om en revisionssammanslutning har valts till revisor. 
 Slut på lagförslaget 

5. Lag om ändring av lagen om andelslag 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i lagen om andelslag (421/2013) 6 kap. 16 a–16 c §, 
sådana de lyder, 6 kap. 16 a § i lag 1379/2016 samt 6 kap. 16 b och 16 c § i lag 624/2016, samt 
fogas till 6 kap. nya 16 d–16 f § och till 7 kap. en ny 6 a § som följer: 
6 kap. 
Andelslagets ledning och företrädare 
16 a § 
Styrelsens uppgifter i andelslag av allmänt intresse 
Om ett andelslag är ett sådant företag av allmänt intresse som avses i 1 kap. 9 § i bokföringslagen har dess styrelse, såväl i fråga om den rapportering och granskning som gäller ekonomiska frågor som i fråga om den i 7 kap. i bokföringslagen avsedda rapportering som gäller hållbarhetsfrågor (hållbarhetsrapportering) och den i revisionslagen avsedda granskningen av hållbarhetsrapporteringen (hållbarhetsgranskning), i uppgift att i andelslaget särskilt följa upp och bedöma 
1) andelslagets rapporteringssystem, 
2) andelslagets inre övervakning och granskning samt riskhanteringssystemen med hänsyn till effektiviteten, 
3) revisorns oberoende och särskilt revisorns tillhandahållande av andra tjänster än revisionstjänster och tjänster för hållbarhetsgranskning. 
Utöver de uppgifter som nämns i 1 mom. ska styrelsen följa upp andelslagets revision och bereda val av andelslagets revisor samt vid behov följa hållbarhetsgranskningen och bereda valet av i 2 kap. 2 a § i revisionslagen avsedd hållbarhetsrevisor. 
Vad som föreskrivs i 1 mom. 3 punkten och 2 mom. gäller inte 
1) andelslag vars modersammanlutning sköter uppgifterna i fråga, 
2) företag (fondföretag) enligt artikel 1.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag), eller alternativa investeringsfonder enligt artikel 4.1 a i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010, 
3) sammanslutningar vars enda syfte är att emittera sådana värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet som avses i artikel 1 underpunkt a i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/980 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1129 vad gäller formatet på, innehållet i och granskningen och godkännandet av de prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad, och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 809/2004. 
16 b § 
Revisionskommitté och dess medlemmar i andelslag av allmänt intresse 
Ett andelslag kan ha en av styrelsemedlemmar sammansatt revisionskommitté som har till uppgift att bereda de uppgifter som avses i 16 a § 1 och 2 mom. i enlighet med vad som föreskrivs i 16 c–16 e §. Om en revisionskommitté saknas, svarar hela styrelsen för beredningen av uppgifterna. Revisionskommitténs uppgifter kan utföras av något annat styrelseutskott vars sammansättning uppfyller kraven enligt 2 mom.. Revisionskommitténs uppgifter kan utföras av något annat styrelseutskott vars sammansättning uppfyller kraven enligt 2 mom. 
Revisionskommitténs medlemmar får inte delta i den dagliga ledningen av andelslaget eller av andra sammanslutningar eller stiftelser som kan sammanställas i koncernbokslutet. Minst en av medlemmarna i revisionskommittén ska ha redovisnings- eller revisionskompetens. Revisionskommittén ska som helhet ha tillräcklig sakkunskap med tanke på arten och omfattningen av andelslagets verksamhetsområde. 
16 c § 
Revisionskommitténs uppgifter med avseende på revisionen och hållbarhetsgranskningen 
Med avseende på revisionen och hållbarhetsgranskningen enligt 16 a § 1 och 2 mom. ska revisionskommittén för styrelsen presentera 
1) resultaten av revisionen och hållbarhetsgranskningen, 
2) sin uppfattning om hur revisionen och hållbarhetsgranskningen har ökat rapporteringens tillförlitlighet, 
3) sin uppfattning om kommitténs roll under förfarandet för revisionen och hållbarhetsgranskningen. 
16 d § 
Revisionskommitténs uppgifter under rapporteringsförfarandet 
Med avseende på den ekonomiska rapportering och hållbarhetsrapportering som avses i 16 a § 1 mom. ska revisionskommittén följa upp 
1) de förfaranden som används för den ekonomiska rapporteringen och hållbarhetsrapportering, 
2) förfarandena för digital rapportering enligt 7 kap. 22–25 § i bokföringslagen och för identifiering av den information som ska rapporteras i enlighet med de hållbarhetsstandarder som avses i 7 kap. 2 § Utskottet föreslår en strykning 1 mom. Slut på strykningsförslaget 8 punkten i den lagen, 
3) den inre övervakningens och granskningens samt riskhanteringens effektivitet i fråga om de förfaranden som avses i 1 och 2 punkten, 
4) genomförandet av revisionen och hållbarhetsgranskningen. 
16 e § 
Revisionskommitténs uppgifter vid val av revisor och vid uppföljning av oberoende 
I fråga om val av revisor enligt 16 a § 2 mom. ska revisionskommittén ordna ett urvalsförfarande och ge styrelsen sin rekommendation om val av revisor i enlighet med artikel 16 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 537/2014 om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse och om upphävande av kommissionens beslut 2005/909/EG, om inte denna uppgift har överlåtits till en nomineringskommitté eller annan kommitté i enlighet med artikel 16.8 i den förordningen. 
I fråga om den uppföljning av revisorns oberoende som avses i 16 a § 1 mom. 3 punkten bedömer revisionskommittén revisorns oberoende och i synnerhet om det i enlighet med artikel 5 i den förordning som nämns i 1 mom. kan godkännas att revisorn tillhandahåller andelslaget andra tjänster än revisionstjänster. Utskottet föreslår en ändring Vad som föreskrivs i detta moment gäller även granskare av hållbarhetsrapportering. Slut på ändringsförslaget 
16 f § 
Undantag från skyldigheter som hänför sig till hållbarhetsrapportering 
Vad som i 16 a–16 e § föreskrivs om uppgifter som hänför sig till hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning tillämpas inte på andelslag som till storleken är mikroföretag enligt 1 kap. 4 b § i bokföringslagen, om inte andelslaget offentliggör en hållbarhetsrapport. 
7 kap. 
Revision, verksamhetsgranskning, medlemmarnas granskningsrätt och särskild granskning 
Revision 
6 a § 
Särskild skyldighet att välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen 
Andelsstämman ska välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen, om Utskottet föreslår en ändring andelslaget enligt 7 kap. i bokföringslagen är skyldigt att upprätta en hållbarhetsrapport. Slut på ändringsförslaget 
Till granskare av hållbarhetsrapporteringen kan väljas en i revisionslagen avsedd hållbarhetsrevisor eller hållbarhetsrevisionssammanslutning. En i 2 § avsedd revisor kan väljas även för denna uppgift, om revisorn har specialkompetens som hållbarhetsrevisor. 
Bestämmelserna i 4 § om en revisors mandattid tillämpas också på granskare av hållbarhetsrapporteringen. 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
Trots vad som föreskrivs i 7 kap. 6 a § i denna lag kan andelslagets revisor granska hållbarhetsrapporten under den räkenskapsperiod för vilken andelslaget ska upprätta sin första hållbarhetsrapport, om 
1) revisorn har den specialbehörighet som hållbarhetsrevisor som avses i 6 kap. 1 a § i revisionslagen, eller 
2) revisorn i enlighet med Utskottet föreslår en ändring 3 mom. i ikraftträdelsebestämmelsen Slut på ändringsförslaget i lagen om ändring av revisionslagen ( / ) har skaffat tillräckliga kunskaper om hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning. 
Vad som förskrivs i 2 mom. tillämpas också på den huvudansvariga revisorn, om en revisionssammanslutning har valts till revisor. 
 Slut på lagförslaget 

6. Lag om ändring av kreditinstitutslagen 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i kreditinstitutslagen (610/2014) 9 kap. 5 § 3–5 mom., 12 kap. 1 § 2 mom., rubriken för 13 § och paragrafens 1 mom., 
av dem Utskottet föreslår en ändring 9 kap. 5 § 5 mom. sådant det lyder i lag 637/2016, Slut på ändringsförslaget 12 kap. 1 § 2 mom. sådant det lyder i lag 1624/2015 och 13 § 1 mom. sådant det lyder i lag 866/2018, samt 
fogas till 9 kap. 5 §, sådan den lyder delvis ändrad i lagUtskottet föreslår en ändring arna Slut på ändringsförslaget 637/2016 Utskottet föreslår en ändring och 1233/2018 Slut på ändringsförslaget, ett nytt 6 mom. och till kapitlet nya 5 a–5 d §, till 12 kap. 5 §Utskottet föreslår en ändring , sådan den lyder i lag 1073/2017, Slut på ändringsförslaget ett nytt 2 mom. och till 13 §, sådan den lyder Utskottet föreslår en ändring i lagarna 637/2016 och Slut på ändringsförslaget 866/2018, ett nytt 5 mom. som följer: 
9 kap. 
Riskhantering 
5 § 
Revisionskommitté 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Revisionskommittén ska både i fråga om rapportering och granskning som gäller ekonomiska frågor samt den i 7 kap. i bokföringslagen avsedda rapporteringen som gäller hållbarhetsfrågor (hållbarhetsrapportering) och dess i revisionslagen avsedda granskningen (hållbarhetsgranskning) biträda styrelsen vid uppföljningen, övervakningen och beredningen av åtminstone följande ärenden: 
1) kreditinstitutens rapporteringssystem, 
2) den interna kontrollens och revisionens samt riskhanteringssystemens effektivitet, 
3) revision, 
4) Utskottet föreslår en ändring revisorns och den i 2 kap. 2 a § i revisionslagen avsedda hållbarhetsrevisorns oberoende Slut på ändringsförslaget och särskilt dennes tillhandahållande av andra tjänster än revisionstjänster och tjänster för hållbarhetsgranskning, 
5) beredningen av revisorval och val av hållbarhetsrevisorUtskottet föreslår en strykning  som avses i 2 kap 2 a § i revisionslagen Slut på strykningsförslaget. 
Revisionskommittén skall också 
1) ge rekommendationer eller förslag för att säkerställa tillförlitligheten i kreditinstitutets rapporteringssystem, 
2) beakta de observationer och slutsatser som den behöriga myndigheten har dragit i enlighet med artikel 26.6 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) N:o 537/2014 om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse och om upphävande av kommissionens beslut 2005/909/EG. 
Om kreditinstitutet inte har någon revisionskommitté eller om kommittén inte anvisas uppgifter enligt denna paragraf ska styrelsen eller förvaltningsrådet svara för uppgifterna, i den omfattning som de enligt bolagsordningen eller stadgarna hör till förvaltningsrådet. 
På revisionskommittén tillämpas inte 6 kap. 16 a–16 f § i aktiebolagslagen och 6 kap. 16 a–16 f § i lagen om andelslag. 
5 a § 
Revisionskommitténs uppgifter med avseende på revisionen och hållbarhetsgranskningen 
Med avseende på den revisionen och hållbarhetsgranskningen enligt 5 § 3 mom. ska revisionskommittén för styrelsen lägga fram 
1) resultaten av revisionen och hållbarhetsgranskningen, 
2) sin uppfattning om hur revisionen och hållbarhetsgranskningen har ökat rapporteringens tillförlitlighet, 
3) sin uppfattning om kommitténs roll under förfarandet för revisionen och hållbarhetsgranskningen. 
5 b § 
Revisionskommitténs uppgifter under rapporteringsförfarandet 
Med avseende på den ekonomiska rapportering och hållbarhetsrapportering som avses i 5 § 3 mom. ska revisionskommittén följa upp 
1) de förfaranden som används för den ekonomiska rapporteringen och hållbarhetsrapporteringen, 
2) förfarandena för digital rapportering enligt 7 kap. 22–25 § i bokföringslagen och för identifiering av den information som ska rapporteras i enlighet med de hållbarhetsstandarder som avses i 7 kap. 2 § Utskottet föreslår en strykning 1 mom. Slut på strykningsförslaget 8 punkten i den lagen, 
3) den inre övervakningens och granskningens samt riskhanteringens effektivitet i fråga om de förfaranden som avses i 1 och 2 punkten, 
4) genomförandet av revisionen och hållbarhetsgranskningen. 
5 c § 
Revisionskommitténs uppgifter vid val av revisor och vid uppföljning av oberoende 
I fråga om val av en revisor enligt 5 § 3 mom. ska revisionskommittén ordna ett urvalsförfarande och ge styrelsen sin rekommendation om val av revisor i enlighet med artikel 16 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 537/2014 om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse och om upphävande av kommissionens beslut 2005/909/EG, om inte denna uppgift har överlåtits till en nomineringskommitté eller annan kommitté i enlighet med punkt 8 i nämnda artikel. 
I fråga om uppföljningen av revisorns oberoende som avses i 5 § 3 mom. bedömer revisionskommittén revisorns oberoende och i synnerhet det huruvida det i enlighet med artikel 5 i den förordning som nämns i 1 mom. kan godkännas att andra tjänster än revisionstjänster tillhandahålls kreditinstitutet. Utskottet föreslår en ändring Vad som föreskrivs i detta moment gäller även granskare av hållbarhetsrapportering. Slut på ändringsförslaget 
5 d § 
Undantag från skyldigheter som hänför sig till hållbarhetsrapportering 
Vad som i 5 § och 5 a–5 c § föreskrivs om uppgifter som hänför sig till hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning tillämpas inte på kreditinstitut som inte uppfyller villkoren i Utskottet föreslår en ändring 7 Slut på ändringsförslaget kap. 1 § 1 mom. i bokföringslagen, om inte det offentliggör hållbarhetsrapporten. 
12 kap. 
Bokslut, halvårsrapport och revision 
1 § 
Bestämmelser som tillämpas på upprättande av bokslut 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vid upprättande av bokslut för kreditinstitut tillämpas inte bokföringslagens 1 kap. 4 § 1 mom. om räkenskapsperiod, 3 kap. 1 § 1 mom. 3 punkten om begränsning av skyldigheten att upprätta finansieringsanalys och 3 mom. om begränsning av skyldigheten att upprätta verksamhetsberättelse, 1 a § 1–4 mom. om verksamhetsberättelsens innehåll och 6 § om tiden för upprättande av bokslut, 3 § om definitionen på bestående och rörliga aktiva och 4 § om definitionen på omsättnings- och finansieringstillgångar samt 5 kap. 2 § om hur fordringar, finansiella tillgångar och skulder tas upp i balansräkningen, 2 a § om upptagande av finansiella instrument till verkligt värde samt om fonden för verkligt värde, 4 § om redovisning av inkomst som intäkt enligt tillverkningsgrad och 6 § om periodisering av anskaffningsutgiften för omsättningstillgångar. Därvid ska inte heller tillämpas vad som i 8 kap. 1 § 1 mom., 3 och 4 §, 5 § 3 mom. 2 punkten och 6 § i aktiebolagslagen föreskrivs om eget kapital, bokslut, verksamhetsberättelse och koncern eller i 8 kap. 1 § 1 mom., 3 och 4 §, 5 § 3 mom. 3 punkten och 6 § i lagen om andelslag föreskrivs om eget kapital, bokslut, verksamhetsberättelse och koncern. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
5 § 
Verksamhetsberättelse 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Om den hållbarhetsinformation som ska ges i verksamhetsberättelsen föreskrivs i 7 kap. i bokföringslagen. 
13 § 
Tillämpning av bestämmelser om revision, revisorer, hållbarhetsgranskning och hållbarhetsrevisorer 
På kreditinstituts revision, revisorer, hållbarhetsgranskning och hållbarhetsrevisorer tillämpas revisionslagen, och när det gäller kreditinstitut i aktiebolagsform dessutom aktiebolagslagen samt när det gäller kreditinstitut i andelslagsform dessutom lagen om andelslag, om inte något annat föreskrivs nedan. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Om en hållbarhetsrevisor för kreditinstitutet eller dess holdingföretag inte har valts i enlighet med revisions-, aktiebolags- eller annan tillämplig lag, ska Finansinspektionen förordna en godtagbar hållbarhetsrevisor för företaget. 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
 Slut på lagförslaget 

7. Lag om ändring av 9 § i lagen om en sammanslutning av inlåningsbanker 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i lagen om en sammanslutning av inlåningsbanker (599/2010) 9 §, 
sådan den lyder delvis ändrad i lagarna 616/2014 och 1097/2017 som följer: 
9 § 
Bokslut, verksamhetsberättelse, revision och hållbarhetsrapportering 
Vid upprättande av centralinstitutets bokslut, koncernbokslut och verksamhetsberättelse samt vid revision ska kreditinstitutslagen iakttas. På medlemskreditinstitut ska inte tillämpas vad som i 12 kap. 12 § i kreditinstitutslagen föreskrivs om delårsrapport och årsrapport. 
Centralinstitutet ska sammanställa sitt och sina medlemskreditinstituts bokslut eller koncernbokslut till ett konsoliderat bokslut i enlighet med de internationella redovisningsstandarder som avses i 7 a kap. 1 § i bokföringslagen, om inte något annat föreskrivs nedan i detta moment. Det konsoliderade bokslutet omfattar också företag där de företag som avses ovan gemensamt har bestämmande inflytande enligt bokföringslagen. Till den del som internationella redovisningsstandarder inte kan tillämpas på grund av sammanslutningens speciella struktur, ska centralinstitutets styrelse godkänna motsvarande redovisningsprinciper som lämpar sig för sammanslutningens struktur. 
Centralinstitutets revisorer ska med iakttagande i tillämpliga delar av kreditinstitutslagen granska det konsoliderade bokslutet, som ska föreläggas och tillkännages centralinstitutets ordinarie andelsstämma. 
Centralinstitutet ska utarbeta en verksamhetsberättelse som innehåller en hållbarhetsrapport över sammanslutningens konsoliderade bokslut enligt 2 mom. Vid utarbetandet av verksamhetsberättelsen och hållbarhetsrapporten samt vid granskningen av hållbarhetsrapporteringen iakttas 12 kap. i kreditinstitutslagen. 
Centralinstitutets medlemskreditinstitut ska hålla en kopia av det bokslut som avses i 2 mom. i denna paragraf framlagd för allmänheten och ge kopior av bokslutet med iakttagande av 12 kap. 11 § 2 och 4 mom. i kreditinstitutslagen. Över centralinstitutet och medlemskreditinstituten samt deras dotterföretag ska en konsoliderad halvårsrapport och årsrapport upprättas med iakttagande av 2 mom. i denna paragraf samt 12 kap. 12 § i kreditinstitutslagen. Centralinstitutets medlemskreditinstitut ska i enlighet med 12 kap. 11 § i kreditinstitutslagen på begäran ge kopior av den konsoliderade halvårsrapporten. 
Medlemskreditinstituten ska ge centralinstitutet den information som behövs för sammanställning av bokslutsuppgifterna och för hållbarhetsrapportering. Centralinstitutet och dess revisor har dessutom rätt att för granskningen av det konsoliderade bokslutet få kopior av handlingar om medlemskreditinstitutets revision, trots vad som någon annanstans i lag föreskrivs om kreditinstitutets och dess revisors sekretessplikt. Vad som i detta moment föreskrivs om medlemskreditinstitut ska på motsvarande sätt tillämpas på andra företag som avses i 2 mom. 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
 Slut på lagförslaget 

8. Lag om ändring av försäkringsbolagslagen 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i försäkringsbolagslagen (521/2008) 6 kap. 2 a § 1 mom. och 7 a § samt 8 kap. 4 § 2 mom., 
sådana de lyder, 6 kap. 2 a § 1 mom. i lag 518/2019 och 7 a § i lag 630/2016 samt 8 kap. 4 § 2 mom. i lag 1665/2015, och 
fogas till 7 kap. en ny 7 §, i stället för den 7 § som upphävts genom lag 893/2008, som följer: 
6 kap. 
Försäkringsbolagets ledning, företagsstyrningssystem och placering av tillgångar 
2 a § 
Styrelsens särskilda uppgifter i försäkringsbolag och börsbolag 
Utöver vad som annanstans i lag föreskrivs om styrelsens uppgifter, ska försäkringsbolagets styrelse i fråga om såväl bolagets ekonomiska rapportering och granskning som dess hållbarhetsrapportering och granskning särskilt följa upp och bedöma 
1) försäkringsbolagets rapporteringssystem, 
2) försäkringsbolagets inre övervakning och granskning samt riskhanteringssystem med hänsyn till effektiviteten, 
3) hur avtal och andra rättshandlingar mellan försäkringsbolaget och personer inom dess närståendekrets uppfyller de krav i fråga om försäkringsbolagets sedvanliga affärsverksamhet och normala marknadsvillkor som ska uppfyllas för att bestämmelserna om jäv i 5 kap. 6 a § och i 6 kap. 4 a § inte ska tillämpas, 
4) revisorns oberoende och särskilt dennes tillhandahållande av andra tjänster än revisionstjänster och hållbarhetsgranskningstjänster. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
7 a § 
Revisionskommitté 
Försäkringsbolaget ska se till att revisionskommitténs verksamhet organiseras på behörigt sätt. På revisionskommittén, dess uppgifter och medlemmar tillämpas 6 kap. 16 a–16 f § i aktiebolagslagen. 
7 kap. 
Revision och särskild granskning 
7 § 
Särskild skyldighet att välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen 
Om ett försäkringsbolag enligt 7 kap. i bokföringslagen är skyldigt att upprätta en hållbarhetsrapport, ska bolagsstämman välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen. 
Till granskare av hållbarhetsrapporteringen kan väljas en i revisionslagen avsedd hållbarhetsrevisor eller hållbarhetsrevisionssammanslutning. En i 2 § avsedd revisor kan väljas även för denna uppgift, om revisorn har specialkompetens som hållbarhetsrevisor. 
Bestämmelserna i 5 § om en revisors mandattid tillämpas också på granskare av hållbarhetsrapporteringen. 
8 kap. 
Eget kapital, bokslut, verksamhetsberättelse och koncern 
4 § 
Tillämpning av bokföringslagen 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Bokföringslagens 1 kap. 4 §, 3 kap. 2 § 4 mom., 4 § 2 mom., och 6 §, 4 kap. 1 § 1 mom. och 7 §, 5 kap. 2 §, 2 a § 6 mom., 13, 16 och 17 §, 7 a kap. 3 § och 8 kap. 6 § tillämpas inte på ett försäkringsbolags bokslut och verksamhetsberättelse. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
Trots vad som föreskrivs i 7 kap. 7 § i denna lag kan försäkringsbolagets revisor granska hållbarhetsrapporten under den räkenskapsperiod för vilken försäkringsbolaget ska upprätta sin första hållbarhetsrapport, om 
1) revisorn har den specialbehörighet som hållbarhetsrevisor som avses i 6 kap. 1 a § i revisionslagen, eller 
2) revisorn i enlighet med Utskottet föreslår en ändring 3 mom. i ikraftträdelsebestämmelsen Slut på ändringsförslaget i lagen om ändring av revisionslagen ( / ) har skaffat tillräckliga kunskaper om hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning. 
Vad som förskrivs i 2 mom. tillämpas också på den huvudansvariga revisorn, om en revisionssammanslutning har valts till revisor. 
 Slut på lagförslaget 

9. Lag om ändring av lagen om pensionsstiftelser och pensionskassor 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i lagen om pensionsstiftelser och pensionskassor (946/2021) 3 kap. 3 § 2 mom. 6 punkten, 6 kap. 1 § 2 mom. och 13 § samt 
fogas till 5 kap. en ny 4 a § och till 6 kap. en ny 13 a § som följer: 
3 kap. 
Pensionskassans kassamöte och representantskap 
3 § 
Ordinarie kassamöte 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Vid det ordinarie kassamötet ska 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
6) revisorer och vid behov en granskare av hållbarhetsrapporteringen väljas, 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
5 kap. 
Revision samt särskild granskning av pensionskassor 
4 a § 
Särskild skyldighet att välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen 
Om en pensionsanstalt enligt 7 kap. i bokföringslagen är skyldig att upprätta en hållbarhetsrapport, ska i en pensionsstiftelse styrelsen och i en pensionskassa kassamötet välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen. 
Till granskare av hållbarhetsrapporteringen kan väljas en i revisionslagen avsedd hållbarhetsrevisor eller hållbarhetsrevisionssammanslutning. En revisor som avses i 2 § kan väljas även för denna uppgift, om revisorn har specialkompetens som hållbarhetsrevisor. 
Bestämmelserna i 4 § om en revisors mandattid tillämpas också på granskaren av hållbarhetsrapporteringen. 
6 kap. 
Bokslut och verksamhetsberättelse 
1 § 
Tillämpning av bokföringslagen 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Bestämmelserna i 3 kap. 2 § 4 mom., 4 § 2 mom., 9–12 § samt 13 § 3 mom., 4 kap. 1 och 7 §, 5 kap. 2 § och 2 a § 6 mom. samt 13, 16 och 17 §, 7 kap. 22–26 §, 7 a kap. samt 8 kap. 6 § i bokföringslagen ska inte tillämpas på upprättandet av en pensionsanstalts bokslut eller verksamhetsberättelse. På behandlingen av ett arbetspensionsansvar som bestäms enligt finsk lagstiftning ska inte tillämpas 3 kap. 3 § 1 mom. 3 punkten i bokföringslagen. Dessutom ska inte 1 kap. 4 § 1 mom. i bokföringslagen tillämpas på en pensionskassas bokslut eller verksamhetsberättelse. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
13 § 
Inlämnande av uppgifter till Finansinspektionen 
En pensionsstiftelse ska varje år inom fem månader från räkenskapsperiodens utgång eller vid en senare tidpunkt som Finansinspektionen bestämmer till Finansinspektionen överlämna bokslutet, verksamhetsberättelsen, revisionsberättelsen och en enligt ett fastställt formulär sammanställd statistikberättelse över sin verksamhet. 
En pensionskassa ska varje år inom en månad från det kassamöte där bokslutet har fastställts till Finansinspektionen överlämna bokslutet, verksamhetsberättelsen, revisionsberättelsen och en enligt ett fastställt formulär sammanställd statistikberättelse över sin verksamhet. 
Om en pensionsanstalt är skyldig att upprätta en i 7 kap. i bokföringslagen avsedd hållbarhetsrapport, ska pensionsanstalten till Finansinspektionen överlämna hållbarhetsrapporten i samband med verksamhetsberättelsen samt en hållbarhetsgranskningsberättelse, i fall den inte ingår i revisionsberättelsen. 
13 a § 
Pensionsanstaltens skyldighet att bevara och offentliggöra vissa handlingar 
En pensionsanstalt ska på det sätt som föreskrivs i 2 kap. i bokföringslagen bevara exemplar av de handlingar som avses i 13 § så att styrelseledamöternas och verkställande direktörens underskrifter samt underskrifterna i revisionsberättelsen och hållbarhetsgranskningsberättelsen kan verifieras. Pensionsanstalten ska för allmänheten på sin webbplats avgiftsfritt tillgängliggöra kopior av de handlingar som avses i 13 §. 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
Trots vad som föreskrivs i 5 kap. 4 a § i denna lag kan pensionsanstaltens revisor granska hållbarhetsrapporten under den räkenskapsperiod för vilken pensionsanstalten ska upprätta sin första hållbarhetsrapport, om 
1) revisorn har den specialbehörighet som hållbarhetsrevisor som avses i 6 kap. 1 a § i revisionslagen, eller 
2) revisorn i enlighet med Utskottet föreslår en ändring 3 mom. i ikraftträdelsebestämmelsen Slut på ändringsförslaget i lagen om ändring av revisionslagen ( / ) har skaffat tillräckliga kunskaper om hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning. 
Vad som förskrivs i 2 mom. tillämpas också på den huvudansvariga revisorn, om en revisionssammanslutning har valts till revisor. 
 Slut på lagförslaget 

10. Lag om ändring av lagen om sjömanspensioner 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i lagen om sjömanspensioner (1290/2006) 174 § 4 punkten, 196 § 3 mom. och 211 § 2 mom., 
sådana de lyder, 174 § 4 punkten i lag 1233/2009, 196 § 3 mom. i lag 1667/2015 och 211 § 2 mom. i lag 913/2008, samt 
fogas till lagen nya 193 b och 211 a § som följer: 
174 § 
Fullmäktiges ordinarie möte 
Vid fullmäktiges ordinarie möte 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
4) väljs revisorer och eventuella revisorssuppleanter samt granskare av hållbarhetsrapporteringen, 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
193 b § 
Särskild skyldighet att välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen 
För den hållbarhetsrapportering som avses i 7 kap. i bokföringslagen ska fullmäktiges möte välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen. 
Till granskare av hållbarhetsrapporteringen kan väljas en i revisionslagen avsedd hållbarhetsrevisor eller hållbarhetsrevisionssammanslutning. En i 192 § avsedd revisor kan väljas även för denna uppgift, om revisorn har specialkompetens som hållbarhetsrevisor. 
Bestämmelserna i 193 § om en revisors mandattid tillämpas också på granskare av hållbarhetsrapporteringen. 
196 § 
Tillämpliga lagar 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
På pensionskassans bokslut och verksamhetsberättelse tillämpas inte bestämmelserna om registrering i 3 kap. 9 § i bokföringslagen och på skyldigheten att leverera kopior tillämpas inte bestämmelserna i 3 kap. 11 § i den lagen. På upprättande av pensionskassans bokslut tillämpas inte 5 kap. 2 a och 2 b § eller 7 a kap. i den lagen. På pensionskassans hållbarhetsrapportering tillämpas inte 7 kap. 22–26 § i den lagen. 
211 § 
Tillsynen över pensionskassan samt de uppgifter som ska lämnas om verksamheten 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Pensionskassan ska årligen inom två veckor efter det att bokslutet och verksamhetsberättelsen fastställts till Finansinspektionen lämna en kopia av bokslutet, verksamhetsberättelsen, hållbarhetsrapporten, revisionsberättelsen och hållbarhetsgranskningsberättelsen samt en berättelse över sin verksamhet och sitt tillstånd. Berättelsen ska lämnas in till Finansinspektionen på en blankett enligt formulär som Finansinspektionen fastställt. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
211 a § 
Pensionskassans skyldighet att bevara och offentliggöra vissa handlingar 
Pensionskassan ska på det sätt som föreskrivs i 2 kap. i bokföringslagen bevara exemplar av de handlingar som avses i 211 § så att styrelseledamöternas och verkställande direktörens underskrifter och underskrifterna i revisionsberättelsen och hållbarhetsgranskningsberättelsen kan verifieras. Pensionskassan ska för allmänheten på sin webbplats avgiftsfritt tillgängliggöra kopior av de handlingar som avses i 211 §. 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
Trots vad som föreskrivs i 193 b § i denna lag kan pensionskassans revisor granska hållbarhetsrapporten under den räkenskapsperiod för vilken pensionskassan ska upprätta sin första hållbarhetsrapport, om 
1) revisorn har den specialbehörighet som hållbarhetsrevisor som avses i 6 kap. 1 a § i revisionslagen, eller 
2) revisorn i enlighet med Utskottet föreslår en ändring 3 mom. i ikraftträdelsebestämmelsen Slut på ändringsförslaget i lagen om ändring av revisionslagen ( / ) har skaffat tillräckliga kunskaper om hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning. 
Vad som föreskrivs i 2 mom. tillämpas också på den huvudansvariga revisorn, om en revisionssammanslutning har valts till revisor. 
 Slut på lagförslaget 

11. Lag om ändring av lagen om pension för lantbruksföretagare 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i lagen om pension för lantbruksföretagare (1280/2006) 117 § 2 mom. 2 punkten, 126 § 3 mom. och 131 § 1 mom., 
av dem 117 § 2 mom. 2 punkten och 126 § 3 mom. sådana de lyder i lag 1232/2009, samt 
fogas till lagen nya 128 c och 131 a § som följer: 
117 § 
Delegationens uppgifter och beslutsfattande 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Delegationen ska 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
2) välja en revisor och en eventuell revisorssuppleant samt en granskare av hållbarhetsrapporteringen, 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
126 § 
Bokföring, bokslut och verksamhetsberättelse 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
På registrering av pensionsanstaltens bokslut och verksamhetsberättelse tillämpas inte 3 kap. 9 § i bokföringslagen, och på skyldigheten att leverera kopior inte 3 kap. 11 § i den lagen. På pensionsanstaltens hållbarhetsrapportering tillämpas inte 7 kap. 22–26 § i den lagen. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
128 c § 
Särskild skyldighet att välja granskare av hållbarhetsrapporteringen 
För den hållbarhetsrapportering som avses i 7 kap. i bokföringslagen ska delegationen välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen. 
Till granskare av hållbarhetsrapporteringen kan väljas en i revisionslagen avsedd hållbarhetsrevisor eller hållbarhetsrevisionssammanslutning. En i 128 § avsedd revisor kan väljas även för denna uppgift, om revisorn har specialkompetens som hållbarhetsrevisor. 
Bestämmelserna i 128 § om en revisors mandattid tillämpas också på granskare av hållbarhetsrapporteringen. 
131 § 
Upplysningar som skall ges om pensionsanstaltens verksamhet 
Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt ska årligen inom två veckor efter det att bokslutet och verksamhetsberättelsen fastställts till Finansinspektionen lämna en kopia av bokslutet, verksamhetsberättelsen, hållbarhetsrapporten, revisionsberättelsen och hållbarhetsgranskningsberättelsen samt lämna en berättelse över sin verksamhet och sitt tillstånd 
1) till Pensionsskyddscentralen till den del det är fråga om annan verksamhet som avses i denna lag än grupplivförsäkring, 
2) till jord- och skogsbruksministeriet till den del det är fråga om verksamhet som avses i de lagar som gäller avträdelseförmåner för lantbruksföretagare, och 
3) till Finansinspektionen i fråga om hela sin verksamhet i enlighet med anvisningar som Finansinspektionen meddelat. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
131 a § 
Pensionsanstaltens skyldighet att förvara och offentliggöra vissa handlingar 
Pensionsanstalten ska på det sätt som föreskrivs i 3 kap. i bokföringslagen bevara exemplar av de handlingar som avses i 131 § så att styrelseledamöternas och verkställande direktörens underskrifter och underskrifterna i revisionsberättelsen och hållbarhetsgranskningsberättelsen kan verifieras. Pensionsanstalten ska för allmänheten på sin webbplats avgiftsfritt tillgängliggöra kopior av de handlingar som avses i 131 §. 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
Trots vad som föreskrivs i 128 c § i denna lag kan pensionsanstaltens revisor granska hållbarhetsrapporten under den räkenskapsperiod för vilken pensionsanstalten ska upprätta sin första hållbarhetsrapport, om 
1) revisorn har den specialbehörighet som hållbarhetsrevisor som avses i 6 kap. 1 a § i revisionslagen, eller 
2) revisorn i enlighet med Utskottet föreslår en ändring 3 mom. i ikraftträdelsebestämmelsen Slut på ändringsförslaget i lagen om ändring av revisionslagen ( / ) har skaffat tillräckliga kunskaper om hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning. 
Vad som föreskrivs i 2 mom. tillämpas också på den huvudansvariga revisorn, om en revisionssammanslutning har valts till revisor. 
 Slut på lagförslaget 

12. Lag om ändring av 7 kap. Utskottet föreslår en strykning 6 och 8 §  Slut på strykningsförslageti värdepappersmarknadslagen 

I enlighet med riksdagens beslut 
upphävs i värdepappersmarknadslagen (746/2012) 7 kap. Utskottet föreslår en ändring 7 a § och Slut på ändringsförslaget 8 § 5 mom. Utskottet föreslår en ändring sådana de lyder, 7 kap. 7 a § i lag 1377/2026 samt 8 § 5 mom.  Slut på ändringsförslageti lag 942/2011, 
ändras 7 kap. 8 § Utskottet föreslår en ändring 1 och Slut på ändringsförslaget 4 mom., Utskottet föreslår en ändring av dem  Slut på ändringsförslagetUtskottet föreslår en ändring 7 kap. 8 § 4 mom. sådant det lyder Slut på ändringsförslaget i lag 942/2011, och 
fogas till 7 kap. 6 §, sådan den lyder delvis ändrad i lag 1445/2016, ett nytt 3 mom. som följer: 
7 kap. 
Regelbunden informationsskyldighet 
6 § 
Bokslutets och verksamhetsberättelsens innehåll 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Om inte emittenten är ett i 1 kap. 4 b § i bokföringslagen avsett mikroföretag, ska i emittentens verksamhetsberättelse som ett sammanhängande avsnitt inkluderas en hållbarhetsrapport i enlighet med vad som föreskrivs i 7 kap. i den lagen. 
8 § 
Revisorsrapport och dess offentliggörande 
Utskottet föreslår en ändring Utöver bokslut och verksamhetsberättelse ska emittenten offentliggöra en revisionsberättelse. En emittent som är ett sådant hållbarhetsrapporterande företag som avses i 7 kap. 2 § 9 punkten i bokföringslagen ska utöver verksamhetsberättelsen också offentliggöra en hållbarhetsgranskningsberättelse, om den är fristående från revisionsberättelsen. Slut på ändringsförslaget 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Emittentens revisor ska bestyrka eller revidera ett bokslut upprättat enligt kommissionens tekniska tillsynsstandarder och i sitt utlåtande meddela i vilken omfattning bestyrkandet eller revisionen har utförts. Revisorns utlåtande ska bifogas bokslutet i fråga. Utskottet föreslår en ändring På utlåtandet tillämpas vad som i 7 kap. 24 § i bokföringslagen föreskrivs om digital form för revisionsberättelsen. Slut på ändringsförslaget 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
Utskottet föreslår en ändring Den 7 kap. 7 a § som upphävs genom denna lag tillämpas till och med den 31 december 2024. Slut på ändringsförslaget 
Utskottet föreslår en ändring Bestämmelserna i 7 kap. 8 § 4 mom. tillämpas på bokslut som upprättas för räkenskapsperioder som börjar den 1 januari 2024 och senare. Slut på ändringsförslaget 
 Slut på lagförslaget 

13. Lag om ändring av lagen om Finansinspektionen 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i lagen om Finansinspektionen (878/2008) 3 § 2 mom. 4 punkten och 
fogas en ny 37 f § som följer: 
1 kap. 
Allmänna bestämmelser 
3 § 
Uppgifter 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Finansinspektionen fullgör sina lagstadgade uppgifter genom att 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
4) övervaka iakttagandet av de internationella redovisningsstandarderna och Europeiska unionens hållbarhetsrapporteringsstandarder enligt vad som föreskrivs nedan, 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
3 kap. 
Tillsynsbefogenheter 
37 f § 
Tillsyn över Europeiska unionens hållbarhetsrapporteringsstandarder och kraven i taxonomiförordningen 
Finansinspektionen övervakar att sådana företag vars värdepapper har tagits upp till handel på en reglerad marknad och vilka enligt 7 kap. i bokföringslagen är skyldiga att i sin verksamhetsberättelse inkludera en hållbarhetsrapport iakttar hållbarhetsrapporteringsstandarderna samt artikel 8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088, nedan taxonomiförordningen, och de delegerade förordningar som utfärdats med stöd av artikel 8.4 i den förordningen. 
Bestämmelserna i 1 mom. gäller även sådana av Finansinspektionens tillsynsobjekt som enligt 7 kap. i bokföringslagen är skyldiga att i sin verksamhetsberättelse inkludera en hållbarhetsrapport. 
På företag och tillsynsobjekt som avses i 1 och 2 mom. tillämpas bestämmelserna i 37 § 2–5 mom. om IFRS-bokföringsskyldiga. På dotterföretag till en hållbarhetsrapporteringsskyldig tillämpas vad som föreskrivs i 37 § 6 mom. 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
 Slut på lagförslaget 

14. Lag om ändring av 25 § i handelsregisterlagen 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i handelsregisterlagen(564/2023) 25 § 3 och 4 mom. som följer: 
25 § 
Avgift för försenat bokslut 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
För publika aktiebolag och europabolag är förseningsavgiften det dubbla beloppet av det som anges i 2 mom. Om förseningen gäller en sådan i 7 kap. i bokföringslagen avsedd hållbarhetsrapport som ingår i verksamhetsberättelsen, är förseningsavgiften tre gånger så stor som vad som anges i 2 mom. 
Om ett aktiebolag, andelslag, europabolag eller europaandelslag inte har anmält bokslutet eller hållbarhetsrapporten för registrering inom åtta månader från räkenskapsperiodens utgång för två eller flera på varandra följande räkenskapsperioder, påförs den förseningsavgift som avses i 2 och 3 mom. till dubbelt belopp. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20 . 
 Slut på lagförslaget 
Helsingfors 21.11.2023 

I den avgörande behandlingen deltog

ordförande 
Sakari Puisto saf 
 
medlem 
Lotta Hamari sd 
 
medlem 
Antti Kangas saf 
 
medlem 
Katri Kulmuni cent 
 
medlem 
Helena Marttila sd 
 
medlem 
Timo Mehtälä cent 
 
medlem 
Matias Mäkynen sd 
 
medlem 
Pia Sillanpää saf 
 
medlem 
Joakim Strand sv 
 
medlem 
Sinuhe Wallinheimo saml 
 
medlem 
Heikki Vestman saml 
 
medlem 
Juha Viitala sd 
 
ersättare 
Pauli Aalto-Setälä saml 
 
ersättare 
Teemu Kinnari saml 
 
ersättare 
Jorma Piisinen saf. 
 

Sekreterare var

utskottsråd 
Maiju Tuominen.