Allmänt
Propositionen grundar sig på programmet för statsminister Juha Sipiläs regering. Propositionen har också samband med regeringens spetsprojekt för att öka klientorienteringen i hälso- och välfärdstjänsterna, där försöket med basinkomst utgör ett led. Försöket anknyter också till regeringens mål att höja sysselsättningen betydligt från nuvarande nivå, eliminera inkomstfällor som gör det mindre attraktivt att ta emot jobb och att förkorta arbetslöshetsperioderna.
Försöket genomförs åren 2017 och 2018 och har samband med ett större projekt för utredning av olika basinkomstmodeller. Underlag för propositionen har varit de utredningar som gjorts av en forskningsgrupp. Forskningsgruppen utsågs efter en av statsrådets kansli ordnad konkurrensutsättning för att ta fram en utredning om genomförbara basinkomstmodeller och om grunderna för och genomförandet av ett försök med basinkomst.
I försöket med basinkomst vill regeringen stärka tillämpningen av forskningsbaserad kunskap som stöd för beslutsfattandet. Försöket anknyter till regeringens målsättning att införa en försökskultur. Det riksomfattande randomiserade fältprovet är enligt forskarna mycket progressivt också i ett internationellt perspektiv, och försöket har redan väckt intresse på internationell nivå.
Valet av basinkomstmodell har i hög grad bestämts av den strama tidsplanen och det anslag som reserverats för projektet. Regeringen beslutade därför föreslå att försöket inledningsvis genomförs i begränsad skala. Det primära syftet med försöket är att främja sysselsättningen. Eftersom försöksbudgeten är begränsad strävar man efter att styra den till personer som får grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd från Folkpensionsanstalten, eftersom det är särskilt angeläget att främja sysselsättningen av dem.
Det är enligt utskottet betydelsefullt att försöket med basinkomst strävar efter att hitta lösningar för samordning av sociala trygghetsförmåner och arbetsinkomst för att därigenom sänka tröskeln för sysselsättning och eliminera inkomstfällor. Basinkomsten, som är skattefri och oberoende av förvärvsinkomster, ger ett avsevärt ekonomiskt incitament att hitta jobb. Basinkomsten eliminerar också ett byråkratiskt hinder, eftersom den inte fördröjs om den arbetslöse börjar arbeta. Fördröjningen av förmånsutbetalningar har ofta ansetts utgöra ett hinder för att ta emot jobb. Därmed ger försöket med basinkomst information om hur byråkratiska hinder och ekonomiska incitament påverkar sysselsättningen. Strävan att minska byråkratin motverkas dock av att den arbetslöse, för att behålla de sociala trygghetsförmånerna, måste vara klient hos arbetskraftsförvaltningen och ansöka om förmånerna på samma sätt som alla som inte deltar i försöket med basinkomst.
Den föreslagna partiella basinkomsten ersätter inte alla sociala trygghetsförmåner utan endast arbetsmarknadsstödet och grunddagpenningen. Försöket syftar strängt taget inte till att förenkla det sociala trygghetssystemet. Det skulle krävt en heltäckande basinkomstmodell som också ersätter de inkomstrelaterade förmånerna.
Basinkomsten och beskattningen
Till följd av den strama tidsplanen kommer basinkomsten inte att beaktas i beskattningen. Finansutskottet godkänner i sitt utlåtande i och för sig att basinkomsten är skattefri under försöksperioden, men ser ett problem med att inga andra ändringar görs i inkomstbeskattningen av försöksdeltagarna. Deltagarna får skattefri basinkomst. Eftersom beskattningen inte skiljer sig från beskattningen av en kontrollgrupp, höjer basinkomsten deras inkomster oberoende av hur stora inkomster de har i övrigt. De kan alltså ha betydande arbetsinkomster utöver den skattefria basinkomsten.
Finansutskottet konstaterar att i ett statsfinansiellt perspektiv kan den föreslagna modellen inte tillämpas på hela befolkningen i arbetsför ålder, om inte inkomstbeskattningen samtidigt ändras. Detta måste beaktas i utvärderingen av resultaten, påpekar utskottet.
Liksom finansutskottet ser social- och hälsovårdsutskottet det som mycket viktigt att man i den mer omfattande delen av försöket, som startar vid ingången av 2018, undersöker vilka andra ändringar det behövs i inkomstbeskattningen. Basinkomsten bör enligt utskottet samordnas med beskattningen. För att de nödvändiga ändringarna ska kunna göras måste frågan i god tid beredas i samråd med finansministeriet och Skatteförvaltningen. I försökets följande steg bör målgruppen breddas till andra grupper än de som får arbetslöshetsförmåner av Folkpensionsanstalten.
Målgruppen för försöket
Målgruppen för basinkomstförsöket är, med vissa begränsningar, alla som får arbetslöshetsförmåner, dvs. arbetsmarknadsstöd och grunddagpenning, av Folkpensionsanstalten. Bland dem som får arbetslöshetsförmån av Folkpensionsanstalten utses en försöksgrupp på 2 000 personer genom slumpmässigt urval. De får i två års tid en skattefri basinkomst på 560 euro utan krav på motprestation. Beloppet motsvarar arbetsmarknadsstödets nettobelopp. Genom ett motsvarande slumpmässigt urval utses inom målgruppen en kontrollgrupp. Personerna i kontrollgruppen får alltså inte basinkomst, utan bildar den grupp mot vilken försöksgruppen jämförs.
Basinkomstförsökets primära mål gäller sysselsättningen. Försöket ska svara på frågan hur sysselsättningen i reella tal påverkas — negativt eller positivt — av en skattefri basinkomst utan krav på motprestation. Till målgruppen hör således inte sådana grupper vars sysselsättning det inte lönar sig att försöka förbättra med basinkomst, såsom exempelvis personer som får ålderspension, eller grupper vars nuvarande verksamhet inte i första hand siktar på sysselsättning, såsom exempelvis studerande, vilkas primära mål är att avlägga examen.
De som valts ut till försöksgruppen kan inte vägra delta i försöket. Däremot kan de välja om de vill fortsätta som klient hos arbetskraftsförvaltningen och om de ansöker om arbetslöshetsförmån eller inte. Basinkomsten befriar i sig deltagarna från de skyldigheter en arbetslös har, exempelvis från skyldigheten att söka jobb. Om en deltagare inte stannar kvar som klient hos arbetskraftsförvaltningen, omfattas han eller hon inte av de arbetskraftspolitiska tjänsterna och erbjuds alltså inte tjänster eller jobb. Å andra sidan påförs deltagaren då inte heller de sanktioner som följer av att en arbetslös vägrar ta emot ett erbjudet jobb eller en erbjuden tjänst. Basinkomstförmånen avbryts eller sänks alltså inte på det sätt som en arbetslöshetsförmån kan avbrytas eller sänkas till följd av en förseelse.
Försöksprojektet ska utöver målgruppens arbetsmarknadsbeteende bedöma basinkomstens effekter på den arbetslöses aktivitet, exempelvis i vilken mån deltagarna anmäler sig som arbetssökande och deltar i den service arbetskraftsförvaltningen erbjuder. Vidare studeras hur basinkomsten påverkar deltagarnas inkomster.
Samordningen av basinkomsten och andra förmåner
Den föreslagna modellen med partiell basinkomst ersätter arbetsmarknadsstödet och grunddagpenningen inom utkomstskyddet för arbetslösa och uppgår till nettobeloppet av de förmånerna, det vill säga 560 euro i månaden. Basinkomsten försvagar inte deltagarnas ekonomiska ställning under försökstiden. Om en person som deltar i försöket inte får arbete kommer det inte att ske någon förändring i hans eller hennes ställning jämfört med nuläget. Däremot kommer de disponibla inkomsterna för dem som deltar i försöket att öka betydligt i det fall att de får arbete under den tid som basinkomstförsöket pågår. Detta beror på att basinkomst kommer att betalas under hela den tid som försöket pågår, och förvärvsinkomsterna kommer inte att minska beloppet av basinkomsten, i motsats till vad som är fallet med de nuvarande sociala förmånerna.
Grundlagsutskottet anser att det med hänsyn till syftet med lagförslaget är beklagligt att den föreslagna regleringen är relativt svårbegriplig. Utskottet vill särskilt påpeka att det inte entydigt och klart framgår att den nuvarande nivån på försöksdeltagarnas sociala förmåner inte kommer att försämras i försöket, vilket betonas i motiven. Utskottet anser att regleringen bör förtydligas och preciseras åtminstone med en bestämmelse om att samordningen av olika förmånssystem inom ramen för försöket som bygger på ett slumpmässigt urval inte får leda till att nivån på de sociala förmånerna försämras.
Social- och hälsovårdsutskottet konstaterar att försöket med basinkomst enligt förslaget ska genomföras så att en stor del av de sociala trygghetsförmånerna utgör hinder för att få basinkomst, så något samordningsproblem föreligger inte. Om en deltagare i försöket får förmåner som avses i 7 § i lagförslaget, dvs. huvudsakligen arbetslöshetsförmåner eller dagpenning enligt sjukförsäkringslagen, görs samordningen så att basinkomstbeloppet dras av från nettobeloppet av den förmån som betalas ut. Om nettobeloppet är större än basinkomsten betalas differensen ut till den sökande. Om basinkomsten är större än nettobeloppet tas endast nettobeloppet ut. Samordningen innebär alltså att de som får basinkomst aldrig kan få lägre inkomster än de skulle fått utan basinkomst. Utskottet menar att särskilda bestämmelser i lag inte behövs för detta.
Utskottet påpekar att det i tabellen på sidan 10 i propositionen finns ett fel. Enligt felet skulle de disponibla inkomsterna kunna sjunka för en del. Felet beror på den tillämpade SISU-modellen, som ger ett felaktigt resultat.
Barnförhöjningar inom utkomstskyddet för arbetslösa
Basinkomsten är en skattefri förmån och för en barnlös mottagare av arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning är det, som redan konstaterats, ekonomiskt sett utan betydelse huruvida han eller hon ansöker om arbetsmarknadsstöd. Med det valda basinkomstbeloppet är dock arbetslöshetsförmånen högre än basinkomsten för en del av dem som får arbetslöshetsförmån. Det gäller särskilt dem som under försökstiden uppfyller arbetsvillkoret och börjar få inkomstrelaterad dagpenning.
De mottagare av arbetslöshetsförmån som har barn får högre arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning än de barnlösa. Barnförhöjningen för ett barn är cirka 91 euro i månaden netto, för två barn cirka 133 euro och för tre eller fler barn cirka 172 euro. Vidare gäller att en arbetslös arbetssökande som deltar i sysselsättningsfrämjande service kan få en förhöjningsdel för 200 dagar. Förhöjningsdelen uppgår till cirka 82 euro per månad netto.
När basinkomsten dras av från den arbetslöshetsförmån som ska betalas, blir det för den som har barn att försörja eller för den som deltar i sysselsättningsfrämjande service alltid kvar ett utbetalningsbart belopp av arbetsmarknadsstödet eller grunddagpenningen. För den som får barnförhöjning och utses till försöksgruppen lönar det sig att vara arbetssökande vid arbetskraftsbyrån och ansöka om arbetslöshetsförmån, eftersom den förmånen är högre än basinkomsten. Detsamma gäller för dem som får förhöjningsdel eller inkomstrelaterad dagpenning. För att få arbetslöshetsförmånen måste den arbetssökande då följa bestämmelserna i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Den som exempelvis vägrar ta emot jobb eller sysselsättningsfrämjande service kan förlora arbetslöshetsförmånen. Sådan vägran påverkar däremot inte basinkomsten.
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet föreslår i sitt utlåtande att lagförslaget ändras så att basinkomsten utökas med en barnförhöjning eller att försöket begränsas till arbetslösa utan familj. Social- och hälsovårdsutskottet konstaterar dock att en barnförhöjning inte skulle göra arbetslöshetsförmånen mindre förmånlig jämfört med basinkomsten för alla vårdnadshavare till minderåriga barn. Det är i det rådande läget av praktiska skäl inte heller möjligt att införa en barnförhöjning, eftersom basinkomsten ska införas enligt en mycket stram tidsplan. Utskottet anser att det finns orsak att separat och omsorgsfullt bedöma frågan om huruvida det är ändamålsenligt att bestämma basinkomstens storlek utifrån mottagarnas familjesituation och eventuella andra omständigheter.
Basinkomstens konsekvenser för bostadsbidraget, utkomststödet, pensionerna och sjukdagpenningen
Utskottet noterar att propositionsmotiven inte alls behandlar basinkomstens konsekvenser för den sociala tryggheten för dem som deltar i försöket. Det är därför angeläget att lyfta fram vilka följder försöket får för olika sociala trygghetsförmåner och särskilt i det fall att deltagaren väljer att under försökstiden leva enbart på basinkomsten.
Om en försöksdeltagare får jobb kan löneinkomsterna påverka de övriga sociala trygghetsförmånerna, men den skattefria basinkomsten betalas alltid ut till fullt belopp oberoende av de övriga inkomsterna. Om en försöksdeltagare ansöker om bostadsbidrag ska enligt 8 § i lagförslaget basinkomsten betraktas på samma sätt som grunddagpenningen enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Löneinkomster betraktas på normalt vis.
Basinkomsten påverkar inte heller ställningen för den som söker utkomststöd. För den som söker utkomststöd betraktas basinkomsten på samma sätt som Folkpensionsanstaltens arbetslöshetsförmåner. Utskottet påpekar dock att det i lagen om utkomststöd finns självständiga bestämmelser om skyldigheten för den som ansöker om utkomststöd att anmäla sig som arbetslös arbetssökande (lagens 2 a §), ta emot erbjudna arbetskraftspolitiska åtgärder och fullgöra de skyldigheter som åligger en arbetssökande. Om den sökande inte fullgör dessa skyldigheter kan grunddelens belopp sänkas med 20 procent. Vid upprepade förseelser kan grunddelen sänkas med hela 40 procent (10 § i lagen om utkomststöd).
I likhet med Folkpensionsanstaltens arbetslöshetsförmåner är basinkomsten inte pensionsgrundande. Däremot är dagpenning enligt sjukförsäkringslagen och rehabiliteringspenning enligt lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner pensionsgrundande. Sjukdagpenningen utgör också grund för bedömningen av rehabiliteringsåtgärderna och för eventuell ansökan om invalidpension.
Invalidpensionen är förknippad med begreppet återstående tid. De inkomster (inkomst för den återstående tiden) som läggs till grund för pensionen för återstående tid bestäms utifrån de inkomster enligt arbetspensionslagarna och de förmåner som arbetstagaren erhållit för oavlönade perioder under fem kalenderår före det år då arbetsoförmågan började (granskningsperiod).
Vid fastställandet av inkomsten för den återstående tiden beaktas som inkomst 1 437,83 euro för varje hel månad som arbetstagaren under granskningsperioden erhållit grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Den som har enbart basinkomst har under den tiden inga inkomster som skulle beaktas som inkomst för den återstående tiden.
Den som fått enbart basinkomst i två år och insjuknar kan efter försöket bli helt utan social trygghet, eftersom det inte finns någon beskattningsbar inkomst att beräkna dagpenningen på. Det är möjligt därför att i det fallet tillämpas den lägsta sjukdagpenningen, som har en självrisktid på 55 dagar.
Utskottet understryker dock att de som får basinkomst har möjlighet att ansöka om arbetslöshetsförmåner och Folkpensionsanstaltens dagpenningsförmåner. Om försöksdeltagaren får dessa förmåner förändras inget i den sociala tryggheten under försökstiden och basinkomsten förorsakar inte heller förlust av social trygghet efter försökstiden.
Anvisningar till deltagarna i försöksgruppen
Social- och hälsovårdsutskottet betonar att försöket med basinkomst i sig inte försämrar deltagarnas nuvarande eller kommande förmåner, under förutsättning att de står kvar som klienter hos arbetskraftsförvaltningen och ansöker om de förmåner som de har rätt till på samma sätt som de skulle göra om de inte fick basinkomst. Deltagare som endast får basinkomst kan som noterades ovan förlora vissa förmåner. Utskottet påpekar ännu att det finns risk för att de deltagare som endast får basinkomst marginaliseras och går miste om tjänster.
Det är ytterst viktigt att de som utses till försöksgruppen känner till sina rättigheter och kan göra de val som krävs för att deras ekonomiska ställning inte ska försämras. Försöksdeltagarna måste enligt utskottet klart och tydligt informeras om vilka konsekvenser basinkomsten kan ha för deltagarnas sociala trygghet. Särskilt viktigt är det att informera om hur basinkomsten påverkar utkomststödet. Nu är målgruppen för basinkomstförsöket i hög grad överlappande med den grupp som ansöker om och får utkomststöd. Den vanligaste orsaken till att människor ansöker om utkomststöd är arbetslöshet och i anslutning därtill ett behov av att komplettera grundtryggheten till följd av framför allt boendekostnaderna. Som det konstaterades ovan kan utkomststödet sänkas om personen inte söker jobb eller uppfyller de skyldigheter en arbetssökande har. Försöksdeltagarna måste vara medvetna om sina skyldigheter.
Utskottet poängterar att de som utses till försöket måste få all behövlig information om försöket och dess konsekvenser. Informationen och anvisningarna till målgruppen är därför av yttersta vikt. Under försöket måste särskild uppmärksamhet fästas vid att Folkpensionsanstaltens anvisningar och information är klar och tydlig och lättförståelig.
Uppföljning och utvärdering
I lagförslaget ingår bestämmelser om uppföljning och utvärdering av försöket. Uppföljningen och utvärderingen utgör en viktig del av försöket. Avsikten är att Folkpensionsanstalten i egenskap av den myndighet som förvaltar dataregister om grundtrygghetsförmånerna ska ansvara för uppföljningen och rapporteringen till statsrådet och riksdagen under den tid försöket pågår. Uppföljningen ska ske så nära realtid som möjligt och genomföras med hjälp av Folkpensionsanstaltens förmånsregister och de register som arbetskraftsförvaltningen förvaltar. Under försöket följer man hur försöket påverkar i vilken utsträckning försöksdeltagarna utnyttjar förmåner, anmäler sig som arbetslösa arbetssökande och deltar i arbetskraftsförvaltningens aktiveringsåtgärder. Avsikten är också att övervaka de förändringar basinkomstförsöket medför i försökspersonernas inkomster och sysselsättning.
Efter att försöket har avslutats görs en utvärdering och resultaten lämnas till statsrådet och riksdagen. Det är enligt utskottet mycket viktigt att försöket utvärderas, inte enbart med hjälp av kvantitativa indikatorer som beskriver sysselsättningen utan också med hjälp av kvalitativa indikatorer som beskriver den subjektivt uppfattade välfärden. En kvalitativt inriktad studie kan bland annat klargöra om försöket ger upphov till annan aktivitet hos försöksdeltagarna än sådan som anknyter till arbete och ekonomi. Vidare kan man studera om försöket stärker deras delaktighet i samhället och gynnar deras självständighet.
För försöksdeltagarna finns det en väsentlig skillnad jämfört med arbetslöshetsskyddet, nämligen vetskapen om att det inte blir några avbrott i utbetalningarna av förmånen och att de inte behöver vidta några aktiva åtgärder för att få förmånen. I tidigare försök med basinkomst på andra håll i världen har det noterats att basinkomsten haft positiva effekter särskilt på livsbalansen, hälsan och välfärden. Det finns all anledning att bevaka frågan och till exempel genom intervjuer få fram information till underlag för en utvärdering.
I fråga om utvärdering av försöket hänvisar utskottet avslutningsvis till arbets- och jämställdhetsutskottets utlåtande, där det konstateras att försökets höga politiska profil och de intervjuer och den information som försökspersonerna utsätts för kan påverka deras beteende och att man måste försöka minimera konsekvenserna av den typen av faktorer som kan förvränga resultaten.
Motionerna
Utskottet har godkänt att försöket med basinkomst kan genomföras i enlighet med propositionen. Följaktligen måste lagmotionen och åtgärdsmotionen förkastas.